Tisdag 25/1  Sponsor: Ivar Tengklint, Glommen

VG debatt - inlägg sedan 1/1 kl 0.00


Bo Andersson, Hässelby - måndag 3 januari 2022 kl 14.25
God fortsättning på det gula året!

Dags att plocka fram käpphästarna ur redskapsboden.

Varför tränar man inte mer på långa inkast? Man borde ha två långkastspecialister på varje kant. (Pinsamt med lag som bara har en specialist som ska masa sig från kant till kant och bryter spelrytmen.) Att träna långkast borde ju inte störa den övriga träningen, då man i huvudsak använder andra muskelgrupper. Och tänk nästa VG-gala: bäste back, bäste forward, bäste inkastare…

Vad har just du för käpphäst?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 3 januari 2022 kl 17.38
Bo>>> Instämmer att vi borde skaffa fler som kan kasta långa inkast.

Min käpphäst är alla onödiga gula kort, i synnerhet tjats med domaren. Domaren ändrar sig aldrig så att dra på sig ett gult kört för tjafs med domaren borde tränas bort.

Med tanke på att vår tränare får pris som bäste tränare på detta område så finns ju kunskapen i föreningen. Just nu verkar det som att det är Martin Anderson som sköter den träningen.

Kanske borde jag försöka skärpa mig själv på området tjafsa med domare. Jag är nog värre än Martin när det gäller att tjafsa med domare, både som publik på matcher och i synnerhet som materialare i Real Sporting San José och när jag var manager i Blåviksjön.


Lars Alexandersson, Linköping - måndag 3 januari 2022 kl 17.46
Gustav Henriksson vill röra på sig - han har inte fått mycket speltid i Wolfsberg denna säsong. Enligt vissa rykten är IFK Norrköping intresserade. Elfsborg?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 3 januari 2022 kl 17.52
Elfsborg måste väl vara den klubb som säljer mest mittbackar till proffsklubbar utomlands. GT skriver att ett avtal är mycket nära för Christoffer McVey.

"Kontraktet med Boråsklubben löper över 2022, men nu köps han alltså loss av Inter Miami CF om inget oförutsett inträffar. Spelaren själv är positivt inställd till en flytt till Florida och Elfsborg har gett klartecken."


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 3 januari 2022 kl 18.10
Lars>>> Jag vet inte om Henriksson är fågel eller fisk just nu. Han har ju inte spelat på grund av skadeproblem. Litar dock på att Elfsborg har bättre koll än mig.

Conny Johansson, Brämhult - måndag 3 januari 2022 kl 19.15
Vad har hänt/händer med Gustav Broman , hans kontrakt har ju gått ut . Någon som vet? Chansen att få nytt kontrakt ökar väl nu när MCWey går.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 3 januari 2022 kl 19.41
Conny>>>> Det finns många frågetecken runt de som kom nya ifjol, bara två av fem har fått förlängt. Jack Cooper Love har ju kontrakt till och med 2023. Oliver Zandén till och med 2024.

Två som ännu inte fått förlängt är Kevin Holmén och Noah Söderberg och så då Gustav Broman som ju började som lärling men som fick A-lagskontrakt sista halvåret.

Sedan har vi vilka i U21 som ska få a-kontrakt/lärlingskontrakt, ifjol kom det beskedet på nyårsaftonen.

En annan ung spelare som fick kontrakt 2020 är Prince Isaac Kouame och han har även kontrakt 2022.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 4 januari 2022 kl 9.54
Alla vet väl vid det här laget att jag inte gillar Norrby. Den åsikten ändrades inte när jag läser i BT att Norrbys assisterande tränare Marcus Översjö och klubbchef David Kryssman privat fotbollsträning samtidigt som de fortsätter i klubben.

Snacka om att såga sin egen akademi, vi är så kass så för att lyckas måste du betala extra för att bli bra.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 4 januari 2022 kl 14.14
I väntan på att få veta vilka som erbjuds nya kontrakt bland ungdomarna presenterar Elfsborg ett nyförvärv, James Keene.

"Klubbchef Stefan Andreasson

– Att vi nu kan hälsa en gammal Elfsborgslegend välkommen tillbaka känns väldigt bra då James kommer förstärka vår säljorganisation och arbeta med föreningens försäljning av nya och existerande sponsoravtal. Som spelare känner vi James som en social person med stark karaktär och ett driv. Med de egenskaperna samt att han är redan är en känd person i vårt nätverk är vi övertygade om att han kommer passa väldigt bra in i rollen som säljare hos oss."


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 4 januari 2022 kl 16.45
Conny>>> Nu vet vi vad som händer med Gustav Broman, IFE, inget förlängt kontrakt.

"– Jag har haft fem fantastiska år i IF Elfsborg som har utvecklat mig jättemycket både på- och utanför planen. Jag är väldigt tacksam för tiden i klubben som gett mig många fina minnen. Nu väntar nya utmaningar för mig där jag kan ta nästa steg men jag hoppas att våra vägar korsas i framtiden igen, säger Gustav Broman."


Gert Björnalm, Borås - tisdag 4 januari 2022 kl 17.40
I och med att Broman lämnar står vi med fyra mittbackar. Skulle dessutom McVey lämna så är vi nere på tre (Väisänen, Jarjue, Lagerbielke). Och det har inte nämnts någon potentiell mittback från juniorlaget (?), så i så fall tror jag på en värvning. Frågan är om det i så fall blir en relativt etablerad (likt Väisänen, Jarjue, Okumu), eller om vi sitter ganska nöjda med de vi har och därför siktar på en yngre talang (mer likt Lagerbielke eller rentav ännu mindre etablerad). Det beror kanske lite på om vi tänker oss förbereda för en eventuell försäljning under året (ex Väisänen i sommar), eller om vi tänker oss att vi löser det då.

Gustav Henriksson? Men jag gissar inte på honom, även om det vore intressant. Men tror inte att han vill komma hem än, särskilt inte med tanke på att det ändå ser ganska trångt ut för startplats. Jag tyckte ändå att Lagerbielke såg klart intressant ut, så jag tror att vi går på en mindre etablerad som kan nöja sig med att vara fjärdevalet i alla fall under 2022. Med potential att växa så klart.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 4 januari 2022 kl 17.43
Det visar sig att Kevin Holmén har kontrakt, något jag missat. Då återstår bara Noah Söderberg.

Gert Björnalm, Borås - tisdag 4 januari 2022 kl 20.29
Va, har Kevin Holmén kontrakt? När fick han förlängt?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 4 januari 2022 kl 20.42
Gert>>> Det undrar jag med. Enligt BT har han kontrakt, men jag har inte sett något. Kanske fick Kevin två år direkt?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 5 januari 2022 kl 15.06
Med tanke på virusets nuvarande framfart är det väl inte förvånade att Elfsborgsdagen den 15 januari flyttas fram. IF Elfsborg kommer att återkomma med nytt datum när nuvarande restriktioner lättas.

Magnus Eriksson, Stockholm - onsdag 5 januari 2022 kl 20.15
Bo>>> Kan hålla med om att långa inkast är en käpphäst.
Men inte på samma sätt som du. Jag tycker att långa inkast är ett otyg som borde förbjudas. En oerhört oattraktiv del av fotbollen i sig. Om man sen lägger till att spelare ska lufsa fram och tillbaka över planen för att kasta dessa inkast blir det ju etter värre.
Nej, Elfsborg borde verka för att förbjuda skiten.
Fotboll spelar man med fötterna (eller med huvudet) och företrädesvis längs med marken (förutom när man använder det nämnda huvudet då).

Gul fortsättning alla!


Conny Johansson, Brämhult - onsdag 5 januari 2022 kl 20.27
Har vi inte tillräckligt med mittfältare eller är flera spelare på väg bort ? Den offensiva mittfältaren Michael Baidoo, 22, är aktuell för allsvenska IF Elfsborg. Det bekräftar hans nuvarande klubb Sandnes Ulf. Kanske bara ett rykte .

Lars Alexandersson, Linköping - onsdag 5 januari 2022 kl 20.40
Det borde vara någon sorts begränsning i samband med inkast. Till exempel att man får säg sex sekunder på sig att kasta eller att någon av de närmaste spelarna måste ta inkastet.

Att en spelare ska springa över halva plan och kanske dessutom hämta en handduk för att torka av bollen med, det borde inte vara tillåtet. Varning för fördröjande av spelet är ett minimum.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 5 januari 2022 kl 21.16
Lars>>>> En bra regel om max sex sekunder. Hur lanserar man en sådan regel? Alltså hur få SVFF att ändra regelverket.

Ronnie Karlén, Falköping - torsdag 6 januari 2022 kl 8.45
Inkast ??? När det tar tid lägger domaren till tid. Det är samma med frisparkar och hörnor. Vad är problemet. Oavsett fast situation handlar det för alla lag,även Elfsborg om att utnyttja det på bästa sätt för att ge sitt lag möjlighet att vinna. Hur har ni tänkt om Elfsborg ligger under med 0-1 hemma på arenan mot Gråvitt och vi får ett inkast nästan vid hörn flaggan på Larssons kant,och vi går för poäng och Strand ska kasta,vi vill även flytta upp Tim för stt ta poäng. Ska då Alm bli tvungen att kasta inom 6 sekunder och inga hinner upp,och Alm kastar typ 7 meter, och vi skapar inget,förlorar. Det innebär att vi åker ur serien,1-1 och vi hade hängt kvar,men ” nya”regeln” om inkast gör att vi åker ur. Måste va världens minsta problem med ett inkast ??? Låt reglerna vara och inför VAR. God fortsättning.

Gert Björnalm, Borås - torsdag 6 januari 2022 kl 11.50
Hade VAR funnits i Sverige hade Norrby och Halmstad gjort upp i kvalet till allsvenskan, och den djupt osympatiska klubben Helsingborg varit kvar i superettan.

Fast det förutsätter förstås att VAR även skulle införts i superettan, och det kanske inte är planen i alla fall?

Jag är fortfarande kluven till VAR, men börjar kanske svänga lite.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 11.51
Ronnie>>> Domare lägger aldrig till tid för ett "normalt" slöseri med tid vid inkast. Alltså när en högerback tar sig diagonalt över planen för att kasta ett inkast. Tillägg görs bara när det är grovt slöseri med tid. Lika lite lägger domare till för spilltid i samband med frispark.

Problemet med att tillåta alltför mycket slöseri med tid är att för eller senare så kommer krav på att det blir effektiv speltid som i nästan alla andra lagsporter. Det är väl bara fotboll och rugby som inte har effektiv speltid.

Personligen vill jag ha kvar 2x45 och charmen med att det går att rulla boll inom laget och bränna tid. Ta sporter som handboll och basket där anfallet blåses av om det går över en viss tid. Hade det gällt under Haglunds senare tid som tränare hade vi väl aldrig gjort ett mål.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 12.04
Nu är ju spekulationerna i full gång om övergångar. Enligt norska medier så förhandlar Sandnes Ulf i norska andraligan med Elfsborg om köp av den 22:årige ghananske mittfältaren Michael Baido.

Som vanligt vet ju Elfsborg mer än mig, men varför värva en ännu en utländsk spelare när vi har exempelvis Noah Söderberg? Okej om han är i klass med exempelvis Okumu, men om man spelar i Norges andraliga kan man väl knappast vara superbra, eller?

Damerna måste komma trea för att vara garanterade att inte åka ur tvåan eftersom antalet lag och serier halveras från 8x12 till 4x12.

Till BT säger tränaren Joakim Carlsson att detta är bra för damfotbollen.

"För hans lag är det seriesegern som gäller. I år innebär det inte direktuppflyttning, utan de åtta seriesegrarna i Götalands division II kvalar om fyra platser. Det gör man under två helger i mitten av oktober."


Gert Björnalm, Borås - torsdag 6 januari 2022 kl 12.09
Jag undrar fortfarande om BT verkligen har rätt i att Kevin Holmén har kontrakt 2022. När jag kollade igenom nyheterna på officiella så står det ingenting om förlängning av kontrakt för Kevin, bara om när han och de andra 01-orna fick kontrakt.

Jag tycker att det är lite underligt att Elfsborg fortfarande inte har informerat om kontrakt för årets juniorer (02:or) och inte heller om K Holmén och Söderberg blir kvar eller inte. Så därför roade jag mig med att kolla när nyheter om positiva truppförändringar på försäsongen 2021 publicerades:

2020-12-31: Uppflyttade juniorer (Zandén, Cooper Love, Söderbergh, K Holmén, Broman).
2021-01-18: Värvning Ahmed Qasem
2021-01-30: Värvning André Römer
2021-02-19: Värvning Maudo Jarjue
2021-03-23: Värvning Simon Andersson (den kanske något glömda tredjemålvakten)

Och dessutom publicerades följande kontraktsförlängningar:

2020-12-22: Förlängt kontrakt Fredrik Holst
2021-01-13: Förlängt kontrakt Simon Strand
2021-02-18: Förlängt kontrakt Jakob Ondrejka
2021-03-12: Förlängt kontrakt Simon Olsson

Så kanske finns det mycket spännande att se fram emot även i år?


Mikael Häggström, Borås - torsdag 6 januari 2022 kl 12.14
Jo, som många skriver. Fotboll spelas med fötterna. Ett enkelt sätt att få bort de långa inkasten är att förbjuda alla kast in i motståndarnas straffområde.

En annan sak med inkast som drabbar de yngsta och inte har med fotboll att göra. Varför ska man ha båda fötterna i marken när man kastar ett inkast? Alltför mycket tid i en ungdomsmatch för de yngsta går till spillo för att göra om felaktiga inkast.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 12.29
Gert>>> Tanken var att enbart Allsvenskan skulle ha VAR i första skedet, inte i Superettan. Bortsett från att tio Allsvenska klubbar och supporterunionen är emot VAR så stupade det på kostnaden. Det är för dyrt att införa i nuläget enligt en utredning SEF gjort.

Enligt utredningen skulle det kosta 50-60 000 per match. Eller per säsong 750 000 - 900 000 per lag, om vi översätter det till Elfsborg skulle det betyda att det skulle krävas runt 800 årskort för Guliganer på Elfsborgsläkaren för att betala VAR och då inser man varför det blev nej.

Jag vet att man undersöker att införa en mindre resurskrävande lösning, men ännu inget klart.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 12.35
Mikael>>> Håller med om att fotboll ska spelas med fötterna, det hörs ju på namnet. Köper ditt förslag om att förbjuda inkast in i straffområdet.

Utan att vara helt hundra så har jag för mig att anledningen till att båda fötterna ska vara i marken vid inkast är att just förhindra långa inkast. Det är tydligen lättare att kasta långt om man bara har en fot i marken. Visst är det ironiskt?


Conny Johansson, Brämhult - torsdag 6 januari 2022 kl 12.39
Mera spekulationer , men ingen rök utan eld ! 2021-01-05: Fotbollcirkusen på Twitter avslöjar att Jack Cooper Love är klar för Norrby IF. Oklart om det är ett lån eller en transfer. 2021-01-05: Twitterkontot Overgangsvinduet LIVE skriver att målvakten Mathias Dyngeland är på väg till SK Brann. 2021-01-04: Enligt Diário de Transferências på Twitter ska Elfsborg få 20 miljoner kronor för Christopher McVey.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 12.50
Conny>>> Är 99,9% säker på att JCL inte är på väg till Norrby, de har inte pengar till det. Har svårt att se att Elfsborg skulle stå för större delen av hans lön till en konkurerande klubb.

Ronnie Karlén, Falköping - torsdag 6 januari 2022 kl 14.19
Angående inkast.... varför straffa lag som vill kasta inkast? Det är ju ett straff mot motståndarna för spelfördtörelde genom att slå ut bollen över linjen. Pga av att försvara sitt eget mål. Hade VAR funnits hade många diskutioner varit borta om dåliga domare som enligt endel drabbat Elfsborg hårdast i allsvenskan. Nu är det ju en del medlemmar i olika klubbar som inte vill att det införs i Sverige,medans förmodligen klubbarna själva vill ha det. En miljon för VAR är mycket billigt jämnfört med felaktiga beslut. Jag hoppas att de pengar från SVFF,unibet och tv reklam mm kommer att ställa krav på VAR annars minskar respektive utbetalning med några miljoner. Har svensk fotboll ambitionen att spela i Europa behöver vi nog också närma oss även inom VAR som utvecklats till det bättre I mitt tidigare inlägg tog jag upp ett ex om inkast... vi skulle inte haft inkast,bollen tog armen hos Gråvitt backen vid Larssons inlägg. Vi skulle haft straff ,nu fick Larsson gult kort för protest,och Alm kastade bort bollen i ett kort inkast. Vi åkte ur,vi förlorar ca 40 miljoner i kommande intäckter. Med VAR hade vi haft straff....

Gert Björnalm, Borås - torsdag 6 januari 2022 kl 14.23
Conny: Jag trodde först att du gjorde som mig och tog upp "gamla" nyheter från tidigt 2021, som ett bevis på att det är mycket rykten så här års men att många inte blir nåt. Men jag antar att du menar 2022-... (inte 2021-...) eller?

Med tanke på överflödet bland Elfsborgs anfallare så förväntar jag mig att spelare säljs eller lånas ut, så JCL utlånad till en klubb i Superettan vore väl helt rimligt. Att Elfsborg hittills inte haft något samarbete med Norrby behöver väl inte innebära att det kommer att vara så för evigt?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 14.25
Ronnie>>> Inkast ingår inte i VAR.

"De situationer som VAR-granskas delas upp i objektiva (gröna) och subjektiva (röda). De objektiva är offsidepositioner, om en straffsituation har skett inom straffområdet, om bollen passerat mållinjen samt Mistaken Identity. Övriga situationer är subjektiva, det vill säga sådana där besluten baseras på domarens bedömning. Även om beslutet formellt alltid är huvuddomarens"


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 14.32
Gert>>>> Varför skulle IFE hjälpa Norrby? Norrby är inte beredda på att vara ett andralag till Elfsborg. De satsar mot Allsvenskan och om de skulle lyckas så innebär det att IFE försvagas. För Borås med omnejd har inte resurser till två lag i Allsvenskan det är den krassa verkligheten. Lägg till det att Norrby genom åren varit mycket dåliga på att göra rätt för sig gentemot andra klubbar.

Som tur är har Elfsborg ett mycket gott samarbete med de flesta klubbar i Sjuhäradsbygden, inte minst med Kinna som levererat en rad talanger till ungdomslagen.


Ronnie Karlén, Falköping - torsdag 6 januari 2022 kl 15.07
Lennart... men det gör en straffsituation. Klart att vi behöver omsätta 5-7 spelare av 2021 års trupp om vi ska utmana. Misstänker att flera spelare lånas ut och vissa släpps eller inte får nytt kontrakt. Vårt överflöd förra veckan borde vara,Dyngeland,Boman,K Holmen,Söderberg,Prinsen,JCL,Ndione. Att McVey går känns också helt rätt,bra för båda parter. Vi behöver göra truppen starkare för att utmana. Några av de jag har med på min lista börjar falla ifrån. Det är ju framledes flera nyförvärv som ska in. Sen får man hoppas att lille Zeneli får flyttas upp. För JCL skull hoppas jag han får ett år i Norrby. Den tryggheten med samma stad,arena och närheten till Elfsborg kan få honom att blomma ut. Även om en del supporters har svårt för Norrby har ju spelaren själv en vilja. Man kan inte tvinga nån till en speciel klubb. Nu hoppas vi på en förstärkning av truppen och en stor pokal.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 15.33
Ronnie>>> Så du tycker alltså att Elfsborg ska stå för större delen av lönen för en våra spelare och på sätt stötta Norrby. Märklig inställning.

En annan femma vore ju om Norrby accepterade att vara nummer två i Borås, men det kommer aldrig att hända. Ändå finns det alltså gulsvarta som tycker vi ska hjälpa Norrby att ta upp kampen med oss om sponsorer och publik. Märkligt.


Ronnie Karlén, Falköping - torsdag 6 januari 2022 kl 16.41
Lennart.... du får gärna förklara hur det fungerar med lönen för en utlåning till Norrby jämnfört med Örgryte.... förklara också vad som utvecklar JCL bättre i en annan klubb utanför Borås. För mig blir spelare sämre av utlåningar,pendlande mm. Frick lyckades,men var då länge och trygg i FFF,Rhoden lyckades i Skövde Aik,men det berodde på att han var så dj... bra i grunden. För övrigt är oftast en utlåning vägen bort från elit fotboll i Elfsborg. Att ge individen utvecklingen i sin stad i ett annat elitlag kan ju vara en win/win x 3. Personligen anser jag att även om Norrby spelar elit fotboll är det bra för Borås,utvecklingen,intresset mm. Dom tar heller ingen publik av vårt snitt på ca 5500. Ett samarbete skulle kunna utveckla Elfsborg och Norrby. Det går och se möjligheter i att tiderna ändras. Mängder av Elfsborgare figurerar i Norrbys led numera. Sen handlar det ju om att Elfsborg ska vinna SM guld,för att nå dit kanske man i detta exempel ger JCL utvecklingen att vinna skytteliga 2023 och bli såld till Europa för 60 miljoner. Än att lägga energi på resor till Öis eller nått annat. Se framåt....

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 17.26
Ronnie>>>> Skillnaden mellan Norrby och ÖIS är att Norrby konkurrerar om samma pengar som Elfsborg, det gäller i första hand sponsorer, men på sikt även publik. Borås har vare sig sponsorer eller publik nog för att hålla två elitlag på toppnivå.

Att Elfsborg i detta läget skulle stötta Norrby är ju idiotiskt. Elfsborg har ju fram till 2020 varit Norrbys störst sponsor tack vare att Norrby fick kommunen att kräva av Elfsborg att de skulle dela med sig av reklamintäkterna på Borås Arena.

Elfsborg gjorde allt arbete, Norrby inget, men utan att lyfta ett finger fick Norrby varje år nån miljon.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 17.49
Besfort Zeneli och Viktor Widell flyttas upp till IF Elfsborgs A-trupp. Det skriver IFE.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 18.36
Både Zeneli och Widell skrev på tvårskontrakt. Apropå två år och kontrakt. Det är vad Dyngeland har kvar med Elfsborg. Intresset verkar vara stort från Brann som åkte ner i tvåan. Dyngeland säger till BT:

"– Jag vet inte så mycket, det är nog mest rykten. Men jag har ett behov av att få spela matcher vecka efter vecka. Om det blir i Elfsborg eller någon annanstans får vi se, säger Dyngeland när BT når honom.

Trettondagen blev en intensiv dag för Gulsvart.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 20.37
Just nu har vi följande spelare:

MV:

Dyngeland, Hakon, Rönning

VB:

Larsson och Widell

MB:

McVey, Väisänen, Jarjue, Lagerbielke

HB: Strand och Zanden

MF:

Boateng, Holmen, Holst, Olsson, Römer, Zeneli

Yttrar: Alm, Bernhardsson, Okkels, Ondrejka, Qasem

Anfallare: Aga,Cooper-Love, Frick, Gudjohnsen, Ndione

Oklart ännu om Noah Söderberg får förlängt eller inte.

McVey och Dyngeland ryktas båda vara på väg bort. Även Olsson och Väisänen har det pratas om på väg bort. Ryktet om JCL till Norrby är jag skeptisk till.

På väg in ryktas det just nu vara en ghanan från Norge, Michael Baido.


Henrik Eliasson, Örebro - torsdag 6 januari 2022 kl 20.55
Tack för all info! Beträffande ytterbackarna blev det väl fel med höger/vänster. Beträffande ghananen; vi behöver stärka upp centralt, offensivt mittfält; där har vi ju bara Simon O. Men där kanske unge Zeneli räcker?

Henrik Eliasson, Örebro - torsdag 6 januari 2022 kl 20.59
Beträffande Elfsborg och Norrby: Norrby har ju kunnat få en hel del spelare från Elfsborg men när gick någon från Norrby till Elfsborg senast? Tror jag ställde den frågan för ett par år sedan men minns inte eventuella svar.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 21.01
Henrik>>> Thelin har tänkt om?

Jag har ju sett Zeneli i flera matcher för U19/21 och enligt mig är han bra nog för att få chansen i A-laget. Gör man som mittfältare 30 mål under en säsong då är man bra.


Magnus Eriksson, Stockholm - torsdag 6 januari 2022 kl 21.55
Henrik E >>> Senaste från Norrby till Elfsborg? Kan det ha varit Harri Hemminki 1987? Och han var ju ingen succé vad jag kan minnas.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 22.14
Tre i modern tid hittar jag.

Mikael Andersson, Stefan Andreassons kusin, kom från Norrby och spelade 9 matcher säsongen 2001.

En match mindre gjorde Harry Hemmiki 1987, 8 stycken.

Sedan har vi Ulf "Uffe" Johansson som spelade 23 matcher säsongerna 97-98. Uppgifterna källkollade med Torbjörn Lindeberg och Born Yellow.

Ibrahim Dresevic räknas inte eftersom han kom från Norrby när var han 14 år. Han spelade fem säsonger i ungdomslagen i Elfsborg innan han debuterade i A-laget 2016.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 januari 2022 kl 22.44
Idag rör det på sig. BT skriver att:

"Gustav Henriksson – mindre än ett år efter flytten till Österrike – är mycket nära en återkomst till Boråsklubben.

– Jag är öppen för allsvenskan men vill inte kommentera något klubbnamn, säger Henriksson till BT."


Gert Björnalm, Borås - fredag 7 januari 2022 kl 11.22
Jag gissar att BT läser ViGule.. Idag skriver man om de uppflyttade Zeneli och Widell: "Både Zeneli och Widell har skrivit tvåårskontrakt, till skillnad från de uppflyttade i fjol som alla skrev ettårsavtal, med undantag för Kevin Holmén."

Och därmed påstår de alltså att Kevin H skrev tvåårskontrakt redan vid starten. Kanske stämmer det, men det nämns inte i artikeln på officiella. Så i så fall måste de ha någon slags inside-info, vilket i och för sig är fullt möjligt. Men ändå lite konstigt, hade han då högre status än de andra eftersom han fick ett år mer? Det fanns inget som antydde det i matchning i träningsmatcherna till exempel.

Men vi lär väl få se om det stämmer så småningom.

För övrigt så tänker jag att utlåningar kan vara ett bra sätt att utveckla spelare som man inte har plats för just nu, som inte är redo än, men som man ändå tror har potential. Eller, vilket nog varit fallet ibland, "bli av med" spelare som står under kontrakt men som man inte bedömer som bra nog. Även om klubben som lånar spelaren inte betalar hela lönen så är det i alla fall bättre än att stå för allt själv. Senaste exemplet här är nog Rosenqvist.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 7 januari 2022 kl 12.05
Gustav Henriksson klar för Elfsborg. IFE.

Kenneth Nygren, Sjuntorp - fredag 7 januari 2022 kl 14.14
Gött med Gurra, välkommen tillbaka. Då känns mittbacksuppsättningen väldigt bra även om McVey skulle lämna.

Kenneth Nygren, Sjuntorp - söndag 9 januari 2022 kl 21.38
Lite så här i väntans tider kommer här årets uppdatering av statistiken på BornYellow.

Vi kan konstatera att:

- Årets publikrestriktioner gjorde att bottenrekordet för IF Elfsborg i allsvenskan (bortsett från matcher med restriktioner om ingen publik alls samt max 8st åskådare) slogs i matchen mot Östersund i Juli. Det tidigare rekordet var från 1934 och löd 35st personer fler. Man kan naturligtvis ha synpunkter på restriktionernas inverkan på publiktillströmningen, men faktum kvarstår, det var officiellt 35st personer färre än tidigare rekordet och det fanns utrymme att med marginal överträffa det gamla rekordet.

- Samuel Holmén tackade för sig och kommer för alltid att vara ihågkommen i föreningen och i statistiken. Totalt blev det 10st säsonger i gulsvart och han slutade på 219st allsvenska matcher. Han delar därmed 14:e-platsen totalt över allsvenska matcher ihop med Gert Christiansson och precis före storheter som Henry Larsson och Åke Sandberg.

- Efter årets båda 1-0-segrar mot IFK Göteborg har IF Elfsborg återigen historiskt övertag på Göteborgarna i Allsvenska sammanhang. 52 segrar, 39 oavgjorda och 51 förluster samt målskillnaden 208-199 i IF Elfsborgs favör. IFK Göteborg är också det Allsvenska lag Gulsvart plockat flest poäng från genom alla tider.

- Lite udda var att årets vanligaste slutresultat i Allsvenskan för IF Elfsborg blev 3-0 (och 1-0). Hela 5 gånger vann Elfsborg med 3-0 resp. 1-0 under säsongen. Detta kan jämföras med det klart vanligaste slutresultatet genom tiderna för Gulsvart, 1-1, som enbart inträffade en gång.

- Per Fricks målskytte börjar slå igenom i statistiken. Han ligger ju nu på plats 15 genom historien över allsvenska målskyttar för IF Elfsborg och delad 3:a för internationella matcher. Han är dessutom bäste målskytt genom tiderna mot Falkenbergs FF, IK Sirius och Kalmar FF. Som lite grädde på moset är han även IF Elfsborgs mest varnade spelare i Allsvenskan mellan 1997-2021 (och då troligen även mest varnad genom alla tider)

- Maudo Jarjué blev förste Gambian att representera IF Elfsborg i Allsvenskan. Gambia är därmed den 21:a nationen (frånsett Sverige) att bidra med spelare till Gulsvart

Bo Andersson, Hässelby - måndag 10 januari 2022 kl 8.16
Tack, Kenneth! Mycket rolig läsning!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 10 januari 2022 kl 14.41
Ett stort tack till Kenneth Nygren som fixar statistiken. Imponerande arbete.

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 10 januari 2022 kl 18.46
Instämmer i hyllningarna till Kenneth Nygren!

Conny Johansson, Brämhult - onsdag 12 januari 2022 kl 18.41
Mathias Dyngeland lämnar Elfsborg för Brann. Målvakten tackar därmed för sig efter två år i Borås.

Gumme Lindh, Trollhättan - torsdag 13 januari 2022 kl 12.08
Michael Baidoo är klar för Elfsborg!

Anders Täreby, Steninge - torsdag 13 januari 2022 kl 12.55
Spännande, hoppas vi så småningom får anledning att sjunga "I love you, I do, I do, I do, I do, Baidoo!" Undo

Synd att inte Rotting är kvar i Elfsborg, tänk vilket anfallspar vi hade haft med Rotting och Aga.


Kenneth Nygren, Sjuntorp - torsdag 13 januari 2022 kl 15.07
Härligt! Känns helt rätt att stärka upp på den positionen. Vi är sårbara om Simon inte spelar.

Conny Johansson, Brämhult - torsdag 13 januari 2022 kl 15.08
Nu har vi 28 spelare i truppen , 2 målvakter , 8 försvarare , 10 mittfältare och 8 anfallsspelare . Konkurrensen om speltid blir stenhård och det faller på tränarteanet att hålla uppe humöret och sammanhållningen samt ha en förklaring till varför just du får sitta på bänken . Visst , spelarna år proffs och skall ha förståelse men alla vill ju spela och visa upp sig . Hoppas det inte bildas olika grupperingar med osämja som följd .

Har det gått grus i Christopher McVey övergång ?


Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 13 januari 2022 kl 15.45
Ja, jag tänker som Conny. Det är kolossalt många spelare, och många som verkar vara ungefär lika bra. Få som är där för att se och lära och kan tänka sig att sitta på bänken. Risk för missämja i truppen? Men det återstår förstås att se vilka som försvinner över vintern. 28 man måste väl ändå vara för mycket för en allsvensk trupp?

Henrik Eliasson, Örebro - fredag 14 januari 2022 kl 17.29
Mycket nytt på elfsborg.se: McVey klar för Miami, Ndione till Danmark, samt allsvenska spelprogrammet.

Jörgen Willborg, Borås - fredag 14 januari 2022 kl 17.37
Nykomlingar tidigt, inte bra...

Lars Alexandersson, Linköping - fredag 14 januari 2022 kl 18.35
Som vanligt är det bara omgångarnas huvudspeldagar som anges. Det lär knappast bli 28 söndagsmatcher (tyvärr!).

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - fredag 14 januari 2022 kl 19.37
... och en sensommarmatch i Varberg! Oktober kanske inte räknas som sensommar egentligen men med lite god vilja går det definitivt ta ett dopp i Kattegatt innan avspark. Och tänk om vi är med i guldracet då i omgång 27. Kan bli större invasion av boråsare än under hela sommaren...

Om inte något jävla virus ställer till det igen.


Jörgen Willborg, Borås - fredag 14 januari 2022 kl 21.07
Jesper Karlsson Player of the month i Eredivisie i december. Luktar vidareförsäljningskulor lång väg!

Gert Björnalm, Borås - lördag 15 januari 2022 kl 16.16
Conny, jag vet inte hur du räknar, men jag får det till 28 spelare i truppen nu efter att McVey och Ndione lämnat. Konkurrensen är god, kvalitén känns hög, och framför allt känns potentialen väldigt hög. Men vi är helt överens om att det inte bara är positivt, utan att det finns en stor risk med det. Särskilt som de flesta tränare i Sverige (och på många andra håll) gärna vill köra in sin favorit-elva och sällan roterar särskilt mycket, mer än kanske på nån enstaka position. Thelin är definitivt inget undantag. Men därför spår jag att ytterligare någon kommer att lämna (Frick?), plus att några kan bli utlånade (JCL, Söderberg, Prinsen?).

Beklagar att Ndione aldrig riktigt fick till det hos oss. Eller, som jag ser det, inte riktigt passade in i Thelins fotboll. Men jag önskar honom lycka till i Danmark. Och McVey förstås, som jag dock mer sett som en breddspelare.

Silly season så här långt:
Spelare in (jämfört med i höstas), 7 st: Värvningar: Aga, Henriksson, Baidoo. Uppflyttade: Zeneli, Widell. Åter från lån: JCL, Prinsen

Spelare ut, 4 st:
Broman, Dyngeland, McVey, Ndione

Så här ser truppen ut enligt mig:

Målvakter 2 st:
Rönning, Korpen

Mittbackar, 4 st:
Väisänen, Jarjue, Henriksson, Lagerbielke

Ytterbackar, 4 st:
Johan, Widell, Strand, Zandén

Innermittfältare, 8 st:
Römer, Holst, Simon O, Boateng, Baidoo, K Holmén, Söderberg, Zeneli

Centrala anfallare, 4 st:
Frick, Gudjohnsen, Aga, JCL

Yttrar, 6 st:
Alm, Okkels, Bernhardsson, Ondrejka, Qasem, Prinsen


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 16 januari 2022 kl 11.05
Gert: Konkurrensen om särskilt de offensiva platserna är sjukt hård - kanske FÖR hård. Frick, Aga och Gudjohnsen ska alltså slåss om en enda startplats? Cooper Love, en uppenbar talang som skulle kunna få mycket speltid i andra allsvenska klubbar, är troligtvis mil från att få spela i den konkurrensen.

Och yttrarna! Vi har fyra man som håller högsta allsvenska klass och en till, Qasem, som nog är på väg åt samma håll. Prinsen får nog inte en enda minut i en tävlingsmatch i år.

Det verkar oundvikligt att någon eller några spelare söker sig åt annat håll. De är för bra för att fastna på bänken.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 17 januari 2022 kl 12.06
Elfsborg fortsätter att få högt betyg för sin ungdomsakademi.

Ett bevis på hur bra den är ju att både McVey och Ndione blivit proffs utomlands.


Lars Alexandersson, Linköping - måndag 17 januari 2022 kl 17.23
Håll i dig nu, Lennart: Gustav Broman till Norrby.

Lars Alexandersson, Linköping - måndag 17 januari 2022 kl 20.01
Nu har jag lagt in vad jag har lyckats hitta om tävlingsmatcherna 2022. Det som är oklart är när matcherna i cupen förutom gruppspelet spelas.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 17 januari 2022 kl 20.19
Lars>>>> Snacka om att byta ner sig. Få av de unga spelare som Elfsborg inte ger kontrakt har blivit succé i andra klubbar, möjligen undantaget bröderna Wede.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 18 januari 2022 kl 13.19
Elfsborg tror på Korpen. Kontraktet förlängt till och 2026.

Conny Johansson, Brämhult - tisdag 18 januari 2022 kl 13.22
Härligt , Elfsborg förlänger med Hakon Valdimarsson. 20-åringen har kritat på ett avtal som sträcker sig till och med säsongen 2026. Heja di gule !!!

Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 18 januari 2022 kl 15.15
Han hade kanske trivts ännu bättre på Ramnavallen?

Gert Björnalm, Borås - tisdag 18 januari 2022 kl 18.18
Det är en intressant fråga som Odhström snuddar vid. Vilka unga spelare som Elfsborg inte gett kontrakt har lyckats på andra ställen?

Jag kommer inte på någon på rak arm som har nått en likvärdig eller högre nivå än Elfsborg. Likvärdig beror förstås på vart man lägger ribban, men i alla fall. Allsvenska spelare har bröderna Wede blivit, liksom Adam Ståhl som varit i Sirius de senaste åren. Målvakten Andreas Andersson är en till. Men likvärdig nivå? Nja.

För ett antal år sedan lämnade Alibek Aliev Elfsborg för Ryssland. Nu ville Elfsborg ge honom ett kontrakt, men han valde att lämna ändå. Finns det fler sådana? Sen lyfte aldrig hans karriär i alla fall.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 19 januari 2022 kl 9.27
Här är en lista på spelare som figurerat kring a-laget där man kanske kan anse att man var värd mer chanser.
Nån är säkert glömd, men en majoritet är nog med. Anthony Elanga är självklart exkluderad ifrån listan.

Arian Kabashi
Rasmus Rosenqvist
Tim Stålheden
Anton Thorsson
Eduart Iljazi
David Olsson
Jesper Sandberg Hesselgren
Liridon Gashi
Viktor Nilsson
Anton Andreasson
Arjan Mostafa
Victor Rotting
Kristoffer Björk
Andreas Andersson
Adam Ståhl
Richard Yarsuvat
Calle Wede
Anton Wede
Elmin Kurbegovic
Anton Lans
Amadaiya Rennie
Jesper Arvidsson
Henrik Svedberg
Marcus Översjö
Nino Osmanagic
Marcus Falk-Olander
Jesper Hansen
Daniel Eres
Eder Sarkis
Nicholas Sharro


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 19 januari 2022 kl 13.29
Intressant lista. Kurbegovic var en jättetalang som jag trodde skulle gå långt, men hans karriär förstördes av skador tyvärr.

Annars ser man namn på listan som har haft skapliga karriärer i Allsvenskan och Superettan, men inga som vi har dumpat och som sedan har blommat upp i andra lag.


Gert Björnalm, Borås - onsdag 19 januari 2022 kl 13.47
Några av dom har väl haft hyfsade karriärer på superetta-nivå och kanske i nåt fall nån allsvensk säsong (ex Anton Lans). Men ingen av dom kan man väl säga har nått en likvärdig eller högre nivå än Elfsborg. Då räknar jag Elfsborg som ett allsvenskt topplag nästan nonstop sedan 2006.

Johan: Jag gillade också Kurbegovic och trodde på honom. Han hade en väldigt elegant spelstil på nåt sätt. Han fick också nån säsong i a-truppen, men som du säger, det var väl skador främst som satte stopp.


Jörgen Willborg, Borås - onsdag 19 januari 2022 kl 14.25
Jesper Arvidsson var rätt framgångsrik i både DIF och Sirius.

Gert Rehn, Göteborg - onsdag 19 januari 2022 kl 14.52
Bra lista, Glenn. Arvidsson och Falk-Olander är väl de som blev fullgoda allsvenska spelare en längre period. Annars verkar bedömningarna från Elfsborgs sida beträffande potentialen hos de som inte fått förnyade kontrakt varit korrekt.

En helt annan fråga. Varför kan inte svenska klubbar öppet redovisa vad man betalar respektive vad man får betalt vid köp/försäljning av spelare? I årsredovisningen anges summorna, men de är totaler för samtliga affärer under verksamhetsåret. Självklart kan man utifrån de siffrorna ana ungefär vilket belopp respektive spelare representerar, men det blir ju bara en uppskattning.

Skulle det innebära en konkurrensnackdel för Elfsborg gentemot andra svenska klubbar om man redovisade siffrorna öppet i samband med affären? Jag har svårt att se det, men det kan naturligtvis finnas något som jag inte tänker på. Om det inte finns någon direkt nackdel kan jag tycka att det skulle vara ett genombrott för transparensen i en medlemsägd klubb att redovisa dessa siffror öppet. Det är ju en viktig del i hela "affärsmodellen" elitfotboll. Tänk så befriande att höra Stefan eller Jimmy säga att vi betalade X kr för den aktuelle spelaren och slippa höra detta evinnerliga "siffror talar vi inte om". Som sagt, totalerna dyker ju ändå upp i årsredovisningen.

Vad säger den församlade kunskapsbanken på VG om detta?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 19 januari 2022 kl 15.25
Gert,
Jag såg en annan fråga diskuteras kring det där med transfersummor. Det skiljer sig oerhört mycket huruvida medier räknar in all bonus och klausuler i summor.
I Sverige rapporterar vår media oftast allt inkluderat bonusar och klausuler, även om vissa prestationsmål måste uppnås för att pengarna ska utbetalas.

Ett roligt exempel på detta ämne är att AIK rapporterat att Alexander Isak är Sveriges dyraste försäljning någonsin. Men när man kollar AIKs årsredovisning för det året så når inte transferinkomsterna upp till Zlatans pris, trots att AIK sålde både Alexander Isak och Ebenzer Ofori under samma tid.

Jag själv har nog inget större behov att se de där siffrorna. Det hade nog mest gjort mig höjdrädd. Speciellt i en fotbollsvärld som tyvärr känns alltmer agentdriven.

En övergång som nyligen diskuterades pga det dribblades med siffror var Jens Cajustés till Reims. Länk här.

Känslan alltjämt är ju att folk älskar att göra saker lite svårare än vad det är. Ett tecken i tiden.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 19 januari 2022 kl 16.06
Gert, bra fråga. Jag har ingen aning om vad som skulle hända om en enskild klubb började redovisa summor helt öppet. Många kanske skulle bli förbannade? Agenter, spelare och klubbar som av olika skäl föredrar att mörka?

Men visst vore det bra med öppenhet.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 19 januari 2022 kl 16.16
Gert R.>>>> Jag tror inte klubbarna vill lämna ut de exakta siffrorna eftersom det nog ses som affärshemlighet. Blodsugande agenter skulle garanterat använda siffrorna för att trissa upp priserna och därmed sina arvoden.

Tror som Glenn att många affärer som redovisas i form av miljoner för köp/försäljning i media har en massa klausuler som ger mer om de uppfylls och det sker ju inte alltid. Därför syns inte alltid pengarna samma år som försäljningen eller för den delen köpet gjordes.

Agenter har vi fått för våra synders skull.


Jörgen Willborg, Borås - onsdag 19 januari 2022 kl 16.41
Övergångssummor är lite som elpriser, det diskuteras hej vilt men rätt många har inte en susning om vad som ingår och inte i siffrorna som jämförs.

I näringslivet är det vanligt att man undviker så långt det är möjligt att lämna uppgifter som går att härleda till enskilda individers villkor. Kanske en faktor här också.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 21 januari 2022 kl 15.22
Ta den för laget. Elfsborg ligger efter mig, fick min tredje spruta i början av december. .

Blir troligen förre inlägg de närmaste fem veckorna. Åker till Kuba imorgon och där blir det inte lika mycket tid framför datorn.


Göran Holtstrand, Borås - fredag 21 januari 2022 kl 18.06
Bra inlägg Lennart! Tog min tredje spruta 18 dec! Ha så trevligt på Kuba! Dit vill jag åka också!

Läs nya (från 25/1 kl 8.27) / dagens / äldre inlägg

Skriv inlägg!