VG debatt - inlägg sedan 14/1 kl 6.00


Henrik Eliasson, Örebro - fredag 14 januari 2022 kl 17.29
Mycket nytt på elfsborg.se: McVey klar för Miami, Ndione till Danmark, samt allsvenska spelprogrammet.

Jörgen Willborg, Borås - fredag 14 januari 2022 kl 17.37
Nykomlingar tidigt, inte bra...

Lars Alexandersson, Linköping - fredag 14 januari 2022 kl 18.35
Som vanligt är det bara omgångarnas huvudspeldagar som anges. Det lär knappast bli 28 söndagsmatcher (tyvärr!).

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - fredag 14 januari 2022 kl 19.37
... och en sensommarmatch i Varberg! Oktober kanske inte räknas som sensommar egentligen men med lite god vilja går det definitivt ta ett dopp i Kattegatt innan avspark. Och tänk om vi är med i guldracet då i omgång 27. Kan bli större invasion av boråsare än under hela sommaren...

Om inte något jävla virus ställer till det igen.


Jörgen Willborg, Borås - fredag 14 januari 2022 kl 21.07
Jesper Karlsson Player of the month i Eredivisie i december. Luktar vidareförsäljningskulor lång väg!

Gert Björnalm, Borås - lördag 15 januari 2022 kl 16.16
Conny, jag vet inte hur du räknar, men jag får det till 28 spelare i truppen nu efter att McVey och Ndione lämnat. Konkurrensen är god, kvalitén känns hög, och framför allt känns potentialen väldigt hög. Men vi är helt överens om att det inte bara är positivt, utan att det finns en stor risk med det. Särskilt som de flesta tränare i Sverige (och på många andra håll) gärna vill köra in sin favorit-elva och sällan roterar särskilt mycket, mer än kanske på nån enstaka position. Thelin är definitivt inget undantag. Men därför spår jag att ytterligare någon kommer att lämna (Frick?), plus att några kan bli utlånade (JCL, Söderberg, Prinsen?).

Beklagar att Ndione aldrig riktigt fick till det hos oss. Eller, som jag ser det, inte riktigt passade in i Thelins fotboll. Men jag önskar honom lycka till i Danmark. Och McVey förstås, som jag dock mer sett som en breddspelare.

Silly season så här långt:
Spelare in (jämfört med i höstas), 7 st: Värvningar: Aga, Henriksson, Baidoo. Uppflyttade: Zeneli, Widell. Åter från lån: JCL, Prinsen

Spelare ut, 4 st:
Broman, Dyngeland, McVey, Ndione

Så här ser truppen ut enligt mig:

Målvakter 2 st:
Rönning, Korpen

Mittbackar, 4 st:
Väisänen, Jarjue, Henriksson, Lagerbielke

Ytterbackar, 4 st:
Johan, Widell, Strand, Zandén

Innermittfältare, 8 st:
Römer, Holst, Simon O, Boateng, Baidoo, K Holmén, Söderberg, Zeneli

Centrala anfallare, 4 st:
Frick, Gudjohnsen, Aga, JCL

Yttrar, 6 st:
Alm, Okkels, Bernhardsson, Ondrejka, Qasem, Prinsen


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 16 januari 2022 kl 11.05
Gert: Konkurrensen om särskilt de offensiva platserna är sjukt hård - kanske FÖR hård. Frick, Aga och Gudjohnsen ska alltså slåss om en enda startplats? Cooper Love, en uppenbar talang som skulle kunna få mycket speltid i andra allsvenska klubbar, är troligtvis mil från att få spela i den konkurrensen.

Och yttrarna! Vi har fyra man som håller högsta allsvenska klass och en till, Qasem, som nog är på väg åt samma håll. Prinsen får nog inte en enda minut i en tävlingsmatch i år.

Det verkar oundvikligt att någon eller några spelare söker sig åt annat håll. De är för bra för att fastna på bänken.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 17 januari 2022 kl 12.06
Elfsborg fortsätter att få högt betyg för sin ungdomsakademi.

Ett bevis på hur bra den är ju att både McVey och Ndione blivit proffs utomlands.


Lars Alexandersson, Linköping - måndag 17 januari 2022 kl 17.23
Håll i dig nu, Lennart: Gustav Broman till Norrby.

Lars Alexandersson, Linköping - måndag 17 januari 2022 kl 20.01
Nu har jag lagt in vad jag har lyckats hitta om tävlingsmatcherna 2022. Det som är oklart är när matcherna i cupen förutom gruppspelet spelas.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 17 januari 2022 kl 20.19
Lars>>>> Snacka om att byta ner sig. Få av de unga spelare som Elfsborg inte ger kontrakt har blivit succé i andra klubbar, möjligen undantaget bröderna Wede.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 18 januari 2022 kl 13.19
Elfsborg tror på Korpen. Kontraktet förlängt till och 2026.

Conny Johansson, Brämhult - tisdag 18 januari 2022 kl 13.22
Härligt , Elfsborg förlänger med Hakon Valdimarsson. 20-åringen har kritat på ett avtal som sträcker sig till och med säsongen 2026. Heja di gule !!!

Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 18 januari 2022 kl 15.15
Han hade kanske trivts ännu bättre på Ramnavallen?

Gert Björnalm, Borås - tisdag 18 januari 2022 kl 18.18
Det är en intressant fråga som Odhström snuddar vid. Vilka unga spelare som Elfsborg inte gett kontrakt har lyckats på andra ställen?

Jag kommer inte på någon på rak arm som har nått en likvärdig eller högre nivå än Elfsborg. Likvärdig beror förstås på vart man lägger ribban, men i alla fall. Allsvenska spelare har bröderna Wede blivit, liksom Adam Ståhl som varit i Sirius de senaste åren. Målvakten Andreas Andersson är en till. Men likvärdig nivå? Nja.

För ett antal år sedan lämnade Alibek Aliev Elfsborg för Ryssland. Nu ville Elfsborg ge honom ett kontrakt, men han valde att lämna ändå. Finns det fler sådana? Sen lyfte aldrig hans karriär i alla fall.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 19 januari 2022 kl 9.27
Här är en lista på spelare som figurerat kring a-laget där man kanske kan anse att man var värd mer chanser.
Nån är säkert glömd, men en majoritet är nog med. Anthony Elanga är självklart exkluderad ifrån listan.

Arian Kabashi
Rasmus Rosenqvist
Tim Stålheden
Anton Thorsson
Eduart Iljazi
David Olsson
Jesper Sandberg Hesselgren
Liridon Gashi
Viktor Nilsson
Anton Andreasson
Arjan Mostafa
Victor Rotting
Kristoffer Björk
Andreas Andersson
Adam Ståhl
Richard Yarsuvat
Calle Wede
Anton Wede
Elmin Kurbegovic
Anton Lans
Amadaiya Rennie
Jesper Arvidsson
Henrik Svedberg
Marcus Översjö
Nino Osmanagic
Marcus Falk-Olander
Jesper Hansen
Daniel Eres
Eder Sarkis
Nicholas Sharro


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 19 januari 2022 kl 13.29
Intressant lista. Kurbegovic var en jättetalang som jag trodde skulle gå långt, men hans karriär förstördes av skador tyvärr.

Annars ser man namn på listan som har haft skapliga karriärer i Allsvenskan och Superettan, men inga som vi har dumpat och som sedan har blommat upp i andra lag.


Gert Björnalm, Borås - onsdag 19 januari 2022 kl 13.47
Några av dom har väl haft hyfsade karriärer på superetta-nivå och kanske i nåt fall nån allsvensk säsong (ex Anton Lans). Men ingen av dom kan man väl säga har nått en likvärdig eller högre nivå än Elfsborg. Då räknar jag Elfsborg som ett allsvenskt topplag nästan nonstop sedan 2006.

Johan: Jag gillade också Kurbegovic och trodde på honom. Han hade en väldigt elegant spelstil på nåt sätt. Han fick också nån säsong i a-truppen, men som du säger, det var väl skador främst som satte stopp.


Jörgen Willborg, Borås - onsdag 19 januari 2022 kl 14.25
Jesper Arvidsson var rätt framgångsrik i både DIF och Sirius.

Gert Rehn, Göteborg - onsdag 19 januari 2022 kl 14.52
Bra lista, Glenn. Arvidsson och Falk-Olander är väl de som blev fullgoda allsvenska spelare en längre period. Annars verkar bedömningarna från Elfsborgs sida beträffande potentialen hos de som inte fått förnyade kontrakt varit korrekt.

En helt annan fråga. Varför kan inte svenska klubbar öppet redovisa vad man betalar respektive vad man får betalt vid köp/försäljning av spelare? I årsredovisningen anges summorna, men de är totaler för samtliga affärer under verksamhetsåret. Självklart kan man utifrån de siffrorna ana ungefär vilket belopp respektive spelare representerar, men det blir ju bara en uppskattning.

Skulle det innebära en konkurrensnackdel för Elfsborg gentemot andra svenska klubbar om man redovisade siffrorna öppet i samband med affären? Jag har svårt att se det, men det kan naturligtvis finnas något som jag inte tänker på. Om det inte finns någon direkt nackdel kan jag tycka att det skulle vara ett genombrott för transparensen i en medlemsägd klubb att redovisa dessa siffror öppet. Det är ju en viktig del i hela "affärsmodellen" elitfotboll. Tänk så befriande att höra Stefan eller Jimmy säga att vi betalade X kr för den aktuelle spelaren och slippa höra detta evinnerliga "siffror talar vi inte om". Som sagt, totalerna dyker ju ändå upp i årsredovisningen.

Vad säger den församlade kunskapsbanken på VG om detta?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 19 januari 2022 kl 15.25
Gert,
Jag såg en annan fråga diskuteras kring det där med transfersummor. Det skiljer sig oerhört mycket huruvida medier räknar in all bonus och klausuler i summor.
I Sverige rapporterar vår media oftast allt inkluderat bonusar och klausuler, även om vissa prestationsmål måste uppnås för att pengarna ska utbetalas.

Ett roligt exempel på detta ämne är att AIK rapporterat att Alexander Isak är Sveriges dyraste försäljning någonsin. Men när man kollar AIKs årsredovisning för det året så når inte transferinkomsterna upp till Zlatans pris, trots att AIK sålde både Alexander Isak och Ebenzer Ofori under samma tid.

Jag själv har nog inget större behov att se de där siffrorna. Det hade nog mest gjort mig höjdrädd. Speciellt i en fotbollsvärld som tyvärr känns alltmer agentdriven.

En övergång som nyligen diskuterades pga det dribblades med siffror var Jens Cajustés till Reims. Länk här.

Känslan alltjämt är ju att folk älskar att göra saker lite svårare än vad det är. Ett tecken i tiden.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 19 januari 2022 kl 16.06
Gert, bra fråga. Jag har ingen aning om vad som skulle hända om en enskild klubb började redovisa summor helt öppet. Många kanske skulle bli förbannade? Agenter, spelare och klubbar som av olika skäl föredrar att mörka?

Men visst vore det bra med öppenhet.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 19 januari 2022 kl 16.16
Gert R.>>>> Jag tror inte klubbarna vill lämna ut de exakta siffrorna eftersom det nog ses som affärshemlighet. Blodsugande agenter skulle garanterat använda siffrorna för att trissa upp priserna och därmed sina arvoden.

Tror som Glenn att många affärer som redovisas i form av miljoner för köp/försäljning i media har en massa klausuler som ger mer om de uppfylls och det sker ju inte alltid. Därför syns inte alltid pengarna samma år som försäljningen eller för den delen köpet gjordes.

Agenter har vi fått för våra synders skull.


Jörgen Willborg, Borås - onsdag 19 januari 2022 kl 16.41
Övergångssummor är lite som elpriser, det diskuteras hej vilt men rätt många har inte en susning om vad som ingår och inte i siffrorna som jämförs.

I näringslivet är det vanligt att man undviker så långt det är möjligt att lämna uppgifter som går att härleda till enskilda individers villkor. Kanske en faktor här också.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 21 januari 2022 kl 15.22
Ta den för laget. Elfsborg ligger efter mig, fick min tredje spruta i början av december. .

Blir troligen förre inlägg de närmaste fem veckorna. Åker till Kuba imorgon och där blir det inte lika mycket tid framför datorn.


Göran Holtstrand, Borås - fredag 21 januari 2022 kl 18.06
Bra inlägg Lennart! Tog min tredje spruta 18 dec! Ha så trevligt på Kuba! Dit vill jag åka också!

Läs nya (från 25/1 kl 8.36) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!