VG debatt - inlägg sedan 14/11 kl 22.54


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 15 november 2019 kl 9.01
I kväll kan Finland bli klara för ett fotbollsmästerskap för första gången någonsin. I så fall till stor del tack vare en gammal guling - Markku Kanerva, i Elfsborg i början av 1990-talet, numera förbundskapten för Finland.

Eric Sjölin, Borås - måndag 18 november 2019 kl 14.47
Nu är seriebiljetterna släppta inför nästa säsongen. Om du har möjlighet, var med och fönya så snart som möjligt. En tidig försäljning hjälper hela IF Elfsborg att bygga vidare på en positiv känsla inför 2020. Det märks att många vill vara med och ta nästa steg med föreningen!

Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 21 november 2019 kl 13.34
Ursäkta att jag stör i novemberslummern! Men jag tycker det vore intressant att för första gången föra en diskussion om Jimmy Thelin som tränare. Under två år har det mesta varit på alarmistisk nivå, med en fraktion som hävdat att Thelin är djävulens utsända som förstör allt i Elfsborg, att han tvingar laget att träna för lite och att han bör avgå på stubben. Och en annan fraktion som sagt att vänta lite till, ge honom tid, himmelriket väntar om hörnet!

Nog kan vi lägga det åt sidan nu och försöka att seriöst och konkret bedöma Thelin!?

En sak som jag har tänkt på är att han kanske gick in med för höga ambitioner. Den trupp han tog över vintern 2018 hade varken motivation eller förmåga att börja spela det avancerade spel han ville se. Truppen var kvar i Anders Svensson-erans tänk: vi är automatiskt ett topplag, vi ska ha 75% bollinnehav, vi ska passa och passa och passa och om det krånglar till sig på nåt sätt så löser Anders det.

Till Thelins fördel ska då sägas att han backade och lät laget spela en enklare fotboll andra halvan av 2018. Först i år, särskilt i höst, har vi på läktaren börjat fatta hur han egentligen vill att spelet ska se ut.

Värvningar är ett mystiskt kapitel för Thelin. Senaste halvåret har vi sett några verkliga fullträffar: Alm, Okumu, Heltne Nilsen. Men man undrar hur Kabran var scoutad, och Cibicki dalade snabbt efter en bra inledning. Och vi har förstås det verkliga mysteriet, kanske Elfsborgs sämsta värvning någonsin: Boysen.

Som matchcoach är han åtminstone mer aktiv med byten än Haglund, även om det kanske inte säger så mycket.

Detta är bara några få aspekter. Fyll gärna på!


Jörgen Willborg, Borås - torsdag 21 november 2019 kl 20.29
Thelin är naturligtvis inte så kass som en del hävdar, men inte heller någon messiastyp som antyds från andra. Det man med säkerhet kan säga är att han är en PR-katastrof, med utstrålning som Stefan Edberg. Men det kan han ju inte rå för. Det som retar mig är att det tog ett och ett halvt år för honom att inse att vi saknade en balansspelare.

Skönt att han inte kickades, ser fram mot nästa säsong med viss tillförsikt, för första gången på flera år.


Magnus Eriksson, Stockholm - torsdag 21 november 2019 kl 20.57
Om Thelin:

En sak jag tänkt på är att han troligen inte själv var klar med sin spelidé från början och att han omprövat den. Paradexemplet här är ju de inverterade ytterbackarna som verkade vara något av det viktigaste försäsongen 2018. Alltså idén att ytterbackarna när vi anföll fick vara varsomhelst på planen förutom på sin egen kant. Detta funkade inte och skrotades snabbt.

När det gäller att Thelin inte skulle ha insett att vi saknade en balansspelare i 1,5 år så är det ju inte säkert att det är sant. Det som sas från Elfsborg när Nilsen till slut värvades var ju att man medvetet väntat på rätt balansspelare i stället för att bara värva en balansspelare.


Gert Björnalm, Borås - söndag 24 november 2019 kl 22.16
Jag föreslår att vi bedömer Thelin utifrån hans olika roller. De jag lyckas identifiera är följande: Matchcoach/taktiker, Värvningar, Ledarskap, Media/PR.

Matchcoach/Taktik: Det här tycks vara det som vi supportrar är mest oense om. Jag har oftast befunnit mig på tvivlarnas sida, och jag tycker fortfarande att det finns brister. Han har nu hittat en modell som funkat bra i höst, men det krävdes att han bytte ut en jättestor del av truppen först. För mig är det ett tecken på bristande flexibilitet, bristande förmåga att få ut det bästa av befintlig trupp, att endast kunna få ut resultat ur en trupp som passar hans filosofi till punkt och pricka. Jag tror fortfarande inte alls på att det finns någon modell som alltid är bäst, och det här tycker jag är en allvarlig brist. Det finns även en del matcher där jag tyckt att motståndaren varit bättre på att förutse och anpassa sig efter vårt spel än tvärtom. Då har det ofta låtit som att "vi gjorde inte jobbet", "vi tog fel beslut" etc. Det här har dock succesivt blivit bättre, och vissa saker har han skruvat på åt rätt håll när det inte funkat. Så totalt över tid ger jag honom fortfarande inte godkänt, men kurvan pekar åt klart rätt håll.

Värvningar: Det här är hans bästa gren. Visst, man kan hänvisa till Boysen, men vem lyckas med varje värvning? Andelen lyckade värvningar är dock hög, med beröm godkänt!

Ledarskap: Den mest svårbedömda, åtminstone för oss supportrar. Jag vet att en del tolkar det som att spelarna hyllar honom, men jag tolkar det vara som att de säger det som förväntas (särskilt efter mediaturbulensen sista året med Haglund). Ändå är det mest det vi läser i media som vi kan gå på. Jesper har pratat sig varm om honom, men det är nu han fått chansen och blommat, så det faller sig naturligt. Frågan vi Kevin så är han av en helt annan åsikt, men han fick inte förlängt och det påverkar förstås. Så jag avstår från att bedöma detta.

Media/PR: Det här än nog hans svagaste gren. Klubben behöver hjälpa och stötta honom, för här är han direkt svag.

Den samlade bedömningen är att det fortfarande finns mycket att jobba på, att mer krävs för att övertyga mig om hans storhet, men att trenden går åt rätt håll. Jag skulle dock föredra att vi avvaktar ett halvår eller så innan vi förlänger hans kontrakt.


Gert Rehn, Göteborg - måndag 25 november 2019 kl 11.13
Intressant läsning och många vettiga och sansade synpunkter beträffande Thelin. Vill lägga in en fråga vad ni som skriver här inne anser om principen att vi har en manager. Som jag förstått det är managern ansvarig både för träningen och spelarköpen. Alternativet är att man har en tränare som är huvudansvarig för träningen och en sportchef som ansvarar för spelarköpen. Vilken princip är bäst?

Själv vet jag inte riktigt vad jag tycker. Det kan finnas för- och nackdelar med båda varianterna, som med så mycket annat. Ett problem med att ha en manager kan ju vara att man ofta byter tränare relativt tätt och det kan resultera i en ryckighet. Men i takt med att spelarkontrakten numera ofta är ganska korta kanske det blir ryckigt ändå. Fördelen med en manager är att tränaren har ett större inflytande över de spelare som finns. Håller han sig inom budgeten får han bygga laget som han vill.

Så här kan man fortsätta att resonera. Det är bara att vända och vrida på argumenten. För er som har bättre minne än jag, var Lennartsson vår förste manager?


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 25 november 2019 kl 15.24
En sak som vi supportrar inte fattade från början (eftersom vår kära klubb inte talade om det för oss) är att Thelin aldrig var tänkt att ingå i det traditionella tränarkretsloppet. Dvs där man sparkas en bit in på andra året om laget inte har gjort så bra resultat som förväntat och supportrarna börjar gnälla.

Thelin anställdes (har jag insett nu) på samma sätt som Haglund 2004: som den som skulle förändra klubben på lång sikt. Thelins uppdrag och mandat var uppenbarligen att rensa ut alla dessa kostsamma spelare som tvingat bort Haglund, och som vi inte hade råd med längre när vi inte låg oavbrutet i toppen och spelade i Europa. Han skulle bygga ett nytt Elfsborg utifrån de nya villkoren. Ett tufft jobb, som måste genomföras till slutet - då kan man inte sparka killen mitt i processen. När supportrarna ropade "Avgå!" tror jag risken för det var nära noll, just för att Thelin har haft ett annat uppdrag än vi förstod.

Det IFE såg hos Thelin tror jag framför allt är hans kontakt med hur den modernaste fotbollen spelas i Europa. Säga vad man vill men han är ingen kött och potatis-tränare av typen "Vi kör 4-4-2 för det har alltid funkat". Sedan tror jag också att han har improviserat jättemycket rent taktiskt. Nu har vi ju plötsligt ett anfallsspel som bygger nästan helt på snabba individuella spelare. Det har han nog kommit på efter hand, för det var inget han verkade sträva mot våren 2018.

Thelins nypor är nog hårdare än vi anar. Han visste att Rönning var redo att ta över i målet och drog sig inte för att ta en tuff konflikt med Kevin.


Gert Rehn, Göteborg - måndag 25 november 2019 kl 21.53
Johan. Du kan ha helt rätt och därmed är det också rätt han är manager och inte bara tränare. Jag måste erkänna att när jag såg laget spela under våren 2018 förstod jag inte mycket av den taktik de försökte genomföra. Tyckte mest att det bara var rörigt. Så det hedrar Thelin att han nu står bakom en helt annan fotboll som jag tycker ofta är trevlig att titta på med fart och fläkt i anfallsspelet.

Glenn Holvik verkar ha haft rätt hela tiden. Det som behövdes i första hand var att större delen av spelartruppen behövde bytas ut och inte bara av ekonomiska skäl. Nåväl, vi har sett t ex Örebro göra bra höstsäsonger och därmed skapa förväntningar, för att sedan nästa vår mer eller mindre falla ihop. Må inte detta hända vårt kära lag, utan att de kan fortsätta så som de avslutade årets säsong. Tycker också det är skräp om inte publiken kommer tillbaka i lite större omfattning. Jag har i alla fall redan köpt mina två traditionella säsongsbiljetter.


Isak Edén, Göteborg - måndag 25 november 2019 kl 22.09
Något vi bör ha med oss när vi diskuterar värvningar, och manager kontra sportschef, är ju att vi väsentligt förstärkt staben kring Thelin sen han anställdes. Boysen var absolut en katastrof värvning, samtidigt en chansning och alla värvningar träffar inte rätt. I vintras tog vi in Nuno (som varit chefsscout i Porto) och Anders till scotningen. Ska dock sägas att jag inte har 100-koll på exakt vad han gör. Men nu har vi Miguel och Nuno med stor erfarenhet kring scoutning samt Anders och Thelin. I somras prickade vi in tre succé-nyförvärv samt Portillo som kom in snett i det från början med dåliga förutsättningar. I stora helar ett fantastiskt facit.

Jag har länge förespråkat en sportchef, framförallt för att renodla och förtydliga rollerna, samt att Stefan ska slippa sitta på 1,5stol, trots allt han som sköter de flesta förhandlingar. Men med tanke på staben vi byggt upp kring nyförvärv där vi gått ifrån hemvändare plus agentvärvningar (ingen mer Kian Karam som får betalt av oss..) och numera tittar betydligt bredare har vi verkligen skaffat oss en spets i det området som få klubbar i serien kan matcha, och det kommer vara den stora nyckeln för att närma oss toppen utan den största plånboken.


Eric Sjölin, Borås - tisdag 26 november 2019 kl 12.33
Som många av er säkert sett, just nu pågår kampanjen "Nästa steg" med fokus på hela föreningens utveckling inför 2020. Alla privatpersoner har möjlighet att stötta satsningen med 999 kr och får då sitt namn på en unik matchtröja, (som du sedan får ett exemplar av). Tröjan kommer att användas i samband med att IF Elfsborgs damer spelar den historiska första hemmamatchen i seriespel på Borås Arena. Bland de anmälningar som kommit in är det väldigt glädjande att se att det är Elfsborgare ifrån hela Sverige som är med och ger sitt stöd. Läs gärna mer och beställ här.

Henrik Eliasson, Örebro - tisdag 26 november 2019 kl 12.57
Östersund får inte elitlicens. Innebär det att Brage flyttas upp?

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 26 november 2019 kl 13.11
Ja, enligt DN går platsen till Brage. Men först ska Östersunds överklagan behandlas.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 26 november 2019 kl 13.17
Gert Rehn,
Rätt och rätt. Nu blev jag smickrad. :)

Ser att flera ofta bedömer hur man ska bedöma värvningar och utgår enbart mest ifrån det sportsliga. Så är det nästan hela tiden, samtidigt som alla känner till våra ekonomiska utmaningar. Det ekonomiska är det kanske det viktigaste när man gör en sån här transformering som vi gör. Kostnadskostymen har blivit mycket mindre och de som får mest i lön är också de bästa spelarna.

Under åren har jag ofta återkommit till situationen med Jörgen Horn. Han är en av våra bästa betalda genom tiderna - men det blev en situation där en ung kille ifrån Norrby enkelt tog hans plats trots "junislönen". Det skapar en ohållbar situation i en trupp både ekonomiskt och hanteringsmässigt. Tänk er själva att vara på en arbetsplats där ni vet att någon underpresterar men ändå sitter på en enorm lön.

Det är skönt att vi nått en nivå där juniorerna får vara hungriga juniorer som stressar de mer rutinerade och dyrare spelarna. Se exempelvis intervjuerna med Kaib under hösten. För mig känns det sunt att han är missnöjd och är hungrig bakom en Strand som just nu är outstanding.

Folk önskar ofta långsiktighet men ropar så fort det blir fartgupp längs vägen. Vi är föreningen som har bytt manager/tränare flest gånger på 10-talet och nu har vi valt en väg vi tror på. Det känns skönt att fler börjar se det så och att vi förhoppningsvis kan få bättre stabilitet i truppläget nu när kontraktsläget går att hantera utan kortsiktiga kontrakt och lån.

Det har funnits problem att kunna genomföra transformeringen. Se bara på situation med Kevin som retat upp supportrar, gamla spelare och spelare ute i Europa som vi vill ha hem. Korta kontrakt och lånespelare har tagits in eftersom spelare som Lundevall, Jönsson och Manns inte har kunnat prestera. När vi dessutom haft svårt att navigera sportsligt i denna miljön blir det tufft. Jag hoppas nu att vi får en lugnare miljö där Thelins idéer får ta fart.

Jag ser dock ett problem i att supportrars tålamod kring Thelin är kort, och vi har också tagit så lång tid på oss att komma hit att spelarna i vår "nya trupp" letar väg vidare. Nästa år kan Olsson, Karlsson och Strand vara sålda så är det några steg tillbaka igen.

Jag hoppas Thelins kontrakt förlängs minst tre år - men ser också problematiken i det. Det är bara att se den kortsiktiga tonen på detta forum de senaste två åren.


Daniel Oskarsson, Borås - tisdag 26 november 2019 kl 19.52
Glenn...Vad hade Horn? 350 000? Men ingen slår väl Lasse Nilssons lön när han var inlånad till Elfsborg några månader för tio år sedan?

Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 27 november 2019 kl 10.06
Intressant nog pratade jag med en MFF-supporter i helgen, som sa att Zlatan rent allmänt inte stod särskilt högt i kurs hos Malmöfansen. Han anses egentligen inte ha gjort något för klubben sedan han stack. Hans status lär ju inte precis stiga efter dagens besked om Hammarby.

Själv tänker jag mest på att det hade varit positivt för Malmö som stad om Zlatan engagerat sig där i stället. Han kunde ha visat på framtidstro och en mindre konfliktfylld framtid för den stan - det kunde ha blivit viktigt.


Jörgen Willborg, Borås - onsdag 27 november 2019 kl 10.30
Det här väl lite off-topic, men Zlatan skiter väl i både MFF och Bajen, han är bara intresserad av sig själv.

Bo Andersson, Hässelby - onsdag 27 november 2019 kl 17.21
Förr i tiden fanns en tyst policy att inte resa statyer över ännu levande människor. Zlatan-gate visar att det var en klok policy.

Erik Nilsson, Linköping - torsdag 28 november 2019 kl 15.05
Apropå spelare som får lite för höga löner för att komma till Elfsborg, t.ex. en riktigt bra etablerad mittback i en tid när sådana inte växer på träd, någon som vet vad vi betalar för Nilsen?

Omständigheterna kring den övergången (väldigt hastig, fyller en roll vi har haft svårt att hitta spelare på, lämnar ett långt kontrakt) får mig att tro att han inte precis är gratis.


Gumme Lindh, Trollhättan - torsdag 28 november 2019 kl 21.23
SPELSCHEMAT FÖR SVENSKA CUPEN 2020 ÄR SPIKAT;

22 februari, 14.30: IF Elfsborg vs IK Brage

29 februari, 16.30: Oskarshamns IK vs IF Elfsborg

8 mars, 16.30: IF Elfsborg vs Örebro SK


Bo Andersson, Hässelby - lördag 30 november 2019 kl 19.40
Har varit bortrest ett tag, så jag såg brevet från IFE först igår. Tack, Eric Sjölin, för den fina detaljen!

Lars Alexandersson, Linköping - söndag 1 december 2019 kl 21.01
Just nu har 52 skribenter deltagit i omröstningen om årets bäste spelare. I fjol var vi 57 - slår vi det?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 2 december 2019 kl 6.57
I år är det ju kul att rösta, många bra spelare. Dags också att förnya medlemsskapet i IFE.

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 2 december 2019 kl 9.06
Instämmer med Odhström. Mycket roligare att rösta i år än de två senaste åren.

Lars Alexandersson, Linköping - måndag 2 december 2019 kl 13.44
Fem personer har deklarerat tidigare under säsongen men inte efter säsongens slut: Uppdatera era deklarationer, om ni vill att de ska räknas!

Bo Andersson, Hässelby - måndag 2 december 2019 kl 16.48
Instämmer med Odhström. Dags också att förnya medlemsskapet i IFE.

Conny Johansson, Brämhult - tisdag 3 december 2019 kl 18.32
Tack och adjö till Alex Portillo

Conny Johansson, Brämhult - tisdag 3 december 2019 kl 19.25
Sogndals målvakt Mathias Dyngeland presenteras nästa vecka .

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 3 december 2019 kl 23.44
Portillo var garanterat tänkt som en tillfällig lösning och är inte förvånad att det inte blev förlängt. Tycker han får godkänt för sin insats. Gracias.

Medlemsavgiften är nu betald. Tycker IFE gör en bra satsning med Framtidskortet. Det som krokigt ska bli ska böjas i tid.


Daniel Dahlqvist, Malmö - onsdag 4 december 2019 kl 20.11
Ingen som reagerar på att ryktena säger att Elfsborg är på väg att värva en 24-årig norsk målvakt med landslagserfarenhet. De valde bort Kevin och blev av med en stor utgiftspost, släppte fram Rönning som under hösten visade att han håller måttet i Allsvenskan, betydligt billigare än Kevin bara för att nu värva en ny förstemålvakt. För Dyngeland lär väl inte värvas för att sitta på bänken & vad sänder det för signaler till Rönning? Jag fattar ingenting!

Magnus Eriksson, Stockholm - onsdag 4 december 2019 kl 20.23
Dyngeland har pendlat mellan högsta och näst högsta ligan de senaste åren och har gjort landskamper på U17 till U21-nivå (senast 2015). Om han kommer så är det som bosman. Känns inte som att han kan "kräva" att vara given förstemålvakt. Tror inte heller att Elfsborg automatiskt kommer göra honom till det efter Rönnings höst.

Så min reaktion är: bra med konkurrens. Dessutom kan ju Rönning försvinna snabbt om han gör fortsätter på den inslagna vägen.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 6 december 2019 kl 9.25
Anton Andreasson klar för Örgryte, enligt GP.

Gumme Lindh, Trollhättan - fredag 6 december 2019 kl 18.32
IF Elfsborgs U-trupp (U19?) spelade idag mot danska Esbjerg i Skandinaviska Mästerskapen & vann med 3-2 (spelades i Prioritet Serneke Arena), nu väntar final på söndag.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 6 december 2019 kl 20.51
Kul att Elfsborg gick till final. Finns det någon @tv- tidning-media som kommer att visa finalmatchen?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 7 december 2019 kl 10.41
Det verkar som om Escape Sport sänder finalen på söndag.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 7 december 2019 kl 10.49
Här finns bland annat gruppfinalen mot Esbjerg och med ungefär 4:41:30 kvar kan man se en snygg cykelspark som ger ledning med 3-0.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 7 december 2019 kl 14.29
Plocka fram kalendern och planera in försäsongen med IFE.

Eric Sjölin, Borås - söndag 8 december 2019 kl 11.41
Tack till er som är ute i god tid med att bli medlemmar i IF Elfsborg. Aldrig tidigare har IFE haft 600 medlemmar klara redan 8 december! Förra året ökade vi med ca 300 medlemmar och målet är att fortsätta växa. Bli medlem redan nu och hjälp oss att lägga grunden för 2020!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 8 december 2019 kl 11.42
Nästan 600 har betalt medlemsavgiften för 2020, kul. Jag är en av dem. Hur är det bland övriga på VG? Är vi många som är medlemmar?

Escape Sport sänder finalen i Skandinaviska Mästerskapen klockan 15. Se framtidens A-lagsspelare redan idag.


Roland Dellton, Lerum - söndag 8 december 2019 kl 13.15
Även BT sänder matchen kl. 15 för inloggade. Medlem i Elfsborg är väl alla på VG ??

Bosse Johansson, Göteborg - söndag 8 december 2019 kl 17.36
Jag såg finalen på plats på Serneke Arena. Malmö var det klart bättre laget, inte snack om annat. Bara att bryta ihop och komma igen!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 8 december 2019 kl 18.57
Jag tyckte Elfsborg spelade bra, men lite uddlösa. Tyvärr bröt Escape Sport sändningen med kvarten kvar. Idioter!.

Nummer fem i Elfsborg, Prince, kommer att bli Allsvensk. Ruggigt bra.


Läs nya (från 9/12 kl 4.36) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!