VG debatt - inlägg sedan 7/11 kl 0.00


Jonas Claesson, Bottnaryd - fredag 3 januari 2020 kl 14.16
Så, Beas lämnar. Bra eller dåligt? Vi får se vad det betyder för mixen i stab. Jag har dock goda förhoppningar på vad vi gör och ser fram mot att ytterligare steg tas i år.

Daniel Oskarsson, Borås - fredag 3 januari 2020 kl 14.18
Discovery har meddelat hur de ska sända allsvenskan och superettan framöver.
Då haglar kritiken.
– Inte helt överraskande, säger presschefen Daniel Lagerqvist.
Discovery Networks Sweden har officiellt tagit över rättigheterna till svensk fotbolls två högsta ligor till och med säsongen 2025.
I ett pressmeddelande meddelas att tittarna har två alternativ:
Köpa ett årsabonnemang för 299 kronor i månaden.
Eller ett månadsabonnemang utan bindningstid för 349 kronor.
Matcherna kommer att sändas exklusivt i streamingtjänsten Dplay. Utöver det kommer ett trettiotal matcher att visas på Kanal 5 och Kanal 9.
Men alla verkar inte helt nöjda. På Twitter haglar kritiken. Sportbladet har därför bett Discoverys presschef Daniel Lagerqvist bemöta den.
”Vi ligger lägre” Framför allt har flera användare reagerat på följande saker:
✓ Att de inte vill betala för ett helt år eftersom allsvenskan och superettan ”bara” spelas åtta månader om året.
– Rent prismässigt ligger vi lägre än andra streamingtjänster gör. Vill du inte betala för ett helt år så har du möjlighet att köpa månadsabonnemang.
Varför har ni inte ett renodlat ”fotbollspaket”? På Twitter skriver en del att de inte vill betala för program som ”Wahlgrens värld”, utan bara för allsvensk fotboll.
– Vi har valt att göra på det här sättet, säger Lagerqvist.
✓ Att ”bara” ett trettiotal matcher sänds på marksända tv-kanaler.
– Men det är matcher som kommer sändas linjärt i Kanal 5 och Kanal 9, som nästan alla svenskar har i sina vanliga paket. Det här är en större linjär satsning än tidigare sett till öppna kanaler.
Men majoriteten av matcherna ska sändas exklusivt på streamingtjänsten Dplay?
– Ja.
Varför?
– För att fler och fler tittar på sin tv på det sättet. Vi går mot en mer digital tittning.
Men Dplay-konton är begränsade till två enheter. Så om det spelas fem allsvenska matcher samtidigt kan man bara se två av dem?
– Det är korrekt att det är två enheter som gäller.
Så då missar man de övriga tre matcherna?
– Man kan använda två enheter per konto.
Varför öppnar ni inte fler markbundna kanaler som C More och Viaplay har gjort?
– Hur C More och Viaplay gör får de själva svara på. Vi har valt den digitala vägen eftersom det är dit utvecklingen går.
Många hänger på Twitter samtidigt som de tittar på fotboll. Om man bara kan se matcherna på streamingtjänsten, där det är en fördröjning, så riskerar man att få veta målen i förhand?
– Fast det är ju inget värre problem än att tidningar som Aftonbladet och Expressen har pushnotiser. Det är ett välkänt faktum att det är en liten fördröjning på streamingtjänster, men vi kommer jobba hårt för att den ska bli så liten som möjligt. Vi hoppas komma under 20 sekunder, säger Lagerqvist.
✓ Att inga matcher kommer visas i Eurosport Player.
– Vi vill hålla alla matcher till en och samma spelare (Dplay). Det blir mer renodlat och enklare både i användarvänlighet och i kommunikation, säger Lagerqvist.
På Twitter skriver flera personer att de uttryckligen blivit lovade att kunna se allsvenska matcher i Eurosport Player. Vad säger ni till dem?
– Jag tycker vi har varit tydliga med att det är Dplay som gäller. Tycker man sig ha fått ett löfte, i närtid, om att kunna se matcher på Eurosport Player så kommer vi naturligtvis att lösa det.
Hur då? Får man tillbaka pengarna?
– Ja, säger Lagerqvist.
”Får vara ödmjuk” Vad säger du rent generellt om att ni får mycket kritik?
– Man får vara ödmjuk och inse att om man tar över en rättighet som legat någon annanstans i över 20 år, så får man räkna med att få kritik. Det var inte helt överraskande. På samma sätt fick Viasat/TV3 kritik när de tog över OS-rättigheterna från SVT. Det faller sig naturligt när en rättighet byter ägare.
Känner du dig trygg med att ni kommer leverera en bra produkt?
– Ja, det gör jag. Jag är trygg i det koncept vi bestämt oss för. Sen kan man aldrig svära sig fri från att vissa problem kan uppstå. Det är naturligt när man jobbar med liveidrott, säger Daniel Lagerqvist.

Jonas Claesson, Bottnaryd - fredag 3 januari 2020 kl 14.19
Gregersen är förlorad, och det hade väl varit för bra för att vara sant om vi landat honom. Jag har dock förhoppningar att vi har "på fötterna" vad det gäller mittförsvar.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 3 januari 2020 kl 16.29
Beas kanske kommit på kant med någon eftersom han, som jag ser det, byter ner sig till ÖIS? Jag hade förstått om blivit tränare, men assisterande? Nåväl, tack för tiden hos oss, gracias Miguel y buena suerte en ÖIS.

Elfsborg verkar försökt värva Gregersen, men han valde Molde.

rbnet.no – Jeg trivdes veldig, og Elfsborg ville ha meg med videre. Men jeg har kontrakt med Molde. Derfor slo jeg fast at jeg ville komme tilbake. Får man tilbudet fra MFK er det ikke mange som sier nei, mener Gregersen, som også avslører at det har vært interesse fra utlandet etter sesongslutt..


Jan Artursson, Borås - fredag 3 januari 2020 kl 16.58
På klassiskt kvällstidningsmaner gör man artiklar av fjädrar som blir stora hönor i deras värld. Letar upp folk på twitter som ”rasar ”. Finns alltid folk som klagar när något skall ändras. Klagas t.ex. på att man måste betala 349 istället för 299 om man bara vill binda upp sig en månad i taget istället för ett år. Men varför är man arg på det när Cmore tog 499 per månad. Det blir ju billigare nu, oavsett hur länge man binder upp sig! Alla jublar över alla miljarder som nya TV-avtalet ger svensk fotboll. Tror folk att Discovery hade tänkt bjuda på det? Självklart skall de ha in sina pengar. Folk är otroligt naiva ibland!

Fredrik Persson, Järna - fredag 3 januari 2020 kl 19.36
✓ Att ”bara” ett trettiotal matcher sänds på marksända tv-kanaler. Hmm det är alltså en per omgång. Det är ju sjukt generöst jämfört med 0 matcher tidigare med C more. Nä jag tror det kan bli bra med byte då D play verkar satsa med fler kameror på plats. Dessutom 100 kr billigare än C more!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 3 januari 2020 kl 19.37
Jag hoppas att dagens nyförvärv klarar av att ta klivet från division 1 till Allsvenskan, Jacob Ondrejka, gör han det har vi en oslipad diamant som kan bli en Koh-i-Noor.

Jan Artursson, Borås - fredag 3 januari 2020 kl 20.53
Ja Fredrik, där har du ett bra exempel till. Folk är korkade och tidningarna gör nyheter av det.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 5 januari 2020 kl 12.39
Har varit emot detta med VAR från början, ett sätt att förstöra fotbollen. Ett skräckexempel kom igår när ett mål för Aston Villa dömdes bort för offside, det handlade om en häl som var några millimeter på fel sida. MILLIMETER!!!! Foto på "brottet".

Erik Nilsson, Linköping - söndag 5 januari 2020 kl 14.20
När VAR introducerades vill jag minnas att det skulle fungera så att kontrollrummet bara skulle gå in när domarna på planen dömt uppenbarligen fel.

Detta kanske är annorlunda i Premier League?

Annars är det den mänskliga faktorn som lett till denna struliga situation, med så liten marginal kan man ju inte hävda att linjedomaren på planen dömt fel.


Jörgen Willborg, Borås - söndag 5 januari 2020 kl 19.02
VAR tar bara tid och fotboll har aldrig handlat om millimeterrättvisa. Särskilt svårt har jag för "halvjublet"; halvt jubel före VAR och halvt efter VAR (eventuellt).

Det jag tycker VAR kan användas till är att i efterhand stänga av spelare som fuskar; filmar, maskar eller uppträder osportsligt eller brutalt.

Ser en del Premier League och det liknar mer och mer NFL.


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 5 januari 2020 kl 20.08
Jag är just på hemväg efter några veckor i England och kan intyga att VAR-diskussionerna är heta där. På läktarna sjunger fansen "It's not football anymore" under och efter de ständiga granskningarna. Gary Lineker fick mycket uppmärksamhet när han nyligen twittrade ungefär "Mina tankar i denna svåra stund går till fotbollen" - som om han talade på fotbollens begravning.

Många talar också om domarnas svåra situation, när de bara kan vänta på att ett gäng i ett kontrollrum ska avgöra om de har gjort rätt eller inte. Varför t ex ha linjemän över huvud taget om VAR kan avgöra att någon är offside med en lilltånagel?

Själv tycker jag millimeterrättvisa är trist och skulle vilja slå ett slag för det gamla fina uttrycket "Det jämnar ut sig i längden".


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 5 januari 2020 kl 20.23
Instämmer helt och fullt med Jörgen Willborg:

"Det jag tycker VAR kan användas till är att i efterhand stänga av spelare som fuskar; filmar, maskar eller uppträder osportsligt eller brutalt. "

Håller även med Johan Nilsson om att:

"millimeterrättvisa är trist och skulle vilja slå ett slag för det gamla fina uttrycket "Det jämnar ut sig i längden".


Lars Karlsson, Torestorp - onsdag 8 januari 2020 kl 7.13
För en 40-talist kompliceras tillvaron när allsvenskan fösvinner från C more. Jag tar idag emot via parabol men har också fibermottagning. Vad händer nu? Kan,(bör) jag fortsätta se allsvenskan via parabol eller ska jag ta via fiber MVH Gulingen från Torestorp

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 8 januari 2020 kl 10.24
Via internet. Här är vad företaget säger. Dplay.

Jörgen Willborg, Borås - onsdag 8 januari 2020 kl 16.26
Har man en "smart-TV" så blir det tekniskt väldigt enkelt att se matcher via appen Dplay.

Jörgen Willborg, Borås - onsdag 8 januari 2020 kl 16.27
Victor Claesson tränar enligt Aftonbladet hos Djurgården. *ryser*

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 8 januari 2020 kl 17.04
Jörgen>>> På bilden springer han själv. Claesson kanske har opererat sig i Stockholm och därför använder en träningsplan där.

Om någon storklubb i Sverige lägger ut krokarna lär de agna fett och då har Elfsborg bara en chans och det är att Claesson anser sig tjänat tillräckligt och vill avsluta i Elfsborg.

Lönemässigt har IFE inte chans att konkurrera med Stockholmslagen eller MFF.


Jörgen Willborg, Borås - onsdag 8 januari 2020 kl 18.20
Jag är ett stort fan av Victor och det svider att ens se honom nämnas i samband med en annan svensk klubb. Måtte han vilja hem till Elfsborg när den dagen kommer!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 9 januari 2020 kl 16.07
Elfsborg har gett fyra ungdomar lärlingskontrakt, samtliga givna spelar på landslagsnivå. IFE.

En mittback, Tim Stålheden, två anfallare, Prince Isaac-Kouame och Jesper Sandberg-Hesselgren som gjorde 17 mål på 24 matcher i U19 och så till sist en ytter, Eduart Iljazi.


Herman Thorell, Dalsjöfors - torsdag 9 januari 2020 kl 18.50
Grymt snyggt förarbete av Jesper Karlsson när Sverige gör 1-0 mot Moldavien.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 10 januari 2020 kl 10.19
Karlsson sätter ribban högt inför säsongen. Snacka om att lura skjortan av backen.

Fotbollskanalen


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 10 januari 2020 kl 16.24
Det händer saker i Elfsborg. Bajrami assisterande tränare.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 10 januari 2020 kl 16.32
Nuno De Almeida lämnar uppdraget som assisterande tränare blir eventuellt kvar i scoutingverksamheten.

Familjeskäl, inte lätt att flytta från varma och soliga Portugal till Borås.

Har träffat Nuno några gånger och han har gett ett mycket gott intryck. Lycka till.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 10 januari 2020 kl 16.35
Elfsborg fortsätter att satsa ungt. Thorsson får kontrakt med A-laget efter förra säsongens lärlingskontrakt.

Magnus Eriksson, Stockholm - fredag 10 januari 2020 kl 20.36
Bägge de assisterande tränarna från förra säsongen försvinner alltså. Känns ju inte helt bra då vi tappar i kontinuitet. Någon som brukat hänga på träningar som kan förklara vilka roller Miguel och Nuno har haft i praktiken?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 11 januari 2020 kl 1.28
Jag har varit på 4 träningar och både Miguel och Nuno har varit delaktiga i det som sker på träningarna, men det är ju så mycket som händer inför och efter träningen. Där har jag noll koll.

Är dock inte så hemskt oroad, för Bajrami verkade vara inblandad i utkanten av det som pågick redan ifjol. Tror det blir bra.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 11 januari 2020 kl 4.10
Känslan har varit att Miguels främsta styrka låg i att sköta uppvärmningar och lättare övningar.

Nuno kändes mer som en kompis som stöttade framförallt de unga spelarna. Han höll sig ofta nära Olsson, Karlsson och Marokhy på träningar. Frågar man Karlsson kommer han nog nämna Nuno som en framgångsnyckel i den formtoppen


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 11 januari 2020 kl 11.08
Om någon här på VG besöker dagens träning får ni hemskt gärna lämna en liten rapport om detta.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 11 januari 2020 kl 21.45
Ingen som var på träningen?????

Fredrik Persson, Järna - söndag 12 januari 2020 kl 9.31
Saxat fr Svenska Fans: Små noteringar från årets första träning: Dyngeland såg bra ut. Rönning ännu bättre. Özgun var med. Ondrejka, Hümmet och Ndione var inte det.  Iljazi är verkligen superkort.  Anfallsövningen såg jätterolig ut.  Nästan inga mål gjordes (på en tredjedels elvamanna med 20 plus spelare). Rönning igen helt sjukt bra.  Imponerad av Nilsen.  Andreasson talade länge i telefon

Jonas Claesson, Bottnaryd - söndag 12 januari 2020 kl 10.25
Enligt rapporter från några som var där, så såg det lovande ut.

Personligen är jag mest nöjd över att det verkar vara harmoni och positivt kring vårt älskade Elfsborg inför denna säsong.

Jag vill ha seger i cupen och vinst i den allsvenska premiären (både borta och hemma). Då kan detta bära riktigt långt. Är det dags att redan nu börja diskutera förlängning av Thelins kontrakt?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 12 januari 2020 kl 13.08
För oss alla som inte var på träningen kan vi ta hjälp av Gunnar Jägsell som var på plats och filmade.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 12 januari 2020 kl 13.49
Nyförvärv på G. Presenteras klockan 13. Leo Väisänen, mittback, landslagsman.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 12 januari 2020 kl 14.03
Välkommen Leo Väisenen.

Niclas Fridén, Mullsjö - söndag 12 januari 2020 kl 15.14
Vad tror vi om Leo?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 12 januari 2020 kl 16.21
Med Leo har vi nu två landslagsmän som mittbackar och bakom väntar ungdomslandslagsmän. Ser bra ut.

Enligt rykten om värvning lär det ha kostat 1,5 miljoner kronor att lösa Leo, i dagens sjuka transfervärld är det ju rena fyndet.


Gert Björnalm, Borås - söndag 12 januari 2020 kl 18.30
Nu har det tagit fart i nyheter kring truppen. Om man summerar silly season så här långt så är det fyra spelare in utifrån (Dyngeland, Bernhardsson, Ondrejka och nu Väisänen). Dessutom har Thorsson fått A-kontrakt (6 månader) och 4 st lärlingskontrakt (Stålheden, Kouame, Iljazi och Sandberg-Hesselgren). Däremot har inget nämnts om Engström och Schyberg som hade kontrakt i höstas, så jag räknar bort dom. Inget har heller nämnts om Rosenqvist, så jag utgår från att han ingår i truppen eftersom han har kontrakt så vitt jag förstår. Så en liten summering av hur jag tror att truppen ser ut, inkl lärlingar:

Målvakter (2 st): Rönning och Dyngeland

Mittbackar (4 st): Okumu, Henriksson, Okumu, Stålheden (lärling).

Ytterbackar (4 st): Holst, Strand, Kaib och McVey.

Innermitt (6 st): Holmén, S Olsson, Gojani, Sivert, Rosenqvist, Thorsson

Yttermitt/ytteranfallare (6 st): Jesper, Alm, Bernhardsson, Ondrejka, Iljazi (lärling), Kouame (lärling)

Anfallare/center (4 st): Frick, Hummet, Ndione, Sandberg-Hesselgren (lärling)

Spelare med kontrakt som är utlånade: David O, Kabashi.

Summa 26 spelare (exkl lärlingar 22 st). Om vi ska räkna det "klassiska" två spelare på varje position så har vi fler än så, men om vi räknar bort lärlingarna så har vi exakt den truppstorleken. Om vi istället ser till varje enskild position med det system som Thelin använt mest (4-3-3) så har vi bara 3 mittbackar med A-kontrakt, medan vi har 3 centrala anfallare som slåss om en position (plus en lärling). Sen får gärna någon bekräfta om jag tolkar rätt om vilken position Bernhardsson och Ondrejka spelar.


Gert Björnalm, Borås - söndag 12 januari 2020 kl 18.45
Och så har Bajrami blivit upplyft till assisterande tränare i A-laget. Lite oväntat, framför allt att han lyfts upp så fort. Har han visat stor talang, eller är det ytterligare ett steg i stålbadet (sänka kostnader kring A-laget)?

(röster från Thelin-förespråkaren): "Kul att Thelin vågar satsa på nya förmågor, och fantastiskt att få in någon med riktigt klubb-hjärta."

(röster från Thelin-tvivlaren): "Först kunde inte Thelin samarbeta med Linderoth, och sen kunde han inte samarbeta med Nuno och Beas, så nu väljer han att ta in en ung och orutinerad som han lättare kan köra med."

Jag hoppas att det blir bra, och det finns mycket spännande att se fram emot. Men jag tycker fortfarande att man ska vänta med att förlänga med Thelin. Låt det gå ett halvår, se hur det går i vår, framåt sommaren kan det kanske vara dags om allt avlöper bra. Är det förresten någon som vet, har han kontrakt över 2020 eller är det längre?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 13 januari 2020 kl 13.48
Det var väl ett tag sedan Elfsborg sålde slut på biljetter, men på fredag kan det ske igen. IFE-Häcken.

Eric Sjölin, Borås - måndag 13 januari 2020 kl 14.23
Det ska bli riktigt spännande med matchen på fredag i Rydahallen. För alla som har seriebiljett ingår inträdet, för övriga kostar det 50 kr. Hallen tar endast 800 platser. Vi uppmanar alla att komma i god för att få plats!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 13 januari 2020 kl 21.05
Leeds har släppt Pawel Cibicki gratis till Polen. Jag tror det var lika bra, för Elfsborg var säkerligen inte intresserade. Inte jag heller.

Jag tror Elfsborg har tillräckligt med spelare i nuläget och huvuddelen är unga och utvecklingsbara.

En bra start och det kan bära långt.


Bosse Wikensten, Borås - tisdag 14 januari 2020 kl 11.06
Nu frontar SEF med Unibet som huvudsponsor, och kriget närmar sig. Förbered er på att välja sida.

Bosse Johansson, Göteborg - tisdag 14 januari 2020 kl 13.12
Johan Larsson kan vara nästa hemvändare enligt Sportexpressen.

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 14 januari 2020 kl 14.26
Blir lite småorolig när jag läser om Johan L. En riktig elfsborgare som givetvis ska vara välkommen tillbaka. Men vi kan inte ge ett guldkantat femårsavtal den här gången - vi har precis trasslat oss ur en ekonomiskt tuff situation med en massa halvföredettingar som satt på långa kontrakt, och vi kan inte börja på samma visa igen. Man får hoppas att Johan har så pass koll på vad som händer i Borås att han fattar detta. Läget är inte detsamma som när han lämnade Elfsborg.

Spelmässigt finns det väl en del frågetecken. Han fick knappt spela alls i Guingamp, och i Bröndby har han spelat ca hälften av matcherna i höst.


Peter Olsson, Borås - tisdag 14 januari 2020 kl 14.49
Klart Larsson skall tillbaka om det går, krävs det ett 5-årskontrakt så funkar det med. Han har en helt annan attityd än vad andra har haft. Han och Simon Strand på var sin kant.. Skulle göra ont att möta Elfsborg. Larsson är precis den typ av fotbollsspelare som gör att jag älskar fotboll :)

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 14 januari 2020 kl 14.53
Johan Nilsson har en korrekt inställning. IF Elfsborg har inte råd att ge några återvändare guldkantade kontrakt, enda undantaget är om de håller Anders Svensson-klass, om inte så nej. IFE har inte råd, men om Johan Larsson och andra accepterar en "normal" lön så är de välkomna.

Vårgårda värvar från Elfsborg.


Bosse Wikensten, Borås - tisdag 14 januari 2020 kl 14.59
... och när vi slutar acceptera blodspengar kommer vi inte har råd med mycket mer än egna produkter.... då kommer vi återigen samla Sjuhärad kring den stolthet Elfsborg är.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 14 januari 2020 kl 23.52
Med tanke på att intresset för IFE ökar undrar jag om det blir någon form av sändning från träningsmatchen på för oss som bor lite avsides?.

Bosse Wikensten, Borås - onsdag 15 januari 2020 kl 8.36
Inför årsmötet 2020 kommer två motioner läggas fram. Utkast till motion 1: "Årsmötet ger Stefan Andreasson, i sin roll som styrelsemedlem i Svensk Elitfotboll, uppdrag att till två månader innan IFE:s årsmöte 2021 verka för att Svensk Elitfotbolls sponsoravtal med Kindred Group AB/Unibet (som huvudsponsor) av Svensk Elitfotboll hävs. Vidare skall resultatet av arbetet utvärderas, och om Stefan misslyckas med att få avtalet hävt skall han innan IFE:s årsmöte 2021 ha lämnat SEF:s styrelse."

Bosse Wikensten, Borås - onsdag 15 januari 2020 kl 8.38
Och utkast till motion 2: "Hela IF Elfsborgs nuvarande styrelse och valberedning ska ställa sina platser till förfogande i början av IF Elfsborgs årsmöte 2020. Att undgå sitt samhällsansvar genom att låta blodspengar sponsra Svensk Elitfotboll visar på så bristande omdöme att man inte längre har legitimitet att representera IF Elfsborg."

Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 15 januari 2020 kl 9.02
Bosse, vore intressant att höra lite om bakgrunden till ditt engagemang mot spelbolagen. Har du haft spelmissbruk i din närhet, eller är du "bara" allmänt upprörd över spelbolagens cynism och omoral?

Jag ogillar också spelbolagen, men jag ogillar även tobaksbolagen, vapenindustrin, alkoholbranschen, fossilindustrin mm. Det är en tuff värld ...


Bosse Wikensten, Borås - onsdag 15 januari 2020 kl 9.09
Jag är helt medveten om att majoriteten av er undrar vad som driver mig, varför jag är så fanatisk.... och jag förstår det. Anledningen är den frustration jag känt när jag sett spelmissbrukare på väg att faktiskt reda upp sin situation, börja ett nytt liv och sedan blivit frestade varpå allt gått åt skogen. Att sitta timmar på psyket med en sådan människa, och se deras nära lida och ibland gå under har påverkat mig. Vidare anser jag att varje människoliv är värdefullt - mycket mer värdefullt än att IF Elfsborg ska vinna allsvenskan. I Hong Kong har en bekant, Jackie Pullinger, analoga exempel med opiatmissbrukare på metadon som bestämmer sig för att gå igenom sin "cold turkey".. det har ofta klarat sig, och de har blivit rena... men alltid går det inte... tänk er den mardröm att ha varit inlåst i ett rum av sin egen familj (på egen begäran) i tre dygn och med en natt kvar att klara sig - helt plötsligt bryter en Triadgängs-langare in sig i rummet och tillfredsställer hans behov... och sedan är det kört för honom och hans nära och kära. Kanske någon av er därute förstår och sympatiserar... men jag ber inte om sympatier... den passion som driver mig, och de som redan stöttar mig, är tillräckligt....

Bosse Wikensten, Borås - onsdag 15 januari 2020 kl 9.23
Tack Johan, för din fråga. Tror du redan fick svar...

Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 15 januari 2020 kl 9.25
Jag har inget att invända och anade att det fanns någon sådan story i bakgrunden. För mig får man gärna förbjuda allt spel och dobbel över nivån på, säg, den lokala idrottsklubbens lotteri. Och spelreklamen som pumpas ut till TV-tittande barn hela eftermiddagarna är motbjudande.

Dina motioner kommer dock att röstas ner eftersom de är så kategoriska - att styrelsen ska avgå osv. Jag antar att du inser det, men vill få chansen att väcka debatt.

I den brutala och cyniska värld vi lever i fortsätter jag dock att gå på fotboll. Det blir nog en av de sista sakerna jag slutar med.


Bosse Wikensten, Borås - onsdag 15 januari 2020 kl 9.30
Tack Johan, du slår naturligtvis huvudet på spiken... det handlar om att väcka debatt, och att kanalisera den frustration många känner men inte orkar göra något åt... om jag inte portas av säkerhetsansvarig kommer jag också gå på någon match då och då. Köpte säsongskort till grabben efter mycket kval och vånda hur jag skulle hantera situationen...

Bosse Wikensten, Borås - onsdag 15 januari 2020 kl 9.35
.... så om några frivillig på ståplats kan garantera att hålla fast mig när Unibet-reklamen visas vore jag tacksam.... jag vill inte ställa till med något bråk, men vet inte hur den spontana reaktionen blir när jag exponeras...

Bosse Wikensten, Borås - onsdag 15 januari 2020 kl 10.27
Man kan väl sammanfatta min inställning till att jag fortfarande ser ett mått av föreningsverksamhet i allsvenskan som försvinner i och med de större blodspengarna som nu kommer in... jag ser vad som hänt i min hustrus hemland Skottland, där hennes lag (Hearts) förlorat sin själ och trots stora pengar nu går skit.... hennes utökade familj råkar hålla på Hibs, och det är inte mycket bättre där... men det går ju faktiskt alltid att ta en sväng till Dalstorp och tre år när jag tröttnat på Elfsborg och Norrby...

Bosse Wikensten, Borås - onsdag 15 januari 2020 kl 10.37
... och jämfört med det spelmissbruk som finns i Skottland är det i Sverige som vanligt en piss i havet....

Lars Alexandersson, Linköping - onsdag 15 januari 2020 kl 12.38
På begäran av Bosse Wikensten har jag tagit bort hans inlägg kl 10.12 och 10.20 i dag. Redaktören.

Bosse Wikensten, Borås - onsdag 15 januari 2020 kl 19.36
Förresten, vill ni höra ett skämt: Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enqvist och vår klubbchef Stefan Andreasson tror att vi skall komma tillrätta med matchfixningen genom att Unibet avsätter lite pengar för att arbeta mot matchfixning.... tala om kejsarens nya kläder.... eller att hämta trasan när badkaret runnit över i stället för att stänga av kranen... eller att Mats ber Stefan åka och köpa en radonmätare på Clasolle efter Fukushima....

Bosse Wikensten, Borås - onsdag 15 januari 2020 kl 20.46
förlåt... inte fullständigt komma tillrätta med, men få hjälp att komma tillrätta med... men även det är ju som att släcka eld med bensin....

Bosse Wikensten, Borås - torsdag 16 januari 2020 kl 7.05
Hur är Unibets pengar blodspengar? 1. P g a de självmord desperata spelmissbrukare begått. 2. P g a de brott som ligger bakom den penningtvätt som sker Det var dessa pengar som ligger till grund för Stefan Andereassons uppspelta förväntan på medlemsmötet för drygt 2 år sedan. Bosse Banks sista... där Mats Enqvist deltog.... glöm inte det, att tänka på Stefans glädje över Mats kaptitalsäkring... varje gång ni ser Unibet-reklamen. Det där sista medlemsmötet innan vi medlemmar fick komma till tals, ni minns... Vår hedersordförande gick i samband med det vidare till att rensa upp i Swedbanks byk av blodspengar....

Bosse Wikensten, Borås - torsdag 16 januari 2020 kl 8.21
Återigen, När ni ser UNIBET-reklamen nästa gång, och nästa, och nästa och nästa: Tänk: BLODSPENGAR! Människors liv har gått och går till spillo ...

Bosse Wikensten, Borås - torsdag 16 januari 2020 kl 8.38
Med det sagt välkomnar jag återigen övriga debattörer tillbaka till forumet. Jag har sagt vad jag ville, och hoppas fr o m nu på en balanserad debatt. De som känner mig vet att jag aldrig skulle ställa till med något bråk... snarare tvärtom. Säkerhetsvakterna kan lugnt släppa in mig, och jag kommer bara blunda och hålla för öronen när Unibet-reklamen exponeras. De senaste 48 timmarna har varit nödvändiga för att lätta på trycket.... jag kommer inte driva på för något fortsatt "krig".

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 16 januari 2020 kl 11.12
Det händer att jag spelar någon gång då och då, väl medveten om att chanserna att vinna är små. Säg att jag spelar bort några hundralappar per år, mer blir det inte, så jag kan nog inte sägas vara ett spelbolags drömkund.

Dock måste det finnas många drömkunder som spelar bort gigantiska summor. Enda vinnarna är ägarna av bolagen och det är inga småpengar heller. Trots att spelbolagen satsar miljarder på reklam varje år gör bolagen lik förbannat miljardvinster.

Unibet är väl varken bättre eller sämre än övriga, men om jag fick bestämma för en dag skulle jag förbjuda åtminstone reklam för spelbolag.

Imorgon är det ju match och min startelva är denna:

Tim Rönning.

Strand-Väisenen-Okumu-Kaib.

Alm-Nielsen-Olsson.

Hummet-Ndione-Karlsson.


Claes Waltersson, Trollhättan - torsdag 16 januari 2020 kl 11.16
Dplay sänder (innanför betalvägg) vår träningsmatch mot BK Häcken imorgon och mot Helsingborg 14/2. Själv väntar jag in Allsvenskans start innan jag börjar ge Dplay mina pengar. Blir intressant att se hur de producerar matcherna. De verkar snegla mot amerikanska sportsändningar, kommer bli mycket statistik isf.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 16 januari 2020 kl 11.35
Dplay känns som en mycket sämre lösning. De kommer inte att sälja per match utan bara månads- eller årsabonnemang.

Med dagens teknik kan det ju knappast kosta några stora pengar att erbjuda möjligheten att köpa en match i taget, för säg 99kr. Tycker inte det är värt att för två träningsmatcher köpa deras "erbjudande" för två månader Dplay Total för 175.


Bosse Wikensten, Borås - torsdag 16 januari 2020 kl 11.43
U jau kummer vänta te allsvenskan draur igång.... å lössna på gamle käre Staffan Kulneff.... tro inte att någon av mina riksdaler går till Dplay....

Bosse Wikensten, Borås - torsdag 16 januari 2020 kl 11.53
... fast det var ett påstående jag kanske får äta upp... när längtan på något hotellrum i all ensamhet blir för stark kanske jag bryter det löftet, trots allt... det är ju så att "vi älskar när di gule spelar boll"... och så får man höra Ishi kommentera...

Bosse Wikensten, Borås - torsdag 16 januari 2020 kl 12.06
... nej... det är faktiskt inte OK. Det är en hån mot alla spelmissbrukare att jag inte kan nöja mig med att lyssna på radion... sorry, Ishi...

Bosse Wikensten, Borås - torsdag 16 januari 2020 kl 12.53
Får jag tipsa om alternativ aktivitet på fredag kväll: Handbollen mot Portugal. Det är väldigt skönt att se idrottsmän (och för ett par månader sedan idrottskvinnor) som fortfarande har kvar sportsmanna(kvinno)anda och inte filmar, myglar, systematiskt skäller på domare, gör VAR-tecken (likt Ronaldo efter sin filmning).... någon om funderar på om fotbollsutövarna kommer ändra sig så länge makthavarna i FIFA-, UFEA-, SEF- och IFE-toppen inte gör det? Tveksamt...

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 16 januari 2020 kl 13.42
Lustigt. En av Handbolls-VMs främsta sponsorer är just Unibet. Länk.

Bosse Wikensten, Borås - torsdag 16 januari 2020 kl 13.45
Tack Glenn... då kanske jag får nöja mig med att lyssna på radio istället.

Bosse Wikensten, Borås - torsdag 16 januari 2020 kl 13.49
Vidare ligger handbollslandslaget mig inte tillnärmelsevis så varmt om hjärtat som IF Elfsborg....

Johan Nilsson, Göteborg - fredag 17 januari 2020 kl 7.56
Häcken kommer att lufta hela truppen i kväll, enligt GP. De kommer att byta hela elvan i halvtid. Nån som vet hur Elfsborg tänker göra?

Bosse Wikensten, Borås - fredag 17 januari 2020 kl 8.30
Hej Johan, citat från dagens BT: " De flesta kommer att få spela ungefär 45 minuter, och får vi ihop två elvor är det mycket möjligt att vi byter i princip hela laget i paus, säger Jimmy Thelin. Av torsdagsträningen att döma får nya kvartetten Mathias Dyngeland (målvakt), Leo Väisänen (mittback), Alexander Bernhardsson (ytterforward) och Prince Isaac Kouame (lärling, ytterforward) chansen att visa upp sig direkt i startelvan."

Johan Nilsson, Göteborg - fredag 17 januari 2020 kl 10.05
Aha, tack för det. Inte en match där man ska ta så allvarligt på resultatet alltså. Men kul ändå att säsongen 2020 är igång.

Gert Rehn, Göteborg - fredag 17 januari 2020 kl 13.12
Det är ju så populärt idag att ställa diagnoser på allehanda sjukdomar och annat som drabbar oss människor. Det kanske finns någon här hos VG som kan ge en diagnos på den människa som åker Göteborg-Borås tur och retur en fredagskväll i mitten av januari för att titta på en träningsmatch? Någon form av bokstavskombination måste man väl ha för ett sådant beteende. Nåväl, det verkar ju som att man får se en väldig massa spelare och intressant skall det i alla fall bli.
En lättare form av Gul Galenskap (GG) är kanske en bra beteckning på denna sjukdom?

Bo Andersson, Hässelby - fredag 17 januari 2020 kl 13.21
Gula febern? Kanske redan upptaget.

Bosse Wikensten, Borås - fredag 17 januari 2020 kl 14.20
GG funkar alldeles utmärkt, även om associationerna snarare går till GangsterGänget i Pelle Svanslös Uppsala på den tiden. Passionerat Halvgalen Guling med Hjärtat Rätt (PHGHR) är mitt förslag - har f ö gjort samma sak som du tidigare. Kort rapport i efterhand vore uppskattat... för egen del öppnar jag upp för diagnosförslag efter senaste veckans tryckkärlsexplosion (jag glömde nog se till att skaffa expansionsventil)

Bosse Wikensten, Borås - fredag 17 januari 2020 kl 14.57
t-ADHD, med t för turbo... alltid gött med lite turbo
nano-OCD
hyper-FLAS-syndrom (Försöker Lösa Allt Själv)....
nej, kanske bara rent DIH (dumer i huuuuvet)...
- kanske hyper-FLAS, trots allt... det var ju ni som skulle komma med förslag...

Bosse Wikensten, Borås - fredag 17 januari 2020 kl 15.00
Wow.. nu ser jag vad det är... jag är för självupptagen... Gert bad ju om hjälp för egen del, och sedan tog jag över.... nyttig insikt....

Gert Björnalm, Borås - fredag 17 januari 2020 kl 17.02
Elfsborg ska möta USA:s landslag på träningslägret i USA, 24/1! Tydligen har landslaget ställt in ett planerat läger i Qatar pga säkerhetsläget i Mellanöstern för att istället ha lägret på samma ställe som Elfsborg. Därför ställde de frågan till Elfsborg som i sin tur tyckte att det var för roligt för att inte hoppa på. Spännande!

Bo Andersson, Hässelby - fredag 17 januari 2020 kl 17.52
Alltså...jämför med förra året...det här har ju potential att bli hur kul som helst!

Bo Andersson, Hässelby - fredag 17 januari 2020 kl 19.40
Mål av lärling Prince!

Bosse Wikensten, Borås - lördag 18 januari 2020 kl 0.33
Kindred Group - Unibet - frestelse för spelmissbrukare - självmord - blodspengar - SEF - IFE.... hur många liv är det värt? 10? 100? 20 000? Ni bestämmer er innan årsmötet... inget krig, men ställningstagande behövs...

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 18 januari 2020 kl 10.49
Tänka sig att en republikan har fått en Prins som favorit.

Lars Alexandersson, Linköping - lördag 18 januari 2020 kl 12.42
Är han lika snabb som Moses Nsubuga 1997?

Bosse Wikensten, Borås - lördag 18 januari 2020 kl 13.56
Gött att se.... egen produkt, men potential för framtiden... den var rolig, Vårgårda: prins... republikan... Moses (var prins innan han identifierade sig med sitt folk).. jag var gråsosse innan jag blev ultrarojalist i en sekt som jag tack och lov kom ur, och nu är jag också republikan...

Läs nya (från 18/1 kl 14.03) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!