VG debatt - inlägg sedan 3/11 kl 0.00


Roland Dellton, Lerum - söndag 3 november 2019 kl 11.44
Intressant ledare i dagens BT: "Elfsborg har också varit en framgångsrik berättelse, men något har hänt de senaste åren. Klubbens identitet som en representant för Borås har urholkats i samma takt som spelaromsättningen har ökat. Inlånade spelare på korta kontrakt, talanger som försvinner blixtsnabbt till proffslivet och bristen på starka profiler som Anders Svensson har gjort att berättelsen om Elfsborg som bygdens lag är svår att tro på. Kontinuiteten saknas och identiteten förloras därmed. Det här är för all del ett problem för flera svenska klubbar än Elfsborg. Men det har slagit hårt mot Boråsklubben. Ett ledningsproblem? Det tror jag. De kortsiktiga lösningar Elfsborg har ägnat de senaste åren åt är inget bra sätt att bygga engagemang på."

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 3 november 2019 kl 17.35
Dellton>>>>

Har inte tillgång till BT, men baserat på det jag kunnat läsa de senaste åren så har BT konsekvent skrivit ner Elfsborg.

Allt är fel, i stort sett inte en enda positiv artikel om IFE. Efter att ha drivit en intensiv kampanj för att få Thelin sparkad eftersom har så jävla kass, hittar man nu en ny vinkel. Vi har inga lokala spelare. Vilket givetvis är skitsnack.

Visst, vi har lånat in en hel del, men även värvat. Slutresultatet har blivit en stark grundstomme som även innehåller en uppsjö av spelare från ungdomsleden. Många som kom utifrån som 15-åringar måste väl anses som Boråsare nu, exempelvis Tim Rönning eller Frick. Mer Boråsare än Ndione får man leta efter.

Enligt mig kan BT dra något gammalt över sig. Varför de bestämt sig för att skriva skit om MITT lag vet jag inte, bara att de gör det.


Jan-Ove Sjöberg, Varberg - söndag 3 november 2019 kl 18.17
Ser fram mot invasion Varberg 2020!

Gert Björnalm, Borås - söndag 3 november 2019 kl 19.05
Lennart: Det är att göra det väldigt enkelt för sig att bara avfärda BT rätt av. För min tror jag att BT har en klar poäng. Man kan diskutera behovet av att byta spelare etc, men det faktum att det är en stor omsättning av spelare innebär att publiken har svårare att identifiera sig med spelare, att få favoriter. Att dessutom många spelare har varit inlånade förstärker den känslan. Jag går på matcherna ändå, men det har varit tuffare att motivera sig i perioder. Inte för resultatets skull i första hand, utan för att det kändes som ett gäng legosoldater.

Du och jag håller oss kvar ändå. Men för marginalåskådarna kan det påverka en hel del, det är jag övertygad om.

En jämförelse.. Jag tittade på hur truppen såg ut inför säsongen 2017, dvs den sista säsongen innan Thelin. Av de som fanns i truppen då så har endast fem spelare kontrakt över nästa år, och fyra av dom var oetablerade ungdomar (David O, Kaib, Simon O, Jesper K). Den enda etablerade spelaren som finns kvar sedan dess är Frick, som knappast var helt ordinarie då heller.


Kent Carlsson, Sandhult - söndag 3 november 2019 kl 19.05
OJ, Lennart drämmer till med storsläggan mot BT och deras bevakning av IFE. Även om jag inte tillhör Eklunds fanklubb och man kan ju raljerar över honom och tycka att det är viktigare att han bekymrar sig över vikande upplaga och ökade förluster istället för IFE publiksiffror. Men publiktappet är enligt mig ändå värd en mässa. Jodå jag tillhör den glesnande skara som fortfarande läser BT. Jag tycker väl ändå att man kan ge bevakningen som helhet godkänt, själv anser jag att Pålsson är kunnig och läsvärd. Så publiktappet har nog mera bottnar än BT bevakning och skriverier.

Alltfler följer matcherna via TV och även om jag själv tycker att det inte är jämförbart med att vara på plats live så kan man inte bortförklara att TV soffan drar.

Jag blev glad när det pratades om att Arenan skulle få ett ansiktslyft och besviken när det mesta av lyftet verkar läggas på is. Framförallt så känns det som att vi som sitter på Ålgårdsläktaren befinner oss downstairs. Snälla till nästa säsong kan ni väl ivarjefall se till så att vaktmästeriet gör sitt jobb så vi slipper mörklagda utgångar och handtorkare som aldrig fungerar.

Bra och rolig fotboll drar publik, men vi spelade just en sådan fotboll under hösten, men publiken uteblev ändå.

Profiler drar publik, men vi hade några sådana i höst, men publiken kom ändå inte.

VARFÖR?

Kanske har Lennart här en poäng, BT missade en del av lyftet under hösten.

MEN det måste finnas fler orsaker och förklaringar, det skulle vara intressant med fler inlägg som belyser problematiken och försöker finna lösningar.


Jörgen Willborg, Borås - söndag 3 november 2019 kl 19.16
Vinner vi kommer publiken tillbaka, lätt att konstatera, svårt att leverera. Djurgården hade inte mycket publik när det var som sämst mellan förra storhetstiden och nu. Publiken vill uppleva segrar, på plats. Jag har inga illusioner, folk är medgångssupportrar, Boråsare är inte bättre än andra. BT gör däremot ett hyggligt jobb i bevakningen av Elfsborg.

Gert Björnalm, Borås - söndag 3 november 2019 kl 19.47
BT gjorde en sammanställning över spelare med utgående kontrakt respektive spelare med kontrakt över nästa säsong, inkl kommentarer om varje spelare. För er som inte har BT såg sammanställningen ut så här (och vittnar om att silly season lär bli intensiv):

Spelare med utgående kontrakt:
Ellegaard
McVey (tre röda kort i superettan i år, men goda vitsord), Stian, Portillo, Jon, Filip Schyberg, Mattias Özgun.
Ishi, Dyer, Joakim Engström, Anton Thorsson.
Levi, Lundevall, Kabashi.
BT spekulerar i att McVey kan få nytt kontrakt, att Schyberg konkurrerar med andra yngre mittbackar om truppens fjärde mittbacksplats och att Engström/Thorsson kanske kan få förlängt. Man tror inte att Portillo får förlängt, och att Stian beror på vad som händer i Molde kring en annan mittback.

Spelare med kontrakt över nästa år:
Rönning, David O.
Holst, Henriksson, Okumu, Strand, Kaib.
Sivert, Gojani, Simon O, Sampa, Rosenqvist.
Jesper, Frick, Hummet, Ndione, Alm.
Här tror man att Rosen lånas ut igen, och att framtiden är osäker för David O. Därutöver tror man att de som ligger närmast försäljning är Jesper och Simon O.

Om vi utgår från de som har kontrakt (och räknar bort Rosen) så innebär det att vi har 2 målvakter, 2 mittbackar, 3 ytterbackar, 4 innermittfältare, 2 yttrar, 3 centrala anfallare.

Vi har alltså en helt ok startelva klar, med fem på bänken. Tunnast ser det ut bland mittbackar och yttrar. Ska vi spekulera att minst en av Schyberg/Stålheden får kontrakt och även Iljazi så har vi en reserv på båda de positionerna. Så var är värvningsbehovet av etablerade spelare störst? En mittback och en ytter skulle jag nog säga. Hade vi löst Stian och Levi så hade saken varit klar, då kunde vi stärkt upp med några juniorer och nån utifrån med talangstatus (typ Hummet förra vintern). Tunnast i startelvan skulle då anfallspositionen vara, men både Ndione och Hummet skulle i bästa fall kunna blomma ut och Frick finns med och konkurrerar, så ändå helt ok.

Enligt BT ("uppgift till BT") så står en mittback, en ytter och en renodlad nummer 10 högst upp på önskelistan för klubben.


Jonas Claesson, Bottnaryd - söndag 3 november 2019 kl 22.07
Inget är nytt under solen. Tidigt 90-tal var det spaltmeter efter spaltmeter om hur fantastiska BHC var (och även Nittorp). Då fick man leta efter nyheter om Elfsborg. (Ja, om det inte gällde fylla på läktarna eller något om någon bensinmack i Rydaholm då, förstås).

Sedan kom basketen, med Magic Johnson. Inte så mycket om Elfsborg då.

Sedan var det åter premiär i Allsvenskan och ganska mycket Elfsborg.

Efter den nyheten var det återigen dags för BHC och deras verksamhet.

Ja, lite så är det väl, år efter år. Inget att förfasa sig över med andra ord. Det som går bäst just för stunden är det de skriver om.

Men nästa år, när vi vunnit cupen och ska kvala in i EL och leder serien inför sommaruppehållet kan ni ge er på att det kommer skrivas om Elfsborg.


Bo Andersson, Hässelby - måndag 4 november 2019 kl 3.58
Välkommen, Varberg!

Vilken västkust vi har! Kanske föds just detta år ett nytt klassiskt derby!


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 4 november 2019 kl 9.19
Det har varit kul att åka till Falkenberg, men Varberg är ju ändå Borås västkustkoloni nummer ett. Den matchen blir något extra. Och för en gångs skull behöver vi inte tappa publik på att folk är "i stugan". Nu får de promenadavstånd från stugan.

Kurt Nilsson, Skyttorp - måndag 4 november 2019 kl 13.57
BT har rätt,ELFSBORG har förlorat mycket av sin identitet med stora spelar omsättningar----Mest varningar i Allsvenskan ,usch ja skäms ,är det så vi vill ha det ???? Thelin är för mej ingen bra tränare ,är det han som har inplanterat hårdare spel och efterslängar---Det är långt ifrån det spel vi presterade med 2012 laget, med Svensson ,Hult och Hedlund. Man är nog för gammal idag , alla lag verkar ha stora omsättningar av spelare---Var roligare när man kunde räkna upp start Elvan med invanda spelare -----Hedin o grabbarna som höll fast vis sitt lag i ur o skur .

Anders Täreby, Steninge - måndag 4 november 2019 kl 14.22
Ett givet namn på nya allsvenska derbyt är "El Viskavästico"!

Anders Täreby, Steninge - måndag 4 november 2019 kl 14.41
Stark avslutning av säsongen av Elfsborg, och helt plötsligt känns det riktigt spännande inför nästa säsong!

Större noggrannhet vid spelarrekryteringar är en av anledningarna till varför vi nu är på rätt väg. Jag måste säga att jag är imponerad över hur Thelin och Stefan hittat spelare som Sivert och Okumo.

Dessutom har det nya snabbare grundspelet satt sig. Thelin har uppenbarligen insett att Elfsborg behöver spela rakare och inte bara spela runt i onödan. Jag minns vid ett tillfälle under våren 2018 (när Thelin var ny) att Elfsborg i stället för att kontra väntar in att Gojani smyger ner på högerbacken för att sedan, när motståndarna har hunnit samla sig, försöka spela upp genom den "falska högerbacken". Jag har till och med en bild av att Gojani kollar undrande ut mot Thelin, ungefär som "var det så här du menade?"... Inte helt naturligt... Men under hösten har något hänt, och nu känns det som att spelarna väljer spelalternativ på ett naturligt sätt.

Sen ska man inte underskatta betydelsen av att ha spelare som Levi i laget. Då vet man att man kan vinna mot vilket lag som helst, och det skapar den respekten hos motståndaren som gör att man få de extra tiondelarna med bollen. Om Levi försvinner behöver vi någon mer än Jesper med den typen av spetsegenskaper.

Det känns som att Hummet, Alm och Ndione (förstås) har potential att blomma ut under 2020. Alla tre behandlar bollen väl och har de fysiska förutsättningarna.

Ser nu fram emot Silly Season...


Anders Täreby, Steninge - måndag 4 november 2019 kl 14.42
Eller "El Viskadalico"

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 4 november 2019 kl 14.55
Eller R41-derbyt?

Hans Josefsson, Storvreta - måndag 4 november 2019 kl 15.48
Så här kan man också skriva en allsvensk tabell 2019 (och med det som grund värdera Elfsborgs resultat):

1. Storstad
2. Storstad
3. Storstad
4. Pendlingskommun Nära Storstad
5. Större Stad
6. Storstad
7. Storstad
8. Större Stad
9. Större Stad
10. Större Stad
11. Större Stad
12. Större Stad
13. Mindre Stad/Tätort
14. Mindre Stad/Tätort
15. Större Stad
16. Större Stad

Nästa år får vi in en Pendlingskommun Nära Mindre Tätort samt en Mindre Stad/Tätort istället för två Stor Stad. Samtidigt kan kvalet medföra att en Stor Stad ersätter en Mindre Stad/Tätort.

Källa: Sveriges kommuner och landsting 2017.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 4 november 2019 kl 18.13
Intressant tabell, Hans. Vi är alltså landets näst bästa lag utanför storstäderna.

Hans Josefsson, Storvreta - måndag 4 november 2019 kl 22.10
Japp. Och blåvitt är allsvenskans sämsta storstadslag...

Skämt åsido så säger den här tabellen något om villkoren i svensk fotboll och vad lagen utanför storstäderna har att jobba mot. Andreassons tidigare uttalade ambition att Elfsborg ska vara den främsta utmanaren till storstadsklubbarna blir kanske inte mer tydlig än så här. Åtminstone hjälper det oss att hålla förväntningarna på en rimlig nivå.

Förväntningarna alltså. Med förhoppningarna är det en annan sak. Det är de som gör att vi ändå vågar tro på nya guldår.


Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 5 november 2019 kl 11.52
Uppsala har gjort tappra försök att bli klassade som storstad - de passerade ju 200.000 i kommunen för ett antal år sedan - och som väl alla vet är Norrköping en del av fjärde storstadsregionen!

Hans Josefsson, Storvreta - tisdag 5 november 2019 kl 12.29
Uppsala var för några år sedan på god väg att få kallas storstad - men då ändrade SKL regelverket. Lite som när FIS anpassade reglerna i alpina världscupen för att Stenmark var för bra.

Bertil Lindh, Trollhättan - fredag 8 november 2019 kl 18.50
Nu har jag räknat och sammanställt. Numera har 340 personer tippat i vår tipstävling. Maratontabellen leds av Roland Dellton 83605 p följd av Jan-Erik Andersson 83137 p och Lars Alexandersson 82327 p. Nu har totalt 83 st passerat 10000 p. Året fick 6 nykomlingar. Bäst blev Christian Ekblom 4540 p (ligger på plats 124 i maratontabellen) och därefter kom Peter Vuorisalo 3936 p (129 i maratontabellen. 2 personer har tippat alla matcher sedan starten 1997. Det innebär 23 år och totalt 4672 matcher. Roland Dellton o Lars Alexandersson. Imponerande. Jag har även kontrollerat vem som lyckats få minst 1 pallplats under ett spelår. Kerstin Wiklander har nått pallplats 21 år av 23 , men misslyckades med detta under 2019. Flest omgångssegrar har Jan-Erik Andersson och Denny Andersson med 21 vinster. Flest pallplatser har Kerstin Wiklander med 57 följd av Denny Andersson 51 och Jan-Erik Andersson 50. 2019 blev det totalt 85 tippare vilket blev 8:e plats sedan start. Genomsnittet per spelomgång 2019 blev 61,06. Det innebär 2:a plats sedan starten. 2004 leder med 62,92. Avslutningsvis höjde vi snittet från föregående år med 17 deltagare. Bra tycker jag. Det kommer mera...... men inte idag. På söndag möts Värnamo o MFF i cupen. Kanske dags för en knall.

Peter Olsson, Borås - fredag 8 november 2019 kl 23.22
Jag skulle vilja ställa upp en hypotetisk diskussion så här i lågsäsong när alla bara är i dvala inför vad som komma skall. Jörgen Klopp är väl erkänt en av världens bästa managers. Min fråga är, ponera att han skulle bli tränare för Elfsborg. Han får inte mer resurser än vad Thelin har idag, utan får klara sig på exakt samma material. Skulle han få ut mer av laget? isf varför. Om inte, isf varför inte?

Bertil Lindh, Trollhättan - lördag 9 november 2019 kl 7.27
Efter att ha gått igenom samtliga omgångar sedan starten 1997 för att se vem som har tippat rätt matchresultat dvs 50-poängare. 2019 var Henrik Eliasson bäst med 40 rätta slutresultat följd av Fredrik von Knorring 38 och därefter Fredrik Sjöholm 37. 28 personer har 300 fullträffar och 60 personer har 100 fullträffar. Maratontabellen betr 50-poängare ser 10 i topp ut som följande: 1. Roland Dellton 504 2. Jan-Erik Andersson 500 3. Lars Alexandersson 488 4. Daniel Gustavsson 482 5. Kerstin Wiklander 479 6. Denny Andersson 448 7. Torbjörn Lindeberg 430 8. Björn Gustavsson 426 9. Kjell Tibrand 422 o 10. Tomas Kolles 419.

Bo Andersson, Hässelby - lördag 9 november 2019 kl 23.05
Peter - jag har för dåliga insikter för att kunna göra en adekvat analys men kan försöka mig på en amatörpsykologisk vinkling. Det finns tre möjligheter:

1. Det blir sämre. Klopps personlighet passar bättre för spelare som är bättre rustade psykologiskt, fysiskt och taktiskt. Vekare material bryts snarare ner och klarar inte av mer avancerade instruktioner. Stämningen sjunker mot nollpunkten.

2. Ingen skillnad. Man har det material man har och kan bara påverka på marginalen. Alla spelare gör redan så gott dom kan både fysiskt och spelmässigt. (Denna tror jag inte på.)

3. Bättre resultat. Klopp får ut det bästa av spelarna. Kräver mer och kan ge precisare instruktioner för både träning och match. Av någon orsak får han hantera framgångsrika lag.

Having said this: tror att varje situation kräver sin typ av ledare. Därför fungerade Haglund jättebra under vissa epoker och under andra inte alls. Och spelare förändras. Tänk en ung, entusiastisk Anders Svensson jämfört med en äldre, gnälligare variant. Torde ha krävt olika ledare för att få ut max.

Tack för ordet.


Bo Andersson, Hässelby - söndag 10 november 2019 kl 5.07
Har jag blivit lurad?

Trodde att IFE hade fördel av att komma 8 istället för 9, men om jag fattat rätt hamnar vi i en grupp med ÖSK oavsett, och dom andra två lagen lottas in utan speciell seedning. Kanske fördel av hemmaplan mot ÖSK?

Idag vet vi.


Kenneth Nygren, Sjuntorp - söndag 10 november 2019 kl 16.24
Keene räddar Öster kvar i Superettan! Han kan fortfarande!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 10 november 2019 kl 17.29
Karlsson välförtjänt vinnare av Årets Mål.

Bertil Lindh, Trollhättan - söndag 10 november 2019 kl 19.30
Cupen lottad. Örebro, Oskarshamn o Brage. Hoppas på hemmamatcher mot Örebro och Brage och Oskarshamn borta.

Karl Orrling, Helsingborg - söndag 10 november 2019 kl 21.02
Som jag förstår det så placeras det förstaseedade laget mot sextondeseedade, andra mot femtonde osv. Eftersom vi blev seedade som åtta så placeras vi mot det niondeseedade laget. Fördelen är att lagen i första seedningsgruppen får två hemmamatcher tillsammans med lagen i fjärde seedningsgruppen (Oskarshamn i vårt fall).

Magnus Eriksson, Stockholm - söndag 10 november 2019 kl 21.30
Brage hemma i första omgången, Oskarshamn bort i andra och Örebro hemma i sista. Så brukar det se ut.

Till matchen mot Brage borde för övrigt två av mina favoritspelare, med kopplingar till båda lagen, Lasse Nilsson och Simon Hunt bjudas in.
Hunt verkar för övrigt vara Head of Scouting i Nottingham Forest nuförtiden


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 11 november 2019 kl 12.06
Att rösta på bästa spelare här på VG är alltid svårt. Men i år var det svårt på ett roligare sätt. Nämligen för att det fanns många bra spelare att välja på. Unga som fått ett genombrott, nyförvärv som redan känns som stöttepelare plus ett par "gamlingar" som har skött sig bra. De två senaste åren har det snarare varit så att jag haft svårt att hitta spelare att ge poäng över huvud taget.

2019 var poängmässigt vår bästa säsong sedan 2016. Och framför allt första gången på rätt länge som vi avslutar en säsong med känslan av att vi är på uppgång och kommer att bli bättre nästa år.


Karl Orrling, Helsingborg - måndag 11 november 2019 kl 13.09
Ingen superlätt lottning men inte heller värsta tänkbara. Fördel Elfsborg med tanke på hemmamatcherna mot ÖSK och Brage. Dalmasarna blev visserligen trea i superettan, men det föreföll som om Kalmar avfärdade dom relativt enkelt i de två kvalmötena, så Brage borde vi normalt sett slå. Örebro har vi också övertaget på i senare möten och Oskarshamn hamnade på negativ kvalplats i division ett södra (som jag följer noga genom mitt engagemang i seriekonkurrenten Eskilsminne).

Med det positiva momentum vi kom ut ur säsongen 2019 så är mitt tips och min förväntan att det blir kvartsfinal för oss i cupen 2020.


Lars Alexandersson, Linköping - måndag 11 november 2019 kl 14.53
När det gäller omröstningen om bäste spelare tillkommer en komplikation, som jag ser det.

Det finns spelare (i alla fall en) som var direkt svag under första halvan av säsongen och mycket bra under andra halvan. Hur ska man poängsätta en sådan? Jag väljer att gå efter genomsnittet, ungefär som att en sluttabell blir ett genomsnitt av säsongen för hela laget.

Det är ju lätt hänt annars att man mest minns de sista matcherna när man röstar.


Christofer Wärnlöf, Vedum - tisdag 12 november 2019 kl 15.49
En kort fråga angående röstningen. Ger man den spelare man tycker varit bäst under året tio poäng?
När man klickat in sig på sidan står det överst, högst upp, att man kan ge mellan 1-25 poäng men sedan går det endast att välja högst tio poäng för varje spelare...)

Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 12 november 2019 kl 16.19
Man kan ge 25 poäng totalt, dock högst 10 poäng till varje enskild spelare.

Christofer Wärnlöf, Vedum - tisdag 12 november 2019 kl 18.56
Ok. tack så mycket för hjälpen.
Det blir Stieg Greig på första då....

Läs nya (från 14/11 kl 22.51) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!