VG debatt - inlägg sedan 8/1 kl 0.00


Kurt Nilsson, Skyttorp - tisdag 8 januari 2019 kl 9.28
Lennart--Exakt,2019 får vi kvala oss kvar ,men 2020 åker vi ur om inte Elfsborg hittar en vinnar tränare igen ,fråga jultomten kanske ???

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 8 januari 2019 kl 18.25
Det är förvånansvärt tyst på värvningsfronten, inga rykten, nada.

Thelin lär ju ha sagt att han vill ha tre spelare.

Nu vet jag att det finns några som vill byta tränare, men det kommer inte att ske om nu inte vårsäsongen slutar med total katastrof, vilket jag inte tror kommer att ske.

Sätter en guldtia på det och lämnar två gånger pengarna. Alltså du som antar kan vinna 20 eller förlora tio.


Anders Täreby, Steninge - onsdag 9 januari 2019 kl 14.11
@David - Ser fram emot ditt nästa inlägg som du flaggade för. Förstår att det tar ett tag... ;-)

Kan rekommendera podden Studio Allsvenskan med Markus Birro som intervjuat Stefan Andreasson. Bra samtal i drygt en timma. Stefan har ju ett otroligt stort Elfsborgshjärta och gör fantastiska insatser för klubben men jag tycker två saker är tydliga när jag lyssnar:
1. Det finns oklarheter i hur Stefans roll som klubbchef bör vara. Han är idag någon slags blandning mellan klubbchef och sportchef. Enligt Stefan diskuterar de hur hans roll ska/bör vara framöver.
2. Stefan har inga bra svar på varför spelet inte fungerade under 2018. På frågor hur spelare som Lundevall, Frick, Gustafsson m.fl. kan underprestera så mycket har han inga bra svar. Han hänvisar mest till att Thelin & Co håller på att utvärdera säsongen.

Jag tycker det finns en uppfriskande ödmjukhet hos Stefan när han pratar om att mycket kan bli bättre. Bra att rollerna i klubben utreds. Jag tror att det skulle vara bra för alla i klubben och det kom en ny klubbchef utifrån som kunde avlasta Stefan. Stefan är ovärderlig med sina kontakter/relationer, erfarenheter och för kontinuiteten i klubben men han kan inte göra allt. Min känsla är att hans styrkor ligger i sportchefsrollen.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 9 januari 2019 kl 15.14
Vår vice ordförande Mats Karlsson är inne en del på kansliet och hjälper till. Inget dramatiskt, men han har mer tid nu när han har slutat på Staples, där han tidigare var VD. Så det verkar som att man har tänkt på det med.

Conny Johansson, Brämhult - onsdag 9 januari 2019 kl 19.54
Hoppas att på på uppstartträffen imorgon få information om nödvändiga nyförvärv som Elfsborg såväl behöver. Träningslägret i Florida startar redan 15/1 och det vore önskvärt att få med 2 nya klasspelare för ” inskolning ” i Thelins fotbollsfilosofi.

Petter Alburg, Växjö - onsdag 9 januari 2019 kl 21.25
Ny ass.tränare...Blir det bra månne?

David Ahlgrand, Göteborg - torsdag 10 januari 2019 kl 7.40
Ny assisterande tränare Var en av de kritiska punkterna i mitt framtida inlägg ;-)

Jörgen Willborg, Borås - torsdag 10 januari 2019 kl 16.09
Sådär, nu har vi tränare som kan både "fitness" och "taktisk perdiodisering". Blir oerhört intressant det här. Undrar om vi behöver förstärka tuppen också?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 10 januari 2019 kl 20.04
Ännu inga rapporter från första träningen. Hur var den, nye tränaren, kom det mycket folk, var korven god?

Conny Johansson, Brämhult - fredag 11 januari 2019 kl 8.51
AVSLÖJAR: Elfsborg har visat intresse för Dusan Jajic – ”Jag har hört det”

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 11 januari 2019 kl 10.33
Alla verkar vara överens, en trevlig start på säsongen när spelare, tränare och supportrar möttes.

IFE och Nummer8. Roligaste kommentaren hittar jag i Nummer8:

"– Portugisen Nuno de Almeida fick ett samtal med guliganen Håkan Käck. Guliganen hade ett stort budskap som Nuno tog till sig. Matcherna mot Blåvitt är viktigast."


Conny Johansson, Brämhult - fredag 11 januari 2019 kl 16.53
IF ELFSBORG BJUDER IN TILL PRESSKONFERENS, IDAG FREDAG, KL. 17:30 Pawel Cibicki ?????

Henrik Eliasson, Örebro - fredag 11 januari 2019 kl 18.41
Cibicki klar enl IFE på Twitter

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 11 januari 2019 kl 19.02
Kanonvärvning. Tack Thelin för den. Snygg video, Videointervju IFE

Bertil Lindh, Trollhättan - fredag 11 januari 2019 kl 20.21
Cibicki känns som en klockren förstärkning. Hade vi även fått hem Simon Hedlund så hade dagen varit fulländad. Hedlund lämnade Union Berlin för Bröndby. Börjar att kännas intressant nu.

Jörgen Willborg, Borås - fredag 11 januari 2019 kl 22.08
Härligt med ett nyförvärv som är lite "högprofil". Jag har också uppfattat honom som lite av en karaktär, vilket har för- och nackdelar. Tycker som vanligt vid den här tiden att det ser bra ut! Däremot är det trist med inlånade spelare, men det är väl där vi är i näringskedjan.

Fredrik Sigurd, Borås - fredag 11 januari 2019 kl 22.19
Samma näringskedja som när Prodell lånades in 2014.

Anders Täreby, Steninge - fredag 11 januari 2019 kl 23.46
Wow, imponerande värvning/inlåning av Cibicki som ökar temperaturen rejält! Känns som en klockren värvning. Frick och Cibicki på topp känns som ett naturligt och farligt ”anfallspar” men gissar att det inte är så enkelt i Thelins system? Vad tror ni, är tanken att Cibicki utgår från en kant likt Lundevall?

Jörgen Willborg, Borås - lördag 12 januari 2019 kl 8.39
Bra att vår ordförande benar ut läget lite i BT idag. Jag tycker han verkar öppen och ärlig.

Vi gamla stötar på ViGule får jobba på med att sälja in Elfsborg 2019 i våra naturliga habitat, det ser bra ut!

Medan vi väntar på premiären rekommenderar jag den massiva dokumentären om Sunderland AFC på Netflix, mycket intressant för oss som är en bit från transferfönstrens centrum.


Peter Olsson, Borås - lördag 12 januari 2019 kl 9.16
Cibicki.. Vart sådär.. osäker i början.. hade lite glömt av hur han var i Allsvenskan.. Men sen hittade jag det här klippet.. Nu väljer jag en mycket god känsla istället... Bra genombrott, verkar bra på huvudet, gillar att skjuta.. och sen riktigt snygg teknik... länk kommer här:

Pawel Cibicki

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 12 januari 2019 kl 10.11
Dokumentären på Netflix om Sunderland är kanon! Verkar även som att många på kansliet och i styrelsen har sett den.

Spelsystemet med att ha ett visst antal spelare i djup- och sidled kommer vi nog inte ändra på.

Jag funderar dock om vi byter höstens skeva 4-4-2/4-3-3 med centrerade yttrar till ett 3-5-2.

Holst och Kaib är perfekta för ytterpositioner. Cibicki och Frick centralt i anfallet kan också vara intressant.

BT skrev ju att man letade en mittback med ledaregenskaper. Jag har så svårt att se oss bryta Ibroo och Nilsson att jag funderar om tre innerbackar är det man vill få till?


Peter Olsson, Borås - lördag 12 januari 2019 kl 10.25
Jag tycker Ibro blandar och ger för mycket. Ibland gör han sådana misstag man ser när min grabb (10 år) spelar.. huvudlösa brytningar, dribbla som sista gubbe etc.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 12 januari 2019 kl 10.32
Jag tyckte Ibroo var som bäst när man tryckte upp Holst högt och lät Ibroo slå pass ifrån högerkant. Då blev vi mer offensiva under hösten. Men sedan kom matchen mot Häcken där dom utnyttjade den kanten som autostrada.

Andelen misstag minskade ordentligt för Ibroo under fjolåret och det var hans första säsong som någorlunda ordinarie. Det är en ung kille med självförtroende. En av våra mest utvevklingsbara spelare.

Sen visst, det är samma tendenser som när Sebbe Holmén kom upp. Bara att det kan vara mer nonchalans här. Men det kan ju samtidigt skapa offensiv briljans som vi behöver. Svår balansgång där.


David Stadig, Göteborg - söndag 13 januari 2019 kl 8.54
Glenn: Truppmässigt känns 3-5-2 intressant. En lite tyngre mittback in och vi har rätt spelartyper. Med trebackslinje hade också Henriksson fått fler chanser. Tuff position att förstärka på dock.

Centralt mår vi nog bra av att fortfarande ha tre spelare då bollvinnandet såg lite skakigt ut förra året. Offensivt blev vi för kanttunga. Slog oerhört mycket ofarliga inlägg men hotade inte centralt. Tror inte någon av våra forwards är nära skyttekungspotential, men med två lite mer olika typer kan jag se både Cibicki, Frick/Karlsson göra 16-17 ihop. Sen är frågan fortfarande vilken mittfältare som ska löpa isär motståndarna. Det borde kunna kompenseras av att Kaib och Holst gör det i stället.

Erik Nilsson, Linköping - söndag 13 januari 2019 kl 12.19
3-5-2 känns vettigt med det material vi har för startelvan. Men det känns som vi behöver rekrytera ersättare för Kaib och Holst när någon av dessa går sönder eller är avstängda. Är tveksam till att DG eller Manns klarar högerkanten själv och Özgun har jag sett för lite.

Givetvis kan vi också byta system i sådana lägen.

På innermitt blir det hård konkurrens om platserna, Dyer, Ishi, Boysen, Holmén, Olsson, Gojani, (Lundevall, DG?). Vi har bredd där men för lite spets (kanske inte något nytt egentligen, det har varit så en tid).


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 13 januari 2019 kl 13.11
Glöm inte bort att vi har McVey som högerback. Bäst på plan i träningsmatchen mot Häcken där sakdade sig och var borta resten av året. Nu är han frisk igen.

Isak Edén, Göteborg - söndag 13 januari 2019 kl 14.25
Ser att det diskuterats klubbchef/manager roll osv här inne, skrev ett längre inlägg på Twitter häromdagen så tänkte jag skriver det här med om min syn på detta och även värvningen av Almeida. Långt inlägg men hoppas ni har överseende med det.

Behöver väl inte beskriva rollfördelningen, men ni som lyssnat på Studio Allsvenska podden med Stefan och en del övriga intervjuer så är vad det verkar arbetsbeskrivningen att Stefan förhandlar kontrakt och resten är upp till Jimmy. Har haft diskussion med Glenn många gånger under fjolåret om vem det är som egentligen är ansvarig för våra långa kontrakt på flertalet spelare och det är väl fortfarande lite oklart även om det utifrån sätt borde vara Stefans ansvar. Anyway, över till managerfrågan.

Jimmy har alltså ansvar för vem som ska scoutas, värvas, förlängas men också vilka juniorer som ska upp, spelsystem, scoutning av motståndare, träningsupplägg m.m. Mig veterligen kör bara Peking detta system (plus ÖFK under Potter) av toppklubbarna i Sverige. Brukar oftast pekas mot England när manager rollen beskrivs (Tänk Sir Alex), men det ger inte sanningen för där är rollen helt annorlunda. Sir Alex var t.ex nästan aldrig och ledde träningarna. Det är dessutom så att man mer och mer börjar överge rollen i England och dela upp det i två roller, sportchef/direktör och tränare.

Jag är väldigt skeptisk till manager modellen överlag, och fram till förändringen i tränarstaben häromdagen ytterst skeptisk till Elfsborgsstab inför 2019. Största problemet jag har med modellen är att det helt enkelt blir på tok för mycket ansvar på en person. Inte rimligt att, Thelin ska ha tid och kompetens till att leda ett lag, utveckla spelare, vara en bra matchcoach samtidigt som han ska scouta spelare och bedöma nyförvärv. Jimmy kanske har kvaliteterna för allt det här, men ingen människa har tiden. När ekonomin dessutom inte är på topp, då måste man få ut max av varje krona spenderad på spelartruppen och då krävs edge i samtliga områden vilket jag tycker modellen per definition förhindrar eftersom tiden inte räcker till för en person att ha hand om allting. Ett konktret exempel är när Boysen värvades och han sa att Thelin sett honom på video över 200h. Förmodligen en överdrift, men ta bort en nolla och det är så att Thelin sett en spelare i 20h som inte tillhörde oss. I min värld låter det vansinnigt, tänk om vi scoutat fler spelare så noggrant som vi inte lyckats värva, det är totalt bortkastad tid. Bättre att Thelin får fokusera på den spelartruppen han har, plus ungdomslagen, och identifiera behov som en annan person får scouta spelare till som kan fylla behoven.

Givetvis ska tränaren ha ansvar och mycket att säga till om, men scouting och värvningsdelen bör överlåtas till en som har det som heltidssyssla. Med anställningen av Almeida och Svensson breddar man dock kompetensen och arbetsuppgifterna och det ser jag som ytterst nödvändigt och bådar väldigt gott inför framtiden.

Tycker fortfarande vi bör anställa en renodlad sportchef (alt flytta tillbaka Stefan till den rollen och anställa en klubbchef), men med anställningen av Anders som scout och Almeidas tidigareanställning som scout för den klubben med förmodligen bäst scoutingverksamhet i hela världen skaffar vi oss kompetens och förutsättningar för att få ut maximalt av nuvarande spelartrupp och potentiella nyförvärv.

Ska helt enkelt bli spännande att se om den nya ledarstaben klarar av det som vi inte gjort, med enstaka undantag, sedan 2013 och det är att lyckas med nyförvärv.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 13 januari 2019 kl 18.13
Daniel Gustavsson på väg att bli såld till Norge, det är nog bra för honom och Elfsborg får loss lite pengar. FotbollDirekt.

Djurgården lär ju varit intresserade av Lundevall, läge att sälja honom också?

Detta med tanke på att Elfsborg ju sagts ska värva tre spelare, en klar.


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 14 januari 2019 kl 0.14
Youtube

Ett klipp från 1958 när Tranemo mötte Elfsborg i DM. Ingen kommentator, eller resultat. Men ett stycke historia!!!


Bosse Wikensten, Göteborg - måndag 14 januari 2019 kl 9.50
Wow, Jonas, TACK! Tack också till Petra som lade upp klippet. "Vi är röde, vi är hvide, vi står sammen, sid om side..." . Jag blir väldigt nostalgisk... och min gamle far också, när han såg detta.... många mil har man löpt på den planen...

Bosse Wikensten, Göteborg - måndag 14 januari 2019 kl 10.14
F ö tycker jag Cibicki på lån är en bra lösning, givet förutsättningarna. F ö håller jag med Isak ang rollerna sportchef/klubbchef.... då det begav sig 20007-2008 borde Stefan förblivit sportchef och en annan klubbchef (efter Tore Stenbäckens korta sejour) anställts då. I nuläget vet jag inte vad som är bäst... är Stefan fortfarande bäst i rollen som sportchef, eller finns det andra? Om Stefan är bäst som sportchef än idag bör man överväga en annan klubbchef, som också tar medierollen ordentligt (Sune har rätt - den är inte ordförandens roll). Om det finns bättre sportchef-alternativ kan Stefan få förbli klubbchef, en sportchef anställs och chefstränaren jobbar nära sportchefen (men släpper en del scouting och beslut)....

Claes Lindquist, Malmö - måndag 14 januari 2019 kl 17.03
Från dagens Sydsvenskan:

Rivstarten - MFF kör tre träningspass första dagen

I eftermiddag klockan 17.00 drar Malmö FF officiellt igång träningen. Men då är det tredje passet för dagen. Sydsvenskan var som enda media på plats när första passet kördes klockan 10. Det var högsta tempo direkt och när det blev spelliknande övningar, tog det inte många minuter förrän Lasse Nielsen satte in årets första glidtackling - på mittbackskollegan Rasmus Bengtsson. En timme och 50 minuter senare avslutades träningen med tuffa löpningar på hybridplanen där bredvid. – Helt ärligt tror man ju på lite mjukstart, men nä - inte här inte, sa Marcus Antonsson. Jag är trött nu, det var ett tufft pass, men det känns bra - jag har hållit konditionen.

Och det var alltså bara början. Efter lunch väntade ett fyspass inne i gymmet på stadion och sedan då "publikträningen" ute på plan nio igen. – Försäsongen blir ju alltid stenhård, men tre pass första dagen har jag aldrig haft. Det är verkligen fullt ös. Vi fick veta det för ett par tre dagar sedan, men vi blir ju bra tränade i slutändan, sa Marcus Antonsson. Det har varit en månads ledigt från fotbollen, men inte en månads semester. – Vi har ju haft program för att hålla igång och alla har varit väldigt professionella förstås. Testerna visade det i förra veckan.


Bosse Wikensten, Göteborg - måndag 14 januari 2019 kl 19.10
Tack DG för ett bra bidrag. Lycka till!!

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 14 januari 2019 kl 19.13
Det KAN ju vara så att de spelare som lämnat inte har varit motiverade att ge allt på träning, eftersom de haft sina fina kontrakt och trygg tillvaro. Thelin fick ju som bekant inte bara ärva en trupp, utan även värderingar och "färdigställda" spelare.

I takt med att han får in spelare som han vill ha, och spelare som tränat med andra lag så kommer vi nog få se en skillnad.

Jämför med hur det var när Anders, Matte och Ishi kom till oss. Då var de vana från högre (bättre) ligor, och drog med sig resten av truppen. Jag hoppas att Cibicki, Kaib, m fl kommer se till att tempot ökas.


Karl Orrling, Helsingborg - tisdag 15 januari 2019 kl 19.25
Inlägg från valberedningen på officiella hemsidan. Bu eller bä? Personligen kändes det som ett halvhjärtat försök att komma tillrätta med kritiken om att de varit för slutna, så intentionen är väl bra? Dock kändes det som budskapet var ”vi har en fantastisk styrelse som gör helt rätt saker, så besvära er inte med att nominera kandidater eftersom det ändå är för jobbigt och slitsamt så ingen annan än de som gör jobbet just nu vill nog ändå göra det”...

Vad hände med diskussionerna om att nominera någon med förankring i supporterleden till styrelsen?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 15 januari 2019 kl 23.38
Karl>> Jag tycker precis tvärtom. Här redovisar valberedningen sitt arbete och förklarar hur de tänker och uppmanar medlemmarna att lämna förslag.

Att de påminner om att arbetet i styrelsen är ideellt tycker jag är jättebra eftersom alltfler organisationer inför arvoden och att många därför tror att det är kutym numera.

Att sitta i styrelsen för en förening av IF Elfsborgs storlek innebär mycket arbete och ansvar och detta utan ersättning. Heder åt dessa som tar på sig detta arbete.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 15 januari 2019 kl 23.53
Att nominera till styrelsen är ju upp till oss. Att hitta en "supporter" som är beredd att ta på sig jobbet är nog inte det lättaste.

Har många jag skulle kunna tänka mig, men känner att jag bor för långt bort för att riktigt ta tag i det.


David Stadig, Göteborg - onsdag 16 januari 2019 kl 6.14
Claes: Tre tunga pass första dagen efter semester verkar ju vansinnigt. Som att be om skador men antar att de fått rejäla individuella program att köra under ledigheten, sannolikheten att de skulle vara i form när träningssäsongen börjar är dock väldigt liten. Intressant diskussion om träning i senaste avsnittet av nya podden fotbollsexperterna förresten.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 16 januari 2019 kl 7.33
Jag tyckte valberedningens information var toppen. Ifjol var jag med och skrev en motion med bland annat Odhström om att vissa skrivelser i stadgarna var konstiga och gjorde att det inte förväntades så mycket av valberedning. Vi hade kunnat komma till årsmöte utan att fått se förslagen på förhand.

Nu vet jag att styrelsen ser över stadgarna helt och hållet. Den här informationen ifrån valberedningen är över förväntan.

Det viktigaste i en levande föreningsdemokrati är att vi medlemmar tar ansvar. De senaste åren kan jag känna att föreningen har tagit större ansvar. Positivt!


Herman Thorell, Dalsjöfors - onsdag 16 januari 2019 kl 13.12
En väl fungerande valberedning kan med enkelhet redovisa sitt arbete och ska så göra. Jag tycker också det är väl skrivet det som presenterats. Däremot tycker jag att en valberedning ges för stort ansvar i att vaska fram representanter. Det är övriga föreningsorganet som ska nominera och valberedningen ska kunna ägna sig åt att värdera den sittande styrelsens arbete och de inkomna förslagens kvalitet.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 16 januari 2019 kl 13.20
Helt rätt av Herman.
Att föreningsdemokratin är osexig ser jag som problemet här. För en föreningsdemokratisk dyrkare som mig så är det där den viktigaste frågan för framtiden. Folk förstår inte hur viktig föreningsdemokratin är och man tycker nog det är lite jobbigt och svårt att engagera sig.

En levande föreningsdemokrati gör att den blir mer sexig, och där har vi i IF Elfsborg sett stora steg de senaste åren. Men det finns fortsatt mycket arbete att göra.

Exempelvis kan det bli en intressant diskussion om tekniska hjälpmedel i framtiden.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 16 januari 2019 kl 13.38
Onekligen underlättas en valberednings arbete om medlemmarna engagerar sig och nominerar kandidater.

Baserat på några års arbete i valberedningen för HSB Umeå så vet jag att intresset för att nominera sjunkit på senare år. Det tror jag beror på att många överlåtit åt valberedningen att sköta arbetet med att hitta lämpliga kandidater.

Detta är en farlig väg. Vi försökte vända detta genom att åka ut till medlemsföreningarnas stämmor och prata om vikten av att nominera. Nu hann jag flytta innan det gick att se om det gav resultat.

Min uppmaning till medlemmarna i IFE är därför att nominera folk, fast prata gärna med dessa först så att det vet om det så att det inte kommer som en chock när valberedningen hör av sig.


Gert Björnalm, Borås - onsdag 16 januari 2019 kl 22.33
Så här långt några spelare ut, och en in. Man kan alltid ha åsikter om vilka spelare, men om vi bara ser till truppbalansen så börjar den nu se bra ut efter att varit alldeles för stor. Kollade vilka som är med på träningslägret, och om det inte är någon som inte är med så består truppen nu av 23 spelare (inkl Özgun, som väl inte fått A-kontrakt än?). Ofta pratar man om att man vill ha 2 spelare per position, hur ser det då ut?

Om man räknar med att Elfsborg spelar som man avslutade förra året, dvs nån slags 4-3-3 så ser det ut så här (min syn på positioner):

Målvakter: 3 st, dvs en för mycket. En utlåning hade varit bra både för spelaren och klubben. (Kevin Stuhr-Ellegaard, David Olsson, Tim Rönning)

Mittbackar: 4 st, perfekt. (Joakim Nilsson, Ibrahim Dresevic, Jon Jönsson, Gustav Henriksson)

Ytterbackar (inkl Özgun): 5 st, en för mycket. 3 höger, 2 vänster. (Mattias Özgün, Frederik Holst, Jesper Manns, Christopher McVey, Rami Kaib)

Innermittfältare: 5 st, dvs överraskande nog en för lite... Dock verkar Boysen kunna vikariera där, samtidigt som alla är etablerade, så det bör räcka. (Robert Gojani, Stefan Ishizaki, Samuel Holmén, Simon Olsson, Alex Dyer)

Anfallare: 6 st, dvs perfekt. Om man kör med två anfallare kan flera ta mittfältsroller, särskilt på kanten, så rent numerärt ser det ok ut. (Simon Lundevall, Jesper Karlsson, David Boysen, Per Frick, Pawel Cibicki, Marokhy Ndione)

Om man tittar på balansen mellan etablerat och talanger så är det en hyfsat etablerad trupp, men inte utan talanger. Så inte så illa. Däremot har ingen (förutom ev Özgun) lyfts upp underifrån i år. Har inte 99:orna varit en stark generation där fler borde få chansen? Eller kanske finns inte så många fler än Rönning och Ndione (som är 99:or) som klarar steget? Sen finns det flera bra 00:or (tror jag) som ändå blir 19 år under 2019, men de får väl vänta ett år.

Hur som helst, inga fler värvningar in utan att först släppa någon. I alla fall om man ska gå på matematiken. Dessutom tycker jag att det här truppen ser fullt godkänd ut. Jag hoppas lite extra på att Ndione håller sig hel i år, jag är nyfiken på honom. Plus att Simon O hittar tillbaka igen till den klass man hoppats och trott att han ska nå..


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 17 januari 2019 kl 9.59
Riktigt bra genomgång Gert! Exakt så tänker jag med.

Jag tycker att en trupp max ska ha 23 spelare utefter så du räknar, där yttrar och anfallare räknas i klump som "offensiva spelare" därför kan det vara lite mer flytande.

Intressanta noteringar ifrån mig:

- Blir det 3-5-2? Man jagar en mittback med ledaregenskaper och på ytterbacksposition har vi mer offensiva ytterbackar. Kan således en femte mittback vara logisk?
- Målvaktsposten. Hur tänker Rönning och Olsson? Vem ska spela U19 och U21? Någon av dom för speltid?
- Centralt mittfält är vår stora akilleshäl. Satsar man på nyförvärv? Saknar vi defensiv eller offensiv kraft här?
- Lämnar Lundevall eller Dyer? Hur ser man på dom?
- Hela 2018 blev värdelöst för Ndione med tanke på hopparknät. Hur bra är han? Kan han bidra mer under 2019?
- Vart vill man använda Jesper Karlsson och hur ser han själv på sin roll senaste året? Han verkar nöjd trots att han inte fått ökad speltid.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 17 januari 2019 kl 11.34
Tack Gert.

Målvaktsfrågan måste lösas, Kevin lär ju inte petas alltså måste en lånas ut och det fort.

Det lilla jag sett av Ndione pekar på att det finns stor potential, men det krävs ju speltid. Om han kan tänkas få det i år, så bra, annars tror jag att han för sin utvecklings skull lånas ut under våren och kommer tillbaka fullärd. .

Jag tycker fortfarande att Elfsborg bör sälja Lundevall till Djurgården om stockholmarna fortfarande är intresserade. Det skulle frigöra resurser till ett eller två nyförvärv.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 17 januari 2019 kl 15.04
Elfsborg har presskonferens klockan 17. Verkar vara Deniz Hümmet från Trelleborg som värvats.

Någon som har koll på denne?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 17 januari 2019 kl 15.11
Gjorde en succéhöst ihop med Bajram Ajeti i Poya Asbaghis Gefle under 2017. Hyllades stort och det pratades om större klubbar inför 2018, bland annat Blåvitt. Det blev till slut TFF där han kände tränaren Winqvist sedan innan. Gjorde ifjol fem mål och blev TFFs främsta målgörare. Jag vet inte vad den statistiken säger, för TFF 2018 är ett av de 5-10 sämsta lagen i Allsvenskan på 2000-talet.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 17 januari 2019 kl 15.20
Min hobbyanalys gällande Hümmet. Vi hade ett värdelöst anfallsspel under 2018. 17 dagar in på 2018 har två anfallare lämnat och två anfallare är klara.

Vi kommer helt enkelt se en förändring på anfallssidan och då förhoppningsvis i anfallsspelet. Om det blir till det bättre vet jag inte, men så mycket sämre lär det ju inte bli.

Det tyder väl ändå på självinsikt och tydlighet i vad man vill förändra?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 17 januari 2019 kl 16.08
Om man som anfallare i ett riktigt dåligt lag ändå gör fem mål tyder väl på att det det finns något där.

Om du som anfallare spelar i ett bra lag omgiven av spelare som serverar kalaspassningar så borde det ju vara lättare att göra mål.


Mikael Häggström, Borås - torsdag 17 januari 2019 kl 16.34
Om vi då räknar in Deniz Hümmet som elfsborgare så har den nuvarande truppen erfarenhet av 1 832 allsvenska matcher, varav 1 295 då de har representerat IF Elfsborg.
Tre spelare har spelat över 200 allsvenska matcher. Stefan Ishizaki 371 (209 för Elfsborg), Jon Jönsson 235 (155 för Elfsborg) och Simon Lundevall 204 (117 för Elfsborg).

Denna trupp har sammanlagt gjort 225 mål varav 137 för Elfsborg.
Ocskså här toppar Stefan Ishizaki med 72 (49 för Elfsborg). Simon Lundevall har 29 (18 för Elfsborg) och Per Frick har 23 allsvenka mål.

Anders Täreby, Steninge - torsdag 17 januari 2019 kl 19.30
Dennis känns som ytterligare en bra värvning. Jag tror också att vi kommer få se ett mycket bättre Elfsborg vad gäller anfallsspelet i år. Viktigt också, som Stefan nämner på presskonferensen, att få in ny positiv energi i truppen.

Lars Johansson, Mölnlycke - torsdag 17 januari 2019 kl 19.48
Vet vi något om Obasi?

Magnus Andersson, Borås - torsdag 17 januari 2019 kl 21.43
Ännu en värvning under 35 år! Börjar kännas spännande!

Läs nya (från 18/1 kl 10.45) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!