VG debatt - inlägg sedan 9/11 kl 11.39


Roland Dellton, Lerum - fredag 9 november 2018 kl 15.04
Enligt BT har Obasi spelat färdigt i Elfsborg. Han har av personliga skäl redan nu fått lämna truppen och rest hem till Nigeria.

Gert Björnalm, Borås - fredag 9 november 2018 kl 15.45
För alla som gillar kul fotboll rekommenderar jag att gå på Mariedal Cup i helgen. Även om det inte längre är lika många lag spelas fortfarande bra fotboll och många nya skickliga futsal-lag har kommit med.

Däremot skäms jag som Mariedalare och Elfsborgare över att Elfsborg med sin stora ungdomsverksamhet för första gången i cupens historia inte skickar nåt lag alls. Oavsett vad som pågår i form av utomhusfotboll är det väl märkligt att inte en så stor och lokal klubb vill synas i detta sammanhang. Klart man hade kunnat få ihop lag om man velat. Stöddighet och nonchalans mot den lokala fotbollen i stan, och hade jag inte redan varit så genuint gulsvart så hade min sympati för di gule härmed fått en allvarlig knäck! SKÄMS!!!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 november 2018 kl 15.57
Vi har ett härligt lyxproblem där dock. Sju spelare i P01 är uttagna till landslaget! Det är helt otroligt många. Dessutom Youth League-spelet.

Konstigt att inte Elfsborg tydligare beskriver läget och skriver om våra P01-spelare.


Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - söndag 11 november 2018 kl 10.27
I dag får vi se om laget kan ta sig samman och överraska i Malmö. Allt annat än storförlust är oväntat. Och en gulsvart seger vore en jätteskräll. Därför hoppas jag på det. Vore en bra avslutning med lite hopp inför nästa säsong.

Henrik Eliasson, Örebro - söndag 11 november 2018 kl 11.40
Att ens orka hoppas på en bra insats idag känns omöjligt. Dags att krypa in i ett mörkt hörn, dra en filt över huvudet och försöka börja drömma om våren. Idiotiskt att låta sig bli påverkad av vad som bara är en lek. Eller?

Göran Holtstrand, Borås - söndag 11 november 2018 kl 12.01
Idag hoppas jag att laget kämpar hela matchen och gör en bra avslutning på detta jobbiga år!Nu får vi bara tänka framåt och jag hoppas på några kanonbra nyförvärv till nästa år!

Magnus Eriksson, Stockholm - söndag 11 november 2018 kl 13.01
Här visar Lasse Nilsson bevis på de känslor som bl a Glenn menar saknas i dagens Elfsborg. Jag håller med.

Igår gjorde Lasse sin sista match. Jag saknar honom redan.

Nu lägger vi denna skitsäsongen bakom oss. Och drömmer om 2019 och om en ny Lasse Nilsson.


Jörgen Willborg, Borås - söndag 11 november 2018 kl 15.53
Hur ser det ut?

Peter Olsson, Borås - söndag 11 november 2018 kl 16.16
Nästa år vill jag att Gustav Henriksson spelas från start i alla matcher. Tycker han varit oerhört stabil, även matchen mot Hammarby.

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - söndag 11 november 2018 kl 17.13
Årets förnedring fullbordad. Nu kom vi efter Blåvitt också.

Henrik Svensson, Varberg - söndag 11 november 2018 kl 17.36
Signifikativt för denna säsong! Vi spelar jämt en timme, sen hänger vi inte riktigt med. Vi har en i stolpen o en i ribban, Malmö sätter två i nätet! Och till råga på allt så vann Blåvitt, och gick förbi i tabellen. Dags att krypa in i vinteridet😩

Fredrik von Knorring, Mölndal - söndag 11 november 2018 kl 17.41
Skönt att det är över

Lars Alexandersson, Linköping - söndag 11 november 2018 kl 17.50
Grattis till årets segrare i tipstävlingarna: Janne Olofsson (siffertipset) och Kjell Tibrand (tabelltipset)!

Karl Orrling, Helsingborg - söndag 11 november 2018 kl 18.39
Vaknade upp imorse i ett regnigt Helsingborg och övervägde för en sekund att strunta i att släpa med familjen ned för E6 eftersom det ändå skulle vara kallt och Elfsborg skulle bli förnedrade. Dock knöt vi näven och sa vi till varandra att om inte vi bryr oss, varför skall då någon annan göra det, så vi packade in oss i bilen och körde söderut.

Väl på plats fick vi se ett Elfsborg som i alla fall inte var usla, och som kämpade för märket på tröjan. Att sedan Malmö vann var logiskt. De är bättre än oss och hade en Europa League-plats att spela för, så idag är jag inte förbannad som jag var när jag körde hem från Trelleborg.

De tappra guliganer som var på plats gjorde vad de kunde, men det är såklart svårt att göra sig hörd när Malmö Stadion kokar. Kul dock att barnen fick sig ännu en dos av ståplatskultur inklusive några fina bengalbränningar från båda sidor.

Tycker vissa spelare tog lite väl lätt på tacket efter matchen men å andra sidan är det inte så tacksamt när man som t.ex. Izhi visar genuin uppskattning och får tröjan kastad tillbaka på sig av supportrarna. Dålig stil av den som kastade tillbaka tröjan för att demonstrera missnöje mot den spelare som faktiskt inte förtjänar det.

Observerade inte att Thelin eller någon annan från ledarstaben kom fram och tackade för säsongen. Svagt om jag har rätt, och stärker inte lagledningens aktier hos supportrarna kan jag tycka. Folk har ändå offrat många timmar för att stötta laget trots en tung säsong.

Dagens guldstjärna till SLO Erik Sjödin för att du visade prov på hur vi vill att våra funktionärer skall agera. Tack för den omsorg du visade mig och min familj efter matchen. Tack för att du visar på engagemang för Elfsborg och dess supporters!

Nu glömmer vi 2018 och blickar framåt. Uppskattade verkligen dina krönikor, Glenn. Delar din uppfattning. Bort med allt snömos och kräv bra prestationer av samtliga funktionärer. Bort med tama arrangemang som andas kommersialism istället för kärlek till sporten och fansen. Bort med undermåligt skrivna matchrapporter på officiella hemsidan och in med kvalitetsjournalistik som kallar en spade för en spade. Bort med spelare som inte löper tillräckligt eller i övrigt inte visar hjärta för klubben och in med ett par tre karaktärsspelare som kan visa vägen både i match och på träning. Bort med losermentalitet och FRAMÅT FÖR SEGER!!!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 11 november 2018 kl 22.58
Skoj att du var där Karl. Alla upplevelser i år kommer göra det roligare när vi väl vinner igen, om kanske 15 år. Det kommer dina barn tacka dig för.

Ifjol gick våra spelare ut och skapade ett uppror inifrån för att få bort Magnus Haglund. Spelarna fick som man ville och en ny tränare kom in. Till seriestart hade vi två nya spelare och resten samma trupp. Man borde ha förväntat sig ansvar, då fjolårets trupp skapade en cirkus för att få till förbättring. Fick vi se ansvar och förbättring? Det har jag svårt att se iaf. Just nu är jag glad att slippa se dessa spelare på planen de kommande tre månaderna.


Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - söndag 11 november 2018 kl 23.45
Man får väl smälta detta fiasko (ja det är ett fiasko!) innan man fördjupar sig alltför mycket i tankar om framtiden. Men jag har svårt att förstå varför årets gulsvart tappat så många matcher i slutet av andra halvlek. Den som påstår att det inte har med bristande träning och dålig uthållighet att göra måste förklara hur man menar.

Vill också ge en speciell eloge till i vart fall en spelare som ofta krigar in i slutminuten, och det är Stefan Ishizaki. Jag är glad att han är tillbaka i gulsvart och tror säsongen gått sämre utan honom. Ser honom gärna som vår härförare nästa säsong. Hoppas han kör ett tag till!

Anders Täreby, Steninge - måndag 12 november 2018 kl 8.59
Jag tycker Elfsborg stod emot ganska bra mot Malmö, i alla fall ett tag. Ishizaki var oerhört viktig med sin vilja och förmåga att hålla i bollen. Håller med Ericson om att Ishi är en nyckelspelare även inför nästa år. Jag tycker även att Simon Olsson var riktigt duktig med bollen första halvlek mot BP. Där finns talang som kan blomma ut. Holmén blir jag inte riktigt klok på. Det känns inte som att han brinner för det längre tyvärr. Hoppas att han kan knyta näven och stäppa upp ett par snäpp i nivå. Dyer och Gojani är duktiga spelare men ingen av dem har lyft i år. Lundevall har ju helt tappat formen men vi vet vad han kan i sina bästa stunder.

Tyvärr var det som vanligt onödiga bolltapp (Ishi och Prodell) som var bakgrunden till båda Malmös mål. Misstagen och bolltappen måste bli färre nästa år.

Prodell har gjort en del viktiga mål för oss men det är tydligt att han i själva spelet inte håller den klass vi behöver. Fricks potential är betydligt högre och om han får en skadefri vinter är han vår viktigaste forward nästa år. Jesper Karlsson kan inte längre skylla på att han inte får chansen. Noll (0) mål på två säsonger... Det har förstås låst sig mentalt där. Men potential finns, och både Jesper och Kabashi skulle kunna vara bra komplement till Frick om någon av dem höjer sin nivå.

Dags för ett nytt överlevnadsläger, likt det Ingesson ordnade för Wettergren 2005...


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 9.25
Ja, jag håller med om att vi står emot bra. Dessutom skapas även en del chanser där vi kunde haft turen att få med oss ett mål mot riktigt bra motstånd. Gårdagens match mot MFF är inte ett stort problem. Sättet man hanterade BP, Dalkurd och Trelleborg är det som får mig att koka över. Hade vi tagit oss an dessa matcher på rätt sätt så hade jag kunnat hålla samma goda min som resterande del av året.

Vårens bottennapp mot Sirius och Häcken är ihop med denna katastrofala avslutning är det som får mig att bli negativ. Vi hade god chans under hösten att leverera bättre sportsliga resultat än vad vi mäktade med 2017. Dessa tre matcher gör dock att 2018 är klart sämre än 2017.

Jag hoppas likgiltigheten beror på att spelare har fått besked om att man ska lämna. Då är det å andra sidan konstigt att dessa spelare får spela. Exempelvis att Prodell har fått starta före andra spelare.

Men men, det är väl bara för spelarna att starta någon omröstning och skapa dålig stämning. Så kan vi tappa ytterligare lite förtroende och så kan spelarna fortsatt få gå oansvariga för sitt haveri.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 12 november 2018 kl 9.27
Jag fick upp hoppet ett tag i slutet av sommaren/början av hösten, när jag tyckte mig kunna se konturerna av ett fungerande, intressant spel. Med tanke på spelprogrammet tänkte jag att vi skulle ta många poäng i slutet av året och att placeringen inte skulle bli så illa trots allt. I stället blev avslutningen genomusel med sammanlagt bara tre poäng i mötena med Sirius, Trelle, Dalkurd och BP. Och noll gjorda spelmål de sista sju halvlekarna av säsongen.

Själv släpper jag nu 2018, och ser fram mot nästa säsong. Det är en lyx jag kan unna mig som supporter - men jag hoppas verkligen inte att laget och lagledningen släpper säsongen lika lättvindigt. Man behöver titta riktigt noga på vad som gick snett under 2018, och se till att rätta till det över vintern. Det är inte rätt läge för klubben att bara hoppas på det bästa till nästa år.

En helt annan sak. Såg ni Dortmund-Bayern i helgen? Det är sällan jag som 54-åring blir nyförälskad i sporten fotboll, men det var en sådan match då det hände. Enastående fotboll av två tempostarka, offensiva lag. Mängder av målchanser och finesser, blixtsnabba kontringar och kombinationer som tog andan ur en. Dessutom schyssta tag mellan spelarna, inget gnäll på domarna och två klackar som sjöng hela matchen (och efter slutsignalen också, även på förlorarsidan). Till råga på allt slutade det med gulsvart seger!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 10.37
Johan, Håller med dig helt och hållet.

Jag såg dessutom matchen du nämnde. Det är just den där intensiteten jag gillar med tysk fotboll.

Min förhoppning när jag hör Thelin prata presspel är att vi en dag har en högre intensitet där vi själva kan ha ett uppbyggt anfallsspel samtidigt som vi kan vinna bollar i rätt läge och utnyttja andras misstag.

Vi ligger idag mycket bättre med presspelet, men det blir ofta långa löpvägar och vi är sena in i situationer. Holmén symboliserar för mig det vi ser. Ofta för sen och när han väl vinner boll, så slår han en felpass. Jag tror störst faktorer till misären är dåligt självförtroende och dålig fysik för att upprätthålla det.

Ser vi matchen mot Sundsvall vågade vi gå framåt och sätta detta under större delen av matchen. Så vi har ju visat att vi kan. Men det är liksom en av alldeles för många matcher.

Thelin pratade om vårt duellspel är för dåligt, och där ser jag två faktorer. Vi har nu haft konstgräs i 13 säsonger och det påverkar duellspelet. Samtidigt är vi också sena in i dueller hela tiden, vilket jag vill härleda till den dåliga fysiken.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 12 november 2018 kl 10.59
Jag ser ändå en sorts ljusglimt med Holmén. Det fanns en förväntan på att han skulle vara "okej, inte lika bra som Anders Svensson men ändå en hemvändare som kan lyfta laget". Kanske rycktes han själv med och trodde sig vara en annan spelare än han är? En krativ mittfältskung, typ. Under 2018 känns det ändå som att han accepterar sig själv. Han springer, han smäller på motståndarna, han försöker inte göra några svåra grejer. Ett kött och potatis-spel. Det kan vara bra att ha en sådan spelare - men han behöver då kompletteras med andra, mer kreativa mittfältare. Dessutom bör Sampa alltid bytas ut efter ca 60 minuter, så att han slipper trampa vatten i slutet av matcherna.

Fast jag är ändå förbluffad. Sampa var en av mina favoritspelare innan han stack. En box-till-box-mittfältare som också gjorde ett och annat mål och kunde slå avgörande passningar. Ok att han har tappat i snabbhet med åldern, men hur har han kunnat få sämre passningsfot under åren ute i Europa?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 13.19
Jag tycker att vår största svaghet är centralt mittfält. Det är bäst mittfält som i år toppar Allsvenskan och det var där vi var som bäst när vi var som bäst. Att vi som har detta som adelsmärke misslyckas är för mig en gåta.

Sett till egenskaper jag saknar, så är det just Sampas egenskaper jag vill se. Så jag häpnas också över den spelare vi får se.


Mikael Häggström, Borås - måndag 12 november 2018 kl 14.52
MALMÖ FF 11 3 1 36
IFK NORRKÖPING 10 5 0 35
AIK 10 4 1 34
BK HÄCKEN 11 1 3 34
HAMMARBY IF 7 4 4 25
GIF SUNDSVALL 6 4 5 22
ÖSTERSUNDS FK 7 1 7 22
DJURGÅRDENS IF 5 6 4 21
IK SIRIUS 5 4 6 19
IF BROMMAPOJK 5 1 9 16
DALKURD FF 4 3 8 15
ÖREBRO SK 4 3 8 15
IF ELFSBORG 3 5 7 14
KALMAR FF 3 5 7 14
IFK GÖTEBORG 3 3 9 12
TRELLEBORGS FF 0 3 12 3

Detta är tabellen för de 15 sista matcherna respektive lag spelat i årets allsvenska. Trenden inför 2019 ser man bättre så här. Behöver inte kommenteras mer

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 15.57
Ja. Ser man fjolårets sista 15 matcher så är det tydligt att vi borde insett åt vilket håll 2018 skulle gå.

Men det var många (inklusive jag) som trodde ny tränare skulle lösa allt. På samma sätt som folk verkar tänka nu. För ny tränare löser ju allt. Det vet man ju.


Jan Artursson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 18.50
Ja med tanke på att försvaret mot de dåliga resultaten varit att det tar tid att sätt nya spelsystemet så är det ju riktigt oroande att vi tagit mindre poäng i höst än i våras. Vi är numera ett lag som är stabila kring en snittpoäng på 1/match. Det håller inte i längden. Vi tog en turlig 3-poängare mot Hammarby. Hade vi inte gjort det + att vi tex spelat oavgjort mot BP i Stockholm så hade vi åkt ur direkt utan kval. Med andra ord, det var riktigt nära att Thelin verkligen blev historisk som förste tränare att åka ur AS två år i rad.

Mikael Häggström, Borås - måndag 12 november 2018 kl 18.56
Nu ska vi ta ifrån oss äran av något när vi vinner matcher MEN

Det var ett extremt gynnsamt läge att möta Hammarby nära efter ett derby då de dessutom hade två viktiga spelare avstängda

OCH
GIF Sundsvall gjorde (tillsammans med avslutningen mot Dalkurd) sin sämsta match under hösten

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 22.07
Så låter det alltid. Är man bottenlag och vinner så är det för motståndarna är dåliga. Spelar man dåligt som topplag, men ändå vinner, så är det anledningen till att man är bäst.

Gert Björnalm, Borås - måndag 12 november 2018 kl 23.01
Så eftersom trenden var dålig under sista delen av 2017 så var det helt naturligt att det gick dåligt i år? Jag ser det mer som att under 2017 föll det ihop efter interna gräl och oro och hösten därför blev risig, och något som borde blivit en tillfällig trend. Och i år, till skillnad mot förra året, har vi varit dåliga hela året. Och precis som Jan A skriver så har vi till och med varit sämre under hösten, inte direkt ett gott betyg för Thelins taktik att ett halvårs inkörningstid inte gjort något bättre. Varför skulle det då funka bättre nästa år? Inte ens tre nyförvärv, valda av Thelin, gjorde att laget tog fler poäng under hösten.

Åter till kärnfrågan - har vi en dålig trupp eller har vi en tränare som inte får ut det bästa av sin trupp? Och här vidhåller jag min åsikt att vi har en bra trupp. Kanske inte bra nog för medalj, men definitivt för övre halvan. Om vi lyfter våra blickar utanför vår egen ankdamm så har jag aldrig sett någon professionell objektiv tyckare ha åsikten att vi har en svag trupp, däremot många gånger läst att vi underpresterar sett till trupp. Här är ett exempel!

Angående den goda stämningen i truppen så tänker jag att det inte är otroligt att det är ett spel för galleriet, med tanke på förra årets rubriker. Att stämningen skulle vara på topp i ett lag som går så dåligt har jag svårt att tro. Kan vara en hund begraven här...

Om vi byter ut en massa spelare och behåller Thelin, då blir jag riktigt orolig för framtiden!

Om ni därmed tycker att jag är en grin-gubbe så får ni tycka det. Jag försöker i alla fall att argumentera för min åsikt!


Claes Lindquist, Malmö - tisdag 13 november 2018 kl 1.38
En ny BRA tränare är bra för Elfsborg. Vi fick en ny otroligt dålig tränare.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 6.40
Här vill jag gå tillbaka till sommarens diskussioner. En bra trupp är svår att mäta. Men om man sätter upp kostnad på spelartrupp så har man en rätt rimlig bedömning om vart man bör hamna. Där började vårt ras 2015, vilket jag tycker borde ge stora varningssignaler. Vi hade en tid där vi överpresterade eller normalpresterade sett till kostnad, men så här det inte längre.

När folk resonerar kring vår trupp, så känns det oftast som alla utgår ifrån resterande Allsvenskan står stilla. IFK Norrköping, Djurgården,AIK, Malmö, Östersund och Hammarby har alla investerat mer. Alla dessa lag har även lyckats mycket bättre med försäljningar än oss. Vår ekonomi är beroende av spelaraffärer där vi idag har svårare att lyckas. Det gör också vår trupp sämre jämfört med våra konkurrenter. Vilket gör att vår trupp är dålig.

Sedan sista guldet har vi mer eller mindre inte lyckats med någon värvning. På pappret har det sett bra ut. DG var exempelvis spännande då han ledde poängligan i Allsvenskan. Men han har på två hela säsonger aldrig nått upp i samma poängskörd som halva 2016. Jag tycker vi ser samma beteende på flera spelare, exempelvis Dyer och Horn. Våra mest lyckade spelaraffärer har varit att signa egna spelare. Men dessa unga spelare har fått spela med sämre a-lagspelare än exempelvis Johan Larsson och Marcus Rohdén. Det gör även deras utveckling sämre. Det gör även vår trupp dålig.

Balansen i truppen är galen just nu. Inför 2018 värvade vi exempelvis Ishi och Gojani till Innermittfältet, så där förstärkte vi kan man tro. Ishi har varit vår bästa spelare i år, men vårt centrala mittfält är vår svagaste länk samtidigt som det är här man vinner matcher. Vi har också tre högerbackar idag och bara en vänsterback. Dessutom sitter vi på tre målvakter, vilket nästan är lika mycket som antalet renodlade anfallare. Det gör också vår trupp dålig. Vi betalar antagligen mest pengar på de spelarna som vi inte använder. Vilket inte är något nytt i Elfsborgs fall.

Här är bara några av de skäl som får mig att tycka truppen är dålig. Då har jag inte skrivit om bristen av ledarskap. För vi har de senaste åren sett en enorm brist på denna egenskap som är oerhört viktig inom fotbollen. Vi har gjort bra matcher och har kunnat leda matcher, men ändå inte hålla det. Det ansvaret spelare inte tar i dessa lägen är enligt mig lika stort som tränarens.

Visst, vi kan sparka tränaren. Men vi har sett samma signaler under fyra säsonger och det som sker är rätt naturligt. Vi kan likt 08-huliganer ropa på tränarens avgång som flyktbeteende. Men jag tror mer på att föreningen måste förändra kulturen och spelartrupp. Arbetet att förändra spelartruppen förändrades förövrigt i somras, så arbetet är påbörjat och lär fortsätta i vinter.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 6.49
Det här med övre halvan förresten.

Vi är sedan 2015 inte i närheten av den utveckling årets topp 7-lag har haft. Alla lag har mycket bättre trupp än oss. Alla dessa lag har också lyckats mycket bättre med det ekonomiska spelet kring truppen.

Vi kan säkerligen slå oss in där, men då gör vi det med överprestation ifall vi har kvar dagens spelare. Sett till spelarna vi har, så bör vi landa in bakom dessa lag, och då hamnar vi bland lag som Blåvitt, Sundsvall, Örebro och Kalmar. Ett gäng lag där Sundsvall i år överpresterade för att man har trott på sina metoder. Samma metoder vi använder i IF Elfsborg med Thelin.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 8.04
Här är en Twitter-tråd av Osynliga Handen där det är tydligt att vi har en dålig trupp sett vad vi betalar för. Länk.

Det är vi och IFK Göteborg som presterar sämre än den kostnad vi betalar. Men vi gör det med en enorm marginal och IFK Göteborgs förändringsarbete i truppen har varit större under 2018, så där lär vi se helt andra siffror under 2019. Vi har gjort mycket mindre förändringsarbete, men lär inte kunna förvänta oss särskilt mycket bättre resultat om vi inte byter ut fler spelare ur vår dåliga trupp.

Så sett till kostnad bör en sjätteplats ha varit rimlig, men då ska vi också ha i åtanke att vi har en väldigt stor trupp sett till många konkurenter. Så att kostnaden för truppen är hög beror också till stor del på det.

Till nästa år så tycker jag att vår rimliga målsättning bör bli en 8:e-plats då det är mest rimligt ekonomiskt och förväntningsmässigt efter detta år.


Claes Lindquist, Malmö - tisdag 13 november 2018 kl 11.01
Bra inlägg Gert. Och jag hoppas att alla läser länken som finns i hans inlägg ovan.

Jan Artursson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 11.31
"Här är en Twitter-tråd av Osynliga Handen där det är tydligt att vi har en dålig trupp sett vad vi betalar för." Ja eller också har vi en tränare som inte får ut det han borde av truppen.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 12.04
Nej, då är det två och en halv tränartrojka som har misslyckats. Om vi fortsätter leka 08-huliganer kan vi sparka Thelin så det blir tre och en halv.


Herman Thorell, Dalsjöfors - tisdag 13 november 2018 kl 13.10
Roade mig med att läsa lite VG-historia från hösten när Haglund gjorde sin debutsäsong. Efter en pissig vår gjorde vi en stark höstsäsong och överlag var förväntningar och krav betydligt lägre ställda då än nu. Vissa saker var sig lika (redaktör Alexandersson som vanligt en riddare för det goda) medan andra saker annorlunda (det fanns kvinnor som skrev på VG på den tiden). Det jag tror mest formade oss då var tillförsikt och framtidshopp kring den nya arenan (tankarna på Svenssons i Elfsborg var marginella) och jag tror att det är just det vi saknar idag. Vi har inget europaspel, ingen wow-grej att ta sikte på. Resultatmässigt påminde den säsongen en del om årets, med undantag av just höstresultaten som gick vår väg. Dessutom åkte AIK ur allsvenskan det året, men Trelleborg slutade sist.

Vad fan ville jag ha sagt med det här? Jo, vi behöver ngt att se fram emot och det gäller såväl supportrar som förening!

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 13 november 2018 kl 14.38
Har jag för lite att göra? Antagligen. Jag ville se om det verkligen stämde, det som vi alla tycker oss se: att Elfsborg tappar matcherna ca en kvart in i andra halvlek. Jag kollade alltså när vi har gjort och släppt in våra mål i år. Indelat i femminutersperioder. Här är utfallet.

Minut 1-5: 0 gjorda mål - 1 insläppt
6-10: 1 - 4
11-15: 2 - 1
16-20: 3 - 3
21-25: 4 - 2
26-30: 1 - 0
31-35: 4 - 2
36-40: 0 - 0
41-45: 0 - 3

46-50: 1 - 1
51-55: 2 - 1
56-60: 1 - 5
61-65: 1 - 3
66-70: 2 - 3
71-75: 1 - 3
76-80: 0 - 1
81-85: 1 - 3
86-90: 3 - 2
90+: 2 - 3


Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 13 november 2018 kl 14.44
Så, ja, man kan se att vi har vår bästa period från minut 11 till 40. Då vinner vi, eller spelar oavgjort, i samtliga femminutersintervaller. Sammanlagd målskillnad för denna period: 14-10

Även första tio minuterna av andra är jämna. Sedan kommer det, precis som vi har sett. Mellan minut 56 och 85 förlorar vi alla intervaller. Sammanlagd målskillnad för denna period: 6-18.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 15.05
Jag vill lyfta en statistikbit till. I år tog vi två poäng på naturgräs och till nästa år kommer det upp två gräslag till.

Thelin hävdar att duellspelet är det som vi behöver förbättra mest. Just duellspelet anses ofta vara den största skillnaden mellan konstgräs och naturgräs, då konstgräs ofta saknar duellspel eftersom bollen går snabbare och underlaget påverkar hur spelare beter sig.

Jag själv har spelat på båda underlagen och tycker det är en stor skillnad och förstår åsikten att konstgräs saknar duellspel. Jag är oerhört anti vårt konstgräs och efter 13 säsonger med konstgräs tycker jag det är intressant utveckling. Jag tror vi hade en stor fördel av vårt konstgräs de år vi var bra, men med tiden tror jag det kommer bli en nackdel för oss sportsligt.


Tommy Lennartsson, Fritsla - tisdag 13 november 2018 kl 15.47
Tack igen Glenn. Då fick jag vatten på min kvarn. Det förbannade konstgräset ska bort! Det dödar den riktiga fotbollen.

Jan Artursson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 16.06
Intressanta siffror Johan! Dock tycker jag att det räcker med att dela upp det i halvlekarna. 15-16 i 1:a halvlek mot 14-25 i 2:a halvlek! Kan helt enlelt inte vara en slump! Varför skulle vi vara så mycket sämre i andra halvlek om det inte vore för att vi inte orkar? Vad annars skulle vara orsaken? Tror någon det råkar bli så här samtidigt som vi sparkat fystränaren?

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 13 november 2018 kl 16.35
En enkel faktor, förutom kondition, är kvalitet. Man ser det i massvis av fotbollsmatcher varje vecka. Det sämre laget klarar att hålla jämna steg med det bättre laget i en halvlek eller så. Sedan ger genomsnittlig kvalitet, kompetens och spetsförmåga utslag. Typexempel: vår match mot AIK i somras. Ingen skulle nog säga att vi förlorade den matchen på kondition. Det var bara den detaljen att de, på varje plats, hade spelare som var bättre än våra. Till slut gav det resultat.

Fredrik Sigurd, Borås - onsdag 14 november 2018 kl 8.06
Det resonemanget faller ju lite om man tar med matcherna mot Sirius x 2, BP och TFF i beräkningen...de hamnade bakom oss i tabellen men likväl tappade vi andra halvlek mot dem. Vi gav dessutom bort en match på Gamla Ullevi och en på Tele 2 arena (oavsett feldömda straffar eller ej) mot inte alltför märkvärdigt motstånd. Problemet vi har är väl inte att vi torskar mot AIK och MFF borta....det är matcherna mot lag vi har bakom oss och som vi borde ha bakom oss som är sorgliga.

Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 14 november 2018 kl 9.23
Fredrik: instämmer helt. Det finns inte en sak som ensam förklarar allt. Kondis och spelarkvalitet är två grejer. Andra faktorer är inställning, taktik, laguttagning mm.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 14 november 2018 kl 10.06
En sak jag känner är också att allt inte går att träna bort. Vissa spelare har ett visst steg och en viss spelstil. Om man jämför exempelvis Rami Kaib och Simon Lundevall, så är det två spelare som aldrig kommer ha jämförbar kondition. Detsamma gäller Anders Svensson och Simon Olsson. Det kan liksom bli svårt för Simon och träna fram den mentalitet Anders hade.

När man rekryterat spelare så har man valt en viss väg och många spelare har haft en viss stil. Det är där jag riktar min kritik främst. För vi har inte lyckats i vårt sätt att hitta spelartyper som haft rätt inställning.

För mig symboliserar Prodell och Lundevalls utstrålning det jag känner kring spelarna i vår trupp idag. Det kan vara en aning missvisande och generaliserande. Men när man åkt Sverige runt och sett den tafatta inställningen, så är det åt sånt håll jag riktar min ilska.


Kent Carlsson, Sandhult - onsdag 14 november 2018 kl 15.11
Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att vi befinner oss i ett mycket svårt läge sportsligt och ekonomiskt. När det ekonomiska resultatet för 2018 kommer lär det inte mötas med några glädjeyttringar.
Någon ny tränare kan vi säkert glömma. Ekonomin och prestigen tillåter inte detta.
Kostnadsmassan måste bantas, nyrekryteringen av spelare (om det finns utrymme för detta) måste bli bättre.
Ett tufft arbete väntar som kräver hårda nypor, frågan är om de finns?

Gert Björnalm, Borås - onsdag 14 november 2018 kl 15.18
Mycket att diskutera...

Konstgräs och tacklingsfotboll! Ja, Thelin vill förbättra närkampsspelet. Med tanke på att vi dragit på oss flest gula kort av alla så kan man undra, eller är det just det som han menar att vi just nu är otajmade? Vi avstår ju uppenbarligen inte från närkampsspel i alla fall. Och för övrigt, alla de spelarna som vi har ute i Europa nu funkar i andra ligor trots att de spelat hela sin vuxenkarriär i Sverige på konstgräs. Nån som tycker att ex Rohden är en svag närkampsspelare? Konstgräset ger oss förutsättningar att ha bra plan året om, men visst, ska vi spela IFK-spel så kan vi ha en kass naturgräsplan istället.

Om vi sparkar Thelin är det 3 och en halv tränartrojka som misslyckats??? Eeh, va?? Vi har haft två skitår (2017 och 2018), dessförrinnan hade vi helt andra framgångar. Att vi sparkade Lennartsson var för att vi inte ville spela IFK-fotboll, det köper jag helt och hållet. Under 2017-2018 har vi sparkat en tränare, om vi sparkar Thelin så blir det två. Att vi hade en tillfällig lösning ett kort tag kan man väl inte räkna in i detta??

Balansen i truppen: Ja, vi har en dålig balans, och en för stor trupp. Till den truppen valde Thelin att köpa in ytterligare en mittfältare och en till högerback i somras, plus en mittfältare i vintras. Det var Thelins val!

Våra misslyckade värvningar: Ja, DG har inte alls nått upp till nivån han hade 2016. Är det därmed ett bevis på att vi inte klarat av att värva? Jag ser det mer som att det varit två år där laget (taktiken eller vad f.. det nu beror på) inte funkat och där individen därför inte kunnat lyfta. Ser vi på den potentialen som fanns när han anlände hit (liksom flera andra, ex Dyer, Gojani) så finns det hopp, men även miljön och omgivningen behöver fungera. Horn är ett bra exempel som nu spelar i Europa League (förvisso i ett lag som spelar tjong-fotboll, men ändå). Jag tror fortfarande mycket på vår trupp, och ser det mer som att två förlorade år gjort att vi inte fått ut potentialen.

För övrigt några till som håller med om att truppen är bättre än prestationen:

"Så himla konstigt..

"Egentligen blir det fånigt att sätta samma betyg på Elfsborg och IFK Göteborg när Elfsborgs förutsättningar varit så pass mycket bättre"


Kent Carlsson, Sandhult - onsdag 14 november 2018 kl 17.06
Gert!! Jag uppskattar dina inlägg och länkar, det ger en balans i diskussionen.
Länkarna ger ju också en bild av "omvärldens" syn på IFE. Alltid nyttigt att få lite syresättning av ankdammen.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 14 november 2018 kl 18.30
Härligt med argument i bra ton Gert! Där har många att lära av.

Rohdén är ett dåligt exempel, då han är fostrad på en gräsplan i Hössna fram tills han är 17 år. Jag själv är född året efter och jag spelade oerhört sällan på konstgräs. Det slog igenom först för spelarna som är födda 1995 och framåt. Dessutom så var det ju Rohdéns år på naturgräset i Skövde som gav honom utveckling på den annars stillastående karriären 2011. :)

Våra gula kort tycker jag mer är ett bevis på dåligt närkampsspel då det känns som vi alltid är sena i situationer. Som jag skrev i veckan, Holmén symboliserar på många sätt det Elfsborg vi har sett 2018. Ofta sen in i situationer pga av felaktig position. Dessutom mängder med misstag.

Självklart ska IF Elfsborg spela på konstgräs när det är 10 minus ute. Det är förhoppningsvis därför vi bygger en hall med läktare, så vi dessutom kan spela matcher där när det är träningsmatcher och cupmatcher. Konstgräset är annars pest som underlag i Allsvenskan.

Jag hade fel på siffrorna och menar självklart två och en halv tränartroja sparkad om Thelin får gå. Alla har varit lika misslyckade och jag bara antar att ingen är nöjd med 2017 och 2018? Folk verkar resonera som om det fanns nöjda supportrar med det här haveriet? Vi har betalat sjätte mest för vår spelartrupp i Allsvenskan och slutar tolva. Det är ren katastrof. I klass med det haveriet vi såg med Nya Karolinska.

Thelins värvningar ser jag bara som ett bevis på hur dåliga de andra spelarna är. Holst gör att vi äntligen har ersatt Larsson. Boysen har vi inte sett än. I U21 såg han värdelös ut, men i inhoppen har han imponerat på mig. Jag hoppas han gör att vi äntligen kan dra bort plåstret Lundevall. Sen Obasi, hans poängskörd räddar oss på många sätt i höst. Så 2 av 3 värvningar har ju gjort direkt skillnad. Det är vi inte vana vid.

Vi är helt enkelt inte överens kring spelartruppen. Men jag anser att störst anledning till dåliga resultat är dåliga spelare. Visst, kulturen i hela föreningen verkar också vara pest. Se bara på U19 och U21. Det har varit mycket gnäll och dåliga resultat där med. Men vi har gett många spelare många chanser. Vissa har kunnat underprestera i 2-3 år.


Bo Andersson, Hässelby - onsdag 14 november 2018 kl 19.49
Dålig trupp -> träning -> bättre trupp -> träning -> bra trupp. Vad är det ni träningsförnekare ser som inte jag ser?

Conny Johansson, Brämhult - onsdag 14 november 2018 kl 20.31
På tal om träning , är det någon som vet hur truppen tränar nu och när tar dom uppehållssemester ? Enligt hemsidan har dom inte tränat sen 30 september , det är inte bara spelet som inte fungerar .

Gert Björnalm, Borås - onsdag 14 november 2018 kl 22.14
Tack Glenn!

Helt rätt, vi är helt enkelt inte överens om truppen. Jag ser spelare som funkat utmärkt tidigare, antingen i Elfsborg eller i andra klubbar, men som under 2017 och 2018 funkat sämre därför att miljön inte lyft spelarna. Svårt att lyfta i en miljö som inte funkat. Därför tror jag fortfarande på att Elfsborg har en bra trupp. Man kan alltid jämföra med Sundsvall 2018 där klart mer begränsade spelare lyft rejält under året.

Däremot är det svårare att sätta fingret på varför det inte lyft. En del tror jag beror på psykologi, självförtroende etc. Och den fanns med redan från 2017, före Thelins tid, men tyvärr tror jag att en hel del beror på att Thelin inte alls lyckats få ihop det. Kanske är det så att Thelin är en ok tränare i en annan miljö med andra spelare, men här verkar han inte passa ihop med truppen. Och vi har inte råd att byta spelare hur som helst bara för att en tränare inte kan anpassa sin filosofi efter de spelare han har att tillgå. Så hellre än att byta ut en redan bra trupp för dyra pengar byter jag hellre ut Thelin, särskilt som jag inte uppskattar den fotboll han verkar vilja spela (ser förstås värre ut när han inte fått det att funka).

Ur ett rent ekonomiskt perspektiv kan det vara billigare att byta ut en tränare än spelare. Bara att misslyckas med att förädla spelare som kunde sålts för stora pengar kostar mycket (ex Simon O). Sen hade man förstås önskat att tränarrekryteringen varit rätt från början...

Ett litet sidospår... Janne Mian har basat för U19/U21 i år. Och just i år har det gått ganska dåligt där. Kom inte han från början som fystränare? Är han verkligen särskilt vass som tränare? Jag är ute på lite tunn is här, men kanske är det bra med ett byte där...


Ivar Tengklint, Glommen - onsdag 14 november 2018 kl 22.46
AIK släppte in 16 mål under hela spelåret! När vi vann första guldet på Arenan vill jag minnas att vi också spelade målsnålt men ändå vann. Själv tyckte jag inte om det men jag gillade slutresultatet. Kanske man skall bygga upp det från början med försvaret prioriterat?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 15 november 2018 kl 7.37
Jag tycker det är intressant att man nu rör om i ungdomslagens ledarstaber. Det är ett annat sätt att bygga om ifrån grunden. Som allt annat är det lotteri, men jag tycker man sett en del frågetecken kring ledarskap där med. Trist att Mian verkar missnöjd, men samtidigt är det väl så det måste fungera i vinter för att kultur och personalstyrka ska förändras.

IF Elfsborg är så mycket mer än ett A-lag och 2018 är det år på 2000-talet där jag tycker vi har presterat sämst på alla fronter sett till förutsättningar.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 15 november 2018 kl 15.59
Mian har aldrig fått mig övertygad om att han är en lysande tränare. När han var ansvarig i A-laget gick det inget vidare och nu i U21 kan man ju inte påstå att det gått bra.

Kanske dags för ett adjö?

Viktigast i vinter är enligt mig att trimma truppen. I nuläget har vi för stor trupp.

Även om Kevin varit bland lagets bästa i år kanske man ska börja låta antingen Tim eller David få lite mer speltid för att säkra framtiden.


Läs nya (från 19/11 kl 23.09) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!