VG debatt - inlägg sedan 12/10 kl 7.21


Gert Björnalm, Borås - söndag 2 december 2018 kl 21.34
Vem är det förresten som hittat på att man ska ha medlemsmöte 12/12? I Boråshallen pågår den klassiska turneringen Lusseblixten, och för småbarnsföräldrarna så är det säkert en massa luciafiranden som ska besökas. Nog borde det väl funnits bättre datum att välja?

Bertil Lindh, Trollhättan - måndag 3 december 2018 kl 7.01
Jag saknar Elfsborgskalendern som vi hade här på nätet för några år sedan.

Bosse Wikensten, Göteborg - måndag 3 december 2018 kl 8.41
Hej igen läsare & medskribenter,
jag ber om ursäkt för att jag tog till ord som"korkade" och "idioter" i fredags. Ursäkta, Eric. Dock är jag fortfarande upprörd... men inser efter reflektion under helgen att det nog har att göra med "min" vision för IF Elfsborg, som kanske markant skiljer sig åt mot styrelsens och klubbledningens. Min vision är att vi först och främst skall vara bygdens främsta lag... en möjlighet för fotbollsintreserade talanger att ta sista steget ut i den stora, vida världen... och vara ett lag där VI är TILLSAMMANS och bryr oss om alla intresserade oavsett om de byggt framgångsrika företag eller inte.... visst ska vi ha en vinnarinstinkt, men för mig är det viktigare att vi engagerar och fyller läktare än att vi vinner allsvenskan och spelar i Europa.

En konsekvens av min vision är att jag hävdar att vi vid kommande årsmöte måste byta ut två likriktade "företagsbyggare/ekonomer" i styrelsen mot en vanlig medlem och en guligan/hängiven supporter. Risken är annars väldigt överhängande att vi förutom tappad publik väldigt snart tappar sponsorer... jag är absolut övertygad om att om vi VERKLIGEN börjar arbeta tillsammans - och ser till att alla som vill kan ha råd att komma till arenan och vara en del av elfsborgsfamiljen - så kommer rätt sponsorer (just det, inte spelbolag och annan SKIT!) uppskatta det engagemanget och fortsätta sponsra... baserats på ett berört hjärta för att vi kunnat hjälpa den fattiga tjejen som råkar älska fotboll komma till arenan i stället för att gamla spelare ringt runt och tiggt pengar hos sponsorer....

Jag är väldigt medveten om att jag kommer motarbetas av en del starka företagare och kompisgäng i Borås, men vet ni vad: det bryr jag mig inte om... mitt gulsvarta hjärta är starkt nog att stå emot....


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 3 december 2018 kl 11.15
Håller med Bosse W om att vi bör försöka få in andra än "företagsbyggare/ekonomer" i styrelsen.

Sponsorer är tyvärr viktiga i dagens verklighet, men vi ser också faran med att ge dessa "gratisbiljetter" som sedan delas ut. Många har vant sig med att få dessa biljetter gratis och vants av med att betala.

OBS, har inget emot att folk får gratisbiljetter, men vi har alla sett baksidan av myntet. När det går trögt så ser vi vad som händer, öde läktare eftersom folk inte ids gå.

Umeå IK var i många år dominant inom damfotbollen och hade 2-3000 i snitt på matcherna, i stort sett alla sponsorbiljetter, när det började gå trögt försvann sponsorerna lika kvickt som de dök upp när det gick bra och publiken försvann.

Inte många var beredda att betala inträde, folk var vana att få det gratis.

Jag har ingen patentlösning, men en sak är att låta föräldrar/farföräldrar få köpa billiga seriebarnbiljetter på alla delar av arenan. Med priser som sedan sakta stiger i takt med åldern och när barnen vuxit upp och blivit stora är jag övertygad om att desssa blivit så indränkta i gulsvart kultur att de fortsätter att köpa seriebiljetter i vuxenålder och i sin tur köper åt sina barna. Perpetum mobile helt enkelt.


Bosse Wikensten, Göteborg - måndag 3 december 2018 kl 11.39
Tack Lennart, Håller med om att vi inte ska dela ut gratisbiljetter hursomhelst och på så sätt underminera värdet av att vara på plats på arenan... jag tänker mer så här: det finns ett antal väldigt engagerade, men mindre bemedlade, personer som följer allt som händer runt IFE. Med de senaste två årens sponsring har dessa personer haft möjlighet att önska sig ett årskort i julklapp eller liknande... och således faktiskt fått en möjlighet att gå på match. Jag hade önskat att det fönstret (innan nyår) funnits kvar... en dörr stängs nu för vissa fattiga eldsjälar... dock är jag helt med på "ordinarie pris" efter nyår... Sedan kan man ju resonera: sponsorer och de gäster som bjuds med betalar inte ett öre ur egen ficka... äh... jag skippar det resonemanget.... dock kvarstår faktum att spelarna behöver stödet från ståplats... och jag är gärna med och drar igång stödet på sittplats också, även om jag insett hör trögt det är... ... reflektionen kommer delvis från fjolårets till 70% meningslösa medlemsmöte, där det jag tog med mig från SEF-gästen var just behovet av att och värdet av att locka folk - förutom de mest inbitna - till arenan. Jag tror absolut INTE att Borås Arena 2.0 är huvudnyckeln till detta... det spelar roll, men jag saknar ett antal initiativ som borde vara självklara... men då måste styrelsen få en annan sammansättning, så att goda idéer tas tillvara på ett helt annat sätt än idag... ... så till nästa punkt: avhandla Hall of Fame och alla övriga obligatoriska punkter snabbt och effektivt, så att vi i år får ORDENTLIGT med TID för MENINGSFULL diskussion på medlemsmötet, tack! Jag vet att ni som planerar tar hänsyn till detta... för ni vet att vi inte kommer acceptera något annat... förra året hade vi visst överseende p g a ny tränare och Bosses sista månader... men i år är läget annorlunda... väldigt annorlunda.... !!!!

Roland Dellton, Lerum - måndag 3 december 2018 kl 15.15
Lottningen i Svenska Cupen: Grupp 7: Djurgården, IF Elfsborg, Hässleholms IF, IK Frej Täby

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 3 december 2018 kl 16.42
Då var det klart. "Du som medlem är en viktigt del av IF Elfsborg och en av alla ambassadörer för vår förening. Därför är det glädjande att kunna skicka ut årets medlemspin och kort."

Medlem 2019. Gå med du också.


Peter Olsson, Borås - måndag 3 december 2018 kl 17.02
Elfsborg stoltserar med noll spelare till januariturnén?! Eller saknas spelare i den listan jag sett? Trodde åtminstone Joakim Nilsson skulle få chansen.

Henrik Eliasson, Örebro - måndag 3 december 2018 kl 17.13
Fast jag undrar i mitt stilla sinne: de "företagsbyggare/ekonomer" som sitter i styrelsen; gör inte de det just för att de är hängivna elfsborgare? Något annat skäl att lägga en massa tid på detta uppdrag har jag svårt att se. Eller är jag ute och cyklar?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 3 december 2018 kl 17.21
Henrik E>> Givetvis är alla som sitter i Elfsborgs styrelse hängivna elfsborgare.

Det jag och som jag tror även Bosse W menar är att alla inte behöver vara av samma sort "företagsbyggare/ekonomer" utan att det även finns folk med annan bakgrund som kan ge en annan infallsvinkel.

Heja di Gule.


Henrik Eliasson, Örebro - måndag 3 december 2018 kl 17.35
OK, jag kan köpa ett "mångfaldsargument" och att "vanliga" supportrar bör vara representerade. Jag vill bara inte tillbaks till gamla tider när viktiga saker sköttes av glada amatörer utan lämplig kompetens. Måste finnas folk med ekonomisk och affärsmässig kunskap, chefsvana osv.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 3 december 2018 kl 17.53
Henrik E>> Vi är därmed helt överens. Givetvis behövs det riktiga knallar i styrelsen så att affärerna går ihop.

Bosse Wikensten, Göteborg - måndag 3 december 2018 kl 18.30
Hej Henrik & Lennart, min uppfattning stämmer helt med det Lennart skriver... jag uppskattar absolut företagsledarnas/ekonomernas kompetens och cash... och deras engagemang för IFE och i styrelsen, och jag vill absolut ha en majoritet kvar. Däremot vet jag av så mycket erfarenhet att storverk kan uträttas där idéer/engegemang/eldsjälar/nytänkande och företagsledarskap/styrning/ekonomi kan mötas i ömsesidig respekt... vilket jag inte riktigt fick gehör för under förra medlemsmötet - men kanske nu... ?

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 3 december 2018 kl 22.06
I mångt och mycket är det kloka ord som skrivits under dagen. Jag håller med, och försöker vara objektiv. Men Bosse, jag tror inte att exempelvis jag, hade varit bra för Elfsborg. Eller egentligen någon av de som alltid hänger på ståplats. Detta för att vi ofta tenderar att blanda in känslor i allt som har med Elfsborg att göra.

Tänk om man i sin roll som styrelseledamot skulle bli tvungen att fatta obekväma beslut? Eller om man tvingas förklara varför man agerar på ett visst sätt gentemot sina kompisar man åkt runt med runt hela Sverige? Jag Vill kunna kritisera Elfsborg och "bara" vara supporter på heltid. Det är svårt med dubbla stolar.


Bosse Wikensten, Göteborg - tisdag 4 december 2018 kl 8.35
Tack Jonas, Bra synpunkt värd att diskuteras. Å ena sidan förstår jag dig. Å andra sidan vill ju egentligen båda parter Elfsborgs bästa och motargumentet mot dina synpunkter blir ju: "men ta ansvar då, från supporterled!" Båda parter vill ju trots allt Elfsborgs bästa. Jag tänker mig att det finns väldigt mycket goda idéer i supporterled, inte minst från sådana som Glenn HG m fl... och i ett läge när klubben har det lite tufft behövs "alle man på däck", eller?! Kan lösningen möjligen vara en f d väldigt engagerad supporter som kanske inte är riktigt lika tight med "kärntruppen" längre men förstår supporterkulturen till 100%? Alternativt någon supporter som är med på styrelsemötena men utan beslutsrätt? På ett sätt är ju Eric som SLO en länk mellan supportrar och kansli/förening... kan man inte på något sätt tänka sig en liknande länk in i styrelsen? Vad tycker ni, Glenn, Isak, Anders m fl (tidigare) guliganordföranden.... väger Jonas argument tyngst? I så fall, finns andra lösningar...? Alternativet är naturligtvis att skippa "supporter", och i stället bara börja med en engagerad medlem som ändå är tillräckligt nära supportrarna...

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 4 december 2018 kl 9.59
Jag tycker frågeställningen är intressant, för det är ett bevis på hur långt vår supporterkultur har kommit. Framförallt hur strukturerade och organiserade vi har blivit runt Guliganerna. Jag läser att namn skrivs ut, och då vill jag lyfta det främsta namnet till att vår supporterkultur är där vi är idag. Det är Torbjörn Lindeberg som med sitt engagemang och sin inkluderande inställning har hjälpt supportrar i runt 20 år. Han förstår innebörden av olika åsikter och kraften av engagemanget som kan skapas, samtidigt som han alltid har en trevlig ton mot alla. Utan honom så hade kanske inte jag, Eric, Jonas eller Anders haft denna plattform att engagera oss kring.

I andra föreningar så ser vi att många anställda och förtroendevalda kommer ifrån supporterled. Det är liksom inte bara SLOerna som är supportrar. Kollar man i styrelser och valberedningar så finns det ofta personer som kommer ifrån supporterled. Främsta exemplet är i AIK där hela den nya styrelsen inför det här året var supporterdriven, men också med stor kompetens.

Ifjol var jag iväg på Supporters Direct Europes projekt om styrning av fotbollsföreningar i Europa. Klubbar som Cork i Irland är helt supporterdrivna och öppnar helt nya dörrar för Irländska fotbollslag. Närvarande på samma konferens var Pontus Hansson ifrån Malmö FF. Han är uppväxt på deras ståplats där han åkt land och rike runt med exempelvis supportrar som Tony Ernst. De senaste 10 åren har han varit en stabil pjäs i MFFs styrelse och hanterat deras ekonomi. Vilket har inneburit att han fått vara med och hantera flera miljoner i och med CL-pengar. Så det viktigaste för alla, är väl att man slutar se supportrar som öldrickande neandertalare. Vi har kommit långt här, men jag upplever ändå alltid att många utgår ifrån att kompetens kan ju inte komma ifrån supporterled. Just det där gäller också supportrar. Vi måste börja se oss som kompetenta, för i många fall är vi faktiskt mycket mer kompetenta än folk som är förtroendevalda eller anställda i föreningarna runt om i Sverige och Europa.

Det är sett till allt detta helt naturligt att diskussionen även förs hos oss, speciellt nu när jag upplever den största förtroende- och identitetskris i IF Elfsborg sedan vi gick upp i Allsvenskan. Supportrar eftersöker ofta gemenskap och förtroende. Då tittar man gärna till sina närmaste. Ska jag vara ärlig, så har jag samma bild som Bosse W kring folket i styrelsen. Jag har svårt att känna förtroende och förankring där. På samma sätt som många ser på mig som en öldrickande neandertalare, så ser jag negativt generaliserande på näringslivets toppnamn. Just denna spricka är enormt stor på många håll och kanter, och där i ser jag IF Elfsborgs största problem när det gäller dessa frågor.

Så sent som i förra veckan pratade jag med Eric Sjölin om detta. För jag upplever att gapet mellan att vara aktiv supporter och ta nästa steg för att engagera sig, är att ta plats i styrelsen. Det är ett enormt steg och jag är rädd att invalda personer bara blir en pappersprodukt. Jag tycker det är viktigare att minska gapet så vi kan ta vara på engagemanget. Jag var nyligen med i en referensgrupp gällande damfotboll, det minskade mitt gap till ledande personer.

IF Elfsborg är totalt värdelösa på att vara på engagemang, vilket har blivit tydligt de senaste två åren. Jag kan ibland känna att folk är rädda för mig, vilket på sätt och vis kan vara en skön känsla. Men det är också ett bevis på hur långt steget är. Det är alltid nära till Stefan Andreasson eller Sune Lundqvist om man vill ta en kaffe, men att organisatoriskt och strukturerat kunna engagera sig är ett enormt steg.

Att vi alla tycker olika och ibland är osams är det mest sunda som kan finnas i en förening. Det är viktigt att ta vara på just det, och skapa förtroende och engagemang utifrån detta. IF Elfsborg är inte ett företag, vi är en förening.


Linus Ternander, Frufällan - tisdag 4 december 2018 kl 10.37
Jonas, det gör mig förvånad men jag skulle säga att du går på, och odlar, den klassiska stereotypa åsikten att kategorisera supportrar och deras kunskaper utifrån vilken läktare de står på, eller vilken bakgrund de har. Att kompetensen som behövs för att driva en förening likt IF Elfsborg skulle lysa med sin frånvaro på just Elfsborgsläktaren stämmer inte. Den kompetens som går att hitta bland flera av IF Elfsborgs medlemmar som håller till på EL är mer än duglig för att göra ett gott styrelsearbete. På samma sätt som den går att finna bland medlemmar på Ålgårdsläktaren, sponsorer på Sjuhäradsläktaren eller folk på stan.

Men men, i slutändan handlar det om att man vill bli en del av styrelsen och att man känner att det till och med finns en möjlighet att kunna bli invald och väl mottagen av övriga styrelsemedlemmar. Men för det krävs en öppenhet från ledande och förtroendevalda inom föreningen. För det krävs en valberedning som arbetar för sina medlemmar framför sittande styrelse. Den öppenheten saknar jag i IF Elfsborg av idag. Men vi medlemmar har ju alltid möjlighet att försöka ändra på det.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 4 december 2018 kl 11.24
Intressant debatt nu på VG.

Linus>> En valberedning har stort inflytande, därför är det viktigt att välja rätt folk dit. Tyvärr missas detta på många årsmöten.

Glenn>> Torbjörn Lindeberg är troligen en av Elfsborgs största stöttepelare, både när det gäller klubb och supportrar.

Några har nu nämnt tanken på ny/nya i styrelsen, finns det några förslag? Om flera hör av sig till valberedningen med samma namn så har det säkert betydelse.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 4 december 2018 kl 13.50
Med tanke på mångas engagemang för Elfsborg här på VG så undrar jag om alla är medlemmar?

Om inte, bli det. Hur bli medlem

Som medlem äger man rätten att välja styrelse och därmed vägval för föreningen.

Ett besök på årsmötet kan göra mycket större skillnad än aldrig så många inlägg på VG eller andra forum.


Linus Ternander, Frufällan - tisdag 4 december 2018 kl 14.15
Lennart>> Just det här med valberedningen är intressant eftersom det finns förslag på att ändra dess uppgift. Som det är nu har vi en valberedning som arbetar för styrelsen och som enligt stadgarna enbart måste presentera sina förslag till styrelsen införs årsstämman. Men vid senaste årsmöte så röstades ju en motion igenom vars syfte är att ändra stadgarna gällande valberedningen så att de istället måste presentera sina förslag till medlemmarna senast 14 dagar före årsstämman. Det är ett steg i rätt riktning.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 4 december 2018 kl 14.28
En av sakerna jag tycker är konstigt med IF Elfsborgs valberedning är det att styrelsen alltid ingår med en person i valberedningen. Jag tycker att valberedningen ska ha insyn och ha tillgång till det man behöver för att göra ett bra jobb, men man behöver inte vara en del av valberedningen.

Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 5 december 2018 kl 10.47
Tack Lennart för föreningsdemokrati-upplysningarna. Tack Linus & Glenn för bra inlägg.

Ja, Lennart, namn finns. Dock ännu inte enighet vilket/vilka namn som i så fall skall föras fram.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 5 december 2018 kl 11.11
Aftonbladet har gjort ranking inför 2019 och tippar oss på 11:e-plats.

Motivering:
2018 var ett trist år för Elfsborg - man gjorde oerhört grått avtryck i allsvenskan. Jag vet ärligt talat inte om 2019 kommer att bli så mycket mer färgglatt. Jag känner likgiltighet. Issam Jebali försvann under säsongen och Viktor Prodell - som borde ha fått mer speltid - lämnar också Boråsklubben. Klubben behöver försvarsspelare och anfallsspelare. Vem kan man locka?


Jörgen Willborg, Borås - onsdag 5 december 2018 kl 12.36
Men då har Aftonbladet inte räknat med.... THELINEFFEKTEN! som kommer att kicka in redan under försäsongen. Eller?

Christer von Zweigbergk, Viskafors - torsdag 6 december 2018 kl 12.41
"Thelineffekten" har vi redan sett resultatet av. Inte speciellt troligt att den avtar nästa år men det händer, även om det är extremt ovanligt, att jag har fel.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 december 2018 kl 15.57
En fråga till alla på VG som vill avsätta tränare, spelare klubbchef i olika varianter, hur många av er är medlemmar i IF Elfsborg?

Om svaret är nej, varför?

På årsmötet har ALLA medlemmar rätten att säga sitt och välja den eller dem han/hon finner vara bäst. Utnyttja den rätten.


Christer von Zweigbergk, Viskafors - torsdag 6 december 2018 kl 16.48
Oj! Måste man vara medlem för att uttrycka negativ kritik? Om inte, måste man skämmas för att man inte är medlem?

Jag är t.ex. inte medlem i SD men har bestämda åsikter (oftast negativa) om dem ändå. Inte heller är jag medlem i AFC Eskilstuna men har ändå åsikter om hur den föreningen drivs.

Slutsats: man måste inte gå på medlemsmöten för att framföra sina åsikter även om man naturligtvis som medlem har större möjligheter att påverka.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 december 2018 kl 17.57
CvZ>> Kul att du åter skriver trots att du slutat så många gånger.

Var någonstans står det att att du måste vara medlem i det jag skrev?

Du läser som Fan läser bibeln.

Vad jag undrade var om alla som nu är kritiska mot nuvarande läge i IFE (vem är inte det) om dessa är medlemmar och i så fall varför? Givetvis är det frivilligt (och ska så vara) att vara medlem.

Vad jag ville peka på var att chanserna att påverka vart Elfsborg ska ta vägen är så mycket större genom att delta på årsmötet än att skriva aldrig så kritiska inlägg.

Skriva inlägg är aldrig fel. Låt tusen blommor blomma.


Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 6 december 2018 kl 19.12
Skönt med lite positivt.... Peter Wettergrens besök hos gamla elfsborgare, men framför allt samarbetet med cafékyrkan och insamlingen till matkassar till behövande... BRA... tack!!!

Christer von Zweigbergk, Viskafors - torsdag 6 december 2018 kl 20.06
Odhström: Vet inte vem som läser Bibeln som den lede. Jag skrev så här: "Oj! Måste man vara medlem...". Alltså ställde jag en fråga. Det gäller att ha läsförståelse...

Gert Björnalm, Borås - torsdag 6 december 2018 kl 22.13
Odhström - en riktad fråga till alla som är negativa kan förstås tolkas så. Men jag tror inte att det var så du menade, så ingen big deal angående det.

Jag är ytterst tveksam till Thelin. Jag är medlem. När det är medlems- eller årsmöte går jag alltid om jag kan (kommer dock troligen att missa det denna gången). Visst är det ett forum för att framföra åsikter, men ärligt talat, jag tror inte att det är särskilt fruktsamt att framföra åsikten att jag vill byta tränare i det forumet. En så subjektiv åsikt passar sig knappast särskilt väl där (lika lite som i insändare i BT), och jag kan inte se vad det skulle tillföra den debatten. Det skulle vara ungefär samma sak som om vi skulle använda medlemsmötet till att diskutera taktik eller laguttagningar..

Vi Gule däremot är ett forum just för oss inbitna supportrar att diskutera mer fritt, så här är det en helt annan sak. Så tycker i alla fall jag. Och för att ni som inte delar mina åsikter inte ska behöva tveka så kommer jag, om klubben bestämmer sig för att behålla Thelin (vilket allt tyder på), hoppas att jag har helt fel om honom, att allt vänder nästa år och att Thelin visar sig vara en riktigt bra tränare. Hoppet är det sista som överger en...


Jonas Claesson, Bottnaryd - fredag 7 december 2018 kl 3.20
Linus, ja. Jag tror jag överdrev lite i det jag skrev. Självklart finns det folk på ståplats som säkert skulle bli utmärkta i en styrelse. Men JAG skulle inte bli det.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 7 december 2018 kl 11.01
Gert>>> Tack för att du förstod vad jag menade. Alltså att folk med åsikter ska engagera sig i IFE.

Jag tror inte heller att tillsättning av tränare är en fråga för vare sig årsmöte eller medlemsmöte. Däremot är det ett utmärkt forum för att peka ut färdriktningen.

Det känns som att Elfsborg är i behov av någon form av ny- eller omstart.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 7 december 2018 kl 12.29
Alla med åsikter kring IF Elfsborg är välkomna. Det är ju det vi behöver, för alla verkar ju tuppa av en efter en.

Jag pratade med Lasse Nilsson om folk som gnällde på sittplats. Genom åren fick han höra mycket, vilket han menar blev en trigger som fick honom att bli bättre enligt honom. Det var dock just dessa personer som Lasse saknade. För att halvt citera Lasse:

"Hellre än gnällig och sur idiot, än ingen alls"

Vi kan gnälla hur mycket vi vill på folket som stannar hemma, men det går inte att bortse ifrån ansvaret vi inbitna supportrar ihop med förening har. För att få mer folk så behöver man ta hand om folket som redan är där. Det är där jag ser vårt problem. Jakten på nytt folk, gör att man glömmer av folket som redan är inbitna och bryr sig, samtidigt som vi inte får nytt folk för att vi är för usla på alla plan.


Kent Carlsson, Sandhult - fredag 7 december 2018 kl 14.21
Jag vet inte om jag räknas till gnällgänget?
Faktum är att jag har ett hett temperament på gott och ont, ibland så skriver jag saker som man önskar vore oskrivna. Men i ärlighetens namn så måste ju man även stå för sina dumheter be om ursäkt och stå där med skammens rodnad.
Allt är inte åt he-vete i IFE! När det gäller de sociala engagemang så lycka man ju väldigt väl och är en föregångare.
Stundtals så har diskussionen gått på högvarv om att sparka Thelin och Andreasson.
Före min pensionering så var jag verksam i ett bolag som var föremål för omfattande omstrukturerande under lång tid. Det var närmast vardagsmat att chefer fick kicken. Enligt mig var det ibland motiverat men ibland fullständigt åt he-vete.
Alltså man bör tänka sig för både en och två gånger innan man tar fram yxan.
Sedan är ju det så att allt inte varit bra i föreningen de sista åren, det man i sådana lägen kan börja med är att låta folk tänka över sina gärningar och ge dem chansen till förbättringar.
Detta ger förhoppningsvis resultat. För att plocka fram yxan är aldrig roligt eller önskvärt.

Gert Rehn, Göteborg - fredag 7 december 2018 kl 17.59
Medlem nr 702 sedan decennier och numer alltid med på medlemsmötena även om jag inte ger något större avtryck på dessa. Men jag tycker det är mycket viktigt att vara med eftersom vi skall vara rädda om den föreningsdemokrati med vilket vår förening trots allt styrs. Dessutom tycker jag att debatten på VG är mycket viktig och bra.

Glenn. Torbjörn L är ett utmärkt namn, men du själv då? Jag tycker att du verkligen förstår dig på fotboll, oftast är genomtänkt i dina synpunkter, är oerhört engagerad och verkligen känner för Elfsborg. Du borde verkligen vara ett utmärkt namn för nästa styrelse.

Återigen, Thelin måste enligt min mening få minst ett år till på sig. Däremot tycker jag man kan ifrågasätta detta om vår tränare verkligen skall vara manager. Jag måste tyvärr erkänna att jag inte tidigare riktigt förstått den stora skillnaden mellan att vara manager och tränare.

Till sist. Alla verkliga supportrar befinner sig inte på ståplats, Det finns verkligen mycket stora supportrar även på de bästa sittplatserna. Det känns så bra när man kommit i den tacksamma och lyckliga ekonomiska situationen i livet att man har råd att gynna Elfsborg genom att köpa de dyraste biljetterna. Ibland kan jag tycka att dessa personer glöms bort.


Magnus Andersson, Borås - lördag 8 december 2018 kl 10.32
Gert, du har rätt. Jag hade gärna sett Glenn i styrelsen! Glenns insändare i den lokala blaskan idag är klockren anser jag. Det jag blir mest orolig över just nu är att det inte finns någon som helst kommunikation från ledningen/styrelsen om vad man tänker och vill göra. Det måste väl finnas tankar om framtiden och sjukdomsinsikt? Det är helt okej att vi inte vinner guld varje år, vi är inget storstadslag, men att intresset svalnar och att arenan ekar mer och mer under matcherna är i min värld riktigt allvarligt. Vi hade Anders Svenssoneran som var fantastisk, men nu behöver vi en ny och annan väg framåt. Det går INTE att leva på gamla meriter!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 8 december 2018 kl 12.00
Glenns insändare i BT.

Jag tror att Elfsborg måste bry sig mer om publiken som faktiskt är på plats och fråga dessa hur vi kan bli bättre.

Nöjda "kunder" kommer tillbaka och lockar med sig nya.

Dessutom måste Elfsborg göra si gmer tillgängliga för media. Exempelvis tränarna måste vara tillgängliga för kommentarer, det håller inte att säga att reportrar ska komma på träningarna, inte i dagens dgitala värld.

Det skulle inte heller skada om ordföranden och/eller övriga i styrelsen var mer synliga och berättade om vad som är på gång i klubben.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 11 december 2018 kl 15.35
Bajen hemma blir första matchen säsongen 2019. Preliminärt 31 mars.

Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 11 december 2018 kl 17.17
Sommarmatch i Falkenberg!

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - tisdag 11 december 2018 kl 17.35
Vet inte om det är PK att skriva så här - men...

...Varbergsguliganer! Pumpa cykeldäcken, i slutet av juni tar vi hojarna till Falcon Alkoholfri Arena!


Christofer Wärnlöf, Vedum - tisdag 11 december 2018 kl 18.55
...är det inte dags att skaffa en ny bild till Ålgårdsläktarens presentationsida?

Gert Björnalm, Borås - tisdag 11 december 2018 kl 21.07
Apropå hur andra ser på Elfsborg så har Alexander Axén åsikter. Man kan tycka vad man vill om Axén, men nån amatör är han inte...

Glenn skriver på sin eminenta sida om Axéns funderingar kring tränarjobb i Elfsborg.

Fotbollskanalen skriver också om hans syn på Elfsborg och tränare. Jag vet inte vad själva arbetsbeskrivningen var för de här tränarna, men om vi tar Elfsborg som exempel så har de 1500 allsvenska matcher i den truppen plus att många av dem har spelat ute i Europa. Att de inte klarar av att spela en viss typ av fotboll så skulle jag som tränare undra om jag inte gör det lite för krångligt om inte 1500 allsvenska matcher inte ser bättre ut än så. Har du Frick, Jebali, Prodell, Gustavsson, Lundevall - de gjorde 62 poäng ihop året innan, men knappt 30 mål det här året. Då måste man börja fundera. Det är det jag tänker, man måste utvärdera sig själv och hur man får ut maximalt, säger Axén.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 13 december 2018 kl 9.46
Någon som kan lämna en rapport från gårdagens medlemnsmöte

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 13 december 2018 kl 11.51
Hej Lennart & övriga, några första reaktioner efter medlemsmötet igår. Det var det bästa medlemsmötet jag varit på. Sune öppnade under sin inledning med att vi fick ställa frågor, och så skedde också... vilket satte en bra ton för resten av mötet, och verkar har upplevts som att ansvariga arrangörer faktiskt kan tänka sig att lyssna. Om detta sedan leder till att man öppnar upp för ytterligare deltagande från medlemmar och supportar återstår att se. En fråga/kommentar - troligen den mest relevanta under hela kvällen - var varför man inte har?/att man borde ta vara på Andreas Tranlövs engagemang... Tranlöv har under ett decennium framfört väldigt sunda åsikter & framför allt visat på ett fantastiskt engagemang, men ignorerats från verkligt inflytande och kanalisering av hans engagemang under alltför många år... han är inte ensam... Glenn Holvik, Anders Hultin m fl är bara några i raden av namn som ignorerats... man borde för länge sedan haft något öppet styrelsemöte, arbets- & projektgrupper etc etc

... men vi har ju haft ett framgångsrikt decennium, och då finns har inte det funnits något behov av att inkludera engengerade medlemmar/supportrar. Kan inte undgå att dra parallellen till "kunglig jakt" - man föser ihop bytet, och låter de på insidan av klubben komma ut och jaga, för att sedan samlas i en trivsam miljö och skryta över sina troféer...

... samla ihop kapital, bygg en ny arena, plocka hem Anders & Matte (som har folkets stöd)... och sedan är en fantastisk prestation att ändå ta två SM-guld med mera .... men låt oss fortsätta ha det gôtt i vår klubb, där vi kan njuta av framgångarna, folkets beundran och skryta för varandra om våra prestationer... fast vi måste se till att täta eventuella läckor, så vi anställer Eric... vi måste ju se till att uppfylla alla lagkrav, och nu kräver lagen en SLO... det blir bra... vi kör så länge det går...

... så OK, nu har de fått sin tid... och inser att en ny verklighet kräver förändring, så att folkets kritik inte åstadkommer skada även för våra företags varumärken.... oooh... skadade varumärken är ju inte bra. OK... vi får väl börja lyssna lite grann, då... kanske...

... så jo, det var bra!! Mycket bra att spelarna var på plats.... det är ömsesidigt väldigt värdefullt. Väldigt bra att Jimmy bjöd in till frågor, vilket nog räddade ett antal medlemmar kvar till 2019... Bra och kort från Stefan... bra genomfört Hall of Fame... bra inspel från Ingela... så jag har mer hopp om framtiden än på ett decennium... men en sak: angående publiken är man i styrelse och ledning fortfarande totalt lomhörd gentemot potentiella besökare. Sune peppade oss att sprida en god bild på våra arbetsplatser, bjuda med folk till arenan etc.. och det lovar jag att göra, så fort man från styrelse och ledning börjar lyssna... jag vägrar att marknadsföra luft!!! Jag vägrar att acceptera att YTA är viktigare än innehåll... därav min hatkärlek till Borås och IF Elfsborg... mentaliteten i Borås har sedan jag var liten präglats av sina postordermodellers YTA som om det betydde något... och YTA har i Borås och IF Elfsborg under alltför lång tid fått dominera.... finns det mod nog i stan och i Sjuhärad att förändra det?!?!?!


Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 13 december 2018 kl 12.28
.... och ja, jag måste vara mer konkret: TÄNK IKEA - Ingvar Kamprad-anda... popcorn för 50 kr för en fattig barnfamilj skulle fått utstå Ingvars vrede vid ett besök... en upplevd "höjning" av årsbiljetterna på ståplats som utesluter de fattiga och de som inte prioriterar årskortet framför att äta annat än havregrynsgröt en hel säsong.... också Ingvars vrede på den..... låt istället fler ha möjlighet att komma... man hänvisar till utredningar som visar att priset kommer först på sjunde plats... vem har intervjuats i de undersökningarna? Har man frågat A..xx...e & A..xx..u? De kunde betala 20 kr var under ungdomens dag ifjol - mer gick inte... de sponsrades till slut så att de kunde köpa en korv istället... kallt vatten att släcka törsten efteråt fanns på toaletterna....

Conny Johansson, Brämhult - torsdag 13 december 2018 kl 12.31
Liten faktarapport från medlemsmötet . Resultatet för 2018 inte färdigräknat än, men troligt minus , minst 10 miljoner . Stefan pratar med 2-3 st potentiella nyförvärv , inga namn. ” Bella ” Berglund och Johan Karlsson invalda i Elfsborgs hall of fame . Tony Lundqvist och David Olsson fick utmärkelse och stependier . Träningslägret går till Florida . Jimmy berättade att vi kanske skall intensifiera träningen på föräsongen och att dom har koll på varje spelares fysiska status , där finns inga fel .Beträffande spelet gjorde vi för lite mål och det berodde på att vi inte kom upp i planen och skapade tillräcklig press . För övrigt: vi kommer igen , ta nya tag , vi skall se framåt och ta med dig din kompis eller dina grannar på matcherna . Ombyggnaden av arenan är ett steg närmare . Elfsborg har fått beviljat ett lån på 68miljoner , man vill bland annat binda ihop läktarna med ett gångstråk samt ta över Harald Nyborgs lokaler och göra dom till Elfsbogslokaler för diverse aktiviteter .

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 13 december 2018 kl 12.43
Jag tycker man var ödmjuka till var vi är, och man ljög inte om läget. Det var inga proffsiga presentationer med fasader, utan en dialog utifrån ett läge där man tydligt ville inkludera och engagera medlemmar.

Min respekt för Jimmy Thelin stärktes. Visst, han kanske inte svarar konkret på frågor. Men jag vet inte, det där är svårt. Jag minns när Haglund hade en Powerpoint med massa konkreta idéer inför 2017. Det lät jättebra, och sedan infriades inga av de konkreta idéerna. Lennartsson var inte heller konkret, men när han svävade iväg och blev luddig så pratade han om glass och Aston Villas U23-lag. Thelin var öppen för kritiken och agerade som en ledare med pondus inför medlemsmötet, vilket jag uppskattade.

Vi ska vara arga efter 2017 och 2018. Det har varit helt otroligt dåligt, och nu har vi dessutom en allt sämre ekonomi som försätter i oss ett läge där det kommer vara svårare att vända skutan. Realistiskt sett så måste vi nog fortsatt ha lägre förväntningar inför nästa år.

Vi har haft oerhört bra år, och för mig börjar det bli tydligt att Bosse Johansson är en av de bästa idrottsledarna Sverige har skådat. Inget ont om de som jobbar idag, alla gör så gott man kan, men det är ett hästjobb och det är stora skor som kanske är omöjliga att fylla på kort sikt.

IF Elfsborg engagerar fortsatt, vilket är bra. Men allt engagemang vänds hela tiden negativt, vilket jag tror beror på en förtroendekris. Vi som tar utifrånperspektivet, måste också ta ansvar och steppa upp under svåra tider. Där har Elfsborg ett stort arbete att inkludera oss för att engagemanget ska riktas positivt.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 13 december 2018 kl 15.48
Tack för alla rapporter.

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 13 december 2018 kl 15.59
Känner att jag nog raljerade lite för mycket tidigare idag... alla inblandade var tillgängliga och lyssnande under och efter mötet, vilket var väldigt bra. Under dagens tidigare inlägg uttryckte subjektiva känslor som undertryckts under lång tid... nu har jag släppt trycket, och ser att det är dags att vara konstruktiv och vara beredd att hjälpa till där det går också...

Lars Alexandersson, Linköping - torsdag 13 december 2018 kl 16.17
Apropå Andreas Tranlöv: han såg samtliga tävlingsmatcher på plats detta svåra år, se deklarationerna.

Redaktörn lyfter på hatten!


Lars Alexandersson, Linköping - torsdag 13 december 2018 kl 16.28
Cupmatcherna fastställda, se SvFF.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 13 december 2018 kl 17.45
Imponerande. Andreas Tranlöv, ett fyrfaldigt leve.

Hip-Hip: Hurra, Hurra, Hurra, Hurra.


Läs nya (från 15/12 kl 16.51) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!