VG debatt - inlägg sedan 10/10 kl 0.00


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 7.45
Jag tycker att man varje år pratar om att topplagen i Superettan ser intressanta ut, vilket inte är så konstigt, för det är ju lag som vinner till skillnad mot bottenlagen i Allsvenskan.

Ifjol tyckte jag BP var en av de mest intressanta nykomlingar vi haft på 2000-talet. Men det blir ju sällan så.

Sett till ekonomi och material så är HeIF oerhört intressanta. Men det är ju som vi där, sett till spenderad krona är det dåliga resultat. HeIFs resultat sedan Norrby-matchen är ju imponerande med cupmatchen mot Eskilsminne som plump. Men ekonomiskt ser HeIF att fortsatt få det tufft, samtidigt som kan ställa sig frågan om nyförvärven har varit så bra som man hoppades? Man kan ju nästan argumentera för att HeIFs tre kryss sedan dess är dåliga sett till spenderad krona.

Andra intressanta noteringar ifrån Superettan:

- Kadir Hodzic har varit given i Mances AFC Eskilstuna. Jag minns när Kinna-sonen hade show med Mobaeck i Hökerum i talangmatchen 2011. En spelare som antagligen hade fått chansen hos oss med dagens sämre förutsättningar.

- ÖIS gör en bättre säsong än på länge, samtidigt som GAIS är katastrof trots deras hajp efter matchen mot oss i vintras.

- Anton Andreasson har startat tre matcher för Öster och har åtta matcher totalt. Han startade i 5-0-vinsten sist mot Landskrona.

- Sportbladets Göran Bolin rankade Randrup som Superettans fjärde bästa spelare i år.

- Karim Sadat slutade mer eller mindre göra mål efter han ryktades vara på väg till oss.

- Kinoshita i HBK är en intressant och rörlig anfallare jag tror hade passat in i vårt spel på ett bra sätt.

- Norrby ser återigen ut att klara sig! Det mest intressanta där är att målskyttet har varit ett problem, trots två stjärnvärvningar på anfallssidan.


Conny Johansson, Brämhult - onsdag 10 oktober 2018 kl 10.19
Apropå IFK Göteborgs agerande , har Elfsborgs styrelse fullt förtroende för Stefan Andréasson? Det råder väl inga tvivel om att det inte står rätt till i Elfsborg. Felsatningar på tränare som har löst ut från dyra kontrakt, långa kontraktsförlängningar med spelare som inte platsar utan sitter på bänken, hemvändare som inte är någon förstärkning utan bara medför ökade kostnader. Vi har en A-trupp på 27 spelare där endast Obasis och Prodells kontrakt går ut 2018, detta medför en handlingsförlamning för inköp av nya spelare inför 2019 vilket onekligen behövs . Stor skuld till denna situation heter Stefan, och även han liksom många av spelarna har och har haft för lång kontraktstid.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 13.06
Sportsligt ansvarig för seniortrupp är managern, vilket ändrades när vi införde managerroll. Sportsligt ansvarig på ungdomssidan är Tony Lundqvist som är sportchef ungdom.

Tränarrekryteringar och övergripande ekonomiska beslut står självklart klubbchef ansvarig för ihop med styrelse där vi också har ny ordförande. Men som några tog upp i veckan så har vi tvingats till en del beslut i och med att exempelvis Klas gick bort alldeles för tidigt.

Den som har varit sportsligt ansvarig när exempelvis Jönsson, Bajrami och Horns kontrakt skrevs är ju borta. Dessutom tror jag vår styrelse haft större ekonomiskt ansvar i fördelning till manager, även om Stefan självklart är med där.

Ansvaret är luddigt och det är därför jag tycker vi bör ha en större diskussion om managerrollen. Enligt mig är Stefan Andreasson hela Sveriges bästa sportchef och den som har bäst metoder kontaktmässigt. Han fick vår lilla förening att överprestera sportsligt. Problemet sedan Stenbäcken lämnade är att Sveriges bästa sportchef har varit klubbchef. Något jag också tycker han har gjort bra, speciellt sett till förutsättningar. Men ansvaret blir som sagt luddigt.


Gert Björnalm, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 17.11
När det gäller att vi har 27 spelare kan man även fundera kring Thelins roll. Han låg bakom värvningen av Gojani trots att vi redan hade många innermittar, och då bland annat en av de mest lovande defensiva mittfältarna i landet (Simon O). Huruvida han låg bakom värvningen av Ishi ska jag däremot låta vara osagt.

Han låg även bakom de tre värningarna i somras. Holst värvades precis lagom när Manns var tillbaka samtidigt som DG började bli allt mer varm i kläderna i rollen. Holst har varit oerhört bra, så sportsligt är det svårt att klaga på den värvningen, men ekonomiskt och truppmässigt kan den diskuteras. Obasi är väl också svår att klaga på, men även den är dyr och i den rollen som han fått skulle man kanske kunna tänka sig Prodell som ändå stått för målgaranti när han väl fått spela. Boysen, tja, varför värvades han till en redan överfull trupp?

Som jag ser det får Stefan orättvist mycket skit, och jag skulle precis som Glenn (?) vilja se honom som sportchef istället.


Sture Svensson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 17.38
I går hade GAMLA ELFSBORGARE ett intressant möte där Stefan Eklund, chefredaktör för Borås Tidning, meverkade. Även om han i första hand håller på Norrköping, är han förlåten - han började sin fotbollskarriär i Rydboholms Sportklubb ! Nästa möte blir den 13 november då Borås Fritidschef Tommy Jingfors gästar oss. Boka också redan nu in onsdagen den 5 december då bitr förbundskapten Peter Wettergen besöker oss och berättar om arbetet med A-landslaget. Mötet är på Arenan och börjar kl 10.00

Roger Olsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 17.51
Precis som Glenn besökte jag arenan i går för att se på U21 matchen. Jag har följt ungdomslagen i flera år och brukar se ett antal U17,U19 och U21 matcher per år. Jag har dock aldrig blivit så rosenrasande förbannad under en ungdomsmatch som jag blev igår. I lagupställningen var det i princip endast spelare från A-truppen. En majoritet av dem var med under förra årets framgångståg i U21 allsvenskan som slutade med final. Vad var det då som gjorde mig så rasande. Jo, på planen uppträdde Elfsborgsspelarna som om de alla önskade att de inte var där. Nonchalans, uppgivenhet, hängande huvuden och en håglöshet jag aldrig sett hos ett Elfsborgslag. Den anda var gläje, vilja och stolthet över att representera Elfsborg som manifesterades så ofta förra året var som bortblåst. Efter att ha sett A-laget falla igenom mot Sirius och U21 i princip ge blanka fasen i om de förlorar mot blåvitt så är jag djupt oroad. Det finns ingen glädje och stolthet kvar i föreningen. Om inte detta är ett ledarskapsproblem så heter jag Orvar. Jag orkar inte tjata vidare om vems fel det är att vi befinner oss i den miserabla situation som vi är i. Om jag visste vad som behövde göras skulle jag väl bli ordförande i IFE. Men, det gör jag inte. Det enda jag kan ta med mig efter dessa två matcher är att med den mentaliteten som finns i föreningen så är risken överhängande att vi kan komma att göra en svag avslutning på säsongen. Superettan är ett reellt hot.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 19.10
Rogers ord om matchen igår skriver jag under på. Alla spelare som startade tränar med vårt A-lag och det var ingen vidare tillställning.

Jag är inte lika kritisk i övrigt, men ställer mig frågande till våra långsiktiga och strategiska frågor. I U19 som är det lag som ska vara basen för U21 så tränar 25-30 spelare varje dag, vilket är orimligt många. Då har vi dessutom några överåriga "lärlingskontrakt" som inte får träna med a-laget som nu verkar sprida dålig stämning. Den stora truppen i a-laget gör att flera med a-kontrakt spelar i U21 där framförallt yngre spelare ska få erfarenhet mot bättre spelare.

Nu grundar jag mycket av min analys på en match. Men jag tycker mig se liknande mönster tidigare. U19/U21 och A är två träningsgrupper där Mian sköter en och Thelin den andra. Där har vi idag cirka 55-60 spelare, vilket är helt åt skogen. För det gör oss svårt att ta snabba nya beslut.

Det är denna situation jag tycker att Thelin har ärvt, eftersom ingen har tagit sportsligt strategiskt viktiga beslut. Om inte tuffa beslut tas i vinter kommer den onda spiralen fortsätta. Samtidigt som vi måste vara medvetna om att a-laget kommer behöva förstärkas för att kunna ta 3-4 positioner nästa år.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 10 oktober 2018 kl 20.24
Sorgligt att läsa Glenns och Rogers rapporter från U21-matchen och spelarnas inställning där. Men också intressant att läsa om situationen med alltför många spelare inte bara i A-truppen, utan även i U19/U21. Det är svårt för alla sorters verksamheter (företag, organisationer osv) att gå från läget där allt bara pekar uppåt hela tiden, till ett läge där man har det tuffare och måste bromsa. Jag antar att det är där vi befinner oss nu.

Roger Olsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 20.33
Det gläder mig att Glenn håller med mig om gårdagens match. Men Glenns analys brister. Förutsättningar med många spelare och två träningsgrupper är ett upplägg som Elfsborg haft sedan Lennartsson fick sparken 2013. Trots detta harU19/ U21 spelarna presterat på hög nivå och flera av spelarna, som Arber Zeneli, Simon Hedlund, Per Frick och Adam Lundqvist har kommit fram ur den organisationen. Hur kan samma organisation med lika många spelare få fram ett mästarlag och ett final lag 2017 och två vilsna, menlösa och håglösa bottenlag 2018? Den enda skillnaden på dessa två år är förändringar i ledningen.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 20.35
Det ekonomiska resultatet för 2018 lär inte bli bra. Det kommer ge oss mindre utrymme att agera. Det kostar också pengar att minska verksamhet, och våra långa kontrakt som har varit en konkurrensfördel är idag en belastning.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 21.23
Att ungdomslagen presterar dåligt när vi flyttar upp många är inget nytt. 2014 gjorde vi samma sak och ungdomslagen gick dåligt det året med. Både U19 och U21 presterade inte alls bra 2014, trots guld för U21 och tredjeplats för U19 under 2013.

Sedan 2016 har vi flyttat upp väldigt många ungdomsspelare i a-laget. Antagligen en av föreningarna som har flyttat upp flest. Kanske flest till och med.

Ledarskapsfråga säger jag inte emot. Men där tycker jag också det är tydligt att många ledare i spelartrupperna har försvunnit på senare år. Özgun var exempelvis kapten för U21 igår, vilket förvånade mig. Så ja, det är nog ett problem som genomsyrar en del av verksamhet. Men samtidigt konkurrerar 55-60 spelare om få platser. Målvaktssidan blir tydligast där. Vi har tre a-målvakter där två av målvakterna nu sällan matchas på rätt nivå.


Conny Johansson, Brämhult - söndag 14 oktober 2018 kl 12.04
Hoppas att Elfsborg inför den oerhört viktiga slutspurten har intensifierat och ökat träningsdosen med avseende på kondition . Fotboll i okt-november brukar suga musten ur spelarna, vi har av fem resterande omgångar två matcher borta på tunga gräsplaner och tre hemma på arenan. Kan vi inte besegra våra återstående motståndare med bättre spel och fotbollskunnande, måste vi göra det med större vinnarinstinkt, ha en större kämparglöd samt visa en högre gemensam moral. En för alla alla för en !

Claes Lindquist, Malmö - söndag 14 oktober 2018 kl 19.00
Conny, håller med dig. Och kolla vad Staffan Tapper tyckte om att MFF:s spelare fick 4 dagar ledigt under landslagsuppehållet. Han var minst sagt kritisk till ledigheten Sydsvenskan

Eric Sjölin, Borås - måndag 15 oktober 2018 kl 15.52
Från och till lägger vi upp auktioner på unika Elfsborgsprylar till olika välgörande ändamål kring IF Elfsborg. Just nu samlar vi in pengar till tifo-gruppen. Kolla in auktionerna på tradera och lägg ett bud!

Läs nya (från 17/10 kl 9.15) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!