VG debatt - inlägg sedan 8/9 kl 0.00


Conny Johansson, Brämhult - torsdag 1 augusti 2019 kl 10.16
Elfsborg har i skrivande stund en A-lagstrupp på 26 spelare inklusive 2 st inlånade och 3 st utlånade . Av de inlånade spelarna vill jag behålla båda, ( Stian och Levi , av dom utlånade vill jag inte ha tillbaka någon , ( Mc Vey , Rosenqvist och Olsson ) återstår 23 st . Spelare vars kontrakt går ut i höst och ej bör förnyas ( Jon , Ishizaki och Kabashi ) , kvar 20 st spelar = lagom trupp . Spelare vars kontrakt som går ut i höst och om de inte förlängs behöver ersättas med nya spelare (Portillo , Manns , Dyer och Lundevall ) . Vid sidan av detta fick 3 st U-21 spelare korttidskontrakt året ut , ( Schyberg , Thorsson och Engsström ) alla tre 20 åringar . Mitt förslag : skriv kontrakt med U-21 spelarna och avsluta med Portillo, Manns, Dyer förläng med Lundevall . Det ger en föryngrad trupp på 20 spelare men det finns ändå rutin och erfarenhet i varje lagdel , och om något intressant skulle dyka upp kan den utökas med max 2 spelare .

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 1 augusti 2019 kl 12.45
Noterar att 65 stycken tippat omgång 18 där redan två matcher spelats. Det intressanta är att många de senaste dagarna tippat om. Kan Ndione ha påverkat dessa att ändra sig till seger över DIF?

Hans Josefsson, Storvreta - torsdag 1 augusti 2019 kl 16.51
Vårgårda har just avslöjat ett samband mellan Ndione och VG-tipparna. Spelskandal! Utred! Redaktörn!

Gert Björnalm, Borås - fredag 2 augusti 2019 kl 9.27
Conny: Bra genomgång. När jag kollar så inser jag att du räknar inte med de tre "U21"-orna i antalet 26, truppen består alltså av 29 totalt (eller 26 "på plats" eftersom 3 är utlånade).

Även Kevin har utgående kontrakt.

Det bör alltså innebära att 13 st har kontakt över nästa år i nuläget:
Mv: Rönning
Backar: Henriksson, Kaib, Strand, Holst
Mittfält: Holmén, Gojani, Simon O, Hummet
Anfall: Alm, Jesper, Frick, Ndione.

Om vi får behålla alla dessa (inkl Strand och Simon O där rykten har funnits) så ser det ändå inte så illa ut inför nästa år. Inte så illa, men inte helt bra heller. Svagast ser det ut på mittbackssidan, och kanske målvakter. Klubben kommer att få mycket att göra i vinter.

Jag tycker:
- Skriv nytt kontrakt med Lundevall, nu! (och börja använda honom...)
- Om priset blir rätt (lön/pris), skriv kontrakt med Kevin, Levi och Stian.
- Om Ishi vill spela ett år till, förläng!
- Lämna minst några platser i truppen till unga egna talanger. Om det sen är bland de tre med tillfälligt kontrakt eller andra ur ungdomstrupperna (Iljazi, Stålheden, någon annan) lämnar jag åt andra att bedöma.

Skulle kunnat tänka mig att förlänga ett år till med Jon, särskilt om vi inte lyckats lösa Stian, men nu är det så länge sen man fick se honom spela så det känns svårt att veta om han fortfarande håller klassen eller inte. Men det hade varit ett bra sätt att komplettera de unga talangerna på mittbackssidan som finns i klubben, tills någon/några av dessa är redo för allsvenskt spel (Henriksson, Schyberg, Stålheden).


Conny Johansson, Brämhult - fredag 2 augusti 2019 kl 11.53
Beträffande Kevins kontrakt så tror jag att man har en ömsesidig option för ett års förlängning . Ser gärna att Elfsborg inte åberopade optionen utan istället avslutade efter denna säsong . Finns många duktiga målvakter att värva för en billig peng och till en tredjedel av Kevins lönekostnad .

Kenneth Nygren, Sjuntorp - fredag 2 augusti 2019 kl 13.52
En gåta varför inte Lundevall får mer speltid. Han är ju den ende offensivt (frånsett Levi) som kan göra saker på egen hand. Överglänser spelare som Kabran, Hümmet och Karlsson. En poängspelare med 18 mål och 33 assist på 117 matcher inför säsongen.

Roger Ohlsson, Fristad - fredag 2 augusti 2019 kl 18.27
Håller med dig Kenneth till 100%

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 3 augusti 2019 kl 10.28
Om drygt sex timmar är det stopp för att vara med i omgång 18, just är vi 67 som tippat. Två nya tippare de senaste två dagarna och fortfarande är det flera som tippar om, min teori är ju att det är Ndione som ligger bakom omtippning.

Bertil Lindh, Trollhättan - lördag 3 augusti 2019 kl 11.07
Så var vi 68. Mot 70 kom igen.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 3 augusti 2019 kl 11.12
Söndagen den 11/8 stänger fönstret. Kommer ytterligare spelare att lämna, kommer IFE att värva någon/några fler?


Gert Rehn, Göteborg - söndag 4 augusti 2019 kl 7.16
Jag hoppas verkligen att förlusten i morgon mot Djurgården stannar vid under 0-5. Kan nog bli mycket svårt att få ihop de minst 30 poäng som säkert kommer att krävas för nytt kontrakt, även om poängen mot Kalmar var livsviktiga.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 4 augusti 2019 kl 11.37
Någon verkar ha vaknat på fel sida idag.

Varför skulle Elfsborg få storstryk mot Djurgården? Jag fattar inte?


Bo Andersson, Hässelby - söndag 4 augusti 2019 kl 11.47
Tror det räcker med 27 poäng i år. Två segrar i matcherna AFC, Falkis och Giffarna och vi är hemma. Så vi kan börja bygga 2020 års lag redan nu.

Conny Johansson, Brämhult - söndag 4 augusti 2019 kl 11.51
Tre startspelare avstängda mot Djurgården ( Simon Strand , Stian Rode Gregersen och Robert Gojani ) . Rami Kaib bör väl ta hand om vänsterbacken , Gustav Henriksson alternativt Jon Jönsson om mittbackplatsen . På mitt fältet finns flera alternativ men jag skulle gärna se att Alex Dyer får chansen . Svaret ges på dagens träning som börjar 14,30 .

Fredrik Sigurd, Borås - söndag 4 augusti 2019 kl 11.59
Gert B....Jon startade i matchen mot Falkenberg så sent som 29/6 så det är inte så väldigt länge sedan du hade chansen att se honom spela🙂

Gert Björnalm, Borås - söndag 4 augusti 2019 kl 12.07
Jo, det är sant. Jag var där, tyvärr..

Men den matchen är det svårt att bedöma efter. Katastrofinsats från hela laget, han var väl varken bättre eller sämre än nån annan. Och skulle vi välja fel match från Henriksson eller för den delen Stian, och bara bedöma efter en match, så skulle båda släppas så fort som möjligt..

Tidigare år har jag alltid imponerats av Jons förmåga att snabbt hålla klassen direkt efter skadeuppehåll. Men gäller det fortfarande..?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 4 augusti 2019 kl 12.13
Det var ju nära att det blivit två önskeresultat igår, om inte AFC haft tur och avgjort på tilläggstid hade alla lag under oss fått oavgjort. Oavgjort är bra för då försvinner en poäng i varje match.

Noterar att en supporters födelsedag uppmärksammas på Elfsborgs hemsida. Grattis Lente 60.


Kenneth Nygren, Sjuntorp - söndag 4 augusti 2019 kl 14.19
Med tanke på spelarnas form ser jag gärna följande startelva imorgon:
Kevin
Holst - Jon - Portillo - Kaib
Holmén - Olsson - Ishi
Alm - Ndione - Lundevall

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 4 augusti 2019 kl 20.07
James Keene gjorde ett av målen när Öster slog Gais idag.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 4 augusti 2019 kl 20.11
Johan N>>> Jag hoppas att du skriver detta som kuriosa och inte syftar på att Keene borde värvats?

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 4 augusti 2019 kl 20.44
Nej, nej, jag vill absolut inte ha honom till IFE idag. Men han är en skön snubbe och det är kul att ha honom i svensk fotboll igen. Förutom att göra mål drog han på sig en varning, så han verkar vara sig lik.

Christofer Wärnlöf, Vedum - söndag 4 augusti 2019 kl 21.08
ÄR det någon som vet ifall man kan köpa biljetter till övre mittsektionen? Jag skulle - som vanligt - beställa sex biljetter men det finns ingen åtkomlighet till de övre sektionerna utan man kunde endast beställa till de nedre...tacksam för svar....

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 4 augusti 2019 kl 21.30
Gå in och klicka på VÄLJ SJÄLV. Då går det att välja platser, men lite komplicerat för man man måste dra med hjälp av symbolen som dyker upp på sidan så att man ser sektionerna N och R på övre.

Roland Dellton, Lerum - söndag 4 augusti 2019 kl 21.34
Christofer-vet inte vilken läktare du söker på. I vart fall går det att köpa på Sjuhäradsläktaren.

Roland Dellton, Lerum - söndag 4 augusti 2019 kl 21.40
Kenneth-i stort sett är jag överens med dig, men jag vill nog ha Levi på ena kanten. Misstänker tyvärr att Manns blir vänsterback, vår bäste poängspelare Lundevall på bänken tillsammans med Ishizaki och något nyförvärv från start

Kenneth Nygren, Sjuntorp - söndag 4 augusti 2019 kl 21.46
Roland, såg nu att Levi är uttagen i truppen, kul! Är han spelklar för att starta skall han naturligtvis in, men då blir det på bekostnad av Alm.

Christofer Wärnlöf, Vedum - måndag 5 augusti 2019 kl 8.07
Tack för hjälpen...

Bo Andersson, Hässelby - måndag 5 augusti 2019 kl 9.26
Hoppsan! Tippade visst 3-1 till Eleganterna! Måste ha tippat dagen efter matchen då Thelins system fungerade.

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 5 augusti 2019 kl 10.10
Med det lag vi kan ställa på benen idag är Djurgården storfavoriter. Troliga mittbacksparet Henrikssson/Portillo är plågsamt svagt, och eftersom vi inte har ett mittfält som kan skydda försvaret kan DIF:s offensiva spelare räkna med generöst svängrum. Vi verkar dessutom ställa upp med en vänstersida (Kaib & Lundevall) som med lite tur kan uträtta något framåt, men är väldigt svag bakåt.

Men vi är trots allt obesegrade hemma i år, och mot bra lag som Norrköping och Häcken har vi varit kompakta och inte släppt till mycket. Förhoppningsvis kan vi lyckas med det i kväll också. Och sedan byter vi in Ndione med en halvtimme kvar ...


Isak Edén, Göteborg - måndag 5 augusti 2019 kl 10.25
Förvånansvärt många som vill se Lundevall från start idag. Är han truppens bästa ytter? Arguably. Kommer han vara kvar i truppen 2020? Troligtvis inte. I största möjliga mån anser jag att vi nu bör satsa på spelare som kommer vara i truppen 2020. Dvs, ge Jeppe, Alm, Marokhy och även Levi även om det är tveksamt om han är kvar nästa år.

Fredrik Sigurd, Borås - måndag 5 augusti 2019 kl 10.48
Håller inte med alls....bästa laget ska ALLTID spela! Hur vet vi att tex Jesper Karlsson är kvar nästa år?

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 5 augusti 2019 kl 11.24
Det där med långsiktighet är tyvärr svårt i dagens fotboll. Ett av få glädjeämnen förra hösten var att vi verkade ha hittat ett mittbackspar att bygga framtiden kring: Dresevic och Nilsson. Men Ibro försvann redan i vintras och Jocke försvann i juni. Så gick det med den framtiden. Med andra ord: man vet aldrig vilka spelare som kommer att vara kvar i truppen nästa vecka eller nästa säsong. Spela alltid bästa tillgängliga lag, tycker jag.

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 5 augusti 2019 kl 11.49
U19 som tränas av Tobias Linderoth spelade match och vann i lördags. Simon Olsson var på plats och säger enligt BT "de spelar bra, det är sådan fotboll som jag gillar". Det kan ju tolkas som kritik mot skrivbordsgeneralen och ett tecken på att spelarna på allvar börjar tröttna på ledarskapet och att Thelin håller på att förlora omklädningsrummet.

I slutet av matchen mot Kalmar såg det ju ut som att spelarna själva struntade i Thelin och genomförde den vinstgivande forceringen genom att spela 4-4-2.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 5 augusti 2019 kl 12.16
Instämmer helt och fullt med Isak Edén.

Oavsett vilka som spelar så gäller det att kämpa och inte lämna ytan framför vår backlinje till passningscentral för Djurgården.

Defensiv taktik, men inte backa hem utan möta vid mittlinjen. Ndione fixar sedan ett mål eller två genom att springa igenom motståndarnas försvar. Heja di Gule.


Alf Gunnarsson, Eksjö - måndag 5 augusti 2019 kl 13.12
Sjävklart ska vår bäste poängspelare de senaste åren, Lundevall, spela från start.
Vi behöver ett Elfsborg med profiler för att publiken ska komma tillbaka. Att då sätta den spelare, som verkligen har förmåga att slå ut sin motståndare, på bänken verkar mindre välbetänkt. Ett Elfsborg utan lirare är inte det lag, som varit mitt favoritlag sedan slutet av 50-talet.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 5 augusti 2019 kl 14.39
Lundevall verkar vara någon sorts vattendelare. Många framhåller honom som vår bäste poängspelare, men faktum är ju att han så här långt på 13 matcher, varav tio visserligen som inhoppare, gjort ett mål.

Det jämför vi med Jesper Karlsson som gjort 12 matcher, precis som Lundevall tio som inhoppare, han har gjort två mål och två assist.

Så ska vi gå på statistk är ju valet enkelt.

Oavsett vilka som spelar så hoppas jag att de Gule vinner.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 5 augusti 2019 kl 14.43
Ingen kris i Elfsborg säger Stefan Andreasson i en intervju på Fotboll Direkt.

Peter Olsson, Borås - måndag 5 augusti 2019 kl 14.54
Killen med koll som skrivit den artikeln.. "Endione"

Bertil Lindh, Trollhättan - måndag 5 augusti 2019 kl 15.15
Då är det hemmamatch nr 594 utan att ha missat någon match på hemmaplan sedan sommaren 1975. Vi blir som vanligt 4 män och lillflickan. Vi ramlar in på MAX ca 17.45 o stärker oss innan matchen. Hoppas IFE är som Gyllene Tider i lördags kväll på Nya Ullevi dvs rocknroll. Hoppas vår KOMPIS Johan Kr ger från Fristad (hittar inget tyskt Y på tangentbordet). Johan lovade att börja tippa igen. Johan ligger sist i maratontabellen. Kom igen Johan önskar alla Lindharna från Trollhättan.

Alf Gunnarsson, Eksjö - måndag 5 augusti 2019 kl 17.30
Ja du Odhström. Med statistik kan man bevisa mycket, bara man tar en lämplig, kort period med litet underlag (få mål).
När jag skriver Elfsborgs bäste poängspelare gäller det för flera år
2017
SL 29 matcher 6 mål 13 assist månadens spelare i allsvenskan i juli
JK 14 mather 0 mål 1 assist
2018
SL 29 matcher 5 mål 6 assist
JK 22 matcher 0 mål 1 assist
Tittar vi på dagsformen är nog de flesta överens om att JK gjorde en blek insats mot Kalmar medan SL kom in med en helt annan attityd och bidrog till att vända matchen.

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 5 augusti 2019 kl 18.23
Jönsson spelar bredvid Portillo, öerraskande om ni frågar mig. Henriksson verkade på väg att bli ordinarie i våras, nu är han långt från startelvan. Och noterar även att Thelin väljer Alm före Jeppe.

Jörgen Willborg, Borås - måndag 5 augusti 2019 kl 19.49
Vi är usla idag också.

Jörgen Willborg, Borås - måndag 5 augusti 2019 kl 20.08
Frick har 98% av sina tillslag med smalbenen. Det är inte värdigt IF Elfsborg.

Bo Andersson, Hässelby - måndag 5 augusti 2019 kl 20.12
Mitt 3-1 till IFE tips lever fortfarande.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 5 augusti 2019 kl 20.47
Vad har denne domare emot Elfsborg? Delar ut kort för allt för oss och inte ett enda till Djurgården. Frågan är om det borde vara rött för tröjdragningen på Ndione, minst gult.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 5 augusti 2019 kl 21.01
Djurgården vann väl rättvist, men jag tycker ändå Elfsborg gör en bra andra halvlek.

Tycker att denne domare är usel, han missade massor med frisparkar som vi borde haft. För att inte dela om hur han drog kort för allt och inget

En av de bättre i Elfsborg var Portillo, tyckte även det var kul att se Kaib tillbaka och Ndione från start.

Ingen skam att förlora mot Sveriges just nu bästa lag, synd dock att hemmasviten bröts.


Peter Olsson, Borås - måndag 5 augusti 2019 kl 21.48
Elfsborg gör väl ingen bra match, men man ser hur det glimtar till av skönspel ibland. Ndione och Olsson hittar varandra bra. Vi tar alldeles för mycket billiga frisparkar.. Sen hjälper ju domaren till en del kan man tycka, genom att ignorera friskt varje gång Ndione dras i tröjan, vilket till slut gjorde att Olsson fick tuppjuck och en mycket onödig varning.

Nästa match vill jag se Ndione från start igen. Sen vill jag ha Karlsson istället för Alm från start.

Knivigast är Kaib vs Strand.. Gillar båda..

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 5 augusti 2019 kl 22.32
Nåja, en väntad förlust mot ett bra lag.
Vi lyckades med Olsson och Ishizaki försvara den centrala ytan framför backlinjen, tack för det. När Robert är tillbaka så stärks ju mittfältet ytterligare. Kan bli väldigt viktigt att i höst ha ett fungerande mittfält.
Ndione är bra och kommer att bli ännu bättre, vilken potential!
Det är självklart att Strand skall in i startelvan.
I övrigt var det väl några insatser som inte höll måttet. Tyvärr!

Bertil Lindh, Trollhättan - tisdag 6 augusti 2019 kl 0.20
Jag tycker att IFE gjorde årets bästa hemmamatch. Djurgården vann rättvist men vi var nära att knipa en poäng. Bäst i IFE var utan tvekan Stefan Ishizaki. På hemväg efter match körde vi på ett rådjur utanför Vänga. Skadorna på bilen inte värre än att vi kunde köra till Trollhättan trots en del skador på bilen. Ingen skadad i bilen som tur var. Rådjuret kunde vi inte hitta. Anmälan gjordes i sedvanlig ordning till Polisen som skulle skicka ut en jägare.

Erik Nilsson, Linköping - tisdag 6 augusti 2019 kl 8.26
Trots första förlusten på hemmaplan ett fall framåt.

Tycker det här spelet passar vårt spelarmaterial för stunden. Djurgården ett nummer större, men vi lyckas ändå pressa dem i perioder och vaskar fram ett par ok chanser.

Egentligen borde man ju in inte vara nöjd över detta, men ett steg i taget.


Anders Täreby, Steninge - tisdag 6 augusti 2019 kl 9.19
Djurgården var riktigt bra och är tunga att möta. Fysiskt starka centralt och samtidigt duktiga med bollen. Navet Une Larsson, Danielsson, Ulvestad och Karlström påminner mig om Blåvitt på 90-talet med Mild-Lindqvist mfl. I jämförelse är Elfsborg ett juniorlag för närvarande.

Jag har svårt att förstå de som hyllar Elfsborg efter den här matchen, visst hade vi några chanser men 0-3 hade inte varit orättvist. Elfsborg låter Djurgården ha bollen och det skapar en passivitet som jag inte förstår. När man vinner bollen är det mängder av tekniska fel med bolltapp i stort sett omgående. Jag kan inte se några linjer i Elfsborgs anfallsspel. Sista kvarten mot Djurgården blir det mest chansspel med långa bollar, vilket knappast är det spel man egentligen vill spela. Jag saknar både kvalitet, mod, struktur och aggressivitet. Ishi visar moral, Simon har stundtals kvaliteter, men när våra övriga spelare håller så låg kvalitet i själva spelet är vi chanslösa mot ett lag som Djurgården. Och backlinjen blir tokstressad som fort Djurgården sätter in sin press.

Snygg volleyklack av Jesper som skulle kunna växa i en bättre omgivning, som någon tidigare varit inne på.

Nu gäller det bara att säkra kontraktet. Inför nästa år kanske vi borde byta plats på Linderoth och Thelin? Skulle vara intressant att se vad Tobbe kan göra med fritt mandat.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 6 augusti 2019 kl 10.32
Fotboll är en fascinerande idrott. Omdömena om Elfsborgs insats igår varierar från en stundtals bra insats till att vi var mer eller mindre chanslösa. Intressant eftersom det handlar om samma match

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 6 augusti 2019 kl 10.58
Visst hade Djurgården mycket boll, men inte så många chanser enligt detta klipp med höjdpunkter från Fotbollskanalen.

Efter att ha sett Ndiones friläge igen flera gånger så tycker jag att Djurgårdensbacken skulle fått rött efter det att han försöker dra omkull Ndione, visserligen misslyckas försöket, men det saktar ner Ndione nån tiondel och det gör att målvakten hinner först.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 6 augusti 2019 kl 11.09
När jag var inne på Fotbollskanalen råkade jag kolla på Örebro mot Blåvitt.

Örebro skapade ett dussin superchanser och lyckades till och med missa en straff, men Blåvitt hade tur och 100% utdelning och ledde med 2-0, slut 2-2.

Djurgården var inte ens i närheten av att skapa lika många heta chanser som Örebro, ett gott betyg till Elfsborgs försvarsspel.


Bosse Wikensten, Göteborg - tisdag 6 augusti 2019 kl 12.40
Håller nog med dig, Bertil, förutom passivitet i samband med målet. Åtminstone var det en kämpa-anda jag är glad över att se. Skönt att höra att det inte blev några personskador... (lite jobbigt när det händer - det är ca 5 år sedan jag körde på ett rådjur...)

Jörgen Willborg, Borås - tisdag 6 augusti 2019 kl 12.56
Anders Tärebys analys är korrekt.

Jonas Claesson, Bottnaryd - tisdag 6 augusti 2019 kl 17.04
Vi kämpar, sliter och krigar i mer eller mindre hela matchen. Inga gamnackar och uppgivenhet, trots underläge. Det tar jag med mig.

I övrigt är det tydligt att vi är dåligt tränade, då vi orkade de första 20,sedan var det stiltjr fram till minut 60 och full forcering sista 38.Det är något jag vill se ändring på!


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 6 augusti 2019 kl 17.06
Noterar att Thelin i alla fall försökte följa mitt taktiska råd inför matchen: "Defensiv taktik, men inte backa hem utan möta vid mittlinjen".

"Manager Jimmy Thelin på den efterföljande presskonferensen: – Vi börjar matchen bra, sedan har Djurgården bra kontroll över situationen. Vi blir lite låga i vårt försvarsspel så vi får svårt att få tryck framåt. "

Skönt besked att Jon Jönsson är på bättringsvägen.

"-Jon svimmade av av smällen mot näsa/huvud igår. Han hade smärta i nacken och hade huvudvärk igår. Idag är det bättre med Jon och han mår efter omständigheterna bra – endast smärta i nacke kvarstår. Huvudvärken har lagt sig, säger lagläkare, Matilda Lundblad."


Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 6 augusti 2019 kl 18.41
I mitt tycke gjorde vi en kass match mot Kalmar, men vann tack vare ett jäkla flyt. Mot DIF gjorde vi en helt ok match men förlorade för att motståndarna var bättre. Av AIK, Malmö och Djurgården tycker jag det sistnämnda laget spelar mest sevärd fotboll.

Samspelet mellan Olsson och Ndione får mig att minnas hur fint Svensson och Berglund hittade varandra när de var unga. För första gången på några år har vi ett anfallsvapen som motståndarna måste förhålla sig till och ha respekt för.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 6 augusti 2019 kl 19.12
U21 besegrade Blåvitt med 3-1 idag, övertygande seger, Jesper Karlssonn två mål, varav ett på straff.

Kent Carlsson, Sandhult - tisdag 6 augusti 2019 kl 20.39
Lennart konstaterar att trots att vi ser samma match så har vi olika bilder
Ja, så är det ju,vi värderar saker olika.
Till och börja med Djurgården är ett bra fotbollslag, alltså en svår motståndare.
Jag gillar hur vi med en nästan nykomponerad backlinje och med ett mittfält som klarade ytan framför backlinjen genomförde säsongens bästa (?) försvarsarbete.
Ishizaki visade mycket bra form och vilja. Olsson spelade ofta på ett tillslag och visade vilken bra mittfältare han är. När nu Robert kommer tillbaka efter avstängningen så har vi enligt mig ett bra mittfält såväl offensivt som defensivt. Detta kommer att vara viktigt i höst.
I Ndione har vi en stark forward som går i djupled, han kommer också att vara en viktig kugge.
Låt oss undvika avstängningar och skador på nyckelspelare så bör det bli en hygglig höst som resulterar i en mittenplacering.
Ja, jag vet allt är inte bra och det finns en del svaga kort i leken men ännu en gång matchen mot Djurgården var när man värderar helheten ett fall framåt.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 7 augusti 2019 kl 12.45
41 deltagare så här långt i omgång 19 gott om plats för fler.

Det är alltid kul att läsa om gulsvarta segrar, gör det HÄR.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 7 augusti 2019 kl 13.05
Något för våra spelare att ta till i försvarspelet? Släpp bollen.

Bo Andersson, Hässelby - onsdag 7 augusti 2019 kl 18.51
I kommentarerna säger en del att det borde blivit indirekt frispark och gult kort. Någon som är insatt i reglerna som vet?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 7 augusti 2019 kl 21.07
Bo>>> Självklart är det både osportsligt och olovligt, men onekligen kul, givetvis inte för Nathaniel Chalobah och Watford, men för många andra.

Enligt regelverket borde det blivit gult. Så här står det på sidan 84 i regelverket: "verbalt distraherar en motspelare under spelet eller dess återupptagande".

Frågan är bara hur ska domaren kunna höra något på en fullsatt arena under match?

P.s Fem nya tippare under dagen, nu 46. d.s


Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 8 augusti 2019 kl 9.49
Kommentar till Lennarts klipp: Om jag hade varit klubbchef och en spelare i "mitt" lag gjort så hade han direkt fått fem matchers avstängning med en varning om att det blir omedelbart avsked om det upprepas....

Peter Olsson, Borås - torsdag 8 augusti 2019 kl 11.01
Anekdot som ej har med fotboll att göra.. Såg något liknande när jag tittade på en BHC-match för dryga 25 år sedan...

Nikolaj Drozdetskij stod framför motståndarnas mål och klappade med klubban i isen när en motståndare hade pucken i sarghörnet, med ryggen mot mål... Fick en fin passning av honom och stänkte upp den i krysset... Har aldrig sett en så paff back..

Bertil Lindh, Trollhättan - torsdag 8 augusti 2019 kl 14.06
Då är vi 49 st som tippat omgång 19. Själv funderar jag vidare men lovar att tippa. Jag kommer att tjata på de övriga Lindharna och även min kompis från Fristad Johan Kryger. Johan ligger i maratontabellen på plats 341 med 25 poäng dvs sist. Kom igen Johan. Nu stänger snart transferfönstret undrar om det kommer något mera ? Norrköping borta är svårt. Upprepar vi spelet som vi hade mot Djurgården så finns poängchans men bortaplan är inte IFE:s starka sida. Därefter Östersund hemma som blir en nagelbitare igen (typisk 6 poängsmatch). Vinner vi mot Östersung känner jag att kontraktet är räddat och klart. Nu är min viltskadade bil på verkstad för reparation. Hoppas de löser det under nästa vecka.

Bertil Lindh, Trollhättan - torsdag 8 augusti 2019 kl 14.10
Johan är faktiskt nr 339 i maratontabellen och inget annat.

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 8 augusti 2019 kl 15.48
Apropå anekdoter och viltolyckor... hade hyrt en bil på Hertz uppe hos Borås Bil våren 2016 för jobbet, och varit en repa på Samsö - en ö i Danmark... kört ganska långt, och - som inte sällan händer - strax efter midnatt, en dryg mil hemifrån sprang en grävling ut på R40... jag låg i 120, och det blev en ganska rejäl smäll... grävlingar är nästan lika hårda som Augustsson... jag lyckades köra hem, och på morgonen lyckades jag via småvägar köra tillbaka till Borås Bil för att lämna bilen... och vid disken stod Andreas Klarström, då relativt nybliven fotbollspensionär... och inom en sekund var fotbollssnacket i full gång. Andreas fick påminna mig om att vi kanske skulle ta en titt på bilen, vilket vi gjorde... han skakade bara på huvudet och undrade hur jag kunnat köra mer än någon km med bilen... varvid vi garvade. Sedan ringde jag in till jobbet och berättade att resebudgeten fick innehålla självrisken för en grävlingssmäll också. De undrade hur det gått med mig, och jag svarade bara: Suveränt, tack - fick tjöta med Klarström... vem då, frågade de... och jag svarade bara "äh, en gammal elfsborgslegend (vars far jag också följde som grabb en gång för länge sedan)"

Peter Olsson, Borås - fredag 9 augusti 2019 kl 12.29
Fyra dagar kvar innan deadline day i allsvenskan. Aiesh ryktas från Östersund till Blåvitt, Leo Bengtsson från Hammarby till Norrköping... Totalt stiltje från Elfsborg som plockar hem tidigare utlånade spelare + en div 2 spelare från Spanien. Vi lämnar utöver det tillbaka Kabran och Cibicki... Kan man få drömma om att det smäller till i transferfönstrets sista dagar? Köp hem Johan Larsson, ge han bindeln och ett livstidskontrakt. Vi tar hem Hiljemark samtidigt och så vinner vi guldet 2020!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 9 augusti 2019 kl 15.00
Peter O>> För mig får man gärna hitta fler spelare som Portillo från spanska division 2. Han var en av de bättre i IFE mot Djurgården och kostnaden var vad jag förstår noll pesetas (euro).

Bertil har ju lovat fyra Lindh-röster till och en från Fristad så då borde vi ju klara av att nå 60 eller mer i omgång 19? För just nu är det 52 som tippat, tre plus Bertils 5 så når vi 60. Heja di gule.


Peter Vuorisalo, Borås - fredag 9 augusti 2019 kl 17.23
Vi har värvat Rasmus Alm från Degerfors också.

Jonas Claesson, Bottnaryd - fredag 9 augusti 2019 kl 21.20
Köpe å köpe. De är det enda man hör!

Mikael Häggström, Borås - lördag 10 augusti 2019 kl 10.23
Tänkte kopiera in bilder på sidan men det fungerar väl inte eller?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 10 augusti 2019 kl 10.36
Mikael H>>>>> Lägga in bilder går inte, men det går ju att länka till bilderna om de finns publicerade på nätet någonstans Exempelvis på Facebook, Twitter, hemsida eller vad det nu månde vara.

Nu är det Bertils Lindhar och hans Fristadkompis som på egen hand kan dra upp deltagandet i omgång 19 till 60, just nu 55.


Hasse Ekdahl, Borås - lördag 10 augusti 2019 kl 10.58
Jesper Manns är klar för Kalmar FF året ut....

Lars Alexandersson, Linköping - lördag 10 augusti 2019 kl 11.02
Mikael H >> Som Vårgårda sa: Inga bilder i den löpande texten, men länkar till bilder går bra.

Apropå söndagens "hemmamatch": Snoka fick en rätt tuff match mot Hapoel Be'er Sheva sent i torsdags (avspark kl 20), så man kan ju hoppas att den matchen sitter i benen på dem, och/eller att de vilar några nyckelspelare med tanke på returen.


Bertil Lindh, Trollhättan - lördag 10 augusti 2019 kl 11.12
Spelar vi i IFE så fruktansvärt fult? Efter Djurgårdsmatchen gjorde Djurgårdstränaren Kim Bergstrand följande uttalande "Jag är glad att ingen av våra spelare dog. Jag tycker att Elfsborg spelar fruktansvärt fult. Efterslängar hela tiden. Inte konstigt att de har flest varningar. Idag borde de haft något rött också". Detta skedde i CMores intervju efter matchen. Bergstrands tränarkollega Thomas Lagerlöf säger i en intervju med sajten Fotboll Sthlm att "Elfsborg är allsvenskans FULASTE lag. Elfsborg har gått från typ 2004 vara allsvenskans elegantaste fotbollslag till att vara det absolut fulaste. Det är inte bara gula o röda kort utan de är sena in i dueller hela tiden". Jag håller inte med om detta alls. Jag tycker inte att IFE spelar exceptionellt fult men vi är ofta lite sena in i situationer. Många av våra gula kort är sk gnällkort. Vi får lätt domarna nägot emot oss för att det gnälls i tid o otid. Att vi gnäller är inget nytt fenomen utan det sitter i IFE:s gener. Alltså IFE "Bit ihop och ge fan i att gnälla" är mina enkla råd. Vi måste visa att vi är vuxna män. Nu kör vi så det ryker både mot Peking borta o Östersund hemma. Har inte tippat ännu men det sker inom någon timme. Kryger från Fristad ligger lågt men han läser våra tankar. Så Johan tippa så vi kan ta en bägare nästa helg. Minns du inte din kod tag kontakt med redaktören.

Bo Andersson, Hässelby - lördag 10 augusti 2019 kl 12.59
Avskyr gnällkort. Vore jag tränare:

Första gnällkortet: stå över nästa match
Andra gnällkortet: stå över tre matcher
Tredje gnällkortet: byt bort spelaren

Jo, men i stridens hetta, fysisk sport, bla, bla bla..

Kolla på boxarna! Hur många boxare klagar på domaren, trots att en annan typ med gigantiska muskler slår dig upprepade gånger rätt i ansiktet?

Jag, som tränare, vill ha seriösa och professionella spelare som har disciplin nog att sköta sig och göra iskalla avslut och brytningar.

Det där med att vi kommer sent in i situationerna, gissa vad det kan bero på? (Rätt svar: för dåligt tränade, för långsamma, för dålig kondition.)


Bertil Lindh, Trollhättan - lördag 10 augusti 2019 kl 13.15
Nu är vi 57. Skall vi nå 60 tro ? Ett önsketänkande Jesper Manns ut o Johan Larsson in. Pågår några förhandlingar tro ? Kom igen Stefan Andreasson lös detta.

Herman Thorell, Dalsjöfors - lördag 10 augusti 2019 kl 14.44
Gnällkort är sjukt onödiga. Däremot är det givet att vi spelar tufft mot ett topplag, allt annat vore förkastligt.

Bo Andersson, Hässelby - lördag 10 augusti 2019 kl 15.55
Tror att alla lag under IFE förutom Giffarna får stryk denna omgång. Men ett poäng mot Snoka skulle sitta fint.

Bertil Lindh, Trollhättan - lördag 10 augusti 2019 kl 16.01
Vi blev 60. Skoj. Men vi saknar Kryger från Fristad.

Peter Olsson, Borås - lördag 10 augusti 2019 kl 17.56
Oj, vi sålde alltså Manns och lånade inte ut honom. Spännande. Den platsen lär ju behöva fyllas, annars har vi ju "inget alternativ" på högerbacken, även om jag har hört rykten om att Strand skall vara ännu bättre till höger än vad han är till vänster.

Gert Björnalm, Borås - söndag 11 augusti 2019 kl 12.49
Det där med att vi spelar fult.. Tja, tyvärr måste jag nog, åtminstone delvis hålla med Djurgårdstränarna om det. Det är ingen slump att vi vann ligan över mest kort redan förra året, och leder ligan även i år. Vi har gått från att vara "Eleganterna" till något helt annat. Sen är det klart att man måste stå upp fysiskt också, särskilt när man möter topplag som Djurgården.

Men å andra sidan kastar Djurgårdstränarna rätt mycket sten i glashus. Dagens Nyheter har en intressant krönika kring det här där dom bland annat nämner "korgossen från Bosnien" Haris Radetinac som var i blåsväder i somras. Här ser man för övrigt en bild av hur en Djurgårdstränare står framför Elfsborgs bänk och till synes beter sig illa.

Dessutom är som säkert även lite uppretade sedan vårens match, då Elfsborg fick 4 gula kort. Men i samma match fick Djurgården också 4 gula, plus ett rött på just Radetinac (som nog dock blev ganska provocerad av Strand, vilket säkert retar dom också).


Jörgen Willborg, Borås - söndag 11 augusti 2019 kl 14.52
En viktig anledning till alla gula kort är frustration för att vi nästan aldrig styr spelet längre. Vi får jaga boll och vårt eget spel fungerar inte, ofta blir vi överspelade av motståndare med bättre självförtroende och tryggare grundspel med sena brytningsförsök som följd. Jag hävdar att vi är ett av de sämsta lagen i Allsvenskan, räddade hittills bara av ett par bra vårmatcher och lite flyt och jävlar anamma i slutet av Kalmarmatchen!

Därmed inte sagt att det är omöjligt att sno 3 poäng mot Peking. Heja di gule!


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 11 augusti 2019 kl 15.30
Inte dåligt gjort av ett av Allsvenskans sämsta lag att ligga på en 8/9 plats i serien och detta bara tack vare ett par bra vårmatcher och lite flyt i slutet mot Kalmar. Att få nio poäng till 21 påminner lite om Jesus hantering av fem bröd och två fiskar

Alf Gunnarsson, Eksjö - måndag 12 augusti 2019 kl 8.24
IFE chanslöst mot Norrköping. T.o.m. Vigule gav upp i ett tidigt skede.

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - måndag 12 augusti 2019 kl 8.46
Det blir en tung höst i år.

Gert Rehn, Göteborg - måndag 12 augusti 2019 kl 8.49
Efter 1-0 till Norrköping kände jag bara en uppgivenhet. Det blir inga poäng idag! Och tyvärr var känslan korrekt. Vi skapade nästan inte ens någon rejäl målchans. Spelarna var som tur var inte lika uppgivna som jag, de kämpade i alla fall och försökte men kunnandet räckte inte till. Spelet ute på plan kan vara ganska OK stundtals, men uppenbarligen är vi inte bättre än så här. Vi har väldigt svårt att ens komma till lägen. Jag ser fortfarande att kontraktet är i fara, men vi får hoppas att tillräckligt med poäng trillar in.

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 12 augusti 2019 kl 9.37
Priset togs av en som skrev något i stil med "sparka Thelin, Andreasson och halva truppen. Låt oss börja om, det spelar ingen roll om det tar fem år". Du milde tid. Vad tror du vi håller på med nu?

Det är oerhört frapperande att så många vill ha en nystart och säger sig vara beredda på att de direkta framgångarna uteblir under någon säsong,för att i nästa sekund vilja sparka allt och alla.

Vi har den 10de största ekonomin bland de svenska klubbarna. Vi ligger 10 i serien, och har chans att klättra någon placering till. Det är ganska enkel matematik.

Det finns en plan och den planen är ganska enkel att förstå: 2002 inleddes planen med ny arena. Vi fick hem Anders och Matte. Detta gjorde att vi helt plötsligt dikterade villkoren under många år, med oerhörda framgångar.

Nu har resten hunnit ikapp oss och då behövs en ny plan. Den planen innefattar Jimmy Thelin och hans tänk om hur fotboll ska spelas i framtiden. Det vi ser är en total omställning i precis allt. Det kommer bära frukt, vänta och se!

Ajax levde i många år på sin förmåga att plocka fram produkter som var skickliga på totalfotboll. Det gav dem oerhörda framgångar. Men till sist hade verkligheten kommit ikapp dem. Nu har de, under många säsonger, byggt om precis allt. Det har betytt uteblivna framgångar i Europa, ända till förra säsongen då det blev semi i CL. Helt plötsligt har allt klaffa för dem.

Ja, jag är helt övertygad om att vad vi håller på med i Elfsborg kommer ge oss belöningar inom något år. Nej, inte semi i CL, det har vi varken spelare eller ekonomi till.

Att ge upp detta skulle innebära att vi måste börja om igen och därmed ha slösat bort miljontals kronor och tid.

Eftersom vi inte kan få den största ekonomin i svensk fotboll, så måste vi hitta andra vägar. Och de andra vägarna innefattar inte "floskelkungar" som Axen.

Vi kommer unisont stå och hylla Thelin när alla bitar faller på plats.


Karl-Henrik Lindblom, Björlanda - måndag 12 augusti 2019 kl 9.46
Såg på bilderna från Norrköpings 1-0 mål att Fransson ligger bakom både Olsson och Ishizaki när Haksanebanovic anfaller, men ingen av dem hänger med när han stöter in returen på skottet som räddas först. Och rapporterna om att Elfsborg inte ens var nära gör att första halvlek mot DIF, som jag såg, framträder tydligare än andra halvlek mot DIF. Sent in i dueller och frisparkar där man kan ta upp kortet ja, det går för fort, de gule hinner inte med. Tidigare matcher jag sett i år har jag också undrat: Vilket tempo och intensitet har man på sina träningar? Ödesmatcher väntar och jag hoppas bara att man kommer upp i nivå nog att hålla tre lag bakom sig, men går djupledsspelet långsamt, från Ellegårds uppspel och vidare, så hinner motståndarna markera ut och störa bort så man ständigt hamnar under press.

Erik Nilsson, Linköping - måndag 12 augusti 2019 kl 10.01
Min post från igår försvann tillsammans med resten av sajten (orsak och verkan... hmmm).

Jag tycker snart vi behöver prata om vårt ineffektiva kantspel. Det är ju fint i teorin att Strand och Holst ska klara av att löpa som galningar i 90 minuter. I praktiken ser jag inte mycket av detta. När vi hamnar i underläge stänger motståndarna i mitten och vi kommer inte fram där, då måste någon löpa längs kanten och komma runt med inspel, men det händer bara inte.

Defensivt fungerar det inte heller, när Holst går upp i press vid 1-0 lämnar han en hel aveny bakom sig som Haksabanovic utnyttjar.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 12 augusti 2019 kl 10.05
Hur många av dagens startelva skulle platsa i den startelva som vi ställde på benen för nästan exakt tio är sedan, mot Hammarby borta 15 augusti 2009.

Mitt svar: inte en enda av 2019 års spelare skulle platsa i 2009 års lag. Vi tar det lagdel för lagdel:

Mv 2009: Ante Kovic. Klart bättre än KST

Backlinje 2009: Johan Karlsson, Teddy Lukic, Andras Wikström, Mattias Florén. Ja, ni ser själva: ingen i dagens fyrbackslinje är i närheten av att ta en plats. Notera att vi på den tiden tyckte att Wikström var en svag spelare, och han blev heller inte långvarig i IFE (i den aktuella matchen byttes han ut mot Martin Andersson i halvtid). Idag skulle vi vara extas om vi kunde bygga försvaret runt en spelare av Wikströms kaliber.

Mittfält/anfall är svårare att jämföra eftersom vi på den tiden spelade med fem mf och en ensam forward, medan dagens uppställning är 4-3-3. (Visst är det komiskt att tänka på hur folk klagade på att vi bara hade en anfallare på den tiden, trots att vi var ett enormt offensivt lag. Numera har vi tre anfallare, men kan ändå inte hålla kvar bollen i anfall.)

Nå, vårt mittfält var så brutalt bra på den tiden att det bara vore elakt att jämföra med dagens. I matchen 2009 ställde vi upp med: Helgi Danielsson, Anders Svensson, Stefan Ishizaki, Daniel Mobaeck och Emir Bajrami. Herregud, vilken stark uppställning! Vår överlägset bästa mittfältare idag, Simon Olsson, skulle inte haft en chans att ta en ordinarie plats. Däremot skulle han ha platsat på bänken, enligt mig.

Forward: Amadou Jawo. Jawo gjorde som bekant ingen succé i IFE, och i matcherna efter denna hade vi i stället James Keene på topp. Forwardsplatsen var nog under den här perioden vårt svagaste kort. Av dagens spelare skulle säkert Ndione ta en plats i 2009 års trupp som en intressant påläggskalv. Karlsson, Lundevall och Frick skulle inte ens vara nära.

Slutsats: Tre av 2019 års spelare skulle (enligt mig) kunnat vara truppspelare 2009: Ellegard, Olsson och Ndione. Men ingen av dem skulle vara nära att ta en ordinarie plats. Det gäller även den gamle Ishizaki, som inte är ens nära att kunna matcha den unge Ishizaki.

Kan vara bra att tänka på detta när man dömer ut dagens spelare och ledarstab! (Källa Born Yellow.)


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 12 augusti 2019 kl 11.07
Som vanligt så ser vi vad vi vill se. De med negativt inställt filter ser bara fel och vi med en positiv grundinställning försöker hitta ljuspunkter.

När jag läser kommentarer på exempelvis Elfsborgs facebooksida då undrar jag varför vissa påstår sig vara anhängare av IFE. De spyr ut galla och otrevligheter. Med såna vänner behövs inga fiender. Givetvis får folk önska sig en ny tränare, ny styrelse, ny klubbchef, nya spelare, men sättet att framföra det på?????

Ljuspunkter? Ja, det fanns enligt mig några. Ndione visar goda takter, med lite flyt hade han gjort ett mål och kunde/borde fått en straff när försvararna blockerade bollen med både armar och ben. Ndione jobbade inte bara offensivt utan även defensivt, liksom även Karlsson som bröt många Pekingatttacker, han hade även en del bra frisparkar och hörnor, men skotten behöver riktas bättre än rakt på målvakten. Olsson växer sakta men säkert som mittfältsmotor, fortfarande dock en diamant som behöver slipas lite.

Alms inhopp liksom även Hümmets och Dyers var bra. Det som inte var bra var att vi släppte in två mål.

Nu väntar tre mycket viktiga matcher, varav två på hemmaplan, är övertygad om att vi faktiskt kan ta nio poäng! Heja di Gule.


Jörgen Willborg, Borås - måndag 12 augusti 2019 kl 11.30
Intressant jämförelse av Johan Nilsson, håller med om det mesta men tycker nog att KSE är lika bra som Ante Covic. Uppskrivningen av Wikström håller inte heller.

Situationen är ödesmättad! Vi måste kanske vinna 3 av de kommande 4 matcherna, annars blir detta en strid på kniven, för sen är det Malmö, AIK och Häcken. Mot dessa tror jag vi är chanslösa. Tänk ödesmatch i sista omgången mot Helsingborg borta....Hua.


Lars Alexandersson, Linköping - måndag 12 augusti 2019 kl 11.35
Störningar på VG senaste dygnet.

Gert Björnalm, Borås - måndag 12 augusti 2019 kl 11.47
Eftersom jag ibland har tyckt, även offentligt, att Jonas C emellanåt skriver meningslösa inlägg i affekt snarare än med eftertanke så vill jag berömma för ett sakligt och genomtänkt inlägg väl värt att argumentera med.

Önskar dock att jag kunde dela din tillförsikt. Ja, jag tror också att tanken har varit att åter välja en ny väg, att göra saker annorlunda och bättre än andra för att kompensera för vår relativa litenhet (dvs att vi bara har den 10:e största ekonomin). Men bara för att man försöker nya vägar så behöver det inte betyda att man hittar rätt väg, och om vägen är fel kostar det mer att fortsätta köra den än att vända. Står Thelin för framtidens fotboll som du skriver? Tja, förhoppningsvis har du rätt i det, men det är inte mycket som tycks tyda på det just nu. Jag tror helt enkelt inte på det, även om jag skulle önska att det är du som får rätt.

När det gäller jämförelsen med Ajax så haltar den dock något tror jag. Om jag fattat rätt så har nya TV-avtal i Holland gjort att de största klubbarna fått väldigt mycket större andel av pengarna medan de mindre klubbarna har riktigt jobbigt med ekonomin för tillfället. Därmed har maktbalansen förändrats och klyftorna ökat rejält, vilket mer än något annat lagt grunden för Ajax framgångar på sistone. Dom har nog gjort en del annat bra också förstås, men de är ändå Hollands största klubb, från huvudstaden, i ett klassiskt starkt fotbollsland.


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 12 augusti 2019 kl 13.19
Jämförelsen med ajax gör jag där Ajax motsvarar Europa och vi i Sverige. Ajax är Europas Elfsborg, typ.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 augusti 2019 kl 13.21
Jag brukar få kritik när jag klagar på Lundevall.
Nu har han startat två raka matcher. Han har presterat noll och ingenting framåt samtidigt som han ofta är vilsen i försvarsläge. Han är en spelare med dålig fysik som dessutom börjar bli till åren.

I år har han varit perfekt inhoppare när motståndare har blivit trötta och nedtryckta. I de senaste två matcherna har vi varit utan det hotet eftersom han har startat.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 12 augusti 2019 kl 13.22
Jag tror att Jonas C har en något för ljus syn på framtiden. Men framför allt tror jag att många här på VG har en alldeles för mörk och dyster syn på framtiden.

Med min jämförelse 2009/2019 ville jag belysa att det inte går att kräva superresultat av dagens trupp. Man behöver inte ha samma uppfattning som jag om varje enskild spelare (Wikström, t ex). Men man kan inte undgå att se att 2019 års lag ligger ungefär där man kan förvänta sig, sett till spelarmaterialet. Medan 2009 års lag även idag skulle fajtas i toppen.


Anders Täreby, Steninge - måndag 12 augusti 2019 kl 13.31
Att förlora borta mot Norrköping är inte anmärkningsvärt i sig i nuläget. Norrköping är ett bra lag, ungefär som Elfsborg var för 10 år sedan. Det var ju inte så att Norrköping spelade ut Elfsborg, men de var tillräckligt bra för att skapa några vassa lägen som de också förvaltade. Sedan stängde de butiken. Skillnaden är att Norrköping är ett mycket mer gediget lag än Elfsborg i nuläget.

Vi lider förstås av alltför stor spelaromsättning. Vi har i år t.ex. sålt två ordinarie mittbackar (Dresevic och Nilsson). Det syns att vi inte har kontinuitet i laget.

Det som oroar mig mest är att så få spelare synes kunna prestera eller till och med överprestera i nuvarande miljö. När man vet potentialen i spelare som Holmén, Ishizaki, Lundevall och Frick m.fl. så undrar man ju varför de inte får ut mer av sitt spel i nuläget. Det jag ser är tyvärr ett lag som inte mår särskilt bra och som inte ser ut att ha särskilt kul ihop. Här har förstås ledarna ett stort ansvar, både på plan och utanför. Främst i det ledet står förstås Thelin.

När Andreasson presenterade Holmén som ett stort nyförvärv för några år sedan trodde nog varken Stefan eller Samuel att den nya nummer 8 inte ens skulle ta en startplats något år senare... När spelare som ska vara bärande inte presterar så får det tyvärr ringar på vattnet.

Nu gäller det att knyta näven och i vart fall inte förlora mot bottenkollegorna i de kommande omgångarna.


Bo Andersson, Hässelby - måndag 12 augusti 2019 kl 14.11
Finns inte den minsta risk att vi åker ut iår. Alla lag som ligger efter IFE har förlorat i omgången förrutom Giffarna som jag förutspådde skulle vinna och Östersund som fick en poäng efter en sen straff. Idag får Falkis och Kalmar stryk.

Men jag undrar vad Jonas menar att vi bygger för framtiden? Med alla inlån har vi ju ingen kontinuitet. Hur passade lånet av Cibicki in i framtidsbygget?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 12 augusti 2019 kl 14.45
Länkar till de elva återstående omgångarna.

omgång 20.

omgång 21.

omgång 22.

omgång 23.

omgång 24.

omgång 25.

omgång 26.

omgång 27.

omgång 28.

omgång 29.

omgång 30.


Conny Johansson, Brämhult - måndag 12 augusti 2019 kl 16.43
Vore intressant att få reda på om och i så fall hur Elfsborg har agerat med Kevins kontrakt . Slut efter säsongen eller ytterligare ett år ? Förordar ett avslut efter säsongsslut !

Gert Björnalm, Borås - måndag 12 augusti 2019 kl 16.47
Ska man se statistiskt på det där med risk för att åka ur så ska man nog inte vara alltför säker. De senaste åren har laget som fått kvala åkt ur, och de har haft följande poäng:
2018: 26p
2017: 30p
2016: 29p
2015: 25p (kvalade sig dock kvar)

Ska vi vara helt säkra borde vi alltså nå drygt 30 poäng, vi har nu 21 poäng (1,1 i snitt). Efter sommaren har vi tagit 4 poäng på 7 matcher, dvs 0,57 poäng i snitt. Skulle höstens form hålla i sig tar vi 6 poäng till på de 11 matcher som återstår, och i så fall hamnar vi på 27 poäng.

De sista omgångarna har flera bottenlag tagit poäng, och lagen på platserna 14 resp 16 är Kalmar och Sundsvall, lag som mycket väl kan tänkas komma igång igen. Samtidigt som vi har ett antal tuffa matcher kvar. Nu har vi fyra matcher i rad där vi kan/bör ta poäng (Östersund, Sundsvall, Sirius, Eskilstuna). De här matcherna är nyckeln, för sen kommer Malmö, Häcken och AIK i rad. Med den form vi har nu så känner inte jag mig trygg, men går det bra i de fyra närmaste så bör det hålla. Om inte så...

Jag tror inte heller att vi åker ur. Men det betyder inte att jag känner mig lugn.


Andreas Alexandersson, Borås - måndag 12 augusti 2019 kl 17.55
Har väldigt svårt att förstå dom som förordar att vi ska släppa KSE och inte förlänga hans kontrakt? Han är ju en av ytterst få som når upp i klart godkänd nivå och presterar denna säsongen. Jag anser knappast att det är på målvaktspositionen som vi har några större bekymmer, snarare dom övriga tre lagdelarna....

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 12 augusti 2019 kl 18.23
Vi bygger för framtiden genom att fasa ut de spelare som JT inte anser passa in i sin idé. Det kan vara så att de är helt fel spelartyper för hans tanke (exempelvis Prodell) eller att spelaren inte VILL uträtta jobbet som krävs för att det ska funka. (Här lämnar jag inget namn, men den som har sett matcher kan nog dra lite egna slutsatser.)

Detta gör att vi inte haft möjlighet att köpa in en hel mängd spelare, som kanske inte visar sig vara vad vi söker,utan ett lån är perfekt. Då främst med spelare som Thelin haft i tidigare skeden (Pawel och Portillo).

När vi i höst ser 10 spelare, vars kontrakt går ut, så finns det möjlighet att köpa in de spelare vi behöver och vill ha, eftersom de kommer passa in i systemet på ett sätt som "ärvda" spelare inte gör alla gånger.

Detta är den långsiktiga planen, och jag tror stenhårt på den.

Ang. Kevins varande i Elfsborg, så är jag övertygad om att det är samma sits som Anders befann sig när han skrev på sitt sista kontrakt. Han var bra, men inte SÅ bra att han kunde sätta sina egna villkor på lön och förmåner. Antingen kommer han få gå ner rejält i lön, och går därmed ett sista (?) år i klubben som andramålvakt, då Rönning spelas in. Eller så väljer han att söka sig vidare, och vi får spela in Rönning/Olsson.

Märl väl att det sista är rena spekulationer från min sida, och jag har ingen aning om hur styrelse/ledare tänker i frågan.

Detta gäller även första stycket i inlägget.


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 12 augusti 2019 kl 18.46
För ljus syn på framtiden? Inte alls! Jag ser oss ligga strax under det absoluta toppskiktet, för att då och då sticka upp och knipa medaljplats. Jag skulle vilja påstå att jag och Vårgårda (tillsammans med Glenn) är de som har klarast bild om hur framtiden kommer se ut. Alldeles för många här inne har fastnat i ett beteende där det anses att allt som är sämre än plats 1-4 är att jämställa med kattskit och leder till dödsvandringar i skuggriket.

Jag vill ha ett lag som klarar kontraktet utan problem. Skräller i cupen. Spöar blåvitt och stjälper de "stora" när de får hybris. Och kan vi en gång var 5 år utmana om guldet ända in i kaklet blir jag överlycklig.

Det är detta som håller på att byggas nu. Lita på mig.


Peter Olsson, Borås - måndag 12 augusti 2019 kl 20.00
Får man önska att Elfsborg lyckas att lösa Levi tills nästa år. Jag tycker han var smått fantastisk på våren. Överglänste alla i laget, skapade läget, gjorde mål och assist. Jag tror att Jesper Karlsson kommer att växa med utökat förtroende. Rasmus Alm är intressant och i rätt ålder. Ndione är en oslipad diamant, han kan bli hur bra som helst. Vårt största problem i år är att backlinjen inte har något som helst samspel med mittfält och saknar självförtroende. Går det att rekrytera bort? Knappast, vi har lyft in Gregersen (som skulle bli den nya generalen) och Portillo, båda har Thelin varit med och rekryterat, så de borde ju spela efter hans melodi. Problemet är att ytan mellan mittfält och backlinje ofta blir stor som stilla havet och motståndarna får segla runt där utan problem.

Men, jag tror att Elfsborg bygger något bra. Jag tror inte att byta halva truppen, tränare, klubbchef och styrelse gör att vi når framgång snabbare.

Jag hoppas att vi nästa år rycker upp oss, vi lär inte gå från ett bottenlag till ett topplag, men hade vi kunnat komma topp6 nästa år, då är jag mer än nöjd.

Magnus Andersson, Borås - måndag 12 augusti 2019 kl 20.02
Ja, det stämmer nog bra att 30 och någon poäng till räcker för att undvika kval. Vi har de närmsta fyra matcherna Östersund (H), Sundsvall (B), Sirius (H) och Eskilstuna (B) så det finns bra chans att ta många av de ca 10 poängen som behövs i dessa matcher.

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 12 augusti 2019 kl 20.55
Jonas C: Jamen då har vi faktiskt ungefär samma syn på utvecklingen. Låt oss hoppas att vi får rätt.

Erik Nilsson, Linköping - måndag 12 augusti 2019 kl 21.54
Men om det bara handlar om att rekrytera rätt spelare - vilka är då dessa spelare? Förslag!


Peter Olsson, Borås - måndag 12 augusti 2019 kl 22.12
Johan Larsson står överst på min önskelista alla dagar i veckan, av många skäl - men framförallt för att han är en kulturbärare och en bygdens son. Annars anser jag ju att Elfsborg skall vara ett spelande lag med vackert spel.. Sno alla spelare från Hammarby eller något i den stilen :P

Christofer Wärnlöf, Vedum - måndag 12 augusti 2019 kl 23.22
Det borde man fråga Anders Svensson. Han hjälper ju till med scouting...

Erik Nilsson, Linköping - tisdag 13 augusti 2019 kl 8.41
Mittfältet är väl den lagdel (arguably) som fungerar sämst.

Några förslag på vilka vi kan få in där?


Anders Täreby, Steninge - tisdag 13 augusti 2019 kl 10.02
Johan Larsson vore en drömvärvning! En stark karaktär där man vet vad man får. Han skulle inte falla ur ramen.

Jag vill se fler starka karaktärer i laget. Filip Haglund är ett exempel på en spelare jag gärna skulle ha två av i Elfsborg, en som mittback och en på mittfältet. Stor, stark, bra på huvudet och rejäl i spelet. Viker aldrig ner sig. Nu är just Filip Haglund inte tillgänglig eftersom han vid sidan om sin fotboll äger och driver företag med typ 100 anställda (han är ett bevis på att det går att göra mer vid sidan om fotbollen är att fika och spela playstation), men det är karaktären och ledaregenskaperna jag syftar på. Något som verkligen saknats sedan Anders slutade. Vi har ju på senare år värvat en del prestigevärvningar som Jörgen Horn, Samuel Holmén och Alex Dyer och där jag är övertygad om att det funnits förhoppningar om att även få med ett stort ledarskap.

Med en förbättrad stomme i laget kan spelare likt Jesper Karlsson blomma ut med fart på kanterna. Eller Simon Olsson för den delen.

Gregersen har kanske potential till att växa ut till en större ledargestalt.

När det gäller framtida eventuella hemvändare är förstås Hiljemark en drömvärvning på motsvarande sätt som Johan Larsson. Även Hult med sin karaktär, även om han lär tappa lite i snabbhet om några år.

Simon Strand var en bra värvning för övrigt, han påminner mig mycket om Johan Larsson.


Bo Andersson, Hässelby - tisdag 13 augusti 2019 kl 10.33
Lite värre än vad jag trodde. Både Kalsipperna och Falkis tog poäng. Kanske blir en orolig höst, trots allt.

Peter Olsson, Borås - tisdag 13 augusti 2019 kl 10.34
MFF plockar hem Beijmo, som så sent som förra året gick för 30 miljoner kronor från DIF. Alexander Milosevic sliter bänk, kan han vara något för Elfsborg? Deadline day idag... Tyst från Elfsborg.

Roland Dellton, Lerum - tisdag 13 augusti 2019 kl 10.51
Inatt stänger det svenska transferfönstret. Fotbollskanalen har en intressant lista på 20 spelare, som kan värvas. Men pengarna är kanske slut hos Elfsborg..

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 13 augusti 2019 kl 11.24
Elfsborg har ju tagit in både Alm och Portillo under det här fönstret. Båda har gått rakt in i startelvan. Osannolikt att vi värvar mer just nu.

Conny Johansson, Brämhult - tisdag 13 augusti 2019 kl 11.28
Hur kan man vara så säker på att man vet vad man får beträffande Johan Larsson ? Dra lärdom av Samuel Holménaffären som vi har kontrakt med i 2,5 år till , en stor flopp både spelmässigt och framför allt ekonomisk . Emir Bajrami likaså var väl ingen större hit . Ingenting är vad det har varit ? Elfsborg skall sikta på att föryngra laget , helst med spelare från närområdet i den mån det är möjligt .

Daniel Oskarsson, Borås - tisdag 13 augusti 2019 kl 11.51
>> Jonas Claesson

"När vi i höst ser 10 spelare, vars kontrakt går ut, så finns det möjlighet att köpa in de spelare vi behöver och vill ha, eftersom de kommer passa in i systemet på ett sätt som "ärvda" spelare inte gör alla gånger.

Jag tror dom utgifterna som försvinner kommer gå åt för att täcka upp backet på 15 miljoner från förra året. Elfsborg kommer kunna välja vilka spelare dom vill ha från superettan och sämre lag. Elfsborg kommer nog inte längre kunna locka med 80 000 i månaden för dussinspelare. Gör vi en vinst i år på 10-20 miljoner då kommer vi nog få se på fina värvningar. Sen tror jag säkert att någon av de utgående kontrakten kommer förlängas.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 augusti 2019 kl 12.50
Jag tror precis som Daniel Oskarsson att det är så det kommer se ut. Sedan kommer det även in mer pengar ifrån SEF som kan balansera det lite åt det mer positiva hållet.
Den stora skillnaden är att vi antagligen inte behöver låna in så mycket spelare.

Jag tycker Osynliga Handens genomgång av prestation sett till utgifter på spelartrupp är intressant. Länk.
Enligt den bör vi komma på plats 7-9 vilket jag ser som högst troligt denna säsong.

För att vi ska nå bättre resultat över tid tror jag på högre intäkter eller en överprestation av vår trupp. Intäkterna ser det ut att gå sådär med, framförallt då publiken väljer att sitta hemma och gnälla samtidigt som också sponsorintäkterna har dalat de sista åren. Samtidigt har vi också kommande utgifter i en arenaombyggnation som just nu känns lite som en allt för skör tråd för att jag ska vara lugn. Kan verkligen den satsningen betala av sig?

Överprestation får vi om våra spelare presterar bättre än vad man kostar. Något vi var bäst i Sverige på under några år. Just nu känns det som vi sedan 2015-2016 har varit sämst i Sverige på det, där vi dock börjar plana ut. Bra exempel är om man tar Jon Jönsson och jämför med exempelvis Gustav Henriksson. Henriksson är billigare och antagligen bättre val att ha i den roll vi haft Jon. Jon är en dyr spelare sett till den prestation vi har fått för kontraktet. Just sådana Jon-kontrakt har vi tyvärr haft många av.
Andra jämförelser som kan göras är Rasmus Alm jämfört med David Boysen. Där det känns som att Alm är bra mycket bättre än Boysen sett till vad vi betalar. Det är dessutom inte helt omöjligt att vi kan få pengar in för Alm om vi säljer honom.

En annan nyckel till överprestation är om vi lyckas få fram billigare ungdomsspelare. Där jobbar vi med kullar där vi gav sju a-kontrakt till spelare födda 1997 och tre a-kontrakt till spelare födda 1999. Det är brutalt många. Flest i Sverige? Jag kan dock känna att spelarna inte har hållit samma klass som vi har varit vana vid. Nästa stora kull är P01, kan vi få bättre lycka där? Får Eduart Iljazi a-kontrakt? Han är en 00:a som känns intressant. Varannan kull brukar vara bra, exempelvis har vi inga 98:or förutom invärvade Jesper Karlsson.

Många som ropar efter ungdomsspelare verkar ofta tro att det är där vi ska få fram spets. I Marokhy känns det ju sannerligen som om vi kan få fram det. Men det blir lite av en utopi att alltid hoppas på det. Däremot bör alltid basen av vår bredd komma ifrån egna led. Exempelvis ser jag hellre McVey på bänken före Jesper Manns. Eller Anton Thorsson framför Alex Dyer.

2022 har nämnts som året då spelare som Hult, Rohdén och Larsson vill spela hemma igen. Hur är vårt kontraktsläge då? Det blir intressant. För det är spelare som kommer förvänta sig bra sista kontrakt i sina karriärer. Kommer vi fortsätta bromsa fram till dess?


Jonas Claesson, Bottnaryd - tisdag 13 augusti 2019 kl 13.19
Vad jag menar med kontrakten är att den scouting Thelin genomför på spelare han vill ha kanske är ett för oss okänt namn, men passar som hand i handske.

Jag menar, hellre en "billig" Simon Strand än en "dyr" Holmen/Jönsson/Bajrami.

Detta gör att jag tror på Thelin och hans förmåga att hitta "fynd" som kommer passa som hand i handske. Jag är övertygad om att Andreasson/Thelin har kontakt med spelare, samtidigt som de avvaktar utgående kontrakt. Dessa faktorer gör att jag ser framtiden an med tillförsikt.

I Södra hade han idéerna, men inte pengarna. Hos oss finns mer resurser, samtidigt som idéerna har testats och visat sig fungera.

Sedan gäller det att inse att vi fortfarande inte har möjlighet att köpa precis vad som helst. Men när paradigmskifte väl är genomfört och implementerat i föreningen kommer arbetet bli ännu enklare och bära ännu mer frukt.


Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 13 augusti 2019 kl 13.42
En faktor som man dock inte får glömma är att Thelin just nu är kraftigt impopulär i Borås. Om vi förlorar de kommande matcherna mot bottenlagen kan han mycket väl tvingas bort. Ingen styrelse kan stå emot om supportrar och medier på allvar vänder sig mot Thelin. Det som sker på kort sikt (de kommande fyra matcherna) kommer att få stor betydelse för framtiden. I värsta fall rivs ett påbörjat förändringsarbete upp med rötterna.

Minns ni det enorma jublet efter segermålet mot Kalmar? Det berodde inte bara på att vi vände en match i slutminuterna, utan också på att laget plötsligt erbjöd något som vi inte har sett på åratal: en känsla av hopp. En ung boråskille som går rakt på mål utan att tveka, dessutom briljant framspelad av en talang som många hade gett upp hoppet om! Ett lag måste kunna ge sin kärnpublik just den känslan av att det finns en mening med att gå på matcherna. De senaste åren har det ibland känns som en tung plikt att gå och se Elfsborg.

Som individ är Thelin oförmögen att förmedla hopp och framtidstro, med sina frammumlade klichéer och oförmåga att bjuda på sig själv. Han kommer antagligen aldrig att bli populär på riktigt, även om det börjar gå bättre för laget. Men om han kan få spelarna på planen att oftare leverera känslostormar som den mot Kalmar, då kommer han ändå till slut att hyllas av boråsarna.


Jörgen Willborg, Borås - tisdag 13 augusti 2019 kl 18.10
Jonas Claesson; om jag tolkar dig rätt har Thelins idéer testats och visat sig fungera. Kan du förklara de här idéerna?

Magnus Eriksson, Stockholm - tisdag 13 augusti 2019 kl 20.23
Enligt journalist på NRK i Bergens twitter sitter Elfsborg just nu i slutförhandlingar med en 27-årig norsk defensiv mittfältare, Sivert Heltne Nilsen.

Det är ju i alla fall en spelartyp som alla skrikit efter länge.


Jonas Claesson, Bottnaryd - tisdag 13 augusti 2019 kl 23.17
Det är en idé om en fotboll som inte betyder 4-4-2,där den med störst lungor och bästa löpsteget automatiskt blir mästare. Det är en idé där varje spelare vet vad denne ska göra på plan vid olika situationer. Det är en idé om att spelarna ska underkasta sig systemet, och därigenom nå framgång som ett kollektiv.

Det har visat sig att det fungerade i Södra, trots de begränsade resurser de hade att röra sig med. De var en stolpträff från allsvenskan även 2018 och skrev ett nytt kontrakt med JT, eftersom de de visste att hans tankar fungerade.

Hos oss har han en större möjlighet att nå större framgångar, eftersom vi är en större klubb med mer resurser.

Vi har dock en mängd spelare som är ärvda, och kanske till och med lite mätta, vilket gör att de kanske inte är redo att "börja om från början" med sitt tänk. Men de spelare som plockas in av JT (och Stefan) vet från första början vad som förväntas av dem, och passar in i JTs tankar om hur han vill att laget ska spela. Det samma gäller dem som kommer underifrån.

Ingen som såg Elfsborg spela under 2017 kan ha varit nöjd med hur det såg ut. "Alla" ville ha förändring, eftersom Haglund nått vägs ände hos oss. "Alla" begrep, och accepterade, att det skulle få ta tid innan det nya systemet satte sig.

Men det har ju visat sig vara skitsnack rakt igenom från många håll. "Sparka tränaren!" "Sparka styrelsen!" "Byt ut truppen!" Detta har nu luftats under snart 3 års tid.

Detta TROTS att både Jimmy, Stefan och spelare sagt att det tar tid.

Kvar står en handfull frustrerade supportrar som klarar att inse att det tar tid, eftersom det måste få ta tid, och försvarar föreningen med näbbar och klor, eftersom vi inser att det inte finns en rimlig chans att sparka och börja om från början ytterligare en gång. Det går liksom inte att göra en omelett utan att knäcka äggen.

Så jo, jag tror på detta. Vi kommer inte åka ur. Jag har fullt förtroende för styrelse och tränare. Jag vet vilka spelare jag vill ha bort, då de kostar för mycket, sett till vad de presterar. Jag kommer åka på ännu fler matcher och köpa säs.kort även nästa år, eftersom jag vet att det kommer vända.

Sedan kanske vi aldrig mer kommer få se en Anders Svensson i laget igen, men det kommer nya profiler. Det vet vi. När Ahlis la av var det säkerligen någon som tänkte att "nu är det slut. Nu kommer vi aldrig mer kunna hota någon." Det samma har ältats till förbannelse av dem som minsann vet att allt var bättre förr, och det minsann aldrig mer kommer bli som det var.

Men nu orkar jag inte tjafsa mer om detta. Jag har min åsikt i frågan, och orkar inte stånga mig blodig mer mot dem som bara vill vrida tillbaka klockan, eller tror att vi har en budget att jämställas med OPEC-ländernas samlade budgetar.

Jag kanske skriver något i affekt efter någon match, men i övrigt så kan ni sitta här och gnälla i kör över hur jävla mycket bättre det skulle vara om vi hade haft samma lag som - 77 och spelade på Ryavallen. Naturligtvis med en tränare från Borås, som inta pratar någon form av utrikisk dialekt ingen begriper. Allra helst ska spelarna jobba fulltid på Eiser och cykla till matcherna. Och löpa RYA ÅSAR upp och ner vid varje givet tillfälle. För så var det förr i tiden, och inget går upp mot det!

End rant


Christer von Zweigbergk, Viskafors - onsdag 14 augusti 2019 kl 0.07
Kloka ord, Jonas Claesson!

Jonas Claesson, Bottnaryd - onsdag 14 augusti 2019 kl 0.28
Vet inte om driver med mig, eller om du menar det. Men jag tror positivt och tackar! Hoppas allt är bra med dig, CvZ!

Christofer Wärnlöf, Vedum - onsdag 14 augusti 2019 kl 7.08
Nej, det är tyvärr inga kloka ord. Att:

1) varje spelare vet vad denne ska göra på plan vid olika situationer.

2) spelarna ska underkasta sig systemet’,

...känns inte som ett nytänkande utan snarare som fundementala grunder i vilken taktik som helst. Det är nästan man tror att det är du som skämtar.


Anders Täreby, Steninge - onsdag 14 augusti 2019 kl 7.36
Välkommen Sivert!

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 14 augusti 2019 kl 8.19
Hoppas Sivert kan balansera upp så att Simon Olsson får mer yta med boll och att Robert Gojani eller Samuel Holmén får mer utrymme för att gå i djupet så som båda spelarna gjorde så fint i våras.
Jag hoppas få se Nilsen, Olsson och Gojani mer frekvent som våra innermittfältare till hösten. Kan bli väldigt spännande.

11 poäng upp till Blåvitt som har kryssat sig fram sedan i maj. Tar vi dom under hösten?

På tal om Blåvitt så värvade dom in en meriterad norsk defensiv mittfältare i Fredrik Oldrup Jensen ifjol. Stort fiasko för dom. Hoppas det går bättre för oss.
Sett till Siverts cv är det konstigt att han går till oss. Jag fortsätter förundras över vilken hylla vi kan värva ifrån. Har Thelin och Andreasson superkrafter i transferförhandlingar?

Så sent som i söndags var Sivert lagkapten för AC Horsens i matchen mot Midtjylland. Han är också AC Horsens dyraste värvning någonsin.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 14 augusti 2019 kl 8.53
Av BT:s artikel framgår inte om det är köp eller lån. Är det nån som vet? Eller måste vi invänta officiellt besked från Elfsborg?

Hur som helst rätt position, defensivt mittfält, att satsa på. Måtte nu denne Nilsen kunna staga upp mittfältet!


Jonas Claesson, Bottnaryd - onsdag 14 augusti 2019 kl 9.25
Wärnlöf, läs gärna fjärde stycket i mitt inlägg från 23.17 igår. Läs det noga, och långsamt.

Jonas Claesson, Bottnaryd - onsdag 14 augusti 2019 kl 9.28
Glenn, så sent som i måndags var det lipande och gnäll på ifks forum (svfans) över att en spelare från Jönköping hade mage att nobba dem. Hybrisen är tillbaka efter en hygglig vårsäsong. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om vi passerat dem när säsongen summeras.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 14 augusti 2019 kl 10.16

Här går IFE och värvar en spelare just innan fönstret stänger, men inte ett ord om detta från Elfsborg? Nog borde det vara möjligt att åtminstone lägga ut en liten snutt om detta på hemsidan?

Sivert ser ju att fylla det tomrum vi haft framför backlinjen. Hoppas han lyckats, för av någon outgrundlig anledning så använde Horsens honom som mittback istället för defensiv mittfältare som han ju är. Nåväl det är deras bekymmer nu är han vår glädje. Välkommen Sivert.

Glenn>>>> Jag tror nog att vi kan köra om Blåvitt, för just nu är de inte mycket att hänga i en julgran. Deras kvittering var en gigantisk blunder av Falkenbergs målvakt.


Jörgen Willborg, Borås - onsdag 14 augusti 2019 kl 10.26
Sivert har startat som mittback de fem första matcherna i Horsens den här säsongen, utbytt två gånger.

Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 14 augusti 2019 kl 10.36
Välkommen Sivert! Och jag förstår nyhetstörstandet, speciellt när det gått som det gjort... men samtidigt har jag förståelse för att det dröjer lite... i första hand ska ju allt komma på plats, och när vi talar om tider runt midnatt får man väl ha lite förståelse för att en nedbantad kommunikationsavdelning funkar som den gör. Det är naturligtvis en investering för att tillgodose ett stort behov, och för att kunna klättra något pinnhål under hösten och få del av den större kakan nästa säsong...

... men för egen del kommer engagemanget trappas ned fr o m nästa säsong (om inget får mig att ändra mig). Jag har alltför svårt för att Unibet sponsrar allsvenskan samtidigt som man försöker arbeta mot spelmissbruk och matchfixning.


Roland Dellton, Lerum - onsdag 14 augusti 2019 kl 10.37
Av Horsens hemsida framgår att Sivert spelat på en position, som han inte ville ha (mittback). Han önskar spela defensivt mittfält och detta var en orsak till att han ville byta klubb.

Elfsborg har bekräftat övergången nu...men inte ett ord om att guldhjälten Jens Söderberg avlidit.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 14 augusti 2019 kl 10.41
Här kom till sist artikeln om nyförvärvet på IFE:s hemsida. Långsiktig satsning.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 14 augusti 2019 kl 11.16
Bosse W >>>> Att Sivert skulle skriva på var ju ingen hemlighet för klubben så att publicera en kort nyhet igår hade ju inte varit svårt, oavsett om hur många som arbetar eller inte på kommuniktionsavdelningen. Ska man tro hemsidan arbetar två personer med kommunikation/media. Inlägg kan skrivas i förväg och publiceras vid en bestämd tidpunkt.

Instämmer med Dellton att det är tråkigt att IFE inte publicerat något om Jens Söderbergs död.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 14 augusti 2019 kl 11.32
Av Horsens och Elfsborgs hemsidor framgår nu att vi köper loss Nilsen. Kontraktet gäller till 2023. Verkligen anmärkningsvärt efter alla lån och korttidslösningar.

Nu börjar allvaret för det nya Elfsborg. Lånen har varit till för att staga upp laget tillfälligt. Holst (kontrakt till 2021), Strand (2021), Alm (2022) och Nilsen (2023) är vad klubben väljer att satsa på för framtiden. Runt dessa, plus egna unga killar, ska laget byggas.

Vi får verkligen hoppas att Nilsen är välscoutad och att han passar in i laget. Planen är uppenbarligen att han ska vara en nyckelspelare i flera år framåt.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 14 augusti 2019 kl 11.46
Horsens smeknamn är förresten "De gule"". Så omställningen borde bli enkel för Nilsen.

Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 14 augusti 2019 kl 11.51
Hej Lennart, jo, jag håller nog med... en kortis borde lagts upp omedelbart, speciellt då klubben behöver tillmötesgå supportrar & övriga intressenter för att inte ådra sig onödig irritation... sådant arbetssätt är mycket viktigare än snygga videor... det finns ju en hel del människor som sitter upp och bevakar slutet av transferfönster för att få nyheter...

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 14 augusti 2019 kl 12.01
Johan N>>> Vi kan utgå från att nyförvärven är noga kollade, att det ändå kan skita sig någon gång är ju givetvis en möjlighet.

Tycker att lagbygget sakta tar form.

Utgår från att det kommer att komma in ytterligare några i vinter. Spelare som lämnar blir mest troligt Jönsson, Lundevall, Ishizaki, möjliga kandidater, Dyer och Kevin, den sistnämnde får möjligen förlängt om lönen sänks.

Nyförvärv förutsätter ju fortsatt Allsvenskt spel och det har vi ju hyfsat goda chanser att fixa redan under de kommande fyra matcherna. 3 segrar och ett kryss, klart.


Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 14 augusti 2019 kl 12.03
Jag gillar vad jag sett så långt av Holst och Strand. Alm har i alla fall löpt på bra, vilket är mer än man kan säga om många... så jag har tillförsikt för att Sivert kan bli bra också. I dessa fall är jag glad för långsiktiga satsningar/köp. Vore väldigt roligt om någon av våra egna produkter håller måttet och passar in i Jimmys system... och åtminstone får plats på bänken... och jag tenderar att hålla med Jonas C i hans resonemang... men det vore väldigt intressant att veta varför Tobias Linderoth och Jimmy Thelin inte samarbetar längre.... för jag tenderar att föredra chefstränare som gör det bästa av det material som finns tillgängligt (och vi har verkligen ett antal hyfsat bra spelare utanför matchtrupp och på bänken)

Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 14 augusti 2019 kl 12.26
Men strunt samma... nu har vi de tränare vi har, och jag förutsätter att Tobbe och Jimmy i alla fall snackar med varandra ang. ev talanger... och jag är förväntansfull. Sivert var ju inte gratis, men ibland måste investeringar tas för att få det att funka.... kanske någon företagare hjälpte till lite grann för att slippa kräftgång... som Olle Blomqvist brukade säga: För anställda elfsborgare är det ju av betydelse att det går bra...

Christofer Wärnlöf, Vedum - onsdag 14 augusti 2019 kl 13.08
Till Berörde! Jag läste både noga och långsamt flera gånger med blev ändå inte klokare på hur taktiken och spelsättet ska förstås.

Men vi har kanske lagt tillräckligt med kraft på detta ämne numera


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 14 augusti 2019 kl 13.13
Jag har blivit inspirerad av Gerts truppgenomgångar och gör en här. Såhär ser det ut med spelare som har kontrakt 2020. Då har jag räknat att det är två spelare på varje position där frågetecken (?) markerar tom plats.

Målvakter:
Tim Rönning, David Olsson

Högerback:
Frederik Holst, Christoffer McVey

Vänsterback:
Simon Strand, Rami Kaib, (Mattias Özgun?)

Mittbacksplats 1:
Gustav Henriksson, (?)

Mittbacksplats 2:
(?), (?)

Defensiv innermittfältare:
Sivert Nilsen, Rasmus Rosenqvist

Innermittfältare plats 1:
Robert Gojani, Samuel Holmén

Innermittfältare plats 2:
Simon Olsson, Deniz Hümmet

Högerytter:
Jesper Karlsson, (?)

Vänsterytter:
Rasmus Alm, (?)

Anfallare:
Marokhy Ndione, Per Frick

Kontrakt som går ut:
Kevin Stuhr-Ellegaard, Alex Portillo, Stian Gregersen, Jonathan Levi, Jon Jönsson, Alex Dyer, Simon Lundevall, Stefan Ishizaki och Arian Kabashi

Min analys av läget:
Spelare jag tror vi vill behålla nästa år är Kevin, Portillo, Levi och Stian. Men vill vi verkligen ha båda dessa mittbackar? Kevin och Levi kanske blir för dyra? Man kanske vågar välja Tim före Kevin?

Filip Schyberg och Tim Stålheden bör få kontrakt. Åtminstone en av dessa spelare. Bör vara svårt att rangordna? Känslan är också att vi kommer gå för minst en startspelare som mittback. Men kanske till och med två?

Bra att vi fått in Sivert på defensivt mittfält. Hoppas han håller en bra standard där. För bakom honom känns det svagt då vi inte har någon riktigt bra spelare i ungdomsleden på den positionen samtidigt som vi har bevisat under året att vi har saknat spelartyp där. Sett till Rosenqvists år i GAIS. Kommer han verkligen spela i gulsvart nästa år? Av Thorsson och Engström är det svårt att säga något. Känns som deras position kan jämföras med Mattias Özguns. En position där ingen verkar förstå något.

Lundevalls aktie är nog inte tokhög hos Elfsborg just nu, så det kontrakt lär löpa ut. Kan man gissa att han spelar i Västerås nästa år? Vi kommer nog förstäkra ytterplatserna på båda kanterna. En av spelarna lär bli Eduart Iljazi underifrån. Klarar vi lösa Jonathan Levi? Det blir min stora dröm i vinter. Då får han gärna gå och rehaba nu under säsongen.

Dessutom tror jag nästan vi kan garantera att 2-4 spelare med kontrakt kan försvinna. Jag skulle tippa att Rosenqvist, D.Olsson, S.Olsson, Strand, Kaib och Ndione ligger närmast till hands att lämna av dessa spelare.

Vi var många som tyckte föregående vinter var spännande. Med en 8:e-plats(min gissning) i ryggen kommer nog nästkommande vinter bli ännu mer spännande. :)


Jonas Claesson, Bottnaryd - onsdag 14 augusti 2019 kl 13.14
Wärnlöf: vi har för många ärvda spelare, som hellre sitter av kontraktet, då de inte vill lära sig mågot nytt. Bakåtsträvare har alltid funnits. Och är de värvade av förre tränaren för att ingå i dennes system, så finns inget intresse för att lära sig något nytt.

Tydligare än så kan jag inte uttrycka mig.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 14 augusti 2019 kl 13.31
Vill göra en rättelse till min lista. McVeys kontrakt går ut efter detta året.

Lite spännande år för honom ändå. Rätt många starter, men en skada och två röda kort som ställt till det lite. Känns som han kan ha lärt sig ett och annat. Kanske en spelare vi behåller som reserv?

Hans inställning är något jag vet många uppskattar. Även i Dalkurd.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 14 augusti 2019 kl 15.35
Dock även viktigt att vi får stopp på den värsta spelarsnurren till nästa år. Visst, i modern fotboll är det alltid snabba ryck, men det får finnas gränser. Som åskådare vill jag hinna lära känna spelarna, skaffa mig personliga favoriter osv. Och för lagets skull måste det vara bra om spelartruppen får "sätta sig" lite mer.

Martin S Andersson, Borås - onsdag 14 augusti 2019 kl 16.21
Noterar att BT har en längre intervju med Sivert, stort minus till Elfsborg där.

Peter Olsson, Borås - onsdag 14 augusti 2019 kl 16.26
Jag hoppas Elfsborg löser Levi. Han har inte hunnit visa upp sig ordentligt pga. hans envisa skada, men han dansade en vår och han gjorde det jäkligt bra. Så länge Levi fanns med i truppen hade jag känslan att vi kunde hota alla lag.

Peter Wiberg, Borås - onsdag 14 augusti 2019 kl 17.15
Här kan man se vad Sivert Heltne Nilsen är bra på enligt FM19. Höga värden på aggressivitet, ledarskap, mod, arbetskapacitet och lagarbete. Inte världsklass på tekniska och fysiska attribut, men sammantaget känns han som en bra värvning sett till vår trupp. Sedan har ju spelare en del trixiga dolda värden också, såsom anpassningsförmåga, skadebenägenhet etc. Om jag vore Elfsborgs manager hade jag avvaktat hur det ser ut på träningarna och därefter tagit ut laget.

Peter Wiberg, Borås - onsdag 14 augusti 2019 kl 18.02
Här är korrekt direktlänk.

Christofer Wärnlöf, Vedum - onsdag 14 augusti 2019 kl 19.26
Hej Jonas Claesson!

Du kan visst vara tydligare, mycket tydligare till och med. Frågan till dig från Jörgen Willborg var: Kan du förklara de här idéerna? [i.e. Thelins idéer]

Om du då hänvisar till fjärde stycket – och därtill hänvisar till ditt eget citat – så kan man önska sig en avsevärt tydligare förklaring. Ingen som läser din text kommer förstå Thelins idéer. Men vi lägger ner detta samtalsämne. Det blir bättre så.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 14 augusti 2019 kl 19.29
37 har tippat omgång 20.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 14 augusti 2019 kl 20.01
Christofer W. och Jörgen W.>>>>> Så här skrev Jonas igår kväll om spelsystemet:

"Det är en idé om en fotboll som inte betyder 4-4-2,där den med störst lungor och bästa löpsteget automatiskt blir mästare. Det är en idé där varje spelare vet vad denne ska göra på plan vid olika situationer. Det är en idé om att spelarna ska underkasta sig systemet, och därigenom nå framgång som ett kollektiv. "


Alf Gunnarsson, Eksjö - onsdag 14 augusti 2019 kl 21.10
Odhström
Christofer W.har ju redan klargjort vad som gäller oavsett vilket spelsystem som tillämpas.
Är det någon tror att t.ex. Janne Andersson inte förväntar sig att varje spelare vet vad han ska göra i olika situationer samt att spelaren ska vara solidarisk mot det spelsystem som landslaget tillämpar?
Just förmågan att fungera som ett kollektiv har ju alltid varit det svenska landslagets styrka.
Så kom igen nu, ni som är så övertygade om Jimmy T. kvalitéer. Vad består hans nytänkande av?

Gert Rehn, Göteborg - onsdag 14 augusti 2019 kl 21.15
Hellre stora lungor och 4-4-2 men vinster i matcherna än vilka fina ideer och fantastiska system som helst men förluster. Elitidrott går ut på att vinna! Med detta sagt vill jag ändå framhålla att nu när vi så tydligt slagit in på Thelinspåret måste vi fortsätta. Han bör absolut få mer tid på sig när han fått en trupp som är ”hans”. Det gäller bara att vi klarar oss kvar i år, vilket kan bli nog så knepigt. Nästa år kanske vi får ett mycket bra år och kan landa på 45 poäng.

Jonas Claesson, Bottnaryd - onsdag 14 augusti 2019 kl 22.42
Jag känner på mig att vi har spelare i truppen som inte klarar av/vill underkasta sig Thelins idéer, och resultaten kommer utebli till den dagen vi får in rätt spelare.

Bo Andersson, Hässelby - torsdag 15 augusti 2019 kl 8.01
När fotboll blir religion: alla har hört talas om Thelins system, några tror på det men ingen har sett det.

Om någon kritiserar systemet blir det en bannbulla. Och om någon gör fel i systemets namn är det inte systemets fel. För systemet är rätt.


Jonas Claesson, Bottnaryd - torsdag 15 augusti 2019 kl 9.56
Jamenprecis! Och de som kritiserar systemet lämnar inga alternativ, utan gnäller systematiskt....

Jörgen Willborg, Borås - torsdag 15 augusti 2019 kl 11.21
En del upplevs nog som gnälliga när de bara försöker förstå vad systemet går ut på och vilka fördelar det har.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 15 augusti 2019 kl 11.37
Bo A>>>> Självklart är fotboll religion, se här vad Bill Shankly sa om treenigheten:

At a football club, there's a holy trinity - the players, the manager and the supporters. Directors don't come into it. They are only there to sign the cheques.

Jörgen W>> För att nå vetskap om Thelinismen får man göra som det står i Lukas 11:9:

Ty var och en som beder, han får; och den som söker, han finner; och för den som klappar skall varda upplåtet.

40 har hittills tippat omgång 20.


Peter Vuorisalo, Borås - torsdag 15 augusti 2019 kl 11.52
Man kan som tränare skriva en manual på femtioelva sidor där varje spelare blir en robot som utför sina uppgifter mekaniskt. Fördelen med det är att det är lätt att ersätta spelare. Nackdelen är att det på sikt blir lättläst. Det Thelin gör en nästan raka motsatsen. Ett minimalt ramverk där man istället jobbar mycket med spelarnas hjärnor, beslutstagande och ansvar. Det kräver mer av spelarna som måste vara villiga att kommunicera med varandra. Fördelen på sikt är att man får spelare med hög spelförståelse och ett system där man kan stoppa in olika spelartyper för att förändra utan att spelet blir lidande. Nackdelen är att det ser ut som pannkaka i början.

Anders Täreby, Steninge - torsdag 15 augusti 2019 kl 12.10
En del säger att fotboll är som religion. Andra att det är betydligt viktigare än så. Jag har hört talas om thelinismen och är lite nyfiken men har ännu inte förstått riktigt vad det handlar om. Men det skulle vara spännande att få gå på något möte och få höra mer. Det sägs handla om att bygga relationer och att man lära sig att se sina medmänniskor på ett nytt sätt, och det tar tydligen tid att lära sig. Jag kan tänka mig att det är ett problem att det tar så lång tid att lära sig samtidigt som medlemmarna hela tiden byts ut, men vad vet jag, som ligger på plats 32 i tipstävlingen. Hoppas att vi blir över 70 personer som är med i nästa tipsomgång, det skulle göra mig lycklig på riktigt!

Jörgen Willborg, Borås - torsdag 15 augusti 2019 kl 12.15
Det där med pannkaka i början stämmer ju, ska bli intressant att följa fortsättningen. Jag är ju allergisk mot snömos, men jag hoppas verkligen att det fungerar. Vi som babblar och spekulerar här har ju väldigt lite insikt i truppens vardag.

Alf Gunnarsson, Eksjö - torsdag 15 augusti 2019 kl 12.56
De redan Thelinfrälsta är väl beredda att lägga följande bibelcitat i Thelins mun: "Jag är vägen, sanningen och livet"(?) 😀

Jozef Wojtyla spelade fotboll i sin ungdom. Som påve sa han: "Unter allen unwichtigen Dingen ist Fussball bei weitem das wichtigste."
Apropå påve: Nisse Liedholm hade stora framgångar som tränare i Roma. 1983 ledde han Roma till den första ligasegern på 40 år. Då sa man i Rom: "Först kommer påven, men sen kommer Liedholm."

Gert Björnalm, Borås - torsdag 15 augusti 2019 kl 13.36
Bo Andersson: Klockrent om religion och Thelin . Framtidens fotboll skrev någon (Jonas?). Den enda vägen enligt de troende, medan de otrogna ("griniga soffsupportar" enligt en annan sida.. ) tror att man valt fel håll på motorvägen (40:an mot Jönköping istället för Göteborg). Vända kan man i alla fall inte enligt de troende, eftersom Sankt Jimmy har GPS:en. Tiden får väl utvisa om vi hamnar rätt eller inte.

Jag har aldrig riktigt förstått varför vi just behövde en defensiv mittfältare eftersom jag tycker att både Gojani och Simon O passar bäst i den rollen. Särskilt Simon O som haft svårare för andra roller. Hur ska han användas nu? Risk för mycket bänk för honom i höst. Men i det här fallet har jag varit nedröstad av både troende och ateister, så jag får väl tro på er andra då. Hur som helst så låter det som om Thelin fått den spelare han vill ha, med tanke på att han beskrivs som "hårt arbetande och duellstark". Det låter bekant, och har nog använts tidigare om flera av Thelins nyförvärv (?). Jag hade jublat mer om ett nyförvärv presenterats som spel- och passningsskicklig, eller liknande. Därmed inte sagt att det är något fel på att vara hårt arbetande och duellstark. Men det låter som om vi fortsatt siktar på seger i gula-kort-ligan .


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 15 augusti 2019 kl 13.58
Många roliga inlägg just nu på VG.

Bertil Lindh, Trollhättan - torsdag 15 augusti 2019 kl 14.32
Då var vi 42 som tippat och IFE en norrman rikare. 70 tippare blir inte lätt. 60 st är målet för denna omgång men gärna fler förstås.

Lars Alexandersson, Linköping - torsdag 15 augusti 2019 kl 15.23
Alf >> Tur att du inte skrev påvecitatet på hans modersmål.

Thelinister och övriga: De kommande fyra seriematcherna blir otäckt viktiga. Det som oroar mig är att vi inte har spelat bra mot (de andra) bottenlagen: Falkenberg (b), HIF (h) och Kalmar (h), samt AFC (h) före uppehållet. Att vi ändå skrapade ihop 7 poäng på dessa fyra matcher får vi vara nöjda med - vi hade ju rätt mycket flyt både mot HIF och Kalmar, t.ex. Tar vi minst 7 poäng även på kommande fyra matcher tror jag att vi grejar kontraktet, men gör vi det? Det gick ju inte så bra förra hösten mot de lag som sedan åkte ut: bara 2 poäng totalt mot TFF (b), Dalkurd (h) och BP (h) ...

Vem kan ingjuta lite hopp?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 15 augusti 2019 kl 15.39
Hemma mot Östersund säger statistiken seger. Borta mot Sundsvall är statistiken än bättre till fördel oss. Sirius hemma talar all statistik för förlust. Borta mot laget vars namn inte får nämnas är det 100% för seger enligt statistiken.

Summerar vi då detta blir det minst 9 poäng av 12 möjliga.


Jörgen Willborg, Borås - torsdag 15 augusti 2019 kl 16.02
Man skulle också kunna extrapolera aktuell prestation som snittet efter sommarupphållet; då lutar det mer åt 2 av 12 poäng, sen är det Malmö, Häcken och AIK...

I färskt minne finns "sviten" från förra hösten Lars nämner ovan, då vi också behövde vinna lite matcher.

Herregud, det här kommer att bli tight.


Roland Dellton, Lerum - torsdag 15 augusti 2019 kl 16.20
De som ropade "kontraktet klart" efter Kalmarsegern har kommit till sans. Det här kommer att bli nervöst och det känns inte bättre om man tänker på det spel laget presterat. Men efter nästan två år skall väl "JT-systemet" sitta?

Mikael Häggström, Borås - torsdag 15 augusti 2019 kl 16.39
Klart är det inte med allsvenskt spel 2020 ännu men jag tror att 28 poöng kommer att räcka.

Om vi gör en tabell med inbördes möte och exkluderar de sju lagen i topp så är Elfsborg klart i topp med 18 poäng på 9 matcher. Örebro SK har 15 på 11 matcher och Sirius 14 på åtta spelade.

Tycker ända att vi ska fundera lite på som Lars Alexandersson skriver. Hur bra har vi spelat mot bottenlagen på sistone?

Vi kanske också ska tänka på att av de fem vinsterna i år så, jag vet att det är en lång serie där förutsättningarna varierar av olika skäl som form, skador, MEN vi har haft turen att möta såväl Örebro SK och IK Sirius under våren när de var i usel form och ett Kalmar FF med extremt många spelare på skadelistan. DET kan i så fall oroa mig lite.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 15 augusti 2019 kl 18.34
Det var ett tag sedan någon kritiserade hur dåligt tränade vi är. IFE träning 15/8.

Bo Andersson, Hässelby - torsdag 15 augusti 2019 kl 19.17
Dom måste ha klippt bort sekvensen från Rya åsar. Annars en rolig video!

Peter Olsson, Borås - torsdag 15 augusti 2019 kl 20.38
Den videon som Odhström länkar till borde ni kika på. Jösses vad IFE har steppat upp sina mediaproduktioner. Riktigt kul att se de olika momenten som de tränar. Kul att se Levi i full träningen igen också.

Bertil Lindh, Trollhättan - fredag 16 augusti 2019 kl 14.48
Då har vi nått 50 stycken. Minst 10 till innan dead-line i morgon eftermiddag. Var är Johan Kryger i Fristad undras ?

Christer von Zweigbergk, Viskafors - fredag 16 augusti 2019 kl 18.06
Malin Henriksson, BT, slog huvudet på spiken i dag apropå ständiga övergångar:

bt.se/sport/giggandet-gor-lag-till-framlingslegioner/


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 16 augusti 2019 kl 20.31
Ja, bra text av Malin H. Detta är en av de största nackdelarna med den moderna fotbollen. Som jag skrev härom dan måste Elfsborg till nästa år få stopp på den värsta spelarsnurren. Vi supportrar förtjänar bättre än att ständigt se nya, okända namn i laguppställningen.

Jag är förstås väl medveten om att detta inte är specifikt Elfsborgs fel. Problemet finns i hela fotbollsvärlden idag. Men vår klubb har dock nästan legat på Gais-nivå i spelaromsättning de senaste åren, och den vägen leder sällan till framgång.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 16 augusti 2019 kl 20.39
(Framför allt bra av Malin att knyta detta till den eländiga gigg-ekonomin, som inte för mycket gott med sig. För på så sätt får man även spelarnas perspektiv. Det är antagligen inte så kul att skickas runt i Europa på olika låne- och korttidskontrakt. Även om fotbollsspelarna förstås tjänar mer än de stackare som cyklar runt i Gbg med stora matlådor på ryggen.)

Bertil Lindh, Trollhättan - lördag 17 augusti 2019 kl 9.07
7 timmar kvar att tippa helgens allsvenska omgång. Vi är uppe i 55 tippare och minst 5 till borde vi bli. Fundera en stund och lämna in ert tips. ATT TIPPA ÄR ROLIGT MEN INTE HELT LÄTT.

Stefan Carlsson, Vårgårda - lördag 17 augusti 2019 kl 13.52
Vi kan notera att Jocke Nilsson har gjort sitt första mål för Arminia Bielefeld i dagens ligamatch mot Erzgebirge Aue.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 17 augusti 2019 kl 15.11
Bertil L>>>>> Börjar tro att din kompis i Fristad är samma kille som Alfons Åberg har som vän.

Lars Alexandersson, Linköping - lördag 17 augusti 2019 kl 16.08
... och Ante Covic har minsann gått och blivit tränare för Hertha Berlin.

Roland Dellton, Lerum - lördag 17 augusti 2019 kl 16.55
…..men en annan Ante än den som vaktade målet i Elfsborg

Bo Andersson, Hässelby - lördag 17 augusti 2019 kl 17.33
Bertils ”Var är Johan Kryger i Fristad” ser jag som en trickfråga. Lite som ”vilken färg hade Gustav II Adolfs vita märr”.

Bo Andersson, Hässelby - söndag 18 augusti 2019 kl 9.14
I övrigt vill vi se Kalmar, Örebro, Falkis och Sirius förlora idag.

Bertil Lindh, Trollhättan - söndag 18 augusti 2019 kl 14.16
Hoppas på sammalunda kanske med undantag för Falkenberg. Imorgon skall vi ta jämtarna från Östersund. Utan att veta så finns det nog inga jämtar i detta "köpelag". Å andra sidan har väl IFE inte speciellt många sjuhäringar.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 18 augusti 2019 kl 14.32
Bertil>>< Nog finns det några sjuhäringar i truppen, Ndione från Hässleholmen, Samuel Holmén från Annelund, Kabashi från Bollebygd och även Rosenqvist och David Olsson är ju Sjuhäringar om än utlånade. Sedan är det fler som flyttat till Borås som tonåringar, så nog finns det lite hemvävt kvar i IFE.

Bo Andersson, Hässelby - söndag 18 augusti 2019 kl 14.32
Jo, Falkenberg ligger ju nära hjärtat också, men nu i slutspurten är det alle man för sig själv.

Petter Alburg, Växjö - söndag 18 augusti 2019 kl 17.13
Risken är att vi efter denna omg har 3 p ner till kval...

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 18 augusti 2019 kl 18.00
Ösregn/motvind i Växjö? Falkenberg vinna borta mot MFF?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 18 augusti 2019 kl 18.10
I mörkaste Småland tror man tydligen även att Östersund ska vinna imorgon. Är det något i vattnet?

IFE kommer att ta tre poäng imorgon och därmed åtta poäng till kvalplats. Heja di Gule.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 18 augusti 2019 kl 18.17
Jag hoppas Elfsborg har span på mittfältaren Björkengren i FFF, den "gubben" ska vi värva.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 18 augusti 2019 kl 18.42
Ösregn/motvind i Växjö? Falkenberg vinna borta mot MFF?

Roland Dellton, Lerum - söndag 18 augusti 2019 kl 18.59
Från Officiella:

TRUPPEN Kevin Stuhr-Ellegaard, Tim Rönning Stian Rode-Gregersen, Gustav Henriksson, Alejandro Portillo, Simon Strand, Rami Kaib. Sivert Heltne Nilsen, Stefan Ishizaki, Samuel Holmén, Simon Olsson, Alex Dyer, Simon Lundevall, Deniz Hümmet, Rasmus Alm, Jesper Karlsson, Per Frick, Jonathan Levi, Arian Kabashi

Frånvaro (skada/rehab/sjukdom/avstängning): Jon Jönsson. (Hjärnskakning) Följer hjärntrappan, börjat träna. Frederik Holst (rehab) Robert Gojani (rehab)

Ndione????


Petter Alburg, Växjö - söndag 18 augusti 2019 kl 19.14
Lennart... Var det någon som trodde Kff skulle spöa Solna på bortaplan? Vattnet må vara dåligt i Växjö men jag tillbringade helgen, som vanligt, i Vilshärad o har inte druckit Växjövatten sedan i fredags... Är inte alls säker på vinst i morgon även om jag hoppas...

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - söndag 18 augusti 2019 kl 19.40
>> Petter, det är nog även något i vattnet i Halland? Det har jag också druckit i helgen och är inte heller så säker på två poäng i morgon...

Jörgen Willborg, Borås - söndag 18 augusti 2019 kl 20.07
Rejäl Thelinsågning i BT.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 18 augusti 2019 kl 20.27
Mycket märkligt att vår, enligt mig, bäste anfallare inte finns med i truppen. Vad har hänt?

J-O S>>> Det måste garanterat vara något i vattnet i Halland. IFE kan få få tre poäng (mest troligt), en poäng (mindre troligt) eller 0 poäng (osannolikt), men två poäng är garanterat omöjligt.

Jag förstår ju tidningarna som låser sina sidor, men det är ju omöjligt att betala för tiotals olika tidningar. Någon som kan summera krönikörens åsikt, mer än att vi under Thelin tagit lite poäng?


Jan-Ove Sjöberg, Varberg - söndag 18 augusti 2019 kl 21.15
Även om det tar emot så måste jag ge dig rätt Lennart.

Såg att trepoängsystemet infördes 1990! Man kan ju undra vart jag varit senaste 29 åren? Visserligen var det samma år jag träffade min fru men, samband?

Men ok, kan vi inte få två poäng så tar vi väl tre istället!


Roger Olsson, Borås - söndag 18 augusti 2019 kl 21.25
Enligt BT har Ndione känningar i ett knä. BT har också en mycket intressant sammanställning av poängsnittet för tränarna i Elfsborg sedan den allsvenska comebacken 1997. Sämst poängsnitt av alla har Thelin. Grönhagen, B-A Strömberg ja t.o.m. Kalle Björklunds lag tog fler poäng i snitt än vad Thelin har gjort. Thelins snitt var 1.0 förra året och 1,1 hittills i år. Vi får väl hoppas att snittet för Thelin kan höjas de närmaste matcherna även om formen inte talar för det.

Anders Täreby, Steninge - måndag 19 augusti 2019 kl 8.57
Jag hällde upp en liter halländskt vatten på en bricka igår kväll. När jag tittat på vattenspegeln en stund såg jag en bild av en nöjd Sivert som sittande på Thelins axlar tackar guliganerna efter matchen... I bakgrunden skymtades en gråtande Evert Ljusberg. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att vi tar tre poäng mot Östersund!

Jörgen Willborg, Borås - måndag 19 augusti 2019 kl 11.23
Senast vi vann mot Östersund var 25 juli 2016 (3-1), efter det 6 raka utan vinst. Dags nu.

Lars Alexandersson, Linköping - måndag 19 augusti 2019 kl 11.35
Nu börjar den allsvenska ödesmånaden: 19/8 ÖFK (h), 26/8 GIF (b), 31/8 Sirius (h), 16/9 AFC (b). Nu måste poängen börja trilla in.

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 19 augusti 2019 kl 12.00
Vi har förresten inte tagit ledningen i en match sedan Eskilstuna hemma den 15:e maj. Dags att bryta den idiotiska traditionen.

Bertil Lindh, Trollhättan - måndag 19 augusti 2019 kl 12.11
Efter viltolyckan i Vänga efter Djurgårdsmatchen fick jag i fredags tillbaka bilen hel och fin. Det innebär resa till Borås under seneftermiddagen med full bil. Hade inte bilen blivit klar så fanns i vart fall 2 reservbilar. Hoppas att de gulsvarta spelarna är helare o piggare än vad jag själv är. dÅ BLIR DET 3 poäng i kväll är jag ganska säker på. Vi ses (jag o ca 4500 andra åskådare).

Bertil Lindh, Trollhättan - måndag 19 augusti 2019 kl 14.43
Matchen borta mot Gauthiod i Grästorp startar 18.00 eller 18.30 på torsdag. Vem vet SÄKERT?

Bertil Lindh, Trollhättan - måndag 19 augusti 2019 kl 14.46
Matchen borta mot Gauthiod från Grästorp i svenska cupen är på torsdag på den fina arenan Lunnevi. På VG står starttid 18.30 medan på Elfsborgs hemsida kl 18.00. Vad är rätt undras ? (Äntligen nära till en match).

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 19 augusti 2019 kl 14.48
Las Palmas vet säkert. Avspark 18:00 Lunnevi IP.

Lars Alexandersson, Linköping - måndag 19 augusti 2019 kl 14.58
Ändrat här på VG också! (Från början annonserades starttiden 18.30. Varför ändrades den?)

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 19 augusti 2019 kl 15.00
Tiden ändrades till 18:00 för att det inte finns elljus på Lunnevi IP.

Lars Alexandersson, Linköping - måndag 19 augusti 2019 kl 15.14
Man tar alltså höjd för förlängning och straffar - hemska tanke!

Krister Sandberg, Skoghall - måndag 19 augusti 2019 kl 18.10
Och jag som trodde att matchen var flyttad hit till Skoghall! Hemmaarenan för IFK Skoghall heter nämligen också Lunnevi IP.

Bo Andersson, Hässelby - måndag 19 augusti 2019 kl 18.56
När man tvingas titta neråt i tabellen, tvingas man hålla på Djurgården och IFK idag. Vore skönt att slippa.

Magnus Eriksson, Stockholm - måndag 19 augusti 2019 kl 19.22
2 - 0!

Nu tittar vi uppåt Bosse!


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 19 augusti 2019 kl 19.25
Så jävla uselt. Värdelöst, precis.

Bo Andersson, Hässelby - måndag 19 augusti 2019 kl 19.28
3-0! Risk för nackspärr när vi tittar så högt uppåt, Magnus!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 19 augusti 2019 kl 19.52
Jesper Karlsson är kung!!!!

Domaren måste vara från Jämtland. Dömer emot oss konsekvent och givetvis är det vi som får ett gult! Östersund borde fått två och så missar han en straff.

Trots det är vi bäst, precis som det ska vara. Heja di Gule.


Karl Orrling, Helsingborg - måndag 19 augusti 2019 kl 19.59
Kul att vara gul

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 19 augusti 2019 kl 21.16
Väl genomförd match. Helt plötsligt kan Olsson och Holmen ägna sig åt det de ska göra på plan.

Så enkelt det är när rätt spelare finns på plan.


Krister Sandberg, Skoghall - måndag 19 augusti 2019 kl 21.22
Såja! Medaljhoppet lever! Segrar i resterande 10 matcher då kan vi nog räkna in åtminstone en bronspeng.

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - måndag 19 augusti 2019 kl 21.37
Precis det vi behövde nu, en stabil storseger och avancemang i tabellen. Nu får man arbetsro. Hoppas trenden vänt nu. En bra dag, bra jobbat!

Anders Täreby, Steninge - måndag 19 augusti 2019 kl 21.39
Så kul det är att se när en spelare får sitt genombrott! Jespers första halvlek är ju fantastisk, och vilket mål han gör till 1-0, rena Super-Mac!

Såg någon om Sivert satt på Thelins axlar efter matchen?

Fina fötter på Levi när han kommer in.

Den här segern ger lite arbetsro, nu siktar vi uppåt!


Kent Carlsson, Sandhult - måndag 19 augusti 2019 kl 21.48
Äntligen!! fick Jesper visa vilken bra spelare han är. Insatsen borde ju ge självförtroendet en rejäl knuff uppåt.
Frick bökar och stökar tar mycket i luften och måste vara jobbig att möta, dessutom gjorde han ju mål.
Jag tyckte att Sivert gjorde en bra match inte minst med tanke på att det var första framträdandet i gulsvart. Fortsätter han på samma sätt så är han den defensiva mittfältaren som vi har saknat.
Avslutningsvis en viktig seger som är värd en skål.

Peter Olsson, Borås - måndag 19 augusti 2019 kl 21.52
Vi hade en period i första halvlek, strax efter 2-0 tror jag... Jag trodde ett tag att jag tittade på Elfsborg anno 2006 eller 2008. Östersund var helt vilsna och vi spelade kortpassningspel, bytte kant.. Det var så vackert...

Jesper Karlsson, jag har alltid önskat in han i startelvan. Tror han kan bli en ny Bajrami eller Zeneli.. Bara han får rätt matchvana och rätt backup. Tror den nya norrmannen kan vara den som löser att våra offensiva spelare får vara just offensiva.

Utöver det, underbart att se Levi på planen igen. Jag hoppas verkligen Elfsborg ser till att behålla honom.

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 19 augusti 2019 kl 22.54
Hög inledande press. Ta ledningen, fall ner lite. Locka upp öfk i banan. Dra på maxtempo igen, utöka. Repetera.

I dag stämde det till 100,och den som ännu inte begriper taktiken kommer nog aldrig begripa den, hur noga man än förklarar.

Äntligen har vi lagdelarna och spelarna som begriper vad som ska göras.

Holmen och Olsson fick nu ägna sig åt precis det de ska ägna sig åt och var lysande! Jeppe fick bollarna levererade, eftersom Olsson slapp ta fullt ansvar för defensiven. Allt tack vare Sivert Nilsen.

Jag har hela tiden hävdat att vi saknade den spelartypen. Men nu är han på plats!

Öfk var inte bra. Men vi GJORDE så de inte kunde bli bra. Nu kommer i vändningarna direkt "Ja men öfk är ju ett bottenlag!". Ja, de är precis vad de är. Och det är de lagen vi ska slå, rejält, på hemmaplan.

Jag ser redan fram mot ett mycket intressant 2020!

Och ja, det känns sååååååå skönt att ha rätt och veta att man sagt detta hela tiden....


Bertil Lindh, Trollhättan - tisdag 20 augusti 2019 kl 0.09
Tack redaktören för väldigt snabb rättning av omgång 20. När jag kom hem för ca 1 timme sedan blev det ett glas starkt. Det kommer att bli söta drömmar i natt. Ett nytt ord för IFE ("Sivert-effekten). Sivert styrde o ställde och kändes som en ny kejsare men kanske inte så småful som kejsaren spelade.

Bertil Lindh, Trollhättan - tisdag 20 augusti 2019 kl 8.49
I den tjugonde omgången uppmärksammas att för 6:e gången blev resultatet över 300 poäng. Richard Adelmo fick 305 poäng vilket placerar Adelmo på plats 4 genom alla tider. Grattis ! Hur gör du undras ? Rekordet hålls av Kenneth Baglee från 2013 med 335 poäng. Jag lyfter min hatt !

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 20 augusti 2019 kl 9.52
Härligt att se Sivert gå in och korrigera positioner på Alm, Strand, Olsson och Kaib konstant hela tiden. Dessutom faller han ner naturligt när Portillo gick framåt. Vid ett tillfälle var Portillo i offensivt straffområde pga rockaden. Det om något är överaskningsmoment.

Att presspelet satt igår beror nog främst på att Östersund var det sämsta laget som spelat på Borås Arena de senaste 2-3 åren. Sedan gjorde vårt självförtroende att spelarna hittade bra rörelser framåt. Sedan vill jag vara naiv och tro att Sivert höll ihop mitten. Han pekade konstant och Amin, Colkett och Hopcutt fick aldrig ytor att göra något med bollen centralt.

Vårt presspel har i år vunnit mer framgångar på hemmaplan, men det är också framförallt mot sämre lag vi kan upprätthålla det. Igår blev det väldigt enkelt då Östersund var oerhört naiva vid uppspel. Naivitet vid uppspel tror jag förövrigt också att Sundsvall och AFC kan stå för.

Nu gäller det att vi vågar och vill använda det på bortaplan och mot bättre lag. Det här spelet gynnar spelare som är löpstarka, vilket jag tycker vi har fått in en bra stomme av. Sundsvall och AFC är två fina bortamatcher att fortsätta ta poäng och få utdelning på. Håller vi i detta under hösten? Det vore skönt med en mer harmonisk försäsong till 2020.


Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 20 augusti 2019 kl 9.56
Richard Adelmo var ytterst nära att få hela 330 poäng, dessutom. Det hade han fått om inte Hümmet hade gjort 4-1 i minut 90+3.

Segermarginal 115 poäng - har det hänt förr, tabellbitare Bertil?


Bertil Lindh, Trollhättan - tisdag 20 augusti 2019 kl 10.25
Utan att kolla känns det som att segermarginalen är nytt rekord, men jag kollar o återkommer.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 20 augusti 2019 kl 12.39
Jag twittrade lite om värvningar nu när Sivert kändes så bra igår. Jag orkar inte föra in det här, men det är säkert någon som vill läsa.

Så här har ni länk.


Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 20 augusti 2019 kl 12.50
Ett tag, medan Göteborg låg under i sin match, började jag drömma om att vi skulle kunna sätta upp ett ädelt mål för säsongen: att komma i kapp IFK. Så länge de låg under igår skilde "bara" sju poäng till dem och vi har ju kvar att möta dem hemma. Men nu stod sig ju inte resultatet i Helsingborg tyvärr.

Nu blir vi kvar i mittskiktet, där vi legat större delen av säsongen. Långt från toppen, inte i farozonen för att åka ur. En ganska trist position för oss supportrar på sätt och vis, men jag väljer att se det mer positivt: det är ju en klar förbättring mot fjolåret. Och framför allt ser spelet bättre ut, och fler bitar har kommit på plats i framtidsbygget.


Mattias Palm, Fristad - tisdag 20 augusti 2019 kl 13.16
Kul!!! Med seger för di gule. Jesper Karlsson var magisk att se, men visst borde Aly Keita kunnat göra något mer åt det första målet. Ska bli spännande att se hur Thelin väljer att spela mot de svårare motståndarna som väntar om fyra omgångar, när Elfsborg vunnit (för det ska de väl göra) fyra raka. Det är DÅ det gäller, hur står sig våra gulsvarta idoler mot betydligt vassare motstånd. Jag är inte så övertygad jag om att det kommer gå som på räls mot Häcken, Malmö och Aik.

Det mest positiva av allt är väl trots allt att det nu definitivt inte kommer bli någon bottenfajt samt att Jesper Karlsson kanske kan bli Boråsarnas nya kelgris (tillsammans med Ndione), och locka tillbaks en del folk till arenan igen.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 20 augusti 2019 kl 13.25
Johan,
Tänk då att vi möts i Borås. Vinner vi den är det åtta poäng som skiljer!

Innan vår match den 27 oktober spelar Blåvitt många matcher mot storlag som är i guldstrid.

Realistiskt? Nja...Kan man hoppas? Självklart!


Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 20 augusti 2019 kl 14.22
Blåser ni inte faran över lite väl snabbt nu? Vi har fortfarande bara 24 poäng.

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 20 augusti 2019 kl 14.43
Lars A: Du menar att vi fortfarande har chans på medalj? Tja, om vi vinner resten av matcherna hamnar vi på 54 poäng, vilket kan räcka till en topp fyra-plats. Men det är ju inte så sannolikt trots allt. Och det kräver också att minst ett lag där uppe kollapsar.

Det går säkert också att räkna ut ett sätt som gör att sex lag går förbi oss i tabellen och vi ramlar ur. Allt kan naturligtvis hända. Men realistiskt sett är vi fast i mitten.


Kent Carlsson, Sandhult - tisdag 20 augusti 2019 kl 16.42
Jag håller med Lars! Det farligaste som finns är att för tidigt blåsa faran över och därmed förlora koncentration och fokus. Det är många som gått i den fällan.
" Det är inte över förrän den feta damen sjunger."

Bertil Lindh, Trollhättan - tisdag 20 augusti 2019 kl 16.56
Omgång 20:s segermarginal på 115 är ett nytt fantastiskt rekord. Det gamla rekordet var en differens på 68 vilket skedde 1998 omgång 25. Då vet alla läsare detta.

Bertil Lindh, Trollhättan - tisdag 20 augusti 2019 kl 17.00
Då har 37 st tippat omgång 21. Det är 95 timmar kvar att tippa. 1 tippare varje timme gör ett nytt fantastiskt deltagarrekord. Ni som är tveksamma att vara med i denna skicklighetstävling säger jag bara tippa. Har ni ingen kod eller inte minns kontakta redaktören.

Jonas Claesson, Bottnaryd - tisdag 20 augusti 2019 kl 17.36
Jo, det krävs nog bara ett missat inkast, sen är avgå-kören tillbaka. Ni har rätt!

Mattias Palm, Fristad - tisdag 20 augusti 2019 kl 17.43
Okej, det kanske inte blir tre raka segrar till efter denna, men det är ändå alltför många svaga lag i årets allsvenska för att jag på riktigt ska bli orolig för kval/degradering.

Att sikta uppåt känns inte heller direkt realistiskt. Tio poäng upp till närmsta lag, nä det blir alldeles för svårt.Men Thelin har iaf köpt sig lite mer tid och arbetsro som storsegern igår.


Erik Nilsson, Linköping - tisdag 20 augusti 2019 kl 18.59
Härlig match!

Många har skrivit insiktsfullt om matchen, och jag håller med om mycket.

Ang. vår förmåga att dra ut på motståndarnas lag och sedan växla tempo så tänker jag att en grundförutsättning för detta är att vi klarar av att hantera motståndarnas press. Tills helt nyligen var Simon Olsson den enda i vårt lag som var riktigt bra på detta. Nu är de plötsligt tre som kan hjälpa till: Olsson, Nielsen och Portillo. Det gör det mycket enklare. Både Portillo och Nielsen tycks mig vara väldigt begåvade värvningar.

Det är ju en floskel, men ack så viktigt det första målet är, men hur ska vi göra när vi inte får det?

När Jesper Karlsson kom till klubben var det ett direkt byte mot Hedlund. Jag tyckte vi fick in en nästan lika snabb spelare men som också hade teknik och bra avslut. Kort och gott, en uppgradering. Det var något sånt här jag föreställde mig då, det tog sin lilla tid.

Per Frick var strålande, särskilt i början av matchen när vi gick för första målet (!). Känner han flåset av Ndione tro?

Inget ont om Holst, men för stunden är Kaib och Strand mina startytterbackar.

I tabellen kan allt hända, men jag avfärdar redan nu AFC och Sundsvall. De är för många poäng efter + att de inte visat tillräckligt med kvalitét. Av övriga lag kan säkert flera gå om oss men för att vi ska hamna på kvalplats så måste ju _alla_ göra det - det tror jag bara inte.


Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 20 augusti 2019 kl 19.14
Nej, inte heller jag tror att vi hamnar på kvalplats eller värre. Vad jag menar är bara att man aldrig ska ta ut något i förskott. De nödvändiga poängen ska plockas också.

Det vore underbart om vi hade minst 30 poäng efter AFC-matchen - då kan vi spela avslappnat i de svåra matcherna mot MFF (h), Häcken (b) och AIK (h).


Kenneth Nygren, Sjuntorp - tisdag 20 augusti 2019 kl 19.27
Gött att det är match tätt inpå nu när det går bra igen och inte långt hemifrån heller. Väl mött i Grästorp! Gick ju bra sist, 7-0 efter fyra av DG!

Gert Björnalm, Borås - tisdag 20 augusti 2019 kl 22.44
Jonas C: Ursäkta, men jag kan bara inte låta bli... Det är väldigt mycket roligare när du är nyanserad och resonerande än när du, återigen, nått en ny bottennivå: måndag 19 augusti 2019 kl 19.25. Siktar du på att sänka debatt-nivån eller vad handlar det om? Och det kanske bara räcker med ett misslyckat inkast för att avgå-kören ska komma igång, men för dig räcker det med 7 poäng på 8 matcher, varav 6 poäng mot motstånd i sämre form än oss, för att du ska konstatera att du haft rätt hela tiden.

Så där Jonas, nu är det fritt fram att sparka tillbaka, det får jag tåla när jag hängt ut dig så.

Men absolut, matchen var ett mycket stort fall framåt. Riktigt kul att se, och för första gången på länge känns det som att hoppet är på väg tillbaka. Och till och med jag, som saknar Jonas bländande öga för taktiska finesser, kunde se och förstå åtminstone en del av Thelins taktik. Nu hoppas jag bara att detta är början på en ny trend..

För övrigt glädjer jag mig lite extra åt tre spelares insats:
- Jesper så klart, som kämpat länge för detta
- Kaib, som inte bara gjorde en bra match offensivt, utan var även stabil defensivt. Borde verkligen få (många) fler chanser. Älskar hans sköna knorrande inlägg, särskilt när han slår dom tidigt istället för att löpa ända fram till kortlinjen (ex vid hans assist igår).
- Simon Olsson. Jag var lite orolig att han skulle ha jobbigt att funka ihop med Sivert, men samspelet funkade klart över förväntan och Simon gjorde en bra match (med något bolltapp, men även mycket på plussidan).


Fredrik Sigurd, Borås - onsdag 21 augusti 2019 kl 9.33
Var ju inte så länge sedan Jonas själv ingick i "avgåkören" :) Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 22 juli 2019 kl 19.51 Orkar inte mer. Avgå, Thelin. Detta kommer aldrig funka.

Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 21 augusti 2019 kl 10.38
Fast där försvarar jag Jonas... han är som många av oss känslostyrd, och det inlägget var ett känsloinlägg "... jag orkar inte mer.."... och en gång är ingen gång... Ibland är det befriande med ett mått av kaxighet... förutsatt att grundattityden är ödmjuk. Hellre det än en kaxig grundattityd med korta ögonblick av ödmjukhet...

Kent Carlsson, Sandhult - onsdag 21 augusti 2019 kl 15.56
Ja, det är verkligen högt och lågt på VG. Men det är väl naturligt att det är så på denna typ av forum. Man väljer ju själv om man anser att det är mödan värt att läsa ett inlägg.
Sedan är väl det självklart (som i alla sammanhang) att var och en får ta ansvar för det hen skriver.

Bo Andersson, Hässelby - onsdag 21 augusti 2019 kl 18.32
Match imorgon igen. Jag kan ge mig tusan på att Thelins taktik (sammanfattad av någon här på VG som att ”ta ledningen”) kommer att fungera igen!

Bo Andersson, Hässelby - onsdag 21 augusti 2019 kl 19.01
Cibicki utlånad igen.

Daniel Oskarsson, Borås - onsdag 21 augusti 2019 kl 23.15
Positivt med fint anfallsspel och tendenser
Hoppas självklart på fler poäng. Men glömmer folk?
I april hade vi liknande spel. Vann två matcher på raken. Sen tog vi 6 av 18 poäng fram till uppehållet. 3 mål framåt.
Östersund har vunnit en bortamatch
Kalmar hade halva laget borta..
Vi möter Häcken borta. Vi har 3-15 i målskillnad mot dom senaste fyra på Hissingen
Vi har tagit 5 av 30 poäng borta
Faran är över för den här gången. Elfsborg kommer troligen inte höja upp snittet på 1.2p per match något nämnvärt

Nu blev sanningen riktigt negativ.

Realstiska poäng kvar?
21. Round Sundsvall Elfsborg 1p
22. Round Elfsborg Sirius 3p
23. Round AFC Eskilstuna Elfsborg 3p
24. Round Elfsborg Malmo FF 0p
25. Round Hacken Elfsborg 0p
26. Round Elfsborg AIK 0p
27. Round Elfsborg Falkenbergs 3p
28. Round Orebro Elfsborg 0p
29. Round Elfsborg Goteborg 1p
30. Round Helsingborg Elfsborg 0p
Snitt 1.1

Jag håller på Elfsborg och hoppas på vinst i alla matcher men något är allvarligt fel i IF Elfsborg.

Peace.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 22 augusti 2019 kl 8.36
Daniel,
Med din uträkning landar vi på 35 poäng, vilket bör garantera en 10:e-plats.
Jag själv tror på 40-43 poäng, vilket historiskt sett alltid har räckt till en 8:e-plats.

Du tror på 4p i bortamatcherna mot Sundsvall, AFC, Häcken, Örebro och Helsingborg. Där tror jag vi tar minst 7-8 poäng.
Du tror på 7p i hemmamatcherna mot Sirius, MFF, AIK, FFF och IFK. Där tror jag på minst 10-11 poäng.

Antagligen hamnar resultat mittemellan, så vi når 38p. Det borde nog som sämst räcka till 9:e-platsen.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 22 augusti 2019 kl 9.23
Mycket snack om poängsnitt det sista. Här är en tabell med poängsnitt på hemmaplan:

1. MFF 2,6
2. Bajen 2,6
3. Häcken 2
4. DIF 2,1
5. Peking 2,1
6. AIK 2
7. IFE 1,9
8. Blåvitt 1,9
9. ÖFK 1,4
10. FFF 1,3
11. HeIF 1,2
12. AFC 1
13. GIFS 1
14. KFF 0,9
15. ÖSK 0,8
16. IKS 0,7

AIK och Djurgården har en match mer hemma än oss andra.

Att vårt hemmaspel sett så bra ut i år och bortaspel så dåligt tror jag beror mycket på vilka lag vi har mött. T.ex kommer hemmasnittet balansera neråt av att vi möter MFF och AIK hemma i höst. På samma sätt kan bortasnittet höjas genom att vi möter sämre lag borta.


Bo Andersson, Hässelby - torsdag 22 augusti 2019 kl 10.20
Idag spelar Vårgårda mot Falkenberg. Någon som flyger in till matchen?

Daniel Oskarsson, Borås - torsdag 22 augusti 2019 kl 10.40
>> Glenn

"Du tror på 7p i hemmamatcherna mot Sirius, MFF, AIK, FFF och IFK. Där tror jag på minst 10-11 poäng."

"Att vårt hemmaspel sett så bra ut i år och bortaspel så dåligt tror jag beror mycket på vilka lag vi har mött. T.ex kommer hemmasnittet balansera neråt av att vi möter MFF och AIK hemma i höst. På samma sätt kan bortasnittet höjas genom att vi möter sämre lag borta."

Din första tes gär att vi höjer snittet hemma. Din andra gör att vi sänker snittat hemma.

Jag tror inte vi kommer trippla vårat poängsnitt på bortaplan de sista matcherna som du tror. Jag tror helt enkelt att vi är för dåliga borta pga underlaget och motivationen slår "klass" när det börjar närma sig. Fast å andra sidan har vi 4 av 5 konstgräsmatcher kvar på bortaplan..

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 22 augusti 2019 kl 11.02
Nä, dra på trissor.. spelar Odhström mot Falkis... det är väl därför det varit tyst på honom sedan i måndags kväll... han har laddat.. och tar med sig lite eld i baken från sydön... mellanlandade i en radiointervju med radio sju på vägen... heja Vårgårda!

Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 22 augusti 2019 kl 11.26
Inte har det varit tyst om Odhström. Vi har ju kunnat höra honom i radion, där han har rapporterat om skogsbränderna på Gran Canaria.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 22 augusti 2019 kl 12.19
Har en kompis på besök och vi har åkt runt lite och då blir det mindre tid framför datorn. Dessutom har det blivit en massa telefonintervjuer om branden. Ikväll hoppas jag på dubbelseger. Vårgårda spöar Falkenberg och Elfsborg tvålar till Gauthiod.


Bertil Lindh, Trollhättan - torsdag 22 augusti 2019 kl 14.41
Om drygt 2 timmar avresa till Grästorp med 3 passagerare. Enligt BT så är det inte det starkaste laget vi kommer med, men det måste ju bli vinst iallafall. Just nu så småregnar det i Trollhättan ca 2 mil från Grästorp. Det blir nog paraply skulle jag tro.

Bertil Lindh, Trollhättan - torsdag 22 augusti 2019 kl 16.19
48 timmar kvar att tippa omgång 21. 44 har tippat och målet är 60. Kom igen gott folk o tippa.

Lars Alexandersson, Linköping - torsdag 22 augusti 2019 kl 19.43
Det har varit driftsstörningar på FS data - igen.

... och 1-1 i Grästorp just nu. Herregud.


Bo Andersson, Hässelby - torsdag 22 augusti 2019 kl 19.45
1-1 med fyra kvar av ordinarie. Men ingen fara, eftersom vi ”tog ledningen” så sitter ju taktiken perfekt.

Daniel Oskarsson, Borås - torsdag 22 augusti 2019 kl 19.59
Underskattning? Skickar reservera? Nej just det. Det är ju etablerade allsvenska spelare de flesta. Inte halva laget bestående av U-spelare. Hoppas systemet satt sig till straffläggningen.

Hasse Ekdahl, Borås - torsdag 22 augusti 2019 kl 20.34
I en förlängning 3-1 ! Ordinarie matchtid Ishisaki, Jesper Karlsson o Ishisaki...

Christer von Zweigbergk, Viskafors - torsdag 22 augusti 2019 kl 20.43
Inställningen var säkert på topp hos Elfsborg men Gauthiod är ju ett ruskigt bra lag som är svårslagna hemma. Starkt att vinna trots motvind i andra halvlek...

Bertil Lindh, Trollhättan - torsdag 22 augusti 2019 kl 21.35
Då var vi hemma från Grästorp efter en blöt match. Gauthiod gjorde en riktigt bra match medan IFE var ganska "kassa". Dåligt tempo, stillastående spelare och usla passningar. Vi måste ha fart annars är vi väldigt lättlästa. Betänk att Gauthiod hade ett avslut i underkanten av ribban och ett stolpskott. Vi levde farligt helt klart. Spelar vi såhär mot Sundsvall blir det inga poäng.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 22 augusti 2019 kl 21.50
Cup är cup. Vi gick vidare och bara det räknas. Helsingborg och Norrby åkte exempelvis ur och flera andra topplag gick vidare med hjärtat i halsgropen.

Ser man på laget som startade var det inte många från senaste startelvan, bara två, Kaib och Holmén.

Tim Rönning, Frederik Holst, Jon Jönsson, Gustav Henriksson, Rami Kaib(Ut), Stefan Ishizaki, Samuel Holmén(Ut), Alex Dyer, Arian Kabashi(Ut), Deniz Hümmet, Simon Lundevall(Ut)

Ersättare: Kevin Stuhr-Ellegaard, Alejandro Portillo, Simon Strand(In), Rasmus Alm(In), Anton Thorsson, Jonathan Levi(In), Jesper Karlsson(In)

Från matchen mot Östersund:

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Simon Strand, Stian Gregersen, Alejandro Portillo, Rami Kaib–Jesper Karlsson, Simon Olsson, Sivert Heltne Nilsen, Samuel Holmén (86), Rasmus Alm (76)–Per Frick (89)

Ersättare: Tim Rönning, Gustav Henriksson, Stefan Ishizaki (86), Deniz Hümmet (89), Alex Dyer, Simon Lundevall, Jonathan Levi (76)


Markus Jansson, Lerum - fredag 23 augusti 2019 kl 10.22
Ingen Sivert -> inget välfungerande spel. Det är ju tydligt utifrån två senaste matcherna!

Bosse Johansson, Göteborg - fredag 23 augusti 2019 kl 11.34
Matchen som sådan var rena öknen med uselt tempo och flera goda chanser för Gauthiod. Med lite oflyt hade vi kunnat åka ur Svenska Cupen redan här. Allt detta i under stundom hällande ösregn. Men ändå, jag gillar den här sortens nedslag i det riktiga Folkrörelsesverige med bullbakande tanter och en speakerröst som uttalar Alex Dyer precis som det låter på svenska och på bred skaraborgsdialekt dessutom. Och kaffet var mycket bättre än på Borås Arena.

Bertil Lindh, Trollhättan - fredag 23 augusti 2019 kl 12.25
Då har 49 tippat och 27 timmar kvar att tippa. Kom igen 60 är målet.

Läs nya (från 23/8 kl 13.54) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!