VG debatt - inlägg sedan 12/7 kl 15.33


Claes Lindquist, Malmö - lördag 1 september 2018 kl 14.54
Att Elfsborgs spelare tränar mindre än en ambitiös hobbymotionär, det vet väl alla vid det här laget, Men vi spelar också alldeles för få matcher. Och för sällan. Det är tråkigt för oss fans och det är långt mellan matcherna. Jag tror nog att spelarna också tycker det. Kombinationen för lite träning, för få matcher och för dåligt resultat kanske hänger ihop. Allt detta resulterar sedan i mindre publikintresse, tristess mellan de få matcher som spelas och sämre ekonomi. Knappt en match per vecka under tävlingssäsong är urtrist lite

Claes Lindquist, Malmö - lördag 1 september 2018 kl 14.59
Oh, jag glömde skriva att få matcher ger mindre aktivitet på VG debatt! Så jag önskar alltså fler matcher per säsong. Vi kanske kan utöka antalet matcher i Allsvenskan. Eller starta en ny Nordisk serie. Eller ha en egen miniliga mellan alla dåliga Västsvenska lag som inte når Europacupspel (Elfsborg, IFK Göteborg, GAIS, ÖIS, Norrby, Häcken, Falkenberg, Varberg m.fl)

Ivar Tengklint, Glommen - lördag 1 september 2018 kl 17.44
Jo, Claes, men det kostar i tid och pengar. För såväl klubb som åskådare.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 1 september 2018 kl 18.10
Attans konstigt att inte hobbymotionärerna tar plats i Allsvenska lag.

Är det någon fler än jag som saknar statistikoraklet Häggströms inlägg på Elfsborgs sida?

Hittar ingen bra statistik, mer än två raka oavgjorda och dessförrinnan tre raka segrar hemma mot Kalmar. Kan man få be om en ny seger?


Claes Lindquist, Malmö - lördag 1 september 2018 kl 18.10
Ivar, det är väl inget bra skäl för att inte spela fler matcher. Om det är ett skäl, borde vi väl halvera antalet matcher eller inte spela alls om man hård drar det

Claes Lindquist, Malmö - lördag 1 september 2018 kl 19.13
Lennart, det är ju just det de gör, fotbollsspelare som tränar som hobbymotionärer, 4-6 timmar per vecka, tar plats i Allsvenska lag hela tiden. Det är ju just det som är min poäng. Men alla hobbymotionärer tränar ju inte fotboll, och många är inte speciellt bra på fotboll eller har inte hållit på med fotboll i 15 år. Många som tränar 5-8 timmar per vecka är också lite för gamla för fotboll. Men springa maraton kan de.

Mattias Palm, Borås - söndag 2 september 2018 kl 9.37
Claes>> Jag håller ju med dig i dina åsikter gällande träning, tycker också det är sjukt konstigt att inte allsvenska spelare tränar mer, där är vi överens.

Däremot tror jag att antalet matcher är alldeles lagom. Blir det som inom ishockeyn med matcher varannan dag så kommer det gapa ännu tommare på läktarplats.


Claes Lindquist, Malmö - söndag 2 september 2018 kl 10.40
Ja Mattias, du har säkert rätt om vi harvar på i den nedre halvan. Jag tänkte mer att det är tråkigt för oss fans, när det är så få matcher (och när det går så dåligt) När det går bra så blir det ju automatiskt fler matcher, i Svenska cupen, Europaspelsmatcher mm. Och ju mer man spelar, till en viss gräns, ju bättre kanske man blir? Så därför föreslår jag i första hand tävlingsmatcher som ligger utanför Allsvenskan. Och om vi nu inom överskådlig framtid kommer att harva i mitten och neråt i Allsvenskan, så kanske det vore välgörande med andra typer av tävlingsmatcher. En idédiskussion efterlyses.

Claes Lindquist, Malmö - söndag 2 september 2018 kl 10.55
Allsvenskan efter 11 omgångar. MFF 12 poäng, IFE 12 poäng

Allsvenskan efter 19 omgångar. MFF 32 poäng, IFE 17 poäng.

Vad kan ha hänt? Vi var ju exakt lika dåliga i 11 omgångar om man ser till inspelade poäng. Nu är MFF näst bäst i hela Allsvenskan de senaste 8 omgångarna. Har MFF bytt hela spelartruppen? Nej, det har de inte. Det kan ju inte ha berott på tränarbytet i MFF som skedde efter omgång 11. Det tar ju halvår eller år för en ny tränare att sätta sitt spelsystem har jag hört. Och MFF har också mött flera lag som ligger ovanför dem i tabellen efter omgång 11. Seriöst, hur ser ni på detta? Är allt bara en slump?


Claes Lindquist, Malmö - söndag 2 september 2018 kl 11.15
Jag tror på vinst idag. Kalmar är svajigt, i svag form. Idag har vi chansen att ta 3 poäng. Det blir svårare i de två kommande matcherna.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 2 september 2018 kl 13.35
Claes, du jämför med ett lag som spelar i en annan division gällande ekonomi. Sedan omgång 11 har MFF förstärkt med följande spelare:

Gall
Antonsson
Molins
Christiansen

Jag är mycket förvånad och nöjd med vårt transferfönster. Men vi är inte i närheten av det MFF kan ta i in i kvalitet, där också åldern är rätt på spelarna.

Framförallt tycker jag att MFF har höjts ordentligt nu när Rasmus Bengtsson är hel och Rosenberg är den där vinnaren han ska vara. Det blir intressant att följa MFF efter Rosenberg och Peking utan Andreas Johansson.


Bertil Lindh, Trollhättan - söndag 2 september 2018 kl 14.02
Då var det matchdax o jag är sugen till tusen. Hoppas IFE-spelarna oxså är sugna. Intressant att Gojani är borta (inte petad utan sjuk). Fixar Simon Olsson och Sampa mittfältet med Ihizaki och Lundevall ? De har emot sig 2 bröder Elm o Romario. Där tror jag matchen avgörs. Avresa om 1 timme och vi blir 5 eller 6 o vi vill vinna till varje pris. Intressant artikel i BT idag om Torbjörn Lindeberg. Läs den !!! Vågar inte tippa dagens match. Vi ses.

Claes Lindquist, Malmö - söndag 2 september 2018 kl 14.14
Glenn, jag visste att du skulle skriva det du skrev. Jo bättre värvningar kanske, men de spelare du räknar upp har ju inte spelat så många matcher sedan omgång 11. Det är först i de senaste omgångarna som i genomsnitt två av dem spelat från start.

Ja, du vet min förklaring, den är väl lika självklar för dig som din var för mig. Jag citerar Marcus Rosenberg:

Han (Rösler, ny tränare från omgång 12) har väl även pratat mycket om den fysiska nivån, och att den måste höjas? – Ja, han tyckte ju att den var för dålig! Tittar man utanför spelet och ser vad vi gör på träningarna är det givet att det är längre och hårdare träningar numera. Där har det faktiskt skett en drastisk förändring. Sedan får vi ju se hur det blir när det förhoppningsvis blir matcher var tredje eller fjärde dag under en längre tid. Då får ju belastningen anpassas. Men tittar man på träningsmängden och längden, hur många pass vi kört och hur länge vi varit på plats är det verkligen en markant skillnad. Om att ha fått en ny tränare: - det är många som fått extra energi de här veckorna.

Beskriv konkret vad som är nytt i själva spelet.- Ska man plocka ut den stora skillnaden är det kanske än mer nu att det handlar om att vinna matcher och att hur vi vinner dem på kommer i andra hand.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 2 september 2018 kl 14.40
Men Claes, det är ju exakt det där Jimmy Thelin får kritik för.

I de matcher vi har spelat i år, så har vi haft en separat matchplan för att få med oss bästa möjliga resultat. Se på matchen mot AIK där vi konstant hade elva spelare på rätt sida. Folk tycker att vi är uddlöst framåt och att vi är tråkiga. Det är ju inte särskilt konstigt i min värld.

Jag tycker kritiken verkligen kan ligga på den fysiska formen på våra spelare. Men det tycker jag också är en inställningsfråga hos spelare. Spelare som inte håller fysiskt idag. Se på en spelare som Lundevall som hade han kunnat vara Allsvenskans bästa spelare om han bara gav allt och tränade själv.

Taktiskt är vi bättre i år än förra året. Vi har en grund att stå på där Thelin har adderat matchplaner som vi inte haft sen typ Wettergren försvann.

Det som vi har saknat är kreativitet och självförtroende i spelet. Sedan 2011 har vi haft fem managers och därför tycker jag att vi bör lämna över mer ansvar på spelare, vilket nu görs.

Nu när vi är sämre och har spelare så är min målsättning kryss på bortaplan och vinst på hemmaplan. Men varje match är oerhört tuff, och i år har vi varit nära bra resultat i många matcher. Vi har två stora plumpar i år, Sirius hemma och Häcken borta.


Claes Lindquist, Malmö - söndag 2 september 2018 kl 14.55
Klart att Thelin skall ha kritik, han lyckas ju inte vinna matcher, när man spelar efter hans planer. Röslers lag gör just det, vinner alla matcher när man spelar efter hans planer. Skillnaden är enorm. Oavsett, idag har vi chansen att vinna. Kalmar är ingen bra lag just nu. Förlust i de senaste matcherna, bl.a. mot Assyriska med 3-1

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 2 september 2018 kl 15.02
Claes, det är där vi alltid hamnar. Jag tycker inte vi har trupp för andra platser än plats 8-12. Därför kräver jag inte vinster mot andra lag än de vi bör vinna över.

Jag tycker många inklusive du alltid klagar på tränare. Det har vi sett alla säsonger sedan 1997. Jag själv tycker mest att Haglunds återkomst är det största problemet för vår förening. Det har satt oss i denna position. Då bör vi agera och tänka utefter det.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 2 september 2018 kl 19.27
Fotboll är en grym sport. Elfsborg gör en jättebra match sett över 90 minuter och skapar massor av bra chanser, men när domaren väl blåser är det målen som räknas.

Om Elfsborg fortsätter att spela så här kommer segrarna.

Jag hoppas och tror att vi slår Blåvitt.


Jan-Ove Sjöberg, Varberg - söndag 2 september 2018 kl 19.29
Om man vill se positivt (och det vill vi ju...) så är det endast fem(!) lag som är obesegrade de senaste två matcherna. Vi är ett av dem!

Göran Holtstrand, Borås - söndag 2 september 2018 kl 19.49
Nu vinner vi mot Blåvitt borta istället! Idag borde vi vunnit med några mål tycker jag! Det måste lossna snart med att vinna matcherna!!!

Jörgen Willborg, Borås - söndag 2 september 2018 kl 20.02
Nån som saknade Gojani?

Erik Nilsson, Linköping - söndag 2 september 2018 kl 20.03
Fin första halvlek tycker jag. Andra var något sämre och vi kunde lätt råkat ut för något baklängesmål på Kalmars ganska klara chanser. Totalt sett tycker jag dock vi var bättre.

Det känns uppenbart att både spelare och tränare måste vara ansvariga tillsammans för hur det går. De positiva tendenserna på senare tid har uppkommit sen man började spela 4-3-3 mer än 4-5-1. Eftersom det är tränaren som bestämmer spelsystem ska ha Thelin ha kredd för att äntligen spela på ett sätt som ger oss chansen och kritik för att han inte gjort det tidigare.

Nu vill jag att man fortsätter på den inslagna vägen, inte gör för grova ändringar och fortsätter nöta på detaljer som kan göra oss ännu vassare.

En detalj man måste fundera på är hur uppspelen ska gå till mot slutet av matcherna när man oftast bytt ut Frick.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 2 september 2018 kl 20.04
Det är enkelt att jämföra med Blåvitt nu. De senaste matcherna har dom skjutit in en hörna i mål och fått med sig straffar, men har ändå inte fått med sig fler poäng än oss.

Någon gång måste vi också kunna utnyttja misstag eller få lite medvind. Fan!

Här hade jag verkligen räknat med vinst. En bra insats, men dåligt resultat.

Det var intressant hur vi flyttade över spelet på en kant och kontrollerade matchen. Det kändes som Lundevall blev friare av det.


Claes Lindquist, Malmö - söndag 2 september 2018 kl 20.40
Jörgen, jag saknade inte Gojani idag. Jag tyckte att matchen var jämn. De hade fler skott på mål, bl.a. två skott i ribban. Men vi skapade bra möjligheter. Bra idag, en 3:a, var Ishizaki, Lundevall och Frick. Vi hade hemmaplan och Kalmar verkar inte vara i form. Vi borde verkligen ha klarat av att vinna den här matchen

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 2 september 2018 kl 21.12
Claes>> Elfsborg spelade bra idag, hade lite oflyt, men du bara klagar.

Givetvis får var och en tycka som som han vill, men varför så in-i-helvete negativ?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 2 september 2018 kl 21.52
Ni som har BT missa inte denna artikel. Trogen supporter

Claes Lindquist, Malmö - söndag 2 september 2018 kl 22.46
Lennart, vadå negativ? Jag trodde på seger idag och sedan skrev jag att matchen var jämn, att vi skapade bra möjligheter idag och att flera spelare var bra och att vi borde vunnit idag. Varför är du så in-i-helvete orättvis och elak mot mig?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 2 september 2018 kl 23.19
Claes>> Negativ, eftersom du fortfarande letar efter fel, trots en bra match och bra spel så är det ändå inte bra. Givetvis borde vi vunnit, men nu gjorde vi det inte, men spelar vi så här kommer segrarna.

Som alltid så får var och en tycka som han vill och uppskattar att du åter skriver på VG även om jag inte alltid håller med.


Christer von Zweigbergk, Viskafors - måndag 3 september 2018 kl 1.26
Claes: våga inte vara kritisk. Eliten här på VG vet alltid bäst och håller alltid tränaren om ryggen hur dålig han än är på att ”få till det”. Odhström, Holvik och några andra regerar och tål inte att någon ”tafsar” på en tränare som inte, trots sin revolutionerande taktik, får laget att vinna en enda match på 9 omgångar. Under Thelins ledning slår vårt kära Elfsborg det ena historiskt negativa rekordet efter det andra.

Så därför Claes, låt ja-sägarna hålla varandra om ryggen och ha kvar sina ögonbindlar. Det jobbiga är både för dig, mig och några andra kritiker att vi blir näst intill hånade när vi framför våra högst berättigade tankar. Jag har tröttnat på denna mobbning och är inte längre intresserad av att halshuggas här för mina åsikter.

Odhström lever i det blå och kan inte inse att en träningsmatch på Gran Canaria inte går att leva på i all oändlighet. Det är SEGRAR som räknas! Om det nu inte är Thelins fel att det går så här dåligt så skulle det inte heller rent logiskt vara en tränares förtjänst när det går riktigt bra. Detta förstår inte vissa herrar som inte inser att vi har en tränare som inte får sitt lag att leverera. Jag upprepar mitt mantra och drar mig åter tillbaka från vidare diskussioner: Thelin är en usel tränare...


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 3 september 2018 kl 7.05
CvZ, vilken tränare är din favorittränare på 2000-talet?

Magnus Andersson, Borås - måndag 3 september 2018 kl 7.26
CvZ, menar du på fullt allvar att du är ett föredöme på att respektera andra åsikter? Alla dem du räknar upp, samt mig själv, har du gladeligen kritiserat utan betänkligheter i alla år här. Men då är du tydligen bara saklig eller den stora sanningssägaren, eller vad det nu kallas? Jag har inga problem med det, vi har yttrandefrihet och du får tycka exakt vad du vill precis som alla andra som skriver här. Du håller nästan aldrig med mig har jag förstått, jag håller nästan aldrig med dig, är inte det tillåtet? Jag föreslår att du slutar spela offer nu och skriver vad du vill och känner. För du kan ju ändå inte låta bli.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 3 september 2018 kl 9.31
CvZ>> Välkomen tillbaka på VG.

Även om det bara är för att anklaga mig för att leva i de blå och att hemska jag hånar dig och Claes som tydligen förstår hur det är.

Jag är givetvis inte nöjd med att det går trögt för Elfsborg just nu, men att sparka ännu en tränare och slänga ut flera miljoner som Elfsborg inte har råd med lär ju inte hjälpa.

Jag bestämde mig under träningslägret för att vara positiv i år, medger att det ibland är svårt, men efter gårdagens insats så är jag övertygad om att segrarna kommer.

Heja di gule, framåt mot seger,


Kurt Nilsson, Skyttorp - måndag 3 september 2018 kl 10.42
Claes,jag tycker du har rätt ,vi ska vara glada för en poäng idag,kollade på andra halvlek och då var Kalmar lite bättre än Elfsborg,jag vet inte hur många bollar som studsade ifrån spelarena hela tiden,hur är det med teknik och boll kontroll ?? Kalmar var bättre där ,Det blir tufft in i kaklet,kanske kvalplats med lite tur ,Fan tro``t!

Gert Rehn, Göteborg - måndag 3 september 2018 kl 10.42
Visst ser spelet mycket bättre ut nu sedan man övergivit den svårbegripliga idén med endast en anfallare som dessutom inte var egentlig anfallare (Jebali). Nu finns det plötsligt flera gula i motståndarnas straffområde flera gånger under en match, i varje fall mot alla lag utom AIK och antagligen Malmö i den form de är nu.

Beror förbättringen på att Anders S kommit med in i bilden? Beror det på att Jebali är borta vilket gör att det blir mer spel för de övriga särskilt om Lundevall inte driver bollen själv varje gång han har den? Beror det på att Frick varit hel ett antal matcher nu, att Ishizaki kommit på rätt plats i planen, att Obasi kommit in i laget trots att han inte visat så mycket ännu eller beror det på att alla verkligen förstått att om man inte jobbar hårdare blir det Superettan nästa år?

En annan effekt av att ha en mera offensiv uppställning är i varje fall att det lönar sig bättre att pressa högre upp och att de långa uppspelen inte i alls samma omfattning kommer från Kevin utan från någon av mittbackarna som då befinner sig längre upp i planen. Detta i kombination med att det finns lite fler spelare högre upp gör att chansen att få till ett eget spel ökar drastiskt.

Slutligen. Om kontraktet klaras i år, vilket inte är alls säkert nu när Prahl hjälper till i TFF, så är det viktigaste att öka träningsdosen rejält till nästa år och fortsätta på den vägen man nu försiktigt verkar ha slagit in på när det spelsystemet. Aldrig mer en anfallare!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 3 september 2018 kl 11.00
Det här att vi har bytt formation. Det har vi ju gjort till varje match? Hur tv och media har presenterat formation har möjligen alltid sett likadan. Men till varje match har den ju alltid varit olika. Spelsystemet är ju dock detsamma då vi har ett presspel där vi försöker vinna boll när motståndarna är svaga.

Igår tycker jag att vi spelade ett snett belastat 4-4-2, där högerkanten centrerade mer och vi överbelastade vänsterkanten. Sampa och Holst tog enormt ansvar på högerkanten, samtidigt som vi kunde låsa Elmarna och ge Lundevall mer frihet på andra kanten.

I grunden har vi oftast spelat 4-5-1 i försvar och försökt spela 4-3-3 i anfall. Det har inte fungerat, då vi hamnat för lågt. Men framförallt Ishis intåg centralt och Fricks mer regelbundna speltid har löst detta bättre.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 3 september 2018 kl 11.06
Sedan blir ju träningsdebatten mer intressant framöver. Detta presspel kräver mycket av spelarna och återigen tappade vi mycket kraft kring matchminut 60.

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 3 september 2018 kl 11.16
En skillnad mot förra året är i alla fall att laget inte hänger så förbannat med huvudet. Trots alla dessa matcher utan seger kom spelarna ut igår med mod att gå framåt, och den höga pressen funkade i huvudsak bra. Det finns faktiskt energi i laget. Jag hade gärna sett mer desperation i slutet - upp med mittbackarna i straffområdet till exempel, och mata in höga bollar på dem. Men på det stora hela har vi begränsat bakåtspelet och det känns inte lika fegt/ängsligt längre. Fler spelare verkar våga lyfta blicken och titta framåt när de får bollen, i stället för att automatiskt vända bakåt. Möjligen kan Anders S ha bidragit där, han var ju en mästare på att söka konstruktiva och offensiva passningar i varje läge.

Ishizaki funkar ju strålande bra centralt! Det är ett stort lyft att inte ha honom på kanten längre. Holst känns stabil. På minussidan: KST är rätt svajig nu för tiden, och Frick har haft tre rena frilägen på två hemmamatcher och missat alla. Deras oskärpa har tyvärr kostat oss poäng.


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 3 september 2018 kl 15.02
Vi har tappat/skeppa iväg/sålt ett helt landslagsmittfält de senaste åren. Hur enkelt är det att ersätta det? Jag är helt övertygad om att Thelin kommer visa sig vara en mycket bra värvning för oss i det långa loppet.

Nyckelordet är TÅLAMOD. Att gapa efter ny tränare är som att be om problem, och det kommer dessutom (till slut) leda till att det inte finns någon som vill gå till Elfsborg, eftersom "de sparkar ju alla som inte lyckas på studs!"

Nä, det kommer bli bra, lita på mig!


Lars Alexandersson, Linköping - måndag 3 september 2018 kl 16.55
Läge att uppdatera deklarationerna nu under landslagsuppehållet!

Jörgen Willborg, Borås - måndag 3 september 2018 kl 20.00
Tack Jonas, nu känns det bättre. Jag tror dock inte Thelin blir nån bra tränare sen heller, men inser att det inte går att sparka honom också. Spelarna får väl skärpa sig. Åtminstone Holst ser ut att vara en bra värvning, en rejäl förstärkning jämfört med Manns. Nu sitter jag stilla i båten, knyter näven i fickan, biter ihop och hoppas vi slipper nedflyttning.

Henrik Eliasson, Örebro - måndag 3 september 2018 kl 20.00
”Aldrig mer en anfallare” tycker jag var en rolig mening. Kan ju läsas på olika sätt, hoppas Thelin läser på rätt sätt...

Roger Olsson, Borås - måndag 3 september 2018 kl 20.12
Det är en mycket märklig diskussion som förs på vigule just nu. Vi ligger 12: a, 3 poäng från kvalplats vilket är det sämsta utgångsläget i allsvenskan sedan 1987. Det året vi åkte ut. Att då inte se huvudtränarens insats som ett misslyckande blir mycket märkligt. Framförallt när han i princip har samma trupp som som slutade 8 förra året vilket ansågs som ett så stort fiasko att Haglund kickades innan säsongen var slut. Det är väl ändå ganska tydligt att Thelin har misslyckats. Han har misslyckats med att implementera sina idéer, att kommunicera med spelarna om spelsystem och framförallt med att ta fram en vinnarkultur. Detta är ju något som ledningen till slut har agerat på. Anders Svenssons återkomst är en viktig förklaring till att det gått lite bättre de senaste tre matcherna. Frågan är om det inte är han som har sista ordet just nu. Förändringen att Lundevall slipper att göra det han tycker sämst om, nämligen försvara, förvandlar honom från ett problem till vår största tillgång. En bra tränare hade förstått detta redan i maj månad. Thelin verkar vara fastlåst vid sin teori och har inte förmågan att förändra spelet när det behövs. Som tur är har Anders återkomst lett till en bättre mentalitet och ett mer begripligt spel där spetsegenskaper utnyttjas. Jag tycker att denna förändring var mycket smartare än att sparka Thelin. Men det är dock endast en liten förbättring. De individuella misstagen står som spön i backen. Ett problem har varit bristen på att göra mål. Men ett ännu värre problem är oförmågan att hålla nollan. Igår fick Rasmus Elm slå "Buster" hörnor som vår två meter långa målvakt inte kunde hantera. Inte bara en gång utan två. Mot Djurgården gör Bajrami en jättegroda som kostar oss ett mål. Kevins idiotutrusning på frisparken borde också lett till mål för DIF. Mot Norrköping slår Kevin bollen rakt i gapet på en Pekingspelare vilket kostade oss en poäng. O.s.v. Dessa tre misstag har kostat oss 5 poäng. Om vi inte kan ta bort dessa misstag från gamla och rutinerade spelare så spelar det ingen roll att spelet förbättras. Vi kommer att tappa poäng ändå. Nu ställdes Bajrami över igår vilket var bra. Det måste vara så att upprepade misstag leder till konsekvenser och att andra spelare får chansen att visa upp sig. Det var detta som hände med Lundevall som tog petningen från startelvan på rätt sätt. Avslutningsvis hoppas jag att Gustav Henriksson får chansen som mittback mot IFK nu när Ibro är avstängd. Hellre än ung och hungrig Henriksson än en gammal och trött Jon Jönsson

Morgan Tidstål, Borås - måndag 3 september 2018 kl 21.53
Tråkigt att konstatera att vi tabell och spelmässigt är tillbaka där vi var på Ryavallstiden, långa mörka höstar tittandes på platserna kring kvalplatsen.
Visserligen kan vi glädja oss åt 2 matcher utan förlust och tidvis ok spel, men kan någon tala om för mej varför alla uppspel ska gå genom/från mittbackar eller Kevin? Förvisso har vi tappat flera riktigt bra mittfältare men det måste ändå alltid vara bättre med en kortare pass från en mittfältare än en lång tjongboll från Kevin. Eller? En fråga till, varför ställer vi ut två spelare för att slå en hörna? Det kan vara motiverat någon gång för att slå en kort hörna, men igår offrades både Kaib och Lundevall flera gånger, en spelare för mycket!

Claes Lindquist, Malmö - måndag 3 september 2018 kl 22.20
Roger, tack för en klarsynt kommentar om läget just nu. Jag håller med dig om precis allt du skriver. Det är få klarsynta personer på VG debatt just nu. De flesta av dem håller sig långt borta från att kommentera eftersom risken för att bli påhoppad är för stor. Och, ja Anders Svensson återkomst är säkert skillnaden till att spelet är något bättre. Som jag skrivit tidigare, gör Anders till manager med uppdrag att rekrytera spelare, peppa truppen och se till att vi har rätt tränare som sköter den dagliga träningen och tillsammans med Anders coachning, taktik och laguttagning. Men Anders måste vara chef över A-laget och tränarna.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 7.32
Jösses... Bara för att man inte vill sparka Thelin så tycker man inte att det är världens bästa tränare. Ifjol hade vi en annan tränare och fick dåliga resultat. I år har vi en ny tränare och får dåliga resultat. Varför tycker alla alltid att spelare ska gå fria och att tränaren är helt ansvarig?

Jag har flera gånger varit inne på att vi inte är bättre än såhär. Matcherna och tabellen ljuger inte. Vi har gjort oerhört många dåliga beslut kring spelartrupp sedan typ 2013, vilket gör att vi står med en felbalanserad och dålig trupp idag.

Hade någon sagt att vi skulle få de här resultaten under tidigare år hade jag varit rosenrasande. Men idag är vi där vi är, och då Elfsborg är hela mitt liv så väljer jag att stötta. Då jag tror det är enda vägen ut ur den här skiten. Jag väljer också att se matcherna ur det perspektivet där vi befinner oss idag.

Jag ser att det ropas på yngre spelare, vilket jag också har gjort. Så sent som i våras gjorde jag det. Men de unga spelarna tar ju aldrig chansen?

Kevin gör en tavla mot KFF, jag håller helt med. Men det är ju ingenting i jämförelse med det David Olsson gjorde hemma mot GAIS i vintras. Är det verkligen rätt läge att skicka in honom då?

Simon Olsson har jag och många ropat efter. Men han har ju varit undermålig under stora delar av säsongen. Hans attityd och dåliga hemjobb mot Peking visar att det inte är en spelare som är redo. Är det verkligen honom vi ska förlita oss på?

Jesper Karlsson har fått speltid i 28 matcher de senaste två åren i Allsvenskan. Han har spelat 830 minuter. På dessa 830 minuter har han gjort noll poäng. Jag tror inte han är räddningen idag.

Om vi ska tvinga in unga spelare i detta prekära läget tror jag att vi tabbar oss ordentligt. Se på Ibroo Dresevic och Rami Kaib. Ifjol var det två spelare som gjorde enorma tabbar och inte höll måttet. När spelarna har matchats in så har det fungerat. Jag tror verkligen på våra unga spelare, men att slänga in dessa spelare i hetluften kan snarare förstöra unga talanger på lång sikt.

Ingen ska undgå kritik. Inte Thelin heller. Men för fan, det är inte bara Thelin som är ansvarig för den skit vi har sett de två senaste säsongerna. Andreasson är ansvarig, Thelin är ansvarig, Haglund är ansvarig, spelarna är ansvariga, Reima Haukka är ansvarig, Lennart Odhström är ansvarig, Magnus Andersson är ansvarig, Claes Lindquist är ansvarig och jag själv är ansvarig. Vi är där vi är pga att vår förening har tagit de beslut vi har gjort. Dåliga spelare ger dåliga resultat. Dålig föreningskänsla skapar ett dåligt klimat. Jag väljer att utgå ifrån det läget vi har. Sedan i våras har jag varit tvungen att ändra mina förväntningar radikalt. Annars hade jag bara mått enormt dåligt.

Och gällande Anders Svensson, jag har ju haft ynnesten att lära känna honom via familjen. Förra fredagen pratade jag länge med Anders om hans situation och det Elfsborg vi ser idag. Anders har inte tid eller engagemang att på lång sikt göra mer än han gör idag. En träning i veckan och åka iväg på de matcher han kan är vad han vill och orkar, vilket han har varit väldigt tydlig med. Nu har Sthlms-matcherna också passat bra med hans andra jobb som tv-kommentator. Han är ingen manager eller någon som ska ta något större ansvar.

Anders Svensson har också klagat på alla tränare han någonsin har haft i Elfsborg förutom B-A Strömberg. Han hyllar Thelin, men säger att det finns en utmaning i den truppen som finns idag. Dels är det en generationsfråga och en attitydsfråga.


Jörgen Willborg, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 7.41
Enligt säkra källor (min kalenderbitare till son) har Jesper åtminstone en assist, till Dyers mål borta mot Dalkurd. Han kanske är på gång?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 8.08
Helt rätt, han hade en assist mot Dalkurd. Det har spelats 900 minuter sedan den där Dalkurd-matchen och Jeppe har spelat cirka 300 av de minuterna. Så han har ju verkligen fått chansen nu, men han har inte tagit den. Han har bland annat två starter.

Nu har ingen gjort poäng för vi har inte gjort mål, men Jeppe Karlsson har inte stuckit ut som någon gigant där.

På sikt är Jesper vår allra största talang. Kanske vår nästa storförsäljning? Men det är tufft att spela in talanger när det går tungt. Det kan sänka många med.

På övertid mot Kalmar gjorde Jeppe en klack på egen planhalva rätt i gapet på Kalmar som var nära att resultera i farligt anfall för Kalmar. Sånt beteende ser vi massvis av, från både yngre och äldre spelare. Det är tekniska misstag som inte en tränare i världen kan få bort. Jag tycker vi ser sånt konstant.


Kent Carlsson, Sandhult - tisdag 4 september 2018 kl 8.26
Roger!! Tack för inlägget det öppnade spjället och blåste in ny luft i diskussionen.

Jag håller med i mycket som Glenn skriver säkerligen förvånar det många med tanke på de kontroverser vi haft vi har haft.MEN du har rätt när du skriver att det är många som bär ansvar för det uppkomna läget, en del mer en del mindre. Byte av tränare i nuläge skulle bara stöka till det ytterligare och inte stärka våra positioner, alltså har du enligt mig rätt på den punkten också.

NU gäller det att samla styrkorna gräva ner alla stridsyxor glömma allt gammalt groll och fokusera på att stötta laget till 100%. Viktigast av allt är nämligen att vi spelar i allsvenskan även 2019.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 8.33
Bra Kent, vi alla vill ju väl och att Elfsborg ska vara bäst. Sen så har vi alla olika åsikter och tankar kring det.

Jag hoppades ju på 34 poäng. Poängtappet mot Kalmar var surt, men det är inte omöjligt. Det är faktiskt inte heller omöjligt att nå upp i fjolårets 39 poäng.


Kurt Nilsson, Skyttorp - tisdag 4 september 2018 kl 8.34
Hm---Klagade verkligen Anders Svensson på Anders Linderoth ??? Det har jag svårt att tro-----Han släppte fram dom unga spelarna 1997 på allvar ,inklusive Anders själv.Fan vad det var roligare fotboll då .

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 8.41
Ja, allt var bättre förr. Allt är skit idag. Framförallt var SM-gulden 2006 och 2012 ren bedrövelse. 2000-talet har varit hemskt för oss Elfsborgare.

Roger Olsson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 8.48
Jag håller med dig Glenn om vissa saker. Det är helt klart många felbeslut i styrelse och ledning som lett fram till vår situation. Men jag håller inte med om att våra spelare är för dåliga och att det är deras fel att vi är ett bottenlag. Det gjorde inte Axén i Cmore inför DIF matchen då han tyckte det var obegripligt att Elfsborg lyckats så dåligt. Rydström kallade Elfsborg för en "slumrande jätte" på presskonferensen efter KFF matchen där han menade att vi hade material för att hamna högre upp. Det är två personer som jag har stor respekt för när det gäller fotbollskunnande. Om det nu är så att spelare inte presterar på planen så är det till syvende och sist tränaren som har ansvaret. Det är denne som ska förbereda laget på bästa sätt inför matcherna. Om de inte är förberedda så har tränaren misslyckats. Men tycker du att våra matcher har varit väl genomförda i år så har du rätt att tycka det. Jag håller inte med. När det gäller Anders Svensson så har jag respekt för din vänskap och din kontakt med honom. Men du har fel när det gäller hur ofta han är med på träningarna. Under den senaste månaden är han där två gånger i veckan samt på alla matcher. Något som jag tycker är en väldigt bra lösning. När det gäller unga spelare så ska dessa inte slängas in bara för de är unga. Men att ha med spelare som upprepade gånger kostar oss poängtapp måste väl i ärlighetens namn få konsekvenser. Även gamla favoritspelare kan tappa formen eller motivationen. Enligt vad jag har hört så var träningen efter Motala matchen en av de mest aggressiva detta år. Kanske för att konkurrensen och det unga laget som vann cupmatchen fick de "gamla" att vakna till. Jag står fast vid att Gustav Henriksson är ett bättre alternativ än Jon Jönsson mot IFK. Men det viktigaste är att vi slår blåvitt.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 9.10
Det stora förfallet började 2015 och sedan dess har det blivit sämre för varje år. Vi har tappat bra spelare och inte haft turen att hitta bra ersättare.

Jag har svårt att förstå denna övervärdering av truppen gång efter annan. Det jag dock kan konstatera i år är att spelarna tror på det man gör. Vilket är sjumilakliv jämfört med fjolåret.

Jag vill ju att folk ska se spelarnas ansvar i detta och sluta rikta fokuset på Thelin. För Thelin är inte sämre än den Haglund vi såg ifjol. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Avbrotten i de långsiktiga tankarna är vårt största hinder för att lyckas. Där har vi misslyckats oerhört sedan guldet 2012, och då kan vi inte begå samma misstag igen. Nu måste vi börja tro på de beslut vi har tagit för att kunna kämpa oss upp till en topp 8-placering snart igen.

Spelarna kan spela fotboll. Det tror jag också. Framförallt har vi sett flera göra det bra tidigare. Men många spelare har varit usla sedan 2015. Många har varit usla trots att dom ifjol fick sin vilja igenom.

Förra året gick vi igenom en stor kris som var iscensatt av spelarna själva. Det var till stor del spelartruppen som skapade den här dåliga stämningen. Spelarna gjorde då så att tränaren fick gå, samtidigt som hela föreningskänslan stod där med skämskudde.

Spelarna har sedan dess fått en tränare som man hyllar, men ändå presterar man inte.

Jag tycker spelartruppen har den största skulden till det Elfsborg vi ser idag. Det är deras fel att vi har hamnat där vi har gjort. Därför är jag också glad att flera har försvunnit sedan denna säsongen startade. Mitt största glädjetjut i år var när Horn försvann.

När sanningen kom ikapp många i våras tycker jag dock att spelarna har tagit sitt ansvar, men det har inte räckt. Det har varit mycket stolpe ut, men vi har åtminstone sett en vilja vi inte har sett på länge. Så jag ser stort hopp i framtiden och hoppas på framtida segrar.

På tal om spelare. Kevin var på tal här förut. Jag irriterade mig också på hans tabbe sist, men det är ju en av våra bättre spelare i år. Tabben var värdelös, men jag tycker det inte är någonting mot den barnrumpa till kapten han var ifjol.


Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 4 september 2018 kl 9.29
Skribenter som håller med mig är klarsynta.
Skribenter som säger emot mig är mobbare.

Jösses ...


Roger Olsson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 10.59
Det är intressant att Glenn tycker att Kevin var en barnrumpa förra året. Men vad säger du om att han som lagkapten vägrar att svara på frågor efter Norrköpingsmatchen. Har han agerat mer vuxet då? Som jag sa inledningsvis i mitt förra inlägg så håller jag med dig om väldigt mycket när det gäller anledningarna till att vi är där vi är. Trots min kritik mot Thelin så tycker jag inte att han bör sparkas utan lösningen med att Anders tar ett större ansvar är bra. Men när du pratar om "många spelare" och att "de flesta" har blivit sämre så skulle det vara bra om du gjorde en distinktion på vilka du menar. Det kan väl inte vara Ibro, Rami och Jocke Nilsson? Tre av de unga gardet. Med tanke på de senaste två matcherna kan det väl inte vara ditt gamla hatobjekt Simon Lundevall heller? Jag tycker det är improduktivt att hålla på och lägga skulden på enskilda spelare i en lagidrott som fotboll. Det är tränaren som tränar och tar ut laget. Om någon, som Bajrami, gör kostbara tabbar så ska han petas. Bra att så skedde. Dessa förändringar i laguppställningen borde skett tidigare i våras när Holmén och Ishi inte levererade. Sedan blir det lite löjligt när du jämför en målvaktsinsats i januari med kontinuerliga målvaktsinsatser under den senaste månaden. Jämför då hellre insatsen mot Motala och de mot Norrköping, DIF och Kalmar. Det här blir mitt sista inlägg i denna frågan på ett tag så därför vill jag avsluta med att det är bra att det finns olika röster på detta forum och att debatten har hållit en högre nivå än på länge. Vi må ha olika åsikter men vi vill alla att det ska gå bra för IFE. Kör över Blåvitt.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 11.11
Enligt mig har följande spelare presterat bäst under 2018:
Kevin Stuhr-Ellegaard
Joakim Nilsson
Rami Kaib
Ibrahim Dresevic

Resterande spelare har under stora perioder varit underkända fler matcher än man har varit bra. Sedan är det också för många nya som inte bör betygsättas.

Spelarna ovanför har överpresterat sitt till mina förväntningar inför säsongen. Eller så har spelarna räddat oss i flera matcher. Jag ser det inte som en slump att det enligt mig är främst defensiva spelare som har lyckats i år.

Jag ser att jag får kritik för att peka ut vissa spelare. Jag tycker som sagt att majoriteten är för dåliga. Jag pekade ut vissa unga spelare här tidigare, då jag tycker att alldeles för många ropar efter dessa spelare.

Det är intressant att jag får kritik för det när jag försöker ändra perspektiv ifrån alla som enbart pekar på Thelin som ensam anledning till haveriet.

Jag tror förövrigt Gustav Henriksson kommer bli en framtida storback. Framförallt tycker jag hans fysik är intressant. Men att han ska vara given mot Blåvitt framför Jönsson utan att ha gjort en enda allsvenska match. Det håller jag absolut inte med om. Det enda argument jag ser är att han är ung och spännande, vilket jag också har ropat efter tidigare.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 4 september 2018 kl 11.59
Som Glenn skriver är det lite för stort fokus på Thelin. Givetvis har spelarna ett stort ansvar, men jag hävdar att nu har det gått troll i allt Elfsborg gör.

Trots stundtals bra spel och skapande av chanser så skiter det sig.

Det görs alldeles för många misstag, behöver inte upprepa vilka och när, samt att vi missar på tok för mycket. Lägg till det att i flera matcher så har motståndarens målvakt gjort några av sina bästa matcher

Att bryta denna "förbannelse" som vilar över IFE är vad som krävs, men hur?

Visste jag det skulle jag ringa Thelin och tala om det

Är överens om det mesta av det som Glenn skriver, men när det gäller målvaktsfrågan är jag helt och fullt på Roger Olssons sida.

Eftersom jag som Glenn skrev är en av många delansvariga så ska jag försöka bli bättre genom att heja fram Elfsborg på plats.

För första gången på länge blir det match på Borås Arena mot Örebro om nu inget oväntat inträffar i sista stund.

Må "förbannelsen" brytas innan dess borta mot Blåvitt, det var så länge sedan vi besegrade Blåvitt att det skulle kännas extra skönt att göra det just i år.


Kurt Nilsson, Skyttorp - tisdag 4 september 2018 kl 14.16
Hm ,Tyckte nog att Sm gulden 2006 och 2012 var fantastiska,men som Fredrik Berglund sade en intervju på 2000-talet :Med det spelarmaterial vi hade då skulle vi ha vunnit några Sm guld till----GLENN,du skulle ha varit med 1965 ,vilken fotboll Henieman,Grahn och Christiansson i kedjan,ÅÅÅÅÅÅÅÅ VAD DET VAR BÄTTRE FÖRR !!!!!!!!!

Magnus Andersson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 14.53
Ja, jag håller med dig, redaktören. Huvudet på spiken. Det kan knappast vara ett bra sätt för ett debattforum att dela in mänskligheten i två kategorier, de som håller med mig är fantastiska, klarsynta och lika briljanta som jag själv och de som inte håller med mig är stasi, mobbare, vägrar inse sanningen (som jag själv har kommit fram till) samt lever i det blå och har skygglappar.

Själv delar jag Glenns bild av Elfsborg att vi alla har ett ansvar för att bygga den föreningen vi vill ha. Alla kan bidra på sitt sätt, sen har givetvis styrelse, klubbchef, spelare samt manager och tränare extra stort ansvar. Men att sparka tränaren varje gång vi har motgång, det tror jag inte på. Vem vill då träna Elfsborg framöver? Hur många tränare ska vi ha på lönelistan utan att de är i tjänst? Och hur ska vi då bygga kontinuitet?


Jan Artursson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 21.46
Jaha Lundevall fast för rattfylla också. Inte vad vi behövde. Kan inte denna säsongen bara ta slut snart!

Ivar Tengklint, Glommen - tisdag 4 september 2018 kl 21.55
Oavgjort tycker jag var rättvist senast. Kalmar hade ett vårdat passningsspel i motsats till Elfsborg som istället skapade bra tryck där Frick var motorn. Tyvärr har han inte den inneboende målgörarinstinkt som Prodell och Lundevall har. Det gäller att inte tänka när man kommer fri med målvakten utan låta ryggraden besluta! Kanske går det att träna in den förmågan? Här har vi dock en olöst knut. När en gång i tiden Ralf Edström och Roland Sandberg var aktiva hade de ett produktivt samarbete som båda hade nytta av. Vem som gjorde målen spelade mindre roll än att det blev mål. Lundevall är i mitt tycke vår bästa spelare även om han överdriver dribblingarna och den egna insatsen ibland. Då har vi Frick och Prodell där den modell som hittills brukats är dålig eftersom båda spelarna matchas mot varandra och ingen får fullt förtroende. Fricks djupledslöpningar är jättenyttiga och Prodell har "guldfoten". Kan man få båda att fungera som Edström/Sandberg och slippa bänken i 80 minuter eller måste vi sälja en av dem? Konkurrens är bra men den får inte drabba laget negativt!

Gert Rehn, Göteborg - tisdag 4 september 2018 kl 22.01
Glenn. När jag tar ut de spelare jag tyckt presterat bäst under 2018 hamnar jag på exakt samma spelare som du. För mig är Kaibs plats där mest överraskande, det såg jag inte i förväg.

Peter Olsson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 22.30
Jag tycker Ibro är bra.. Om vi kan sluta använda han för alla uppspel.. Han är så långsam i vändningarna att jag får exem.. Holst eller vem som spelar ovanför honom kan stå och vifta som galningar i 30 sekunder, medan Ibro skall trampa på bollen.. sparka fram den lite.. trampa på den.. vifta själv med armarna.. sparka fram den lite.. trampa på den.. för att sedan dra en jävla no name-passning som går ut över sidlinjen mot Kaib. Låt Jocke sköta uppspelen, eller hellre, se till att Ishi kommer ner och möter och får slå sina smörpassningar.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 4 september 2018 kl 22.37
Håller med Peter kring uppspelen på Ibroo. Han har en bra fot som kan hitta härliga pass. Men ofta går det för långsamt och vi tappar speed i uppspelsfasen.

I söndags var det sjukt frustrerande när vi behövde ledningsmål.


Claes Lindquist, Malmö - tisdag 4 september 2018 kl 23.32
Tack, jag drar mig tillbaka för gott från Vigule, Jag kom tillbaka för att jag bryr mig om Elfsborg och ville uttrycka min åsikt men de extremt nedsättande personliga påhoppen om att jag är mobbare och Stasi, för att jag uttrycker min egen personliga åsikt om att jag, min egen åsikt, anser att Rogers kommentar var klarsynt, och att jag anser att alla som skriver inte är det, utan att peka ut enskilda personer och kalla dem för något personligt nedsättande, säger allt om debattklimatet. Jag återkopplade också och tyckte att han hade rätt. Tyvärr fick jag rätt, skriver man sin egen åsikt i sakfrågor, som vissa inte gillar, så blir man påhoppad och utpekad PERSONLIGEN, inte för åsikterna utan personligen som Stasi eller mobbare. Vad skall jag skriva för att kontra på samma nivå? Att XX är nazist, att yy är terrorist?

I vilket fall, tack Glenn för återkopplingen om Anders Svensson. Tråkigt att han inte kan, passar som,har tid eller vill ta på sig en större roll. Jag tror att det hade varit riktigt bra. Men det är bra att han deltar på bänken och är med på ett antal träningar. Hoppas att det går bra för Elfsborg framöver och att Thelin och Svensson får ordning på spelet.


Claes Lindquist, Malmö - tisdag 4 september 2018 kl 23.49
Jag blev så upprörd att jag skrev vad jag skrev ovan. Jag kände mig utpekad. Har jag någonsin skrivit att någon är mobbare eller Stasi. Eller något nedsättande om någon enskild person?

Magnus Andersson, Borås - onsdag 5 september 2018 kl 7.26
Claes, det jag rabblade upp var dock saker som jag och flera blivit kallade. Var ett sätt att visa att jag tycker att alla, inklusive jag själv, kanske bör tänka till på hur skriver om den som tycker annorlunda. Du har självklart all rätt att framföra din åsikt, fortsätt med det. Du har absolut inte kallat någon för mobbare eller stasi, det är jag väl medveten om.

Magnus Andersson, Borås - onsdag 5 september 2018 kl 7.53
Verkar inte finnas något som inte går fel denna säsongen...nu har Lundevall kört rattfull..

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 5 september 2018 kl 10.06
Claes>> Inte ska du lägga av. Detta trots att jag inte håller med dig i allt du skriver, exempelvis träningsmängden.

Den som skrivit nedsättande om andra är väl möjligen CvZ.

Jag brukar oftast skratta åt inläggen, som när jag senaste fick veta att jag lever i det blå och CvZ hade ju helt rätt eftersom jag bor mitt ute i Atlanten.

Jag har säkert skrivit en och annan kommentar här på VG som inte alltid varit i säck innan den kom i påse, vilket ju är lätt hänt när man hamnar i affekt.

Magnus Andersson skrev något tänkvärt "jag tycker att alla, inklusive jag själv, kanske bör tänka till på hur skriver om den som tycker annorlunda."

När det gäller Lundevalls rattfylla tycker jag att man gjort en höna av en fjäder.

Förstå mig rätt, jag tycker absolut inte att man ska köra bil berusad, men han hade 0,24 promille, 0,04 över gränsen. Hade han väntat en kvart till innan han satte sig i bilen hade han varit under gränsen och då hade fjädern förblivit en fjäder. OBS, understryker att man inte ska köra bil berusad!


Eric Sjölin, Borås - onsdag 5 september 2018 kl 10.58
Jag hoppas att alla som läser här är medlemmar i IF Elfsborg? Nu finns anmälningsformulär till djurparksdagen 2018, ett bra tillfälle för dig som medlem att bjuda med hela familjen till en dag i djurparken med IF Elfsborg. Läs mer och anmäl här:

Jonas Claesson, Bottnaryd - onsdag 5 september 2018 kl 21.33
Ja, jag har då aldrig skrivit något i affekt, använt invektiv av dubiös karaktär, eller uttryckt mig delta de uttryck. Mitt samvete är rent som snö på julaftons morgon.

Älska Elfsborg!


Claes Lindquist, Malmö - onsdag 5 september 2018 kl 21.33
Kunde inte låta bli. Ur DN idag. No comments!

Invägning varje dag, träningar som pågår från nio på morgonen till kvällen. Pontus Jansson har tvingats gå ner fyra kilo sedan Marcelo Bielsa kom till Leeds.

Det är inte vilken tränare som helst som har tagit över Leeds. Argentinaren Marcelo Bielsa har kommit till Championship-klubben med sin speciella filosofi, och gjort succé. Efter sex omgångar leder laget ligan.

Träningarna har varit speciella. – Först när jag kom tillbaka fick jag nästan en chock. Då var man där nio på morgonen och kom tillbaka fem, sex på kvällen. Det är man inte van vid som fotbollsspelare. Det var i princip en chock. Men nu har det lugnat sig, med så mycket matcher som vi har, så är det lugnare träningar. Eller ja, lugnare för att vara han.

Skillnaden från förra säsongen är enorm med Bielsa. – Det är otroligt mycket nytt. Otroligt lärorikt, varje dag lär man sig någonting nytt. Otroligt krävande. Det är långa dagar, intensiva träningar. Men det ger resultat. Det är samma spelare som förra säsongen, alla nyförvärv har suttit på bänken och väntat, i och med att de kom in så sent. Jag likadant. Att göra det här med de spelarna som var där förra säsongen, då vi var ett nedre-halvan-lag – nu leder vi serien och spelar bra fotboll, han ska ha kredd för det.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 5 september 2018 kl 21.46
Jag älskar Marcelo Bielsa. Hoppas han kan få resultat med Leeds. Annars har det oftast slutat med att andra har fått ta del av hans metoder, utan att han själv har nått resultat.

Vi har förresten en landslagsman detta uppehåll.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 5 september 2018 kl 22.02
Claes, jag tycker verkligen det är intressant att du väljer att göra reklam för Bielsa. Skoj att det kommer till VG.

Det är han som i mångt och mycket har skapat vägen för det presspel vi ser många använda bland topplagen idag. Pep Guardiola tokhyllar ofta Bielsas metoder.

I våras pratade jag med Erik Edman om Thelin och då kom vi gång efter annan in på Bielsa, då det är ett presspel som Thelin också har som förebild. Något jag tycker syns tydligt i år.

Men jag ser det också som tydligt att spelarna har haft för dålig fysik för att orka med. Vi dör ofta i matchminut 60 och tidigt under säsongen var vi ständigt fel i presspelet. Jag hade hellre läst om spelarnas egen fysträning än rattfyllor, för uttrycka mig milt.

Bielsa är annars dock mest känd för att lämna sina uppdrag tidigt, då han alltid kräver tålamod. Exempelvis var han i Lazio bara några få dagar innan han sade upp sig då inte klubben tog till sig hans metoder. Ifjol tränade han Lille och spelade med en fascinerande 3-3-3-1-uppställning. Alltså med fyra lagdelar. Många tittade häpnandsväckande på spelet, men resultaten uteblev och han stack tidigt då supportrar inte hade något tålamod för hans nya metoder.

Jag har sett Leeds en del nu i upptakten och älskar hans uppspelsvarianter. Alltid med ett kortpassningsspel på egen planhalva. Exempelvis breddar han mittbackarna maximalt om han möter ett lag med två anfallare. Då bryter han båda anfallarnas press och skapar en lucka där ofta ytterbackar täcker upp.

I Leeds har han även nått bra resultat nu i upptakten. Så det blir intressant att följa, även om Pontus Jansson för tillfället är petad.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 5 september 2018 kl 23.41
Eftersom jag håller på Sheffield Wednesday hoppas jag att Bielsa lämnar sitt uppdrag tidigt.

Bortsett från att det tråkiga faktum att han tränar Leeds verkar Bielsa ha bra idéer.


Morgan Tidstål, Borås - onsdag 5 september 2018 kl 23.46
Claes Lindquist >> försvinn inte, jag vill fortsätta läsa dina träningstimmar-summeringar, drömmen är att få läsa att timmarna och tillfällena blivit fler.
Jag var på en träning häromveckan, bra stämning, och spelarna måste fått lära sej att heja på alla som visar sej på träningen. Thelin kom till och med fram och hälsade.
Svårt att bedöma om det var en bra träning då temperaturen denna förmiddag var hög.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 6 september 2018 kl 8.05
Insändare i BT om Lundevall.

Jag tänkte jag skulle avhålla mig ifrån att kommentera Lundevalls rattfylla. Jag är medveten om att det är en relativt liten förseelse och jag tycker också att både Elfsborg och Lundevall tar sitt ansvar efter det som har skett.

Jag tycker dock det är intressant att se den normalisering och det raljerande supportrar gör kring brottet. I insändaren ovan så är poängen att man istället bör fokusera på Thelin och Andreasson för en dålig säsong.

Att dricka två öl och sen sätta sig i en bil och köra en söndagskväll är inte annat än dåligt. Vi är dock alla mänskliga, vilket Lundevall mer än någon annan visar upp i sitt agerande när han får svara på frågor om händelsen. Däremot är detta mer skadligt än många andra rattfyllor, då han är en representant för IF Elfsborg.

Igår lade exempelvis Elfsborg upp träningsbilder där kommentarernas jargong mest handlade huruvida om Lundevall var bakfull eller ej. Det skapar ett dåligt klimat kring föreningen. IF Elfsborg har ett otroligt bra och spännande socialt arbete som är viktigt för hela Sjuhärad. Jag kan tänka mig att det är lite jobbigt för de som representerar det arbetet att få frågor om detta. Speciellt då alkoholkulturen kring fotbollen ofta är rätt beklämmande. Tro mig, jag vet som aktiv ståplatssupporter.

Jag själv kan vara lite provokativ gällande hur jag ser på spelarnas ansvar för tillfället. Jag medger att jag är provokativ, men det gör jag också som en motreaktion på att jag tycker många inte lägger något ansvar på våra spelare. Exempelvis ledarskribenten ovan som tycker det är viktigare att utse Thelin och Andreasson som ensamma syndabockar för en dålig säsong. För att återgå till en del av diskussionerna igår, så tycker jag att det är i mångt och mycket spelarna som försatt vår förening i denna negativa sits.

Går man mer detaljerat in på Lundevall, så skulle jag vilja väva in diskussionen gällande träningstimmar här med. Enligt mig hade Lundevall kunnat vara en av Allsvenskan fem bästa spelare, för få har den bollkänslan och tekniken som han besitter. Men han har en alldeles för dålig fysik för att lyckas fullt ut, vilket jag tycker har varit extra tydligt i år. Jag vet inte om han tränar extra löpträning varje dag, vilket jag skulle hoppas att han gör. När jag däremot får läsa om rattfylla istället så blir jag mest besviken över hans eget sätt att hantera ansvaret det innebär att vara fotbollsspelare i världens överlägset bästa förening.


Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 6 september 2018 kl 10.03
Kanske orättvis att hacka på Lundevall just nu, men när jag att på Arenan i söndags var det slående hur hela Kalmar låg perfekt i positionerna när Elfsborg hade kontroll på bollen. De såg ut som landslaget i somras, en väldigt disciplinerad defensiv. Men när Kalmar hade bollen var det oftast vidöppet på deras högerkant, eftersom Lundevall inte orkade ta pressen på sin kant. Han alibijoggade som bäst, gick ofta. Det var fri väg för Kalmar ända ner till Kaib, som så ofta fick ta ett stort ansvar.

Lundevall har verkligen spetsegenskaper. Målen i de två senaste matcherna var perfekta - särskilt det mot Kalmar, där han knorrade in bollen som en handbollsspelare. Men han måste vara en svår nöt för en tränare. En suverän avslutare som gör viktiga mål i bottenstriden, men också en kille som inte vill/orkar/kan delta i försvarsspelet, och därmed utsätter oss för risker i samma bottenstrid.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 6 september 2018 kl 10.41
Det är det jag tycker är mest imponerande med Kaib. Så ung och oerfaren, men han klarar ändå av den tuffa uppgiften att täcka en kant så bra.

Ifjol var vi många som gnällde på Lundqvist. Jag svor ofta åt hans misstag och feghet. Men nu har jag också börjat inse att hans roll var oerhört svår, då Lundevall hela tiden låg på offensiv sida ifjol. Han hjälpte ju mer eller mindre aldrig Lundqvist.

Jag kan förstå att man kan tycka att Lundevall bör vara mer fri i offensiven. Vilket jag tyckte han var sist, då vi hade en mer snett balanserad uppställning som gynnade honom. Men jag tycker också det är på sin plats att kräva att alla ska ta sitt jobb för att hjälpa laget i alla lagdelar.

Jag tror inte Thelin fattade hur svår den uppgiften skulle vara. Det är inte bara Lundevall som brister där. Det är väldigt många, men vi har också sett en väsentlig skillnad sedan i april-maj.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 6 september 2018 kl 13.53
Elfsborg satsar stort mot Örebro, billiga priser och så ska man försöka få alla sektioner att stå upp för Elfsborg och få alla att delta i växelvis hejaramsa.

Om inget oförutsett inträffar kommer jag att delta i detta.

För att få fart på intresset vore ju en seger borta mot Blåvitt inte fel. Heja di gule.


Christofer Wärnlöf, Vedum - torsdag 6 september 2018 kl 19.45
Jag håller med CvZ om Thelin. En tränare ska också kunna få energi i spelarna...det räcker inte med analytisk förmåga. Sedan skulle det var intressant att höra vad Anders Svensson menade att det är också en 'generationsfråga....'

Eric Sjölin, Borås - fredag 7 september 2018 kl 11.26
Jag hoppas att många av er som läser och skriver på VG hjälper till att göra matchen mt ÖSK minnesvärd. En lördag är en väldigt bra dag att bjuda med familjen och stå upp för Elfsborg tillsammans. Glöm inte att vi/ni som är trogna Elfsborgare är de viktigaste ambassadörer föreningen har.

För att ta del av biljetterbjudandet 99 kr/49 kr gäller följande speciallänk som är aktiv tlll den 20e september:

Kenneth Nygren, Sjuntorp - fredag 7 september 2018 kl 12.01
Bra initiativ, Eric. Hoppas det slår väl ut.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 8 september 2018 kl 11.51
En fråga rörande biljetterna mot Örebro. Om man inte har en skrivare hur får man tillgång till biljetterna?

Inför Blåvitt borta, det känns som det var en evighet sedan vi vann i Götet, någon som har koll?

Längre tillbaka i tiden har jag för mig att Elfsborg hade en lång svit av segrar och några oavgjorda, var det så eller har jag drömt?


Mikael Häggström, Borås - lördag 8 september 2018 kl 13.58
Nja Lennart. Historiken i Göteborg borta mot IFK är inte den bästa. 12-22-34 är tabellraden där. Ingen vinst sedan 2003. Längsta sviten utan förlust borta mot IFK är fyra matcher mellan 1964-1967.
Sedan 1997 har det spelats 21 matcher. Tabellraden för Elfsborgs del är 2-9-10. Dags för en vinst igen alltså.

Bertil Lindh, Trollhättan - lördag 8 september 2018 kl 20.07
Har precis sett tävlingsmatchen mellan Finland och Ungern som Finland vann med 1-0. Minns ni IFE:s gamle mittback Markko Kanerva ? Kanerva är ju numera Finlands förbundskapten efterträdde Hasse Backe.. Markko gjorde 2 år i IFE 1991-1992. Tyvärr hade vi inte råd att behålla honom. Jobbade under sin Elfsborgs sejour i Fristad som hemspråkslärare. Markko var suverän när det var blött ute. Jag har för mig att Markko låg bakom att Jari Illola kom till IFE. Minns jag rätt tro ? Kommentatorn hade ingen koll på att Kanerva spelat i IFE.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 9 september 2018 kl 17.20
Tack Häggström.

I sanning skrämmande dålig utdelning i Göteborg, två ynka segrar på 21 försök.

En seger om vecka skulle göra gott både för statistiken och klättring uppåt i tabellen.


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 9 september 2018 kl 17.43
Niklas Hult läser uppenbarligen VG och vill göra ett inlägg i debatten: "Jag tycker synd om Jimmy Thelin."

I Expressens artikel säger Hult: "Jag tycker synd om Jimmy Thelin som kom in som ny och sedan har det inte gått så bra. Ända sedan SM-guldet 2012 så har klubben sålt av sina bästa spelare varje år och då är det inte konstigt att det till slut kommer ett sånt här år."

"Som Elfsborgssupporter är det nog bara att hålla ut det här året. Det är tråkigt att vara Elfsborgssupporter nu, men det är som sagt bara hålla ut."

Hult säger för övrigt att han följer Elfsborg noga och att laget kommer att klara sig kvar.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 9 september 2018 kl 19.44
En som inte läser VG och mina inlägg verkar vara Djurgårdens Bosse Andersson. Enligt Fotbolldirekt är Lundevall intressant för Djurgården.

Länk finns här.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 11 september 2018 kl 18.16
Lugnt på VG, då ska jag passa på och svära i kyrkan.

Om det stämmer att Djurgården vill köpa Lundevall då tycker jag att Elfsborg ska sälja.

Lundevall är väl bästa poängplockaren, men saknar mycket defensivt.

Enligt mig helt klart en bra lösning om Elfsborg får hyfsat betalt.

Kan det vara så att denne Boysen är tänkt att vara en ersättare?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 11 september 2018 kl 19.29
Modern fotboll dyrkar Mammon. På fullt allvar diskuterar UEFA att flytta en match/finalen i svampligan till USA.

SVT SPORT Det är redan klart att spanska ligan flyttar en match till USA.

Supportrar ska bara konsumera, inte delta.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 11 september 2018 kl 19.36
Någon här på VG som sett U17 i år? Det verkar gå riktigt bra för grabbarna. Sex raka i slutspelsserien och så väntar UEFA-cupen, imponerande.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 12 september 2018 kl 12.01
Snacka om ebb och flod på VG. Under några dagar vällde det in inlägg och nu är det bara en ensam Robinson på en ö i Atlanten som skriver.

Ikväll påbörjas resa mot Borås som går via London, så jag missar Blåvitt borta, men Örebro hemma får besök av mig och Gary Hook.


Göran Holtstrand, Borås - onsdag 12 september 2018 kl 15.36
Välkommen hem Lennart till Svedala igen!! Hoppas vi ses mot ÖSK!!!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 12 september 2018 kl 15.44
Göran>> Jag antar att det blir Cheers som uppladdning och sedan ståplats.

Göran Holtstrand, Borås - onsdag 12 september 2018 kl 19.55
Lennart, kommer till puben innan matchen! Vi syns då! Nu vinner vi först mot Blåvitt,sedan ÖSK!

Fredrik von Knorring, Mölndal - fredag 14 september 2018 kl 14.29
Snart är det match. Tänk om vi kunde kanalisera all vilja till att slå Blåvitt i Göteborg. Är det nu det vänder?

Christofer Wärnlöf, Vedum - fredag 14 september 2018 kl 18.50
Jag hoppas fortfarande på svar på frågan om Anders Svenssons kommentar att problemet i truppen är delvis en generationsfråga.... ett svårtolkat påpekande som skulle vara kul att få någon kommentar på....

Magnus Andersson, Borås - söndag 16 september 2018 kl 8.25
Krossa Ica!

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 16 september 2018 kl 12.02
Klart mindre pepp än vanligt inför västderbyt. Inte mycket biljetter sålda heller. Kanske inte så konstigt med tanke på lagens resultat. Men särskilt för oss är matchen livsviktig. Vi skulle verkligen behöva bygga upp ett poängöverläge mot de andra bottenlagen, nu när vi snart ska möta dem i en lång ångestfyll rad.

Jonas Claesson, Bottnaryd - söndag 16 september 2018 kl 17.30
Låt mig inte bli besviken nu. Det är bara det jag önskar. Älska Elfsborg!

Hasse Ekdahl, Borås - söndag 16 september 2018 kl 17.59
Ife leder 1-0..Obasi målskytt :)

Hasse Ekdahl, Borås - söndag 16 september 2018 kl 18.03
2-0 Frick målskytt :)

Kenneth Nygren, Sjuntorp - söndag 16 september 2018 kl 18.10
JAAAAA!!! Fan, håll i detta nu. Då är säsongen räddad och allt förlåtet!

Jonas Claesson, Bottnaryd - söndag 16 september 2018 kl 19.18
Jag spyr fan på detta. Att det kan finnas sånt bottenlöst förakt i mig är skrämmande!

Jörgen Willborg, Borås - söndag 16 september 2018 kl 19.25
Hur många försäsonger får Thelin på sig att träna upp truppen att orka mer än 60 minuter? Inte ens det har han klarat av.

Henrik Eliasson, Örebro - söndag 16 september 2018 kl 19.26
Så bittert och så fel. Var är VAR?

Ivar Tengklint, Glommen - söndag 16 september 2018 kl 19.30
Domarna bestjäl Elfsborg på segern! Men vi skall förstås inte ge bort spelet när vi hade full kontroll. Kevin lägger sig alltid i god tid åt samma håll på straffen - enkelt för skytten!

Morgan Tidstål, Borås - söndag 16 september 2018 kl 19.37
Jag trodde vi var på väg uppåt, och sen plockar Thelin in Gojani, varför? Dyer, Jesper Karlsson och Prodell måste vara bättre alternativ 100 gånger av 100. Mörkret 2018 fortsätter.

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 16 september 2018 kl 20.06
Domaren ber efter matchen om ursäkt för den felaktiga straffen, men vad hjälper det? Trist slut på en match där Per Frick verkligen förtjänade att få bli matchjälte för sitt briljanta mål.

Markus Jansson, Lerum - söndag 16 september 2018 kl 20.47
Jag har vevat straffsituationen några gånger och det är inte ett litet misstag från al-Hakim - det är faktiskt totalt hjärnsläpp. Han blåser och springer sedan förbi Holmen in i straffområdet och pekar på straffpunkten. Holmen är aldrig ens inne i straffområdet. Hur kan det komma sig att en av Sveriges mest ansedda domare gör ett sådant grovt tjänstefel? Är han under press på något sätt? Får detta några konsekvenser för honom?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 16 september 2018 kl 20.48
Domaren stal segern, men att sluta anfalla hjälpte till.

Peter Olsson, Borås - söndag 16 september 2018 kl 22.11
Det är klart Al-Hakim stal Elfsborgs seger, men han stod upp i intervju efteråt och erkände sitt misstag.. Det hjälper såklart föga, men han är människa, precis som alla andra. Stort att inte gömma sig. Han har all min respekt och brukar döma jäkligt bra. Jag gillar han och han får gärna döma Elfsborg igen. En annan domare hade gett Jönsson rött kort direkt btw.

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - söndag 16 september 2018 kl 23.08
Vi har inget flyt, ingen medvind. Det är ett sånt år...

Jonas Claesson, Bottnaryd - söndag 16 september 2018 kl 23.10
Thelin: jag tror på dig som tränare. Men nu är jag beredd att hålla med Claes i en sak. Spelarna är åt helvete för dåligt tränade. Match efter match tappar vi allt efter 60 minuter. Det jag trodde var dåligt samspel, som skulle ge sig med tiden, visar sig vara dålig kondition.

Uppenbarligen fungerar inte frihet under ansvar. Det finns vardagsmotionärer som skulle äga skiten ur våra spelare. UPP PÅ RYA ÅSAR OCH SPRING! Skandal, för i helvete!!!


Claes Lindquist, Malmö - söndag 16 september 2018 kl 23.42
Men Thelins analys av andra halvlek är ju briljant.

Ur BT: Vi står emot ganska så bra och har kontroll på händelserna. Sedan får de energi efter sitt 1-2-mål. Vi tillåter de att ha bollen en bit ifrån och vi har mycket folk emellan. Sedan får de en straff. That’s it, säger Jimmy Thelin, tränare i Elfsborg. (Är det någon som förstår något av Thelins förklaring och analys?)

Nu vet vi varför vi tappade. Jonas, det har således ingenting med hur tränade laget är.


Claes Waltersson, Trollhättan - måndag 17 september 2018 kl 7.54
Det blåste motvind när jag cyklade till jobbet imorses. Efter att läst här på forumet så förstår jag nu att det måste vara Thelins fel. Jag har tyckt att Thelin tagit ut fel lag/ kört fel taktik många gånger under året men att skylla gårdagens kryss på honom är ju inte juste. Han var några minuter från att ge oss första segern på 15 år om inte domaren fått hjärnsläpp.

Om man tycker att spelarnas ork tar slut efter 60 min så ligger ju det ansvaret på spelarna, att matcher är 90 minuter har de nog koll på. Jag tror nog mest sista tjugo präglas av det svaga självförtroendet hos di gule. Efter reduceringen blev det nervigt för våra grabbar, fanns ju några riktigt fina omställningslägen där man tar dåliga beslut eller bara sparkar iväg bollen.


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 17 september 2018 kl 9.35
Jag tror på Thelin, och spelet sitter bättre och bättre för varje match. Men orken räcker inte till.

Anders Täreby, Steninge - måndag 17 september 2018 kl 9.37
Tungt poängtapp, men med lite perspektiv så är det förstås OK att vara en feldömd straff ifrån första segern borta mot blåvitt på 15 år...

Tydligt att det saknas självförtroende och ork. Att åter tappa en 2-0-ledning sista 20 min är inte normalt. Tycker dock att man börjar kunna se mer linjer i Elfsborgs spel och flera spelare visar mer kvalitet. Holst är ett riktigt bra nyförvärv och tillsammans med Kaib på vänsterbacken har vi nu två riktigt bra ytterbackar. Ishi och Frick visar också kvalitet. Jönsson borde vara mer rutinerad än att riskera att snacka/skalla till sig en utvisning, han är en säkerhetsrisk numera. Jag saknade Dresevic.

Tittar man på statistiken så är det framförallt på hemmaplan som Elfsborg misslyckats i år. Vi har 1 (!) hemmaseger och 8 poäng (!) på 10 matcher (5 oavgjorda och 4 förluster)! Otroligt svagt facit. Seger mot Trelleborg, oavgjort mot Djurgården, AIK, Blåvitt Hammarby och Kalmar samt förluster mot Malmö, Sirius, Östersund och Norrköping. Inget lag är längre rädda för att komma till Borås. För några år sedan var allt annat än 3p hemma ett misslyckande.

Det är 27 poäng kvar att spela om, kan gå precis hur som helst! Viktigt att inte låta sig luras av attvi har ett på pappret "lätt" spelschema kvar. Varje match i oktober blir som en kvalmatch.


Erik Nilsson, Linköping - måndag 17 september 2018 kl 11.24
Det där med hemmaplan är ju en viktig faktor. Kan det vara så att det går för snabbt för vår nuvarande trupp på konstgräset?

Det är extra illa eftersom det urlakar vårt publikstöd och därmed också vår ekonomi.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 17 september 2018 kl 13.11
Matcherna mot Kalmar och IFK var ju dock väldigt olika. Mot Kalmar spelade vi med hög, aggressiv press som krävde enormt mycket löpning. När man ser lag göra så, även om det är i VM eller CL, så tar de alltid slut en kvart in i andra halvlek. Det gjorde Elfsborg också. I det läget måste man dels kunna förändra sin spelstil, dels kunna sätta in tre friska, löddriga spelare som kan hålla uppe löpnivån. Men Elfsborg har inte tre spelare på bänken som är så bra. När vi gör våra byten sjunker alltid kvaliteten.

Mot IFK låg vi lägre. Matchen blev underhållande och ganska böljande i regnet, även om kvaliteten inte var den högsta. Dock gjorde vi det klassiska misstaget (särskilt för bottenlag) att bli avvaktande och fega vid ledning. IFK kunde komma tillbaka av minst tre skäl, enligt mig. 1) Vår passivitet. 2) När Ishi, Frick och Olsson gick ut kunde vi inte upprätthålla kvaliteten. 3) IFK:s lagledning, spelare och publik satsade allt på desperat kaosfotboll samt att sätta tryck på domaren. Tyvärr lyckades det. Efter Jons och Söders gruff var det uppenbart att IFK skulle få en straff. Fällningen kunde ha skett vid mittlinjen, det skulle ändå ha blivit straff.

Det sker små förbättringar, men det räcker förstås inte så länge trepoängarna inte kommer. Seger mot ÖSK känns som ett måste.


Alf Gunnarsson, Eksjö - måndag 17 september 2018 kl 17.08
Om nu spelarna inte orkar mer än 60 min, varför tränar de inte kondition då? Övrig träning och matcher är väl knappast mer än halvtidssysselsättning.
Hur många fotbollsspelare skulle lyckas i en individuell sport, där det krävs en helt annan träningsmängd?
Inte särskilt många.
De individuella idrottarna har ofta en inre drivkraft, som gör att det i första hand inte behövs en tränare som kollar att de sköter den dagliga träningen utan mera är till för att lägga upp riktlinjerna för träningen och för att finslipa tekniska detaljer.

Henrik Hermansson, Borås - måndag 17 september 2018 kl 18.05
Jag har noterat följande: en fotbollsmatch pågår två gånger 45 minuter plus tilläggstid. För det bör spelarna vara tränade. Svårare än så är det inte.

Claes Lindquist, Malmö - måndag 17 september 2018 kl 19.46
Hej igen. Jag undrar verkligen. Mitt inlägg från igår kväll. Är det någon som förstår Thelins analys av andra halvlek och varför vi tappade till 2-2? Säger han det som stod där till spelarna också efter matchen? Förstår de vad han menar? Vad skall de ändra på och göra bättre? Jag tycker det här är viktigt. För om det han säger är obegripligt och inte ger någon vettig vägledning, så har ju laget ett problem.

Erik Nilsson, Linköping - måndag 17 september 2018 kl 19.57
Vilken analys avses, någon tidning- eller cmore-intervju? Elfsborgs hemsida?

Christofer Wärnlöf, Vedum - måndag 17 september 2018 kl 20.10
...ta ett stoppur och klicka igång den när bollen är i spel så upptäcker du varje match är i gång ungefär 35 - 40 min. per halvlek....

Claes Lindquist, Malmö - måndag 17 september 2018 kl 23.52
Erik, se mitt inlägg från igår, klockan 23.42. Från BT, deras hemsida i en artikel efter matchen.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 18 september 2018 kl 9.18
Intressant text om Joel Cedergren i Sundsvall.

Det mest intressanta handlar om de metoder Cedergren har använt för att lyckas med Sundsvall i år. Med hjälp av Jimmy Thelin hittade han Vitor Frade och har sedan intresserat sig i Ekkono-metoden som också Thelin använder.

Ifjol var det kaos kring ekonomi och spel för Sundsvall där många supportrar krävde hans avgång. I år har det varit succé, speciellt efter den nya spanska assisterande tränaren Ferran Sibilia gjorde intåg.


Jonas Claesson, Bottnaryd - tisdag 18 september 2018 kl 9.31
Claes: Jo, jag förstår. Jag förstår att Thelin inte gärna kunde säga "Jo, jag fattade att matchen var körd i samma sekund som Jon fick hjärnsläpp".

Ibland måste inte allt sägas. Thelin ser ju precis samma saker som vi ser, men han vore ju komplett idiot om han gjorde som Dalkurds förre tränare (namn?) som efter vår match där gick ut och sågade sina spelare offentligt. Det hade åtminstone jag reagerat negativt på.


Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 18 september 2018 kl 9.46
Bra att Cedergren och Sundsvall uppmärksammas, det händer intressanta grejer där. (Artikeln är dock låst.)

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 18 september 2018 kl 10.02
Robin Söder sa i GP efteråt att kampen mellan honom och Jon var "fair". Han sa att han själv hade sparkat på Jon i momentet före, och han accepterade helt att han blev varnad för att han filmade vid "skallningen". (Inget av detta ursäktar förstås Jon, som mycket väl kunde ha blivit utvisad.)

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 18 september 2018 kl 12.00
Direkt efter slutsignal så kramade Jon och Söder om varandra. Det tyckte jag såg fint ut.

Erik Nilsson, Linköping - tisdag 18 september 2018 kl 18.36
Claes: Ah, där skrev du ju.

Kan väl hålla med om att den analysen är lite torftig. Knappt en analys rentav.

En annan analys skulle kunna vara att IFK:s fasta situationer var farliga hela matchen. Att de till slut fick en i mål var ganska väntat. Heller aldrig bra känsla i magen när man får byte på fast defensiv situation.

Kvitteringen en effekt av att vi inte alls kontrollerar matchen utan sakta men säkert pressats för djupt och tvingats till fler och fler panikrensningar och för få vilostunder med bollen. Sen är ju straffen feldömd också.

Men som sagt, förmodligen är väl analysen betydligt djupare med laget.


Roger Olsson, Borås - tisdag 18 september 2018 kl 20.52
U21 förlorade ikväll. Igen. U19 förlorar var och varannan match. A-laget har 9 raka utan seger. Publiken sviktar och sponsorerna flyr. När förlorarstämpel är det som utmärker föreningen så är det ändå gott att veta att allt detta är spelarnas fel. Om de begår misstag på planen så är det deras fel. Om de är dåligt tränade så är det deras fel.Om de inte förstår spelsystemet är det deras fel. I princip allting som går fel beror på att spelarna är för dåliga. Den enda som inte har något ansvar är tränaren i A-laget. Det måste vara världens bästa jobb att ha. Vad man än gör så kan allt skyllas på spelarna. Allt enligt vissa på vigule. Nej, jag tror mer på det Thomas Nyberg sa under Kalle Björklund affären. " Fisken ruttnar från huvet först".

Peter Olsson, Borås - tisdag 18 september 2018 kl 22.34
Om det är någon som har sluppit skiten för en nedåtgående spiral och sitter cementerad på sin plats är det väl ändå Stefan Andreasson eller? Det är HAN som har rekryterat spelare och tränare.

Jan Artursson, Borås - onsdag 19 september 2018 kl 7.50
Spelarnas fel är det ju inte! Att det går dåligt beror ju på något av följande. 1. Spelarna är för dåligt tränade. I så fall är det Thelins fel. Även om det horribla ryktet som säger att fysträningen ligger på spelarnas ansvar är det ju hans fel som låter det gå till så. 2. Spelarna är bra tränade fysiskt men vi har dålig taktik och system. Även detta är ju givetvis Thelins ansvar i så fall. 3 Spelarna är bra tränade och taktik och system är rätt för de spelare vi har. I så fall är det ju så att spelarna helt enkelt är dåliga med allsvenska mått mätt. I detta fall ligger ju ansvaret på Andreasson och övriga som är ansvariga för hur truppen ser ut.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 19 september 2018 kl 18.00
Det är väl tio år sedan som det bestämdes i Elfsborg att det är tränarna som ansvarar för värvning av spelare.

Jag utgår från att alla som vill byta tränare och avsätta klubbchef har några miljoner att skänka klubben, eller en lösning hur vi fixar ekonomin.

IFE kommer att fixa detta. Vi ses på Borås Arena på lördag. Heja di gule.


Roland Dellton, Lerum - onsdag 19 september 2018 kl 20.45
Vårgårda- du har säkert rätt. Det är tränaren som bestämmer spelartruppen. Problemet i år är att nästan hela truppen fanns på plats då nuvarande tränaren tillträdde. Men som jag skrivet tidigare, om han bedömde att truppen inte var ok hade han inte tagit jobbet som tränare för vårt lag. Därför har han naturligtvis ansvaret för årets resultat.

Roger Olsson, Borås - onsdag 19 september 2018 kl 20.58
Frågan är väl om det finns någon som har några miljoner att avvara för att ersätta intäkterna om vi åker ur och får spela superettan mot Varberg, Degerfors och Brage.

Peter Olsson, Borås - onsdag 19 september 2018 kl 21.44
Odhström: Jag vill inte sparka Thelin. Däremot vill jag att Andreasson skall gå tillbaka till att vara sportchef.. Han byggde Sveriges i särklass starkaste lag under 2000-talet. Men sedan blev han klubbchef och i mina ögon gick/går inte dessa två saker att kombinera. Vi har inte rekryterat spelare lika bra sedan han sitter på dubbla stolar.

Roland Dellton, Lerum - onsdag 19 september 2018 kl 21.57
Peter-förklara gärna vad skillnaden är med att vara sportchef i Elfsborg och var klubbchef i Elfsborg utan sportchef.

Peter Olsson, Borås - onsdag 19 september 2018 kl 22.21
Att om någon annan sköter klubbchef jobbet, så får du tid över till att fokusera på just spelare. Istället för att handha allt som rör klubben, personal på kansliet, vilken städfirma man skall använda, varför Nisse tittar snett på Lisa etc etc. Eller tror du Stefan fokuserar lika mycket på just att anskaffa/sälja spelare som han gjorde innan han blev sportchef? I doubt it.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 20 september 2018 kl 9.32
Styrelsen har delegerat till tränaren/managern att värva, välja,ut, vem han vill ha. Sedan är det ju styrelsen som säger ja eller nej.

Först då kommer Andreasson in och sköter avtalsskrivning.

Detta är en sak som hanteras olika i varje klubb.

Vad som är bäst vet jag inte, om det är managern som väljer de spelare han vill ha eller att en sportchef värvar och så får tränare/manager jobba med det som finns.

Nu är vi ett läge där vi har ett motflyt av osannolik storlek.

Det vi kan göra är att gå til Borås Arena på lördag och heja fram di gule.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 20 september 2018 kl 13.37
Jag, Thomas Andersson och Torbjörn Lindeberg, som bevistade träningslägret i Maspalomas, återförenades idag på Borås Arena, för 1,5 timmes träning.

Kärt återseende och att döma av samtal med spelarna är dessa inte uppgivna, besvikna givetvis, men beredda att ge allt på lördag.

Glöm nu inte att utnyttja erbjudandet om biljetter för 99 kronor på lördag, sista dagen idag.

Alla till Borås Arena.


Mattias Palm, Borås - torsdag 20 september 2018 kl 15.12
Det känns som att matchen på lördag är o-t-r-o-l-i-g-t viktig! De närmsta fyra efterföljande räknar jag med inte kommer inbringa mer än ett, max två poäng. Därför är det av oerhörd vikt att det blir tre poäng på lördag. Känns tufft, inte omöjligt, men tufft! Är beredd på att mycket avgörs i matcherna mot Dalkurd och BP hemma. Där krävs segrar, annars blir det sannolikt kval, eller hemska tanke, direkt nedflyttning!

Slut upp nu Boråsare, kan tyvärr inte närvara själv då jag är på kurs i Linköping aktuell dag, men jag sänder en tanke till Borås arena såklart!


Henrik Svensson, Varberg - torsdag 20 september 2018 kl 18.05
Alla till arenan på lördag! Klart vi vinner👍

Läs nya (från 20/9 kl 18.24) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!