VG debatt - inlägg sedan 12/7 kl 15.09


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 1 november 2018 kl 8.17
Det jag tycker är den största kvalitetsbristen i truppen är viljan att leda.
Under förra året var jag faktiskt mer uppgiven, för i år har faktiskt Ishi tagit den rollen. Alla spelare som radas upp är bra allsvenska spelare, men ingen förutom Ishi tar tag i spelet och ställer krav. Det är inte konstigt att vi märkte en skillnad efter Anders Svensson trädde in. En Anders Svensson som inte vill engagera sig särskilt mycket, vilket han är tydlig med. Exempelvis var han på familjesemester istället för matchen i tisdags. Något han också har varit tydlig med att han vill fortsätta prioritera. Men det är en lös tråd om det är han som måste komma in för att skälla lite.

Under våren skrev jag mycket om en mjäkighet som finns i hela föreningen. Man säger hellre inget än att röra upp känslor. Det är viktigare att det blir rätt för alla, istället för att nån enstaka blir arg.

Det problemet började inte i år, se bara på kontraktsförlängningar med Anders Svensson, Lasse Nilsson, Andreas Klarström och Andreas Augustsson genom åren. Det skapade ilska och frustration för att ingen talade klarspråk. På senare år har vi då istället fått en trupp fylld av mjäkiga spelare.

Sista matchen 2008 hade vi Wiland, Andersson, Lucic, Augustsson, Florén, Karlsson, Danielsson och Mobaeck i startelvan. Dessutom fanns spelare som Sjöberg, Svensson, Ishizaki, Keene och Ilola i truppen.
Varenda spelare jag radade upp där hade setts som stora ledare i dagens trupp. För idag har vi en mjäkig samling spelare som behöver ledas och styras. Där vi dessutom har spelat tredje mest egna talanger i Allsvenskan bakom BP och KFF. Det är också spelare som behöver ledas.

Visst, vi kan älta huruvida allt är Thelins ansvar. Men faktum är att vi sparkade en tränare ifjol pga ledarskapet. Detta efter att spelare gick till media för att få igenom det, för att sen göra en ännu sämre säsong. För mig är det lite obegripligt att vi ska sparka en till tränare för att sen kunna ge kritik till den obalanserade spelartruppen.

Jag tror alla spelare vi har kan vara toppklass-spelare i Allsvenskan, men det behövs fler spelare som tar ansvar. Ponera att Ishi och Kevin slutar inför nästa säsong. Vem är då lagets största ledare? Lundevall? Dyer? Holmén? Holst? Frick?

Jag tycker fortsatt inte att mjäkigheten är Thelins fel. Men om vi under nästa år fortsätter att plocka in mjäkiga spelare som bara bidrar till en bra och härlig miljö. Då kommer problemet fortsätta och då är vi illa ute. Dessutom ger ju Thelin själv ett mjäkigt intryck, vilket jag har haft överseende med då det är hans första säsong där han dessutom är orutinerad i en så stor klubb som IF Elfsborg.

Jag tycker dock att värvningen av Holst är det första steget i rätt riktning på flera år, men jag drömmer om en spelare som Johan Larsson.

Sedan 2015 tycker jag vi ersatt varenda spelartapp med sämre spelare än vad vi skickade ut i Europa. I år har det dock vänts till viss del, då jag tycker Rami är bättre än Lundqvist och Holst är bättre än Randrup. Men faktum kvarstår, vi står inför den viktigaste vintern i IF Elfsborg på bra länge. Händer det inte stora saker efter två års haveri kapitulerar jag med. Men jag vill fortsatt hävda att problemen är större än att två tränare under två olika säsonger har pratat i klyschor.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 1 november 2018 kl 8.29
Något jag förresten har fått höra om Boysen är att han ska vara svin, på gränsen till osympatisk. Det kan glädja mig lite, för alla känslor är bra känslor för tillfället. Men det skulle inte förvåna mig om han göms bort om han blir ett för stort hot mot mjäkigheten.

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 1 november 2018 kl 8.46
Hej Johan, Det kan vara så att DG tycker att attityden är rätt. Frågan är om han har rätt... jag vet inte med säkerhet, men mina misstankar är starka att så inte är fallet eftersom det inte bara är en match vi talar om ("på frukten känner man trädet"). Att man har en "go stämning" i truppen må så vara... Jag är benägen att hålla med Glenn angående att bristen på ledarskap är den största bristen, med tillägget "... med rätt hjärta/attityd". Jag får väl börja plocka klipp från de filmer jag hänvisar till för att tydligare illustrera vad jag menar. Vi börjar med "The Death Crawl" (Facing the Giants), som just pekar på behovet av ett ledarskap med rätt attityd: #link{http://www.youtube.com/watch?v=-sUKoKQlEC4}

Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 1 november 2018 kl 9.26
Hej Bosse! Jag ville bara påpeka att han inte säger att han/laget saknar hjärta. Utan att det är kvaliteten som brister. Sedan kan man ju hålla med honom eller inte.

Den stora luckan i sparka Thelin-snacket är ju att vi inte tyckte att Haglund heller dög. Och inte Lennartsson. Om Ingesson skulle ha varit en bra tränare i längden är svårt att veta - omständigheterna var så extremt speciella.

Jag tror personligen att intresset för fotboll delvis drivs av den ständiga cykeln: Ny tränare! Kul! Intressanta spelidéer! Det kan bli bra! Nu kör vi! Ok, det börjar lite darrigt! Men tålamod! Men vafan, när kommer effekten? Okej, mer tålamod! Nej, det här är ju uselt! Den här tränarens idéer är värdelösa! Han förstör klubben! Han sätter min personliga favorit på bänken! Sparka honom! Bra! Och nu? Ny tränare! Kul! Intressanta spelidéer! Det kan bli bra! osv osv. Supportrarna gillar att ha makten att kunna avsätta tränare, det är ofta den enda makt de har.

Vad gäller The death crawl. Jo, allt funkar ju när man har Hollywoods manusförfattare på sin sida. Då får den finnige losern klassens snygga tjej till slut, då blommar den blyga tjejen ut och blir stjärna på scenen. Och då vinner blåbärslaget mot den egentligen bättre motståndaren och alla kramas i slutet medan musiken dånar och alla får en tår i ögat. Verkligheten är mer komplicerad. Den typen av befäl/coach som står och skriker en i ansiktet så saliven skvätter - hela den där macho-militär-grejen - är inte alls min grej.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 1 november 2018 kl 9.34
En sak är säker, vi kommer få höra "vi kommer göra en analys och utvärdering efter säsongen" minst 38 gånger till innan den 11 november. :)

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 1 november 2018 kl 9.43
Tack Johan, för snabbt svar. OK, jag kanske har missförstått. Jag tycker hursomhelst det var helt rätt av klacken att dra igång "visa hjärta!" så som gjordes. Jo, det ligger nog en hel del i vad du säger ang. intresset för fotboll. Sedan tror jag att det betyder olika saker för olika supportrar. Angående "death crawl" får jag konstatera att vi har olika syn... visst är det Hollywood... och visst tycker jag också att det är smörigt... och visst är verkligheten mer komplicerad... och ja, jag tror inte heller att sådana exempel fungerar för alla.. men de fungerar för en känslomänniska som mig!! Och i en tid med brist på ledarskap med rätt attityd måste man ta till de verktyg som funkar. Jag gillar Bosses vision "att vi skall utmana storstadsklubbarna". När de drar ifrån måste vi såklart hitta vägar att bli bättre... och då handlar det naturligtvis att få varje spelare att nå sin egen fulla potential, hela tiden med lagets bästa som överordnat mål.. och jag vet också att det finns spelare med ledaregenskaper som är mer känslomässiga än andra, för vilka "Death crawl"-liknande grejer funkar. Dock inte för alla. Sedan är jag trött på när vissa inte har förmågan att se förbi ytan.. jag kan läsa Dostojevskij, och få ut mycket... och jag kan se en klyschig Hollywood-film och få ut mycket. Det handlar om att se igenom "ytan" när det behövs...

Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 1 november 2018 kl 9.49
Bosse, instämmer i det mesta. Som du skriver, spelare/människor är olika, behöver olika typ av pepp/träning/motivation. Och att Dostojevskij kan ge lika mycket eller lika lite som en smörig film = självklart! Jag gillar också bådadera.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 1 november 2018 kl 9.55
Jag gillade visionen att utmana storsstadsklubbarna fram till den dagen vi var bättre än storstadsklubbarna och inte hade något att sträva efter. Då blev det ett visionslöst mål som aldrig omformulerades. Idag är det möjligtvis aktuellt igen, men mjäkigheten och visionslösheten har gjort att det är aktuellt igen.

2006 till 2012 var vi bättre än storstadsklubbarna majoriteten av tiden, men ändå använde vi samma ord.

Vi behöver bli mer flexibla i att sätta mål och visioner, samtidigt som vi inte tappar långsiktighet. Varje säsong är en ny säsong, men så har vi sällan behandlat det.


Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 1 november 2018 kl 10.40
Tack Johan, bra... och Glenn... definitivt så! Du har väldigt rätt i det... och tyvärr är det väl läge att återaktualisera den visionen, som sagt... men Champions Leage-gruppspelsvisionen lever fortfarande stark för mig.. men det får man såklart vänta med tills tiden är rätt...

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 1 november 2018 kl 10.50
Hej Glenn, en sak till... tack för din text "394 speciella dagar med Klas"... har läst som hastigast, och skall läsa noggrant... och låta mig beröras!

Jonas Claesson, Bottnaryd - torsdag 1 november 2018 kl 12.18
Spelarna ville bli av med Haglund. Det blev så. De var nöjda med den vinsten. De visade dock inte tillstymmelse för att visa något de matcher Mian ledde laget. De har knappast lyft sig i år,trots att de fick som de ville. Colting kanske var för tuff för dem?

Tänk om vi kunde inkorporera en som Jonas Thern på fysbiten. Honom skulle de inte mucka med.

Men förhoppningsvis kommer Ibro, Kaib, Holst växa ut till de ledare vi så desperat behöver på plan.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 1 november 2018 kl 12.30
Yes, jag tror också ledare växer naturligt och hoppas därför att spelare som Holst, Kaib, Nilsson och Frick blir naturliga ledare. Det kan vara naivt att tänka så, men just nu mår jag bäst av att tänka så. :)

Roland Dellton, Lerum - fredag 2 november 2018 kl 10.51
Från GP: Thelin årets ledare Elfsborgs Jimmy Thelin blir årets ledare och kommer uppmärksammas i helgens match mellan Elfsborg och Brommapojkarna. I motivering står bland annat att han får priset för att han behåller lugnet i med- och motgång och att han "genom sitt fokus på egna lagets prestation bidragit en bra arbetsmiljö för domarna".

Kent Carlsson, Sandhult - fredag 2 november 2018 kl 10.54
Jag blir glad för svensk fotbolls skull när Janne Andersson kliver in på plats 17 på fotbollsmagasinet Fourfourtwos lista över världens 50 bästa fotbollstränare.
Att inte ta med Zlatan i VM truppen finns bland motiven, därutöver taktiska skicklighet, utmärkt personalhanterare som skäller ut sina spelare om de kastar benskyddstejp på omklädningsrumsgolvet.
Dessutom vill jag tillägga att han använder en enkel och tydlig taktik där han spelar 4-4-2, ett spelsätt som finns med i modersmjölken på svenska spelare. Han är helt enkelt en duktig hantverkare som står fast förankrad i myllan och inte svävar ut i diverse äventyrligheter.
Kan vi hoppas på att utmärkelsen bidra till att enkelhet, tydlighet och krav blir mera gångbart bland svenska fotbollstränare.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 2 november 2018 kl 10.55
Jag tycker det är intressant att Thelin får det priset ifrån domarna. Det finns mycket att tolka in där. Helst hade jag velat ha en workshop där vi på VG delar in oss i grupper på tre personer för att reda ut hur vi ska analysera detta.

Christofer Wärnlöf, Vedum - fredag 2 november 2018 kl 16.11
Jag ställer mig bland de kritiska till vår tränare. Egentligen hade det varit bättre att åka ur får då skulle vi antagligen fått in ett nytt ledarskap. Nästa år kommer bli liknande detta - hur kul är det?

Gert Björnalm, Borås - fredag 2 november 2018 kl 16.20
Håller med om att klubben skulle behöva jobba med visionerna. Det fanns en tid då det var lätt att uppfatta klubben som visionär, nytänkande, bra på att ta tillvara på möjligheterna. Idag känns det mer som att man kört fast och inte klarat av förändringar och nytänkande.

Samtidigt behöver vi nog påminna oss alla om våra förutsättningar och vår plats i näringskedjan. Vi är ingen storstadsklubb, har inte samma publikunderlag och förutsättningar. Under ett antal år hade vi ett antal speciella förutsättningar som gav oss en fördel som vi redan då kunde ana att de var tillfälliga. Jag tänker främst på arenan och Anders, och säkert fanns det nån mer som jag inte kommer på just nu, ex några extremt lyckade nyförvärv (Ishi, Augustsson, Jönsson) som inte är så lätt att upprepa regelbundet.

Efter dom goda åren har vi alla blivit bekväma, inte minst publiken som nu sviker, vilket gör att fallet från toppen blir ännu svårare att bromsa. Men förutom storstadsklubbarna har vi ändå bra förutsättningar, med en starkt rotad fotbollskultur, här kan väl egentligen bara Peking och HeIF konkurrera.

Oavsett detta så tror jag fortfarande att vi fortfarande har en (relativt) stark trupp med stor potential. Problemet tycks, i mina ögon, vara att tränaren och truppen inte synkar. Inte synkar på så sätt att tränaren vill spela en annan typ av fotboll än vad spelarna passar till. Och då tror jag mer på att byta tränaren än en stor del av truppen.

Mjäkiga spelare? Tja, kanske. Snälla pojkar får aldrig kyssa vackra flickor? Tja, kanske. Men jag undrar ändå om det är en särskilt stor förklaring till detta. Jag har svårt att tro att inte laget är fullt av vinnarskallar, även om jag också hade velat se mer känslor ibland.


Gert Björnalm, Borås - fredag 2 november 2018 kl 16.28
Och förresten... På plan är vi i alla fall inte snälla i år, det räcker med att kolla på gula-kort-ligan...

Roland Dellton, Lerum - fredag 2 november 2018 kl 16.38
….och inte beror alla gula kort på att laget spelat hårt. Snarare på att spelarna kommit in sent eller fel i situationerna. Så lååååångt ifrån det som vi kallar "Elfsborgsspel".

Christer von Zweigbergk, Viskafors - fredag 2 november 2018 kl 17.31
Gert: du skriver att "publiken sviker" men där vill jag inte riktigt hålla med. Det är i mina ögon laget som sviker publiken. Att stanna hemma och kolla matchen på TV eller inte alls beror inte på att vi är några svikare. Vi kommer i stora skaror om laget vill ha oss på Arenan, så enkelt är det nog.

Magnus Andersson, Borås - lördag 3 november 2018 kl 10.27
Det har varit en lång och jobbig säsong. Man kan tycka mycket om mycket. Men det jag vill se till nästa säsong är att styrelsen presenterar en ny långsiktig strategi. Vi var först med ny och arena och hade en era med världens bästa fotbollsspelare genom alla tider i Anders Svensson. Nu ser läget annorlunda ut, vi har inte fördelen längre med ny arena och Anders Svensson har slutat.

Vi måste få tillbaka tron och intresset. För mig är det nästan värre med mindre publik än en mellansäsong. Jag har inte hört ett enda förslag från ledningen hur man ska vända den mycket negativa publiktrenden, det förväntar jag mig faktiskt.

Den öppna returen som mer eller mindre (mest mer) har funnits för de som varit proffs utomlands måste omvärderas, det är bara de som håller kvaliteten som ska få komma tillbaka, det kan inte vara en allmän pensionsförsäkring. Sen måste yngre spelare med löpstyrka och snabbhet värvas annars kan vi inte spela den typ av fotboll Jimmy Thelin vill spela och eftersom ledningen värvat in Thelin som chefstränare förutsätter jag att man är medveten om detta. Om inte, då blir jag nervös på riktigt...


Conny Johansson, Brämhult - lördag 3 november 2018 kl 20.01
En mindre i truppen , Bajrami lägger av och blir tränare .

Magnus Eriksson, Stockholm - lördag 3 november 2018 kl 20.47
För att hylla Emir Bajrami återpublicerar jag en del av mitt inlägg här från 15 oktober 2005.

"Framtiden jag syftar på är den 17-årige Köpingstalangen Emir Bajrami som sägs vara klar för Elfsborg. I dagens kvalmatch till div 2 var han helt klart matchens lirare ute ifrån sin position på vänsterkanten. Han utmanade, han dribblade, han slog precisa passningar med sin vänsterfot, han hade ett par hårda pressade skott med sin högerfot och han gjorde en helikopterfint. En sevärd spelare med bra teknik som säkert kan bli något stort. Kanske den förste riktige vänstermittfältaren i Gulsvart sedan Hatti och Mance."

Då var han framtiden. Nu är karriären över. Man undrar ju hur långt han hade nått utan alla skador.


Magnus Andersson, Borås - söndag 4 november 2018 kl 8.09
Bra lösning med Bajrami! Kan pga en skadad kropp inte spela på den nivån han och vi andra vill och blir ledare istället. Perfekt! Jag vill tacka Emir för hans fina insatser på planen och önska honom lycka till med tränaruppdraget!

Gumme Lindh, Trollhättan - söndag 4 november 2018 kl 13.00
För 6 år sedan firade vi SM-GULD!

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 4 november 2018 kl 17.16
Konstaterar följande efter eftermiddagens matcher:

1) Inte bara vi har svårt att dra folk på matcherna. Guldjagande Norrköping har haft förbluffande låga siffror under hösten. Inte ens 10 000 idag, i sista hemmamatchen, med guldchans.

2) Seger mot BP och vi kommer före Gbg i årets tabell. Även oavgjort räcker troligtvis, då har vi tre poäng upp plus klart bättre målskillnad.


Roland Dellton, Lerum - måndag 5 november 2018 kl 7.35
Enligt BT-elvan sitter följande kvartett på bänken ikväll: Ishizaki, Dyer, Lundevall och Obasi.

Gumme Lindh, Trollhättan - måndag 5 november 2018 kl 7.59
För 12 år sedan firade vi SM-GULD!

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 5 november 2018 kl 11.16
Ser att Elfsborg tänker tacka av Emir Bajrami EFTER kvällens match. Så himla korkat. Säg att vi är 1500- 2000 på plats i kväll. Klockan 20.45 håller vi alla på att frysa ihjäl och vill bara hem till värmen. Hur många tror klubben stannar kvar medan laget går ner för att tacka klacken och sedan går tillbaka till mittlinjen, där någon jeppe sedan ska hålla ett tal och lämna över en blomma. Kommer det att vara 200 pers kvar som applåderar Emir? Det är inte särskilt värdigt.

Uppenbarligen vill kan inte byta in Emir i 85:e minuten. och kanske pallar inte hans kropp ens för det. Men lägg då avtackningen antingen före matchen, eller i samband med premiären i vår.


Anders Täreby, Steninge - måndag 5 november 2018 kl 15.00
Boysen och Karlsson på kanterna i kväll enligt BT. Ett bra test på var de står.

Tack Emir för fantastiska insatser i Elfsborgs tröja! Lycka till som tränare!

Jag tycker Elfsborg gjorde rätt som chansade och gav Emir chansen att rehabilitera sig. Tyvärr höll inte kroppen för mer allsvenskt spel. De som nu är kritiska till att Emir haft en plats i truppen senaste åren glömmer att Emir bidrog med närmare 40 mkr när han lämnade för utlandet. Hade det inte funnits en chans till omstart hade han givetvis inte fått kontrakt.

Blir intressant att se om någon storklubb köper loss Claesson från Krasnodar i nästa fönster. Om det stämmer att Elfsborg har 20% på vidareförsäljning skulle det kunna landa 30-50 mkr på Elfsborgs konto.


Bosse Wikensten, Göteborg - måndag 5 november 2018 kl 16.34
Tack Emir, och tack Prodell!

Instämmer i tack-kören.... minns när familjen reste genom Holland på ett sommarläger 2011, och passerade Twente, varpå jag utbrast till frugan "här spelar ju Emir nu!!!! - fota vägskylten....". Hon fattade ingenting... Efter återkomsten fick grabben höra många gamla historier, och lära bland annat sig "Emir Bajrami, han luktar aldrig svett...". Lycka till i tränar-rollen, Emir!! Bra att du "inte gillar mellanmjölk...."

Tack också Viktor!! Många av dina mål har glatt oss genom åren... !! Grabben och jag träffade dina släktingar på "Repet" innan en match för några år sedan, och det påminner vi varandra om emellanåt...


Karl-Henrik Lindblom, Björlanda - måndag 5 november 2018 kl 18.40
Någon åsikt om laguttagningen idag? Tycker mittfältet, de centrala, har varit sämre än både Dyer och Ishizaki. Förmodligen vill de ge både Boysen och Karlsson en riktig chans att visa något i säsongens elfte timma- Ok! Men skrämmande att Lundevall är så överlägsen i poängligan, Obasi som visade sin fina spelförståelse i början, trots rostigheten har bara blivit ännu mer rostig, tycker jag och otajmad. Föredrar Frick alla dagar i veckan... denna hösten. Undra om Obasi erbjuds kontrakt?

Erik Nilsson, Linköping - måndag 5 november 2018 kl 20.32
Konsten att vika ner sig.

Kenneth Nygren, Sjuntorp - måndag 5 november 2018 kl 20.38
Varför visar ingen vilja? Varför bryr sig ingen? Varför ryter ingen till och ropar helvete? Varför tror ingen på det? Har Thelin lämnat arenan? Han syns inte.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 5 november 2018 kl 20.54
Andra halvlek ett skämt. Enda positiva idag är att Dalkurd ser ut att åka ur.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - måndag 5 november 2018 kl 20.56
Ikväll var flickorna från Borås – Kerstin Stuhr Ellegaard, Fredrika Holst, Ingeborg Dresevic, Johanna Nisson, Hjördis Manns, Roberta Gojani, Dame Boysen, Susanne Holmén, Simone Olsson, Hjördis Karlsson, Carina Obasi, Elvira Bajrami, Simone Lundewall och Viktoria Prodell - chanslösa mot de större och starkare pojkarna från Bromma.

Och vid sidan av planen stod Jonna Thelin och Stephanie Andréasson och tittade på...


Erik Nilsson, Linköping - måndag 5 november 2018 kl 21.03
Nu var det ju trots allt män som spelade idag. _Män_ som vek ned sig. Blanda inte in kvinnor (eller kärringar som jag antar att du kallar dem) i saken.

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 5 november 2018 kl 21.16
Jan-Ove... Så ovärdigt... Jag ger mig fan på att detta var det dummaste som någonsin skrivits här. Skämmes, ta mig fan!!!

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 5 november 2018 kl 21.17
För övrigt: när släpps säsongsbiljetterna inför nästa år? Här häller det att hänga på låset så man garanterat får tag på en!

Christer von Zweigbergk, Viskafors - måndag 5 november 2018 kl 21.17
Ett år av ständiga fiaskon har snart passerat, tack och lov!

Ett år av massor med negativa rekord: 3 vunna hemmamatcher av 15 möjliga. Flest spelade matcher i rad utan vinst. Flest matcher i rad utan ett enda mål. Flest varningar av alla lag under en säsong. Sämsta publiksiffran hemma sedan arenan byggdes. Flest fejkade publiksiffror någonsin.

Jag förstår inte alla som envist har blundat för det obestridliga faktum att Thelin inte är rätt man att vara huvudtränare. Han borde fått sparken för länge sedan om inte ansvariga hade gömt huvudet i busken. Han har fått rekordlångt förtroende trots ideliga misslyckanden och motgångar.

Dessutom tog de flesta för givet att vi skulle göra rent hus mot Trelleborg, Dalkurd och BP. 2 poäng blev det. Mot de allra sämsta lagen...


Christofer Wärnlöf, Vedum - måndag 5 november 2018 kl 21.21
När Lennartsson inte spelade Elfsborgsfotboll så fick han lämna. Och nu...?

Jörgen Willborg, Borås - måndag 5 november 2018 kl 21.24
2-siffrigt mot MFF? Hua.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 5 november 2018 kl 21.24
Jan-Ove. Vad är det där för något pinsamt inlägg?

Peter Olsson, Borås - måndag 5 november 2018 kl 21.51
För att skapa diskussion (som om det skulle behövas efter den här bedrövliga insatsen), så påstår jag att detta inte har att göra med att Elfsborg är för dåligt tränade. De har inte en spelidé, eller de spelar åtminstone inte efter den Thelin önskar. Jag har aldrig sett så mycket bolltramp, sådan paralysering när de kommer till sista tredjedelen.. Ut på kanten.. Få panik.. Passa bakåt.. Ut på kanten.. få panik.. passa bakåt.. Ut på kanten.. Få panik.. passa bakåt till Dresevic.. Briljant idé.. helikopterfint.. tappa bollen.. Målchans för andra laget..

Simon Olsson och Dresevic må vara unga talanger, men de är SÅ JÄVLA NOCHALANTA att jag blir förbannad på läktaren.. Om Andreas Augustsson eller Anders Svensson hade spelat hade de fått varsin fet lavett efter deras bolltapp efter bolltapp för att de har noll respekt för motståndarna.. De uppträder som om de är Leo Messi och Christiano Ronalde och möter Sandared.. Problemet är att de fan knappt platsat i det laget, för där kämpar man och har respekt när någon attackerar.

Jag är så JÄVLA TRÖTT på att man inte börjar om.. Elfsborg är ur form.. mer ur form än jag någonsin sett dem.. och då har jag sett dem möta lag som Stenungsund, Oddevold och annat patrask i gamla Division 1 Södra. Backa bandet, spela 4-4-2. Gör det enkelt. Bygg spelet så folk förstår. Sen, när det börjar fungera.. Gör något unikt.

Slutsats.. Jag skiter i vem Elfsborg värvar till nästa år.. Bara det är någon med attityd som Johan Larsson, Andreas Augustsson, Klarström, Anders Svensson... Kan de inte få Alexander Östlund att göra comeback?

Christofer Wärnlöf, Vedum - måndag 5 november 2018 kl 22.15
Instämmer med föregående.... Wall Street Journal editor Sam Walker och hans bok; ‘The Captain Class’ visar betydelsen av att ha ledare på planen. Han har gått igenom hundratals lag och visar hur alla lag är beroende av ledare på planen som spelare. Det är Thelins första misstag – att inte ha dessa ledare på planen.

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 5 november 2018 kl 22.38
Guld till Guliganerna.

Silver till Emir Bajrami.

Skethuspapper till Elfsborg.

Och till mig själv: Stora idiotmedaljen för att jag fortsätter gå på de här matcherna.


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 5 november 2018 kl 22.52
Inför nästa år känner jag inget. Jag känner ingen lust för en ny säsong. Ingen "revansch"lust. Ingen tro på laget. Ingen glädje. Ingenting, faktiskt.

Faktum är att jag känner MER lust att köpa säsongskort till Lejonen Speedway från Gislaved än att stå på arenan ännu ett år.

Men dum som jag är kommer jag väl stå där nästa år ändå. Det är ganska starkt jobbat av Elfsborg ändå. Vi har tagit död på en hel bygds intresse för fotboll. Det var nog inte många som såg det komma efter 2012....


Peter Olsson, Borås - måndag 5 november 2018 kl 23.23
Ingen fara Claesson. Elfsborg kommer säkert höja priserna, peka på att deras produkt är bättre än någon annans i allsvenskan.. Så gör de valet enklare för dig.. Bland de högsta biljettpriserna och värdelösa erbjudanden för barnfamiljer.. Resultat.. Var det 1.000 pers på matchen idag? (Jo, det var det nog.. Tack vare 200 tappra i klacken).

Christer von Zweigbergk, Viskafors - tisdag 6 november 2018 kl 2.18
Dödsstöten för Elfsborg symboliseras av att man uppger en PUBLIKSIFFRA på c:a 4.700! Hela Sverige skrattar garanterat åt dessa män som sitter i sina fina rum och fabulerar på dårars vis om tider som har svunnit.

Snart har Norrby, trots sina katastrofala publiksiffror, (sämst i Superettan) kommit ikapp Elfsborg som numera får vara glada (?) om 1.000 personer orkar ta sig till Arenan. En publik som förtjänar bättre än att match efter match bli bespottade av en förening som utan ryggrad, moral och kunnande vänder ryggen mot alla som troget har stöttat laget trots alla motgångar.

Jag tror mig kunna garantera att jag och min fru hade "lyckats" lika bra som Thelin enbart genom att skicka upp spelarna på Rya Åsar T/R 3 gånger i veckan för att sedan låta spelarna själva bestämma över taktik och spelsystem.

De som tycker att Thelin har varit en bra tränare som inte borde ha sparkats för länge sedan: räck upp handen och ge mig en vettig motivering...


Petter Alburg, Växjö - tisdag 6 november 2018 kl 8.20
Det är uppenbart att våra spelare inte är tillräckligt tränade för 2x45 min spel i allsvenskan.

Gert Rehn, Göteborg - tisdag 6 november 2018 kl 9.46
Första halvlek igår spelade man faktiskt ganska bra och relativt underhållande fotboll. Visserligen mot ett svagt lag, men ändå. Då fanns det en rörlighet och för allsvenskan acceptabelt bolltempo. Ledningen i halvtid var helt rättvis. I andra halvlek blev BP betydligt mer aggressiva och Elfsborgs spel försvann i stort sett fullständigt. Det kan inte bara bero på bristande kondition när matchen vänder i stort sett direkt efter pausen, det måste vara något annat.

Beträffande publiksiffran anger man mycket tydligt på arenan numera att man redovisar "Antalet sålda biljetter". Ingen bluff således. Då gäller det förstås att man är på arenan och ser det och inte är så mycket medgångssupporter att man slutar gå på matcherna när det går emot. Alla de som helt berättigat tycker att laget viker ner sig för lätt men själva inte går på matcherna, kanske skall vara lite självkritiska och ödmjuka i motgången. För vad gör de själva om inte viker ner sig när det tar emot? Jag förstår inte hur man kan anse att man bäst stöttar laget genom att inte gå på matcherna och om man är där bua åt egna laget. Jag tror inte spelarna blir bättre av det.

Men visst, något radikalt måste hända till nästa år, annars bär vägen direkt ner till Superettan.


Kurt Nilsson, Skyttorp - tisdag 6 november 2018 kl 10.03
Hm-----Som John Hedin berättade för mej när man spelade håglöst och slött på 60-talet ,då röt alltid Boris Målberg till och blev förbannad och då skärpte alla till sig !! Det är bedrövligt så dåligt Elfsborg spelade igår------Vad jag minns av Lennartsson i Elfsborg så spelade man härlig fotboll 2012 och vann serien,tycker fortfarande han var en överlägsen tränare jämfört med Thelin---Men bäst var Anders Linderoth i modern tid.

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 6 november 2018 kl 10.05
Håller med om att första halvlek såg ok ut. Även om det krävs en straff för att vi ska kunna göra mål. Men i andra gör BP något otroligt enkelt: de flyttar upp pressen några meter. Och det räcker för att Elfsborg ska kollapsa. Laget klarar inte den allra minsta stress.

Största bristen är mittfältet. Vi har inte haft någon spelare på mitten på hela året (jo, Ishizaki under hösten - han ska verkligen hedras för en stark andra halva av säsongen) som kan fixa det varje mittfältare egentligen måste kunna: 1) Göra sig spelbar för backarna, så att de slipper dutta bollen mellan sig, 2) Ta emot bollen med kontroll, 3) På max två tillslag spela den vidare på offensivt löpande spelare.


Christer von Zweigbergk, Viskafors - tisdag 6 november 2018 kl 12.06
Konungariket Sverige har såvitt jag har förstått ingen statsminister just nu. Möjligen skulle det fortfarande kunna vara Stefan Löfven men det är lite osäkert.

Lika osäker är jag på vem som är Elfsborgs "statsminister" eller låt oss kalla hen ordförande. Att Bosse Johansson inte är kvar har jag förstått men har han fått någon efterträdare?

Bosse var en ordförande som syntes och hördes och han personifierade Elfsborg med sitt engagemang, sina kontakter och kunnande. Han tackade för sig och avgick i våras om jag minns rätt och sedan dess vet jag inte vem som styr skutan i sammanträdesrummet och i offentligheten. Skulle det inte vara klädsamt att ha en ordförande som, om hen överhuvudtaget existerar, visar framfötterna och träder fram när det blåser som hårdast. En stabil person som är beredd att ta ansvar och bemöta kritiker, massmedia och fans genom att visa sig och uttala sig i vått och torrt.

När Bajrami avtackades i går omgärdades han av Stefan Andréasson och en till vars ansikte inte var bekant för mig.

Vem var det?


Herman Thorell, Dalsjöfors - tisdag 6 november 2018 kl 15.15
Bitterheten går att gräva med spade här inne (med all rätt och med full förståelse). Och det kan bli ännu värre innan det hela är över, vem minns inte 23 oktober 2005?

IF Elfsborgs ordförande heter Sune Lundqvist, har suttit i styrelsen i många år. Anonym eller inte, men inte svårt att ta reda på om man inte vet.

Peter Olsson, Borås - tisdag 6 november 2018 kl 17.41
Det är väl klart att det är bittert.. Jag hade ingalunda räknat med Elfsborg som ett topplag i år, men var bombsäker på att vi skulle vara ett stabilt lag i ingemansland på plats 6-8.. Nu överlever vi allsvenskan pga. att det spelar ÄNNU sämre lag som tur är. Dalkurd, Brommapojkarna och Trelleborg håller ingen av dem för allsvenskan. Likt förbannat stjäl de poäng av Elfsborg. Förlusten mot Häcken, med 2 självmål och ett onödigt rött kort svider lika hårt.

Min åsikt har alltid varit och kommer alltid att vara:
Det är ok att vara ur form, att slå en pass fel eller att skjuta utanför. Men att sluta springa, när det är ditt jobb att göra det, det är inte ok.

Karl Orrling, Helsingborg - tisdag 6 november 2018 kl 19.23
Jag började älska Elfsborg när jag såg oss ta klivet upp i Allsvenskan mot Västerås år 1985 tillsammans med min morfar och min pappa (frid över deras minne). Jag minns segern i den Allsvenska premiären 1986 mot Djurgården och hur min far köpte biljetter på ståplats vilket gjorde att vi hamnade bredvid fulla Stockholmare som var missnöjda med att deras Allsvenska comeback förstördes av ”bonnafotboll”. Att vi hade två dåliga säsonger 1986 och 1987 gjorde inte så mycket. Elfsborg skänkte mig glädje och spänning nog för att jag skulle vilja hålla fast vid vårt förhållande även under ökenvandringen i division ett på nittiotalet. Vi var visserligen inte bra, men vi var alltid tillräckligt nära avancemanget till Allsvenska för att hoppet skulle leva om att en dag få uppleva Allsvensk fotboll igen, ty minnena från 80-talet var omgärdade av rosa skimmer i min hjärna. Vissa dagar kunde jg till och med förnimma Allsvenskan. Kommer ihåg en match mot GAIS (kanske 1994) när det var ÖVER 3000 på Ryavallen.

1997 var magiskt och de första åren i Allsvenskan var jag så oerhört glad över att vi överhuvudtaget var där. Bottenstriden var vår passion - ”hänga kvar och slå blåvitt” var vår devis. Jag drömde om att få uppleva ett allsvenskt guld under min livstid. Upplevde att föreningen hade samma dröm.

Spola fram 20 år, och vi spelar återigen dålig allsvensk fotboll, men känslan i kroppen är totalt annorlunda. Jag försöker förmedla tjusningen med Elfsborg till mina söner. Tog med dom till ett regnigt, kallt och blåsigt Trelleborg. Guliganerna var fantastiska. Korven på Vångavallen var magisk och vi ledde i halvtid. Stolt över att vara Boråsare och stolt över att föra kärleken till Elfsborg vidare genom blodslinjen. 45 minuter senare skämdes jag återigen över lagets prestation men var fortfarande stolt över vad jag sett på läktaren. Två matcher senare och min relation med Elfsborg är på all-time low.

Jag är så sjukt besviken på Elfsborg anno 2018 och den inriktning som föreningen har tagit under de senaste tre åren. Från det att vi tog tillbaka Haglund har vi befunnit oss på ett sluttande plan. Spelare, ledare, anställda och funktionärer verkar har mätta och belåtna. De lullar runt i sin bubbla och ser förnöjt tillbaka på storhetsperioden 2006 - 2015. Allt är mysigt och alla är kompisar. Tyvärr skapar det en disconnect med publik och supportrar som vill vara med och bära fram föreningen till fler framgångar, men som känner att det snarare handlar om att undvika att falla ned i ett bottenlöst hål. Passionen hos fansen finns kvar. Jag såg den med egna ögon på Vångavallen, men det är inte så konstigt att de breda massorna känner likgiltighet om passionen och viljan hos supportrarna inte kan omsättas till något som liknar detta hos de som får betalt för att göra Oss Elfsborgare stolta.

Drömmer om att mina söner skall få uppleva ett SM-guld under sin livstid, men upplever just nu inte längre att föreningen delar samma dröm.


Gert Rehn, Göteborg - tisdag 6 november 2018 kl 20.04
Karl. Du beskriver sorgen jag tror att många av oss känner på ett bra sätt.

Efter medlemsmöten och årsmöten de senaste åren har jag sagt till mina Elfsborgsbekanta att visst har mycket gjorts väldigt bra länge, men jag har tyckt att det funnits en bedövande självgodhet och självbelåtenhet som inte kommer att leda till något gott. Jag tror att det är effekten av denna självbelåtenhet vi nu avläser på spelet på planen märkligt nog. Det har varit mycket att "andra tittar avundsjukt på oss", "vi har tillhört dominanterna i svensk fotboll så länge nu" etc. Detta leder till man inte utvecklas längre.

Kan man hoppas att vi till nästa säsong i alla fall får uppleva det som Sundsvall fått uppleva i år? Förra året 31 poäng och stark kritik av tränaren I år 43 poäng på 29 omgångar och en tränare som hyllas.


Gert Rehn, Göteborg - tisdag 6 november 2018 kl 20.07
Sundsvall har 44 poäng på 29 matcher. Rätt skall vara rätt!

Jonas Claesson, Bottnaryd - tisdag 6 november 2018 kl 23.24
Dags att sluta lipa nu. Det kunde vara värre. Det kan det alltid. Jag är glad att jag är så privilegierad att jag kan kosta på mig lyxen att bli förtvivlad över ett fotbollslag. Visst vill jag vara med och vinna, och visst är det skönt att ligga i topp.

Men, som jag och Hasse G sagt till varandra under säsongen: skönt att slippa medgångspacket på läktaren!

Den som ger upp nu kan för övrigt hålla sig hemma nästa gång vi går bra... Se så, ta din medicin nu och sluta oja dig! Vi kommer tillbaka, och jag kommer vara där då också. Elfsborg är mitt lag, mitt DNA är sammanflätade med IFE, mitt blod är gult och hjärtat svart. (Typ...)

Sluta var såna syltryggar nu och köp säs.kort innan de tar slut!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 7 november 2018 kl 8.58
Här är ett inlägg som antagligen kommer röra upp känslor.
Vad vill vi i IF Elfsborg? Vad håller vi på med?

Länk.


Jonas Claesson, Bottnaryd - onsdag 7 november 2018 kl 9.27
Jag kommer köpa nytt säs.kort, så klart. Och min dotter får ett. Hon har frågat när hon ska få följa med på bortamatch, och det ska hon få nästa år.

Nu slutar vi gnälla här och ser till att hjälpas åt att vända detta. Sparka tränare går inte. Så är det. CvZ, jag tycker du (och din fru) ska gå ner till kansliet och erbjuda din hjälp med konditionsträning. Claes L kan säkert hjälpa dig att hitta rätt mängd och antal timmar de ska löpa.


Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 7 november 2018 kl 9.36
Mycket bra krönika, Glenn... en stor grej för mig personligen är att fotbollen och supporterskapet varit en möjlighet att kunna "avreagera" mig lite grann i en tid där politiskt korrekthet kvävt nästan allt utrymme för känslor i vardagen.... samtidigt finns det naturligtvis gränser. Inlägget med flickorna från Borås var exempelvis för plumpt. Få hade dock reagerat för 30+ år sedan.. och man får också vara lite förstående och ha fingertoppskänsla i tillrättavisandet (annars skapar man onödig polarisering och klyftor... Jan-Ove ska tillrättavisas, men Jonas och du kunde gjort det med mer fingertoppskänsla och förståelse för att det var ett känslouttryck (en parentes är ju ett uns av humor i och med att BP faktiskt heter "...pojkarna"). Vill vara väldigt tydlig med att jag dock tycker att det var över gränsen...men det inte alltid är lätt för äldre att anpassa sig till dagens politiska korrekthet, vilket man också får förstå... VIKTIGAST DOCK: Sune, Stefan, Jimmy m fl: Det är dags för vägval.... var mycket medvetna om att några av oss tycker att passionen och känslorna ibland måste få den politiska korrektheten att ge vika för att fotbollen inte helt skall tappa sin själ och sitt engagemang... Stefan var ju för ett knappt år sedan väldigt angelägen om TV-miljonerna framöver (vilket ju i dagens medielandskap kräver absolut politisk korrekthet, såklart... ) Ja, ja, om det är viktigare än passionen få får vi väl bara vänta ut ett antal medlems- och årsmöten till tills vi som fortfarande har passion kvar fått med oss tillräckligt många för att ta nya tag....

Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 7 november 2018 kl 9.41
Lova att lägga ut på VG när det blir! Jag kommer självklart från Gbg för att se den träningen. CvZ med fru som manar på truppen uppför branterna! Och Claes bredvid med en dator där han loggar alla spelares blodvärden, mjölksyrahalt osv. Jag kan själv tänka mig att läxa upp Thelin och övrig lagledning under tiden, om hur man lär sig prata vettigt med media och undviker att låta som en urtråkig klyschmaskin. Jag kan även förklara att det är tillåtet att visa känslor. Och efteråt: totalt förbud mot dataspel och caffe latte! Och CvZ får chansen att morsa på Elfsborgs ordförande. Det blir en dag att minnas!

Christer von Zweigbergk, Viskafors - onsdag 7 november 2018 kl 12.15
Naturligtvis vet jag att Elfsborg har en ny ordförande men min poäng med mitt inlägg var att han verkar ha gömt sig i anonymitetens skugga sedan han tillträdde.

När det blåser snålt behöver vi en "landsfader" att luta oss mot och som samtidigt inte är rädd för att bemöta dem som kritiserar. En ordförande måste vara klubbens ansikte utåt med en transparent inställning till alla som vågar ställa "de rätta" frågorna och måste därutöver vara massmedialt aktiv när tillfälle ges.

Av detta ser jag inget med reservation för att jag har missat eventuellt flöde.


Jonas Claesson, Bottnaryd - onsdag 7 november 2018 kl 13.39
Tidigare år, ja så länge jag kan komma ihåg, har ifk varit tunga att möta. Fantasilösa förvisso, men jävligt tunga. Hur många guld har de tagit genom 1-0 mot Trelleborg, ÖSK och Kalmar? De senaste 20 åren har de tagit 2 guld, då de insett att deras spel och idé inte funkar längre. Jag är jäkligt orolig att deras satsning med Poya kan leda till en ny storhetsperiod.

vi hade nått vägs ände med Haglund och det spel han förespråkade. Mycket av hans idéer byggde på att vi hade Sveriges mesta och bästa landslagsman i laget. Nu har vi dessutom inte resterande landslagsmittfält heller, vilket gör att det inte går att backa in i framtiden. Thelin sa inför året att detta blir ett dåligt år. Jag var förberedd på det (trodde jag!). Vi har under året sett antydan till knoppar på vårt träd, och nästa år kommer det ännu fler knoppar, det är jag säker på.

Det sämsta som kan ske nu är att vi klipper ner ytterligare på trädet, samtidigt som vi utarmas jorden det står i. Detta KOMMER bli bra, och den som bara odlar potatis år efter år på samma plätt kommer märka att skörden minskar, allteftersom jorden tappar sin näring.

Jag hoppas ifk går tillbaka till potatis, men att vi satsar vidare på vår nyodling! Till slut kommer vi få se blommor och skördar vi aldrig upplevt tidigare. Ge det tid. (och köp säsongskort!)


Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 7 november 2018 kl 14.11
Bra Jonas.... keep pepping....

Henrik Eliasson, Örebro - onsdag 7 november 2018 kl 17.08
Väljer att nu försöka plocka de få russinen ur årets gulsvarta kaka. De finns trots allt! 1)Ett försvar som släpper in betydligt färre mål än ifjol. 2) Stundtals, om än sällan en hel match, har jag kunnat ana ett spel och jäklar anamma som räcker långt i allsvenskan. T ex Hammarby borta och Sundsvall hemma. 3)Totalt över säsongen har Kevin varit strålande. 4) Kaib, Dresevic och Holst är jag väldigt nöjd med (Ja, jag vet att Ibro dräller med bollen ibland men det är kul med en mittback med bollkänsla, och ibland slår han fantastiska passningar). 5) Ishisakis höst. Jag ångrar inte denna kritiserade värvning! Beträffande landsfader; är det inte CvZ?

Jan Artursson, Borås - onsdag 7 november 2018 kl 18.05
Copy Paste på ditt inlägg Karl! Mycket bra formulerat! I princip allt stämmer in på min tid som guling sedan mitten på 80-talet och jag känner precis som du vad gäller vad som hänt med vårt kära lag de senaste åren. Men som Jonas skrev, man har inte många problem i livet om man har lyxen att bekymra sig för hur det går för 11 gubbar som möter 11 andra gubbar på en gräsplan för att se vem som med fötter och huvud kan få in en boll flest gånger i ett mål.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 7 november 2018 kl 20.36
Heja Jonas!!!!!! Djävla gnällande hos flera skribenter nu.

Konstruktiv kritik är en annan femma.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 7 november 2018 kl 20.55
Heja Glenn! Vill bara notera att jag motionerade om publiksiffrorna.

Kurt Nilsson, Skyttorp - torsdag 8 november 2018 kl 11.40
Glenn-----Allt, precis allt var bättre förr ,till o med fotbollen var roligare på John Hedins tid ,----Vilka lirare Grahn ,Henieman ,Christiansson ,Målberg bröderna----Fan,till o med godis var godare förr, mera smak än dagens bleka kopior---Nu tar jag tidsmaskinen igen och ställer in på Augusti 1968 ,0-0 mot AIK på Råsunda,han boxar bollen praktiskt taget ut ur krysset skrev aftonbladet efter en fenomenal räddning av Hedin-----Själv satt jag på läktaren med handsvett o våndades,minns han stora röda jättehandskar och uppkavlade armar på den svarta match tröjan ,vad jag längtar tillbaks ----Dagens tid är att man alltid ska se framåt och aldrig bakåt ,usch vad tråkigt,nu flyger jag med tidsmaskinen ,bye ,bye ----

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 8 november 2018 kl 15.42
Gårdagens "gnäll-krönika" skapade en del uppståndelse. Här kommer en fortsättning med förslag på vad jag tycker att vi ska förändra i IF Elfsborg.

Länk.


Tommy Lennartsson, Fritsla - torsdag 8 november 2018 kl 16.34
Bra Glenn. Du är väldigt nyanserad. Tänker innan du skriver. Fortsätt så.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 8 november 2018 kl 17.22
Tack Tommy!

Hoppas verkligen vi har lärt oss tillräckligt mycket efter dessa två skitåren. Såhär går det inte att leva.


Roland Dellton, Lerum - fredag 9 november 2018 kl 15.04
Enligt BT har Obasi spelat färdigt i Elfsborg. Han har av personliga skäl redan nu fått lämna truppen och rest hem till Nigeria.

Gert Björnalm, Borås - fredag 9 november 2018 kl 15.45
För alla som gillar kul fotboll rekommenderar jag att gå på Mariedal Cup i helgen. Även om det inte längre är lika många lag spelas fortfarande bra fotboll och många nya skickliga futsal-lag har kommit med.

Däremot skäms jag som Mariedalare och Elfsborgare över att Elfsborg med sin stora ungdomsverksamhet för första gången i cupens historia inte skickar nåt lag alls. Oavsett vad som pågår i form av utomhusfotboll är det väl märkligt att inte en så stor och lokal klubb vill synas i detta sammanhang. Klart man hade kunnat få ihop lag om man velat. Stöddighet och nonchalans mot den lokala fotbollen i stan, och hade jag inte redan varit så genuint gulsvart så hade min sympati för di gule härmed fått en allvarlig knäck! SKÄMS!!!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 november 2018 kl 15.57
Vi har ett härligt lyxproblem där dock. Sju spelare i P01 är uttagna till landslaget! Det är helt otroligt många. Dessutom Youth League-spelet.

Konstigt att inte Elfsborg tydligare beskriver läget och skriver om våra P01-spelare.


Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - söndag 11 november 2018 kl 10.27
I dag får vi se om laget kan ta sig samman och överraska i Malmö. Allt annat än storförlust är oväntat. Och en gulsvart seger vore en jätteskräll. Därför hoppas jag på det. Vore en bra avslutning med lite hopp inför nästa säsong.

Henrik Eliasson, Örebro - söndag 11 november 2018 kl 11.40
Att ens orka hoppas på en bra insats idag känns omöjligt. Dags att krypa in i ett mörkt hörn, dra en filt över huvudet och försöka börja drömma om våren. Idiotiskt att låta sig bli påverkad av vad som bara är en lek. Eller?

Göran Holtstrand, Borås - söndag 11 november 2018 kl 12.01
Idag hoppas jag att laget kämpar hela matchen och gör en bra avslutning på detta jobbiga år!Nu får vi bara tänka framåt och jag hoppas på några kanonbra nyförvärv till nästa år!

Magnus Eriksson, Stockholm - söndag 11 november 2018 kl 13.01
Här visar Lasse Nilsson bevis på de känslor som bl a Glenn menar saknas i dagens Elfsborg. Jag håller med.

Igår gjorde Lasse sin sista match. Jag saknar honom redan.

Nu lägger vi denna skitsäsongen bakom oss. Och drömmer om 2019 och om en ny Lasse Nilsson.


Jörgen Willborg, Borås - söndag 11 november 2018 kl 15.53
Hur ser det ut?

Peter Olsson, Borås - söndag 11 november 2018 kl 16.16
Nästa år vill jag att Gustav Henriksson spelas från start i alla matcher. Tycker han varit oerhört stabil, även matchen mot Hammarby.

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - söndag 11 november 2018 kl 17.13
Årets förnedring fullbordad. Nu kom vi efter Blåvitt också.

Henrik Svensson, Varberg - söndag 11 november 2018 kl 17.36
Signifikativt för denna säsong! Vi spelar jämt en timme, sen hänger vi inte riktigt med. Vi har en i stolpen o en i ribban, Malmö sätter två i nätet! Och till råga på allt så vann Blåvitt, och gick förbi i tabellen. Dags att krypa in i vinteridet😩

Fredrik von Knorring, Mölndal - söndag 11 november 2018 kl 17.41
Skönt att det är över

Lars Alexandersson, Linköping - söndag 11 november 2018 kl 17.50
Grattis till årets segrare i tipstävlingarna: Janne Olofsson (siffertipset) och Kjell Tibrand (tabelltipset)!

Karl Orrling, Helsingborg - söndag 11 november 2018 kl 18.39
Vaknade upp imorse i ett regnigt Helsingborg och övervägde för en sekund att strunta i att släpa med familjen ned för E6 eftersom det ändå skulle vara kallt och Elfsborg skulle bli förnedrade. Dock knöt vi näven och sa vi till varandra att om inte vi bryr oss, varför skall då någon annan göra det, så vi packade in oss i bilen och körde söderut.

Väl på plats fick vi se ett Elfsborg som i alla fall inte var usla, och som kämpade för märket på tröjan. Att sedan Malmö vann var logiskt. De är bättre än oss och hade en Europa League-plats att spela för, så idag är jag inte förbannad som jag var när jag körde hem från Trelleborg.

De tappra guliganer som var på plats gjorde vad de kunde, men det är såklart svårt att göra sig hörd när Malmö Stadion kokar. Kul dock att barnen fick sig ännu en dos av ståplatskultur inklusive några fina bengalbränningar från båda sidor.

Tycker vissa spelare tog lite väl lätt på tacket efter matchen men å andra sidan är det inte så tacksamt när man som t.ex. Izhi visar genuin uppskattning och får tröjan kastad tillbaka på sig av supportrarna. Dålig stil av den som kastade tillbaka tröjan för att demonstrera missnöje mot den spelare som faktiskt inte förtjänar det.

Observerade inte att Thelin eller någon annan från ledarstaben kom fram och tackade för säsongen. Svagt om jag har rätt, och stärker inte lagledningens aktier hos supportrarna kan jag tycka. Folk har ändå offrat många timmar för att stötta laget trots en tung säsong.

Dagens guldstjärna till SLO Erik Sjödin för att du visade prov på hur vi vill att våra funktionärer skall agera. Tack för den omsorg du visade mig och min familj efter matchen. Tack för att du visar på engagemang för Elfsborg och dess supporters!

Nu glömmer vi 2018 och blickar framåt. Uppskattade verkligen dina krönikor, Glenn. Delar din uppfattning. Bort med allt snömos och kräv bra prestationer av samtliga funktionärer. Bort med tama arrangemang som andas kommersialism istället för kärlek till sporten och fansen. Bort med undermåligt skrivna matchrapporter på officiella hemsidan och in med kvalitetsjournalistik som kallar en spade för en spade. Bort med spelare som inte löper tillräckligt eller i övrigt inte visar hjärta för klubben och in med ett par tre karaktärsspelare som kan visa vägen både i match och på träning. Bort med losermentalitet och FRAMÅT FÖR SEGER!!!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 11 november 2018 kl 22.58
Skoj att du var där Karl. Alla upplevelser i år kommer göra det roligare när vi väl vinner igen, om kanske 15 år. Det kommer dina barn tacka dig för.

Ifjol gick våra spelare ut och skapade ett uppror inifrån för att få bort Magnus Haglund. Spelarna fick som man ville och en ny tränare kom in. Till seriestart hade vi två nya spelare och resten samma trupp. Man borde ha förväntat sig ansvar, då fjolårets trupp skapade en cirkus för att få till förbättring. Fick vi se ansvar och förbättring? Det har jag svårt att se iaf. Just nu är jag glad att slippa se dessa spelare på planen de kommande tre månaderna.


Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - söndag 11 november 2018 kl 23.45
Man får väl smälta detta fiasko (ja det är ett fiasko!) innan man fördjupar sig alltför mycket i tankar om framtiden. Men jag har svårt att förstå varför årets gulsvart tappat så många matcher i slutet av andra halvlek. Den som påstår att det inte har med bristande träning och dålig uthållighet att göra måste förklara hur man menar.

Vill också ge en speciell eloge till i vart fall en spelare som ofta krigar in i slutminuten, och det är Stefan Ishizaki. Jag är glad att han är tillbaka i gulsvart och tror säsongen gått sämre utan honom. Ser honom gärna som vår härförare nästa säsong. Hoppas han kör ett tag till!

Anders Täreby, Steninge - måndag 12 november 2018 kl 8.59
Jag tycker Elfsborg stod emot ganska bra mot Malmö, i alla fall ett tag. Ishizaki var oerhört viktig med sin vilja och förmåga att hålla i bollen. Håller med Ericson om att Ishi är en nyckelspelare även inför nästa år. Jag tycker även att Simon Olsson var riktigt duktig med bollen första halvlek mot BP. Där finns talang som kan blomma ut. Holmén blir jag inte riktigt klok på. Det känns inte som att han brinner för det längre tyvärr. Hoppas att han kan knyta näven och stäppa upp ett par snäpp i nivå. Dyer och Gojani är duktiga spelare men ingen av dem har lyft i år. Lundevall har ju helt tappat formen men vi vet vad han kan i sina bästa stunder.

Tyvärr var det som vanligt onödiga bolltapp (Ishi och Prodell) som var bakgrunden till båda Malmös mål. Misstagen och bolltappen måste bli färre nästa år.

Prodell har gjort en del viktiga mål för oss men det är tydligt att han i själva spelet inte håller den klass vi behöver. Fricks potential är betydligt högre och om han får en skadefri vinter är han vår viktigaste forward nästa år. Jesper Karlsson kan inte längre skylla på att han inte får chansen. Noll (0) mål på två säsonger... Det har förstås låst sig mentalt där. Men potential finns, och både Jesper och Kabashi skulle kunna vara bra komplement till Frick om någon av dem höjer sin nivå.

Dags för ett nytt överlevnadsläger, likt det Ingesson ordnade för Wettergren 2005...


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 9.25
Ja, jag håller med om att vi står emot bra. Dessutom skapas även en del chanser där vi kunde haft turen att få med oss ett mål mot riktigt bra motstånd. Gårdagens match mot MFF är inte ett stort problem. Sättet man hanterade BP, Dalkurd och Trelleborg är det som får mig att koka över. Hade vi tagit oss an dessa matcher på rätt sätt så hade jag kunnat hålla samma goda min som resterande del av året.

Vårens bottennapp mot Sirius och Häcken är ihop med denna katastrofala avslutning är det som får mig att bli negativ. Vi hade god chans under hösten att leverera bättre sportsliga resultat än vad vi mäktade med 2017. Dessa tre matcher gör dock att 2018 är klart sämre än 2017.

Jag hoppas likgiltigheten beror på att spelare har fått besked om att man ska lämna. Då är det å andra sidan konstigt att dessa spelare får spela. Exempelvis att Prodell har fått starta före andra spelare.

Men men, det är väl bara för spelarna att starta någon omröstning och skapa dålig stämning. Så kan vi tappa ytterligare lite förtroende och så kan spelarna fortsatt få gå oansvariga för sitt haveri.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 12 november 2018 kl 9.27
Jag fick upp hoppet ett tag i slutet av sommaren/början av hösten, när jag tyckte mig kunna se konturerna av ett fungerande, intressant spel. Med tanke på spelprogrammet tänkte jag att vi skulle ta många poäng i slutet av året och att placeringen inte skulle bli så illa trots allt. I stället blev avslutningen genomusel med sammanlagt bara tre poäng i mötena med Sirius, Trelle, Dalkurd och BP. Och noll gjorda spelmål de sista sju halvlekarna av säsongen.

Själv släpper jag nu 2018, och ser fram mot nästa säsong. Det är en lyx jag kan unna mig som supporter - men jag hoppas verkligen inte att laget och lagledningen släpper säsongen lika lättvindigt. Man behöver titta riktigt noga på vad som gick snett under 2018, och se till att rätta till det över vintern. Det är inte rätt läge för klubben att bara hoppas på det bästa till nästa år.

En helt annan sak. Såg ni Dortmund-Bayern i helgen? Det är sällan jag som 54-åring blir nyförälskad i sporten fotboll, men det var en sådan match då det hände. Enastående fotboll av två tempostarka, offensiva lag. Mängder av målchanser och finesser, blixtsnabba kontringar och kombinationer som tog andan ur en. Dessutom schyssta tag mellan spelarna, inget gnäll på domarna och två klackar som sjöng hela matchen (och efter slutsignalen också, även på förlorarsidan). Till råga på allt slutade det med gulsvart seger!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 10.37
Johan, Håller med dig helt och hållet.

Jag såg dessutom matchen du nämnde. Det är just den där intensiteten jag gillar med tysk fotboll.

Min förhoppning när jag hör Thelin prata presspel är att vi en dag har en högre intensitet där vi själva kan ha ett uppbyggt anfallsspel samtidigt som vi kan vinna bollar i rätt läge och utnyttja andras misstag.

Vi ligger idag mycket bättre med presspelet, men det blir ofta långa löpvägar och vi är sena in i situationer. Holmén symboliserar för mig det vi ser. Ofta för sen och när han väl vinner boll, så slår han en felpass. Jag tror störst faktorer till misären är dåligt självförtroende och dålig fysik för att upprätthålla det.

Ser vi matchen mot Sundsvall vågade vi gå framåt och sätta detta under större delen av matchen. Så vi har ju visat att vi kan. Men det är liksom en av alldeles för många matcher.

Thelin pratade om vårt duellspel är för dåligt, och där ser jag två faktorer. Vi har nu haft konstgräs i 13 säsonger och det påverkar duellspelet. Samtidigt är vi också sena in i dueller hela tiden, vilket jag vill härleda till den dåliga fysiken.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 12 november 2018 kl 10.59
Jag ser ändå en sorts ljusglimt med Holmén. Det fanns en förväntan på att han skulle vara "okej, inte lika bra som Anders Svensson men ändå en hemvändare som kan lyfta laget". Kanske rycktes han själv med och trodde sig vara en annan spelare än han är? En krativ mittfältskung, typ. Under 2018 känns det ändå som att han accepterar sig själv. Han springer, han smäller på motståndarna, han försöker inte göra några svåra grejer. Ett kött och potatis-spel. Det kan vara bra att ha en sådan spelare - men han behöver då kompletteras med andra, mer kreativa mittfältare. Dessutom bör Sampa alltid bytas ut efter ca 60 minuter, så att han slipper trampa vatten i slutet av matcherna.

Fast jag är ändå förbluffad. Sampa var en av mina favoritspelare innan han stack. En box-till-box-mittfältare som också gjorde ett och annat mål och kunde slå avgörande passningar. Ok att han har tappat i snabbhet med åldern, men hur har han kunnat få sämre passningsfot under åren ute i Europa?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 13.19
Jag tycker att vår största svaghet är centralt mittfält. Det är bäst mittfält som i år toppar Allsvenskan och det var där vi var som bäst när vi var som bäst. Att vi som har detta som adelsmärke misslyckas är för mig en gåta.

Sett till egenskaper jag saknar, så är det just Sampas egenskaper jag vill se. Så jag häpnas också över den spelare vi får se.


Mikael Häggström, Borås - måndag 12 november 2018 kl 14.52
MALMÖ FF 11 3 1 36
IFK NORRKÖPING 10 5 0 35
AIK 10 4 1 34
BK HÄCKEN 11 1 3 34
HAMMARBY IF 7 4 4 25
GIF SUNDSVALL 6 4 5 22
ÖSTERSUNDS FK 7 1 7 22
DJURGÅRDENS IF 5 6 4 21
IK SIRIUS 5 4 6 19
IF BROMMAPOJK 5 1 9 16
DALKURD FF 4 3 8 15
ÖREBRO SK 4 3 8 15
IF ELFSBORG 3 5 7 14
KALMAR FF 3 5 7 14
IFK GÖTEBORG 3 3 9 12
TRELLEBORGS FF 0 3 12 3

Detta är tabellen för de 15 sista matcherna respektive lag spelat i årets allsvenska. Trenden inför 2019 ser man bättre så här. Behöver inte kommenteras mer

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 15.57
Ja. Ser man fjolårets sista 15 matcher så är det tydligt att vi borde insett åt vilket håll 2018 skulle gå.

Men det var många (inklusive jag) som trodde ny tränare skulle lösa allt. På samma sätt som folk verkar tänka nu. För ny tränare löser ju allt. Det vet man ju.


Jan Artursson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 18.50
Ja med tanke på att försvaret mot de dåliga resultaten varit att det tar tid att sätt nya spelsystemet så är det ju riktigt oroande att vi tagit mindre poäng i höst än i våras. Vi är numera ett lag som är stabila kring en snittpoäng på 1/match. Det håller inte i längden. Vi tog en turlig 3-poängare mot Hammarby. Hade vi inte gjort det + att vi tex spelat oavgjort mot BP i Stockholm så hade vi åkt ur direkt utan kval. Med andra ord, det var riktigt nära att Thelin verkligen blev historisk som förste tränare att åka ur AS två år i rad.

Mikael Häggström, Borås - måndag 12 november 2018 kl 18.56
Nu ska vi ta ifrån oss äran av något när vi vinner matcher MEN

Det var ett extremt gynnsamt läge att möta Hammarby nära efter ett derby då de dessutom hade två viktiga spelare avstängda

OCH
GIF Sundsvall gjorde (tillsammans med avslutningen mot Dalkurd) sin sämsta match under hösten

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 12 november 2018 kl 22.07
Så låter det alltid. Är man bottenlag och vinner så är det för motståndarna är dåliga. Spelar man dåligt som topplag, men ändå vinner, så är det anledningen till att man är bäst.

Gert Björnalm, Borås - måndag 12 november 2018 kl 23.01
Så eftersom trenden var dålig under sista delen av 2017 så var det helt naturligt att det gick dåligt i år? Jag ser det mer som att under 2017 föll det ihop efter interna gräl och oro och hösten därför blev risig, och något som borde blivit en tillfällig trend. Och i år, till skillnad mot förra året, har vi varit dåliga hela året. Och precis som Jan A skriver så har vi till och med varit sämre under hösten, inte direkt ett gott betyg för Thelins taktik att ett halvårs inkörningstid inte gjort något bättre. Varför skulle det då funka bättre nästa år? Inte ens tre nyförvärv, valda av Thelin, gjorde att laget tog fler poäng under hösten.

Åter till kärnfrågan - har vi en dålig trupp eller har vi en tränare som inte får ut det bästa av sin trupp? Och här vidhåller jag min åsikt att vi har en bra trupp. Kanske inte bra nog för medalj, men definitivt för övre halvan. Om vi lyfter våra blickar utanför vår egen ankdamm så har jag aldrig sett någon professionell objektiv tyckare ha åsikten att vi har en svag trupp, däremot många gånger läst att vi underpresterar sett till trupp. Här är ett exempel!

Angående den goda stämningen i truppen så tänker jag att det inte är otroligt att det är ett spel för galleriet, med tanke på förra årets rubriker. Att stämningen skulle vara på topp i ett lag som går så dåligt har jag svårt att tro. Kan vara en hund begraven här...

Om vi byter ut en massa spelare och behåller Thelin, då blir jag riktigt orolig för framtiden!

Om ni därmed tycker att jag är en grin-gubbe så får ni tycka det. Jag försöker i alla fall att argumentera för min åsikt!


Claes Lindquist, Malmö - tisdag 13 november 2018 kl 1.38
En ny BRA tränare är bra för Elfsborg. Vi fick en ny otroligt dålig tränare.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 6.40
Här vill jag gå tillbaka till sommarens diskussioner. En bra trupp är svår att mäta. Men om man sätter upp kostnad på spelartrupp så har man en rätt rimlig bedömning om vart man bör hamna. Där började vårt ras 2015, vilket jag tycker borde ge stora varningssignaler. Vi hade en tid där vi överpresterade eller normalpresterade sett till kostnad, men så här det inte längre.

När folk resonerar kring vår trupp, så känns det oftast som alla utgår ifrån resterande Allsvenskan står stilla. IFK Norrköping, Djurgården,AIK, Malmö, Östersund och Hammarby har alla investerat mer. Alla dessa lag har även lyckats mycket bättre med försäljningar än oss. Vår ekonomi är beroende av spelaraffärer där vi idag har svårare att lyckas. Det gör också vår trupp sämre jämfört med våra konkurrenter. Vilket gör att vår trupp är dålig.

Sedan sista guldet har vi mer eller mindre inte lyckats med någon värvning. På pappret har det sett bra ut. DG var exempelvis spännande då han ledde poängligan i Allsvenskan. Men han har på två hela säsonger aldrig nått upp i samma poängskörd som halva 2016. Jag tycker vi ser samma beteende på flera spelare, exempelvis Dyer och Horn. Våra mest lyckade spelaraffärer har varit att signa egna spelare. Men dessa unga spelare har fått spela med sämre a-lagspelare än exempelvis Johan Larsson och Marcus Rohdén. Det gör även deras utveckling sämre. Det gör även vår trupp dålig.

Balansen i truppen är galen just nu. Inför 2018 värvade vi exempelvis Ishi och Gojani till Innermittfältet, så där förstärkte vi kan man tro. Ishi har varit vår bästa spelare i år, men vårt centrala mittfält är vår svagaste länk samtidigt som det är här man vinner matcher. Vi har också tre högerbackar idag och bara en vänsterback. Dessutom sitter vi på tre målvakter, vilket nästan är lika mycket som antalet renodlade anfallare. Det gör också vår trupp dålig. Vi betalar antagligen mest pengar på de spelarna som vi inte använder. Vilket inte är något nytt i Elfsborgs fall.

Här är bara några av de skäl som får mig att tycka truppen är dålig. Då har jag inte skrivit om bristen av ledarskap. För vi har de senaste åren sett en enorm brist på denna egenskap som är oerhört viktig inom fotbollen. Vi har gjort bra matcher och har kunnat leda matcher, men ändå inte hålla det. Det ansvaret spelare inte tar i dessa lägen är enligt mig lika stort som tränarens.

Visst, vi kan sparka tränaren. Men vi har sett samma signaler under fyra säsonger och det som sker är rätt naturligt. Vi kan likt 08-huliganer ropa på tränarens avgång som flyktbeteende. Men jag tror mer på att föreningen måste förändra kulturen och spelartrupp. Arbetet att förändra spelartruppen förändrades förövrigt i somras, så arbetet är påbörjat och lär fortsätta i vinter.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 6.49
Det här med övre halvan förresten.

Vi är sedan 2015 inte i närheten av den utveckling årets topp 7-lag har haft. Alla lag har mycket bättre trupp än oss. Alla dessa lag har också lyckats mycket bättre med det ekonomiska spelet kring truppen.

Vi kan säkerligen slå oss in där, men då gör vi det med överprestation ifall vi har kvar dagens spelare. Sett till spelarna vi har, så bör vi landa in bakom dessa lag, och då hamnar vi bland lag som Blåvitt, Sundsvall, Örebro och Kalmar. Ett gäng lag där Sundsvall i år överpresterade för att man har trott på sina metoder. Samma metoder vi använder i IF Elfsborg med Thelin.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 8.04
Här är en Twitter-tråd av Osynliga Handen där det är tydligt att vi har en dålig trupp sett vad vi betalar för. Länk.

Det är vi och IFK Göteborg som presterar sämre än den kostnad vi betalar. Men vi gör det med en enorm marginal och IFK Göteborgs förändringsarbete i truppen har varit större under 2018, så där lär vi se helt andra siffror under 2019. Vi har gjort mycket mindre förändringsarbete, men lär inte kunna förvänta oss särskilt mycket bättre resultat om vi inte byter ut fler spelare ur vår dåliga trupp.

Så sett till kostnad bör en sjätteplats ha varit rimlig, men då ska vi också ha i åtanke att vi har en väldigt stor trupp sett till många konkurenter. Så att kostnaden för truppen är hög beror också till stor del på det.

Till nästa år så tycker jag att vår rimliga målsättning bör bli en 8:e-plats då det är mest rimligt ekonomiskt och förväntningsmässigt efter detta år.


Claes Lindquist, Malmö - tisdag 13 november 2018 kl 11.01
Bra inlägg Gert. Och jag hoppas att alla läser länken som finns i hans inlägg ovan.

Jan Artursson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 11.31
"Här är en Twitter-tråd av Osynliga Handen där det är tydligt att vi har en dålig trupp sett vad vi betalar för." Ja eller också har vi en tränare som inte får ut det han borde av truppen.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 12.04
Nej, då är det två och en halv tränartrojka som har misslyckats. Om vi fortsätter leka 08-huliganer kan vi sparka Thelin så det blir tre och en halv.


Herman Thorell, Dalsjöfors - tisdag 13 november 2018 kl 13.10
Roade mig med att läsa lite VG-historia från hösten när Haglund gjorde sin debutsäsong. Efter en pissig vår gjorde vi en stark höstsäsong och överlag var förväntningar och krav betydligt lägre ställda då än nu. Vissa saker var sig lika (redaktör Alexandersson som vanligt en riddare för det goda) medan andra saker annorlunda (det fanns kvinnor som skrev på VG på den tiden). Det jag tror mest formade oss då var tillförsikt och framtidshopp kring den nya arenan (tankarna på Svenssons i Elfsborg var marginella) och jag tror att det är just det vi saknar idag. Vi har inget europaspel, ingen wow-grej att ta sikte på. Resultatmässigt påminde den säsongen en del om årets, med undantag av just höstresultaten som gick vår väg. Dessutom åkte AIK ur allsvenskan det året, men Trelleborg slutade sist.

Vad fan ville jag ha sagt med det här? Jo, vi behöver ngt att se fram emot och det gäller såväl supportrar som förening!

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 13 november 2018 kl 14.38
Har jag för lite att göra? Antagligen. Jag ville se om det verkligen stämde, det som vi alla tycker oss se: att Elfsborg tappar matcherna ca en kvart in i andra halvlek. Jag kollade alltså när vi har gjort och släppt in våra mål i år. Indelat i femminutersperioder. Här är utfallet.

Minut 1-5: 0 gjorda mål - 1 insläppt
6-10: 1 - 4
11-15: 2 - 1
16-20: 3 - 3
21-25: 4 - 2
26-30: 1 - 0
31-35: 4 - 2
36-40: 0 - 0
41-45: 0 - 3

46-50: 1 - 1
51-55: 2 - 1
56-60: 1 - 5
61-65: 1 - 3
66-70: 2 - 3
71-75: 1 - 3
76-80: 0 - 1
81-85: 1 - 3
86-90: 3 - 2
90+: 2 - 3


Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 13 november 2018 kl 14.44
Så, ja, man kan se att vi har vår bästa period från minut 11 till 40. Då vinner vi, eller spelar oavgjort, i samtliga femminutersintervaller. Sammanlagd målskillnad för denna period: 14-10

Även första tio minuterna av andra är jämna. Sedan kommer det, precis som vi har sett. Mellan minut 56 och 85 förlorar vi alla intervaller. Sammanlagd målskillnad för denna period: 6-18.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 15.05
Jag vill lyfta en statistikbit till. I år tog vi två poäng på naturgräs och till nästa år kommer det upp två gräslag till.

Thelin hävdar att duellspelet är det som vi behöver förbättra mest. Just duellspelet anses ofta vara den största skillnaden mellan konstgräs och naturgräs, då konstgräs ofta saknar duellspel eftersom bollen går snabbare och underlaget påverkar hur spelare beter sig.

Jag själv har spelat på båda underlagen och tycker det är en stor skillnad och förstår åsikten att konstgräs saknar duellspel. Jag är oerhört anti vårt konstgräs och efter 13 säsonger med konstgräs tycker jag det är intressant utveckling. Jag tror vi hade en stor fördel av vårt konstgräs de år vi var bra, men med tiden tror jag det kommer bli en nackdel för oss sportsligt.


Tommy Lennartsson, Fritsla - tisdag 13 november 2018 kl 15.47
Tack igen Glenn. Då fick jag vatten på min kvarn. Det förbannade konstgräset ska bort! Det dödar den riktiga fotbollen.

Jan Artursson, Borås - tisdag 13 november 2018 kl 16.06
Intressanta siffror Johan! Dock tycker jag att det räcker med att dela upp det i halvlekarna. 15-16 i 1:a halvlek mot 14-25 i 2:a halvlek! Kan helt enlelt inte vara en slump! Varför skulle vi vara så mycket sämre i andra halvlek om det inte vore för att vi inte orkar? Vad annars skulle vara orsaken? Tror någon det råkar bli så här samtidigt som vi sparkat fystränaren?

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 13 november 2018 kl 16.35
En enkel faktor, förutom kondition, är kvalitet. Man ser det i massvis av fotbollsmatcher varje vecka. Det sämre laget klarar att hålla jämna steg med det bättre laget i en halvlek eller så. Sedan ger genomsnittlig kvalitet, kompetens och spetsförmåga utslag. Typexempel: vår match mot AIK i somras. Ingen skulle nog säga att vi förlorade den matchen på kondition. Det var bara den detaljen att de, på varje plats, hade spelare som var bättre än våra. Till slut gav det resultat.

Fredrik Sigurd, Borås - onsdag 14 november 2018 kl 8.06
Det resonemanget faller ju lite om man tar med matcherna mot Sirius x 2, BP och TFF i beräkningen...de hamnade bakom oss i tabellen men likväl tappade vi andra halvlek mot dem. Vi gav dessutom bort en match på Gamla Ullevi och en på Tele 2 arena (oavsett feldömda straffar eller ej) mot inte alltför märkvärdigt motstånd. Problemet vi har är väl inte att vi torskar mot AIK och MFF borta....det är matcherna mot lag vi har bakom oss och som vi borde ha bakom oss som är sorgliga.

Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 14 november 2018 kl 9.23
Fredrik: instämmer helt. Det finns inte en sak som ensam förklarar allt. Kondis och spelarkvalitet är två grejer. Andra faktorer är inställning, taktik, laguttagning mm.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 14 november 2018 kl 10.06
En sak jag känner är också att allt inte går att träna bort. Vissa spelare har ett visst steg och en viss spelstil. Om man jämför exempelvis Rami Kaib och Simon Lundevall, så är det två spelare som aldrig kommer ha jämförbar kondition. Detsamma gäller Anders Svensson och Simon Olsson. Det kan liksom bli svårt för Simon och träna fram den mentalitet Anders hade.

När man rekryterat spelare så har man valt en viss väg och många spelare har haft en viss stil. Det är där jag riktar min kritik främst. För vi har inte lyckats i vårt sätt att hitta spelartyper som haft rätt inställning.

För mig symboliserar Prodell och Lundevalls utstrålning det jag känner kring spelarna i vår trupp idag. Det kan vara en aning missvisande och generaliserande. Men när man åkt Sverige runt och sett den tafatta inställningen, så är det åt sånt håll jag riktar min ilska.


Kent Carlsson, Sandhult - onsdag 14 november 2018 kl 15.11
Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att vi befinner oss i ett mycket svårt läge sportsligt och ekonomiskt. När det ekonomiska resultatet för 2018 kommer lär det inte mötas med några glädjeyttringar.
Någon ny tränare kan vi säkert glömma. Ekonomin och prestigen tillåter inte detta.
Kostnadsmassan måste bantas, nyrekryteringen av spelare (om det finns utrymme för detta) måste bli bättre.
Ett tufft arbete väntar som kräver hårda nypor, frågan är om de finns?

Gert Björnalm, Borås - onsdag 14 november 2018 kl 15.18
Mycket att diskutera...

Konstgräs och tacklingsfotboll! Ja, Thelin vill förbättra närkampsspelet. Med tanke på att vi dragit på oss flest gula kort av alla så kan man undra, eller är det just det som han menar att vi just nu är otajmade? Vi avstår ju uppenbarligen inte från närkampsspel i alla fall. Och för övrigt, alla de spelarna som vi har ute i Europa nu funkar i andra ligor trots att de spelat hela sin vuxenkarriär i Sverige på konstgräs. Nån som tycker att ex Rohden är en svag närkampsspelare? Konstgräset ger oss förutsättningar att ha bra plan året om, men visst, ska vi spela IFK-spel så kan vi ha en kass naturgräsplan istället.

Om vi sparkar Thelin är det 3 och en halv tränartrojka som misslyckats??? Eeh, va?? Vi har haft två skitår (2017 och 2018), dessförrinnan hade vi helt andra framgångar. Att vi sparkade Lennartsson var för att vi inte ville spela IFK-fotboll, det köper jag helt och hållet. Under 2017-2018 har vi sparkat en tränare, om vi sparkar Thelin så blir det två. Att vi hade en tillfällig lösning ett kort tag kan man väl inte räkna in i detta??

Balansen i truppen: Ja, vi har en dålig balans, och en för stor trupp. Till den truppen valde Thelin att köpa in ytterligare en mittfältare och en till högerback i somras, plus en mittfältare i vintras. Det var Thelins val!

Våra misslyckade värvningar: Ja, DG har inte alls nått upp till nivån han hade 2016. Är det därmed ett bevis på att vi inte klarat av att värva? Jag ser det mer som att det varit två år där laget (taktiken eller vad f.. det nu beror på) inte funkat och där individen därför inte kunnat lyfta. Ser vi på den potentialen som fanns när han anlände hit (liksom flera andra, ex Dyer, Gojani) så finns det hopp, men även miljön och omgivningen behöver fungera. Horn är ett bra exempel som nu spelar i Europa League (förvisso i ett lag som spelar tjong-fotboll, men ändå). Jag tror fortfarande mycket på vår trupp, och ser det mer som att två förlorade år gjort att vi inte fått ut potentialen.

För övrigt några till som håller med om att truppen är bättre än prestationen:

"Så himla konstigt..

"Egentligen blir det fånigt att sätta samma betyg på Elfsborg och IFK Göteborg när Elfsborgs förutsättningar varit så pass mycket bättre"


Kent Carlsson, Sandhult - onsdag 14 november 2018 kl 17.06
Gert!! Jag uppskattar dina inlägg och länkar, det ger en balans i diskussionen.
Länkarna ger ju också en bild av "omvärldens" syn på IFE. Alltid nyttigt att få lite syresättning av ankdammen.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 14 november 2018 kl 18.30
Härligt med argument i bra ton Gert! Där har många att lära av.

Rohdén är ett dåligt exempel, då han är fostrad på en gräsplan i Hössna fram tills han är 17 år. Jag själv är född året efter och jag spelade oerhört sällan på konstgräs. Det slog igenom först för spelarna som är födda 1995 och framåt. Dessutom så var det ju Rohdéns år på naturgräset i Skövde som gav honom utveckling på den annars stillastående karriären 2011. :)

Våra gula kort tycker jag mer är ett bevis på dåligt närkampsspel då det känns som vi alltid är sena i situationer. Som jag skrev i veckan, Holmén symboliserar på många sätt det Elfsborg vi har sett 2018. Ofta sen in i situationer pga av felaktig position. Dessutom mängder med misstag.

Självklart ska IF Elfsborg spela på konstgräs när det är 10 minus ute. Det är förhoppningsvis därför vi bygger en hall med läktare, så vi dessutom kan spela matcher där när det är träningsmatcher och cupmatcher. Konstgräset är annars pest som underlag i Allsvenskan.

Jag hade fel på siffrorna och menar självklart två och en halv tränartroja sparkad om Thelin får gå. Alla har varit lika misslyckade och jag bara antar att ingen är nöjd med 2017 och 2018? Folk verkar resonera som om det fanns nöjda supportrar med det här haveriet? Vi har betalat sjätte mest för vår spelartrupp i Allsvenskan och slutar tolva. Det är ren katastrof. I klass med det haveriet vi såg med Nya Karolinska.

Thelins värvningar ser jag bara som ett bevis på hur dåliga de andra spelarna är. Holst gör att vi äntligen har ersatt Larsson. Boysen har vi inte sett än. I U21 såg han värdelös ut, men i inhoppen har han imponerat på mig. Jag hoppas han gör att vi äntligen kan dra bort plåstret Lundevall. Sen Obasi, hans poängskörd räddar oss på många sätt i höst. Så 2 av 3 värvningar har ju gjort direkt skillnad. Det är vi inte vana vid.

Vi är helt enkelt inte överens kring spelartruppen. Men jag anser att störst anledning till dåliga resultat är dåliga spelare. Visst, kulturen i hela föreningen verkar också vara pest. Se bara på U19 och U21. Det har varit mycket gnäll och dåliga resultat där med. Men vi har gett många spelare många chanser. Vissa har kunnat underprestera i 2-3 år.


Bo Andersson, Hässelby - onsdag 14 november 2018 kl 19.49
Dålig trupp -> träning -> bättre trupp -> träning -> bra trupp. Vad är det ni träningsförnekare ser som inte jag ser?

Conny Johansson, Brämhult - onsdag 14 november 2018 kl 20.31
På tal om träning , är det någon som vet hur truppen tränar nu och när tar dom uppehållssemester ? Enligt hemsidan har dom inte tränat sen 30 september , det är inte bara spelet som inte fungerar .

Gert Björnalm, Borås - onsdag 14 november 2018 kl 22.14
Tack Glenn!

Helt rätt, vi är helt enkelt inte överens om truppen. Jag ser spelare som funkat utmärkt tidigare, antingen i Elfsborg eller i andra klubbar, men som under 2017 och 2018 funkat sämre därför att miljön inte lyft spelarna. Svårt att lyfta i en miljö som inte funkat. Därför tror jag fortfarande på att Elfsborg har en bra trupp. Man kan alltid jämföra med Sundsvall 2018 där klart mer begränsade spelare lyft rejält under året.

Däremot är det svårare att sätta fingret på varför det inte lyft. En del tror jag beror på psykologi, självförtroende etc. Och den fanns med redan från 2017, före Thelins tid, men tyvärr tror jag att en hel del beror på att Thelin inte alls lyckats få ihop det. Kanske är det så att Thelin är en ok tränare i en annan miljö med andra spelare, men här verkar han inte passa ihop med truppen. Och vi har inte råd att byta spelare hur som helst bara för att en tränare inte kan anpassa sin filosofi efter de spelare han har att tillgå. Så hellre än att byta ut en redan bra trupp för dyra pengar byter jag hellre ut Thelin, särskilt som jag inte uppskattar den fotboll han verkar vilja spela (ser förstås värre ut när han inte fått det att funka).

Ur ett rent ekonomiskt perspektiv kan det vara billigare att byta ut en tränare än spelare. Bara att misslyckas med att förädla spelare som kunde sålts för stora pengar kostar mycket (ex Simon O). Sen hade man förstås önskat att tränarrekryteringen varit rätt från början...

Ett litet sidospår... Janne Mian har basat för U19/U21 i år. Och just i år har det gått ganska dåligt där. Kom inte han från början som fystränare? Är han verkligen särskilt vass som tränare? Jag är ute på lite tunn is här, men kanske är det bra med ett byte där...


Ivar Tengklint, Glommen - onsdag 14 november 2018 kl 22.46
AIK släppte in 16 mål under hela spelåret! När vi vann första guldet på Arenan vill jag minnas att vi också spelade målsnålt men ändå vann. Själv tyckte jag inte om det men jag gillade slutresultatet. Kanske man skall bygga upp det från början med försvaret prioriterat?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 15 november 2018 kl 7.37
Jag tycker det är intressant att man nu rör om i ungdomslagens ledarstaber. Det är ett annat sätt att bygga om ifrån grunden. Som allt annat är det lotteri, men jag tycker man sett en del frågetecken kring ledarskap där med. Trist att Mian verkar missnöjd, men samtidigt är det väl så det måste fungera i vinter för att kultur och personalstyrka ska förändras.

IF Elfsborg är så mycket mer än ett A-lag och 2018 är det år på 2000-talet där jag tycker vi har presterat sämst på alla fronter sett till förutsättningar.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 15 november 2018 kl 15.59
Mian har aldrig fått mig övertygad om att han är en lysande tränare. När han var ansvarig i A-laget gick det inget vidare och nu i U21 kan man ju inte påstå att det gått bra.

Kanske dags för ett adjö?

Viktigast i vinter är enligt mig att trimma truppen. I nuläget har vi för stor trupp.

Även om Kevin varit bland lagets bästa i år kanske man ska börja låta antingen Tim eller David få lite mer speltid för att säkra framtiden.


Läs nya (från 17/11 kl 22.54) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!