VG debatt - inlägg sedan 17/5 kl 8.39


Gert Rehn, Göteborg - torsdag 17 maj 2018 kl 11.39
Jag tror att vi nu skördar det som tidigare såtts under flera år, minst sedan Haglund 2.0. På något sätt har vikten att behålla bollen inom laget inneburit allt detta spel bakåt och i sidled i backlinjen, som många av oss här på VG retat sig på. Denna omständliga speluppbyggnad har medfört ett allt för lågt passningstempo, därmed lågt tempo över huvud taget, risk för sämre rörelse i laget eftersom de hotande passningarna framåt uteblir och till sist ett svagt passningsspel framåt när man väl försöker vilket synts tydligt i år. Dessutom har denna speluppbyggnad nu lästs sönder av motståndarna som genom högre press mer eller mindre omintetgör spel på motståndarnas planhalva. När Anders S var med vågade man inte pressa lika högt eftersom man genom en genialisk Anderspassning kunde bli straffade.

Kombinerar man dessutom denna långsamma speluppbyggnad med att vi har ett par spelare framåt som gärna håller i bollen och utmanar, jag tänker på Lundevall och Jebali, så blir det svårt med passningsspel och rörelse.

Förutom att denna spelidé måste förändras till ett mer chansartat spel med de nackdelar jag vet att detta medför, verkar det också som att Stefan A tappat lite av förmågan att köpa rätt prestigespelare. Jag tänker exempelvis på Horn, Dyer, Jesper K (jag vet att han inte fått så många chanser men det måste bero på något), delvis DG, Holmén och Ishizaki 2.0.

Det har funnits stunder då spelet varit rätt OK, exempelvis mot AIK som är bra, så det gäller att inte glömma bort det. Sedan förstår jag inte riktigt kritiken mot Kevin som en del här på VG återkommer till. Jag tycker att han varit en av de bättre i laget. Det är endast möjligtvis andra målet mot Sundsvall som han borde tagit, för övrigt har han varit oklanderlig. Gojanis självmål faller helt på Gojani, man spelar aldrig tillbaka mot eget mål om man inte har kontakt med målvakten.


Fredrik von Knorring, Mölndal - torsdag 17 maj 2018 kl 11.59
Gert,
Jag tycker du gör en bra analys, jag håller med.

Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 17 maj 2018 kl 12.33
Ja, ska man ha den typen av långsam speluppbyggnad som vi har måste man ha ett extremt skickligt lag, som kan skapa chanser mot ett samlat försvar. Den skickligheten har vi inte alls idag. Och motståndarna har numera tappat all respekt, de vet att de lätt kan stressa sönder vårt uppbyggnadsspel.

Jag tänker på 1-0-målet mot Djurgården ... det är så det borde gå till. En lysande passning i djupled av Dresevic, en snabb mottagning och vidarelämning av Dyer, och så Lundvall som kommer med fart och avslutar distinkt. Djupledsspel, snabbare passningstempo, spelare som tar löpningar och får bollen när de kommer med fart. Ett spel som öht syftar till att komma in i offensivt straffområde, komma till avslut, gå rakt på mål.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 17 maj 2018 kl 13.03
Instämmer med Gert på alla punkter utom en och det gäller första självmålet.

Jag må vara helt ute och segla, men jag kan då inte begripa hur det är möjligt att lämna det egna målet när bollen är i eget straffområde eller precis utanför.

Självfallet borde Gojani se var han slår bollen, men målvakten ska stå i mål och varför inte skrika till Gojani och tala om vart han ska passa?

Min erfarenhet av fotboll är från låg nivå, division 5 och 6, men där ingick i målvaktens arbete att styra backarna över hela den egna planhalvan med skrik och rop. I synnerhet i eget straffområde.

Jag hoppas tränartrion även läser Johan Nilssons lösning på hur anfall ska gå till.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 17 maj 2018 kl 15.01
Appropå träning. Det finns spelare som tränar extra. Sean Clare, ung talang i Sheffield Wednesday kör hårt på egen hand och utan boll. Sean Clare. Bra eller dåligt? Ingen aning, men killen ger allt.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 17 maj 2018 kl 15.59
Rami Kaib och Simon Olsson tränar extra flera gånger per vecka på Kransmossen.

Kent Carlsson, Sandhult - torsdag 17 maj 2018 kl 17.06
Gert! Tack för din klockrena analys.

Johan! tack för ditt skolboksexempel hoppas att detta visas vid genomgång med spelarna.

Glenn! gott att hör att det är en del spelare som kör extra. De överbetalda dinosaurierna borde köra många extrapass, så de kommer i något som kan kallas form.

Att Jesper K inte får mera speltid är ett mysterium för mig. Vad har han gjort för ont?


Magnus Andersson, Borås - torsdag 17 maj 2018 kl 19.51
Vårgårda - jag är helt säker att tränartrion läser VG dagligen. Speciellt tror jag att det tycker att mina inlägg är extra bra.

Bertil Lindh, Trollhättan - fredag 18 maj 2018 kl 5.49
Nu åker jag till Lökken på träningsläger inför derbyt på måndag. Det kan bli tufft lovar jag.

Kurt Nilsson, Skyttorp - fredag 18 maj 2018 kl 8.10
Lennart----Helt rätt, målvakten ska styra försvaret med ordentliga tillrop vad han befinner sig och när han hoppar o tar höjdbollar----Minns min Favorit JOHN HEDIN i en match mot Sirius 1973 ,jäklar vad han styrde o ställde i målet ,skrek på backarna o härja ,jag stod långt nere mot sidlinjen så jag hörde det mesta---I slutet på den matchen körde han sitt berömda fingertrick i Sirius press så man fick lite andrum på planen. Kevin med sin längd o storlek skulle igentligen dominera straff området men det gör han inte---Jag klagade lika på Anders Bogsjö 1997-98 ,men han var en jävligt bra när-strids målvakt ,snabb endes marken,men i luftrummet saknades tajmingen precis som för Kevin- Målvakterna förr var bättre i luften vid straff området,ser sällan någon målvakt i allsvenskan dominera luftrummet idag------

David Djerf, Göteborg - fredag 18 maj 2018 kl 8.31
Kurt, det är ju inte utan att man blir nyfiken, vad var det för fingertrick? :)

Bo Andersson, Hässelby - fredag 18 maj 2018 kl 9.00
Fingertrick.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 18 maj 2018 kl 9.17
Tack Bo A. för länken om John Hedin.

Kurt>> John Hedin tillhör en av mina absoluta favoriter i Elfsborg. Han var en verklig profil och privat en underbar människa.

Hade förmånen att tillsammans med ett par andra Guliganer få hälsa på hemma hos honom där han visade sin minst sagt imponerande samling av klubbnålar.

P.s Har också sett fingertricket genomföras, men visste inte då att det var just ett trick utan trodde han skadat sig på allvar.

d.s


Jan-Ove Sjöberg, Varberg - fredag 18 maj 2018 kl 21.15
Handen på hjärtat - VG-skribenter.

Vad önskas i kommande matcher innan VM-uppehållet? Seger mot IFK på måndag och förluster mot Dalkurd & Trelleborg, eller förlust mot IFK och segrar i de andra två?

Endast seriösa svar (och inte seger i alla tre typ...) beaktas...


Hans Josefsson, Storvreta - fredag 18 maj 2018 kl 22.10
Vårgårda, du måste väl ändå medge att din kritik mot Kevins placeringsförmåga faller platt när du ser den klassiska bilden på John Hedin i Bos länk.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 18 maj 2018 kl 23.29
Hans J. >> Tvärtom förstärker bilden min teori. Bollen var på motståndarens planhalva större delen av den matchen och John Hedin gjorde en grej av att han inget hade att göra.

Jan-Ove>> Ska jag vara riktigt ärlig så väljer jag alternativ ett. Givet att jag vill ha tre segrar, men då det inte existerade väljer jag att vi spöar Blåvitt.


Magnus Andersson, Borås - lördag 19 maj 2018 kl 7.02
Det viktigaste är alltid och slå Ica. Allt annat betraktar jag som ren bonus.

Magnus Andersson, Borås - lördag 19 maj 2018 kl 8.49
Skön intervju med Glenn idag i den lokala skandalblaskan! Sakligt och utan personangrepp för Glenn en konstruktiv dialog hur vi ska hitta rätt igen. Jag har precis läst den med stor behållning. Borde läsas av alla gulsvarta bröder och systrar.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 19 maj 2018 kl 9.56
Magnus A.>> Kan du förmedla huvuddragen i Glenns lösning?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 19 maj 2018 kl 16.07
Tack vare VG:s man i Lerum har jag nu läst interjun med Glenn. (TACK)

Kan bara hålla med. Elfsborg behöver satsa mer på att vårda publiken. Dessutom måste klubben bli bättre på att prata med media.


Hans Röllgårdh, Simrishamn - lördag 19 maj 2018 kl 18.45
Var på Studenternas idag och såg Sirius-Trelleborg. En av de sämsta allsvenska matcher jag någonsin sett. I princip allt var dåligt. Det finns alltså hopp om att vi kan klara nytt kontrakt...

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 19 maj 2018 kl 20.13
Två segrar och vi passerar MFF på bättre målskillnad.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 19 maj 2018 kl 20.49
Gör som David Olsson och bli medlem i Guliganerna.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 19 maj 2018 kl 21.44
Då är enketen från igår avslutad. Det visar sig att 100 % av VG:s skribenter hellre ser seger mot IFK Göteborg än något annat lag...

Hoppas sex poäng räcker till kvalplats...

Nåja, nu var det bara två som "svarade" men det gav ändå en fingervisning om vad vi allra helst önskar


Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 19 maj 2018 kl 21.50
Dessutom, vid eventuell seger på måndag passerar vi Trelleborg(!) och lämnar kvalplatsen. Temporärt...

Jonas Claesson, Bottnaryd - lördag 19 maj 2018 kl 22.14
Seger mot ica och nytt kontrakt, sedan är jag nöjd. Två alternativ finns:

A) Seger med 8-0 och total förnedring.
B) Seger med 2-1 i 94 minuten på feldömd straff.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 19 maj 2018 kl 22.36
Även om alternativ A låter som ljuv musik i mina öron vete tusan om jag inte väljer B.

Magnus Andersson, Borås - söndag 20 maj 2018 kl 8.34
Personligen väljer jag alternativ B, men då vill jag försäkra mig om att straffen utan tvekan och diskussion verkligen är feldömd.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 20 maj 2018 kl 15.59
Ovanligt tyst här på VG med tanke på att det bara är 27 timmar kvar till avspark.

Svante Lindell, Skummeslövsstrand - söndag 20 maj 2018 kl 18.43
För min del är jag tyst för att jag studerar aktuella tabellplaceringar för lag som vi har svårt för. Jag tänker på Landskrona och GAIS. Stel av skräck! Nu är det dags att våga vinna!

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - söndag 20 maj 2018 kl 21.45
Det är knappast en drömsits att vara tvungen att besegra Blåvitt för att lämna kvalplatsen i den allsvenska tabellen. Blåvitt är inte bra i år. Men Elfsborg är sämre. Det enda som kan åstadkomma seger är vilja. En sjuhelsikes vilja, beredskap att springa ett maratonlopp på planen, käka taggtråd till frukost, visa stolthet över att representera Elfsborg och ilska över att gulsvart skaddar i botten av tabellen. Att aldrig ge upp, att göra allt för att täppa till truten på alla oss gnällspikar. Då vinner vi.

Vågar vi hoppas?

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 21 maj 2018 kl 9.23
Idag är min åsikt: Heja Elfsborg!

Fredrik von Knorring, Mölndal - måndag 21 maj 2018 kl 9.40
Det vore fint om det vände idag.
En gnetaseger och en portion självförtroende behövs.

Peter Olsson, Borås - måndag 21 maj 2018 kl 10.53
Noterar att det ser ut som Jesper Karlsson ställs åt sidan till förmån för Ishizaki. Ishi må vara en av våra största kulturbärare, rutinerade, allt .. sånt där.. men han är UR FORM enligt mig. #SpelaJesperNu!

Roland Dellton, Lerum - måndag 21 maj 2018 kl 11.24
......och hur skall vi göra mål utan Prodell och Frick??

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 21 maj 2018 kl 12.22
Jag instämmer i Peters fråga. Varför får inte Jesper spela? Vi behöver ju speed. Rolands fråga är också berättigad. Vem skall göra målen?

Vi har ju ett antal spelare som har visat dålig form men trots detta verkar givna i startuppställningen.

Snacket om Thelins briljans köper jag inte innan vi börjar visa resultat.

Upp till bevis!


David Djerf, Göteborg - måndag 21 maj 2018 kl 15.45
Är det någon som har koll på var man bäst ser matchen i sthlm ikväll?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 21 maj 2018 kl 16.19
Onekligen en konstig uppställning om inte Jesper startar. Vad vi behöver är snabbhet och det har denne yngling så att det räcker och blir över.

Hoppas att trots rykten om motsatsen att unge herr Karlsson är med på plan vid avspark.


Kurt Nilsson, Skyttorp - måndag 21 maj 2018 kl 16.20
Vi måste väl för fan ha anfallare på plan,vi har gjort minst mål i allsvenskan just nu----Thelin,vad håller du på med ????

Roland Dellton, Lerum - måndag 21 maj 2018 kl 16.38
David-från Officiella: Vi har fått en ny adress för vår Elfsborgs-pub i Stockholm. Matcherna ser vi från och med nu på RETRO sportbar, adress hörnet Sveavägen 120/Surbrunnsgatan 46. På Retro erbjuds vi mat med 15 % rabatt (ett särskilt matchkort kommer att tas fram för oss Elfsborgare), dryck och högkvalitativa TV-sändningar av samtliga Elfsborgsmatcher under säsongen 2018. Det finns flera sätt att ta sig dit: T-bana Odenplan, gå 450 meter T-bana Rådmansgatan, gå 500 meter norrut Buss nr 2, 4, 57 och 62 passerar hpl Stadsbiblioteket, gå 100 meter Odenplans pendeltågsstation, gå 700 meter

David Djerf, Göteborg - måndag 21 maj 2018 kl 16.43
Stort tack Roland 👍

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 21 maj 2018 kl 18.03
Elfsborgs startelva mot IFK Göteborg: Kevin Stuhr Ellegaard

Daniel Gustavsson, Ibrahim Dresevic, Joakim Nilsson, Rami Kaib

Samuel Holmén, Simon Olsson – Stefan Ishizaki, Alex Dyer, Simon Lundevall

Issam Jebali.

Det känns ju inte som vi satsar på att göra mål.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 21 maj 2018 kl 19.51
Riktigt bra halvlek. Så här ska det så ut. Synd att vi inte fått ett mål.

Kaib är riktigt bra fast det är ju hela laget.

Elfsborg är bra.


Jörgen Willborg, Borås - måndag 21 maj 2018 kl 19.51
Nu har Elfsborg 7 (sju) halvlekar i rad utan spelmål om jag räknat rätt. *ryser*

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 21 maj 2018 kl 20.58
Sällan har väl ett mål varit mer rättvist.

Om IFE spelar så här kommer vi att klättra.

Enda kritiken är väl varför vi startar utan anfallare.

I övrigt är det pluspoäng till alla.

Sicket attans snyggt nickmål av Frick, såååååå snyggt.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 21 maj 2018 kl 21.11
Mitt råd till Thelin är att starta med två anfallare mot Dalkurd. Jebali är mittfältare.

Henrik Eliasson, Örebro - måndag 21 maj 2018 kl 21.35
I Aftonbladets recension på nätet av matchen får Simon Lundevall 3+ med kommentaren ”slog också serven in till målet”. Nu gissar jag att Björn Hellberg sköter rapporteringen från nästa match. Det är skönt med fackkompetens.

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 21 maj 2018 kl 21.37
En medioker match i värmen, mellan två mediokra lag.
Resultatet var väl rättvist inget lag förtjänade att vinna.
Fricks mål bevisar väl att forwards gör sig bättre på plan än på avbytarbänken.

Kenneth Nygren, Sjuntorp - måndag 21 maj 2018 kl 21.51
Var ett nickmål på övertidens övertid ifrån att skriva ett inlägg som kapade allt vid fotknölarna, men håller inne på det minst en omgång till. Taktiken med för få spelare framåt är fortfarande obegriplig. Hoppas innerligt att den här poängen innebär vändningen.

Erik Svensson, Göteborg - måndag 21 maj 2018 kl 21.51
Gott då har vi tangerat vårsäsongen 2004 med 6 p! Hoppas vi gör en lika bra höst som då efter mästerskapsuppehåll.

Peter Olsson, Borås - måndag 21 maj 2018 kl 22.02
En stilla önskan om att starta nästa match som vi slutade denna. Med Jesper på plan och dessutom 2 anfallare.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 21 maj 2018 kl 22.09
Tusan vad alla är negativa? Här spelar Elfsborg bra, bortsett från att det var lite uddlöst, men över 90 minuter anser jag att vi har koll på läget.

Försvaret skötte sig bra och inte ett enda sidledspassande i eget straffområde.

Nu hoppas jag att Thelin vågar satsa på två anfallare mot Dalkurd.


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 21 maj 2018 kl 22.23
När man äntligen börjar känna igen Elfsborg, då tar gnället ny fart??? Defensiven börjar fungera, och nu har vi fått en backlinje som håller. Resten ger sig. Idag var det kämpa från alla, och det känns riktigt bra!!!

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - måndag 21 maj 2018 kl 22.36
Blev lite som jag hoppades igår. Ett fall framåt. Hade varit extremt surt med en förlust. Att rädda en poäng på övertidens övertid har dessutom stor psykologisk betydelse. Sådant som kan vända uppgivenhet till framtidstro. Tror Frick mår ganska bra ikväll.

Detta var kanske vändningen?

Peter Olsson, Borås - måndag 21 maj 2018 kl 22.41
Jag gnäller inte alls! Men jag vill fortfarande ha Jesper på planen och jag vill ha två anfallare.. Med Prodell/Frick på topp så blir det ju farligt så fort vi får inläggsläge.. Kaib är 100ggr bättre på inlägg än Lundqvist, så vi borde kunna få många.

Roland Dellton, Lerum - måndag 21 maj 2018 kl 22.50
Jag frågade under fm hur vi skulle göra mål utan Prodell och Frick. Det kunde vi inte heller Är det alldeles otänkbart att spela med två anfallare?

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 21 maj 2018 kl 22.56
Har vi sett samma match?
Med de som presterades på arenan såg vi två tempofattiga lag som tillhör den nedre halvan, IFK lär väl undvika det direkta nedflyttningsträsket. Frågan är om vi gör detta? Ja kanske om vi börjar spela rakare och har forwards i startuppställningen.

Läs nya (från 22/5 kl 0.33) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!