VG debatt - inlägg sedan 12/3 kl 0.00


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 1 juli 2018 kl 16.24
Idag för 19 år sedan blev Elfsborg förödmjukade av ÖIS på bortaplan. Göteborgarna vann med 5-1 och gjorde faktiskt alla sex målen, det sista ett självmål med fem minuter kvar.

Fast som ordstävet säger, Inget ont som inte för något gott med sig. Styrelsen gav nämligen tränaren KGB sparken.

Vi som var med på denna tid blev mycket glada över det beskedet.

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras nästa söndag.


Conny Johansson, Brämhult - måndag 2 juli 2018 kl 10.51
Knappt en vecka kvar till allsvenska omstarten . Elfsborg har nitton matcher kvar att spela för att få ihop 34 poäng totalt, vilket bör räcka för nytt allsvenskt kontrakt samt slippa ett ovisst kval . Med nuvarande poängsnitt : 11 /matcher/12 poäng = 1,09 poäng per match skulle ge en slutpoäng på 33 poäng vilket är på gränsen . Elfsborg bör alltså vinna minst 7 och kryssa några av återstående 19 matcher för att hamna ovanför kvalstrecket.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 2 juli 2018 kl 11.49
Jag tror att Elfsborg kommer att vinna många fler än 7 matcher efter omstarten.

För övrigt anser jag att Elfsborg bör besegra Örebro.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 2 juli 2018 kl 19.16
Jag anser att Örebro bör besegras. Men det där med "Hellre ett inkast för Elfsborg (eller annat klubblag) än ett VM-guld för Sverige" har jag aldrig fattat.

Kanske för att jag uppfattar det som en nymodighet. När jag som barn följde Sverige i VM 1974 och 1978 hade ingen kommit på något så konstigt som att man inte skulle heja fullt ut på sitt landslag. På den tiden sjönk alltid Allsvenskans publiksiffror dramatiskt vart fjärde år. Det fanns inte mycket TV-fotboll på den tiden, och när folk under några VM-veckor fick se internationell fotboll på högsta nivå framstod den svenska serielunken som väldigt blek.

För mig kom det där med dissandet av landslaget som en oönskad bieffekt av den stora allsvenska boomen på 1990-talet. Det var då som publiksiffrorna steg efter ett uselt 1980-tal, och klackarna blev större än vad någon hade kunnat föreställa sig. Och det var då som den svenska supporterrörelsen av många skäl (den plötsliga tillgången till TV-fotboll från hela Europa, lågprisflyget som gjorde det lätt att själv åka ut och se matcher, Nick Hornbys "Fever Pitch", så småningom tidskriften Offside mm) blev självmedveten.

Plötsligt lärde sig svenska supportrar att en äkta klubblagssupporter i de stora fotbollsländerna såg ner på landslaget och landslagspubliken. De lärde sig att i Sydeuropa sätter man ofta regionen och hemstaden före landet och staten. Och de svenska supportrarna tog storögt efter, för de ville ju vara "äkta".

Töntigt, tycker jag. Om man gillar fotboll måste man väl gilla världsmästerskapen i fotboll?

På senare år har dessutom den internationella klubbfotbollen blivit extremt förutsägbar och tråkig. Den så kallade "Champions" Leauge (de flesta lagen är ju inte alls mästare - i de stora ligorna kan man lugnt placera sig på fjärde plats och ändå få plats i CL) är en trist serielunk hela hösten och får i bästa fall liv framåt kvarts- och semifinalerna. Tyvärr är det ju dock samma lag som möts i de matcherna som förra året. Och förrförra. Och för tio år sedan. Uefa har effektivt sett till att inga överraskningar kan inträffa.

Här blir faktiskt VM något mer ursprungligt. I klubbfotbollen köper storklubbarna omedelbart upp alla spelare de vill ha. Men det går inte på landslagsnivå. Om ett litet land som Uruguay får fram en bra generation kan de hota storlagen. Vi har sett små länder som Nordirland, Kamerun, Sverige m fl chocka de stora genom åren. Sånt kan numera aldrig ske i CL. Där har alla risker för storlagen filtrerats bort. Men i VM finns den ursprungliga fotbollsidén kvar: ett litet lag kan slå ett stort, laganda och samarbete kan besegra stjärnglans.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 2 juli 2018 kl 19.28
Ett intressant exempel på maktförhållandena i den moderna fotbollen fick vi förresten dagarna före VM, när det stod klart att Spaniens förbundskapten, Lopetegui, skulle ta över Real Madrid efter VM. Real meddelade detta på arrogantaste möjliga vis, två dagar (var det väl?) före VM och utan att ge det spanska förbundet någon förvarning. En klubb som Real vet att den är oändligt mycket rikare och mäktigare än något nationellt fotbollsförbund. De skiter blankt i VM och spanska landslaget, de tar vad de vill ha när de vill ha det och vad andra tycker om saken ger de fan i.

Sådana är de reella maktförhållandena. Vilket är ännu ett skäl för mig att gilla den turnering som spelas just nu mer än den stagnerande miljardärsturneringen CL.

Allsvenskan är förstås väldigt långt från både VM och CL. Att hålla på Elfsborg har helt andra skäl (uppväxt, tradition, familjeband mm) än att hålla på svenska landslaget. Men att det ena skulle utesluta det andra, det förstår jag inte.


Jan Artursson, Borås - måndag 2 juli 2018 kl 21.21
Bra Johan! Undrar hur många av de som säger "Hellre ett inkast......" som verkligen menar det innerst inne. Inte någon, tror jag.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 2 juli 2018 kl 22.05
Tack Johan för en lång uppläxning.

Ligger mycket i det du säger, framförallt i det med pengarna.

En del stämmer inte och det gäller att folk i det stora fotbollslandet England inte skulle hålla på England, har under mina drygt 40 år på ön aldrig träffat en supporter som inte hållit på England, ja om de nu inte varit Irländare, Nordirländare, Walesare eller Skottar, så den delen av teorin håller inte.

Personligen kan jag ärligt säga att jag under många år i stort sett aldrig sett landslagsfotboll eller VM. Var helt enkelt inte intresserad.

Faktiskt först i år som jag sett flera matcher i ett VM sedan 1974, fördel med att vara pensionär.

Roligaste är att se matcher med "udda" länder som idag Japan, tyvärr så saknade japanerna kunskapen att spela grisfotboll och åkte därför ut.

Imorgon lär jag se Sverige och ska utvärdera efter matchen om jag håller fast vid; Hellre ett inkast för Elfsborg....

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras.


Fredrik Persson, Stockholm - tisdag 3 juli 2018 kl 6.58
Touche Johan! Jag kunde inte skrivit det bättre själv. Jag älskar både IFE och landslaget villkorslöst. Vi är ett gäng som har åkt på samtliga mästerskap som Sverige varit med i sen 2004. Måste säga att det är en helt fantastisk stämning på mästerskapen!

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 3 juli 2018 kl 8.08
Det var inte meningen att läxa upp dig, Lennart! Fast jag kan erkänna att jag upplever vissa klubblagsfans (inte dig) som väldigt snobbiga. Jag lyssnade på några Hammarbysupportrar som intervjuades på radion strax före VM, och de slog knut på sig själva för att förklara hur monumentalt ointresserade de var av VM och hur en tafflig match på Tele 2:s plast alltid var mycket mer värd än den mest dramatiska VM-match. Ren snobbism om du frågar mig.

Jag har ingen idyllisk bild av landslagsfotbollen. Få saker är t ex mer meningslösa än vänskapslandskamper. Fifa är en genomkorrumperad organisation som delar ut VM till högstbjudande utan att bry sig om ifall landet är en diktatur eller om det är t ex ett ökenland utan fotbollstradition. VM kan också ibland locka fram den obehagliga sortens nationalism. Men samtidigt är det ett mästerskap utan motstycke, precis hela världen följer vad som händer och de stora stjärnorna tvingas bekänna färg på ett annat sätt än än i sina klubblag.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 3 juli 2018 kl 9.34
Jag är själv ganska trött på den där frasen med "hellre ett inkast". Men det är inget som gör att jag inte kan sova. Jag menar, folk tycker olika för folk har olika intressen. Jag kan däremot tycka synd om de personer som inte kan känna glädje för när det går bra för IF Elfsborg eller svenska landslaget. Den glädjen jag har funnit där har varit viktig för mig i mitt liv.

Jag gillar landslagsfotboll och tycker att VM är det största som finns i fotbollsvärlden. Jag citerar mer än gärna VM-krönikan ifrån 94 och delar in mitt liv efter mästerskap. Ofta kan mina minnesbilder i livet utgå ifrån olika mästerskap. Exempelvis kämpade jag mycket med mitt körkort under VM2010. Under EM 2008 gick jag ut högstadiet. Direkt efter VM 2006 sköt jag in en frispark för Hestrafors IF i Gothia Cup.

Jag skulle gråta glädjetårar i flera veckor om Elfsborg skulle vinna Allsvenskan eller för den delen Champions League. Det konkurerar heller inte med att det skulle gå bra för Sverige, vilket många ibland verkar tycka.

Landslagsspelare ställer ofta upp utan någon större ersättning och de stora mästerskapens matcher är oftast de bästa matcherna som har alla de ingredienser jag gillar. Ser man dessutom på dagens klubblagsfotboll där mer eller mindre alla de stora ligorna i år var avgjorda i januari-februari, så tror jag statusen kan öka med tiden för landslagsfotbollen i dagens kommersiella fotbollsvärld där klubblagsfotbollen tappar mer och mer förankring med det som har gjort klubblagsfotbollen stor.

Jag är irriterad på att man kör igång Allsvenskan när det är en vecka kvar av VM, det är dålig respekt gentemot Allsvenskan.

Det svenska landslaget konkurrerar inte med IF Elfsborg i samma tävlingar, därför tycker jag inte att man i supporterled bör se varandra som antagonister, vilket vissa supportrar kan göra. Jag tycker det är mer irriterande när Elfsborgare ska heja på Norrby eller för den delen Falkenberg som flera gjorde för några år sedan.


Henrik Eliasson, Örebro - tisdag 3 juli 2018 kl 10.36
Johan har förstås rätt på många sätt. Jag gläds åt och följer både Elfsborg och landslaget. Det som ger mig dåliga vibbar med landslagsfotboll är just den unkna formen av nationalism som vilar under ytan, kanske mer i vissa andra länder än Sverige men ändå. Den grunden för grupptillhörighet finns inte i klubbfotbollen. Sedan kan förstås klubbsupportrar slå ihjäl varandra av andra dunkla skäl så kanske det är skit samma.

Henrik Eliasson, Örebro - tisdag 3 juli 2018 kl 10.44
Ett gott omen för matchen på söndag i Örebro kan vara att jag, för första gången sedan vi gick upp igen 1996, kanske missar den. Det brukar ju inte gå så bra och allt kanske är mitt fel?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 3 juli 2018 kl 10.57
Johan>> Jag gillade verkligen inlägget. Det med uppläxningen var tecknat med glimten i ögat.

Liksom varje gång jag använt uttrycket; Hellre ett inkast.... Lovar att i fortsättningen alltid markera med om det nu ska användas.

Alla har vi olika ingångsvinklar till fotboll och jag klagar inte på någons val, möjligen med de undantag som Glenn nämnde.

För mig personligen gäller följande hackordningen inom fotbollen.

Elfsborg.

Sheffield Wednesday.

Borås AIK.

Robertsfors IK som fick ersätta Blåviksjöns IF som stigit upp i fotbollshimlen.

Vårgårda IK

Real Sporting San José.

Svenska landslaget, som jag ska se spöa ur-, chocklad-, banklandet i eftermiddag.

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras.


Gert Rehn, Göteborg - tisdag 3 juli 2018 kl 11.29
Johan. Mycket bra och välformulerade inlägg. För mig har det alltid varit självklart att hålla på Sverige även om engagemanget för Elfsborg är större eftersom jag valt det laget själv. Sverige håller jag på eftersom jag bor här och till stor del gillar landet.

Enda undantaget för att hålla på Sverige inträffade under Zlatan/Hamréntiden. Jag kunde för mitt liv inte känna någon sympati eller engagemang under de åren de styrde landslaget. Därför är det extra roligt att nu åter titta på och verkligen glädjas åt landslagets framgångar som nu bygger på precis de saker jag tycker allra bäst om i fotbollen: laget i första hand, hårt arbete och ödmjukhet. Det vill säga raka motsatsen till Zlatan.


Henrik Eliasson, Örebro - tisdag 3 juli 2018 kl 14.04
>> Lennart: Vem håller du på när Robertsfors möter Real Sporting San José i Champions League?

Henrik Eliasson, Örebro - tisdag 3 juli 2018 kl 14.06
För övrigt är det kul att påminna sig att Elfsborg spöade svenska landslaget en gång i tiden ( var det på 40-talet?)

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 3 juli 2018 kl 16.52
Henrik>>> Elfsborg slog landslaget 1941 när Ryavallen invigdes. Elfsborg ersatte Finland som då var i krig, seger med 2-1.

Det var då vårat bortaställ i helrött kom till.

Eftersom Sporting San Jose har sin hemmaplan 100 meter från där jag bor blir det hemmaplan som avgör.

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 3 juli 2018 kl 18.15
Håll med om att det är vackert att se massor av gula tröjor på läktarna!

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 4 juli 2018 kl 11.19
Örebro verkar vara i otäckt bra form. Tre träningmatcher i juni.

Först seger över Sirius med 3-0, därefter 2-0 mot GIF Sundsvall och så till sist storseger med 8-3 över IFK Askersund, nåja den sistnämnda matchen kanske inte säger så mycket eftersom Askersund spelar i division 4.

Mot detta ställer vi två segrar med 2-1 över BK Häcken och Helsingör.

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras.


Henrik Eliasson, Örebro - onsdag 4 juli 2018 kl 11.43
Har roat (oroat?) mig med att gå igenom statistiken för matcherna i Örebro sedan -97. Ser ut så här: 18 3 3 12 18-37 12 Statistik kan dock alltid användas som man själv vill och om man tar bort de sju första åren med bara förluster blir det: 11 3 3 5 14-20 12 Alla siffror hämtat från BY, denna underbara källa där man kan tillbringa hur mycket semestertid som helst.

Peter Olsson, Borås - torsdag 5 juli 2018 kl 7.54
Allsvenskan får visa sin rang i hackordningen. Östersund ser ut att bli totalt sönderköpta under vår/sommar och kommer med största sannolikhet spela fotboll utan Potter, Papagiannopoulos, Sema och Ghoddos. Det kanske är bra att Elfsborg inte presterat, så vi inte blir av med några spelare :P

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 5 juli 2018 kl 11.41
Peter O>>> Jag tror Thelin planerat det så för att få behålla laget och sedan satsa på vinster i de återstående 19 matcherna (57 poäng).

Thelin inför Örebro.

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras om tre dagar.


Gert Björnalm, Borås - torsdag 5 juli 2018 kl 12.10
Härligt att höra att fler tänker som jag, och jag håller fullständigt med Johan och Glenn. För min del blir CL mer ointressant för varje år, kollar inte ens alltid på finalen... Men att missa Sverige i VM skulle jag aldrig göra, och jag ser även mycket i övrigt.

I CL köper de största klubbarna upp massa stjärnor som sedan bänkas, medan lagen strax under toppen får nöja sig med smulorna och även efter gruppspelet i CL kan det numera ske utklassningar. Mördande tråkig utveckling, så ser jag det. Landslagsfotboll däremot är på riktigt. Även om det finns några undantag som Diego Costa så spelar nästan alla för sitt land (och det svider fortfarande att Zeneli valde bort Sverige). Och här kan fortfarande små länder lyckas, och överraskningar ske. Inte ens det faktum att smutsiga FIFA delar ut VM till den som betalar högst lyckas dämpa min övertygelse.

Detta innebär bland annat att mina favoriter i landslagssammanhang (förutom Sverige då) är större favoriter än vilken klubb som helst (förutom Elfsborg och Mariedal förstås...).

För mig innebär det även att en spelare måste bevisa sig även i VM för att betraktas som riktigt stor (kopplat till det specifika landslagets förutsättningar). Således innebär det att jag anser att Messi inte är i närheten av att rankas som tidernas bäste, och att det finns ett antal spelare som går före.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 6 juli 2018 kl 11.30
54 timmar

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 7 juli 2018 kl 10.57
Blir nog att sätta sig framför i eftermiddag och ta det som en bra uppladdning inför det som komma skall.

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras


Henrik Eliasson, Örebro - lördag 7 juli 2018 kl 11.28
Såg en match igår kväll med en del intressanta spelare som nog skulle kunna ta en plats åtminstone på bänken hos IFE. De Bruyne och Hazard skulle man kunna slänga in när man vill spela på kontringar. För innerst inne vill väl alla egentligen spela i Elfsborg?

Mikael Häggström, Borås - lördag 7 juli 2018 kl 12.33
Det blev Motala AIF borta i den första matchen i svenska cupen. Elfsborg har spelat två bortamatcher i seriesammanhang mot Motala AIF. 1992 blev det vinst med 4-3 men 1996 förlust med 1-0. Motala AIF är en av de klubbar som spelat allsvenskt som Elfsborg inte spelat emot. En lördagsquiz får bli vilka de resterande sex är.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 7 juli 2018 kl 14.24
Ik City.

Sandvikens AIK.

Västerås IK.

Högadals IS.

Norrby IF.

Umeå FC.

Tack BornYellow.

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras om 27 timmar och sex minuter.


Mikael Häggström, Borås - lördag 7 juli 2018 kl 19.01
Högadals IS besegrades 1962 med 2-0 på Ryavallen och 6-1 på Vägga IP. Då gjorde för övrigt Boris Målberg sitt enda allsvenska mål. Så ett lag saknas.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 7 juli 2018 kl 19.02
Vårgårda/Las Palmas? Vad gör vi om det gå åt helvete i morgon? Idag gick det åt helvete - trots att vår Claesson var bäst på planen...

Johan Nilsson, Göteborg - lördag 7 juli 2018 kl 19.18
Claesson ensam kreativ kraft mot hela England. Sverige hade nog inte klarat det ens med både Hiljemark och Rohden på plan.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 7 juli 2018 kl 20.08
Mikael H>> Attans, jag missade bara för att det vara för nära i tiden. Byter ut Högadals IS mot IK Oddevold.

Borde jag kommit ihåg, Oddevold spelade ju bort oss från kvalplats, gick till Gais, eftersom Oddevold besegrade oss med 4-2 i sista omgången och gick upp som seriesegrare.

Jan-Ove>> Om Elfsborg undviker att spela för defensivt kommer det att lösa sig.

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras långt innan solen går ner imorgon.


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 8 juli 2018 kl 10.57
Jag noterar att även i VM kan lagen bli hårt pressade i sitt uppbyggnadsspel, ibland djupt ner i eget straffområde. Och på den nivån som spelarna är i VM försöker de förstås i första hand kortpassa sig ur svåra situationer. Men även de mest tekniska lagen - Brasilien osv - har faktiskt en pragmatisk inställning till detta. De utsätter sig inte för risk genom att kortpassa baklänges ända ner till egen mållinje. I de lägena gör man det som vi fotbollsexperter kallar för att "tjonga bort bollen på måfå". Ja - även i VM.

Med detta vill jag ha sagt att jag tycker att Elfsborg ska fortsätta att försöka spela sig ur svåra lägen. Men att man ska överge sin rent fundamentalistiska inställning till detta. Ibland måste bolljäveln bara bort.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 8 juli 2018 kl 15.28
Mitt nya stridsrop. Bort med bolljäveln.

För övrigt anser jag att Örebro bör besegras.

P.s.

Guliganerna har tagit fram en attans snygg t-tröja med Thomas Ahlström.

d.s


Roland Dellton, Lerum - söndag 8 juli 2018 kl 16.35
Jebali på topp, fem mittfältare och ingen Frick eller Prodell…….

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 8 juli 2018 kl 16.38
Ärligt talar förstår jag inte varför Elfsborg fortsätter att starta utan anfallare. Jebali är mittfältare.

Roland Dellton, Lerum - söndag 8 juli 2018 kl 16.44
Jesper Karlsson på bänken, Dyer högerback och Daniel Gustavsson inte med alls.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 8 juli 2018 kl 18.19
Bra första halvlek. Synd att vi inte gjorde mål.

GULiganerna lyser upp läktaren.


Roland Dellton, Lerum - söndag 8 juli 2018 kl 19.13
….och så gjorde Prodell mål igen

Roland Dellton, Lerum - söndag 8 juli 2018 kl 19.14
...och Prodell igen! Varför är han inte en startspelare?????

Jörgen Willborg, Borås - söndag 8 juli 2018 kl 19.14
Ska det va så j***a svårt att ta ut anfallare i startelvan?

Hasse Ekdahl, Borås - söndag 8 juli 2018 kl 19.26
Prodell gjorde 2 mål inom 90 sekunder....Härligt!!!!

Jörgen Willborg, Borås - söndag 8 juli 2018 kl 19.29
Blåvitt stryk hemma, Elfsborg seger borta. En härlig dag!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 8 juli 2018 kl 19.38
Elfsborg gjorde för första gången i år två bra halvlekar och så bra vi spelade hela matchen, dominerade och skapade mest chanser, men det var först när vi fick in en anfallare som det blev mål.

Notera detta Thelin, Jebalai är ingen avslutare, PUNKT!

Plus för hela laget, men Kaib är min favorit och hade det inte varit för en storspelande målvakt i Örebro hade dagen krönts med ett mål.

IF Elfsborg är på väg uppåt i tabellen.

För övrigt anser jag att Hammarby bö rbesgras.(Obs detta skrivs bara en gång)


Anders Täreby, Steninge - söndag 8 juli 2018 kl 19.39
Elfsborg gör ju en riktigt bra match! Känns som att laget lyft sig en nivå. Örebro borta är en av de svåraste matcherna i serien, att vi vinner den är väldigt starkt.

Perfekt att sätta in en pigg Ole Gunnar Prodell på slutet. Ska bli intressant att se hur Thelin matchar laget framöver. Noterar att Lundevall år avstängd mot Bajen.


Henrik Eliasson, Örebro - söndag 8 juli 2018 kl 20.10
Var trots allt på plats idag o tur var väl det! En mycket bra genomförd match! Stabilt positionsspel och, åtminstone i andra halvlek, bra konstruktivitet framåt. Känns som att de nu spelar med självförtroende efter de senaste segrarna. Nu krossar vi Bajen!

Kenneth Nygren, Sjuntorp - söndag 8 juli 2018 kl 20.15
Härligt, nu känns det mycket bättre! Detta kanske blir en kul höst. Fortfarande väldigt oklart varför Prodell får så lite speltid. Han är egentligen ingen vidare fotbollsspelare, men han har målsinne och det är det som räknas.

Roger Olsson, Borås - söndag 8 juli 2018 kl 20.49
Nu är det sex raka utan förlust. Träningsmatcherna inräknade. Fem raka vinster. Till detta kan läggas att vi idag gör vår klart bästa insats under Thelins ledarskap. Trots att vi har varit hårt drabbade av skador och sjukdomar så dominerar vi spelmässigt borta mot Örebro. Det är dags att blicka uppåt i tabellen. Så som vi spelade idag finns det inget lag i Sverige som går säkert mot oss.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 8 juli 2018 kl 20.51
Vacker syn. IFE och Guliganerna

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 8 juli 2018 kl 21.55
Klart bästa matchen i år. Skönt att vi kunde vända - alltid jobbigt att inte få utdelning när man spelar bra. Ingen i laget hängde med huvudet trots att det länge såg ut som förlust - ett gott tecken! Intressant match mot Bajen nu.

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - söndag 8 juli 2018 kl 22.58
Var det marschen upp från botten som började idag? Mycket bra insats och starkt att avgöra i slutet. Är försiktigt positiv om resten av serien.

Värre för Blåvitt. Ny förlust och uppgiven tränare som konstaterar att man tvingats sälja tre viktiga spelare utan att ha råd att värva nytt. Det kan gå riktigt illa för Blåvitt i år.

Magnus Andersson, Borås - måndag 9 juli 2018 kl 11.21
Årets klart bästa match igår. Hade vi inte fått med alla tre pinnarna hade det varit grymt. Extra plus till Dyer som vikarierade utmärkt som högerback, Lundevalls andra halvlek, Prodells superinhopp och till Jebali. Även Simon Olsson såg bra ut och Kevin stabil i målet. Lirar vi så här kan vi få en rolig höst. Nu hoppas jag att fler tycker som jag och tar sig till arenan så att vi får tillbaka publiken.

Magnus Andersson, Borås - måndag 9 juli 2018 kl 16.09
Borde lagt till Kaibs utveckling och det viktigaste av allt, att vi igår gick förbi Ica i tabellen.

Roger Olsson, Borås - måndag 9 juli 2018 kl 18.29
Hurra. Nytt kontrakt med Rami Kaib. Kontraktet sträcker sig till 2021. Nu hoppas jag att man kan förlänga med Ibro också så ser framtiden ljus ut.

Peter Olsson, Borås - onsdag 11 juli 2018 kl 8.28
Tim Rönning flyttas upp till A-laget. Kul för honom. Men då har vi alltså en dansk som ofta rankas som en av de bästa i allsvenskan och två stycken supertalanger som andra och tredjemålvakt. Känns som David eller Tim borde lånas ut om Kevin skall fortsätta vara uttalad förstamålvakt.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 13 juli 2018 kl 12.17
Goda nyheter från Elfsborg är att Tim Rönning har A-kontrakt och att Kaib förlängt sitt kontrakt.

Annan nyhet är att Intersport tar över försäljningen av souvenirer. Stefan Andreason tror på ökad försäljning och ökad vinst. Tveksam och det baserat på priserna på de sju artiklar som finns på Intersport.

99 kronor för ett pintglas, plastvattenflaska och kaffemugg och hela 449 kronor för två ölglas med fot.

Baserat på andra lags produkter som Intersport säljer så tycker jag att prisnivåerna är höga eller är jag fortfarande så påverkad av tankesättet, kõstar det något, trots många års frånvaro från Borås?


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 13 juli 2018 kl 17.50
Anders Svensson är från och med början av augusti tillbaka i Elfsborg.

"En dag i veckan kommer Svensson att finnas på plats under A–truppens träningar och jobba med att förstärka och utveckla spelarnas egenskaper på individuell nivå."


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 13 juli 2018 kl 18.13
Mer förändringar i IF Elfsborg

"Tobias Linderoth kommer att coacha U21–laget samtidigt som Elfsborgsikonen Anders Svensson och tidigare lagkaptenen Martin Andersson tar plats i ledarstaben."


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 13 juli 2018 kl 18.30
Hmmmmmm? Är det för att jag ser gula tröjor nästan dagligen som gör att jag tänker på IFE?

Stora saker sker i klubben, men ingen reaktion på VG, por que?


Kent Carlsson, Sandhult - fredag 13 juli 2018 kl 19.20
Svensson tillbaka Äntligen!!
Mera osäker på vad det innebär att Linderoth skall coacha U 21. Han borde ju vara chefstränare

Göran Holtstrand, Borås - lördag 14 juli 2018 kl 11.06
Kul att Anders äntligen är tillbaka! Hoppas att denna nya organisation blir bra i höst så vi tar oss upp till topp 5 i allsvenskan!!!!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 14 juli 2018 kl 11.31
Göran H>> Faktum är att Elfsborg bara är fem poäng efter Östersund på femte plats.

Sex poäng efter Djurgården (en match mer spelad) på fjärdeplats.

9 poäng efter Norrköping på tredje och 11 poäng efter Bajen, en skillnad på 8 efter måndagens möte.

Faktum är att serieledande AIK med tolv poängs försprång har en match mer spelad, så skillnaden blir bara nio poäng om Elfsborg vinner den match som fattas. .

Ser alltså bra ut med max nio poäng att ta in på 17 omgångar.

2006, 2012........


Göran Holtstrand, Borås - lördag 14 juli 2018 kl 12.06
Bra Lennart! Då får jag uppgradera till första plats! Lätt som en plätt!!!! 2018 blir en guldhöst att invänta!!

Kenneth Nygren, Sjuntorp - lördag 14 juli 2018 kl 13.07
Ja, det blåser helt plötsligt positiva vinda efter en nattsvart vår. Hoopas det blåser ordentligt i höst.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 14 juli 2018 kl 17.44
1961... 2006
2012... 2057 om det vill sig lika illa som åren från att jag var nyfödd och hann bli gammal...

Men det är ju bara en lek med siffror.

Bör inte Hammarby besegras?


Hans Josefsson, Storvreta - lördag 14 juli 2018 kl 19.20
Är inte 2006...2012...2018 en bättre serie?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 14 juli 2018 kl 21.24
Jan-Ove>> Hammarby är idag 11 poäng före, måndag vid strax före 21 endast 8.

Hans Josefsson, det är en kille som fattar vilken betydelse sex har i detta sammanhang.


Göran Holtstrand, Borås - söndag 15 juli 2018 kl 14.39
Vad tror ni om resultatet mot Bajen i morgon? 2-1 tror jag!! Målskyttar Jebali och Prodell!

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - söndag 15 juli 2018 kl 17.37
Men det förutsätter att Prodell få lite mer speltid än en kvart. Får han 90 minuter kan det mycket väl bli 4-1!

Roland Dellton, Lerum - måndag 16 juli 2018 kl 7.09
Om BT-elvan stämmer så ersätter Jesper Karlsson avstängde Lundevall ikväll. Prodells två mål räckte inte för att bli startspelare.....

Kenneth Nygren, Sjuntorp - måndag 16 juli 2018 kl 16.18
Märkligt om Prodell inte startar. Föredrar denna elva:
Kevin
DG-Dresevic-Nilsson-Kaib
Olsson-Dyer
Ishi-Jebali-Karlsson
Prodell
Paulsen är väl avstängd och då borde Prodell få mer utrymme.

Hasse Ekdahl, Borås - måndag 16 juli 2018 kl 16.52
Dyer på högerbacken Gojani på mittfältet DG höger i anfallet Prodell längst fram

Roland Dellton, Lerum - måndag 16 juli 2018 kl 18.02
Önsketänkande! BT-elvan gäller tyvärr. DG och Prodell på bänken. Frick med nytt kontrakt utanför laget...

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 16 juli 2018 kl 21.31
0-0 var kanske rättvist på ett sätt, men får man en straff i slutminuterna ska det vara seger.

Varför Elfsborg envisas med att ha Jebali på topp övergår mitt förstånd, han är ingen anfallare, låt han spela på en kant om han ska vara med.


Henrik Eliasson, Örebro - måndag 16 juli 2018 kl 22.23
Inte mycket reaktioner här. Själv tänker jag att: 1. Vi behöver inte fundera över vem som ska stå i mål. 2. Jebali passar bäst i en lite mer tillbakadragen roll. 3. Jesper K tillför en hel del men man får inte tappa bollen som han gjorde vid ett tillfälle. 4. Skulle vi verkligen förlora på att spela med en riktig anfallare från start?

Peter Olsson, Borås - tisdag 17 juli 2018 kl 1.12
Man kan tycka att Jebali skall göra mål på sin straff, javisst. Men de två framspelningarna han gör idag till Prodell och Dyer skall resultera i minst ett mål. Han gör också en fantastisk hörnvariant med Dyer och slår ett lågt och hårt inlägg som hade varit en baggis att pricka in om någon orkat springa dit.

Positivt idag: Jesper Karlsson, har har längtat efter att få se honom. Visst, lite bollkär ibland, men killen vet hur man skjuter.. Något inte alla i Elfsborg vet..

Kenneth Nygren, Sjuntorp - tisdag 17 juli 2018 kl 7.52
Jag är lite kluven om Jesper. Visst, han är snabb och irrationell, men får väldigt dåligt betalt för det. Kommer till få målchanser och gör nästan inga mål alls. Han har fortfarande mycket att bevisa.

Jebali och Kevin klart bäst igår. Synd att Prodell inte spelade från start.

Magnus Andersson, Borås - tisdag 17 juli 2018 kl 8.11
Själv har jag aldrig funderat på vem som är etta i målet, blev ju annars glasklart igår för de som tvivlat. Kanske Kevins bästa match i Elfsborg? Fick en femma i den lokala tidningen, helt rätt. Tyvärr var Wiland nästan lika äckligt bra (endast vid straffsituationen kom han fel) och spikade också igen. Sammantaget en rolig och stundtals riktigt bra match, framförallt i andra halvlek och 3-3 hade speglat matchen bättre. Jag tycker att det nog var rättvist med oavgjort till slut, båda lagen kunde avgjort. Kul att de unga fortsätter och ta kliv framåt, Dresevic, Kaib, Karlsson och Olsson var alla bra. Fortfarande lite juniormisstag emellanåt, men potentialen finns där. Kanske kan bli en kul höst ändå. Andreasson får börja måndagens arbetsdag med att förlänga Dresevics kontrakt.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 17 juli 2018 kl 10.25
Jag förstår inte hur Elfsborg tänker.

Vi har ett antal anfallare i truppen, men ingen får starta. Frick fick väl tre år till och han sitter inte ens på bänken, snacka om en onödig utgift.

När Jesper Karlsson startar gör han det som en ytter, han gör det bra, men med ett 4-4-2 eller 3-5-2 så skulle Jesper starta ihop med Prodell eller någon annan.

Inte då, nä Elfsborg envisas med att ha Jebali som ensam där framme och folk får tycka vad de vill, men han är ingen anfallare, han är en mittfältare. Sätt Jebali på en kant och satsa på ett riktigt anfall.


Magnus Andersson, Borås - tisdag 17 juli 2018 kl 10.53
Fricken är skadad. Det är därför han inte var med igår. Själv ser jag helst Jebali i en nr 10-roll och Frick/Prodell som nr 9. Men Thelin vill vinna mittfältet och hålla ihop laget framförallt defensivt utan en ren nr 10 och då tror jag att han föredrar en rörlig spelare på topp.

Roland Dellton, Lerum - tisdag 17 juli 2018 kl 12.32
Frick var inte mer skadad än att han var med i den trupp som officiella presenterade före matchen...Har vi för övrigt inte trupp för en 4-4-2 uppställning?? Varför annars dessa överblivna anfallare?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 17 juli 2018 kl 13.29
Härligt!

Spelet börjar bli stabilt och det finns något att luta sig tillbaka mot.
Här på VG har det också börjat gnällas på ologiska saker. Läget börjar stabiliseras. Skönt så!


Magnus Andersson, Borås - tisdag 17 juli 2018 kl 15.36
Roland - du får ha vilka konspirationsteorier du vill. Men jag har tillräckligt med inside för att säkert veta att Fricken är skadad. Sannolikt hade han inte startat ändå, men självklart hade han varit med på bänken.

Gert Rehn, Göteborg - tisdag 17 juli 2018 kl 17.29
OK med oavgjort mot ett bra lag och totalt sett ganska rättvist. Förstår inte heller varför Thelin väljer att spela utan anfallare, Jebali är en offensiv mittfältare vilket inte minst syntes när han hamnade till vänster då Prodell kom in. Troligtvis är Thelin så angelägen att täta bakåt att han väljer ett spelsystem som väl mest liknar 4-6-0.

Roger Olsson, Borås - onsdag 18 juli 2018 kl 18.14
Jag håller med Glenn. För ett år sedan var vi ett lag i upplösning. Storstryk mot Sirius och Malmö, spelare höll hemliga möten, spelare läckte till BT om missnöjet mot tränaren, vissa spelare åkte inte med spelarbussen hem från bortamatcher. Idag ser vi ett lag som kämpar för varandra i 90 minuter. Vi ser ett lag som aldrig ger sig utan flera gånger har ordnat poäng i slutminuterna. Thelin har gjort allt det jag hoppades han skulle göra. Släppt fram unga spelare som Rami, Ibro och Jesper. Hållit Kevin på gott humör så att han, efter ett mycket svagt 2017, åter visar hur bra han kan vara när han fokuserar på sitt fotbollsspelande. Framförallt har Thelin skapat en grupp med bra stämning trots inledande svårigheter med spelsystemet. Resten av säsongen ser ljus ut.

Magnus Andersson, Borås - onsdag 18 juli 2018 kl 20.12
Undrar om Ica har några spelare kvar snart... #link(http://www.fotbolldirekt.se/2018/07/18/just-nu-lamnar-blavitt-viktige-mittfaltaren-forsvinner/)

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 19 juli 2018 kl 13.12
Går hyfsat för Elfsborg i Gothia Cup. P12 och P14 är i 1/16, respektive 1/32-final.

P 15 spelar 1/8 mot bolagslaget från Eskilstuna på Alströmmersvallen 17:10.

Samma tid spelar P17 kvartsfinal på SKF Arena mot ASEC från Elfenbenskusten. Den matchen kan man se direkt via denna sida Gothia Cup.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 19 juli 2018 kl 13.14
Missade skriva att P12 och P14 spelar B-finaler, P16 och P17 A-finaler.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 19 juli 2018 kl 13.17
P15 ska givetvis vara P16 och deras match går inte nätet utan måste ses i Alingsås.

Bertil Lindh, Trollhättan - torsdag 19 juli 2018 kl 16.13
Nu är jag tillbaka i etern efter 4 veckors bortavaro. Lyckades ta mig till Helsingör och såg matchen. Stadion var inte stor kändes som man var i Ljungskile. Vi var få gula på läktaren. Räknade till 5 med gula tröjor. Såg bra ut trots massor av byten i paus. PÅ hemvägen (färjan) träffade jag hela laget o ingen handlade något starkt vad jag kunde se. Artiga och fina föredöme för föreningen. Sedan missade jag matchen bildmässigt mot Örebro men hörde på radion det dramatiska slutet. Däremot var jag på plats i måndags mot Hammarby. En riktigt bra 0-0 match även om det var surt med straffmissen i slutet. Kevin och Jocke mycket bra med Jebali strax efter. Kom igen gul o svart och visa vad ni kan mot Snoka. Vi ses och hörs.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 19 juli 2018 kl 18.10
Det går faktiskt att se både P16 och P17, just nu halvtid, 0-0 i båda matcherna efter första halvlek.

P16

P17


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 19 juli 2018 kl 18.16
P16 tyvärr bara matchrapporter.

P17 nära göra mål.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 19 juli 2018 kl 18.42
Med tio minuter kvar sätter Tim Stålheden 1-0 efter hörna mot ASEC. Sedan tar Asec över. Målvakten Sebastian Johansson visade att tillväxten är god, en räddning i mästarklass på närskott med fem minuter kvar.

Asec pressar vidare och anfaller i våg efter våg och med 3,5 minuter kvar kvitterar dem.

I samband med målfirandet får en spelare i Asec rött kort. 1-1 efter 60 minuter.

Det blir straffar.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 19 juli 2018 kl 19.00
P16 vidare tillkvartsfinal efter seger över Eskilstuna med 2-0.

P17 förlorade straffläggningen och är utslagna i kvartsfinalen.

Kul dock att se laget spela, finns talanger som säkert kan ta en plats i A-laget om några år.


Lars Alexandersson, Linköping - söndag 22 juli 2018 kl 12.35
Det blir upp till bevis för di gule resten av juli och augusti: Vi möter nämligen Snoka (b+h), Östersund (b+h), AIK (b) och Djurgården (b). Tufft.

Läs nya (från 22/7 kl 12.48) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!