VG debatt - inlägg sedan 9/3 kl 0.00


Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 8.47
Tjena Glenn & Lennart m fl, jag är lyckligt ovetande om historiska konflikter med och agg mot Norrby IF. Dock ser jag bara fördelar med ett närmare samarbete, så länge de inte ligger i allsvenskan och vi gör det. Perfekt som farmarklubb man kan låna ut spelare till och låna spelare från för att hålla igång dem.... eller?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 mars 2018 kl 9.29
Jag är inte helt oäven för tanken kring samarbete med NIF, speciellt inte nu när personer som Hjelm och Kryssman är drivande där. Det känns som kompetenta personer som också har en bra helhetsbild.

Däremot tycker jag att kraven alltid sätts på Elfsborg, och NIF anses vara "the good guy" som det är lite synd om. Jag har ju exempelvis svårt att se ett samarbete med NIF nu efter de driver en process för att få pengar av oss retroaktivt, trots att IF Elfsborg har gett NIF ett helt smörgårsbord gratis. NIFs framgångar och chans till framgångar de senaste åren är i mångt och mycket skapat pga det arbete Elfsborg har gjort. Elfsborg har skapat en arena anpassad för elitverksamhet och vår verksamhet har skapat spelare som sedan kunnat blomstra i NIF. Egentligen skulle man kunna säga att samarbete redan finns, då vi har skapat NIFs plattform för framgång.

Ska man prata utlåning av spelare så finns det ofta en ekonomisk aspekt. Ta Götesson som exempel. Jag föredrar hellre en utlåning av Götesson till Falkenberg än Norrby som ifjol, då FFF kunde betala Götessons lön, vilket NIF aldrig hade klarat. Det där är kanske också det tydligaste exemplet på att frågan inte är så enkel som många vill få den till.

För inte allt för längesedan så fuskade NIF med sina kommunala bidrag och det är också en förening som historiskt inte har drivits på helt rätt sätt. Jag kommer själv ihåg frustrationen som ordförande i Hestrafors IF, när NIF många gånger ville sno spelare på fel sätt. Men, mycket av det ser ut att vara historia och de ledande personerna i dagens NIF förstår helheten. Men däremot hade jag helst sett att fler satte krav och förväntningar på vad NIF kan göra. Allt ansvar läggs ofta på IF Elfsborg i denna frågan och jag kan känna att IF Elfsborg ofta målas upp som bromsklossen och den stora onda föreningen.


Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 10.19
Tack Glenn, mycket bra redogörelse. Ett samarbete förutsätter naturligtvis ett schysst givande och tagande från båda parter... och med vad du beskriver förstår jag agget och frustrationen... skall dock bli intressant att se hur mycket NIFs nya ledning är beredd att bjuda till (då menar jag inte främst ekonomiskt, utan med schysst attityd). Sedan skall man ju aldrig glömma att en storebror har ett större ansvar, eller hur...?! Och utan vissa politiker och kapitalstarka herrar hade arenan kanske aldrig byggts, Anders & Matte aldrig tagits hem m m ... NIF har en oerhört viktigt roll att spela i stadsdelen och i hela stan för den delen - och den rollen bör nog alla boråsare vara stora nog att uppskatta...

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 mars 2018 kl 10.56
Sen är det viktigt att inse att Norrby är en konkurrent, även om det är tabu att säga det. Deras framgångssaga har gjort så väldigt få ser NIF med kritiskt öga.

Det var på det sättet Helsingborgs IF växte fram under början av 90-talet. MFF med profiler gjorde det möjligt.


Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 11.16
Tack igen, bra... nu börjar bilden klarna... Norrby har alltså glidit upp till att bli en elitklubb utan att behöva stå för kostnaderna, och nu vill "mycket ha mer"... då blir det inte riktigt en farmarklubb längre - snarare som du nämner, Falkenberg eller Varberg och kanske Dalstorp som får ta den rollen, medan NIF blir mer av rena konkurrenter. Då är situationen en annan, men jag hävdar att det nästan är än bättre för oss med en riktigt konkurrent i stan... då måste vi skärpa till oss och sköta organisationen än mer professionellt. Och då förstår jag varför Norrby sätter press på oss. Om det är så att vi får in mer sponsorpengar genom att ljuga med publiksiffrorna står vi ju med byxorna nere när Norrby vill ha del av den kaka vi med omoraliska medel införskaffat.... Ut med det gamla FIFA- & UEFA-byket och mygelkulturen som uppenbarligen finns även inom IF Elfsborg... sedan kan vi börja snacka om att bygga nytt från grunden med en riktig affärsetik som får genomsyra varje del av vår vackra förening...

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 mars 2018 kl 11.20
Att Norrby lyckats etablera sig och få mycket serverat är inte deras fel, men mycket är pga Elfsborg. SEF-bidrag som många föreningar får brukar gå till att renovera arenor och anpassa verksamhet inför elitfotboll. I Norrbys fall så hade Elfsborg redan löste mycket av sånt, så Norrby kunde rikta in sig på att spetsa trupp och andra organisatoriska frågor. Så Elfsborg har verkligen hjälpt Norrby.

Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 11.29
Bra att vi hjälpt NIF... jag hoppas vi fortsätter göra det...då kan vi ju få se Lasse, Hugo, Ricky m fl spela i Borås... killar med ett hyfsat elfsborgshjärta.... för med en fortsatt schysst attityd mot NIF har vi mandat att sätta hårt mot hårt när det verkligen gäller (om de då inte visar en schysst attityd tillbaka)

Johan Nilsson, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 12.33
Ganska kass Elfsborgsinfo: Olof Lundhs 70-minuterspodd med Tobias Linderoth. Lundh kämpar hårt och försöker verkligen ställa konkreta frågor men svaren är otroligt intetsägande. Ungefär så här:

OL: Varför har Elfsborg gått sämre de senaste åren?

TL: Nämen jag tycker Magnus gjorde ett bra jobb och Jörgen gjorde också ett bra jobb men ibland når man inte hela vägen.

OL: Vad ska förändras nu då?

TL: Nämen Jimmy kommer ju med sin bit och så ska ju jag bidra med min bit.

OL: Hur kommer Elfsborg eatt spela 2018?

TL: Nämen det är klart att vi vill väl gärna ha bollen mycket på hemmaplan men när vi inte har bollen måste vi jobba utifrån det också ...

Det är klart att man inte vill avslöja specifika taktiska finesser, men lite mer kan man väl bjuda på. Bara nämna några tränare eller lag man är inspirerad av eller så. Man är heller inte tvungen att inleda varje svar med Nämen.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 12.42
Väldigt bra Elfsborgsinfo: Glenns genomgång av Thelin som tränare på nummer8.se.

Utan att tala med huvudpersonen själv ringar Glenn (genom att prata med diverse tränare, spelare och journalister) in det mesta som jag har undrat över om Thelin och hans fotbollssyn. Taktik, träning, förhållande til media mm. Mycket om hans fördelar förstås men också tänkbara nackdelar kommer fram.

Rekommenderas!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 mars 2018 kl 13.04
Tack Johan! Gällande Linderoth så är det där svar vi får räkna med. Thelin ger alltid icke-svar om han ens svarar.

Lennart Odhström, Umeå - fredag 9 mars 2018 kl 13.13
Thelin är trevlig och vad jag sett av träningarna kunnig som tränare.

Skulle Thelin byta arbete någon gång, då skulle han bli den perfekte diplomaten. Inte en chans att du får honom att säga något ont om någon.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 14.57
Alltför många i Linderoths generation tog efter Henke Larsson. Först sucka uttråkat vid varje fråga, som om frågeställaren var en idiot, sedan inleda ett nonsenssvar med Nämen samtidigt som man tittar åt andra hållet.

Christer von Zweigbergk, Viskafors - fredag 9 mars 2018 kl 17.10
Ponera att Elfsborg av någon anledning döms att spela en allsvensk hemmamatch utan publik.

Kommer man då att redovisa den dagens publiksiffra på samma underlag som hittills har skett? Tomma läktare men ändå blir publiksiffran exempelvis 3.218.

Varför betyder det inget för Elfsborg vad publik, massmedia och sponsorer tycker om redovisningen? Om man tänker köra på som vanligt denna säsongen så är det liktydigt med en stor och hånfull spark i ansiktet på alla kritiker utdelad av "de maktfullkomliga".


Linus Ternander, Frufällan - fredag 9 mars 2018 kl 17.37
Christer: Snart slipper vi spekulera mer i hur det blir, skönt. Eftersom frågan nu har blivit en årsmötesfråga för medlemmarna att ta ställning till så är ju det problemet snart löst. Det är upp till föreningens medlemmar att bestämma hur det ska se ut framöver vilket är jättebra då oenighet verkar råda. Antingen går årsmötet på Odströms motion eller på styrelsens svar. Möjligheten att påverka beslutet på riktigt finns på onsdag. Vi ses då!

Erik Nilsson, Linköping - fredag 9 mars 2018 kl 18.08
Såvitt jag förstår det så har man ett avtal med Norrby (och el. kommunen) om hur reklamintäkterna ska fördelas. Är det någon som vet vad som står i det?

Lennart Odhström, Umeå - fredag 9 mars 2018 kl 19.43
I avtalet står det att Elfsborg redovisar antalet SÅLDA biljetter det är grunden. Exempelvis betalar IFE 15% av inkomsterna från antalet sålda biljetter till kommunen, oavsett om folk är på plats eller inte.

Likadant är det i avtalet när det gäller reklamen, även det baserat på antalet sålda biljetter och inget annat. Så om Elfsborg skulle uppge antalet närvarande skulle Norrby inte få ett öre mer även om de är så fräcka att försöka hävda det.

Tack vare IFE har Norrby nu tillgång till en Arena av högklass och de har inte satsat en krona för att få det.


Erik Nilsson, Linköping - lördag 10 mars 2018 kl 11.38
Då låter Norrbys agerande obegripligt. De har inget att hämta i en rättslig prövning och de bränner broarna för fortsatta samarbeten, samarbeten som Norrby i allmänhet skulle tjänat mest på. Det låter inte smart.

Åke Johanson, Rävlanda - söndag 11 mars 2018 kl 8.45
Borås Tidnings sportchef Malin Henrikson skriver i lördagens krönika i BT följande:IFK Göteborg har alltid skött kontakten med media på ett snyggt sätt och förstått våra olika roller. Elfsborg har också en tradition av tillgänglighet även om positionerna har förskjutits genom åren och det den här säsongen har skett en tydlig förändring. Numera krävs det att reportrarna är på plats på träning och ställer frågor till tränarteamet. Telefon funkar inte. När vi nu har 3 (jag antar välbetalda) tränare. Skulle inte någon vara intresserad av att meddela sjuhäradsbygdens enda dagstidning vad som händer i föreningen. Har man några hemligheter får man väl hålla inne med dem.SKÄRPNING!

Christofer Wärnlöf, Vedum - torsdag 15 mars 2018 kl 9.20
vore intressant att höra kommentarer från årsmötet....

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 15 mars 2018 kl 10.33
Här är ytterligare en som gärna vill ha rapporter från årsmötet.

Per Magnusson, Bollebygd - torsdag 15 mars 2018 kl 11.58
BT rapporterade från årsmötet.

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 15 mars 2018 kl 12.49
Tjena VG-följare, Rapport från igår. Först presenterades gårdagens 40-årscelebrant, Jimmy Thelin, som talade lite om något jag inte kommer ihåg ett dyft av. Sedan skulle Ingela C börja prata, men redan då började jag bli uttråkad och vi drog igång "Vi må han leva..." Ganska snart sattes tonen av och med avgående ordf Bosse Bank.. just det, in memoriam-hyllningen av de gule som gått bort under 2017. Sedan rullade det på... motionerna fick presenteras av någon motionär (förutom din, Vårgårda, men alla visste vad det handlade om).... spontan reaktion är att mötesordföranden i högre grad borde respekterat att alla inte är så vana mötesdeltagare... vilket ledde till att det tog tid innan någon fattade att någon skulle bifalla din motion... sedan blev det ett något svagare ja till motionen än till styrelsen förslag, varpå ingen begärde votering... jag hade det på tungan, men det kändes inte nödvändigt då Tranlöv, jag och någon mer ändå fått säga vad vi tyckte om bristen på respekt för kommunikationen av "Publik kontra Sålda biljetter" och "hur svårt kan det vara att registrera antalet besökare på plats"... Det blev ändå en bra dialog mellan medlemmar och styrelse, och Linus Ternander kompletterade föredömliga föredragning med ytterligare förtydligande (om damfotbollen), vilket fick styrelsen att faktiskt ändra sig och helt bifalla Glenns och Linus motion... vilket var riktigt bra - det öppnar upp för en framtida, tydligare respekt för medlemmar och motioner, och lovar gott inför framtiden (även om det behöver upprätthållas). Sune välkomnade dialog och det är bra om vi medlemmar faktiskt kommunicerar med honom och styrelsen på ett konstruktivt sätt... jag nöjer mig så... Glenn, Linus.. övriga.. fyll gärna på... nja, ett par saker till förresten: jag tycker styrelsen verkar vara lite "feg" - det blev en diskussion angående möjligheten att påverka Borås Arena AB.... mer om det av någon annan... vidare är jag inte helt nöjde med Bosse Lindells (ordf, valberednigen) kommentar om att "det viktigaste är att en styrelse är eniga"... jag förstår vad han menar, alltså att man kan komma till beslut och stå bakom det... men jag läste mellan raderna att styrelsen inte vill ha alltför "vidlyftiga"/utanför boxen-diskussioner med olika uppfattningar... och undrar om det är anledningen till att magkänslan om att styrelsen är lite väl strömlinjeformad faktiskt stämmer... han nämnde att man hade marknadsförare, ekonomer, jurister o.s.v.... jag saknade ingenjörer (logiskt tänk, problemlösning och kostnadseffktivitet), någon guligan, någon vanlig medlem..... alltså kvarstår magkänslan om strömlinjeformad styrelse. Men det får vi väl ta tag i till nästa år (med alternativa förslag till valberedning och ev. även styrelse)....

Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 15 mars 2018 kl 14.28
Tack Bosse för utförlig rapport!

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 15 mars 2018 kl 16.31
Tack för rapport.

Roland Dellton, Lerum - fredag 16 mars 2018 kl 7.14
Elfsborg-Landskrona på Cmore Fotboll kl 16.55

Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 16 mars 2018 kl 8.21
Ingen orsak, Johan & Vårgårda... en annan positiv iakttagelse var att väldigt många spelare var på plats.... vilket jag tror stärker föreningskänslan än mer, och förhoppningsvis ger spelarna ytterligare - eller kanske förstärkt - perspektiv på vad de är en del av... (många vet redan, men kanske inte alla?!)

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 16 mars 2018 kl 17.50
Nja, inte imponerad av insatsen i första. Finns väl bra intentioner, men för långsamt. Dessutom verkar det idiotiska bakåtspelet till målvakt återuppstått.

Bättring i andra anbefalles.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 16 mars 2018 kl 18.55
Så mycket bättre i andra. Jag vill rent av påstå mycket bra andra halvlek.

Några nya fräscha spelare, snabbare och resolutare spel, massor av avslut, bra helt enkelt.

De som startade andra halvlek ligger bra till för startelvan mot MFF.

Jesper Karlsson kommer att göra massor av mål i år. Kandidat till vinnare av skytteligan.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 16 mars 2018 kl 19.01
Alla träningsmatcher och cupmatcher i år (utom Kanarieöarna) har väl spelats i riktigt bister kyla. Påverkar nog tyvärr prestationen en hel del. Naturligtvis kan man idrotta i vinterväder, men explosiva sporter som fotboll är inte perfekta. Många korta maxruscher, mycket riktningsförändringar - sånt gillar inte en kall kropp. Att blanda med de stunder av stillastående som hör till fotbollen är inte heller idealiskt.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 17 mars 2018 kl 9.20
Tack Johan för en intressant vinkel.

Efter att ha sett IFE spela mot Brann på Gran Canaria, en defensivt bra första halvlek och där det mesta gick rätt i andra halvlek, så har jag funderat lite över varför det inte sett likadant ut i Sverige (bortsett från andra halvlek igår), nu vet jag.


Christofer Wärnlöf, Vedum - lördag 17 mars 2018 kl 19.56
---spelarna i Östersund och Malmö hade inget behov av eviga bakåtpassningar och lågt passningstempo i sex minus grader...

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 18 mars 2018 kl 11.39
Christofer: Nej, jag menar det absolut inte som en ursäkt för Elfsborg. Det är lika kallt för alla svenska lag den här hemska försäsongen.

Och inte bara i Sverige förresten. I stora delar av Nordeuropa och England har man de senaste helgerna spelat ligafotboll i minusgrader, och Norge inledde bisarrt nog ligaspelet redan förra helgen. Så det är klart det går. Jag menar bara att människokroppen presterar sämre i kyla. Fråga friidrottarna - det har aldrig slagits några friidrottsrekord i minusgrader.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 18 mars 2018 kl 16.26
Med fjorton dagar kvar är det än så länge bara tio som tippat Allsvenskan och första omgången. Tipstävlingar

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 19 mars 2018 kl 20.27
Tiden går, bara två veckor kvar. Tror på ett bra år och på sexårscykler, 2006, 2012 och så då 2018.

Roland Dellton, Lerum - måndag 19 mars 2018 kl 21.44
VG-sponsorn gillar optimister

Läs nya (från 20/3 kl 5.00) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!