VG debatt - inlägg sedan 14/2 kl 12.00


Lennart Odhström, Umeå - onsdag 14 februari 2018 kl 10.51
Jag tycker Elfsborg spelade bra, man ser att laget börjat lär sig hur det är tänkt att vi ska spela.

Anfallsspelet fick väl fart först sedan Jesper Karlsson kom in, han kommer att bli farlig i år.

Det som är helt klart bättre i år är försvarsspelet. Ett insläppt mål på fyra matcher är bra, även om motståndarna igår, Skövde AIK, inte är världens bästa lag.


Erik Nilsson, Linköping - onsdag 14 februari 2018 kl 20.00
Vad kul att Jesper spelade bra och gjorde mål! Att han har mycket teknik i sig har man ju alltid sett, att det nu översätts i effektivitet är precis vad man längtat efter.

Peter Olsson, Borås - onsdag 14 februari 2018 kl 21.39
Han gjorde dock aldrig mål. Dessa gjordes av Kabashi och Jebali (som också var väldigt pigg).

Erik Nilsson, Linköping - onsdag 14 februari 2018 kl 22.43
Ah, läste lite snabbt där. Men kul att han var bra i alla fall!

Kenneth Nygren, Sjuntorp - torsdag 15 februari 2018 kl 11.16
Ja offensiven lär nog vara minst lika bra i år som i fjol, det kryllar ju av målgörare och framspelare. Det gäller sätta defensiven och att alla jobbar hårt för varandra.

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 15 februari 2018 kl 11.23
Håller vi nuvarande nivå på försvarsspel i Allsvenskan lär vi bara släppa in 7,5 mål under säsongen.

Claes Lindquist, Malmö - torsdag 15 februari 2018 kl 12.00
Jaha, så vinner vi medaljer i skidskytte igen. Vad beror det på?? Enligt DN beror det på tränaren, som ägnar all sin tid till sitt lag. Och satt dem i "Monsterträning". Träning som är mycket, mycket, mycket, mer omfattande än vad de tidigare var vana vid. Och ungefär 5* mer mycket än vad Elfsborgs fotbollsspelare är vana vid. Men Pichler är en tränare som själv är beredd att lägga ner extremt mycket tid, jag gissar att han arbetar minst 5 gånger längre tid, året runt, med sitt lag än vad en Allsvenska fotbollstränare gör. Den dag Elfsborg får en man med Pichlers ambitioner och träningsinställning, kommer vi att parkera i Champions Leaugeslutspel så länge den tränaren är på plats. DN

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 15 februari 2018 kl 12.13
Att du bara orkar Claes. Hur vet du hur många timmar tränarna lägger ner?

Hur många träningar har du varit på?


Peter Olsson, Borås - torsdag 15 februari 2018 kl 12.32
Om en skidtränare/cykeltränare/marathontränare skulle lyckas med ett allsvenskt lag så skall han köpa en.. nej.. TUSEN trisslotter... Det är en jäkla skillnad på uthållighetssporter och på fotboll. Efter att ha läst om Thelin och också om vad spelarna säger tycker jag han har lyckats förträffligt hittills.. Bollen är med i alla moment... Precis det fotboll handlar om.

Claes Lindquist, Malmö - torsdag 15 februari 2018 kl 15.20
Lennart, om du har läst eller förstått mina inlägg, så framgår det tydligt att jag kontaktat och fått skriftliga svar från 8 tränare i Allsvenska lag, ett av dem Elfsborg. Där står det, liksom på deras hemsidor, att man tränar 4-7 timmar per vecka. Punkt. Jag har lagt ner cirka 30-40 timmar på att ta reda på fakta. Vad är det som är så svårt att förstå? Vill du bara vara elak, eller kan du inte läsa?

Claes Lindquist, Malmö - torsdag 15 februari 2018 kl 15.24
Peter, vill du inte eller kan du inte förstå vad jag skriver? "Den dag Elfsborg får en man med Pichlers ambitioner och träningsinställning" skrev jag. INTE att Elfsborg skulle ha en tränare som höll på med skidåkning. Givetvis skall det vara en fotbollstränare!

Peter Olsson, Borås - torsdag 15 februari 2018 kl 17.03
Jag kanske också uttryckte mig oklart, självfallet menade jag en fotbollstränare.. Men som jag förstår på dig, så skall det vara en fotbollstränare som kommenderar dem att springa upp och ned för rya åsar 4h varje dag, för att sedan träna ytterligare 4h boll.. Eftersom vanliga människor kan jobba 8h per dag (Jag jobbar nog 10 i snitt iaf, så jag hade varit proffs). Vad jag menar är att jag tror mer på den typ som Thelin förespråkar, mindre mängd, högre intensitet, mer boll med i övningarna.
Kort och gott tror jag inte på "Monsterträning". Jag tror på rätt träning, jag tror på gruppsammanhållning och jag tror på tränares/sportchefs förmåga att sätta rätt spelare på rätt plats.

Jag tror helt enkelt att alla Elfsborgare egentligen orkar att springa en hel match, det var inte orken som tröt förra året, det var motivationen. Den hoppas jag att Thelin kan få till.

Lars Alexandersson, Linköping - torsdag 15 februari 2018 kl 17.05
Om man redan har framfört samma budskap ett tiotal gånger tror jag inte att det är effektivt att göra det ytterligare en gång.

Folk tröttnar och blir efter hand irriterade, oavsett hur bra argument man till äventyrs har.


Claes Lindquist, Malmö - fredag 16 februari 2018 kl 10.36
Peter, jag vet inte om du medvetet försöker missuppfatta mig eller om du inte förstår? Vad är det för dumheter om att springa i 4 timmar uppför Rya Åsar varje dag? Har jag någonsin skrivit det? Självklart skall man träna fotboll med kvalité på träningarna, ibland kombinerat med fysisk träning. Vad jag menar är att om ett vi eller ett annat Allsvenskt lag får en tränare med samma engagemang och vilja som Pichler, en tränare som säger att allt är möjligt, trots att man som skidlandslaget befann sig på bottennivå för fyra år sedan. En tränare som säger att om man gör som alla andra, och tränar lika lite som alla andra, då når man inga framgångar. En tränare som själv vill spendera kanske 10-20 timmar (exkl matcher) i veckan med laget och som får med sig sina spelare på det. En tränare som liksom Pichler vågar bryta mönster. Den tränaren har varken vi eller något annat Allsvenskt lag idag.

Lars, Skidlandslagets plötsliga framgångar är intressanta ur ett allmänt idrottsperspektiv. DN, SVD med flera tidningar skriver idag om Pichlers engagemang, förmågan att bygga en lagkänsla, att ställa höga krav, höga träningsmängder och träningsmetoder som den främsta orsaker till framgångarna.

Thelin med sitt team är säkert en helt okej tränare för ett lag med ambition att kanske nå en topp 4 position i Allsvenskan inom 1-3 år.

Truppen känns stark, vi har många bra spelare som bör blomma ut i år. Så en placering mellan 3 och 6 känns möjlig


Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 16 februari 2018 kl 14.24
Hmm... intressant dialog. Å ena sidan verkar Jimmy, Miguel & Tobbe ha bra idéer och ha fått ihop gruppen bra. Å andra sidan förstår jag vad Claes menar... men det skulle kräva en ordförande och klubbchef som vågar anställa någon med Pichlers okonventionella inställning, och att en sådan tränare också får med sig spelarnas förtroende och 100-procentiga stöttning.

Per Magnusson, Göteborg - fredag 16 februari 2018 kl 14.31
Jag håller med Lars. Det börjar bli väldigt tröttsamt nu.

Claes Lindquist, Malmö - fredag 16 februari 2018 kl 17.47
Hej Peter, Lars, Lennart, Per och kanske en del andra. Jag ber om ursäkt för att jag tröttat ut er eller stört era tankebanor. Det skall inte upprepas. För att vara helt säker på att jag inte skall skriva något mer om träning, vilket är frestande för mig, så har jag nu raderat min inloggningskod till VG debatt.

Gumme Lindh, Trollhättan - fredag 16 februari 2018 kl 18.56
Claes > Jag vill ha dig kvar här på VG, debatt är bra!

Bo Andersson, Hässelby - fredag 16 februari 2018 kl 21.53
In fairness...utan Claes grävande hade vi inte fått Mians initierade kommentarer och en bra debatt. Plus att jag tycker att om den optimala träningsmängden för fotboll är 5-7 timmar i veckan, så måste det vara en ganska unik aktivitet.

Sen finns ju den fina "scroll down" funktionen implementerad på VG debatt.


Peter Vuorisalo, Borås - fredag 16 februari 2018 kl 23.40
Tror Claes grovt underskattar hur många timmar en tränare lägger per vecka i sitt arbete. Förbereda träning, analys av resultaten från träningen och analys av matcher och motståndare. Sånt här tar tid. Brukar jämföra det med läraryrket där man arbetar fler timmar än bara undervisningstimmarna. Pichlers beryktade monsterträning handlar också bara om ett pass på ett år, och detta bara inför större tävlingar eller OS, ungefär ett halvår innan nämnda tävling. Det är alltså inte en träning dom bedriver året runt. Notera även att Sebastian Samuelsson inte var med på det passet innan OS. Och som Peter Olsson skriver så är det stor skillnad på uthållighetssporter och på fotboll. Både fysiskt och psykiskt.

Magnus Andersson, Borås - lördag 17 februari 2018 kl 9.26
Vi har alla olika sätt att diskutera och olika ingångar. Så även om jag tycker själv att träningsdiskussionen blev lite väl uttjatad så tycker att du ska komma tillbaka, Claes. På ett debattforum måste det vara högt i tak när det gäller åsikter.

Christian Ekblom, Floby - lördag 17 februari 2018 kl 12.11
Håller med Claes om att det skulle vara spännande att se vad ökad träning skulle kunna åstadkomma. Alla ni som försvarar dagens träningsmängd (som är väldigt låg för en elitidrottare), är ni nöjda, annars kom med förslag för att utveckla Elfsborgs spel. Skall VG debatt vara kvar? Slutade själv skriva här efter att kännt som Claes.

Christofer Wärnlöf, Vedum - söndag 18 februari 2018 kl 1.24
Jag tycker att träningsdebatten långt ifrån har uttömts. Det finns många frågetecken kvar gällande träningsmängd.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - söndag 18 februari 2018 kl 8.54
Men nu är det dags att börja spela också.

Morgondagens match mot GAIS skall bli ytterst intressant att följa. Dels för att det är en tävlingsmatch och gäller något, dels för att se hur Thelin och gänget tänkt sig hur det skall se ut i år. Inte minst är det spännande efter alla positiva rapporter om den goda stämningen och vad det verkar, en nytändning.

Hoppas morgondagen ger en nytändning för många fler än spelarna...


Göran Holtstrand, Borås - söndag 18 februari 2018 kl 13.50
Hoppas på 3-0 i morgon och ett försvarsspel som fungerar mycket bättre än förra året.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - söndag 18 februari 2018 kl 15.11
Slår ditt tips in Göran så fungerar försvarsspelet redan mycket bättre än förra säsongen.

Låt oss hoppas du får rätt!


Peter Olsson, Borås - söndag 18 februari 2018 kl 18.41
Vad tråkigt att du har tagit bort din kod Claes, tycker dock det är lite väl mycket martyrande över det där. Du får skriva dina åsikter om träning, men om jag säger emot (jag var en av de nämnda i ditt inlägg), så duger inte min åsikt utan då skall du logga ut för gott? Vad är det för sandlådenivå? Jag har *ALDRIG* bett dig sluta diskutera träning. Jag har framhållit min åsikt, precis som jag låtit dig framföra din. Jag har inte tyckt samma sak, jag har till och med säkert missuppfattat dig en och annan gång. Men jag har aldrig bett dig sluta med det och jag har inte tagit det till den sandlådenivå du nu har uppnått.

Djupt besviken och på gränsen till förolämpad för att du väljer den här avslutningen på konversationen.

Christer von Zweigbergk, Viskafors - söndag 18 februari 2018 kl 19.45
Peter Olsson: att Claes har valt att lämna är en reaktion som visar hans frustration och är kanske en överreaktion i stridens hetta MEN att kalla detta för "sandlådenivå" är inget annat än - just det - sandlådenivå. Claes beslut borde respekteras vilket inte du gör och därmed anser jag att det är DU som borde göra en pudel.

Peter Olsson, Borås - söndag 18 februari 2018 kl 20.21
Nej, CvZ, jag är inte här för att be om ursäkt för de åsikter jag har. Om Claes blir ledsen för att jag tycker det är sandlådenivå av honom att namnge mig (bland andra) som del i beslutet att han lämnar, utan att ge chans till respons så är det så. Du får jättegärna tycka att jag borde agera annorlunda, det är det som är det fina med en debattsida.

Roland Dellton, Lerum - söndag 18 februari 2018 kl 21.42
VG debatt är intressant. Det är inte första gången då någon som tycker att andra inte tycker lika "hoppar av". Några av de som skrivit senaste dagarna tillhör den kategorin . Hur svårt kan det vara att acceptera att andra tycker annorlunda?

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 19 februari 2018 kl 9.31
För min del får jag erkänna att mitt sug efter fotboll inte riktigt sätter in förrän i april. Vårkänslor och allsvensk premiär - det är grejer det!

För inte så länge sedan spelades årets första träningsmatch ungefär vid den här tiden. På grus förstås. Nu har vi redan fyra matcher i benen och i kväll är det tävlingspremiär. Tiderna förändras.

Vad som inte förändras är dock att februari är årets kallaste månad (statistiskt sett). I kväll väntas nollgradigt och snöfall i Borås. Jag har svårt att tro att vi kan få några särskilt tydliga besked om var lagen står. Vi får hoppas att ingen blir skadad i alla fall, det lär bli halt på plasten i kväll.


Kurt Nilsson, Skyttorp - måndag 19 februari 2018 kl 11.46
Men för fan !!!!! Klart man blir bättre om man tränar mera ,en självklarhet faktiskt,5-7 timmar i veckan tränade vi i division fem för 40 år sedan--Ett år när vi träna extra mycket sprang vi hem femman för att vi orka mera än dom andra lagen,minns Elfsborgs sista Guld-år ,då vann vi många matcher dom sista 20 minuterna för att orken var bättre än många andra allsvenska lag----

Bertil Lindh, Trollhättan - måndag 19 februari 2018 kl 13.19
Hur ser vädret ut i Borås just nu och hur är prognosen för kvällen ?

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 19 februari 2018 kl 14.08
Bertil>> Det har kommit en del snö och lätt snöfall väntas hela kvällen. Det är blöt snö i Borås och noll grader, men det kan bli minusgrader i kväll.
Jag håller med Johan, fotboll i februari känns så där men som sagt tiderna förändras. Jag delar också uppfattningen att man skall inte dra alltför stora växlar på de första matcherna, det brukar ta ett tag innan det "sätter sig"

Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 15.55
Nej, det lär väl knappast bli någon gladfotboll ikväll, men en sak behövs ju inte långvarig träning i det nya systemet för och det är motivation. Om Thelin har lyckats få spelarna att bli mer motiverade än förra året (borde ju iofs inte vara så svårt), så har han redan tagit det viktigaste steget på vägen.

Kenneth Nygren, Sjuntorp - måndag 19 februari 2018 kl 17.27
Klart som fan man blir bättre på saker och ting ju mer man tränar, oavsett vad det är. Kvaliteten i träningen är självklart väsentlig, men mängden träning måste ju ändå i slutändan vara helt grundläggande. Jag skall själv springa Marathon i April och märker redan nu att 3-4 timmar löpning i veckan är för lite. Hade jag dubblerat den träningsmängden hade jag garanterat presterat en bättre tid på loppet.

Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 17.41
Kenneth: Antagligen så, men nu jämför du en individuell uthållighetssport. Jag vägrar tro att nedlagd tid är den viktigaste faktorn, det är för simpelt. Kvalitet över kvantitet. Bäst är naturligtvis kvalitet med rätt mängd kvantitet. Men eftersom samtliga allsvenska lag tränade ungefär lika mycket enligt Claes undersökning, så får man ju utgå någonstans ifrån att dessa 16 allsvenska tränare (som alla har gått mängder av utbildningar) har bättre koll på det än vad vi glada amatörer har.

Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 19.21
Nej David!! Om du aspirerar på förstaplatsen får du inte göra så!!

Christer von Zweigbergk, Viskafors - måndag 19 februari 2018 kl 20.14
Tre skott på mål = 3 mål i baken. Hmmm.

Henrik Svensson, Varberg - måndag 19 februari 2018 kl 20.17
Alla hjärtans dag förra veckan. Vänliga veckan nu! Känner igen försvarsspelet från förra säsongen.

Jörgen Willborg, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 20.52
Analys: nedflyttningsstrid väntar. Ser ut exakt som förra året. Vi kommer att släppa in MASSOR av mål när vi möter allsvenskt motstånd. Stor frustration!

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - måndag 19 februari 2018 kl 20.57
Jimmy Thelin? Haglund 2.0?

Kenneth Nygren, Sjuntorp - måndag 19 februari 2018 kl 20.59
Ja, färre träningstimmar verkar ju vara melodin. Vi bör nog dra ner ytterligare på träningsmängden, framförallt vad gäller målvaktsräddningar och passningar med rätt adress. Det räcker nog med en riktigt högkvalitativ målvaktsräddning på måndag förmiddag och en riktigt läcker smörpass på eftermiddagen så kan hela truppen få sex dagar ledigt.

Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 21.07
Alldeles för många som slår alibipassningar. Jesper Karlsson borde få starta nästa match.. Visst han bränner sin chans, men han försöker ju iaf ta sig framåt i banan.

Gert Rehn, Göteborg - måndag 19 februari 2018 kl 21.09
Tyvärr snarlikt förra året. Långsamt passningsspel helst på egen planhalva i backlinjen, temposvagt och därmed väldigt lite spel på offensiv planhalva förutom precis mot slutet när det blev ett mera desperat spel. Jag förstår mindre och mindre varför det är så viktigt att hålla bollen inom laget när det innebär ett så här tempofattigt spel. Visst, motståndaren gör inte mål när man själv har bollen, men risken finns ju att man missar en passning i fel läge och då blir det farligt. Det har vi sett flera gånger. Passningstempot måste höjas annars blir det rejäl bottenstrid det här året!

Kjell Floberg, Lidingö - måndag 19 februari 2018 kl 21.40
Nygrens kommentar faller ju på sin egen orimlighet! Träning före lunch OCH efter lunch förekommer ju inte!!

Alf Gunnarsson, Eksjö - måndag 19 februari 2018 kl 21.55
Den 1/2 skriver Lennart Odström: Ännu en träning i mycket högt tempo och totalt fokus på övningarna. Det är otroligt hur koncenterade alla är, tränare, ledare och spelare, man kan inte bli annat än imponerad.
Nu rapporterar flera från matchen mot Gais om långsamt passningsspel, svagt tempo, dåligt försvarsspel...
Hur kan spelarna vara så bra på träning, men så dåliga när det verkligen gäller??

Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 21.56
Alltså, jag har inget emot träningsdebatten, men tror ni verkligen att det är svaret på varenda fråga? GAIS tränade mer än Elfsborg? Förra året tränade MFF, AIK, Djurgården, Häcken, Östersund, Peking, Sirius mer än vad Elfsborg gjorde. Tyvärr fanns det även följande korkade lag som tränade MINDRE än vad Elfsborg gjorde. Hammarby, Blåvitt, Örebro, Kalmar, Sundsvall, J-södra, Halmstad och Eskilstuna.

Det finns ingen mer dimension i det hela än just mer träning? Själv ser jag ett lag som försöker spela fotboll som om de fortfarande hade Anders Svensson och Victor Claesson i laget.. Tyvärr är faktumet att de inte har dessa spelare längre. Så den avgörande passningen kommer aldrig. Vi har inte heller kvar Niklas Hult eller Johan Larsson som kom utanför yttermittfältare gång på gång och erbjöd alternativ.

Kort och gott, vår trupp är inte lika bra som den har varit, men våra förväntningar verkar snarare vara högre.

Med det sagt, vill jag påpeka att jag inte hade förväntat mig något annat än vinst med 2-3 mål idag. Djupt besviken.

Hasse Ekdahl, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 22.07
Nu måste Kevin....vara målvakt...i cupen Vasalund och Hammarby...

Erik Nilsson, Linköping - måndag 19 februari 2018 kl 22.26
Missade "tyvärr" matchen. Låter som om det var nerver i luften.

Christer von Zweigbergk, Viskafors - måndag 19 februari 2018 kl 22.36
Det sämsta man kan göra nu är att ställa David åt sidan i fortsättningen. Hur ska han då få chans att revanschera sig? Kevin har också gjort en och annan brutal fadäs men har fått fortsatt förtroende ändå.

Nej, ge honom chansen igen. Det behöver han men om han gör samma typ av misstag nästa gång så är det en helt annan situation. KOM IGEN DAVID, KOM IGEN!


Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 22.49
Jag hoppas verkligen David får chansen igen och tar den. Det finns något "fotbollsromantiskt" över egna produkter som växt upp på läktaren och får chansen i sitt eget lag. .. Helt ok att hoppas att han blir vår största målvakt genom tiderna... (Fast inte så bra att han behöver bli proffs).

Läs nya (från 19/2 kl 23.00) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!