VG debatt - inlägg sedan 14/2 kl 9.15


Krister Sandberg, Skoghall - torsdag 2 augusti 2018 kl 21.56
Jag försöker att vara stor och glädjas åt när det går bra för svenska lag i europa. Förstår att det är bra för svensk fotboll och ranking. Men jag måste erkänna att en kväll som denna då både Djurgården och framförallt AIK blir utslagna så sitter jag här och småmyser. Unnar dom verkligen ingenting!

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 3 augusti 2018 kl 8.53
Tre anledningar till varför vår seniortrupp är där den är idag.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 3 augusti 2018 kl 10.16
Har läst Glenns tankar som sammanfattar läget.

Det roligaste är sluttampen. Spelare vars kontrakt går ut 2018 och 2019.

Här finns utrymme för att diskutera, förnya eller inte.

Prodell 2018 Inte, eftersom vi inte använder anfallare i dagsläget.

Manns 2019 Inte, skadebenägen.

Horn 2019 Inte.

Jönsson 2019 Inte.

McVey 2019 Förläng!

DG 2019 Förläng.

Lundevall 2019 Inte.

Bajrami 2019 Inte.

Dyer 2019 Förläng.

Ishi 2019 Inte.

Kabashi 2019 Förläng.

Denna lista borde väl få fart på debatten?


Kenneth Nygren, Sjuntorp - fredag 3 augusti 2018 kl 10.30
Tycker du slår huvudet på spiken på en punkt, Glenn, nämligen den om Wettergren. Jag har resonerat på samma vis här tidigare om hans betydelse. Ok, det finns många faktorer som spelat in, men det är troligtvis ingen slump att Elfsborg haft framgång under exakt den perioden han var i klubben och nu händer detsamma i landslaget.

Appropå ekonomi förresten. Befinner mig i London för tillfället och tänkte gå och se FA Community Shield mellan Man. City och, Chelsea, men 80 pund (!!!) för billigaste biljetten, vilket helgerån! Ingen sann Boråsare betalar sådana summor för en fotbollsmatch (utan Elfsborgs deltagande).

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 3 augusti 2018 kl 10.36
Jag har funderat mycket över det där med kontrakten. Kontrakten som ska förlängas börjar i sådana fall gälla ifrån 2020. Då är exempelvis Dyer och DG 30 år. Vid förlängning av tre år kan vi hamna i samma sits som idag. Då går Dyer och DGs kontrakt ut när de är 33 år. Värt att ta i beaktning.

Ett kontrakt som ska förlängas, bör enligt mig ha mest fokus på kommande år. Se exempelvis på målvaktssidan idag. Kevin står i vägen för två av Sveriges största målvaktstalanger.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 3 augusti 2018 kl 11.22
Bra sammanfattning av Glenn!

Det där med kontrakt till äldre spelare är en sorts mänsklig faktor. Ofta kan man se det som en sorts betalning i efterhand. Spelare som Bajrami och Jönsson har gjort stora insatser för klubben en gång i tiden. Klubben vill visa sin erkänsla för det och ger ett förmånligt sista kontrakt, trots att spelarna inte längre bidrar.

Det är begripligt och som sagt mänskligt. Men det går inte att komma ifrån att det fyller truppen med dödkött som har sina bästa dagar bakom sig.


Conny Johansson, Brämhult - fredag 3 augusti 2018 kl 11.38
Håller med om det mesta men är tveksam till Prodell, man behöver väl inte förlänga med 3 år ? Manns vill jag behålla. Beträffande Ishi trodde jag att han och Elfsborg var överens om 1 år ? Enligt Glenns kontraktslista och Lennarts förlängningslista skulle Elfsborgs behöva värva 7 spelare till 2020 års säsong, för dom finns väl inte i dom egna leden U21 och U19 ?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 3 augusti 2018 kl 11.41
I Norrköping använder man gärna oss som exempel just nu. Då Peking tenderat att skriva kortare kontrakt och sen tvingats till tidigare försäljning.

Vårt truppläge idag är inte fantastiskt. Men till 2020 kan det ju börja se bra ut. Har vi tur med spelare underifrån kan det bli riktigt lovande. Framförallt behöver vi spelare som vill och orkar löpa. Spelare som Jebali, Lundevall och Prodell kan man ha nån av. Men har man för många spelare som inte kan bidra både offensivt och defensivt förstörs det presspel som är vägvinnande. Det spel jag tror och hoppas Thelin vill spela.


Conny Johansson, Brämhult - fredag 3 augusti 2018 kl 13.17
Imorgon 2018-08-04 kl 14,00 startar U19 Allsvenskans slutspel med match på Borås Arena. Elfsborg-Malmö FF.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 3 augusti 2018 kl 14.37
Jag skrev nyligen att jag ville att Lundevall ska petas.

Kolla våra två senaste matcher. När vi släppte in mål mot Peking så joggar Lundevall bakom Peking-spelaren och mot ÖFK så går inte Lundevall helt ut i press på killen som slår inlägg. Dessutom bidrar han med ingenting offensivt när vi möter bättre lag. Han är för slapp och dåligt tränad.

Han är en bra poängspelare och det är en svår petning. Men frågan är om det inte skadar för mycket att ha honom på planen mot bättre motstånd?


Roger Olsson, Borås - fredag 3 augusti 2018 kl 18.10
Glenns analys kring spelarkontrakten är intressant. Visst har Elfsborg haft en fallenhet för att "belöna" spelare som gjort goda insatser för föreningen. Här skulle tanken kunna infalla sig att detta kommer att förändras när kontrakten för överåriga spelare, som dels kostar pengar och som dels inte bidrar eller passar in i Thelins spelsystem, löper ut. Men hur ska man då förstå förlängningen av Frick i tre år till. En spelare som , när han inte är skadad, konsekvent ställs utanför startuppställningen. Missförstå mig rätt. Jag gillar Frick som typ. Han ger alltid 100% och är en positiv lagspelare. Men istället för att värva någon som skulle passa in i Thelins framtidsbygge så väljer föreningen den bekväma vägen: att förlänga med någon som inte verkar ha framtiden för sig.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 3 augusti 2018 kl 19.42
När det gäller påfyllnad underifrån så är jag övertygad om att det inom dagens U-lag finns minst 7 stycken som till säsongen 2020 är mer än redo att spela i Allsvenskan.

Jag tycker att Thelin bör tänka på framtiden när det gäller målvaktsposten, vi har som Glenn skriver två stora talanger, men som det är nu så får ingen chansen.

Visst, Kevin är bra, men stannar David och Tim i längden utan att få hoppa in åtminstone lite då och då?

Har inget emot om Lundevall får sitta på bänken i nästa match. Jebali får gärna göra honom sällskap.


Alf Gunnarsson, Eksjö - fredag 3 augusti 2018 kl 19.59
Jag håller med om att Lundevall är för svag defensivt. Speciellt när han har blivit av med bollen, måste man kräva en maxlöpning defensivt. Samtidigt tycker jag att Glenn är alltför negativ i sin bedömning. Lundevall är den ende i IFE som i fart kan slå ut sin motståndare (Jesper Karlsson har också de förutsättningar som krävs men har inte lyckats lika bra som i FFF). Det stämmer inte heller att han inte kan lyckas mot bättre lag. Förra året blev han vald till månadens spelare för juli av Fotbollskanalen. Ett av de lag som han gjorde mål mot var IFK Norrköping.

Gert Björnalm, Borås - lördag 4 augusti 2018 kl 0.08
Jag brukar ofta hålla med Glenn, men just nu är jag inte övertygad. Glenn tycks ha grundsynen att Thelin har rätt, men att han har fel spelare att bygga sitt lag med. Jag försöker att se och förstå det Thelin gör, men har svårt att lyckas. Mina funderingar kretsar främst kring följande frågor:

1/ Ska inte en skicklig tränare kunna anpassa sin taktik utifrån den spelartrupp man har? Eller ska man i alla lägen anpassa truppen efter den förutbestämda taktiken?

2/ Den taktik som Thelin vill spela, är den så självklar att den ska gälla som styrinstrument till framtida truppbyggande etc? Att tränare som sitter på väldigt stora resurser, ex Mourinho, kan köpa och sälja spelare nästan hur som helst för att forma laget som man vill är en sak, men har Elfsborg verkligen råd till det? I någon mån, absolut, men fullt ut? Det betyder bland annat att man väljer bort bra spelare för att hellre välja en sämre som passar bättre in i den allena rådande taktiken. Om man sedan ändå byter tränare och/eller taktik, måste truppen då byggas om igen?

3/ Har man råd att ha en taktik som tar så lång tid att lära laget att spela så att man riskerar att åka ur på kuppen? Och var händer när man får spelaromsättning och nya spelare måste lära sig denna till synes komplicerade taktik? Får man då börja om på nytt?

4/ Används spelarna så att deras egenskaper tas till vara på bästa sätt? Jebali? Prodell? Lundevall? Men allra mest tveksam är jag kring hur Simon O används, tycker att han inte alls kommer till sin rätt i del roll som han hamnar i nu. Men det gäller även både Sampa och Ishi.


Henrik Hermansson, Borås - lördag 4 augusti 2018 kl 8.20
Hm, att spelare orkar ta maxlöpningar matcher igenom måste väl en god träning borga för? Vi har om jag förstår det rätt ingen fystränare. Hur och hur mycket ett allsvenskt lag tränar måste, som jag ser det, ha betydelse. Om jag har läst rätt, har exempelvis Uwe Rösler ökat tränngsmängden för Malmö FF som nu går bra igen.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 4 augusti 2018 kl 10.34
Härligt att vi börjar få intressanta diskussioner här! Det behöver vi i den tid vi befinner oss i.

Jag vill gärna dra paralleller till tränare utomlands nu. Mourinho är just nu ett dåligt exempel, eftersom han har nått framgångar med en väldigt destruktiv fotboll anpassad efter sina trupper. Han har sällan vunnit stora framgångar flera år i rad och just nu rattar han den klubb i världen som har osat mest långsiktighet genom alla tider. Det har blivit en krock och framförallt har Mourinho inte utvecklat Manchester Uniteds spel sedan han tog över. Jag skulle vilja dra en parallell till det år Lennartsson var här. Det var destruktivt och noll utveckling. Jag tycker Contes år i Chelsea är liknande. Premier League-vinst första året och sen lättläst fiasko år två.

De duktigaste tränarna är de som implementerar ett spelsätt som går att använda flera år framöver. Pep Guardiola är enligt mig det mest lysande exemplet just nu. Visst, han får alla spelare han vill och det där passningsspelet kan bli oerhört tradigt. Han lyckas sällan sitt första år i en ny förening, för föreningen får ofta anpassa sig efter honom. Hans ambition sedan han var i Barcelona har alltid varit att vinna tillbaka bollen inom tre sekunder. Något som var en utmaning när man hade både Messi och Zlatan i laget.

Nu tror jag absolut inte det är så lätt att vi går och vinner nästa år, bara om Thelin får köra på i sitt spår. Vårt truppläge är alldeles för dåligt för det. De spelare som tjänar mest underpresterar också mest. Det är en oerhört obalanserad trupp där Thelin på många sätt har en mardrömsuppgift. Horn, Bajrami, Prodell och Jönsson är så oerhört överflödiga för tillfället.

Det är enklare att vinna matcher om man har mycket boll och då är presspel a och o. Tyskland vann VM 2014 på sitt presspel och Spanien var det mest framgångsrika landslaget på 2008-2012 pga sitt presspel. Manchester City vinner just nu pga sitt presspel. Vi kan gå hela vägen tillbaka till Hollands totalfotboll. Löpningar vinner fotbollsmatcher för man har oftast mer boll när man lyckas.

Vinterns debatt gällande fysträning är intressant här, men då hävdade Thelin till viss del att mycket ligger på spelarna. Han menade att man inte kunde tvinga på spelarna träning, utan man måste också inse det själva. För tillfället vet jag att Simon Olsson löptränar själv på Kransmossen oerhört ofta, och jag har svårt att se att Lundevall gör det. Jag tycker också att Lundevall mer eller mindre alltid slarvar i presspelet. De senaste två matcherna har vi släppt in två mål vi har förlorat på. Lundevall har stor del i detta.

Under fjolåret hade vi många offensiva spelare på plan och kunde därför göra många mål. Men vi hade inte försvarsspel någonstans på plan. Framförallt inte på mittplan, där mest boll brukar finnas och mest mål skapas. Fotboll handlar om att vinna matcher och jag tror årets taktik har större chans till det över sikt.

Det som oroar mig mest nu är de överbetalda spelarna som helt plötsligt inte kan spela fotboll och det faktum att Dan Fransson har lämnat Elfsborg. Dan Fransson var ju idrottsvetaren som vi skulle ha istället för fystränare.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 4 augusti 2018 kl 10.52
Den mest extrema tränaren när det kommer till presspel brukar vara Marcelo Bielsa. Det är ofta hans idéer som implementeras av andra. Många brukar tacka Bielsa trots att han sällan vinner något.

Ifjol tränade Bielsa Lille till ett fiasko. Föreningen hade inte tålamod för hans idéer. Han valde exempelvis att spela en 3-3-3-1-uppställning.

Imorgon startar seriespelet med hans nya lag, Leeds. Nu har jag inte sett hans Leeds, men jag kan anta att det blir väldigt spännande.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 4 augusti 2018 kl 11.02
Glenn>> Intressanta teorier om tränare och hur de fungerar.

Lundevall har väl varit den spelare som levererat flest målgivande passningar, men också varit den som orsakat flest livsfarliga passningar som gett motståndarmål.

Thelin tror jag´fortfarande på, men är totalt oense med honom när han låter Jebali starta som ensam anfallare match efter match.

Jebali är väl en av de spelare som löper mest i Elfsborg, men enligt mig så är han på tok för egenkär, ingen lagspelare. Om han ska han vara på plan ska han ha en fri roll som offensiv mittfältare.

Jag skulle hellre vilja ha någon annan spelare på topp. Varför inte låta Karlsson vara ensam anfallare och se hur det fungerar?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 4 augusti 2018 kl 11.06
Jag tycker fortfarande Jebali är det bästa alternativet just nu i den rollen. Det är den enda spelaren som kan hålla uppe laget när vi faller så lågt. Den enda spelaren som kan underhålla en hel backlinje själv.

Roland Dellton, Lerum - lördag 4 augusti 2018 kl 11.53
Intressanta tankar på VG nu....även om jag inte håller med om allt. Kritiken mot Lundevall och Prodell tycker jag är obefogad. De tillhör de mest poänggivande spelarna trots reducerad speltid och skulle vi kasta ut dem hade vi inte mycket kvar. Precis som "Vårgårda" tycker jag att Jebali har helt fel roll i laget. Han springer mycket men uppträder många gånger som en ungdomsspelare dvs skall göra allt själv. Om vi skall söka skyldiga till baklängesmål kommer vi ihåg Dresevics dubbeltavlor förra året. Bra att han ändå fick stanna kvar!!! Hur många lag i Allsvenskan använder samma spelsystem som Elfsborg?? Det jag vet är att de som har flera anfallare toppar tabellen.

Erik Nilsson, Linköping - lördag 4 augusti 2018 kl 12.12
Bra analyserat Glenn!

Jag vill bara sådär lite snabbt påpeka att jag håller med om det mesta du säger. Eftersom det ju lätt blir meningsskillnaderna som får fokus (eftersom det ju trots allt är det som är att debattera) så kanske det är lätt att glömma.

Prodells överflödighet kommer vi nog inte bli överens om, det är lite som att säga att det är överflödigt att göra mål ;)

Det är ju så kul att vi äntligen vågat generationsskifta i backlinjen så att Horn och Jönsson verkligen är så överflödiga som du beskriver. Det ska bli riktigt gött att kunna frigöra Horns lön till något mer intressant.

Håller också helt med om Lundevalls träning. Det är ett exempel på att ett upplägg kanske inte passar alla. En del tar inte de extra löppassen på egen hand. Det är lätt att skylla på spelaren i det läget, men det är ju också märkligt att huvudtränaren ser det som att den delen av spelarnas förberedelser bara ska hända automatiskt. Är det för att tränaren själv inte tycker det är så roligt?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 4 augusti 2018 kl 13.10
Bra svar Erik.

Jag är så trött på när diskussionen blir att vi bör ha fler anfallare eller att vi inte har anfallare. Jättemånga förespråkar 4-4-2 trots fjolårets fiasko. Men ingen vill diskutera det som är dåligt och bra mer än att hänvisa till ytliga saker. Så denna diskussion gillar jag.

Om jag ska förespråka min dröm, så önskar jag att vi blir av med Horn, Prodell, Bajrami och Jönsson inför nästa år. Dessutom är det bra att få sålt någon av Jebali, Lundevall och Olsson för att få in pengar att bygga med. Såg nu att vi har bud på Jebali. Bra!

Vi behöver fler spelare som kan användas i både anfall- och försvarsspel. Vi behöver ha en trupp på max 22-23 spelare där sista spelare i truppen också kan känna sig nära en plats. Speciellt nu när vi inte spelar Europaspel.

Vi behöver också en trupp där majoriteten har potential och viljan att bli bättre, så vi kan få fart på ekonomin i föreningen. Av de fyra jag nämnde ovan, så tror jag inte fallet är så. Man kan också slänga in spelare som Lundevall, DG, Ishi, Sampa och Kevin i den diskussionen.

Jag tror inte vi kommer leverera varken i år eller nästa år. Vi har lagt pengar på för många dåliga spelare som med åldern har blivit sämre eller har svårt att passa in i den moderna fotboll Thelin vill spela.

Jag vet också att alla spelare kan inte skeppas iväg. Det är totalt orimligt. Men jag tänker att vi ska utmana 2020 igen. Då bör vi ha bättre balans i laget samt att vi behöver ha rätt rutinerade spelare i truppen. De som tjänar bäst ska vara de som visar vägen bäst.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 4 augusti 2018 kl 13.13
Och till er som vill byta tränare, men samtidigt vill ha in flera nya spelare. Vilken utopi lever ni i? Vi hamnade i obalans när Lennartsson sparkades. Vi fick betala lön för en tränare och resurs vi inte kunde använda. Nu är det samma sak med Haglund där vi får betala av ett kontrakt som inte används. Vi betalar av det kontraktet samtidigt som vi har massa överbetalda kontrakt i truppen.

Att sparka Thelin efter ett halvår är ungefär som att lägga ned alla ambigioner och ta sikte på Superettan. Bara MFF har råd med sån ekonomisk gambling.


Karl-Henrik Lindblom, Björlanda - lördag 4 augusti 2018 kl 16.36
Dagens trupp och val av tränare är styrelsens och Andreassons ansvar och invärvande av gamla trotjänare som Bajrami, Holmen och Ishizaki, som man visste var i utförsbacken, visar att man fastnat i en bekväm nostalgi som visar att värvningsanvariga behöver få nya perspekiv, byte av personer?, för att bygga framgångar. Jag håller med om att man nu sitter med en en trupp som behöver förnyas med hungriga spelare i rätt ålder. Men årets spel, taktik, fysiska status och energi får vi allt ge Thelin ansvar för. Redan i våras kom bortförklaringen om nya spelsätt som tar tid att lära, men efter VM-uppehållet har man varit helt underlägsna stundtals med dålig press och tempo, viket oroar mycket inför resten av säsongen. Man hänger helt inte med när motståndarna drar upp tempot och spelet är faktiskt sämre och mer orörligt än under Haglunds tid, även på slutet, efter de matcher jag sett live. Efter senaste årens dyrköpta tränarerfarenheter så måste man behålla Thelin och hans hjälptränare förstås, men jag tror att Linderoth som huvudansvarig istället hade lyckats bättre med nuvarande trupp. Jag tror tempo och intensitet på träningarna är för låg helt enkelt och rapporterna om frivilligheten till viss träning talar om en oförmåga att få med sig truppen, från Thelins sida. Jag känner nästan att fem på mitten är ett sätt från Thelin att maskera att man inte klarar av att hålla motståndarlaget stången man mot man, utan man behöver vara en man mer för att hänga med. Jag är orolig att hösten blir en kamp att klara sig undan både kval- och nedflyttning och hoppas bara att Häckenmatchen blir årets enda plump, för då kan målskillnaden vara ett plus vi behöver.

Conny Johansson, Brämhult - lördag 4 augusti 2018 kl 16.36
En liten tröst U19 Allsvenskan Elfsbrg - Malmö FF 2-1

Kent Carlsson, Sandhult - lördag 4 augusti 2018 kl 17.15
Tack Lindblom! Äntligen ett läsvärt inlägg som inte mångordigt försvarar nuläget.

Vi ser matcherna och kan ju med egna ögon konstatera vad som bjudes och bilda oss en uppfattning om tingens ordning utan några pekpinnar. Du tar upp ansvarsfrågan och den tycker jag också är viktig man måste kunna reda i vem som har ansvar för vad.

Det som behövs är mindre snack och mera verkstad alltså kort uttryckt RESULTAT.

För övrigt beklagar jag att Linderoth flyttades ner ett pinnhål han borde ha flyttats upp som huvudtränare.


Jörgen Willborg, Borås - lördag 4 augusti 2018 kl 18.57
Bra Lindblom, tror många känner det du skriver, däribland jag. Ett strategiskt misstag som gjordes var att ta tillbaka Haglund.

Kent Carlsson, Sandhult - lördag 4 augusti 2018 kl 19.21
När det gäller val av trupp och tränare så delar jag Lindbloms åsikt om att ansvaret bärs helt och hållet av Andreasson och styrelsen.

Att vi i år deltar i bottenstriden beror till stor del på att vårt innermittfält är långsamma i ben och tanke samt dessutom är omständliga i sitt spel. Dessutom verkar det saknas tempo och ork hos stora delar av truppen För detta har huvudtränaren Herr Thelin det fulla ansvaret.

Nu krävs det verkstad och inte massa j-vla snack för att få skutan på rätt köl.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 4 augusti 2018 kl 20.49
Många hårda ord, men jag tycker fortfarande att vi ska sitta still i båten. Jag tror som Glenn att Thelin kommer att leverera.

Det är inte detsamma som att tycka att allt är bra och vara nöjd med nuläget.

De allra flesta av de värvningar som nu nämns gjordes av Haglund.

Thelin har att arbeta med det som finns och som sagt var, jag tror att han kommer att reda ut det.

Vem som har rätt? Svaret får vi först i framtiden.

Under tiden tänker jag fortsätta stötta Elfsborg.


Gert Björnalm, Borås - lördag 4 augusti 2018 kl 21.45
Jag är inte så säker på att jag egentligen håller med om att vi har en dålig och felbalanserad trupp. Inte i det stora hela i alla fall. Enskilda spelare kan man alltid diskutera, men om man ska såga värvningarna måste man även se till läge och status när värvningarna skedde.

Mittbackar: Jag hävdar att vi har fyra ganska jämnbra mittbackar, där Thelin valt att satsa på två av dom. Att Ibroo skulle slå igenom var väl inte självklart, särskilt inte när köpen av de andra skedde. Hade det inte skett så hade vi haft tre jämnbra, vilket man kan argumentera för. Horn försökte man nog sälja i vintras utan att lyckas, då hade man haft tre jämnbra och kunnat lyfta upp Henriksson som fått fylla ut den fjärde platsen. Som det är nu vore det bra om Horn gick. Jon skulle jag kunna tänka mig att ha kvar ett tag till för breddens skull, i alla fall om han inte kostar för mycket. Och ingen vet om någon av de som startar idag säljs eller går sönder.

Ytterbackar: När Manns nu är tillbaka så har vi en ok uppställning där med Manns och Rami + DG vid behov, samt McVey och Özgun (får nog A-kontrakt i vinter).

Mittfältare: Gojani är en bra spelare, men för truppbalansens skull var det egentligen helt fel, vi hade redan Simon O och Sampa där (def roll). Ishi är värvad för 1 år (2?) och är nog tänkt för en roll i klubben sen, vilket blir perfekt. Men han skulle förstås ha spelat centralt, numera är han lite för långsam för kantrollen. Tror att man även värvade honom för att få in vinnarskalle och som mentor för de yngre, jag köpte den värvningen och tycker fortfarande att det var rätt tänkt. När det gäller Lundevall så håller jag med om att han är alldeles för svag defensivt, ska han få ut allt så behöver han en defensiv back bakom sig och ärligt talat så tror jag att det hämmade Adam L mycket medan Kaib är en annan spelare som måste springa uppåt för att funka vilket inte passar med Lundevall.

Anfallare? Ja, ska vi spela som Thelin vill så förstår jag att Prodell inte funkar, det behövs en betydligt rörligare spelare. Och det betyder att man offrar en orörlig målskytt för en vilt springande Frick som är klart mindre effektiv med målskyttet. Synd tycker jag. Men oavsett vem som får rollen (Jebali just nu) så är det en otacksam roll då man får springa mycket för sig själv. Just därför tycker jag att Jebali får orättvist mycket skit, han sliter enormt och måste hålla i för att vänta in resten.

Men frågan är om vi har råd att ha en taktik som tar så lång tid att lära in. I Jönköpings fall så åkte dom ur när dom fick för stor spelaromsättning, kanske berodde det delvis på att de nya inte hann lära sig snabbt nog. Dessutom känns det som om flera motståndartränare börjar lära sig och utmanövrera ut Thelins lag.

Jag fortsätter att vara skeptisk till Thelin...


Magnus Andersson, Borås - lördag 4 augusti 2018 kl 22.15
Listan över utgångna kontrakt som Glenn föredömligt tagit fram sätter fingret där det gör som ondast. Ingen på listan, möjligen undantaget Lundevall, (som inte hamnar rätt i Thelins spelsätt) är en bärande spelare i Elfsborg för tillfället och hade jag fått bestämma vet jag knappt om jag förlängt med någon på listan, max med 1-2. På det sättet har Thelin verkligen inte getts någon drömsits med kontraktssituationen, tvärtom, och kontraktssituationen är naturligtvis ledningens ovanför Thelin totala ansvar och ingen annans. Där är Glenn helt rätt ute.

Hemvändarkulturen börjar bli snudd på patetisk och det är här som kritiken måste bli som hårdast. För de kostnader som hemvändarna kostar, inte bara i värvningskostnader utan framförallt i höga löner och med alldeles på tok för långa kontrakt med spelare som är klart över 30+, hade det naturligtvis funnits ett ekonomiskt utrymme för en helt annan värvningsstrategi med en mjuk generationsväxling över ett par år. Det är endast Kevin av de äldre gardet som levererar idag match efter match, övriga är bara onödigt sidfläsk (om det drastiska uttrycket tillåts).

När det gäller spelsystem är frågan mer komplicerad. Alla, precis alla, även jag själv liksom Magnus Haglund och Jimmy Thelin har en filosofi om hur fotboll ska spelas. Thelin har inte rätt spelare för sin filosofi och det är inte bara och ändra och anpassa sig, det resonemanget är för enkelt. Själv älskar jag offensiv fotboll med hög press, snabba omställningar och fint passningsspel modell Jürgen Klopp (jag skulle hellre sluta och gå på fotboll än att behöva se ett favoritlag spela Mourinhofotboll). Men att spela den fotbollen med ett gäng 30+ är ju totalt otänkbart då det kräver snabba och löpstarka spelare, alltså ska inte jag vara tränare i Elfsborg heller. Det omvända att lyfta upp spelare underifrån från egna leden enbart, ja det kan man ju göra om man gillar den "vackra" strategin, men då kommer vi med stor säkerhet att åka ur och får vara glada om raset endast landar i superettan, det finns alltför många exempel på lag som åkt ur två raka serier.

Nej, ansvaret hamnar på styrelsen och klubbchef och dagens strategi efter Anders Svenssoneran är inte tillräckligt genomtänkt (om man nu har tänkt) helt enkelt. Jag tror att Thelin är en ganska liten del av nuvarande svacka. Ärligt talat, hur många lyckade hemvändare har vi haft förutom extremundantaget Anders Svensson som då var på toppen av sin karriär och Allsvenskans och världens klart bästa spelare? Ledningen har blivit för bekväm och trott att det räcker att plocka hem några äldre hemvändare så löser sig allt av sig självt istället för att hitta en ny strategi med en ny generation efter Anders Svenssoneran.


Alf Gunnarsson, Eksjö - lördag 4 augusti 2018 kl 22.25
Enligt vissa skribenter vill Thelin spela en modern fotboll. Problemet med hans spelide är bara att det tar så lång tid att att lära in att laget riskerar att åka ut.
När man hör Thelin i TV är hans kommentarer väldigt intetsägande. Därför undrar jag: Har han verkligen en fantastisk spelide eller är det som i H.C. Andersens saga om "Kejsarens nya kläder"?
Är det någon som enkelt kan förklara vad Thelins fantastiska spelide går ut på?

Magnus Andersson, Borås - söndag 5 augusti 2018 kl 9.20
Till er som har en förkärlek att dissa tränaren och tycka att det är där ansvar ska utkrävas. Snälla, tänk till lite nu. Vems ansvar är det att utse tränare? Det finns lika modeller av tränare som det finns människor. Alla har sina personligheter och personliga styrkor och förbättringsområden precis som alla andra människor och dem har ett grundsätt hur de vill spela fotboll som formats över många år eftersom ingen börjar sin tränarkarriär idag som Allsvensk tränare. Klopp kan inte spela Islandsfotboll, Lagerbäck kommer inte att spela brassefotboll, Mourinho kommer inte att spela underhållande fotboll, Janne Andersson kan inte att spela 3-4-3, inget av detta kommer att hända. Om ledningen gjort sitt jobb så vet man exakt vad man värvar in som tränare och hur den tränaren passar ihop med den spelartrupp man har (när det gäller åldersstruktur, intern social process, talang, styrkor, svagheter osv). Backar vi bandet bara några år tillbaka så blev det fel med Jörgen Lennartsson (såvitt jag känner till en bra gubbe och ledare, men att spela spela Ica-fotboll i Borås är ju ungefär en lika dålig matchning som när man satt ihop dagens Svenska Akademien) och det blev fel med Magnus Haglunds andra sejour (det visade sig igen att gamla meriter inte automatiskt ger framgång och spelarna gick inte i takt med Haglund) och båda fick snöret. Om, notera att jag säger om, vi har anställt för tredje gången i rad fel tränare, vems ansvar är då det?! Jag köper absolut inte att Thelin ska ändra hela sitt sätt att leda eller spela fotboll för att han har "fel" spelartrupp. Har inte denna matchning blivit rätt så är det naturligtvis klubbledningens hela ansvar, inte Thelins.

Personligen ser jag både plus och minus med Thelin. Han är väldigt seriös och han har en stor fördel, han har spelarnas oreserverade förtroende. Vi började säsongen med seg fotboll (med för mycket sidfläsk på planen samtidigt) och jag som gillar offensiv och underhållande fotboll fick huvudvärk, men de sista matcherna på våren var bra och de två första på hösten var riktigt bra, särskilt Örebromatchen var imponerande och helt plötsligt fungerade presspelet, vi löpte rätt och fick fram folk i straffområdet och det var rolig Elfsborgsfotboll igen. Sen är jag förvånad hur dåliga vi varit mot två topplag, helt utan presspel (som alla ändå verkar vara överens om att vi ska ha) och med väldigt lågt lag. Thelin har själv sagt att han inte vill spela så jag nöjer mig hittills med de svaren och ger honom mer tid. För övrigt är jag inte så kräsen. Jag nöjer mig med att vi slår Ica, spelar offensiv Elfsborgsfotboll och rullar bollen på konstgräset. Allt annat är ren bonus.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 5 augusti 2018 kl 9.49
Magnus A>> Jag tycker också Elfsborg spelade bra både mot Örebro och Bajen.

Tyvärr så försvann det spelet mot Peking och Östersund.

Elfsborg kan alltså bevisligen spela boll. Imorgon får laget gärna visa det igen, i första hand för publiken på Borås och i andra hand oss framför .

Nu har vi Thelin som tränare och är fortfarande i tron att han kommer att reda ut detta.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 5 augusti 2018 kl 10.01
Mot bättre lag är vi för dåliga i presspelet. Många orkar inte hålla uppe laget och när presspelet är a och o för vårt anfallsspel är det svårt att lyckas. Därför oroar jag mig mest över vårt svåra spelschema.

Jag hoppas verkligen på bra resultat imorgon. För då får vi mer andrum. För fram till oktober kommer det bli värdelöst oavsett vilken taktik vi använder. Dåliga spelare ger dåliga resultat.


Henrik Eliasson, Örebro - söndag 5 augusti 2018 kl 11.13
Det finns ju en aspekt som inte nämnts i de senaste dagarnas diskussion: konflikten mellan en modern klubb som ett renodlat ekonomiskt företag och allt annat som klubben står för; känslor, gemenskap, samhörighet osv. De senare ”mjuka” faktorerna är nog det som gör att IFE, och för den delen även andra allsvenska klubbar, tenderar att belöna trotjänare med lite för långa kontrakt. Och frågan är ju om vi vill att spelare ska enbart behandlas som en handelsvara? Jag tycker det här är en svår balansgång.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 5 augusti 2018 kl 11.33
Helt rätt Henrik.

Att vi har behandlat spelare väl är en viktig del i vår framgång på 2000-talet. Det gör att ungdomsspelare väljer oss och att hemvändare vill komma tillbaka.

Men idag är läget där vi är och då bör vi ha förväntningar därefter. Tar vi vår topp 10-lista på spelare med högst lön, så är det skrämmande många som inte bidrar alls just nu. Därför har det tagits ett steg för långt och vi har en felbalans i truppen.

Ta exemplet och jämför Dresevic och Horn. På en annan arbetsplats hade det inneburit att praktikanten var arbetsledare.


Gert Björnalm, Borås - söndag 5 augusti 2018 kl 12.22
Om Elfsborg återigen misslyckas med att matcha rätt tränare till Elfsborg så ska klubbledningen har kritik, där håller jag med Magnus A. I Lennartssons fall är det solklart, matchningen var helt fel. När det gäller Magnus H kan jag utifrån förstå beslutet, tror att Elfsborg är en klubb som vill ha kontinuitet över många år och på så sätt var det logiskt. Tror att man ska se valet av Thelin i samma ljus, en relativt ung tränare (ej för dyr) som jobbar långsiktigt.

Klopp kan inte spela islandsfotboll, Mourinho inte gladfotboll etc, det är nog sant. Men dom är på en nivå där dom kan köpa och sälja lite som dom vill. På den här nivån tycker jag nog att en tränare måste kunna vara lite flexibel, även om man förstås får ha sin grundsyn. Kan man inte hantera det så är jag tveksam till om man är rätt person på rätt plats, oavsett om klubbledningen ska ha kritik för fel val eller tränaren för bristande flexibilitet (båda tycker jag nog).

Återstår att se om Thelin är rätt eller fel val. Men jag fortsätter att vara skeptisk, och fortsätter att tycka att truppen inte används på bästa sätt, vilket lättast framgår av att ett antal spelare tycks ha gått bakåt i år under Thelins ledning (främst Lundevall och Simon O). Men jag hoppas att jag har fel.


Gert Björnalm, Borås - söndag 5 augusti 2018 kl 12.34
Glömde förresten att skriva att Henrik E sätter huvudet på spiken. Dom mjuka värdena är viktiga och har varit en framgångsfaktor. Vi får förstås inte bli för blödiga, balansgången är som Henrik skriver svår, men ändå tror jag att det är viktigt för Elfsborg att vara familjära, ge tillbaka till spelare etc.

Ta Ishi som exempel. Han fick ett kortare kontrakt (1 eller 2 år) med tanken att han ska jobba inom klubben därefter. Vi får in en bra person till klubben på sikt, och som dessutom står för vinnarskalle och inställning. Dessutom bör man inte glömma att han var ordinarie förra året i ett starkt AIK. Och som bonus så kanske vi har tre bröder Ishizaki i A-laget om sisådär 15-20 år...

Och apropå hemvändare... Vem drömmer inte om att om några år ha Hult, Johan L, Claesson, Hiljemark, Rohdén, Zeneli m.fl i A-laget? (hur vi nu ska ha råd med alla samtidigt...)


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 5 augusti 2018 kl 12.45
Klopp och Liverpool är ett oerhört bra exempel på hur inkörningsperiod med tränare kan se ut.

Klopp förespråkar gegenfootball där presspelet är livsviktigt. Inte olikt det Thelin vill få till i Elfsborg men just nu kämpar med.

Klopps första år innebar massa skador och massa slarv, framförallt i backlinje. Men laget har anpassat sig och lyft med åren.

Nu senast i CL-finalen och inför kommande säsong har man tagit in Keita och Fabinho för att kunna upprätthålla mittfältet.

Framåt har Liverpool tre spelare som inte var enorma målskyttar i Mané, Salah och Firmino. Med åren öser dom in mål. Deras styrka är fysiken och framförallt snabbheten. Liverpool vinner ofta boll i rätt läge och lyckas skapa anfall ifrån det.

Thelin jobbar åt det hållet, men likt Klopp tar det tid. Speciellt när vi tvingas spela med en spelare som Lundevall som kämpar för mycket med den här spelstilen.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 5 augusti 2018 kl 15.20
Glenn slår huvudet på spiken. Det finns en anledning till att talanger väljer Elfsborg. En klubb som utvecklar och låter spelarna bli proffs och välkomnar dem tillbaka.

Vill åter påminna om att många av dessa högavlönade spelare vi har värvades av Haglund.


Magnus Andersson, Borås - söndag 5 augusti 2018 kl 15.42
Gert B - De spelare du skriver om som potentiella hemvändare är ju en helt annan kategori än den jag nämnt. I samtliga fall jag avser så handlar det om spelare som är 30+, ibland tom med 35+, eller har haft en lång och komplicerad skadeproblematik. De spelare du nämner är ju spelare som är på toppen av sin karriär så nu pratar vi nog helt förbi varandra. Men ingen av oss behöver nog oroa oss för ingen av dem du nämner kommer hem inom en snar framtid under normala omständigheter. Jag tror t ex inte att vi kan matcha ett bud från Premier League avseende Viktor Claesson på 100-120 millar. Däremot kan vi värva intressanta och talangfulla inhemska spelare för de pengar som vi lägger på överåriga hemvändare.

Peter Olsson, Borås - söndag 5 augusti 2018 kl 17.43
Enligt fotbolldirekt.com så ryktas Jebali försvinna innan fönstret stänger. Jag vet att många vill peta han här inne, men enligt mig är han den enda som faktiskt skapar något överhuvudtaget framåt. Det kommer bli stendött utan honom. Varesig Prodell eller Frick är ju arvtagare som kan gå in och göra sin gubbe.

Magnus Andersson, Borås - söndag 5 augusti 2018 kl 20.23
Jebali är inte med i truppen till morgondagens match. Undrar vad det kan betyda...

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 5 augusti 2018 kl 20.40
Intressant med Jebali borta. Då måste Prodell få chansen. Frick kan inte starta efter skadefrånvaron.

Hoppas vi får igång ett inläggsspel innan vi måste jaga mål och släppa handbroms.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 6 augusti 2018 kl 7.28
Enligt BT-elvan får Jesper Karlsson och Simon Lundevall plats på kanterna idag. Jag hoppas verkligen Jesper lyckas ordentligt nu. Hans snabbhet kan förhoppningsvis få laget att lyfta. Det känns som att Jesper orkar hålla uppe press och samtidigt kunna hota offensivt.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 6 augusti 2018 kl 10.09
Jesper måste vara en av de snabbaste spelarna i Elfsborg.

På träningarna i Maspalomas så visade han också många gånger att han är riktig hejare på att sätta bollen i mål ensam med målvakten.

Jag hoppas han får några bollar ikväll så han kan visa det även på Borås Arena.

Heja i gule.


Karl-Henrik Lindblom, Björlanda - måndag 6 augusti 2018 kl 10.30
Nog tyckt om det förflutna för min del, ikväll ska jag på plats se hur ett 12:te placerat IFE klarar av att på hemmaplan matcha ett ÖFK som i förra matchen efter vad jag läst stundtals spelat ut oss. Jag undrar: 1) Är Jebali så viktig som toppforward jfr. med en dokumenterat långsam, men oerhört straffområdesmedveten och målfarlig Prodell? 2) Är Holmen och Olsson värda en plats i startelvan? 3) Hinner mittfältet med när ÖFK har bollen och kan de ta emot uppspel och snabbt spela bollen vidare i djupled framåt istället för bakåt? 4) Är försvaret stabilt eller är det Ellegaard som får en avgörande roll, som ofta? 5) Är Karlsson tillräckligt tvåvägsspelare och offensivt skicklig för en plats i startelvan? Sist av allt hoppas jag se ett energiskt Elfsborg som visar sig, rör sig, mycket för den som har bollen, så att det går att spela bollen snabbt utan att ÖFK hunnit markera. Och hur är det med moralen där alla tror på vad man tränat på- syns den för oss på läktaren? Själv måste jag heja och höras när guliganerna drar igång, även om jag sitter, för att bidra till en mer positiv hemmastatistik än hittills i år.

Kurt Nilsson, Skyttorp - måndag 6 augusti 2018 kl 10.51
Hm----Hoppas ikväll att det blir minst två anfallare på topp och inte detta eländiga en-man anfall------,dom flesta måste dock se att Elfsborg inte alls räcker till i år,man får rikta in sig på en kval-plats ,bättre än så blir det ej ---Ikväll blir det stryk igen mot Östersund-----Här i Uppsala börjar ju Sirius röra på sig igen så dom passerar snart Elfsborg i tabellen---

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 6 augusti 2018 kl 14.59
Antal uddamålsförluster 2017: 4 totalt efter 30 matcher
Antal uddamålsförluster 2018: 6 totalt efter 15 matcher

Jag hoppas verkligen att vi de där marginalerna börjar vända till vår fördel snart.


Bertil Lindh, Trollhättan - måndag 6 augusti 2018 kl 15.29
Nu börjar det spritta i kroppen och knappt 4 timmar kvar till match. Idag blir vi bara 3 eller 4 från Trollhättan dvs ej full bil. Har varit förväntansfull under helgen, men ju närmare matchstart vi kommer ju mer tveksam är jag. När tom tipsoraklet Eskil Hellberg i GT tippar Östersund-seger då känns det inte bra. Eskil har genom åren varit mycket gulsvart till skillnad från pappa Björn som är kvast (HBK:are). Det har varit många kloka inlägg om vårt lag under den sista veckan. Alltför många har varit SYNNERLIGEN NEGATIVA betr Jebali o Lundevall. Jebali/Jeballi är en klasspelare o det är illa att han för dagen är sjuk. Eller är det så att han besöker någon klubb.... Lundevall gillar jag också men hans defensiv är klart bättre i år än tidigare. Uppe i Östersund var vi klart underlägsna och hoppas vi vänder det i kväll. Ghoddos som vi ifjol/förrfjol hade chansen att norpa kan tyvärr bli tungan på vågen ikväll. Jag tippar finskt ikväll dvs Elfsborg vinner med 2-1. Må GUD vara med oss ikväll.

Karl-Henrik Lindblom, Björlanda - måndag 6 augusti 2018 kl 16.13
Hör på hemsidan Thelin prata om att tro på vad vi gör och anfallarna är våra första försvarare och försvararna våra första anfallare...! Solklart!?? eller..? Alex Dyer säger: Vi vet precis vad vi gör för fel, vi måste förflytta oss snabbare! Det uttalandet är för mig tydligt och på pricken vad jag sett som brister tidigare matcher i år. Ska bli spännande att se ifall Elfsborg gör det ikväll och dessutom spela ifrån sig bollen, utom långboll bakifrån, snabbare.

Peter Olsson, Borås - måndag 6 augusti 2018 kl 19.46
En eloge till klacken! Vilket ös.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - måndag 6 augusti 2018 kl 19.52
Det vänder säkert i andra halvlek...

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - måndag 6 augusti 2018 kl 20.50
Nä...

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - måndag 6 augusti 2018 kl 20.52
Så klart! Hade vi hoppats på något annat? Nu är vi illa ute.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 6 augusti 2018 kl 20.57
Trots 0-2 idag tycker jag att att vi överlag presterade bättre än i Östersund.

Tyvärr ger detta inga poäng.

Östersunds målvakt måste vara en av Allsvenskans bästa, tyvärr.


Ivar Tengklint, Glommen - måndag 6 augusti 2018 kl 21.00
Ja här hade vi tillräckligt med chanser för att vinna komfortabelt men Keita och stolparna hade en bra dag!

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - måndag 6 augusti 2018 kl 21.11
Skitsnack! Hade vi haft någorlunda bra spelare, tränare och klubbchef hade vi vunnit med 7-2! Keita var bra men...

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - måndag 6 augusti 2018 kl 21.13
I min värld är inte Thelin nummer ett. I min värld är inte Andreéasson nummer tre ens...

Göran Holtstrand, Borås - måndag 6 augusti 2018 kl 21.14
Efter denna match måste vi inse att vi får inrikta oss att klara oss från kvalspel i höst.Vi är inte bättre än så.Förstår inte taktiken i år alls.

Peter Olsson, Borås - måndag 6 augusti 2018 kl 21.45
Om Elfsborg åker ur skall jag äta upp min hatt, räddningen är dock att det finns andra lag som är *mycket* sämre. Elfsborg är inte så mycket bättre än vad de presterar just nu. Thelin har mitt fulla förtroende (vad han nu skall med det till).

Dessa har det dock inte: Simon Olsson och Gojani.

Önskvärd startelva när vi slår AIK:
Kevin
Manns - Ibro - Jocke - Kaib
Karlsson - Dyer - Holmén - Lundevall
Frick - Prodell

Stefan Carlsson, Vårgårda - måndag 6 augusti 2018 kl 21.46
Tycker trots förlusten att Elfsborg långa stunder spelade riktigt bra och tryckte tillbaka motståndarna och skapade chanser. Tyvärr var vi helt borta ett tag i första halvlek och förlorade på det.

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 6 augusti 2018 kl 21.57
Ingen av de tre innermittfältarna håller allsvensk klass. Långsamma, slarviga och spelar med lågt bolltempo.
Motståndarna ser naturligtvis denna svaghet och straffar oss till synes utan större besvär

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 6 augusti 2018 kl 22.58
Jaja... Inget att göra åt.

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 6 augusti 2018 kl 23.32
Ägnade en stund idag åt att läsa igenom de många VG-inläggen från de senaste dagarna. Sedan tittade jag på matchen. Och jag kan bara säga: om laget höll lika hög klass som VG, då skulle vi inte behöva oroa oss. Massor av intressanta och genomtänkta inlägg med olika infallsvinklar, i princip alla med en konstruktiv ton. Imponerande.

Laget däremot ... suck! Jag uppfattar att matchen var slut redan efter 20 minuter. Östersund gjorde lätt två mål på våra försvarsmisstag, sedan slog de av på takten. Det är sant att vi skapade chanser, men vår oskärpa är enorm. Det är bara BP som har gjort färre mål än vi.

Säsongen fortsätter att handla om att klara sig kvar, som den har gjort hela tiden. Det är inget att lipa över. Det blir säkert ett drama in i det sista, men jag tror att vi klarar det.


Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - tisdag 7 augusti 2018 kl 1.07
Säsongen började i motvind och varje gång man trott att det äntligen vänt så blåser motvinden till igen.

Jag är nog mer orolig än en del andra verkar vara. Alla bottenlagen har sprattlat till på sistone medan Elfsborgs insats är katastrofal. Tre raka förluster nu och inte ett enda mål framåt på fyra matcher.

Och en (1) enda seger på hemmaplan av åtta möjliga. Så uselt hemmafacit har vi knappast haft någon gång sedan arenan byggdes?

Jag vill ju tro att vi klarar oss kvar utan kval, och som jag skrev för ett tag sedan - av de avslutande sex matcherna är fyra mot de lag som nu ligger efter oss. Vinner vi dessa lär kontraktet klaras. Nu gäller det att lyfta formen inför den viktiga avslutningen. Att Elfsborg ska ta poäng av AIK, Norrköping och Djurgården kommande tre matcher känns inte särskilt sannolikt...och blir det tre raka förluster kan gulsvart ligga på nedflyttningsplats om tre omgångar. Således vill jag se Elfsborg överraska och knipa några oväntade poäng de kommande matcherna. Man har allt att vinna och inget att förlora, för ingen av oss förväntar sig annat än förluster.

2018 är ett bortslarvat år.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 7 augusti 2018 kl 8.35
Jag har skrivit mina tankar här.

Henrik Hermansson, Borås - tisdag 7 augusti 2018 kl 9.00
Hur länge får vi höra, ”spelsystemet sitter inte”?

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 7 augusti 2018 kl 9.16
Jag håller med Peter Olsson och hoppas att Thelin tar ut hans föreslagna elva.

Varken Gojani eller Simon hade en lyckad dag igår.

Har nu bestämt mig att spela stort på seger mot AIK. AIK har inte förlorat på sexton matcher, hög tid nu.


Karl-Henrik Lindblom, Björlanda - tisdag 7 augusti 2018 kl 9.22
Några reflektioner efter matchen igår på plats. Jättebra energi och press i stort sett första halvlek, men när Daniel G. slår bollen rakt på en ÖFK-spelare på offensiv planhalva kommer snabb effektiv omställning som ger hörna och sedan släpper ÖFK inte initiativet förrän det står 1-0, med Dresevic som upphäver offsiden, en halvmeter för långt ner, så Gojani får jaga ikapp, men kommer helt fel och passar fram till 1-0. 2-0 Gojani pass rakt i gapet på ÖFK-are och en backande Nilsson ser bara ÖFK-aren trycka av mot en chanslös Ellegård. Sedan fungerade defensiven väl och mycket energi fortsättningsvis med bl.a.en kämpande Holmen, som slåss för sin heder, med heder, men kommer fel ibland, som några andra som precis när man brutit motståndarna själva passar fel direkt, spelar för svårt i trånga situationer. Bra match av Elfsborg på det hela taget och Keita fick jobba hårt och nu är det bokstavligt stolpe ut anfallsmässigt. Mina frågor innan: 1) Jebali syns i alla fall, Prodell var osynlig 2) Är Holmen , Olsson värda sin plats? Ja, Holmen igår, Olsson nej. 3) Hinner mittfältet med? Jo, faktiskt i stort sett i första halvlek och sista halvtimman. Första kvarten i andra spelande ÖFK runt bollen som de ville och gav mig en känsla av klasskillnad. 4) Är försvaret stabilt eller så beroende av Ellegaard? Bägge målen är försvarsmisstag, men f.ö. var ju Ellegaard sysslolös i stort sett. 5) Är Karlsson tillräckligt tvåvägsspelare och värd en plats i startelvan? Jo, hans snabbhet behövs, men väger för lätt ofta och har svårt att göra sin gubbe trots sin trixighet. Men bra lag tar vara på motståndarens misstag och det gjorde ÖFK. Guliganerna gör ett bra jobb hela matchen, men oroväckande få igår och vi närmaste på sittplats klappar med när laget är på G, men saknar en lätt ramsa eller sång som Alla kan sjunga med i för att ge laget energi. Laget framöver: håller med Peter Olsson förutom att Jebali är bättre än Prodell och på topp kan man pröva Karlsson jämte Frick, det blir bra press på motståndarna. Bra att slå djupledsbollar på med. Kul att se Kaibs utveckling med, snabb liksom Manns. Dresevic måste spela ifrån sig bollen snabbare ut mot kanten med. Jag bryr mig inte om hur spelet ser ut framöver faktiskt, om de bara tar några överraskande pinnar mot AIK, Peking eller DIF och inte faller igenom så att målskillnaden sabbas. Det blir en tuff strid in i kaklet för att undvika nedflyttning eller kval nu, lite Helsingborgsvarning faktiskt.

Kent Carlsson, Sandhult - tisdag 7 augusti 2018 kl 14.40
Vänta till spelsystemet sitter! Detta mantra har upprepats och närmast tagit formen av en frälsarlära, då Herr Thelin kommer från frälsarbältet är väl detta inte så konstigt.
Frälsarläror har alltid ett antal saker gemensamt dels utlovas den totala lyckan någon gång i framtiden (inte sällan i nästa liv) och dels så får alltid mästaren ett antal trogna lärjungar som är beredda att svära evig tro och lydnad.Eftersom frälsningen skall inträffa någon gång i framtiden så är den av naturliga skäl svår att bevisa men också att motbevisa.
Jag måste erkänna att min vurm för frälsarideér är ljum, men som sagt man vet ju aldrig med säkerhet.

Om man återgår till gårdagens verklighet, så kan man fundera över hur kom motståndarnas mål till. Vid det första så var det en misslyckad rensning rakt in i banan som gav Östersund ledningen. Vid det andra så var det ett bolltapp uppe i banan som resulterade i öppna gatan för gästerna. Vi är slarviga och när vi förlorar bollen hinner vi inte tillbaka

Varför gör vi inga mål? Igår hade vi ju ett antal chanser, men ingen resulterade. När vi får möjligheterna är vi ofta i tidsnöd och tvingas till snabba avslut. Vårt spel är långsamt motståndarna hinner att samla sig i försvarspositionerna och vi hamnar i tidsnöd och har svårt att få kontroll på avsluten.

Alltså spela med snabbare fötter och högre bolltempo, var mera vårdad i passningsspelet.Träningen går ju bland annat ut på att vässa dessa i modern fotboll så viktiga beståndsdelar.

Används truppen optimalt? Man behöver bara ha sett en fotbollsmatch i sitt liv för att inse att Jebali kommer mest till sin rätt som yttermittfältare skåda hans utsidor mot Hammarby när han spelade i den positionen. Att använda Holmen som defensiv mittfältare är ju på gränsen till mobbning.(Nu hade han igår en roll som offensiv mittfältare) Jesper Karlsson kommer till sin rätt som forward intill en stor stark forwardskompis.Spela efter den trupp man har och spela med de spelare som har form det brukar innebära framgång.

Hur kommer det att gå? Blir vi ett nytt Helsingborg eller Jönköping. Ja risken är ju uppenbar. Men jag tror att det går vägen.

Skippa frälsarsnacket och fokusera på resultat och spela efter de resurser man har, så löser det sig.Jag tror att ledningen i detta läge är skärrade och att de inte låter Herr Thelin spränga luftslottet.


Peter Olsson, Borås - tisdag 7 augusti 2018 kl 16.16
Dresevic var otroligt långsam i sina uppspel igår. Han tog alltid ett par kliv framåt för att söka en lång passning, som aldrig kom. Detta gjorde också att markering på DG/Karlsson hann dit i tid och han kunde inte spela kanten heller. Jag önskar att han kombinerade sitt sökande efter långbollen med att varannan gång *direkt* vända ut mot DG/Karlsson innan markeringen redan är framme vid dem.

Conny Johansson, Brämhult - onsdag 8 augusti 2018 kl 5.12
Issam Jebali till Rosenborg , Norge ?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 8 augusti 2018 kl 8.08
Jag ser fyra scenarion när det gäller försäljning av Jebali:

1. Minskade publikinäkter ihop med att vi måste betala av Fotbollssveriges dyraste biljetter till Horn, Jönsson och Bajrami gör att vi behöver ha pengar.

2. Man har tilltro till Frick, Prodell och Ndione. Men behöver utrymme för att kunna bygga trupp till kommande år.

3. Vi byter Jebali mot Jonathan Levi i Rosenborg.

4. Vi tar in en ny anfallare som passar bättre in i Thelins spel.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 8 augusti 2018 kl 10.50
Jag tror på en kombination av 1 och 2. Tror inte att Elfsborg i nuläget köper en anfallare.

Orsak? Skäl nummer 1.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 8 augusti 2018 kl 11.01
Ja, så har vi också större plats för att göra nummer 4 inför nästa säsong som vi förhoppningsvis spelar i Allsvenskan. :)

Jag tycker ju Frick är en bra spelare som dessutom passar bättre än Jebali i den roll vi har. Men det lär ju bara ta tre matcher innan han är skadad.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 8 augusti 2018 kl 11.30
Glenn>> Jag är övertygad om att IF Elfsborg spelar i Allsvenskan även 2019.

Alternativ 4 låter som en trevlig sak att vänta på i vinter.


Peter Olsson, Borås - onsdag 8 augusti 2018 kl 11.51
Då vart det officiellt också, Sportbladet skvallrar om 12 miljoner i övergångssumma. Kan te sig lite för en spelare som Jebali, men för att bli såld inom Norden är det en god övergångssumma. Hoppas Elfsborg har haft vett att skriva in en vidareförsäljningsklausul.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 8 augusti 2018 kl 12.04
IFE om försäljning. Peter O>> Jag har läst någonstans att det finns en klausul om 20% vid vidareförsäljning och även ersättning vid europacupspel.

"Elfsborgstränare Jimmy Thelin om Issam Jebalis övergång:

– Issam Jebali är en väldigt dominant spelare som påverkat mycket i lagets spel ,nu när han inte kvar så måste vi jobba på ett annorlunda sätt. Flytta ansvaret på andra axlar och sprida det bland spelarna.

Vi tror att fler spelare kliver fram i hålet som ska fyllas. Vi fightades för Issam , han är en väldigt kvalitativ spelare och bra människa men i slutändan så var detta den utvägen som var bäst. Issam har gjort mycket för Elfsborg och vi önskar honom lycka till. Nu tittar vi framåt och inte bakåt."

Det som varit är historia nu ser vi framåt. Heja di gule.


Gert Björnalm, Borås - onsdag 8 augusti 2018 kl 12.52
Fortsätter att vara mycket skeptisk mot Thelin och anser att raset främst beror på hans förvirrade taktik och märkliga användning av spelarna. Spelarna ska skifta positioner mycket, i synnerhet innermittfältarna, men då och då hamnar dom fel och det var vad som hände igår under första halvtimmen. Sen blev det bättre, men då var det försent. Gojani var överallt och ingenstans, ofta i nån slags liberoposition eller ytterback. Simon o trampar vatten (lyfte sig dock rejält i andra, särskilt den stund han fick spela längre ner när gojani byttes ut). Holmen blir så mycket bättre när han får gå högre och stöta. Den här förlusten skyller jag helt på Thelin.

Jebali till Norge för 12 mkr? När snudd på okända allsvenska spelare säljs för 20 mkr. Hmm.. Ett tyngt tapp spelarmässigt, och tveksamt om priset är tillräckligt.

Jag är ordentligt orolig över hur det kommer att gå i år.

Varför lämnade egentligen Linderoth a-truppen? Hade han börjat ifrågasätta Thelins taktik?

Nästa match vill jag peta gojani och sätta Olsson som defensivt ankare. Eller möjligen 4-2-3-1 där båda delar den rollen. Sen är frågan om sampa för krigandet och tvåvägsspelet eller ishi för passningsspelet ska spela framför. Ishi gjorde ett bra inhopp i måndags och ska spela centralt om han ska spela.

Magnus A, ang hemvändare: självklart menar jag inte att vi ska (kan) värva hem de spelarna nu, utan när de är i ett liknande läge som sampa, kanske 32-33 års ålder.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 8 augusti 2018 kl 14.08
Det går fort i fotboll. För några år sedan var det vi som plockade till oss intressanta spelare från hela Skandinavien. Nu är vi ett bottenlag som får vara glada för ett bra bud för en av våra få kreativa spelare. (Jag vet att många klagar på Jebali, och han har förvisso varit sämre i år än tidigare år, men den utomstående iakttagare som betraktar en Elfsborgsmatch ser direkt att han är en av få spelare som har teknik och tempo för att klara sig i större sammanhang.)

Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 8 augusti 2018 kl 14.12
Förresten, om vi klarar oss kvar i år måste vi höja oss rejält till 2019. I år finns riktigt bleka lag som Dalkurd och BP, som förhoppningsvis blir våra räddningsplankor. Nästa år kommer ett hårdsatsande HIF upp, plus ett Falkenberg med god allsvensk rutin. Det kommer att krävas mycket mer för att fixa allsvenskt kontrakt 2019 än det gör 2018.

Herman Thorell, Dalsjöfors - onsdag 8 augusti 2018 kl 14.28
Usch. Förutom en redan dyster period resultatmässigt, så ser augusti-september jävligt jobbigt ut på pappret. Men det kanske ljusnar framåt oktober...

Lars Alexandersson, Linköping - onsdag 8 augusti 2018 kl 14.32
Jebali presenteras på tröndernas hemsida.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 8 augusti 2018 kl 14.35
Herman,
Ja, vi får nog vänta till oktober innan vi får bli lite glada igen. Sedan har vi potential för någon strövinst i september med. Ska vi ta poäng i augusti blir det mot Peking.

Skrev om Jebali här.


Per Magnusson, Bollebygd - onsdag 8 augusti 2018 kl 15.14
Bra skrivit Glenn. Hoppas också att laget ska höja sig nu när "stjärnan" försvinner. Hoppas bara att Frick kan hålla sig skadefri ett tag.

Bertil Lindh, Trollhättan - onsdag 8 augusti 2018 kl 15.23
Detta var illa. Jebali var o är den bäste spelaren sedan Anders Svenssons dagar. Det enda negativa som man kan säga om Jebali är att han är en riktig Ego-gubbe på plan. Pengarna vi får från försäljningen gör väl att IFE kan nå ett nollresultat i år. Jag börjar känna vibbar från superettan tyvärr.....

Per Magnusson, Bollebygd - onsdag 8 augusti 2018 kl 15.30
Hur tolkar ni Thelins kommentar på övergången?

"Vi fightades för Issam, han är en väldigt kvalitativ spelare och bra människa men i slutändan så var detta den utvägen som var bäst."

Att dom fightades för att ha kvar Issam, men att ekonomin krävde att han såldes? Eller att dom fightades för att få Issam att fungera i spelsystemet/laget, men att det inte gick att få honom att passa in? Eller kanske både och? Ord som "fightades" och "utväg" är ju ändå ganska starka ord.

Jan Artursson, Borås - onsdag 8 augusti 2018 kl 16.34
Ja jag tolkade det i alla fall som att Thelin och tränarstaben ville ha Jebali kvar men blev överkörda av Stefan och gänget som insett att pengar måste in. Handlingsfriheten minskar när ekonomin går åt fel håll. Sannolikheten för att vi åker ur ökar givetvis men man räknar väl med att det löser sig ändå. Åker vi ur blir ju förlusten långt större än det som kommer in genom denna affär.

Kent Carlsson, Sandhult - onsdag 8 augusti 2018 kl 17.13
Tack Issam för din tid hos oss och lycka till i framtiden.
Du har en enastående teknik och en potential som räcker längre än allsvenskan. Tyvärr så lyckades inte våra tränare att finslipa dig och att använda dig i rätt position på plan.
Det är att beklaga och den som förlorar mest på detta är IFE.

Conny Johansson, Brämhult - onsdag 8 augusti 2018 kl 18.29
Nu försvann den största attraktionskraften Elfsborg hade , kan undra hur sponsorer och publik ställer sig till Elfsborg nu ? Klarar vi oss kvar i allsvenskan blir nästa år än värre om vi inte blir av med mins 4-5 överåriga och överbetalda spelare och kan börja bygga ett nytt starkt Elfsborg . Ge Özkan och Henriksson A-lagskontrakt och plocka in 3 externa spelare , 1 i varje lagdel.

Magnus Andersson, Borås - onsdag 8 augusti 2018 kl 18.30
Gert - med all respekt för de namn du nämner, Holmén och nostalgikänslan som blir med återvändare. Men jag personligen har fått mer än en brutal överdos nu av hemvändare som är 32-33 år med feta löner som inte levererar eller har en skadeproblematik som gör att karriären är helt skjuten i sank...

Claes Lindquist, Malmö - onsdag 8 augusti 2018 kl 20.47
Jag är tillbaka, kan inte hålla tyst!

Thelin är enligt min mening en svag tränare som möjligen är lämpad att träna ett sämre lag i superettan. Hittills i år är det uppenbart att han inte förmår att motivera spelarna, han klarar inte av att få ut det bästa av varje spelare. Han tar inte seriöst på sitt uppdrag, då han inte arbetar tillräckligt hårt, han kastar ur sig klyschor och svårbegripliga kommentarer. Jag var väldigt skeptisk när han tillträdde, han har tyvärr bekräftat mina värsta farhågor.

Om vi för en stund antar att han klarar av att överföra sina idéer till spelarna, då är ju hans idéer värdelösa. Om vi i stället antar att han inte klarar av att överföra sina idéer och taktik till spelarna är det ju lika illa.

Våra spelare är inte så här dåliga, Thelin har gjort dem så här dåliga, deras kapacitet är snarare på en nivå för en plats i tabellen runt 4-8 , vilket också Vi Gules interna tips inför säsongen indikerade. Det är Thelin som sänkt spelarna och laget. Omvänt höjde Janne Andersson spelarna i svenska landslaget. Före VM skulle nog inte en enda spelare i det svenska laget platsa i Italiens, Argentinas, Frankrikes, Belgiens, Englands, Brasiliens, Nederländernas eller Kroatiens trupp för att nämna några lag som på pappret är så mycket bättre. Ändå gick laget ända till kvartsfinal. Det berodde enbart, till 100% på Janne Andersson och hans team. Han lyfte spelarna och laget. Han anpassade spelet till sin svaga trupp. Och han motiverade dem, tränade, och byggde ett lag. Allt detta har Thelin hittills misslyckats med. Han är ju som mannen som kör på fel sida i Sverige och trodde att han var den ende som hade rätt. Hur mycket tid hade Janne Andersson med sin trupp? En10-del av vad Thelin hittills haft med Elfsborg.

En bra tränare lyfter spelarna och laget, en dålig tränare sänker dem.

Vad gör vi nu? Svårt, svårt men att fortsätta med en undermålig tränare är värre än alla andra alternativ. Visst kostar det att bli av med honom. Hemskt mycket. Men alternativet är värre. Superettan! Pest eller Kolera? Att avskeda Thelin kostar kanske mindre än att ha nu ha dåliga spelare, som i grunden är bra? Vad kostar det inte att ha dyra, dokumenterat skickliga spelare som underpresterar.


Magnus Andersson, Borås - onsdag 8 augusti 2018 kl 21.49
Claes - hur vet du att Thelin inte jobbar tillräckligt hårt? Vore intressant och få veta hur du vet. Man kanske ska vara rättvis när man kritiserar, nu tycker jag att det tenderar till personangrepp. Vad jag hört, och det är hyfsat bra information från insidan, så är Thelin en mycket seriös tränare som tar sitt uppdrag på största allvar, så det är ju förmodligen inte där felet ligger. Kanske dags och kritisera det du tycker är fel istället vad det gäller taktik, coaching, spelupplägg, laguttagningar etc. Då blir det en intressantare diskussion. Jag vill inte föringa Janne Andersson fantastiska VM-insats på något sätt, men det är nog lättare att "överprestera" i en kortare turnering med få matcher än i en lång serie.

Och åter om, notera att jag säger om, ledningen har anställt fel tränare för tredje gången i rad då är det väl ledningen som ska stå till svars i första hand, eller? Och ärligt, vi har väl knappast en trupp för en 4:e placering? Om vi maxar så handlar det kanske mer rimligt om placeringarna 6-8.


Claes Lindquist, Malmö - onsdag 8 augusti 2018 kl 22.08
Magnus, jag anser detta. Det är min åsikt. Och du har rätt, självklart är det ledningens, styrelsens ansvar. Styrelsen kan antingen strunta i att ta sitt ansvar och inte göra någonting, de kan avgå eller de kan tillsätta en ny tränare. Och det är det det sista alternativet som jag anser att de skall göra. OK, kanske mer en trupp för placering 5-8 då

Claes Lindquist, Malmö - onsdag 8 augusti 2018 kl 22.11
Och Magnus, håller med, det är ju enkelt att lyckas som tränare och coach i en liten kort turnering som VM, jämfört med att lyckas som tränare i Allsvenskan.

Magnus Andersson, Borås - onsdag 8 augusti 2018 kl 22.18
Claes, jag skrev inte att det var enkelt. Men kanske något enklare. Var inte meningen och märka ord, men jag vill inte att det jag skrev ska missuppfattas.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 8 augusti 2018 kl 23.40
Jag instämmer med Magnus.

Hur många träningar har du sett Claes? Det måste vara många eftersom du så tvärsäkert kan såga Thelin jäms med fotsulorna.

Jag har många gånger tyckt att Thelin tagit ut "fel" spelare och fel uppställning, men för det anser jag inte att han är en dålig tränare.


Claes Lindquist, Malmö - onsdag 8 augusti 2018 kl 23.51
Lennart, jag har sett matcherna, dvs resultatet av tränarens arbete. Det är resultatet som Thelin åstadkommit som är grunden för min kritik. Alla är väl överens om att resultatet är dåligt? Och min åsikt är att det dåliga resultatet beror på Thelin.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 6.43
Jag tycker det är glasklart att vi har dåliga spelare och förstår inte folk som tycker vi har en bra trupp.

Två år i rad med två och en halv tränare har vi spelat uselt. Enligt mig var förra året bra mycket sämre. Det var en tickande bomb som höll på att rasera allt vi har i föreningen. Att slänga ut elva spelare som man sen ber spela alla bollar till Lundevall och Jebali. Det är den sämsta taktik vi någonsin har sett på Borås Arena.

Lösningen på att vi har dåliga spelare då? Självklart är det att ta in bättre spelare. Men i dagsläget är det rätt orealistiskt att det sker. Vi har hemska kontrakt som löper över nästa år ihop med att klubbens kassa inte har varit jättebra. Mina förhoppningar till bättre spelare ser jag inte förrän 2019


Henrik Eliasson, Örebro - torsdag 9 augusti 2018 kl 9.38
Jag tror Glenn har rätt. Som supporter har man en tendens att uppvärdera lagets kvalitet. Att vi tippar laget högre upp i tabellen är nog ungefär samma mekanism, dvs mer hjärta än hjärna. Mot ÖFK såg jag ett gult lag som kämpade och slet men fick stryk av ett bättre lag. Därmed kan man säga att de senaste årens värvningar har varit mindre lyckade. Ansvaret för det ligger hos klubbledningen.

Claes Lindquist, Malmö - torsdag 9 augusti 2018 kl 9.58
Jag tycker inte att vi har Allsvenskans bästa trupp. Kanske en trupp som motsvarar en placering runt 5-8, allt annat lika, dvs hypotetiskt, med samma tränare i alla lag. Min poäng är att en bra coach/tränare, så får man ut mer av laget. Med en dålig coach/tränare går det åt andra hållet, spelarna blir sämre. Våra spelare har blivit sämre under de senaste två tränarna. Thelin förmår inte lyfta en normalstark trupp, han sänker. Motsatsen stod Janne Andersson för under VM. Potter gjorde detsamma i ÖFK.

Claes Lindquist, Malmö - torsdag 9 augusti 2018 kl 10.11
Glenn, du skriver att vi har en dålig trupp. Hur dålig? Är den av måttlig Superettankvalité, men Thelin höjer den genom sitt arbete upp till botten och på sikt undre mitten av Allsvenskan? Eller håller truppen svag Allsvensk kvalité, men Thelin förmår inte lyfta lagets prestationer?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 10.11
2015 hade vi Zeneli, Lundqvist, Sebbe Holmén, Hauger, Claesson, Svensson, Rohdén, Hedlund, Klarström och Nilsson i truppen.

Vi har ersatt med dåliga spelare på flera av dessa platser. Dessutom har flera av de med lång och dyra kontrakt dels varit dåliga. Men flera har också blivit äldre, vilket också har gjort spelarna sämre.

Detta faktum måste inses. Vår trupp har sett ungefär likadan ut under 2017 och 2018, där vi haft två och en halv tränare. Ingen tränare har lyckats få ut något av dessa spelare. Dåliga spelare ger dåliga resultat.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 10.16
Graham Potter är ett jättebra exempel på varför man ska tro på det Jimmy Thelin gör. Helt rätt Claes!

Potter tog över ÖFK 2011 i division två och tog upp laget till de bragder vi har sett.

Potters stora styrka var att jobba med en spelidé där han också med tiden kunde pussla in spelare som bidrog till helheten. Man kunde fynda spelare som passade in i spelidén.

Skillnaden var att Potter fick resurser med en gång att bygga. Nu var inte det så svårt, då ÖFK låg i div.2 och att värva spelare dit var väldigt enkelt, speciellt då alla företag stod bakom Potter.

På nästan åtta år hade sen Potter en trupp fylld av en spelidé där alla jobbade åt samma håll. Spelidén liknar ju också det som Thelin vill få in hos oss. Ett hårt jobbande lag som ska ligga rätt i presspelet för att vinna boll i rätt lägen.


Peter Olsson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 10.19
Bra krönika Glenn, håller dock inte med om att jag vill ha en ytterback för att flytta upp DG. Jag hoppas verkligen att vi låter Jesper Karlsson blomma ut istället. Varje år det har gått bra för Elfsborg är det för att vi har haft en irrationell ytter som faktiskt på egen hand kunnat göra skillnad. Nu när Lundevall är långt ifrån storformen står iaf mitt hopp till Jesper Karlsson. Inte för att han har presterat några underverk hittills, men det grabben vågar ju iaf skjuta, något som alltid varit en bristvara i Elfsborg.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 10.19
Claes, allt är inte svart eller vitt. Så jag kan inte sätta en stämpel på att vi är ett brödgäng eller inte.

Men tar man Bajrami som exempel så tror jag hans nivå håller i Superettan, men lönen gör det inte. Jörgen Horn är desto svårare att klassa in, men där sätter jag snarare frågetecken kring hans inställning och lagmoral, vilket är oroväckande sett till hans lön. Horn känns ju benägen att sitta av kontrakt utan speltid, vilket gör att han enligt mig har en inställning som passar bra in i division 6.


Kent Carlsson, Sandhult - torsdag 9 augusti 2018 kl 10.33
En bra tränare måste kunna anpassa sin träning ,laguttagning och coachning till den trupp man de facto har och till det läget man befinner sig visavi tabellplacering.

Fortsätt säsongen med att spela cyniskt och traditionellt och rädda oss kvar i allsvenskan. Allt annat vore naivt och visar bara på att man inte är kompetent nog att inse fakta, utan har förlorat sig i att bygga luftslott.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 10.56
Peter, nu vet vi ju inte om det värvas ytterback. Men jag tror DG behövs högre upp, speciellt med sin fysik och förmåga att skapa poäng. Att DG spelar högerback beror på att vi är underbemmande på ytterback. Jag själv tror inte särskilt mycket på McVey, i U21 har han varit som bäst som mittback dessutom.

Att jag är trött på Lundevall är jag kanske lite för tydlig med. Men jag ser ju gärna DG och Karlsson som kantspelare, med Frick som spets. Då har vi som mest löpstyrka och rörelse.

Kent, jag tycker vi spelar ganska cyniskt och försvarsinriktat. Jag tror fortsatt Thelin anpassar en spelidé och försöker pussla in spelare.
Landslaget nämns ofta och hyllas för sin cynism. Där har man haft andra spelare.


Jan-Ove Sjöberg, Varberg - torsdag 9 augusti 2018 kl 11.03
Många kloka och intressanta inlägg här just nu. Holvik Gustavsson är nog den som ger oss (åtminstone mig) den mest kompletta helhetsbilden. Tack för det Glenn!

Sedan tycker jag också att just ordet luftslott passar oerhört bra in i beskrivningen. Vem eller vilka är ansvariga för detta luftslott?


Christer von Zweigbergk, Viskafors - torsdag 9 augusti 2018 kl 11.58
BUUUH! Jag hoppar, högst tillfälligt, ut ur min skamvrå och skräms lite och konstaterar att Thelin har vunnit 6 matcher av de senaste 28 med J-Södra och Elfsborg. (Allsvenskan och kval till denna). Detta är fakta och kan inte bortförklaras hur ni än försöker. SEX MATCHER AV 28!

Därmed drar jag mig åter tillbaka och iakttager på distans hur Thelin kör Elfsborg ner i skiten...


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 12.09
CvZ, du har ju å andra sidan alltid valt att vara dystopisk.

Frederik Holst verkar vara backen vi jagar.


Gert Björnalm, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 12.15
Man kan ha mycket åsikter om orsak och verkan, och huruvida Elfsborg har en bra trupp eller inte. Jag tillhör kategorin som tycker att Elfsborg har en ganska bra trupp, inte för medalj men i skiktet strax efter, och att vi just nu underpresterar. Om vi jämför med ex 2015 som någon gjorde så har vi absolut sämre trupp idag. Men det är en tuff jämförelse å andra sidan. Men om vi istället jämför med 2017... Kan vi vara hyfsat överens om att vi har en hyfsat lika bra/dålig trupp som 2017? Efter 16 omgångar 2017 hade vi 25 poäng, i år har vi 16 poäng. Om vi haft 25 poäng i år hade det inte varit kris. Jag hävdar att våren 2017 var förhållandevis bra, men det som hände sen handlade mer om psykologi än kvalité, när laget och Haglund kom ihop sig och allt blev fel. Alltså menar jag att vi har en helt ok allsvensk trupp.

Min slutsats blir alltså att Haglund var bättre taktiskt men misslyckades få spelarna med sig, medan Thelin fått spelarna med sig samtidigt som taktiken inte alls fungerar.

Och istället för att använda en bra trupp på ett förståndigt sätt fortsätter man envist att spela efter ett sätt som inte fungerar (alternativt kräver andra spelartyper). Risken blir nu att man får fortsätta att bygga om truppen för att passa Thelin, men att man får göra det i superettan.

Om vi pratar ekonomi så är det bara ett år sedan som Simon O betraktades som vår kommande storförsäljning. Idag slarvas han bort fullständigt och i värsta fall reas han bort så småningom. Precis som Jebali. Det kostar att ha en tränare som inte får ihop laget...

Min förhoppning är att Thelin är tillräckligt mogen för uppgiften och inse detta och anpassa sig efter förutsättningarna. Men tiden börjar att rinna iväg.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 12.29
Vi har samma trupp som 2017, med skillnaden att Gojani har kommit in och att de äldre spelarna har blivit ett år äldre. Nu har vi dessutom tappat Jebali och Lundqvist.

Kollar vi på konkurenter så har ju inte dom stått stilla. Ska vi jämföra med topp 5-klubbarna ligger vi ljusår efter sedan 2015.

Folk måste sluta tro att vi har så bra trupp. Vi har en usel trupp som är svindyr.


Peter Olsson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 12.44
Håller med Glenn i två saker här:
1. Om du byter ut Lundevall mot DG istället för Karlsson, så kan du få spela med DG ;)

2. Även om jag kanske inte tycker vår trupp är usel, så har många här inne mycket högre tankar om den än vad jag har. Men framförallt, så har många andra lag värvat hårt och jäkligt bra. Kolla på MFF, Djurgården, Malmö, Norrköping med flera. Tunga, rutinerade, duktiga nyförvärv. Jag hade nästan slutat tycka illa om AIK om vi kunde få Sebastian Larsson av dem.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 12.49
Anders Svensson var ju toastmaster på Larssons bröllop! Det kunde ju vi fått något för! ;)

Larsson är förövrigt en sån innermittfältare vi behöver. Jag hade trott och hoppats att Sampa skulle kunna bidra med det. Men det har vi ju inte fått se än.


Kent Carlsson, Sandhult - torsdag 9 augusti 2018 kl 12.55
När man ser matcherna så kan man ju dra slutsatser av vad man måste bli bättre på.
Träna på att få upp bolltempot, att spela med ett tillslag och att få snabbare fötter.
I nuläget är varje offensivt läge en guldklimp som måste förvaltas väl. Träna på hörnvarianter, träna på frisparkasvarianter, träna på att utnyttja inkast på offensiv planhalva. Låt Svensson har videogenomgångar av utvalda spelsekvenser och lära av dessa.
Matcha de spelare som har bäst form.Spela 4-4-2 ett spelsätt som alla svenska fotbollsspelare är uppfödda med och behärskar. Försvarsmässigt är det bättre med två hårt arbetande toppforwards istället för tre innermittfältare som irra omkring utan att riktigt veta sin uppgift och position på plan. Anfallsmässigt så banar två toppforwards vägen för varandra.

Som jag tidigare har skrivit, skippa frälsartugget och jobba med det konkreta som är här och nu.


Roger Ohlsson, Fristad - torsdag 9 augusti 2018 kl 18.14
Hej kära IFE vänner, jag är ju personligen ingen flitig skribent , men läser VG varje dag och har så gjort sen starten , måste säga att jag idag blev glad när jag såg inlägg från både CvZ och Claes L , hoppas ni båda stannar kvar den här gången och slipper påhopp , jag tycker VG blir lite rikare att följa med många tänkvärda åsikter , tycker CvZ har många bra åsikter och dessutom skriver med en viss humor ibland , att hans många åsikter inte debatteras mer är för mig mycket konstigt, sen har vi Claes L som många tycktte tjata för mycket om träning osv, det är ju klockrent det han skriver om, överbetalda spelare som varken bjuder till eller har orken , det är väl fullständigt solklart att våra spelare MÅSTE TRÄNA MER .Hoppas.på fler intressanta inlägg från er ch givetvis många av er andra också , det är trots allt ganska många som har bra idéer , hoppas vi hänger kvar Heja DI gule

Magnus Andersson, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 18.52
Jag blir något förundrad över vissa inlägg som i stort sett hänger upp precis allt på tränaren och hans förmåga eller oförmåga. Det är väl ändå ganska många saker som ska samspela, både positivt eller negativt, för att en klubb och ett lag ska lyckas eller inte lyckas. Vad har vi för ledning och styrning i klubben, vad har vi för trupp, skador på nyckelspelare mm. Är det inte någon annan som har något ansvar? Styrelsen har väl ansvar för hur föreningen styrs? Varje spelare har väl ett ansvar för sin egen prestation? Klubbchefen har väl ansvar för vilka förutsättningar som ges till tränaren? Osv!

Claes Lindquist, Malmö - torsdag 9 augusti 2018 kl 19.06
Magnus, så är det, du har helt rätt. Alla måste bidra. Men min syn är att det är precis som i ett företag. Styrelsen och speciellt ordföranden måste vara bra. Men det är utan tvekan tränaren/VD som får duktiga ansvarstagande medarbetare/spelare att blomma ut. Det är det ansvar de har. En riktigt duktig VD är avgörande för verksamhetens tillväxt och lönsamhet. Thelin har samma roll i Elfsborg.

Claes Lindquist, Malmö - torsdag 9 augusti 2018 kl 19.07
Roger, tack för det du skrev. Det gladde.

Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 9 augusti 2018 kl 20.42
Ju fler som skriver på VG desto bättre! Det har aldrig existerat två fotbollssupportrar som har samma åsikt, men vad gör det? Det är bara en av de saker som gör den här sporten så intressant.

Christer von Zweigbergk, Viskafors - torsdag 9 augusti 2018 kl 21.17
Roger Ohlsson!

Tack för dina vänliga ord. Tyvärr var bara mitt gästspel i dag ett "one night stand" eftersom jag har blivit rejält bränd trots att jag har haft, och förmodligen kommer att få, rätt när det gäller våra olika tränares inkompetens. Här råder någon sorts inbördes beundran och nåde den som kommer och trampar in som en katt bland hermelinerna. Vissa personer får alltid ryggdunkningar, särskilt de som stryker medhårs med vissa reservationer.

Nej, här hör jag inte hemma eftersom mina åsikter inte bemöts med respekt utan snarare med visst förakt.

Det är därför jag inte längre debatterar här och jag är glad för det samtidigt som jag inte är det minsta glad över att flertalet skribenter inte ser sanningen i vitögat: Thelin är en usel tränare som hittills inte har tillfört vårt kära Elfsborg något positivt över huvud taget. Resultaten talar sitt tydliga språk...


Gert Björnalm, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 22.45
Magnus A: Jo, så klart, det är mycket som samverkar, absolut är det så. Men just nu har vi stora problem och jag är starkt oroad att det här kan sluta riktigt illa i år, och då funderar man över resultaten på kort sikt eftersom vi behöver börja ta poäng nu. Och som jag ser det så är det spelare och tränare som främst påverkar de kortfristiga resultaten. Vem som bär skuld och vad som behöver ändras i ett längre perspektiv är däremot en annan fråga.

Med tanke på de signaler som skickas från spelare och tränare att man vill ha mer tid för att sätta spelsättet så blir min tanke att tiden börjar rinna ut snart om man inte vill sätta det i superettan nästa år. Och spelsättet är tränaren i första hand ansvarig för.


Gert Björnalm, Borås - torsdag 9 augusti 2018 kl 22.47
Varför ska vi värva en ny högerback förresten? Manns är nu tillbaka, och DG är en utmärkt backup på den platsen. Dessutom finns McVey bakom som truppbreddare.

Magnus Andersson, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 6.56
CvZ - förstår jag dig rätt nu? Är det dig alla vi här på VG ska ryggdunka eftersom du rätt? Jag har alltid trott att det fanns lika många åsikter som skribenter och det är hela grejen med VG att alla får ventilera sina olika åsikter i god demokratisk ordning. Men bra och veta att det finns en som sitter på de rätta svaren. Så hoppas jag att du blir kvar!

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 7.48
Gert,
Han har spelat mycket innermittfält i både Bröndby och Sparta Rotterdam, så där kan han nog också få spela.

Jag ser fram emot att få se DG högre upp i banan. En poängspelare som har fysiken för att klara presspelet. För att jämföra med Liverpool, så tror jag han är vår Mané. Nu behöver vi bara hitta en Firmino i Frick och Salah i Jesper Karlsson. Sen så är jag nöjd. :)

Skulle inte förvåna mig om Holst dock börjar på innermittfältet. Visst, vi har många innermittfältare kommer många mena då. Men vi har ju främst tekniska individualister och som många har varit inne på så hinner vi sällan få upp innermittfältet. Även om jag tyckte Sampa lyfte det snyggt i andra halvlek mot ÖFK.


Peter Olsson, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 8.45
AIK har inte förlorat i allsvenskan på över ett år. Dvs, för varje match är de närmare en förlust. Taskig näsbränna mot bottenlaget Elfsborg i helgen.

Kent Carlsson, Sandhult - fredag 10 augusti 2018 kl 10.20
Johan Nilsson>> Tack dina kloka ord.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 10 augusti 2018 kl 10.42
Tänk vad många utmärkta talanger som fotbollstränare, klubb- sportchefer och styrelseproffs som existerar på VG.

Ska bli kul att se vad denne Holst kan göra. Hoppas att han är matchtränad och i form, i så fall tycker jag som Glenn att vi prövar honom på mitten. Det är där vi behöver mer fart och fläkt.

Instämmer helt och fullt med Peter Olsson: AIK kommer för varje match närmare sin första förlust, hoppas och tror att den kommer på söndag.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 11.02
Vi kommer också närmare och närmare vårt nästa SM-guld!

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - fredag 10 augusti 2018 kl 11.04
Och superettan...

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 11.09
Av Sveriges 32 elitlag så är det bara två lag som inte har spelat i Superettan. Det är Elfsborg och Blåvitt.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 10 augusti 2018 kl 11.18
Elfsborg kommer att fortsätta vara ett av elitlagen som inte spelat i Superettan.

Seger mot AIK borta och av bara farten tar vi Norrköping hemma.


Gert Björnalm, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 11.24
Innermitt? Precis som du skriver kommer många då att undra varför. Jag är en av dom. Fattar ännu mindre...

Pessimisten i mig börjar tro att vi åker ut, att vi rear bort Simon O som sedan gör stor succé på andra håll etc.


Kent Carlsson, Sandhult - fredag 10 augusti 2018 kl 11.41
Blir tufft att ta tre pinnar borta mot AIK, jag är nöjd med en.
Möjligheterna till tre pinnar mot Norrköping känns mera realistiskt.
Fyra pinnar i dessa matcher skulle lugna mina nerver betydligt.
Hoppas Holst är bra, vi har ju haft en del flyt med danska förvärv.

Roland Dellton, Lerum - fredag 10 augusti 2018 kl 11.53
Från nät-BT: Den danske högerbacken Frederik Holst bekräftade på fredagsmorgonen att han går till Elfsborg. Tydligen presskonferens kl 16.

Tommy Lennartsson, Fritsla - fredag 10 augusti 2018 kl 12.01
Hej Glenn! Du verkar veta(?) det mesta om Elfsborg, så jag har en fråga till dig (och alla andra här på VG också.)
Av alla spelare som Elfsborg har värvat från andra klubbar har de i huvudsak varit tongivande och framgångsrika i sitt klubblag.
När de sedan har hamnat i Elfsborg har det för det mesta slutat i sporadiska framträdanden och till slut oftast på bänken. Varför??? Jag kan inte komma på någon som har gjort någon riktig succé.
Har jag dåligt minne, eller är det som jag själv tror. Problem för spelaren att komma in i den inre kretsen av "vi tilssamans" muren.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 10 augusti 2018 kl 12.17
Tommy L>> I nuvarande trupp kan väl Kevin i mål, Lundevall, Nilssn och DG sägas fungera bra, för det mesta i alla fall. Även Dyer börjar ta sig. Prodell har väl också gjort det han ska, nämligen mål, när han fått spela. För att nämna några.

Horn är väl ett skräckexempel. En del hemvändare har väl inte heller riktigt rosat marknaden.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 10 augusti 2018 kl 12.18
Tommy, det finns ju en lång rad spelare som gjort succé i Elfsborg efter att ha värvats utifrån. Ilola, Ishizaki, Claesson, Hult, KST och många fler (orkar inte räkna upp en massa namn just nu). Självklart finns det också sådana som har misslyckats hos oss.

I samband med en övergång blir en spelare alltid väldigt haussad. Den köpande klubben (och dess supportrar) hoppas att det är en frälsare man har köpt. Den nya spelaren har bara bra egenskaper, inga dåliga, han är faktiskt exakt den spelartyp som har saknats i klubben!

Detta kan vara bra att hålla i minnet när du och vi andra bedömer Holst framöver. Han är ingen världsstjärna, i så fall hade vi inte kunnat köpa honom. Han håller antagligen ungefär samma klass som våra befintliga spelare. Men självklart hoppas vi alla att han ska vara den pusselbit som stabiliserar oss, vare sig det blir som högerback eller mittfältare.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 12.46
Jag lyfte en diskussion på SvenskaFans kring detta igår. Inte just kring spelare i detaljnivå, men vart man lägger långsiktigheten. Vilket påverkar hur spelare scoutas och värvas in. Jag själv sätter ju ett stort frågetecken kring Magnus Haglund här.

Sedan Stefan Andreasson blev klubbchef har rollerna i föreningen succesivt förändrats och vi har kört manager-roll, vilket är det vanligaste bland storklubbar ute i Europa. Långisktiga beslut och kontraktsfrågor sätts då ofta på manager. Jag kan tänka mig att manager förbereder beslut, som framförallt styrelse klubbar igenom i vårt fall. Det tror jag passar perfekt om man heter José Mourinho och har 2 miljarder att skeppa ut på en galen transfermarknad. Jag tror det kan fungera i Allsvenskan med, men långsiktigheten är viktigare och där har vi misslyckats ordentligt.

I vårt fall har vi haft fem olika managers sedan 2011, vilket också gör att vi har bytt ut den som tar långsiktiga beslut för föreningen. Jag kan tänka mig att de arbetsplatser som har bytt chef fem gånger sedan 2011 har haft det rätt så rörigt och inte haft det lätt att prestera på bästa möjliga nivå.

Jag kan tänka mig att många tror att Stefan bestämmer allt, och jag tror väl också han har en del att säga till om. Men enligt vår struktur så är det managern som sätter strategi och riktning. Det gör att många av de kontrakt och den struktur Thelin idag förväntas prestera i, är Haglunds beslut.

Ta Alex Dyer som exempel. Han värvades in av Haglund för att få en roll han sen aldrig verkade få. Jag kan förstå att Alex Dyer då presterar dåligt. Värvningarna som har gjorts av Haglund och Lennartsson tycker jag ofta har saknat tanke och logik. Tar man och jämför med Hammarby och Djurgården som har två sportchefer så sätter man långsiktigheten på en annan position och tränaren blir mer en del av truppen. Tar man bort tränaren, försvinner inte en lika stor pusselbit.

Just Magnus Haglund är intressant här. För han var manager i Lilleström och lämnade en förening i kaos. Senaste åren har inte Lilleström tagit in annat än lån och free transfers samtidigt som föreningen saknar pengar och rasar i tabellen.

Lilleströms placeringar:
2014: 5:a (Haglunds sista år)
2015: 8:a
2016: 12:a
2017: 12:a
2018: 13:e (just nu)

Lilleströms värvningar.

Sportchef behöver inte vara lösningen på allt, det ser man inte minst i Blåvitt och Mats Grens fiasko. Men jag tycker det är en intressant faktor som påverkar min bild väldigt mycket annorlunda kring Thelin. Han kommer in i ett kaos där spelare har värvats för att passa in i Haglunds idéer.

Jag tror förövrigt att Sveriges bästa sportchef heter Stefan Andreasson. Problemet är bara det att han är klubbchef för tillfället.


Tommy Lennartsson, Fritsla - fredag 10 augusti 2018 kl 12.48
Ok. Jag kanske borde förtydligat mig. Vad jag menar är tidpunkten från Haglunds sejour och framåt. Där tycker jag det blivit lite för mycket "mellanmjölk". Rätta mig om jag har fel.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 13.01
Östersund och Graham Potter är intressant i detta avseende.

Potter började i division 2 och där ställde massvis av företag och upp och stöttade Potter. Han kunde direkt hitta spelare som passade in i den spelidé han ville spela. Därför tror jag framförallt att Östersunds spelare har passat in bra i just deras spelidé. Därför har antagligen spelare växt ordentligt där för att sedan inte vara så bra på andra ställen.

I Östersund har man haft scouten Kyle Macauley som nu också har lämnat för Swansea. Han har kunnat hitta det Potter vill ha och pussla in i sin spelidé.

I vårt fall kan jag tänka mig att Stefan Andreasson gjorde mycket av det 2006 till typ 2009. Sedan har Peter Wettergren gjort mycket av den biten. Idag tror jag att Miguel har bra öga för det där med scoutning och har tiden att analysera spelare. Under Magnus senaste period har väl Janne Mian säkert gjort det.

Summa summarum, så tror jag scouten är en underskattad tjänst som kan hitta spelare som passar in i spelidén man har.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 13.37
Jag slänger in ett lag till här, IFK Norrköping. Sedan Janne Andersson flyttade därifrån sommaren 2016 tycker jag det är intressant hur många spelare har bytts ut och hur smidigt deras spelidé har förändrats till något som idag är oerhört bra enligt mig.

Kollar man deras trupp är det inte många som är kvar i startelvan efter guldet 2015.

Under förra året anställde Peking den norske scouten Stig Torbjörnsen. Därför tror jag många av deras värvningar också har kunnat leverera direkt.

Att hitta spelare som Niclas Eliasson, Kalle Holmberg och Gudmundur Thorainsson och sedan få dessa att fungera så snabbt är en nyckel för framgång. Man överpresterar helt enkelt sett till sina ekonomiska medel. Vilket vi också gjorde med Issam Jebali, Viktor Claesson och Niklas Hult, där vi tog tre bra spelare ur en miljö vi hade bra koll på, för att sedan sätta in i en miljö där jag tror spelarna var bekväma och passade in i förväntningar.


Jan-Ove Sjöberg, Varberg - fredag 10 augusti 2018 kl 18.16
Glenn >> Intressant att det bara är två av 32 elitlag som inte spelat i superettan. Nu är det bara att hoppas på att ett av dem hamnar där illa kvickt...

Conny Johansson, Brämhult - fredag 10 augusti 2018 kl 19.09
Nästa värvning från Brann Norge , Costa Rianen Deyver Vega ?

Hasse Ekdahl, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 21.03
IFK Gbg leder med 2-0....i andra halvlek har Sirius vänt 2-3.....

Roland Dellton, Lerum - fredag 10 augusti 2018 kl 21.21
...och gått om Elfsborg i tabellen

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - fredag 10 augusti 2018 kl 22.02
Hoppla... Tre poäng från kvalplats. Glädjande naturligtvis att det andra laget som aldrig spelat i superettan fick stryk (igen ) och spännande med en ny spelare. Costa Rianen Davyer Vega! Undrar vad hans smeknamn kommer att bli? En finsk Edson Arantes do Nascimento?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 10 augusti 2018 kl 22.10
Behöver inte vara Vega.

Claes Lindquist, Malmö - fredag 10 augusti 2018 kl 23.05
Hur vet någon att nyförvärven passar in i Thelins obegripliga spelsystem? Har de testats innan? Passade de perfekt in? Och vad är Thelins magiska, svårbegripliga, ej anpassningsbara, otroligt många förluster de senaste 26 matcherna-system, mot superettansystem för något? Vad har han för erfarenhet, är han en räddare, en magisk guru, med enda erfarenhet av superettan och därefter nedflytning från Allsvenskan. Jag tror tyvärr inte ens att Ronaldo eller Messi hade passat in i Thelins, någongång i framtiden, möjligen i superettan, fantastiska spelsystem som ingen begriper fördelen med. Jag tror inte att en enda spelare av kvalité passar in. Tyvärr!

Claes Lindquist, Malmö - fredag 10 augusti 2018 kl 23.16
Lennart O, du verkar ju vara en obotlig optimist. Bra på många sätt. Men är du inte besviken, du tippade ju Elfsborg som segrare av Allsvenskan 2018. Om du är besviken, vems är felet att vi nu har den placering som vi har? Hur ser du som optimisten på ansvarsfrågan? Bara lite nyfiken. Själv trodde jag på en placering mellan 5-8, i bästa fall 4, men jag är otroligt besviken och anser att större delen av ansvaret har Thelin, som misslyckats att få laget att prestera. Vi bedömde ju laget, med de spelare vi hade.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 11 augusti 2018 kl 0.18
Claes>> Jag bestämde mig föratt vara optimist efter ha sett Elfsborg på träningslägret.

Underbar stämning i truppen och stenhårt arbete och som grädde på moset seger över Brann efter en imponerande insats.

Tyvärr har något gått snett, om jag visste vad så skulle jag säga det.

Skyller inte på något.

Enligt mig så kunde Thelin tagit ut andra spelare i olika matcher än vad som gjorts, men vem är jag att veta, tycka kan jag däremot.

Givetvis blir det ingen serieseger i år, men jag är övertygad om att Elfsborg kommer att klättra i höst. Förr eller senare kommer det att klicka, förhoppnings förr.


Johan Andersson, Borås - lördag 11 augusti 2018 kl 9.29
Det är ju som Glenn hela tiden säger vi har för dåliga spelare. Det kan inte Thelin ändra på över en natt hur bra eller dålig han än må vara. Bara se på de spelare vi tappat under 3-4 år och dem vi ersätt dem med. Holmén, Ishi, Bajrami, Horn är aldeles för dåliga. Dyer tveksam, speciellt med tanke på att han aldrig får spela på sin rätta position. Daniel Gustavsson är en hyfsad allsvensk spelare men inte mer. Sedan förlänger man med Jon, ständigt skadad. Jesper har stor potential och kan utvecklas till en bra spelare men han är ju värvad på sikt, men sedan håller jag med många han får för lite speltid. Gojani har ett stort register men har inte alls fått till det sedan den bedrövliga Häckenmatchen, tror han tappat självförtroendet, för under våren såg han väldigt bra ut. Utifrån detta är det väl inte konstigt att vi ligger där vi ligger??? Återigen som Glenn säger, det verkar inte finnas någon strategi när man tar in nya spelare och utifrån vilket spelsätt man vill ha!!! Ska vi kunna bedöma Thelin på ett rättvist sätt måste han ju få sätta sin prägel på nyförvärven och bygga laget på sitt sätt.

Magnus Andersson, Borås - lördag 11 augusti 2018 kl 10.06
Den här gången är jag bara glad över att vi lyckats värva en spelare som är 23 år och inte 33 år eller äldre. Det händer ju inte varje årtionde hos oss numera. Så jag hoppas att vår nye dansk kan hjälpa oss att höja tempot och farten i spelet. Nu vet jag inte vad den ryktade anfallaren från Costa Rica är för spelartyp, men är han snabb, rörlig och gillar att gå i djupled så skulle det kunna bli riktigt intressant.

Bertil Lindh, Trollhättan - lördag 11 augusti 2018 kl 20.06
Jag gillar inte detta. Jag tänker på resultaten Göteborg-Sirius 2-3 och Örebro-BP 0-1. Ja IFE ni har allt i egna händer (fötter) inför morgondagens match på bortaplan mot serieledarna AIK. Just nu luktar det degradering, tyvärr. Visa att jag har fel.

Jan Artursson, Borås - lördag 11 augusti 2018 kl 20.10
Verkar som att alla bottenlag hittat formen. BP vinner borta mot Örebro. Inga marginaler förutom målskillnad kvar nu ner till kvalplatsen. Det blir en jobbig höst!

Jan Artursson, Borås - lördag 11 augusti 2018 kl 22.09
Obasi!?

Gumme Lindh, Trollhättan - lördag 11 augusti 2018 kl 22.11
Obasi verkar vara klar enligt fotbollskanalen.

Jörgen Willborg, Borås - lördag 11 augusti 2018 kl 22.23
Som jag sagt hela våren; vi får svårt att hänga kvar!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 11 augusti 2018 kl 22.44
Två nyförvärv David Boysen och Edu Obasi.

Gumme Lindh, Trollhättan - lördag 11 augusti 2018 kl 22.45
David Boysen verkar klar.

Jörgen Willborg, Borås - lördag 11 augusti 2018 kl 22.52
Spirande hopp, bra att det händer något, vi behöver positiva nyheter!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 11 augusti 2018 kl 22.54
Obasis stamtavla är bra, men Boysens lite mindre bra.

Nåväl båda välkomna och må IFE spöa råttorna imorgon.


Fredrik von Knorring, Mölndal - lördag 11 augusti 2018 kl 22.55
Jag tycker det låter lite panikartat. Bägge som Bosman.

Kenneth Nygren, Sjuntorp - lördag 11 augusti 2018 kl 22.57
Det var väldigt vad det händer saker nu på slutet. Tre nya, vad det verkar, meriterade spelare på kort tid. Hoppas man får ihop det bra. Optimist som man är tror man ju alltid det bästa.

Jan Artursson, Borås - lördag 11 augusti 2018 kl 23.00
Har vi koll på ekonomin? Eller spårar det ut nu när Bosse Bank inte är kvar? Dessa legoknektar lär ju inte spela gratis direkt.

Claes Lindquist, Malmö - lördag 11 augusti 2018 kl 23.39
Hoppas att de tre nyförvärven förstår Thelins fantastiska spelsystem bättre än lagets nuvarande spelare. De har ju hittills enbart påverkats negativt av denna och den högst måttliga träning som bedrivs. 2017 låg vi 7:a efter 16 omgångar, de spelare som var med då, har väl alla i stort sett blivit sämre under 2018.

Erik Nilsson, Linköping - söndag 12 augusti 2018 kl 0.22
Tre nyförvärv på kort tid. Ledningen reagerar i alla fall på det dåliga läge vi är i och gör vad man kan.

* Obasi är av den kaliber vi behöver i vårt system med en ensam anfallare. Hoppas verkligen att han inte gått och blivit för gammal. Det känns inte så, det här ska bli kul!
* Boysen är om jag förstår det rätt utpräglad vänsterytter. Är en era med Lundevall på väg mot sitt slut? Kanske behövs bara konkurrensen.
* Holst verkar gå in och konkurrera med Manns om högerbacksplatsen. Det borde innebära att DG nu kan flyttas upp i banan och erbjuda hot i djupled (en bristvara i årets Elfsborg).

Thelin lär ha fått vara med i rekryteringsprocessen så äntligen får vi se om han förstår vilka spelare han behöver för sitt spelsystem.


Roland Dellton, Lerum - söndag 12 augusti 2018 kl 8.07
Om BT-elvan stämmer blir det rejäla ändringar i laguppställningen sedan sist. Manns och Holst ytterbackar, "seniorerna" Ishizaki och Holmèn på mitten och Daniel G till vänster. Frick längst fram. Kaib, Dyer, Simon O, Lundevall, Prodell på bänken. Panik???

Betr. Thelins ansvar och att han inte satt ihop truppen. Är det någon som verkligen tror att han inte ordentligt studerat Elfsborgstruppen , innan han skrev på som manager. Om han inte var nöjd kunde han ju bara tackat nej...


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 9.04
Petning av Kaib var oväntat! Men Manns inhopp har lovat gott.

Denna startelva som BT har publicerat har mer rörelse och fysik än vad vi haft tidigare under året. Hoppas vi kan behålla laget högre upp och orka pressen.

Håller man uppe laget mot 3-5-2 som AIK spelar, så blir det lätt en fembackslinje där vi enklare kan etablera spel och trycka ned AIK.


Magnus Andersson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 9.08
Roland, ska jag då konstatera att allt, precis allt, är tränarens ansvar? Då kanske vi bara ska diskutera exakt en fråga här, vem ska vara Elfsborgs tränare. Allt övrig är ovidkommande som hur föreningen jobbar med förutsättningar för tränaren, hur föreningen styrs och leds, tillgång till bra träningsmöjligheter, långsiktig strategi vad avser ungdomsverksamheten mm mm är alltså helt ovidkommande. Har du några bra förslag på ny tränare eller ni övriga som enbart fokuserar på denna fråga. Och är det verkligen så enkelt så får vi bara rätt tränare som sitter allt annat automatiskt? Jag frågar eftersom jag faktiskt inte förstår vad du/ni menar, inte för att dumma mig.

Roland Dellton, Lerum - söndag 12 augusti 2018 kl 9.31
Magnus, jag måste tydligen förklara mig. Naturligtvis är inte allt tränarens ansvar! Det är många som delar det, styrelsen, klubbchef m.fl. Det jag ville ha sagt var att tränaren uppenbarligen trodde att spelarmaterialet var ok och passade in i hans tankar. Annars hade han naturligtvis inte tagit jobbet.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 12 augusti 2018 kl 9.49
Peta Kaib????????

Kaib har väl varit en av Elfsborgs bästa spelare i år. Jag är chockad. Vill Thelin att jag ska gå över till hans kritikers sida?

Oavsett vilka som spelar så vill jag ha seger.


Magnus Andersson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 9.57
Roland, tack för ditt förtydligande. Då förstår jag bättre hur du tänker.

För övrigt håller jag med Vårgårda och är förvånad över petningen av Kaib som varit ett av få glädjeämnen denna tröga säsong.


Mikael Häggström, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 10.00
Fakta om Obasi i AIK under hösten 2017 som är den senast aktuella speltiden han haft.
Han spelade sin första match i omgång 17 mot Sirius och då gjorde han två mål. Det var alltså 14 omgångar kvar av allsvenskan efter han gjorde sin första match. Sammanlagt startade Obasi i sju matcher och var ersättare i två. Det blev fem mål, förutom de två mot IK Sirius ett i derbyt mot Djurgårdens IF (1-1) och i de två sista omgångarna mot IFK Göteborg och Örebro SK.
Klasspelare när han är frisk säger många men en ensam forward på topp kan inte göra allt ensam.

Claes Lindquist, Malmö - söndag 12 augusti 2018 kl 10.58
Håller med Roland om att Thelin naturligtvis utvärderade och kände till spelarmaterialet i samband med att han tog jobbet. Och Elfsborgs styrelse måste ju grundligt ha utvärderat Thelin innan han erbjöds jobbet. Styrelsen måste ju också ha ansett att han passade perfekt in för den trupp som fanns.

Ansvarsfrågan igen: Styrelsen har utsett Thelin till Manager med ansvar för A-laget. Han är chef för 11 medarbetare och alla spelare i A-laget om jag tolkar organisationen rätt. Styrelsen har säkert satt upp en målsättning för resultatet av hans arbete. Troligtvis är det en topp 6-7 placering i Allsvenskan 2018. Det fanns säkert också en målsättning att gå vidare i Svenska Cupen 2017/2018. Båda dessa målsättningar kommer Thelin att misslyckas med.

Det finns säkert mer långsiktiga mål för Thelin. Till exempel att nå en topp 4 placering i Allsvenska 2019 eller senast 2020. Att nå Europacupspel, att vinna Svenska Cupen. Allt detta och truppens kapacitet visste Thelin när han tog jobbet. Om A-laget inte når målsättningarna är det huvudsakligen hans ansvar. Det som gör ansvaret så mycket större för Thelin, är att hans resultat präglar hela föreningens ekonomi.

Styrelsens ansvar (gällande A-laget) är i första hand att utvärdera Thelins arbete och om han inte når målen, ersätta honom med en Manager som man anser kan nå målen.


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 12 augusti 2018 kl 11.02
2001 - det är vad jag tänker på. Vi sålde Anders & Bella och därmed var truppen lika tunn som luften på Mount Everest. Lösningen blev chansköp av Jurij Siljanoski och Bruno Franca Fogaca. Strategin funkade. Vi klarade kontraktet. Bruno stannade inte länge, men "Sillen" blev en pålitlig och sympatisk spelare under några säsonger.

Nu är det 2018 och vi hotas återigen av nedflyttning. Supportrar som är under 25-30 har aldrig ens upplevt ett sånt läge förut! Vi har lätt varit Allsvenskans stabilaste lag under hela 2000-talet.

Klubbens svar blir alltså en chanstrippel, tre spelare köpta på den europeiska fotbollens överskottslager. Hur det faller ut kan vi bara gissa än så länge. Om Obasi gör tre avgörande mål i rätt matcher i höst så får han väl anses ha varit värd pengarna. Men efter det måste vi börja jobba långsiktigt igen!


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 12 augusti 2018 kl 11.09
En bra sak med Elfsborg är i alla fall att det är tyst om värvningar fram till kontrakt är skrivet. Så var det när vi låg i toppen och slog till med chockvärvningar av t ex Elm och Bangura. Och så är det nu då det plötsligt dyker upp namn som ingen kunde ha gissat sig till i förväg. Jämför med en viss sportchef hos ett fd storlag i Gbg som babblar och babblar, men aldrig får nåt vettigt gjort.

Peter Olsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 11.15
Idag är en dag när så många underbara saker kan slå in.
1. Vi kan bryta AIKs över ett år långa förlustfria svit.
2. Vi kan kliva förbi IFK.
3. Vi kan ta ett välbehövligt steg iväg från nedflyttningsplatserna.

Bara ett problem här, Elfsborg brukar inte vara bra på att ta chansen när de får den. Men, alla traditioner är till för att brytas. Jag säger 2-1 till Elfsborg och Frederik Holst gör båda målen.. Bara för att!

Jörgen Willborg, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 12.07
Att peta Kaib för Manns är fel.

Bertil Lindh, Trollhättan - söndag 12 augusti 2018 kl 12.57
Ett stort ansvar har även spelarna. Följer inte spelarna de givna direktiven så rasar allt som ett korthus. Kaib kanske mår bra av att vila idag. En hel Manns är ganska likvärdig med Kaib tycker jag. Kör så hårt ni kan i kväll våra guldgula idoler.

Jörgen Willborg, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 16.59
Man hoppas ju att det ska vända, men med det lag vi har att ställa upp med är samma som inte levererat på LÄNGE. Tyvärr pessimist. Heja di gule!

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 12 augusti 2018 kl 17.13
Kan Kaib vara på väg bort? Eller har han någon lättare skada?

Jag var så naiv att jag trodde på seger hemma mot Östersund. Idag är jag däremot säker på förlust. Bra om vi kan göra ett tröstmål, så att vi slipper slå klubbrekord i måltorka.


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 12 augusti 2018 kl 18.22
Positivt i första halvlek: vi utstrålar verkligen inte bottenlag idag. Inga gamnackar, lugnt och samlat försvarsspel. Både Holst och Manns sköter sig bra.

Men AIK har naturligtvis bollen nästan hela tiden, och vi är inte ens nära att skapa en målchans. Slutsats: det ser ut ungefär som det brukar på Friends. AIK är inte laget som siktar på att spela spekulativt. De mal bara ner lag som Elfsborg bit för bit, och gör till slut 1-0 i typ 71:a minuten. Så jag är fortsatt pessimist trots en ok första halvlek.


Peter Olsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 18.26
Statistiken att vi inte har gjort mål på XX minuter ger jag inte så mycket för. Det är självklart att det inte är bra, någonstans. Men det finns en för stor osäker faktor för att detta skall vara en vettig statistik att följa. Vi har mött Hammarby, Norrköping, Östersund X 2. Idel topplag.. Visst, vi skall göra mål där med. Men släng in ett möte med Dalkurd, Trelleborg, Brommapojkarna eller ett annat bonkagäng där imellan.

Så länge Elfsborg skapar chanser, vilket de har gjort - så kommer målen. Fösta halvlek mot AIK var bra av Elfsborg, inte anfallsmässigt kanske. Men försvarsmässigt.. 2 riktigt farliga chanser till AIK, varav den första var tok-offisde.. Men ligger man etta så behöver man inte oroa sig för att bli avvinkad tydligen.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 18.26
Det var spel likt detta alla älskade när Sverige spelade VM i somras. ;)

Jag är glad att vi klarade första 20 minuterna så bra. Det gynnar självförtroendet ordentligt!


Jörgen Willborg, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 19.03
Jag tror inte alls att spelarna har förstått Thelins spelidé. När vi får bollen stendör tempot, bollhållaren vänder hem eller slår en lyckatillboll.

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 12 augusti 2018 kl 19.26
Ibland är fotbollen full av överraskningar. Andra gånger, som idag, tycks den följa ett i förhand skrivet manus. AIK mot random bottenlag = AIK-seger med 1-0 efter att hemmalaget kanske inte direkt imponerat, men ändå dominerat. Samma sak händer vecka efter vecka, och Elfsborg var aldrig nära att skriva om manus.

Nu måste poängen börja trilla in oavsett vad motståndarna heter.


Göran Holtstrand, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 19.35
Ja hur många målchanser hade vi i denna match? Man kan inte säga att AIK målvakt behövde jobba speciellt mycket för sin lön.Nä detta duger inte med denna taktik så åker vi ur redan i år. Var har det offensiva spelet tagit vägen i år? Förstår inte alls hur tränaren tänker i år.

Erik Nilsson, Linköping - söndag 12 augusti 2018 kl 19.43
Med skillnad att det är roligare att se ett överpresterande landslag jämfört med ett underpresterande Elfsborg ;)

Första halvlek är ju bra av oss. Samtidigt så tar ju allt slut när vi hamnar i underläge - knappt en målchans vaskar vi fram. Och vilka som är på plan verkar inte spela så stor roll heller.


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 12 augusti 2018 kl 19.57
På landslaget är förväntningarna att vi ska vara som ett bättre Island. Sverige var ett defensivt och rätt trist lag i somras, men också ett lag som vågade gå till anfall när chansen fanns. Ett defensivt men inte fegt lag.

På Elfsborg finns andra förväntningarna - att vi ska kunna lira fin fotboll. Tekniskt, passningsorienterat och offensivt. Den traditionen håller vi snabbt på att tappa. Jag kan köpa att man ställer upp defensivt mot AIK borta, men man måste ändå försöka ge järnet framåt vid de kontringschanser som bjuds.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 20.13
Oerhört slarvigt varje gång vi fick bollen idag. Oavsett vem som hade bollen. Man hafsar iväg utan tanke.

Vi klagade mycket kring kortpassningar på egen planhalva i våras. Då behöll vi iaf bollen. Idag skickades det upp på chans direkt. Stressat...

Försvarsspelet var lysande. Det ledde Ishi som spets med bravur. Det är dock svårt att vara perfekta i 95 minuter. Det är inget lag. Felpass av Sampa och en Ibroo som inte fullföljer i defensiven, så hade vi 1-0 i baken.

Lundevall bedrövlig igen... Jag har snart inget hår kvar.

Ser man tabellen idag så ligger våra fem senaste motståndare topp 5 i tabellen. Nu har vi två matcher till mot topp 5-motstånd. Så jag avvaktar fortsatt att vara alltför arg.


Claes Lindquist, Malmö - söndag 12 augusti 2018 kl 20.18
Glenn, din självbehärskning är imponerande! Gällande Elfsborg så kan man konstatera att det går i alla fall framåt bakåt och nedåt!

Claes Lindquist, Malmö - söndag 12 augusti 2018 kl 20.20
Jörgen, jag tror tyvärr att spelarna helt och hållet förstår Thelins spelidé. De hade väl aldrig spelat så här annars. Noll mål på 5 matcher.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 20.30
Jag skrev inför denna månad att jag är förvånad och mer än nöjd om vi tar mer ens tar tre poäng under denna period. Två kryss eller en vinst kommande två matcher är väl godkänt.

Jag kan inte ändra inställning efter det. Men egentligen är jag mer hoppfull nu, då vi fått in tre nyförvärv. Men är ju ett lotteri om dessa spelare kan leverera redan nu.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 20.31
Till vår glädje kan vi konstatera att DIF var sämre än sämst idag. Den bortamatchen känns genast bättre. Peking har också haft det svårt på Borås Arena tidigare. Men ja, jag vidhåller att jag inte tror på poäng.

Claes Lindquist, Malmö - söndag 12 augusti 2018 kl 20.37
Eftersom det tar tid att implementera Thelins spelidé, så kanske nyförvärven kan prestera bra under de första 5-10 matcherna, sedan är det nog kört när de börjar spela enligt Thelins idéer

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 12 augusti 2018 kl 20.59
Trots bänkningen av Kaib har jag fortsatt tro på Thelin. Förr eller senare sitter det, nu blev det ju inte förr så då får Peking storstryk.

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - söndag 12 augusti 2018 kl 21.48
De hedersamma förlusterna radas upp.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 22.06
Sjunde uddamålsförlusten i år. På 30 matcher ifjol hade vi fyra uddamålsförluster.

Claes Lindquist, Malmö - söndag 12 augusti 2018 kl 22.11
Men Glenn, ärligt, vi var ju helt chanslösa idag, liksom i flera av de andra uddamålsförlusterna.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 22.18
Yes, helt klart. Vi var bra i försvarsspelet och lyckas inte anfalla.

Förra året gick vi all in på anfall och kunde inte försvara. 2017 var värdelöst och 2018 är värdelöst. Därför bör supportrar ändra sina förväntningar och inse fakta. Vi kan inte vinna mot topplagen, speciellt inte när vi har sju raka matcher mot topp 5-motstånd.

Alla ni som ropade på Haglunds avgång ifjol och som ropar på Thelins avgång i år. När ska ni vakna? Vad vill ni? IF Elfsborg behöver ert stöd och just nu har vi en dålig trupp som ni i 47 raka matcher har trott vara bra. När ska ni ändra förväntningar? Efter 47 nya matcher och ännu en ny tränare för tre nya miljoner?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 22.23
Jag om någon skriver att vi är dåliga. Jag om någon har insett fakta. Jag om någon försöker föra resonemang i den verklighet vi befinner oss i.

Ibland får man känslan av att folk härinne njuter av förluster.

VI ÄR INTE ETT TOPPLAG. VI HAR INTE VARIT DET SEDAN 2014. VI HAR INTE TRUPP TILL DET.


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 12 augusti 2018 kl 22.35
Det där att leva i nuet, med realistiska förväntningar, är ofta svårt för fotbollssupportrar. Vi jämför alltid med de bästa, mest gyllene åren. Historiskt har det dock varit decennier mellan Elfsborgs storhetsperioder ... vi får hoppas att vi kommer tillbaka snabbare den här gången, men hur som helst: det gäller att kunna stötta laget utifrån var det befinner sig, inte utifrån var man önskar att det befann sig.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 22.41
2012 är det bästa året i mitt liv. Men ska jag jämföra allt med det är det ju lika bra att ta självmord.

Jonas Claesson, Bottnaryd - söndag 12 augusti 2018 kl 22.50
Jag är helt på din linje, Glenn. Och Vårgårda.

Någon är sur, eftersom inte John Hedin står i mål. Någon tjurar, eftersom han efter många års ältande äntligen har fått rätt. Ytterligare någon är frustrerad, eftersom träningen är feldoserad... Och ALLA vill byta tränare. Skit i kostnader, bara vi får som vi vill...

Men aldrig konkreta förslag på nya tränare, eller ledare. Är ni medlemmar i föreningen? Bra! Pallra er iväg till årsmöte och kom med förslag på ny styrelse, eller engagera er själva. Vårgårda, Glenn och jag har varit drivande i Guliganerna och VET vilket jobb det kräver. Och engagemang.

Sluta lipa, stötta ännu hårdare och kom med konstruktiv kritik!

Matchen mot Öfk var Magisk från läktarhåll och jag ger mig tusan på att spelarna höjde sig ännu mer när vi försökte bära fram dem. Vi kommer göra samma sak mot Peking. Och ALLA andra matcher.

Frustrerad får man vara. Ja, man får ta mig fan till och med skriva KUKEN om man vill. Men ge upp och hänfalla åt floskler och nonsens är inte för oss.


Claes Lindquist, Malmö - söndag 12 augusti 2018 kl 22.53
Jag är vaken. Jag vill ha en riktigt bra Manager/Tränare. Som kan göra spelarna och laget bättre. Så som sker i alla idrotter, om nu inte just Elfsborg är ett unikum, där detta inte sker. Till skillnad mot vissa på detta forum, så tror jag att en bra tränare kan vända den negativa utvecklingen. Jag håller med, efter Haglund och nu Thelin, så har vi spelare som inte ens håller mittenlagsnivå. Det är dessa två tränares fel. Vad kan vi hoppas på? Att Thelin tänker om och utvecklas? Kanske. Om inte, att vi är tillbaka i Allsvenskan 2022 med en bra tränare.

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 12 augusti 2018 kl 23.00
Jonas Claesson: Väl talat!

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 23.02
Claes, vem lyfter dessa medelmåttor då? Är det du? Pep Guardiola? Jan Mak? Tony Adams? Svennis? Poya Asbaghi? Rikard Norling? Pia Sundhage? Ralf Edström? Kicki Danielsson? Vrävarna?

Jag tror supportrarnas stöd kan hjälpa. Framförallt känns det bättre för mig. Jag hade inte mått bra av att ropa efter ny tränare vid varje motgång.


Claes Lindquist, Malmö - söndag 12 augusti 2018 kl 23.04
Men det gladde mig oerhört när jag såg en engagerad Anders Svensson på bänken idag. Det ger mig hopp. Anders om någon kan hjälpa till att vända utvecklingen. Han borde vara Manager för A-laget, med en chefstränare under sig. Anders skulle då ha huvudansvar för A-lagets prestationer, inkluderat värvningar av nya spelare

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - söndag 12 augusti 2018 kl 23.09
Jag älskar Anders Svensson,vilket många vet. Han har dock bara tränat ett lag i sitt liv. Det är Öjersjö IF i division 5. Laget innehåller massa elitmatcher i Anders Svensson, Johan Karlsson och Pontus Farnerud. Laget ligger sist i division 5.

Sluta tro på magi... Öjersjös tabell.


Jonas Claesson, Bottnaryd - söndag 12 augusti 2018 kl 23.15
Bra där! Ett konkret förslag! Nu är ju grejen lite så att styrelse/ledning redan tagit in Anders i leden. Så, det är ju redan uppfyllt... Men, ändå, bra med ett konkret förslag!

Claes Lindquist, Malmö - söndag 12 augusti 2018 kl 23.15
Jag vill inte ha Anders som tränare, utan som operativ Manager för A-laget med en tränare under sig

Jonas Claesson, Bottnaryd - söndag 12 augusti 2018 kl 23.22
Ja, men det är ändå ett realistiskt förslag, till skillnad från det verkligt fritt flytande "bra tränare"

Och ja, jag tror att V rävarna hade lyft oss! "älgjakt" vid inmarsch hade varit grymt!!!


Claes Lindquist, Malmö - söndag 12 augusti 2018 kl 23.27
Jonas, är Anders Svensson chef/ansvarig för A-laget såsom jag önskade. Det har jag inte sett någonstans, på Elfsborg.se står det att han är Individuell Tränare/analys

Jonas Claesson, Bottnaryd - söndag 12 augusti 2018 kl 23.41
Jag bad om ett konkret förslag, du gav det. Jag skrev aldrig att han hade fått just den roll DU önskar. Men faktum är att Anders var på Friends idag. Inte som turist, eller supporter. Det är ett enkelt konstaterande.

Magnus Andersson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 6.07
Bra rutet, Glenn och Jonas C! Ni har helt rätt, det blir ju knappast bättre när alla sitter bakom sin dator och skriker ny tränare varenda gång det inte går som man önskar. Kom själva med förslag på förbättring och eftersom allt tydligen hänger på tränaren så kom med mirakelförslaget på tränare som gör att alla spelare helt plötsligt blir fantastiska. Kom igen nu, CvZ, du har ju enligt egen utsago alltid rätt så du kan väl komma med ett tungt förslag. Nu var jag lite provokativ, kanske lite i överkant, men tycker man allt är fel så engagera er, det är vad var och en kan göra. För även om vi alla här inne är bästa tränaren så är det max en av oss som kommer att få den chansen.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 9.32
Mina tankar efter matchen.

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 13 augusti 2018 kl 10.14
Efter detta väldiga rytande och med några instämmande jamanden så börjar ju man fundera på om VG har fått sin egen avdelning av Stasi.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 10.18
Det är kanske det lättkränkta gubbar kan behöva. :)

David Stadig, Göteborg - måndag 13 augusti 2018 kl 10.39
Mitt första inlägg här på några år. Håller definitivt med Glenn och Jonas C om väldigt mycket. Våra förväntningar var för höga innan säsong. Vi ser att klubben har tappat konkurrenskraft i några år (så sent som 2014 hade vi en trupp för toppen). Det som framförallt hänt är att vi gått fel med en hel del långa kontrakt och är fast i en hög kostnadsbild sett till att matchdagsintäkter och sponsorintäkter har svårt att öka när det sportsliga inte håller den rent hysteriskt höga nivå som vi vänjde oss vid i perioden 2005 till 2014.

Det finns inte utrymme att förstärka när de spelare som vi redan försökt förstärka med och behålla är kvar. Tittar man på toppen de senaste åren är det ju tydligt att MFF och AIK i kraft av sina överlägsna ekonomiska resurser stabiliserat sig i toppen och i sin tur fått några av de klubbar som besitter stor potential i höga matchdagsintäkter och välanpassade arenor att titta på modeller för att maximera det sportsliga mer långsiktigt (Djurgården och Hammarby). AIK, DIF och Hammarby var under perioderna 2005-2015 gravt misskötta och hade väldigt svårt med kortsiktiga sportsliga och ekonomiska ledningar. Lite där Prioritet finans befinner sig nu minus deras lök på laxen i det ok historien som jätteklubb är.

Detta innebär att stjärnorna måste stå helt rätt och alla beslut som tas måste vara perfekta för att vi ska kunna konkurrera. Just nu är Peking och ÖFK där. Det är rimligt att tro att detta inte kommer att hålla i sig. Även klubbar med klart bättre handlingsutrymme än vi just nu har, bästa exemplet är väl BK Häcken, kan inte konkurrera sportsligt.

Det jag inte riktigt håller med om i Glenns argumentation är nivån på haveriet i truppbygget. Förra årets serie var märklig. Vi gjorde en katastrofal säsong och det blev uppenbart att det enda som fungerade var Lundevall och Jebalis poängproduktion. Detta sminkades över av en poängmässigt ok period som till slut gav en åttondeplats. Tabellen ljuger aldrig efter 30 omgångar, men sanning att säga var fjolåret ett enormt svagt år för allsvenskan där ett MFF som inte fick mycket att stämma sprang ifrån tidigt och våra mittenkonkurrenter alla krisade samtidigt. Vi hade mitt i detta seriens kollektivt sämsta försvarsspel men lyckades bärga en åttondeplats.

Jimmys fokus har varit ganska tydligt: ett mer varierat presspel med mer defensivt fokus för våra offensiva spelare, mindre risktagande i uppspelsfas och fler spelare positionellt centralt för att bygga ett kollektivt starkt försvarsspel som en bas för framgång. Filosofiskt är jag personligen lite mer offensivt lagd, men jag förstår verkligen den idén och den kan mycket väl vara långsiktigt rätt.

Här kommer jag till det jag inte håller med Glenn om:
1. Vi ligger för långt ner i tabellen sett till de lag vi har framför oss och deras truppkvalitet. (Sundsvall, Kalmar, Örebro och Blåvitt har 2018 sämre trupper än IFE)
2. Anfallsspelet skulle kunna se bättre ut med mer speed, något som inte maximerats vid laguttagning.
3. Även om vi är överens om att förra året var illa, och att detta så klart inte berodde på enbart Haglund utan mycket på den kvaliteten på spelare vi har, så borde vi se en större utveckling efter mer än 20 matcher med Jimmy.

Sammanfattningsvis:

1. Jag tror att vi fixar det här och avancerar någon placering när spelschemat lättar lite framåt september.

2. Första halvan är långt ifrån godkänd. Säsongen i stort kommer inte heller att vara det.

3. Kommunikationen från klubben har förbättrats i år, viktigt att så fortsätter för att långsiktigt bygga en kultur kring IFE som bygger mindre på resultat och mer på långsiktig stolthet kring klubbens kärnvärden. Här behöver också Jimmy inkluderas och ta ett ansvar för att bli mer tillgänglig för media och direkt och indirekt supportar. Han måste samarbeta mer.

4. Man ska verkligen inte underskatta svårigheterna att konkurrera utan ekonomin hundra procent på plats inom fotbollen. Om vi kollar fotbollens topp 10 största ligor under säsongen 2017-18 så vann enbart en klubb som inte är den ligans mest förmögna klubb. Och det var FC Barcelona (i den ligan vann ju den mest förmögna i stället Champions league). Elfsborgs stora chans i detta sammanhang hade varit att 2007 eller 2013 kvalificera sig för Champions League eller att flera år än de två knipa en plats i Europa League.
Klubben satsade hårt på att ge sina tränare bästa möjlighet att göra det genom att låta dem investera tungt och förlänga kontrakt med spelare de ville behålla. Det här gav mycket, sportslig framgång i 10 år och fantastiska minnen, men är grunden till den baksmälla vi nu ser med långa kontrakt till lite för många äldre spelare. Kanske hade en sportchefsroll gjort detta problem lite mindre. Personligen är jag lite svag för den modellen i stället för managerrollen vi har.

5. Konkurrera ekonomiskt utan europaspel på begränsad marknad kräver stora spelarförsäljningar. Stora försäljningar kräver fortsatt och ökad satsning på akademin och rätt köp av de riktigt unga spelarna och att dessa får mycket speltid tidigt. Den modellen måste vi jobba än mer med.

Min personliga reflektion är också hur lätt man som supporter har att tappa perspektiv. Vi upplevde så mycket framgång under de 10 åren när vi stod på toppen att även små motgångar i sammanhanget sågs som katastrofer. Man märkte också att de på marginalen droppade av ganska snabbt efter de största framgångsåren redan efter någon liten motgång och att det blev ganska bortskämt. EL-kval sågs som något givet (jag går och kollar nästa omgång då motståndet nog blir sexigare). NU är det motigt på riktigt. Vi får bita ihop, jobba hårdare och köra på.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 13 augusti 2018 kl 10.54
Jonas Claeeson slår huvudet på spiken när han undrar om alla som vill byta tränare och klubbledning är medlemmar i IF Elfsborg.

Engagera er, skriv motioner, gå på medlemsmöten och årsmötet. Lägg konkreta förslag och inte bara gnäll.

Självklart får var och en tycka och skriva som han vill på VG, men tydligen får man inte efterlysa konstuktiva tankar för då är man Stasi. Suck.

Jag tycker att Elfsborg igår gjorde en överlag bra insats defensivt, men framåt går det trögare.

Ska bli kul att se om denne Chinedu Obasi är fågel, fisk eller mittemellan.

Han har ju inte spelat en A-lagsmatch sedan han lämnade AIK ifjol. Han verkar bara ha spelat tre matcher för Boltons U23-lag där han gjorde två mål. Varför han inte fick spela mer framgår inte.

Att Nigerianen tidigare har spelat bra och gjort mål vet vi, men hur är formen idag?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 10.58
Skönt David! Äntligen någon som argumenterar utan att bara skriva "det är dåligt" utan argument.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 11.11
Svar till David.

1. Jag håller med att vi ligger bakom lag som har sämre trupper än oss. Men där tycker jag mycket handlar om vilka matcher vi har spelat. Just lagen du nämner är lagen vi ska jämföra oss med, och det där är lag jag hoppas vi kan ta poäng mot i höst. Jag själv har räknat in att vi ska ta 16 poäng i höst, och då har jag max räknat med kryss mot flera av lagen du har radat upp. Så det är upp till bevis om vi är bättre där, och då får vi se facit i november om vår trupp och tabellplacering är bättre än dessa lag.

2. Speed och löpstyrka är det som har saknats, så jag är glad över värvningarna då jag tycker detta är egenskaper som finns i dessa spelare. Men det är ju ett lotteri om spelarna infriar det. Vårt största problem är fortsatt innermittfält där vi absolut inte har speed och löpstyrka. När vi kör fast med spelet behöver vi försöka nå djupledsalternativ för att skapa ytor på annat håll.

3. Här är ju den punkt där jag provocerar mest. För jag ser ju en utveckling, då vi har ett mycket mer stabilare spel i år. Vårt försvarsspel ger oss en grund att bygga på. Det har varit på bekostnad av vårt anfallspel, helt klart. Men sju uddamålsförluster där marginalerna grinar oss i ansiktet är det som gör att resultaten är sämre än ifjol. Jag har större tilltro till flera av spelarna i år än förra året.


Peter Olsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 12.23
Elfsborgssupporters tålamod är inte mycket att hänga i granen, allt var bättre förr. Jag minns själv en underbar frispark borta mot Oddevold. Det var bra då.. I division 1 södra.. Nej, jag skall inte förlöjliga saker, men vi är i den situation vi är, den är trist - såklart. Men ta en ordentlig titt på vår trupp och se hur många av våra spelare som hade platsat i någon av topp5-klubbarnas startelvor, ni lär inte hitta speciellt många.

Sen att vi inte gör mål, det är oerhört besvärande såklart, men jag hade redan ställt in mig på att det här året enbart är till för att Thelin skall komma igång med något nytt. Han har reparerat det fullständiga försvarshaveriet som fanns förra året (bortsett ifrån Häckenmatchen, men det får fasen Ishi och Gojani ta på sig). Vi har släppt in 22 mål, men är redan klara med både AIK och Östersund. Vi kommer klättra.

2 önskemål har jag.
1. Till nästa säsong spetsar vi en bra defensiv, med att även våga anfall ordentligt.

2. Peta Gojani!

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 12.38
Jag önskar ett mer stabilt innermittfält, där vi kanske kan behöva värva även fast det är skrattretande sett till innermittfältarna vi har tagit in. Vi behöver också tänka mer långsiktigt i vilken spelare vi vill ha på topp, då jag enbart ser Obasi som ett kortsiktigt försök till att få igång anfallspositionen.

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 13 augusti 2018 kl 12.51
Ett svenskt landslag som vinner gruppen i VM. Ett Elfsborg som ligger efter ica i tabellen. Vad säger det oss?

Jo, att allt kan hända i idrott!


Erik Nilsson, Linköping - måndag 13 augusti 2018 kl 13.03
Ett problem är ju att uddamålsförlusterna ger sken av att det varit jämna matcher. Men de har ju tyvärr inte varit det.

Från det första mål vi släppt in (som i flera matcher varit tidigt) och framåt har vi inte producerat något av värde och motståndarna har lugnt kunnat promenera hem segrarna. Undantaget var väl möjligen hemmamatchen mot ÖFK, men då fick vi ju istället en 0-2 förlust.

Vårt försvarsspel har varit bra, men helt enkelt inte tillräckligt bra. Om anfallsspelet är så dåligt som det är nu då måste ju helt enkelt försvarsspelet vara prickfritt för att vi ska ta poäng.

Så framåt då? In med Obasi på topp, spela Kaib. Ge nuvarande innermittfält nån chans till, jag tyckte ändå Ishi centralt såg bra ut och Holmén har lite djupled i sig och lite bollvinnare, två egenskaper vi behöver. DG måste spela och på vänsterkanten är det vidöppet - skulle inte ha något emot att ge Boysen chansen där tidigt för att veta var vi har honom.


Erik Nilsson, Linköping - måndag 13 augusti 2018 kl 13.07
Vad tycker ni förresten om Manns kontra Holst på högerbacken?

Tyckte båda gjorde ganska bra ifrån sig men jag vill gärna ha in Kaib igen på vänstersidan.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 13.16
Erik,
Jag håller med dig kring spelarna du tar upp. Ishi och Sampa centralt tycker jag är det bästa vi kan ha där ihop med Gojani. Även om det är en svaghet för oss just nu. Igår ledde dock Ishi laget på ett fint sätt. Jag blev glad av att se det kommando han ville ta.

Manns kan inte spela vänsterkant, då han blir onaturlig i sitt sätt att leverera framåt. Flera gånger stannade spelet upp på honom samtidigt som DG fick mindre bollar att jobba med.

Manns och Holst är hugget som stucket i min värld. Har sett för lite av båda den senaste perioden.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 13 augusti 2018 kl 17.04
Kaib ska spela vänsterback. Tycker Holst bör få en ny chans som högerback. Tyckte han gjorde det bra med tanke på att han ju knappt hunnit packa upp resväskan.

Tur att Kevin kan ge order.

Ska bli intressant att se om de båda andra nyförvärven får starta mot Norrköping.


Kent Carlsson, Sandhult - måndag 13 augusti 2018 kl 18.10
Jag har de senaste dagarna fått fem telefonsamtal/sms från personer som tycker att VG debatt domineras av ett fåtal och att de flesta inläggen går ut på att förhålla sig till detta fåtal.

Den som till äventyrs inte håller med utan är kritisk blir i värsta fall hånad och därmed nedtystad. Detta är ju en form av härskarteknik som används för att utöva makt.

De som tog kontakt med mig berömde mig för att jag vågade vara kritisk och stå emot skallet. Jag har alltid trott på den demokratiska människan och det fria ordet som ett överlägset sätt att förhålla sig till omvärlden i stort och smått.

Skall man ha ett läsvärt och intressant debattforum så måste olika åsikter få brytas emot varandra annars förlorar ju forumet sitt syfte och ställning .

Avslutningsvis vill jag förmedla ett råd som jag fick under 70 talet då jag ibland skrev artiklar i några tidningar. På deras manuspapper stod texten "skriv kortfattat" inget dumt råd om man skriver för att bli läst.


Per Magnusson, Bollebygd - måndag 13 augusti 2018 kl 18.53
Jag håller inte med Kent. Tycker det har varit väldigt bra debatt sista tiden med genomtänkta och konstruktiva inlägg. Så fortsätt med långa inlägg!

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 19.02
Kent, du jämförde skribenter med Stasi för att man inte har samma åsikt som dig. Sedan klagar du på för långa inlägg istället för att komma med argumentation.

Det är många debatter på VG som slutar såhär. Oftast debatterna som är mest engagerande. Det känns bra att det finns engagemang kring Elfsborg. I våras undrade jag vart allt engagemang hade tagit vägen!


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 13 augusti 2018 kl 19.29
Stasi här. Hoppas ni sköter er och har tagit emot direktiven över beteende här på forat!

Skämt åsido:Kent, du inser förhoppningsvis att du talar mot dig själv så det ryker nu? Att antyda att ett fåtal röster/skribenter tar över tolkningsföreträde och dikterar agendan för de andra är ju bara löjligt...

Kan det vara så att de som inte håller med om allt dravel som skrivs bara är bättre på att argumentera för sin sak/åsikt.

"Jag har mottagit flera sms och samtal..." På riktigt? Hahaha!!! Förresten, min pappa är starkare än din pappa....

Alltså, ni behöver inte hålla med mig om något av det jag skriver... Och ibland är det bara så kul att peta lite på getingboet, liksom bara för att man kan....

Så där. Då inväntar jag domen som den förste som blir bannad från vigule.se


Kent Carlsson, Sandhult - måndag 13 augusti 2018 kl 19.47
Militäriskt rytande i en debatt är en härskarteknik som för mina tankar till Stasi.

Jag klagade inte på långa inlägg, jag vidarebefordrade ett råd jag fått av tidningsredaktioner.


Magnus Andersson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 20.11
Kent, jag vet att de som skriver ganska mycket nu tillhör kategorin som alltid går på matcherna och alltid står bakom laget i både med och motgång samt har en enorm lidelse för Elfsborg. Kan vara bra för dig och veta. Jag anser att alla dessa har rätt att framföra sina åsikter utan att bli kallad Stasi.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 13 augusti 2018 kl 20.13
Det är väl många år sedan debatten varit så livlig på VG. Det tycker jag är jättebra.

Kent>> Vem har försökt tysta eller håna dig? Ingen så vitt jag vet. Några har dock efterlyst argument från din sida.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 20.22
Intressant att se ytorna som Peking släpper i sitt försvarsspel. Dom går självklart framåt på hemmaplan. Men spelare som Jesper Karlsson och Daniel Gustavsson kan hitta ytor att löpa in i på söndag.

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 13 augusti 2018 kl 20.48
Hånets främsta offer är väl CvZ, han blev ju hånad senast idag på morgonen.
Det verkar ju nästan som han gett upp och slutat skriva på VG.
Risken finns ju att flera ger upp som skribenter och läsare av VG.
För övrigt tror jag att vi besegrar Norrköping, vi har under senare år haft lätt för Peking.
I denna del delar jag Glenns uppfattning vi måste spela med mera speed och i den bilden passar Jesper och DG. Men vi måste alltid spela med mera speed och bättre bolltempo för att kunna straffa motståndarna

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 13 augusti 2018 kl 20.51
Kent, för sjutton, skriv vad du tycker om Elfsborg i stället för sånt där. Debatten är ju livligare nu än på många år, vilket är jättekul. Det absolut enda som krävs för att skriva här är att du kan ta ett motargument utan att sura ihop.

Som jag skrev för några dagar sedan: "Det har aldrig existerat två fotbollssupportrar som har samma åsikt, men vad gör det?" Ett forum är till för att åsikter ska brytas mot varandra - så skriv vad du tycker men var beredd på att andra (till exempel jag) inte håller med dig! Vi ses på Arenan på söndag, där vi tillsammans hejar på pojkarna i de gula tröjorna - och så fortsätter vi att käbbla på VG efter det!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 20.55
Horn verkar på väg till Sarpsborg. Dessutom verkar vi få pengar för honom. GALET!

Peter Wiberg, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 21.41
Om det blir aktuellt med ett tränarbyte och om tiden är den rätta så kan jag tänka mig att bli manager för IF Elfsborg.

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 13 augusti 2018 kl 21.42
Det blev ju en rejäl urblåsare av mitt inlägg.Jag står för det jag skriver sedan får andra ha åsikter om de tycker det är bra eller dåligt de har ju sin fulla rätt att tycka vad de vill. Möjligen, men jag skall säga att jag inte är helt säker, så kan det ibland ha sina poänger med ett rejält tvärdrag.

Jag har den 7 aug och den 9 aug skrivit om hur jag anser att vi skall spela och vilka detaljer som jag tycker är viktiga. Jag tänker inte upprepa detta, är det någon som till äventyrs är intresserad kan de ju gå tillbaka och kolla.


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 13 augusti 2018 kl 21.56
Vi fick betalt för Horn? Stefan är ett GENI!!!

Magnus Andersson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 21.58
Kent, alla har rätt och skriva vad de vill säger du. Jättebra, då tycker vi lika. Ändå recenserar du gladeligen andra vad de bör och inte bör skriva så det blir ju lite konstigt. Jag har inget som helt personligt mot CvZ, tycker han är ganska kul för det mesta, även om jag ofta tycker annorlunda, men någon duvunge är han verkligen inte. Han brukar gå på andra skribenter ganska hårt och då får man tåla leken kan jag tycka. Nu orkar jag nog inte med mer diskussion om diskussionen så nu kanske vi kan fortsätta och diskutera Elfsborg. Kan vi vara överens om det?

Peter Olsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 22.06
Vart har ni sett uppgifter om att Elfsborg fått betalt? Det står endast att han skall till Norge.. Ingenstans har jag läst något om betalning. Kan nästan tänka mig att Elfsborg släpper honom för att slippa en dyr lönepost.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 22.13
Peter,
VG skriver om att flera klubbar var med i kampen. Lät som budgivning. Men du har en poäng, för det betyder inte pengar in.

Conny Johansson, Brämhult - måndag 13 augusti 2018 kl 22.19
Jörgen Horn är värderad till 3,500,000:- . Vore bra om man kunde få hälften .

Gert Rehn, Göteborg - måndag 13 augusti 2018 kl 22.21
Glenn. För min del är det självklart att Frick, när han väl inte är skadad, är vår förste anfallare. Men han kan inte vara själv där som han nästan alltid är, det måste finnas någon mer som kan hjälpa honom när han antingen skarvar vidare bollen eller tar fast den. Stundtals var Ishzaki där mot AIK, min förhoppning är att Obasi kan vara vara den som går in där under hösten. Men jag är tveksam till Obasis form eftersom han inte spelat nästan någonting under året, men jag hoppas. Då blir det två anfallare och det har jag förstått inte ingår i Thelins upplägg. Och då är det Frick som får min röst.

Var det bara jag som tyckte att Holst bara joggade tillbaka vid AIK:s mål? Han var bredvid Goitom när anfallet startade vid mittplan, men eftersom han inte gjorde hemjobbet var han minst 2-3 meter efter vid straffområdet. Jag tycker att det var hans mål.

Till alla VG-skribenter. Mycket intressant och bra debatt just nu och mycket roligt att några av er som inte skrivit på ett tag har återkommit. För övrigt håller jag fortfarande med Claes om att man tränar alldeles för lite gemensam fotboll i Elfsborg/Sverige. Lade märke till att Häckens unge Irandust uttalade sig efter matcherna mot Leipzig att han var närmast chockad av hur mycket motståndarna orkade springa och hur rörliga de var. Själv förstod han att han måste börja träna mer.


Stefan Carlsson, Vårgårda - måndag 13 augusti 2018 kl 22.22
Glenn, vilken av Stasi-skribenterna på VG har skrivit att flera klubbar var med i kampen?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 22.26
Hehe Stefan,

Det var norska VG. Dom styrs av KGB. Det vet man ju. ;)


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 22.30
Gert,
Jag gillar också Frick och hans rivighet. Men ser ett problem att idag bygga långsiktigt kring honom pga skador. Inför säsongen var jag glasklar i min åsikt att man kunde bygga runt honom, men nu är jag desto mer osäker. En stor favoritspelare annars.

Gällande det där med flera anfallare. Min förhoppning är att vi kommer upp med laget. För med denna spelmodell ihop med ett fungerande presspel kan vara 4-3-3 med speed i anfallsspelet. Vi är mil ifrån det, men bara på en vecka har vi bättre spets på viktiga positioner.


Stefan Carlsson, Vårgårda - måndag 13 augusti 2018 kl 22.32
Av Kalle Björklund?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 22.41
Stefan Carlsson har en formtopp för tillfället. Hoppas Elfsborg inspireras av den till söndag. Pekings anfallsspel kändes lite tandlöst i avslutslägen och det finns ytor bakåt. Vi grisar till oss 1-0 där. :)

Stefan Carlsson, Vårgårda - måndag 13 augusti 2018 kl 22.55
Skämt åsido så tycker jag också att den som spelar ensam anfallare i Elfsborg, oavsett om det varit Jebali, Prodell eller Frick, ofta har en oerhört otacksam roll där man blir nästan övergiven av övriga laget när bollen spelas upp. Elfsborg ligger ofta väldigt lågt, vilket å ena sidan är begripligt efter förra säsongens många baklängesmål, men å andra sidan måste flera spelare då flytta upp snabbare när vi får tag i bollen. Annars har bollinnehavaren knappt några alternativ framåt, och därmed hamnar bollen ofta i backlinjen och det går så långsamt att motståndarna enkelt hinner samla sig.

Det är något jag tycker mig ha sett i flera år. När Elfsborg vinner bollen pressar motståndaren högt så att bollen hamnar i vår backlinje eller hos målvakten. Men när Elfsborg tappar bollen kan motståndaren alltför ofta spela sig fram snabbare med mer rörliga spelare. Tydligen förmår inte vi med samma press tvinga motståndarna att spela bakåt istället.

Vilket leder mig in på frågan om löpkapacitet och -vilja. Internationellt kan man ofta se löpstatistik i TV efter matcherna, men inte i Allsvenskan vad jag sett (vet någon om man kan hitta sådan statistik någonstans?). Springer Elfsborg för lite eller kanske inte lika smart som andra lag? Och i så fall varför? Kanske har Claes en poäng vad gäller träningsmängden? Jag vet inte, men för mig värt att analysera.


Peter Olsson, Borås - måndag 13 augusti 2018 kl 23.48
Det gjordes ju en satsning av Aftonbladet för ett antal år sedan, där de mätta löpsträcka på varje enskild spelare.. Tror de satte upp ett gäng kameror på varje arena.. Blev väl för dyrt kan man tänka.

Anders Täreby, Steninge - tisdag 14 augusti 2018 kl 0.30
Många bra reflektioner ovh inlägg för tillfället! Jag älskar långa konstruktiva inlägg, och handlar det om nya infallsvinklar/åsikter så får man försöka ta in och bedöma även om man inte håller med. Kul att det hettar till lite, och intressant att vissa som har mycket bestämda åsikter och säger sig respektera andras uppfattningar blir så kränkta av att någon annan ifrågasätter dem att de överväger att sluta skriva. Det där med lättkränktheten är tidstypiskt. Lite förvånande dock att de mest lättkränkta synes vara hyfsat seniora.

Ser dock likheter mellan VG:s metadebatt och årets Elfsborg som mest pratar om hur de ska spela i stället för att bara spela. Ut och kör! Jag tyckte mig se positiva tendenser med Frick och Ishi mot AIK och tror laget kan lyfta om spelarna vågade spela utan att vara så oroliga över om nästa aktion passar in i vad Jimmy sa innan matchen... Mot AIK var dock de tekniska felen alldeles för många tyvärr, vilket säkert följer med det låga självförtroendet just nu. Om vi tappar bollen så lätt så som mot AIK så är det omöjligt att få igång ett ordnat eget spel.


Magnus Andersson, Borås - tisdag 14 augusti 2018 kl 6.03
Att Horn är på väg bort har väl hängt i luften länge och är ju inte så konstigt. Det har aldrig känts som att han hamnade rätt i Elfsborg och en fet lön på det gör ju att Elfsborg vill sälja. Dock blir jag lite orolig kring bredden i mittförsvaret. Det är bara tre renodlade mittbackar i truppen varav Jon är skadebenägen. Så vi får verkligen hoppas att Nilsson och Dresevic inte sliter av något ledband.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 14 augusti 2018 kl 6.26
Underifrån har vi tre bra mittbackstalanger. Gustav Henriksson, Filip Schyberg och Tim Stålheden. Jag hoppas vi har tålamod med försvararna vi har, för jag tror det kan bli båda billigare och bättre än eventuella värvningar.

Jag tycker förövrigt det är rätt coolt att en kille ifrån Norrby har konkurrerat ut en dyr norrman med landskamper på CVt.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 14 augusti 2018 kl 8.06
Anders Täreby,
Jag tror mycket ligger i det du säger. Spelarna behöver släppa loss och och sluta låsa sig själva. Nu vet jag inte hur Thelin tänker, men Peter Wettergren och Janne Andersson pratade mycket om det inför VM. Det bästa anfallsspelet är det som inte är planerat. När spelarnas egen kreativitet flödar och släpps loss kan man hitta anfallsvägar oavsett hur man gör.

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 14 augusti 2018 kl 9.30
Att spela med bara en anfallare är över huvud taget en en rätt konstig idé tycker jag, men vi har ju för det mesta kört med det i över ett decennium nu. Och det har ju oftast gått bra. Men det kräver mycket av laget. När vi har varit som bäst har i praktiken halva laget eller mer öst på framåt, och vi har haft mittfältare som gjort sju, åtta mål (t ex de unga versionerna av Anders Svensson, Stefan Ishizaki och Samuel Holmén). Med en sådan trupp spelar det nästan ingen roll om man spelar med en eller två eller tre anfallare - det finns ändå så många skickliga och offensivt lagda spelare att det blir anfallsfotboll i vilket fall som helst.

Men med dagens trupp, med spelare av klart lägre kaliber, erövrar vi bollen djupt nere i eget försvar och sedan försöker vi långsamt, långsamt spela oss igenom ett samlat motståndarlag. Vilket är omöjligt. Eller alternativet med en långboll mot en ensam forward som ska försöka hålla bollen i en kvart tills resten av laget har flyttat upp - lika omöjligt det. Vi får exakt det vi ser nu: ett lag som har hygglig koll bakåt (antalet insläppta mål är okej) men som inte kan göra något framåt.

Jag inser att jag mest upprepar vad andra har skrivit ... nåja, det funkar som terapi i alla fall!


Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 14 augusti 2018 kl 10.47
Ni som har kontaktat Kent C med synpunkter på debatten är - som alla elfsborgare, gula, gulsvarta, gulingar och guliganer - välkomna att skriva här på VG. Om ni inte redan är skribenter är det lätt att bli, se länk i marginalen.

Välkomna!


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 14 augusti 2018 kl 10.47
Glenn>> Vad jag fattade av Thelin och spelarna när de var på besök på min hemmaplan, så var tanken med spelmetoden de övade in just detta att släppa loss kreativiten.

Tyvärr har väl bara jag och Dellton här på VG plus cirka 150 andra gula på plats fått se det i praktiken. Detta i framför allt andra halvlek mot Brann, då var det just ett sådant spel.

Förlåt att jag ältar om den matchen, men faktum är att just då och där fungerade det.

Tyvärr har vi sedan dess bara fått se mycket få och korta glimtar av detta i Allsvenskan.

Som många påpekat så går det för långsamt i uppspelsfasen och när vi då även tappar bollen så har motståndarna ofta utnyttjat detta med dödligt resultat. Tror att självförtroendet hos många är lågt just nu och det är inte det lättaste att bota.

Förhoppningsvis kan de tre nyförvärven göra skillnad, låt oss hoppas på det.

Tillväxten bland mittbackar verkar bra. Tim Stålheden imponerade stort på mig i de två matcher jag såg honom spela i Gothia Cup.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 14 augusti 2018 kl 17.10
Det där är en trend bland nya tränargenerationer. Man vill inte sätta för hårda riktlinjer i anfallsspel. Då slipper man förstöra kreativitet, samtidigt som man blir mindre lättläst. Uppspel brukar dock styras mer noggrant. Där har vi varierat oss mycket. Vi inledde säsong med oerhört vågat kortpassningsspel i våras för att nu sist slå mer långt på chans.

Jag tycker alltid att bra lag med självförtroende lyckas bygga upp spel med kortpassningar i uppbyggnad. Det ger också ofta mer chans till att vila med boll.

Här har vi inte hittat rätt, vilket vi kommer behöva jobba på.


Magnus Andersson, Borås - tisdag 14 augusti 2018 kl 20.04
Givetvis kul att det finns unga mittbackar med potential. Men att hoppa in i svåra måstematcher för att rädda kontrakten kan att vara och begära för en ung spelare. Jag hade hoppas på att vi skulle hamna i ingemansland i tabellen och då kunna få en bra möjlighet att spela in yngre spelare.

Magnus Andersson, Borås - tisdag 14 augusti 2018 kl 20.06
Glömde och skriva att jag backar upp förslaget med Peter Wiberg som ny manager den dagen det kan bli aktuellt.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 15 augusti 2018 kl 6.56
För mig har alltid Peter Wiberg stått för en offensiv frejdig fotboll. Jag tror även att vi hade fått en lämpligare klädsel vid sidlinjen. Enligt mig är Tommy Söderberg den bäst klädda tränaren vi har sett i Sverige.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - onsdag 15 augusti 2018 kl 9.26
Jag tror nyförvärvet David Boysen kan bli en bra förstärkning. Enligt en intervju i BT är han en fotbollsnörd. Har koll på alla lag i både Allsvenskan och Superettan, både vad gäller tröjfärger, spelare, till och med om de är höger-eller vänsterfotade!

Tyvärr har han inte spelat på ett tag, men säger till BT att om han får träna några dagar är han redo. Varför inte?

Han har enligt mig helt rätt i syn analys av Elfsborg.

" – Det är en bra atmosfär, men jag ser också ett lag som trots att man spelar smart saknar lite fantasi. Det beror inte på kvaliteten hos spelarna i laget utan mer att det saknas glöd och självförtroende. Jag försöker bara vara mig själv och bidra med min uppgift. Att hitta offensiva lösningar, att göra assist och mål, säger han."

Någon som har koll på killen, Glenn exempelvis?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 15 augusti 2018 kl 10.27
Inte en aning gällande Boysen. Men jag fick ju föraningar om att det skulle komma in en annan spelare än Vega, vilket jag också skrev på nummer8.se. Det enda jag hörde då var att vi skulle få in en klasspelare med förflutet i Bröndby. När allt stämde för honom i Lyngby så verkade han vara oerhört bra.

Jag är ju mer spänd på Boysen än Obasi. För mig ska Obasi bara leverera oavsett vad, och där kommer inte tålamod finnas alls. Han själv verkar ha den approachen och den kostnad han verkar kräva gör att man bör ha sådana förväntningar. Obasis girighet gör att han inte spelar i AIK idag.

Att Boysen och Holst kommer in samtidigt och är vänner gör också att jag tror mer på denna danskduo än tidigare danskar. Men å andra sidan, Mikkel Bekkmann och KSE är ju bästa vänner sedan lång tid tillbaka.


Erik Nilsson, Linköping - onsdag 15 augusti 2018 kl 10.41
T.ex. david boysen highlights

Ser ut att ha liknande egenskaper som Lundevall. Teknisk på små ytor. I videon verkar han spela ungefär lika mycket på höger som på vänster kant.


Eric Sjölin, Borås - torsdag 16 augusti 2018 kl 9.05
Supporterinfo för dig som ska stötta IF Elfsborg i Motala nästa vecka. Läs mer på länken

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - torsdag 16 augusti 2018 kl 10.45
Bortsett från löparbanorna är det en ganska trevlig stadion i Motala. Studerade utanför Motala 90/91 och passade då på att se ett lokalderby mot Mjölby.

Några tusen på plats, men någon större stämning var det inte. Folk applåderade lite artigt. Tror inte jag hörde en enda hejaramsa.

Gratis är ju som bekant gott, men eftersom resan blir något dyr för mig, så undrar jag om matchen kommer att visas på eller sändas på annat vis, någon som vet?


Lars Alexandersson, Linköping - torsdag 16 augusti 2018 kl 10.53
Jösses, fri entré och bortaklacken på långsidan under tak. Snällt värre av Motala. Men är det gul tröja eller bar överkropp som gäller, med tanke på bilden i artikeln Eric länkade till?

Redaktör'n, som är synnerligen nöjd med cuplottningen - inte sedan 1998 (mot Sylvia, då ett topplag i gamla divison 1 södra, seger med 3-1) har jag haft så nära till en cupmatch med di gule.


Eric Sjölin, Borås - torsdag 16 augusti 2018 kl 14.50
Lars>> Vi kan säga att vi utgår ifrån gul tröja så får väderlek och sinnesstämning avgöra resten.

Hoppas på bra uppslutning bland alla Elfsborgare nu på söndag. Viktig match på arenan mot Norrköping.

Per Magnusson, Bollebygd - fredag 17 augusti 2018 kl 14.30
David Boysen om varför han valde Elfsborg: Därför blev det Elfsborg – ”Sett över 200 timmar video med mig"

Gert Björnalm, Borås - fredag 17 augusti 2018 kl 17.56
Vilken fantastisk liv det har blivit i debatten. För min del har jag inte hunnit med att läsa på en vecka eller så, man hamnar lite efter, men härligt ändå. Men vill ändå kommentera nåt som inte är helt färskt...

1/ Jag har de senaste dagarna fått fem telefonsamtal/sms från personer som tycker att VG debatt domineras av ett fåtal och att de flesta inläggen går ut på att förhålla sig till detta fåtal. Den som till äventyrs inte håller med utan är kritisk blir i värsta fall hånad och därmed nedtystad. Detta är ju en form av härskarteknik som används för att utöva makt. (Kent Carlsson)

Jag kan till viss del hålla med om den första delen, dvs att några dominerar och många inlägg är repliker till detta. Men däremot ser inte jag det som negativt eftersom dessa inlägg oftast är sakliga och intressanta och har tillfört något nytt i diskussionen. Äntligen. Således tänker även jag mest förhålla mig till samma personers inlägg... Och skriva ett långt inlägg... När det gäller Kents andra del (om hån etc) så tycker jag att den är överdriven, men inte helt osann bara för det (se även punkt 3 nedan).

2/ Äntligen är David Stadig tillbaka! Du har varit saknad. Fortsätt skriv.

3/ Alla ni som ropade på Haglunds avgång ifjol och som ropar på Thelins avgång i år. När ska ni vakna? Vad vill ni? IF Elfsborg behöver ert stöd och just nu har vi en dålig trupp som ni i 47 raka matcher har trott vara bra. När ska ni ändra förväntningar? Efter 47 nya matcher och ännu en ny tränare för tre nya miljoner? VI ÄR INTE ETT TOPPLAG. VI HAR INTE VARIT DET SEDAN 2014. VI HAR INTE TRUPP TILL DET (hopklippt från flera inlägg av Glenn HG).

Det är inte fakta att Elfsborg har en dålig trupp, det är en åsikt. Jag håller inte med, och jag och flera med mig är i vår fulla rätt att diskutera och argumentera kring detta. Det betyder inte att jag inte stöder laget. Jag går fortsatt på matcher, hejar fortfarande på laget, ropar inget negativt på matcherna, men VG är ett diskussionsforum. Du ifrågasätter truppens kvalité, jag ifrågasätter Thelins kvalité. Båda fortsätter vi att diskutera och argumentera, och båda fortsätter vi att hålla på klubben i våra hjärtan.

4/ Jag tror förövrigt att Sveriges bästa sportchef heter Stefan Andreasson. Problemet är bara det att han är klubbchef för tillfället. (Glenn HG)

Jag håller med. Jag tror att Stefan var väldigt bra på detta, och är generellt tveksam till manager-tanken. Med en manager i rollen så blir det lätt problem om denne lämnar och nya tankar ska in, dvs det blir lätt ryckigt och kortsiktigt. Och managern vill ha resultat direkt och värvar hellre spelare som är bra direkt men inte nödvändigtvis är bra i längden (då kanske managern ändå inte ansvarar för laget). Dessutom blir det lättare så att denne får sina favoriter. Inte så att jag tror att det påverkar, men man kan ändå undra varför Holst startade direkt (trots endast några få träningar), varför Manns (som var Thelins spelare för något år sen) petade Kaib och varför Gojani alltid går före Simon O. Nu kan det förstås bero på allt från kvalité, dagsform, rotation, motstånd etc så än ska jag inte påstå något sådant, bara att det rent generellt med en manager istället för en sportchef kan vara en risk.


Roger Ohlsson, Fristad - fredag 17 augusti 2018 kl 20.20
Inget gynnsamt resultat just nu i dagens allsvenska match, oroväckande kan jag tycka ......

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 17 augusti 2018 kl 22.21
Gert, det andra inlägget är skrivet direkt efter match när de flesta skribenterna härinne enbart skriver "Thelin är dålig" utan att argumentera för sin sak. Det inlägget fick också David Stadig att skriva igen, vilket är ett inlägg jag tyckte förde debatt åt rätt håll. Många vill gärna skriva att jag har fel i mycket utan att argumentera. Det är jag van vid, men vid matcher är VG och de flesta andra Elfsborgsforum annorlunda.

På flera ställen läser jag om hur dålig Thelin är. Framförallt läser jag hur svår spelidé är. Jag har svårt att förstå vad folk menar med att Thelin är dålig? Och vad i hans spelidé är så svårt? Jag ser det mest som ett bevis på att många supportrar mest kräver vinster utan att sätta krav och önskemål kring annat. Läste man samma skribenter ifjol så handlade mycket om ett obefintligt försvarsspel. I år har vi satt många ramar och skapat förutsättningar för ett presspel som för oss närmare stabila grund att kunna fasa in pusselbitar.

Artikeln som länkades upp kring Boysen här idag är den största anledningen till att jag tror på Thelin. Det är en noggrann tränare som sätter en idé i främsta rummet för att sen bygga över tid, vilket gör att jag räknar med sämre resultat under 2018 och 2019. Är det värt att åka ut för det undrar säkert många då? Och då tycker jag att frågan gällande Superettan ska vi inte diskutera i augusti när vi är inne i ett spelschema där vi har sju raka matcher mot topp 5-motstånd.

Gällande manager så har jag börjat notera att det arbetssättet börjar försvinna i Europa med. Fler vill ha sportchef i sina organisationer. Monchi i Roma, som precis lämnade Sevilla är det tydligaste exemplet som visar att Sportchef är hett i Europa igen. I Manchester United har man den senaste tiden sett en schism mellan klubbdirektören Ed Woodward och managern José Mourinho som belyser samma fråga i England, vilket också kommer göra frågan het i landet där managern har varit en självklarhet.


Magnus Andersson, Borås - lördag 18 augusti 2018 kl 9.59
Ja, intressant diskussion om manager eller sportchef är bästa modellen. Det finns ju olika fördelar med modellerna. Jag kommer ihåg att Anders Grönhagen när han var tränare (vilket förvisso är några år sen nu) hela tiden påpekade att han inte var delaktig i nyförvärv. Då blir det ju märkligt, en tränare måste ju tro på ett nyförvärv. Oavsett modell så måste ju tränare/manager/sportchef gå i takt.

Själv är jag måttligt förtjust i att det blir för många spelare ut och in under sommarfönstret, det blir lite för ofta en kortsiktigt och chansartat. Men den här gången tycker jag det var motiverat med spelare in och när jag ser hela pusslet med Jebali ut och tre nya in så är jag ändå försiktigt positiv.

Att Manns spelade mot just AIK borta berodde på att Thelin ville ha en tyngre spelare som kunde stå emot bättre än Kaib i defensiven. Men jag hoppas att Kaib är tillbaka imorgon som är rättvänd med sin fina vänsterfot och förstärker offensiven.


Johan Nilsson, Göteborg - lördag 18 augusti 2018 kl 10.42
Jörgen Lennartsson är ny tränare i Lilleström. GP skriver att Lilleströms sportchef "fått klartecken både från norske fotbollsikonen Ståle Solbakken och svenske tränaren Magnus Haglund" om att Lennartsson är rätt man som tränare.

Kul att märka att Haglund har ett gott namn i Norge. Och fint att de båda tränare som vi har sparkat på sistone hjälper varandra.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 18 augusti 2018 kl 11.23
Två ut och tre in i sommar är ingenting mot UD Las Palmas som åkte ur La Liga. Åtminstone 14 ut och 15 nya in i sommar.

Dessutom ännu ett tränarbyte, tror de hade fyra tränare säsongen 2017/18.

Hur det ska sluta vete fåglarna. Nu bryr jag mig inte, har mitt lag Real Sporting San José på tre minuters avstånd.

Är det någon som varit på några träningar i veckan och sett hur nyförvärven verkar och om det är troligt att någon av dem startar mot Norrköping imorgon.

Personligen är jag väldigt nyfiken på denne Boysen som verkar kunna bli en rejäl tillgång. Heja di Gule.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 18 augusti 2018 kl 13.43
Gustav Henriksson är med i truppen imorgon, då Jon är skadad igen. Nyförvärven är också med.

Roger Olsson, Borås - lördag 18 augusti 2018 kl 14.34
Jag har kollat på två träningar sedan AIK matchen. Obasi framstår som världsklass jämfört med våra andra anfallare. Han sätter i princip alla lägen han får. Återstår att se hur hans matchtempo är. Boysen och Holst är mer svårbedömda. Det har sett ut som att vi startar med 4-3-3 uppställning med D.G. Frick och Obasi på topp. Men vi får väl se imorgon om man vågar förändra spelsätt. Skulle inte förvånas om samtliga tre nyförvärv är med från start.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 18 augusti 2018 kl 15.18
Anfallsmässigt har vi velat spela 4-3-3 hela säsongen. Nu har vi spelarna!

Härligt! Tre riviga spelare med löpstyrka på topp låter oerhört spännande. Morgondagens match ser jag oerhört mycket fram emot.


Johan Nilsson, Göteborg - lördag 18 augusti 2018 kl 15.37
Roger O: Tack för träningsrapport!

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 18 augusti 2018 kl 16.50
Ja stort tack Roger A.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 18 augusti 2018 kl 17.44
Roger O ska det givetvis vara. Se stora A som betyg.

Göran Holtstrand, Borås - lördag 18 augusti 2018 kl 21.19
Tack för träningsrapporten Roger. BT skriver ju inte så mycket om läget med laget.

Claes Lindquist, Malmö - söndag 19 augusti 2018 kl 11.39
Har månne Thelin en helt ny insikt inför dagens match jämfört med tidigare under säsongen? Jimmy Thelin, manager i BT idag: ”Målen måste komma in, vi måste vinna matcher. Jag håller med och gillar hans omsvängning. Och, de nya spelarna kommer utan tvekan att tillföra energi och visa upp en högre nivå jämfört med resten av laget. De har ju bara varit i Thelins grepp i mindre än 2 veckor. Hoppas att deras aggerande smittar av sig på resten av laget och sätter press på prestationer och kreativitet.

Claes Lindquist, Malmö - söndag 19 augusti 2018 kl 11.43
Och Norrköping är ju faktiskt inne i en formsvacka. 2 poäng på de senaste tre matcherna. Så det är inte ett lag i toppform som vi möter, långtifrån.

Claes Lindquist, Malmö - söndag 19 augusti 2018 kl 12.06
Fast när jag läser Thelins kommentar inför matchen känns taktiken lite tunn. Ingenting om hur målen skall komma in och hur man skall vinna. Men man kanske har tränat extra hårt som i IFK Göteborg och lagt ner en hel timmes träning i veckan på det som inte funkar? GP skrev följande i tisdags: "Tio av tolv baklängesmål har efter uppehållet kommit på fasta situationer. Efter fadäsen mot Sirius lade IFK Göteborg under tisdagen ett helt träningspass på fasta situationer." Så nu är man experter, efter en hel timmes träning? Fotboll måste vara världens enklast och man lär sig väldigt snabbt tydligen.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 19 augusti 2018 kl 14.08
Två anfallare från start, det var ett tag sedan. Frick och Obasi.

Robert Lindh, Trollhättan - söndag 19 augusti 2018 kl 14.14
Skriver på Bertil Lindhs vägnar "Just nu sitter vi i en full bil på väg till Borås. Jag bedömdes som lämpligast förare efter gårdagens bröllop för min lillflicka och henne alfahanne. Under bröllopet så spelades Stå upp för Elfsborg samt Starkare än någonsin. Stort tack till Lasse Nilsson, Kevin och Anders Svensson som skickade videohälsningar. Väl mött på arenan!"

Fredrik von Knorring, Mölndal - söndag 19 augusti 2018 kl 14.35
Jag är lite förväntansfull.

Läs nya (från 19/8 kl 15.27) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!