VG debatt - inlägg sedan 8/12 kl 1.18


Lennart Odhström, Umeå - fredag 2 mars 2018 kl 14.47
Jag tror att IFE kan besegra Bajen, men hur stora är chanserna att Vasalund klarar oavgjort mot Makrillarna? 1 på 10 eller mindre?

Lars Alexandersson, Linköping - fredag 2 mars 2018 kl 14.53
Inte för att jag spelar själv, men Svenska spel har 1,12 på GAIS-seger ...

Lennart Odhström, Umeå - fredag 2 mars 2018 kl 16.03
Allt man behöver veta inför årsmötet finns nu på IF Elfsborgs hemsida, motioner, valberednings förslag, årsberättelse, allt.

Förlusten blev drygt fem miljoner kronor 2017, mindre än vad jag befarat.

Jag tycker, trots underskottet, att framtiden ser ljusare ut än ifjol vid samma tid.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 2 mars 2018 kl 16.29
Gais lär ju vinna sin match men seger mot Hammarby är ändå viktigt, annars kommer det att vara kris- och katastrofstämpel redan nu. Det blir ett jävla gnäll. Hammarbys försäsong är riktigt usel med bl a storstryk mot Frej. Låt det fortsätta så.

Jan Artursson, Borås - fredag 2 mars 2018 kl 17.06
Minus 5 miljoner trots spelarförsäljningar på 19 miljoner. Alltså hade vi ett rörelseresultat på - 24 miljoner? Är det rätt uppfattat? I så fall inget som får mig att tycka att framtiden ser ljus ut. BT skriver om 8 miljoner i ökade personalkostnader!? "Det kostar att sparka tränare" säger Bosse. Men 8 miljoner! Thelin anställdes väl inte förrän 2018 så det är väl i så fall i år som de extra kostnaderna kommer? Eller köpte man ut Haglund på ett bräde med ett avgångsvederlag?

Roland Dellton, Lerum - fredag 2 mars 2018 kl 18.30
Jan A- de ökade personalkostnaderna väcker frågor. Mian och Mance fanns redan i organisation då Haglund fick gå och kan väl inte ha kostat så mycket extra. Haglunds lön för 2017 fanns redan i budget, men är säkert en del av de ökade kostnaderna. Vi får hoppas på förklaring på årsmötet.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 2 mars 2018 kl 19.41
Hej gulingar! Under en månad har jag skrivit om Jimmy Thelin. Det blev en lång text med massa intressanta intervjuer. Läs texten på nummer8.se.

Lennart Odhström, Umeå - fredag 2 mars 2018 kl 20.43
När det gäller ökade personalkostnader står säkert Haglund för runt två miljoner för sitt kontrakt för 2018. En annan bidragande orsak är säkert värvningen av Holmén.

Ska bli intressant att se om någon ytterligare förklaring ges på årsmötet.

Det som är lite värre är att publikintäkterna minskade från 18,298 miljoner till 16,243.

Det är lätt att tappa åskådare, men svårare att vinna tillbaka, om nu inte Elfsborg raketstartar med segrar och massor med mål. Jag hoppas på det sistnämnda.


Per Magnusson, Göteborg - fredag 2 mars 2018 kl 21.42
Bra Glenn! Mycket intressant läsning.

Johan Nilsson, Göteborg - lördag 3 mars 2018 kl 21.59
Jan Artursson: Nej, så enkelt är det inte med bokföring. Jag är sannerligen inte ekonom men jag vet att en spelarförsäljning på 19 miljoner inte är samma sak som en intäkt på samma summa i årsredovisningen.

Hur mycket var spelaren värderad till i föregående års bokföring? Säg tio miljoner (bara som exempel!). Då har vi ett plus på nio mille. Från det ska du dra kostnader i samband med försäljningen: agenter, ersättning till moderklubben, kanske resor. I något skede måste du också betala skatt. Vad blir nettot i bokföringen? Kanske fem mille?

Obs! Räkna absolut inte det här som ett expertsvar! Jag vill bara visa att man inte kan räkna som du gjorde.

Ingen vill förstås se ett minus i bokföringen. Men det ingår i en elitklubbs verksamhet att köpa och sälja spelare, det är normalt. Sedan får man inte glömma att vi supportar på kostnaderna. När Claesson såldes ville vi ha hem Holmén - tja, det kostar. När resultaten uteblev ville vi ha bort Haglund - tja, det kostar. Dessa två kostnader räcker antagligen för att förklara förra årets minus.

På Ålgårdsläktaren har signaturen "Gammelguliganen" gjort en bra genomgång av IFE:s årsredovisning. Inlägget skrevs igår kl 18.48. För mig framstår han som vederhäftig.


Johan Nilsson, Göteborg - lördag 3 mars 2018 kl 22.06
... att vi supportrar *driver* på kostnaderna

ska det stå i näst sista stycket ovan!


Lennart Odhström, Umeå - lördag 3 mars 2018 kl 22.49
Än intressantare kommentar från Gammelguliganen kom 15:24:

"Minimikravet är att få ta del av föreningens årsredovisning och bokslut före media. Annars har inte styrelsen fullgjort sin informationsskyldighet mot medlemmarna enligt stadgarna. " Detta appropå att media hade tillgång till uppgifterna före medlemmarna.

Vi har ju en medlemstidning, använd den till att informera medlemmarna. Det är alltid lättare att ha det på papper än på dataskärm


Jan Artursson, Borås - söndag 4 mars 2018 kl 11.18
Ok Johan, du har säkert rätt. Inte riktigt då illa då alltså.

Gert Björnalm, Borås - söndag 4 mars 2018 kl 13.11
Ja, det är positivt för klubben med engagerade medlemmar och flera motioner. Däremot är jag inte helt övertygad om innehållet...

Hybridgräs? Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Det innebär att styrelsen är bundna till beslut som tas på årsmötet. Om motionen röstas igenom innebär det att klubben måste byta till hybridgräs vid nästa byte. Vad innebär det rent praktiskt? Jag hävdar att konstgräset var en stor del av att Elfsborg tog steget upp till en toppklubb i Sverige för 12-13 år sen. Är vi redo för nästa steg? Kanske, men jag tycker att det finns ett antal osäkra faktorer här.
Vad kostar det? En fördyring av kostnaderna är inget som gynnar klubben. De största klubbarna kanske har råd, men vi måste göra saker bättre och effektivare för att ha tillräckliga resurser.
Klarar klimatet av det? Det är en stor skillnad mellan klimatet i Göteborg och Borås. Det räcker med att googla på växtzoner för att se skillnaden, där Borås trots sitt relativt sydliga läge har bland de sämsta växtzonerna i allsvenskan.
Vad blir den sportsliga effekten? Tja, konstgräset har haft hög kvalité året om, och skillnaden blev särskilt stor tidig vår eller sen höst där gräsmattorna många gånger varit usla. För mig är en del av Elfsborgs själ att spela ett tekniskt och passningsorienterat spel, vilket förutsätter en bra plan. Vill man spela klassisk IFK-fotboll så kan planen med fördel vara skit, så att Ullevi inte har konstgräs är inget att förvånas över. Laget i Göteborg som spelar mer likt oss spelar dessutom på konstgräs (Häcken).
Klubben har avtal med kommunen kring drift och skötsel av planen. Vad händer med det avtalet? Måste avtalet rivas upp? Kanske uppstår kostnader i samband med detta?

Visst ska klubben fortsätta att bevaka utvecklingen av hybridgräs. Men det är mycket som ska stämma innan ett byte sker. Kanske är det rätt tajming nästa gång gräset ska bytas, men att låsa klubben till ett byte är jag mycket tveksam till. Jag kommer därför att rösta nej till motionen!


Gert Björnalm, Borås - söndag 4 mars 2018 kl 13.33
Motionen kring valberedningen är bra, den stödjer jag. Motionen kring matchkläder har jag inget emot, även om jag inte tycker att det är nödvändigt att ha det i stadgarna. Dessutom är skrivningen "i huvudsak" gula tröjor och svarta byxor en gummiparagraf, vad betyder "i huvudsak" i praktiken?

Motionen om publiksiffror är som jag ser det inte realistisk. För det första så förstår jag klubben att man valt att vara konsekvent, och man är inte heller ensamma om att redovisa så. Dessutom talades det på medlemsmötet i höstas om att SVFF kan komma att införa en tvingande standard, det kan innebära att Elfsborg ställs inför ett omöjligt val mellan att trotsa årsmötet eller SVFF.

Damfotbollen? Det här är den svåraste frågan. Vad gynnar damfotbollen mest? Jag är inte alls säker på att det är bästa lösningen att Elfsborg tar över. Det finns exempel på herr-elitklubbar i Sverige som satsar på damer, men det finns också exempel på damlag som lämnat liknande klubbar (FC Rosengård höll länge på som en del av Malmö FF). Jämförelse med utländska storklubbar känns däremot inte särskilt relevanta. Stockholms-klubbarna satsar på många idrotter och dam/herr, men ibland är det bara namnet som lånas ut, inte att de är en del av föreningen. Men förslaget från Glenn och Linus känns genomtänkt och hastar inte, dock tolkar jag det som att målet ändå är att Elfsborg ska satsa på damerna, vilket jag inte är säker på. Jag menar dock inte att jag säger nej till det, jag är bara fortsatt osäker på vad som är bäst.


Linus Ternander, Frufällan - söndag 4 mars 2018 kl 14.12
Gert, jag väljer att citera beslutsdelen i min och Glenns motion angående damfotboll.

Att styrelsen tillsätter en arbetsgrupp som under året arbetar med frågan gällande damfotboll inom föreningens verksamhet och tar fram förslag på hur damfotbollen eventuellt bör startas upp och bedrivas inom Idrottsföreningen Elfsborg. Arbetsgruppens förslag ska vara välgrundat och presenteras så att medlemmarna kan ta ställning i frågan och att vi därefter kan komma till ett beslut vid nästa föreningsstämma.

Vår motion tar med andra ord inte ställning för eller emot damfotboll i IF Elfsborgs regi. Däremot så ställer vi oss positiva till framtida damfotboll i föreningen, vilket tydligt framgår i bakgrundsdelen. Inför skrivandet av motionen kände vi dock att vi har alldeles för lite kunskap på området för att säga exakt hur föreningen ska gå till väga.

En annan sak som jag också anser är viktig med motionen är att den säkerställer att IF Elfsborg både äger och driver frågan framöver. Som det har varit ett bra tag nu har föreningen agerat alldeles för passivt och därmed utsatts för påtryckningar utifrån hur man bör agera och vad som är rätt väg att gå. Här anser jag att det är viktigt att föreningen själva tar tag i taktpinnen och på egen hand utreder vad som faktiskt är bäst för just oss så vi inte sätter oss på läktaren och låter andra berätta för oss vad vi ska göra och inte.


Bertil Lindh, Trollhättan - söndag 4 mars 2018 kl 14.34
I dag skäms jag lite, då jag stannar hemma från dagens match. Småförkyld, minusgrader o lite "halvröten" gör att jag ser matchen på TV i soffan hemmavid. Dagens match är i och sig helt klart intressant men att IFE skall vinna gruppen finns inte på kartan. Ett bra GAIS kan drabbas av jättenervdaller men de kommer att slå Vasalund är min innersta övertygelse. Sönerna är på plats på arenan. Jag tror att vi vinner idag med gissningsvis 3-1.

Gert Björnalm, Borås - söndag 4 mars 2018 kl 14.50
Linus: du har rätt, kanske läste jag slarvigt, eller läste in för mycket av bakgrundsdelen. Och jag håller absolut med om Elfsborgs passivitet och det yttre trycket. Jag är nog mest orolig för att något slags populistiskt tryck gör att fel beslut fattas, när jag i själva verket inte alls är säker på vilket beslut som är bäst, vare sig ur damfotbollens eller Elfsborgs perspektiv.

Motionen är väl genomtänkt, och jag har några dagar till att fundera. Jag ska även lyssna till styrelsens svar och argument kring motionen, men det lutar nog åt att den får min röst.


Peter Olsson, Borås - söndag 4 mars 2018 kl 15.40
Tycker Elfsborg spelar trevligt. Fint mål. Men när de filmar klacken efter målet, när iaf jag firar. Då står ett helt gäng och pekar finger och skriker åt Hammarby istället. Fel prioriteringar?

Jörgen Willborg, Borås - söndag 4 mars 2018 kl 16.45
Frisparken före Bajens reducering var ett rån. Bajaren snubblade på sig själv, Jönsson vansinnig.

Lennart Odhström, Umeå - söndag 4 mars 2018 kl 17.37
Jag tycker Elfsborg överlag spelade bra, skapade många chanser och släppte inte till många bakåt. Nöjd.

Synd bara att vi gav bort mål mot Gais, men det är sånt som händer.


Christer von Zweigbergk, Viskafors - söndag 4 mars 2018 kl 19.10
Beträffande skador på Jebali och David Olsson: "...och vi ska titta på det med magnetkamera måndag eller tisdag".

Nu undrar jag: har fotbollsspelare gräddfil till magnetkameraundersökning? En gammal ättestupakandidat som jag får snällt vänta MINST en månad på en likadan undersökning och om ingen kan förklara på ett godtagbart sätt hur det går till så är det en stor skandal...


Henrik Eliasson, Örebro - söndag 4 mars 2018 kl 19.33
Det finns privat sjukvård med tillgång till magnetkamera.

Christer von Zweigbergk, Viskafors - söndag 4 mars 2018 kl 20.32
Henrik: det är kö hos dem också, det vet jag av egen erfarenhet. Ingen kommer in utan mygel på ett dygn.

Per Magnusson, Göteborg - söndag 4 mars 2018 kl 21.57
Christer: Det beror ju så klart på vad man har för avtal.

Christer von Zweigbergk, Viskafors - söndag 4 mars 2018 kl 22.25
Jag tänker undersöka detta noga. Kanske finns det en gräddfil, kanske inte. OM det är så blir det många som får förklara sig. Hoppas att mina misstankar är ogrundade...

Per Magnusson, Göteborg - måndag 5 mars 2018 kl 9.07
Christer: Det är klart att det är en gräddfil. Det är privat vård.

Gert Rehn, Göteborg - måndag 5 mars 2018 kl 13.47
Beträffande motionerna tror jag att jag tycker så här just nu.

Valberedningen. Självklart bör valberedningens förslag presenteras på lämpligt sätt till medlemmarna 2 veckor före årsmötet. Lätt gjort idag med mail.

Matchkläder. Intressant motion. Det kanske behövs skrivas in i stadgarna, vissa andra klubbar byter ju uppenbarligen färger på dräkterna emellanåt. Klart att Elfsborg är gult och svart tycker vi, men man vet inte i framtiden. Möjligt att det skall in i stadgarna, men jag är inte helt säker.

Publiksiffror. Problemet löses väl egentligen enkelt att man anger antalet "sålda biljetter" och inte "dagens publiksiffra". Sedan kan man också ange publik på plats, även om jag tycker att den siffran egentligen är mindre intressant.

Hybridgräs. Här tycker jag att årsmötet kan ge styrelsen i uppdrag att noga undersöka konsekvenserna av att byta till hybridgräs nästa gång mattan skall bytas. Kostnader, livslängd, innebörden för hybridgräset i en så tuff odlingszon som Borås, kommer solen åt i tillräcklig omfattning etc. Man skall komma ihåg att Borås odlingszon motsvarar Norrlands kustland, exempelvis Sundsvall. Jag vill inte tillbaka till Ryavallens potatisåker igen! Således inget tvingande beslut på mötet.

Damfotboll. Stödjer Holvik/Ternanders motion. Utred mycket noga innan beslut tas. Sedan tycker jag egentligen att det är upp till styrelsen att därefter fatta slutligt beslut, det är därför man väljer en styrelse. Medlemmarna kan uttrycka ett önskemål och en inriktning, men jag är inte säker på att direktdemokrati alltid är bäst. Men jag tycker att det skulle vara roligt om Elfsborg i en inte alltför avlägsen framtid har ett bra damlag. Därför har Svalander en poäng i sitt resonemang om att överta en plats i seriesystemet även om jag är principiell motståndare till den typen av "fusk". Men mitt intresse för svensk damfotboll skulle antagligen öka ganska mycket om Elfsborg finns med högt upp i seriesystemet.

Väldigt roligt att det kommit in så många intressanta, välformulerade och bra motioner. Medlemsägda föreningar är bäst!


Lars Alexandersson, Linköping - måndag 5 mars 2018 kl 13.50
Nu går det bra att deklarera cupmatcherna.

Lennart Odhström, Umeå - tisdag 6 mars 2018 kl 12.41
Någon som vet något om kommande träningsmatcher nu när vi är utslagna ur cupen?

Roland Dellton, Lerum - tisdag 6 mars 2018 kl 14.57
IF Elfsborg – Landskrona BoIS 2018-03-16 17:00

IF Elfsborg – Halmstads BK 2018-03-24 15:00


Peter Olsson, Borås - tisdag 6 mars 2018 kl 23.09
Jahopp, här är väl ett av skälen till att Elfsborg redovisar sina publiksiffror på det sätt de gör.. De vill inte dela med sig av kakan helt enkelt. BT

Lennart Odhström, Umeå - tisdag 6 mars 2018 kl 23.22
Nu var artikeln låst, men vad jag hört innan så vill Norrby få pengar från reklamen Elfsborg säljer. Varför?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 7 mars 2018 kl 7.07
Elfsborg är Norrbys största sponsor. För att förenkla reklamintäkterna på Borås Arena har man ett avtal med Norrby där de får pengar utifrån olika parametrar, bland annat publik.

Trots att Norrby får mycket pengar gratis, så har äldre supportrar mage att kräva mer.


Jan Artursson, Borås - onsdag 7 mars 2018 kl 7.25
Hur menar du att Elfsborg sponsrar Norrby?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 7 mars 2018 kl 9.37
Det är rätt bittert skrivet av mig. Men Norrby får en intäkt på runt en miljon av Elfsborg. Detta då Elfsborgs reklam är på Norrbys matcher. Så går Elfsborgs sponsorförsäljning bra så går det bra för Norrby. Man behöver då exempelvis inte täcka över reklam på Borås Arena vid Norrbys matcher.

Detta är en enorm intäkt för Norrby. Men medlemmar vill ha mera.

Den bittra Glenn Holvik tycker att vi då likaväl kan slänga ut Norrby ifrån Borås Arena. Sen förstår jag att det inte är så enkelt.


Lennart Odhström, Umeå - onsdag 7 mars 2018 kl 9.48
Norrby är fräcka som fan och utnyttjar det faktum att det är kommunen som driver arenan. De lägger inte två fingrar i kors för att fixa reklam, men vill ha pengar. Det är inte rätt.

Norrby är en klubb som inte gör rätt för sig, hur många spelare har inte blivit blåsta på pengar?


Christer von Zweigbergk, Viskafors - onsdag 7 mars 2018 kl 14.02
Trodde att stridsyxan var nergrävd för länge sedan...

Kärnfrågan är varför Elfsborg inte ens påstår sig veta hur man räknar ut antalet fysiska besökare på sina hemmamatcher. Sorgligt argument från Elfsborg som fortsätter att vara oärliga mot publik och sponsorer. Är det på något sätt konstigt att Norrby kräver att den delen av avtalet går rätt till?


Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 7 mars 2018 kl 15.05
Hej Glenn & Lennart, det är iofs en fråga att diskutera, men jag håller med Christer. Om det är så att IF Elfsborg får mer sponsorpengar genom att redovisa antal sålda biljetter som publiksiffra i stället för närvarande åskådare, så är det oerhört allvarligt. Att barn och ungdomar börjar fråga om det är så att Elfsborg ljuger av ekonomiska skäl gör att jag har ställt en rak fråga till Stefan & Bosse idag: "Hej Stefan & Bosse, Är det ekonomi som ligger bakom att det inte är självklart att redovisa närvarande publik som publiksiffra? http://www.bt.se/sport/norrbys-ordforande-om-reklambraket-vi-tar-myrsteg/" Jag hoppas verkligen att det inte är fallet.... för då har det stora fallet för befintlig styrelse och klubbchef börjat på allvar......

Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 7 mars 2018 kl 15.37
Neeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjj! Hoppas BT felciterat Fredrik Hjelm: "Sedan dess har flera möten ägt rum på klubbchefs- och ordförandenivå. – Det finns en liten tvist även om det är en balansgång och vi inte vill försämra relationerna. Vi anser att vi bör ha en större del av intäkterna och att man ska räkna dem som är på plats på arenan och inte dem som har köpt biljetter, säger Fredrik Hjelm. – Elfsborg säger sig inte kunna få fram den siffran och det tycker vi är väldigt underligt. Och så länge den inte finns är det svårt att förhandla." Jag vill bara inte tro att det är sant att Elfsborg sagt att de inte kan få fram siffran över hur många som är på plats på arenan. För då kommer årsmötet INTE att bli en rolig tillställning för vissa herrar och någon dam....

Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 7 mars 2018 kl 15.48
Sitter just nu också och tittar på styrelsens svar på motionerna, och svaret till Vårgårda-Canaria om publiksiffran får mig nästan att kasta ut datorn genom fönstret.... jag blir så förbannad!! Så det är OK att ljuga enligt styrelsen alltså?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!? Glöm att ens tänka tanken att använda orden publik och publiksiffra om ni redovisar sålda biljetter! Då skall det heta "Sålda biljetter".... p g a att vi inte fick plogat missade grabben och jag GAIS-matchen på arenan, och av andra anledningar även Hammarby-matchen. Så vi fick nöja oss med CMore hemma och sjunga och heja högt framför TV:n... jag försökte peppa grabben över att vi inte kom till arenan, men kunde inte riktigt hejda mig och sade: "Men som Stefan & Bosse räknar så är vi ju ändå där.... ", varpå han blev väldigt upprörd och jag var tvungen att lugna ner honom.... oj oj oj... årsmötet kan bli rena slagfältet....

Gert Rehn, Göteborg - onsdag 7 mars 2018 kl 16.54
Bosse W. Jag tycker att styrelsens utlåtande beträffande Lennarts motion är rimligt. Man skall tydligt redovisa på matcherna att publiksiffran bygger på antalet sålda biljetter och att man under 2018 avvaktar beslutet i SEF hur publiksiffror skall redovisas. Därefter följer man SEF:s beslut. Mer korrekt tycker jag inte det kan bli.

Lennart Odhström, Umeå - onsdag 7 mars 2018 kl 19.17
Om Elfsborg säljer reklamen varför ska då Norrby ha en del, de har ju inte gjort ett dyft?

Borde vara billigare för Elfsborg att täcka över skyltarna med skynke så får väl Norrby sätta upp sina egna, då får vi se hur mycket pengar det ger.


Bertil Lindh, Trollhättan - onsdag 7 mars 2018 kl 20.20
Mot Hammarby i söndags var det knappt 800 åskådare men då kan inte sålda biljetter redovisats utan bara de som var på plats. Cup är ju inte serie eller ?

Bertil Lindh, Trollhättan - onsdag 7 mars 2018 kl 20.23
Jag vann. Jag är den förste som tippat premiäromgången.

Roland Dellton, Lerum - onsdag 7 mars 2018 kl 21.13
Grattis!

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 8 mars 2018 kl 6.56
Hej Gert, även om jag förstår rimligheten i styrelsens svar accepterar jag inte att i så fall inte kalla det "Antal sålda biljetter", "Sålda biljetter" eller något liknande.

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 8 mars 2018 kl 9.58
Jag kan leva med styrelsens svar på min motion.

Vad jag inte kan leva med är Norrby IF. Vilken attans sketklubb.

Norrby har inte bidragit ett jota med Borås Arena, det var IF Elfsborg som drev det arbetet. Utan insatsen från Elfsborg hade Arenan dessutom blivit tre gånger så dyr och därmed ett blödande sår i kommunens ekonomi. Endast tack var IFE skedde detta inte, tvärtom har Arenan hittills varit till och med lönsam för kommunen.

Norrbys enda insats mig veterligen i Arenabygget var att en blåvit politiker satte stopp för att det blev Gulsvarta stolar på Arenan.

Tack vare konstruktionen med att IFE äger Arenan, men låter kommunen driva den så kom Norrby in på ett bananskal och såg till att roffa åt sig en del av reklampengarna. Återigen, Norrby lyfter inte ett finger för att hjälpa till med att sälja reklam utan sitter bara på sina arslen och tjänar en miljon. Helt skamlöst vill de dessutom ha en större del av kakan.


Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 8.47
Tjena Glenn & Lennart m fl, jag är lyckligt ovetande om historiska konflikter med och agg mot Norrby IF. Dock ser jag bara fördelar med ett närmare samarbete, så länge de inte ligger i allsvenskan och vi gör det. Perfekt som farmarklubb man kan låna ut spelare till och låna spelare från för att hålla igång dem.... eller?

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 mars 2018 kl 9.29
Jag är inte helt oäven för tanken kring samarbete med NIF, speciellt inte nu när personer som Hjelm och Kryssman är drivande där. Det känns som kompetenta personer som också har en bra helhetsbild.

Däremot tycker jag att kraven alltid sätts på Elfsborg, och NIF anses vara "the good guy" som det är lite synd om. Jag har ju exempelvis svårt att se ett samarbete med NIF nu efter de driver en process för att få pengar av oss retroaktivt, trots att IF Elfsborg har gett NIF ett helt smörgårsbord gratis. NIFs framgångar och chans till framgångar de senaste åren är i mångt och mycket skapat pga det arbete Elfsborg har gjort. Elfsborg har skapat en arena anpassad för elitverksamhet och vår verksamhet har skapat spelare som sedan kunnat blomstra i NIF. Egentligen skulle man kunna säga att samarbete redan finns, då vi har skapat NIFs plattform för framgång.

Ska man prata utlåning av spelare så finns det ofta en ekonomisk aspekt. Ta Götesson som exempel. Jag föredrar hellre en utlåning av Götesson till Falkenberg än Norrby som ifjol, då FFF kunde betala Götessons lön, vilket NIF aldrig hade klarat. Det där är kanske också det tydligaste exemplet på att frågan inte är så enkel som många vill få den till.

För inte allt för längesedan så fuskade NIF med sina kommunala bidrag och det är också en förening som historiskt inte har drivits på helt rätt sätt. Jag kommer själv ihåg frustrationen som ordförande i Hestrafors IF, när NIF många gånger ville sno spelare på fel sätt. Men, mycket av det ser ut att vara historia och de ledande personerna i dagens NIF förstår helheten. Men däremot hade jag helst sett att fler satte krav och förväntningar på vad NIF kan göra. Allt ansvar läggs ofta på IF Elfsborg i denna frågan och jag kan känna att IF Elfsborg ofta målas upp som bromsklossen och den stora onda föreningen.


Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 10.19
Tack Glenn, mycket bra redogörelse. Ett samarbete förutsätter naturligtvis ett schysst givande och tagande från båda parter... och med vad du beskriver förstår jag agget och frustrationen... skall dock bli intressant att se hur mycket NIFs nya ledning är beredd att bjuda till (då menar jag inte främst ekonomiskt, utan med schysst attityd). Sedan skall man ju aldrig glömma att en storebror har ett större ansvar, eller hur...?! Och utan vissa politiker och kapitalstarka herrar hade arenan kanske aldrig byggts, Anders & Matte aldrig tagits hem m m ... NIF har en oerhört viktigt roll att spela i stadsdelen och i hela stan för den delen - och den rollen bör nog alla boråsare vara stora nog att uppskatta...

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 mars 2018 kl 10.56
Sen är det viktigt att inse att Norrby är en konkurrent, även om det är tabu att säga det. Deras framgångssaga har gjort så väldigt få ser NIF med kritiskt öga.

Det var på det sättet Helsingborgs IF växte fram under början av 90-talet. MFF med profiler gjorde det möjligt.


Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 11.16
Tack igen, bra... nu börjar bilden klarna... Norrby har alltså glidit upp till att bli en elitklubb utan att behöva stå för kostnaderna, och nu vill "mycket ha mer"... då blir det inte riktigt en farmarklubb längre - snarare som du nämner, Falkenberg eller Varberg och kanske Dalstorp som får ta den rollen, medan NIF blir mer av rena konkurrenter. Då är situationen en annan, men jag hävdar att det nästan är än bättre för oss med en riktigt konkurrent i stan... då måste vi skärpa till oss och sköta organisationen än mer professionellt. Och då förstår jag varför Norrby sätter press på oss. Om det är så att vi får in mer sponsorpengar genom att ljuga med publiksiffrorna står vi ju med byxorna nere när Norrby vill ha del av den kaka vi med omoraliska medel införskaffat.... Ut med det gamla FIFA- & UEFA-byket och mygelkulturen som uppenbarligen finns även inom IF Elfsborg... sedan kan vi börja snacka om att bygga nytt från grunden med en riktig affärsetik som får genomsyra varje del av vår vackra förening...

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 mars 2018 kl 11.20
Att Norrby lyckats etablera sig och få mycket serverat är inte deras fel, men mycket är pga Elfsborg. SEF-bidrag som många föreningar får brukar gå till att renovera arenor och anpassa verksamhet inför elitfotboll. I Norrbys fall så hade Elfsborg redan löste mycket av sånt, så Norrby kunde rikta in sig på att spetsa trupp och andra organisatoriska frågor. Så Elfsborg har verkligen hjälpt Norrby.

Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 11.29
Bra att vi hjälpt NIF... jag hoppas vi fortsätter göra det...då kan vi ju få se Lasse, Hugo, Ricky m fl spela i Borås... killar med ett hyfsat elfsborgshjärta.... för med en fortsatt schysst attityd mot NIF har vi mandat att sätta hårt mot hårt när det verkligen gäller (om de då inte visar en schysst attityd tillbaka)

Johan Nilsson, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 12.33
Ganska kass Elfsborgsinfo: Olof Lundhs 70-minuterspodd med Tobias Linderoth. Lundh kämpar hårt och försöker verkligen ställa konkreta frågor men svaren är otroligt intetsägande. Ungefär så här:

OL: Varför har Elfsborg gått sämre de senaste åren?

TL: Nämen jag tycker Magnus gjorde ett bra jobb och Jörgen gjorde också ett bra jobb men ibland når man inte hela vägen.

OL: Vad ska förändras nu då?

TL: Nämen Jimmy kommer ju med sin bit och så ska ju jag bidra med min bit.

OL: Hur kommer Elfsborg eatt spela 2018?

TL: Nämen det är klart att vi vill väl gärna ha bollen mycket på hemmaplan men när vi inte har bollen måste vi jobba utifrån det också ...

Det är klart att man inte vill avslöja specifika taktiska finesser, men lite mer kan man väl bjuda på. Bara nämna några tränare eller lag man är inspirerad av eller så. Man är heller inte tvungen att inleda varje svar med Nämen.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 12.42
Väldigt bra Elfsborgsinfo: Glenns genomgång av Thelin som tränare på nummer8.se.

Utan att tala med huvudpersonen själv ringar Glenn (genom att prata med diverse tränare, spelare och journalister) in det mesta som jag har undrat över om Thelin och hans fotbollssyn. Taktik, träning, förhållande til media mm. Mycket om hans fördelar förstås men också tänkbara nackdelar kommer fram.

Rekommenderas!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 mars 2018 kl 13.04
Tack Johan! Gällande Linderoth så är det där svar vi får räkna med. Thelin ger alltid icke-svar om han ens svarar.

Lennart Odhström, Umeå - fredag 9 mars 2018 kl 13.13
Thelin är trevlig och vad jag sett av träningarna kunnig som tränare.

Skulle Thelin byta arbete någon gång, då skulle han bli den perfekte diplomaten. Inte en chans att du får honom att säga något ont om någon.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 9 mars 2018 kl 14.57
Alltför många i Linderoths generation tog efter Henke Larsson. Först sucka uttråkat vid varje fråga, som om frågeställaren var en idiot, sedan inleda ett nonsenssvar med Nämen samtidigt som man tittar åt andra hållet.

Christer von Zweigbergk, Viskafors - fredag 9 mars 2018 kl 17.10
Ponera att Elfsborg av någon anledning döms att spela en allsvensk hemmamatch utan publik.

Kommer man då att redovisa den dagens publiksiffra på samma underlag som hittills har skett? Tomma läktare men ändå blir publiksiffran exempelvis 3.218.

Varför betyder det inget för Elfsborg vad publik, massmedia och sponsorer tycker om redovisningen? Om man tänker köra på som vanligt denna säsongen så är det liktydigt med en stor och hånfull spark i ansiktet på alla kritiker utdelad av "de maktfullkomliga".


Linus Ternander, Frufällan - fredag 9 mars 2018 kl 17.37
Christer: Snart slipper vi spekulera mer i hur det blir, skönt. Eftersom frågan nu har blivit en årsmötesfråga för medlemmarna att ta ställning till så är ju det problemet snart löst. Det är upp till föreningens medlemmar att bestämma hur det ska se ut framöver vilket är jättebra då oenighet verkar råda. Antingen går årsmötet på Odströms motion eller på styrelsens svar. Möjligheten att påverka beslutet på riktigt finns på onsdag. Vi ses då!

Erik Nilsson, Linköping - fredag 9 mars 2018 kl 18.08
Såvitt jag förstår det så har man ett avtal med Norrby (och el. kommunen) om hur reklamintäkterna ska fördelas. Är det någon som vet vad som står i det?

Lennart Odhström, Umeå - fredag 9 mars 2018 kl 19.43
I avtalet står det att Elfsborg redovisar antalet SÅLDA biljetter det är grunden. Exempelvis betalar IFE 15% av inkomsterna från antalet sålda biljetter till kommunen, oavsett om folk är på plats eller inte.

Likadant är det i avtalet när det gäller reklamen, även det baserat på antalet sålda biljetter och inget annat. Så om Elfsborg skulle uppge antalet närvarande skulle Norrby inte få ett öre mer även om de är så fräcka att försöka hävda det.

Tack vare IFE har Norrby nu tillgång till en Arena av högklass och de har inte satsat en krona för att få det.


Erik Nilsson, Linköping - lördag 10 mars 2018 kl 11.38
Då låter Norrbys agerande obegripligt. De har inget att hämta i en rättslig prövning och de bränner broarna för fortsatta samarbeten, samarbeten som Norrby i allmänhet skulle tjänat mest på. Det låter inte smart.

Åke Johanson, Rävlanda - söndag 11 mars 2018 kl 8.45
Borås Tidnings sportchef Malin Henrikson skriver i lördagens krönika i BT följande:IFK Göteborg har alltid skött kontakten med media på ett snyggt sätt och förstått våra olika roller. Elfsborg har också en tradition av tillgänglighet även om positionerna har förskjutits genom åren och det den här säsongen har skett en tydlig förändring. Numera krävs det att reportrarna är på plats på träning och ställer frågor till tränarteamet. Telefon funkar inte. När vi nu har 3 (jag antar välbetalda) tränare. Skulle inte någon vara intresserad av att meddela sjuhäradsbygdens enda dagstidning vad som händer i föreningen. Har man några hemligheter får man väl hålla inne med dem.SKÄRPNING!

Christofer Wärnlöf, Vedum - torsdag 15 mars 2018 kl 9.20
vore intressant att höra kommentarer från årsmötet....

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 15 mars 2018 kl 10.33
Här är ytterligare en som gärna vill ha rapporter från årsmötet.

Per Magnusson, Bollebygd - torsdag 15 mars 2018 kl 11.58
BT rapporterade från årsmötet.

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 15 mars 2018 kl 12.49
Tjena VG-följare, Rapport från igår. Först presenterades gårdagens 40-årscelebrant, Jimmy Thelin, som talade lite om något jag inte kommer ihåg ett dyft av. Sedan skulle Ingela C börja prata, men redan då började jag bli uttråkad och vi drog igång "Vi må han leva..." Ganska snart sattes tonen av och med avgående ordf Bosse Bank.. just det, in memoriam-hyllningen av de gule som gått bort under 2017. Sedan rullade det på... motionerna fick presenteras av någon motionär (förutom din, Vårgårda, men alla visste vad det handlade om).... spontan reaktion är att mötesordföranden i högre grad borde respekterat att alla inte är så vana mötesdeltagare... vilket ledde till att det tog tid innan någon fattade att någon skulle bifalla din motion... sedan blev det ett något svagare ja till motionen än till styrelsen förslag, varpå ingen begärde votering... jag hade det på tungan, men det kändes inte nödvändigt då Tranlöv, jag och någon mer ändå fått säga vad vi tyckte om bristen på respekt för kommunikationen av "Publik kontra Sålda biljetter" och "hur svårt kan det vara att registrera antalet besökare på plats"... Det blev ändå en bra dialog mellan medlemmar och styrelse, och Linus Ternander kompletterade föredömliga föredragning med ytterligare förtydligande (om damfotbollen), vilket fick styrelsen att faktiskt ändra sig och helt bifalla Glenns och Linus motion... vilket var riktigt bra - det öppnar upp för en framtida, tydligare respekt för medlemmar och motioner, och lovar gott inför framtiden (även om det behöver upprätthållas). Sune välkomnade dialog och det är bra om vi medlemmar faktiskt kommunicerar med honom och styrelsen på ett konstruktivt sätt... jag nöjer mig så... Glenn, Linus.. övriga.. fyll gärna på... nja, ett par saker till förresten: jag tycker styrelsen verkar vara lite "feg" - det blev en diskussion angående möjligheten att påverka Borås Arena AB.... mer om det av någon annan... vidare är jag inte helt nöjde med Bosse Lindells (ordf, valberednigen) kommentar om att "det viktigaste är att en styrelse är eniga"... jag förstår vad han menar, alltså att man kan komma till beslut och stå bakom det... men jag läste mellan raderna att styrelsen inte vill ha alltför "vidlyftiga"/utanför boxen-diskussioner med olika uppfattningar... och undrar om det är anledningen till att magkänslan om att styrelsen är lite väl strömlinjeformad faktiskt stämmer... han nämnde att man hade marknadsförare, ekonomer, jurister o.s.v.... jag saknade ingenjörer (logiskt tänk, problemlösning och kostnadseffktivitet), någon guligan, någon vanlig medlem..... alltså kvarstår magkänslan om strömlinjeformad styrelse. Men det får vi väl ta tag i till nästa år (med alternativa förslag till valberedning och ev. även styrelse)....

Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 15 mars 2018 kl 14.28
Tack Bosse för utförlig rapport!

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 15 mars 2018 kl 16.31
Tack för rapport.

Roland Dellton, Lerum - fredag 16 mars 2018 kl 7.14
Elfsborg-Landskrona på Cmore Fotboll kl 16.55

Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 16 mars 2018 kl 8.21
Ingen orsak, Johan & Vårgårda... en annan positiv iakttagelse var att väldigt många spelare var på plats.... vilket jag tror stärker föreningskänslan än mer, och förhoppningsvis ger spelarna ytterligare - eller kanske förstärkt - perspektiv på vad de är en del av... (många vet redan, men kanske inte alla?!)

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 16 mars 2018 kl 17.50
Nja, inte imponerad av insatsen i första. Finns väl bra intentioner, men för långsamt. Dessutom verkar det idiotiska bakåtspelet till målvakt återuppstått.

Bättring i andra anbefalles.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - fredag 16 mars 2018 kl 18.55
Så mycket bättre i andra. Jag vill rent av påstå mycket bra andra halvlek.

Några nya fräscha spelare, snabbare och resolutare spel, massor av avslut, bra helt enkelt.

De som startade andra halvlek ligger bra till för startelvan mot MFF.

Jesper Karlsson kommer att göra massor av mål i år. Kandidat till vinnare av skytteligan.


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 16 mars 2018 kl 19.01
Alla träningsmatcher och cupmatcher i år (utom Kanarieöarna) har väl spelats i riktigt bister kyla. Påverkar nog tyvärr prestationen en hel del. Naturligtvis kan man idrotta i vinterväder, men explosiva sporter som fotboll är inte perfekta. Många korta maxruscher, mycket riktningsförändringar - sånt gillar inte en kall kropp. Att blanda med de stunder av stillastående som hör till fotbollen är inte heller idealiskt.

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - lördag 17 mars 2018 kl 9.20
Tack Johan för en intressant vinkel.

Efter att ha sett IFE spela mot Brann på Gran Canaria, en defensivt bra första halvlek och där det mesta gick rätt i andra halvlek, så har jag funderat lite över varför det inte sett likadant ut i Sverige (bortsett från andra halvlek igår), nu vet jag.


Christofer Wärnlöf, Vedum - lördag 17 mars 2018 kl 19.56
---spelarna i Östersund och Malmö hade inget behov av eviga bakåtpassningar och lågt passningstempo i sex minus grader...

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 18 mars 2018 kl 11.39
Christofer: Nej, jag menar det absolut inte som en ursäkt för Elfsborg. Det är lika kallt för alla svenska lag den här hemska försäsongen.

Och inte bara i Sverige förresten. I stora delar av Nordeuropa och England har man de senaste helgerna spelat ligafotboll i minusgrader, och Norge inledde bisarrt nog ligaspelet redan förra helgen. Så det är klart det går. Jag menar bara att människokroppen presterar sämre i kyla. Fråga friidrottarna - det har aldrig slagits några friidrottsrekord i minusgrader.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - söndag 18 mars 2018 kl 16.26
Med fjorton dagar kvar är det än så länge bara tio som tippat Allsvenskan och första omgången. Tipstävlingar

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - måndag 19 mars 2018 kl 20.27
Tiden går, bara två veckor kvar. Tror på ett bra år och på sexårscykler, 2006, 2012 och så då 2018.

Roland Dellton, Lerum - måndag 19 mars 2018 kl 21.44
VG-sponsorn gillar optimister

Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 20 mars 2018 kl 10.55
Ifjol var det AFC, i år Dalkurd.

Föreningar som flyttar runt till högstbjudande. Det känns inte bra.

Som tur är har SVFF beslutat att från och med april i år sätta stopp för detta oskick, om ett lag flyttar från ett distrikt till ett annat får de börja om i lägsta serien, ett bra beslut.


Läs nya (från 20/3 kl 14.30) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!