VG debatt - inlägg sedan 6/12 kl 6.00


Karl-Henrik Lindblom, Björlanda - måndag 1 oktober 2018 kl 19.48
Senaste inlägget i lördags morse, är alla på semester? Jämn match mot Häcken hittills , men Ishizaki är ju i gammal god form, Kaib bara utvecklas för varje match, men Jönsson, Lundevall, Obasi- inte bra hittills. Hoppet om både poäng och seger t.o.m. seger finns.... bara inte Jon gör någon mer miss....

Karl-Henrik Lindblom, Björlanda - måndag 1 oktober 2018 kl 20.21
Häcken tar ett allt fastare grepp om matchen, Elfsborg slår mest ifrån sig ..hur är det med konditionen? Andra halvlekarna motBöåvitt och Bajen gav ju farhågor. Jeremejef missade just matchens bästa chans, IFE på efterkälken. Vad gör Elfsborgs mittfält??

Jörgen Willborg, Borås - måndag 1 oktober 2018 kl 20.31
Vi är ett väldigt blekt lag, med knapp marginal roligare att se än färg som torkar. Kan det inte vara över snart?

Karl-Henrik Lindblom, Björlanda - måndag 1 oktober 2018 kl 20.40
Katastrofalt felpass i uppspel av Kaib ger allsvenskans blivande skyttekung en halv planhalva själv och tid att få iväg ett halvdant skott som Ellegaard missbedömer. Tyvärr inte tillstymmelse till målchans fån hemmalaget. Den kyliga oktober har börjat. Vågar ännu inte tro så säkert att gamla hemmastyrkan ger två viktiga segrar mot BP och Dalkurd, men Häcken är ju ett klart bättre lag än dem ifs. Och så länge Blåvitts form håller sig finns det mer hopp.

Jörgen Willborg, Borås - måndag 1 oktober 2018 kl 20.58
Ny genomklappning efter en timme.

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 1 oktober 2018 kl 21.48
Häcken gör tre mot oss precis som i våras. Fast den gången bidrog ju vi med två också.

Nu kommer det avgörande skedet av säsongen, när vi möter bottenlagen och kontraktet ska säkras. De sex poängen mot Örebro och Hammarby gör att vi har lite till godo mot det nedersta träsket. Men det är sannerligen inte klart. Fullt fokus och kraftsamling krävs.


Peter Olsson, Borås - måndag 1 oktober 2018 kl 22.16
Blåvitt ryker före oss.. Hade inte Kaib slagit det där felpasset, hade Elfsborg orkat stå emot.. Defensivt gör de en mycket bra match till minut 60... Med en Obasi som idag inte var intresserad av att spela offensiv fotboll, så är det inte lätt att skapa mycket framåt... Holst är Elfsborgs bästa värvning på länge..

Kenneth Nygren, Sjuntorp - måndag 1 oktober 2018 kl 22.49
Holst är bra, men i övrigt inte mycket att glädjas åt ikväll, möjligen kämparandan hos vissa. Gojanis plats i elvan begriper jag mig inte på. Passninsspelet riktigt uselt idag, det var ju så man led på läktaren. Där förlorade vi matchen.

Bara att glömma fortast möjligt och ta nya tag!

Magnus Eriksson, Stockholm - tisdag 2 oktober 2018 kl 21.48
Elfsborg har 11 spelare som blir avstängda efter sitt nästa gula kort. Elva!

Holmén, Lundevall, Obasi, DG, Holst, Nilsson, Jönsson, Frick, Kaib, Olsson och Ishi.

Lär bli en del rotation i startelva och trupp under hösten.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 2 oktober 2018 kl 21.57
Då kommer alla som vill se Boysen att få se Boysen. :)

Rotation kan ge en extra krydda denna höst. Fler Henriksson på g?


Magnus Eriksson, Stockholm - tisdag 2 oktober 2018 kl 22.04
Är sugen på att se Özgün på vänsterbacken (om/när Kaib blir avstängd).

Peter Olsson, Borås - tisdag 2 oktober 2018 kl 23.10
Skälet till att vi inte har sett Boysen är väl att han ådrog sig en skada? Sedan är jag mycket mer sugen på att låta Jesper Karlsson utvecklas än att slänga in ytterligare en mittfältare i leken. Jag tycker ändå man ser glimtar av vad som kan komma nästa säsong, men en del spelare är så.. så långsamma... Dresevic gillar jag, men hans eviga trampande på bollen innan varje passning går mig på nerverna. Gojani är också för långsam i passningsspelet, vi blir av med hela chansen varje gång det går via honom. Holst är bästa nyförvärvet på länge.

Gumme Lindh, Trollhättan - onsdag 3 oktober 2018 kl 10.10
Peter Wettergren förlänger som assisterande förbundskapten för landslaget till 2022.

Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 3 oktober 2018 kl 11.17
Elfsborg, sajna genast Wettergren som tränare, manager eller vad som helst från 1/1 2023.

Bertil Lindh, Trollhättan - onsdag 3 oktober 2018 kl 20.45
Jag verkar vara ensam om att tycka att IFE gjorde en bra match i 70 minuter mot Häcken. Första halvlek var i mina ögon helt jämn där målchanserna helt saknades. Det kändes som IFE förde spelet knappt. I paus gjorde Häcken en lite förändring när man flyttade in centralt Irandust. Då orkade vi inte stå emot längre. Andra halvlek är Häckens som dominerar allt mer mot slutet. Kevin har ingen höjdardag i målet. Med lite flyt tar han både ettan och tvåan. Riktigt bra i IFE Frederik Holst o Stefan Ishizaki. Hoppas vi orkar bättre mot Sirius. Vi har ju ingen bra statistik mot Sirius o allt som oftast får vi pisk. Trender är till att brytas. Kom igen våra guldgula eleganter.

Gert Björnalm, Borås - onsdag 3 oktober 2018 kl 23.16
Håller med Bertil fullständigt. Tycker att första halvlek var helt ok där vi väljer att prioritera defensiven mot ett motståndarlag i form med stark offensiv. I andra halvlek tar Häcken över mer och mer, men det krävdes ändå ett bolltapp i fel läge för att Häcken skulle kunna vända spelet och komma med övertag och göra mål. Det som händer sen är mer en coachfråga tycker jag. Visst ska vi satsa offensivt i underläge, men med fyra man (Jesper, Prodell, Obasi och DG) på rad längst fram fanns massor med ytor på mitten för Häcken att spela runt på och döda tid på. Vem skulle slå bollarna på anfallarna när ingen fanns kvar på mitten? Och sen, i sista tilläggsminuten och underläge med två mål skickar vi även fram Jon så att det står fem man i anfallslinjen och väntar på bollar som inte kommer? Klart att Häcken passar på att göra mål då. Bortkastad målskillnad, och meningslöst försök till slutforcering...

BT gav 1,64 i snitt i betyg. Vilken match var dom på? Får dom sponsring av IFK för att smutskasta laget? Helt obegripligt, oseriöst, vad håller dom på med? Bedömde dom bara efter sista 20? Dessutom, med sådana resultat och betyg skräms ytterligare några marginalbesökare bort.

Så nej, jag tycker inte att laget var så dåligt egentligen. Inte om man bedömer kvalité och inte spelstil. Men det beror förstås till stor del på att jag sänkt förväntningarna en hel del på Thelins lag.

Men... Vi parkerar hellre bussen än försöker hålla i boll. Till och med IFK har mer bollinnehav än oss. Bara BP och Trelleborg har gjort färre mål i allsvenskan. Däremot har vi flest gula kort i allsvenskan. Lirarnas lag har sålt sin själ. Vi spelar tråkigaste fotbollen sen KGB:s dagar...


Kurt Nilsson, Skyttorp - torsdag 4 oktober 2018 kl 10.57
Lirarnas lag har sålt sin själ,spelar lika tråkig fotboll som under KGB,S dagar,ORD OCH INGA VISOR !!! Håller med till 110 procent----Laget har ingen ork efter 60 minuter----Nu möter vi Sirius i Uppsala ,blir med säkerhet en förlust igen----Försöker få lite gamla minnen att vakna från 1969 när vi vann med 1-0 på Studenternas och klarade oss kvar i allsvenskan efter en Fantom match av John Hedin i målet och ett avgörande mål av Ove Högfeldt,nån som minns honom ???

Magnus Andersson, Borås - torsdag 4 oktober 2018 kl 21.29
Håller med både Bertil och Gert om att första timman mot Bakdelen var bra. Vi låg helt rätt i positionerna och presspelet funkade. Sen hände något radikalt så Bakdelen tog över mittfältet och jag hoppas verkligen att det inte beror på att vi är för dåligt tränade.

Personligen har jag länge varit helt övertygad om att BT har styrts av Ica under många år.

Vi spelar inte klapp-klapp-fotboll i år det ställer nog de flesta upp på, men så tråkiga som när KGB var i Borås och försökte med ett fotbollsmord är vi ändå inte i närheten av anser jag.


Gert Björnalm, Borås - torsdag 4 oktober 2018 kl 22.49
Jag skrev inte att vi spelar lika tråkigt som under KGB:s dagar, bara tråkigaste sen dess. Alltså näst tråkigast om man räknar från och med KGB. Vilket är tillräckligt illa.

Kanske är jag extrem med det här, men... Själen är viktigare för mig än resultat. Till och med än division. Visst utvecklas fotbollen, förändras över tid, men det finns gränser. Sen kan jag, på väldigt kort sikt, i detta utsatta läge, acceptera att vi prutar lite på liret, men verkligen bara på kort sikt.

Nä, jag är fortfarande inte imponerad av Thelin.Varken av resultat, taktik, användande av truppen eller underhållningsvärde (eller vad man nu ska kalla det). Inte alls...


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 5 oktober 2018 kl 9.17
Gert är inne på något viktigt. Lagets själ finns i det vackra liret. Passningsspelet. Boråsarna vill se artister, inte orienterare. Tänk er ett Elfsborg med Håkan Mild eller Pontus Wernbloom som mittfältsmotor i stället för Anders Svensson. Mild och Wernbloom är duktiga spelare, men de är brunkare, arbetshästar, motsatsen till Elfsborgare.

Med framgång besegrar man förstås alla argument. Om vi vinner guld igen skiter nog boråsarna i spelsystemet. Men vi är ju inte precis nära att vinna guld just nu.

Det gäller att vi får se ett riktigt lyft nästa år. Att Thelins något vilsna idéer verkligen börjar betala sig. Det vi har sett konturerna av i några matcher nu i höst kan bli bra. Ett modernt, tempostarkt, "tyskt" spel. Och vi håller på att skaffa oss en riktigt bra försvarslinje. Men vi är fortfarande ett bottenlag och behöver förbättra oss på nästan allt.


Magnus Andersson, Borås - fredag 5 oktober 2018 kl 18.58
Jag håller absolut med. Elfsborg ska spela passningsorienterad och offensiv fotboll. Helst skulle jag spela med 11 Anders Svensson. Men nu är ju inte verkligheten sån. Vi får verkligen hoppas att det blir bättre till nästa säsong. Jag tycker dock att spelet, trots guldet -12, var tråkigare under Jörgen Lennartsson än vad det är nu. Då spelade vi Ica-fotboll och så går ju inte och ha det.

Daniel Strömqvist, Malmö - fredag 5 oktober 2018 kl 21.13
Johan -
”Med framgång besegrar man alla argument”

Jag tror att det är mitt nya motto i livet.
Ja, och Elfsborg, vänligen prygla skiten ur Sirius!


Henrik Eliasson, Örebro - lördag 6 oktober 2018 kl 13.46
Viktig match idag; vid seger anser jag kontraktet vara klart men vid förlust kan det bli nervöst och besvärligt framöver. Kämpa Elfsborg, kämpa tills ni dör!

Henrik Eliasson, Örebro - lördag 6 oktober 2018 kl 14.12
Nu har vi flyt...

Hasse Ekdahl, Borås - lördag 6 oktober 2018 kl 14.23
Kevin har blivit utbytt i 8 min....Reservmålvakten har varit inne i 1 minut när han missade utsparken....nästan över mållinjen...Sirius självmål i 13:e minuten.Straff för Ife.... Obasi....0-2

Lars Johansson, Mölnlycke - lördag 6 oktober 2018 kl 14.25
Bra start bara vi inte gör som IFK Göteborg och tappar 2-0 till 3-2....

Lars Johansson, Mölnlycke - lördag 6 oktober 2018 kl 14.35
Nu börjar det...

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 6 oktober 2018 kl 14.40
Hade jag fått bestämma (vilket är tur att jag inte får) hade jag förbjudit att ta ledningen med 2-0...

Lars Johansson, Mölnlycke - lördag 6 oktober 2018 kl 14.47
Troligt slutresultat är 5-2.

Henrik Eliasson, Örebro - lördag 6 oktober 2018 kl 14.48
Och så var det tillbaks till 2018 igen.

Jörgen Willborg, Borås - lördag 6 oktober 2018 kl 14.49
30% bollinnehav i första. Vad är det som händer?

Alf Gunnarsson, Eksjö - lördag 6 oktober 2018 kl 14.53
IFE brukar tappa spelet efter 60 min. Idag gjorde man det efter drygt 20 min ☹

Magnus Andersson, Borås - lördag 6 oktober 2018 kl 14.55
Kan inte Anders spela andra halvlek?

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 6 oktober 2018 kl 15.01
Hade jag fått bestämma (vilket är tur att jag inte får) hade jag förbjudit att ta ledningen med 2-0...

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 6 oktober 2018 kl 15.03
Anders ensam! Han hade gjort det bättre än de som försöker...

Lars Johansson, Mölnlycke - lördag 6 oktober 2018 kl 15.31
Bara ett mål kvar till 5-2 nu.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 6 oktober 2018 kl 15.34
God natt! Seriöst... Några måste inse sina begränsningar... Thelin i allmänhet men Andreasson i synnerhet!

Peter Olsson, Borås - lördag 6 oktober 2018 kl 15.35
Orkar inte ens bli arg eller besviken. Det här måste ju bara ett skämt. Helt omöjligt att detta är på riktigt.

Hasse Ekdahl, Borås - lördag 6 oktober 2018 kl 15.36
Ha,ha,ha....

Lars Johansson, Mölnlycke - lördag 6 oktober 2018 kl 15.49
Rätt tänkt av Frick att ta en varning där...

Tomas Kolles, Dalsjöfors - lördag 6 oktober 2018 kl 15.58
Blir till att duka upp groggbordet och kolla in de båda Guld-DVD:erna i afton för att försöka komma upp på banan igen. 😑

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - lördag 6 oktober 2018 kl 16.05
Tveksamt om Elfsborg håller allsvensk klass. Att underprestera så enormt är helt enkelt underkänt.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 6 oktober 2018 kl 16.21
Du har helt rätt Ericson! "Att underprestera så enormt är helt enkelt underkänt". Att jämföra med våra politiker... Uselt! Gör om! Gör rätt! Elfsborg skulle "må bra" att börja om i Superettan!

Utan Andreasson!


Christer von Zweigbergk, Viskafors - lördag 6 oktober 2018 kl 16.22
Tur att man inte har sparkat tränare Thelin. Om man hade gjort det hade det nog sett riktigt illa ut vid det här laget...

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - lördag 6 oktober 2018 kl 16.31
Hur ser oddsen ut för att Thelin får sparken kommande vecka?

Hans Josefsson, Storvreta - lördag 6 oktober 2018 kl 16.32
Det här var min första livematch i år. Jag är faktiskt skakad över att se Elfsborg så impotenta. De var så rädda att förlora att de gjorde just det. Inget tempo, massor med misstag och av någon spelidé syns inte ett spår. Allt som sker verkar slumpartat. Det syns ännu tydligare live än på tv.

I början var Sirius lika rädda. Men de tog sig samman och ägde matchen från sisådär 25:e minuten. Den förmågan har inte Elfsborg 2018.

Jag har hela säsongen tänkt att det ordnar sig, att de tre lag som nu ligger sist är sämre. Nu vågar jag inte tro det längre. Det kan bli kval i år, och blir det det förlorar vi. Händer det inte i år så blir det 2019 om inget dramatiskt händer.


Henrik Eliasson, Örebro - lördag 6 oktober 2018 kl 16.38
Först hade vi flyt, sedan sjönk vi som en sten... Jag förstår ingenting. Ligger vi under så låser det sig. Leder vi så låser det sig. Vad ska man tro? Man brukar prata om ”vinnarskalle”, här kan man prata om ”förlorarskalle”. Hur kommer man bort från det?

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 6 oktober 2018 kl 17.12
"Hur kommer man bort från det"?

Göra oss av med Andréasson?


Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - lördag 6 oktober 2018 kl 17.15
Det ÄR tränarens uppgift att peppa, motivera o lyfta laget. OCH att jobba in en spelide. Båda sakerna hrlt obefintliga. Då byter man tränare! Hög tid nu.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - lördag 6 oktober 2018 kl 17.19
Du har helt rätt Ericson!

Roger Olsson, Borås - lördag 6 oktober 2018 kl 17.27
Idag går det inte att skylla på individuella misstag. Vi släpper in fyra mål utan att målvakten gör något misstag vid målen. Istället havererar hela laget efter 0-2. Mycket intressant intervju med AS i dagens BT där han på ett inlindat sätt säger att Tobbe Linderoth inte var överens med Thelin och därför inte ville fortsätta. Istället har AS gått in lite då och då. Snälla styrelse, gör det enda rätta: sparka Thelin och ge Tobbe huvudansvaret resten av allsvenskan. Med sin vinnarskalle och fotbollskunnande kan han rädda oss kvar.

Alf Gunnarsson, Eksjö - lördag 6 oktober 2018 kl 17.34
Apropå vinnarkultur
Klopp och Gardiola är exempel på tränare som skapar vinnarkultur i sina lag. De har ett helt annat kroppsspråk än Thelin, som står som en mumie vid sidlinjen. Kan ett så oangagerat kroppsspråk skapa en vinnarkultur?
Spelarna måste väl tro det, eftersom de har öst lovord (i varje fall i början av säsongen) över sin nye tränare.
Jag väntar med spänning på när/om Thelin kommer fram till momentet "rörligt, snabbt passningsspel med precision" i sin manual - det som IFE var så bra på under stora delar av Haglunds tid i klubben.

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - lördag 6 oktober 2018 kl 17.51
Tobbe som huvudtränare säsongen ut med Anders bredvid?

Peter Olsson, Borås - lördag 6 oktober 2018 kl 19.26
Är det verkligen Thelin som skall gå? Detta är inte ett försök att försvara honom, men om detta är tredje misslyckade tränaren i rad, skall vi inte se över vem det är som anställer dem då?

Claes Lindquist, Malmö - lördag 6 oktober 2018 kl 19.46
Thelin är fortfarande en tränare av medelmåttig division 1 kvalité och sämre än de två föregående tränarna Den som anställde honom bär absolut ett mycket stort ansvar. Jag har inte ändrat min åsikt om Thelin, den jag skrev i slutet av förra året när det blev klart att han skulle ta över tränarrollen i Elfsborg. Han är inte lämpad för det jobb han har. Och defensiven är inte fixad! Ingenting är fixat överhuvudtaget.

Jan Ericson, Hällingsjö/Stockholm - lördag 6 oktober 2018 kl 20.29
Man kan väl snarare konstatera att allt är sämre än förra året. Och det var ju riktigt illa rdan då...

Hans Reichel, Alingsås - lördag 6 oktober 2018 kl 20.45
Bedrövlig insats idag. Vi har nu sparkat flera tidigare tränare och nu föreslår alla att vi skall kicka ännu en, Thellin, alt. Andreasson Men det ät väl inte de som spelar och gör dåliga insatser.? Förstår ni inte att truppen inte kan bättre? Truppen håller inte allsvensk klass. Och att vi inte har ekonomiska resurser att värva bättre spelare. Tränaren kan ju inte trolla med mediokra spelare. Nej satsa på mer U21- spelare. Anders är inte intresserad att bli tränare. Tänk om

Erik Nilsson, Linköping - lördag 6 oktober 2018 kl 21.15
Holst hade en tung dag. Assist på kvitteringen. Dålig koll bakom ryggen på 3-2 (efter två felpass). 4-2 med två fria Sirius spelare vid Holsts stolpe.

Alf Gunnarsson, Eksjö - lördag 6 oktober 2018 kl 21.45
Åsikterna om Elfsborgs trupp går isär. Hans Reichel säger att truppen inte håller allsvensk klass medan TV-kommentatorn Alexander Axen säger att den borde räcka till en topp 4-placering. Inget av påståendena verkar vara speciellt väl underbyggt, men man kan väl konstatera att Haglund lyckades betydligt bättre med samma trupp, trots spelarnas negativa inställning!
Om inte Thelin inom kort visar bättre resultat, måste man konstatera att Haglund även under sitt sista år var en betydligt skickligare tränare.

Roland Dellton, Lerum - lördag 6 oktober 2018 kl 21.53
Många synpunkter en sådan här dag...Jag skall sticka ut hakan och säga att truppen håller allsvensk klass, men om tränaren använder truppen på fel sätt, då blir det fiasko. Lundevall är vår bäste poängmässigt-han sitter på bänken. Prodell är allsvenskans mest effektive målskytt, han får också sitta på bänken. Ishizaki fick mycket "skit" på VG när han fick kontrakt. Han dög i AIK, men skulle inte platsa i Elfsborg. Sedan Thelin fattat att han inte skulle ha Ishi på kanten utan i mitten, har han varit en av de bästa i laget. Några tycker synd om Thelin för att han fick "ärva" en trupp. Jag säger det igen. Han hade aldrig tagit tränarjobbet, om han hade varit missnöjd med truppen.

Lennart Selrot, Bohus-Malmön - söndag 7 oktober 2018 kl 13.06
Några funderingar: Ishizaki slipper äntligen att hålla till på en kant. Men varför har han med sitt fina skott slutat att skjuta, när han har möjligheten. När skall Simon Olsson börja skjuta när han har läge? Jesper Karlsson beskrivs alltid som en tekniker, som är bra på att dribbla. Varför spelar han då mest bakåt, vid de få tillfällen han får speltid.

Jonas Claesson, Bottnaryd - söndag 7 oktober 2018 kl 13.23
Det största problemet tycker jag är följande:

Jönsson
Bajrami
Prodell
Holmen

Visst, jag gillar att vi har ett socialt tänk och att våra spelare känner att vi bryr oss om dem. Bajrami KUNDE blivit en framgångsrik säga, men det sket sig. Visst är allt enklare med facit i hand...

Jönsson var jag fullt beredd att tacka av redan för 3 år sedan. I stället fick han (halvskadad och en ständig risk) ett treårskontrakt! Helt galet!

För Holmén gäller samma sak som för Bajrami.

Prodell kan få vara kvar, men med en rejäl lönesänkning. Jag anser inte att han är rätt person i vårt spel.

Vi blev av med både Horn och Jebali, vilket var suveränt bra jobbat!

Thelin har alltså ärvt en mängd spelare han inte har nytta av för det spel han vill spela. Eftersom de spelarna haft höga löner har det inte funnits utrymme för de spelare han faktiskt velat ha.

Jag känner mig inte på långa vägar lika orolig när motståndarna har bollen i år som jag gjorde förra året. Vårt försvar har blivit så mycket bättre.

Vi har blivit bortdömda i 2 matcher, och hade vi fått med oss full pott mot både dif och Ifk så hade vi varit klara alla redan.

Till nästa år hoppas jag (och tror) att Thelin gjort sin läxa och ser till att ALLA som vill konkurrera om en plats har kondition för 90 minuter.

Nej, krisen är inte över och vi kan fortfarande få kvala. Men jag är inte säker på att samtliga låg bakom oss går rent. (Vilket de inte kan, eftersom "alla möter alla" typ.

Det gäller bara att hålla ut, vinna mot Bp och tff, sen kan vi se fram mot cupen.

Byta tränare nu? I så fall får vi byta ut ledning, spelare och stab samtidigt, eftersom det vore att underkänna sitt eget arbete helt och hållet. Och den som tycker annorlunda kan bli medlem, gå på årsmötet och göra sin röst hörd. Enkelt och lättbegriplig.

Jag har fortsatt förtroende för Thelin, Andreasson och IF Elfsborg.


Johan Nilsson, Göteborg - söndag 7 oktober 2018 kl 17.50
Ibland är man bara glad att man inte har möjlighet att se en match. För gårdagen verkar ju inte ha varit något vidare.

Men att läsa supportersidor är åtminstone intressantare i motgång än i medgång. När allt går bra är alla ungefär likadana. När det går åt helsicke kommer folks psyken mer i dagen. Mitt också förstås. Som sagt, det blir intressantare läsning.


Hans Josefsson, Storvreta - söndag 7 oktober 2018 kl 21.30
Allt är väl. Vi ligger före Blåvitt i tabellen.

Lars Karlsson, Torestorp - söndag 7 oktober 2018 kl 23.49
Att se IFE bli utspelade av Sirius kändes tungt. Allrahelst som det var via ett av di gules adelsmärken:kortpassningsspel. Börjar så smått inrikta mig på kvalspel

Kurt Nilsson, Skyttorp - måndag 8 oktober 2018 kl 9.55
Ja jisses vilken avhyvling,Sirius såg ut som ett topplag och Elfsborg ett botten lag i super ettan---Påminde om förra årets match när det blev torsk med 1-4 ,usch vad jag skämdes då,lika illa nu---Nån skrev att Guldåret 2012 spelades sämre fotboll,aldrig i livet ,mera fart o fläkt då med Hult o Anders i spetsen och bättre ork ,man vann flera matcher sista kvarten ------Man borde ha blivit förvarnad efter Häcken matchen då Elfsborg var lika usla----Hoppas på en kvalplats i år,tror knappt vi klarar detta ------Som sagt ,visst fan måste Thelin ha ett ansvar för denna taktik o spel som utförs på plan,förstår om Tobbe Linderoth ruttna ---

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 8 oktober 2018 kl 11.27
Spännande läsning på VG debatt om vårt debacle.

Någon sätter ut hela truppen i kylan och förklara att den är kass.
Någon tycker att det är några namngivna spelare, vara majoriteten inte är startspelare som är problemets kärna.
Men de flesta inläggen sågar tränaren som ges ansvaret för golgatavandringen i en del inlägg har han sällskap med klubbdirektören i denna procession.

Själv är jag beredd att citera Di Leva och utbrister Vem skall man tro på?


Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 8 oktober 2018 kl 14.44
Precis min åsikt! "inte startspelare". Men uppbär lön som sådana. Löner, vilka hade kunnat användas bättre och mer effektivt. Helt klart felstavningar, med facit i hand.

Conny Johansson, Brämhult - måndag 8 oktober 2018 kl 17.45
Hej alla Elfsborgsvänner, optimister som pessimister. Här är mitt tips för resterande omgångar. Inspelade poäng efter 25 omgångar 25 poäng Omg 26 21/10 kl 17,30 Sundsvall hemma 0 poäng Omg 27 26/10 kl 19,00 Trelleborg borta 1 poäng Omg 28 30/10 kl 19,00 Dalkurd hemma 3 poäng Omg 29 5/11 kl 19,00 BP hemma 3 poäng Omg 30 11/11 kl 15,00 Mff borta 0 poäng Placering och slutpoäng : Tolfte plats 32 poäng Detta bör räcka utan att kvala, sen får vi se vad som händer med Elfsborg inför nästa säsong, för något måste ske, eller hur?

Claes Lindquist, Malmö - måndag 8 oktober 2018 kl 19.07
Conny, känns som ett troliga resultat och tabellplacering. Och inför nästa säsong, bort med Thelin och in med... mig

Lars Alexandersson, Linköping - måndag 8 oktober 2018 kl 19.44
Jag passade just på att förnya deklarationen. Säkrast så, innan jag hunnit förtränga att jag sett Sirius-Elfsborg i verkligheten och att det inte var en mardröm. Men det kanske det var? Den hade ju så många likheter med förra årets match i Uppsala, och ibland återkommer mardrömmar. Hmm ...

Henrik Eliasson, Örebro - måndag 8 oktober 2018 kl 21.05
Deklarerade nu för hela året hittills. Usch vad mycket obehagligheter som jag blev påmind om. En sådan här säsong till vet jag inte om jag orkar med. Å andra sidan har man överlevt både 80-talet och 90-talet...

Niklas Larsson, Fristad - måndag 8 oktober 2018 kl 21.45
Göteborg sparkar sin tränare...
Tycker Elfsborg bör göra samma sak med Thelin, Han håller tyvärr inte som Allsvensk tränare....
Jag har aldrig förstått hur man kan anställa en tränare som precis fått sitt lag att åka ner i superettan...
Som sagt, tycker Elfsborg bör visa musklerna och sparka Thelin, hans uppgift ihop med sin tränarstab är att få laget att fungera, så är inte fallet och då måste klubben agera, och inte bara säga att vi tror på Thelin och sedan vara tysta.
Ja, jag vet, spelarna har också ett ansvar här, självklart har dom det men...
Varför hör man inte från missnöjda sponsorer, fans, m m, eller man är kanske inte missnöjd, man kanske accepterar att det är så här..
Det skrivs inget i tidningar om Elfsborg, det borde stå något varje dag, så även här har man accepterat läget...
Andreasson är tyst, styrelseordförande i elfsborg är tyst, Guliganernas ordförande är tyst, alla verkar acceptera läget och vågar inte prata... Det är ta mig fan (ursäkta uttrycket) Skandal, AVGÅ NÅGON

Jonas Claesson, Bottnaryd - måndag 8 oktober 2018 kl 22.43
Snacka om att alla är tokiga här inne. Var befann ni er 1989 och 1990 när vi fick stryk av Bromölla, Myresjö och andra namnkunniga lag? Eller runt millennieskiftet när vi slogs för att vara ett allsvenskt lag?

Det som den gången gjorde att vi slogs för överlevnad var idiotiska affärer och inkompetens. Bara för att vi i år inte ligger topp 5 och spelar i Europa så håller ni på att skrika allt högre om att det ska sparkas, avgå, köpa nytt i var och varannat inlägg. Hellre de nedre regionerna ett par säsonger än att tvingas göra en Örebro!

Jag har sett Elfsborg spela uselt förr, och jag kommer få se det igen. Men att göra som ajk, eller för den delen ifk i dagsläget, är inget jag vill se min älskade förening göra.


Lennart Odhström, Las Palmas, Spanien - tisdag 9 oktober 2018 kl 1.10
Ta det lugnt. Is i magen. Vi fixar detta. ·3

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 9 oktober 2018 kl 8.45
Jag tycker mig ha förstått att medelåldern på det här forumet är ganska hög. (Hoppas ingen tar illa upp nu!) Ändå verkar många ha glömt det som Jonas C skriver om: att laget i långa perioder har varit uselt. Själv har jag mina första gulsvarta minnen från när Elfsborg låg i dåvarande division två, 1972. Sedan blev det bättre några år, men i princip hela 80-talet var genomuselt. Ca 1999-2003 var det också katastrofalt kass fotboll. Vi har nyss haft en fantastisk storhetsperiod, till stor del tack vare en enda spelare, men vi som är lite äldre borde inte bryta ihop och börja tugga fradga för några sämre säsonger.

Conny Johansson, Brämhult - tisdag 9 oktober 2018 kl 11.50
Alla kan göra fel nån gång eller ha en dålig dag på jobbet , men Elfsborgs kräftgång har pågått i över tre års tid. Tycker inte man skall uppfattas som gnällig om man förväntat sig mer av klubben. Vi ligger femma i maratontabellen och är ett storlag i allsvenskan historiskt, vi har rätt att ställa krav och förvänta oss resultat av dessa högt avlönade såväl spelare, tränare som klubbchef .

Christer von Zweigbergk, Viskafors - tisdag 9 oktober 2018 kl 12.40
Kan någon av alla fotbollsexperter här på forumet som med näbbar och klor försvarar Jimmy Thelin ge mig och alla andra tvivlare ett uttömmande svar på följande frågor:

1) Exakt vilka kvalitéer har Thelin tillfört truppen som inte redan fanns när han tillträdde?

2) Om vi rent hypotetiskt hade legat i den absoluta toppen: hade Thelin fått all credit för det?

3) Han har de senaste 37 allsvenska matcherna med J-Södra och Elfsborg sammanlagt tagit 8 segrar = 21,6 %. Är det godkänt?

4) Vilka egenskaper gör Thelin till en tränare värdig att stanna kvar även i fortsättningen som huvudansvarig?

5) Om ni är nöjda med vad Thelin har uträttat så borde ni också vara nöjda med aktuellt tabelläge. Är det så?


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 9 oktober 2018 kl 12.54
CvZ,
Nu vet jag inte om någon har hackat ditt konto. För du skriver ju inte här längre. Men sett till tonen antar jag att det är du som är tillbaka.

Jag själv tror inte Thelin är världens bästa tränare, vilket många verkar tro bara för att man inte vill sparka en tränare vid första bästa motgång. Många härinne var missnöjda när vi vann SM-guld och spelade i Europa. Det är liksom en del av ett beteende många visar. Så visst, jag kan förstå att du har din inställning mot oliktänkande.

Anledningen till vår sportsliga kräftgång började för längesedan, framförallt då vi tappat all långsiktighet. Vi har flest tränare sedan 2011 i hela serien, vilket gör att vårt strategiska arbete hela tiden startar om. Personerna som har tagit våra sportsliga beslut har försvunnit då vi sparkat dessa. Framförallt för att vi har vår managerroll, vilket jag tycker är dumt.

Då jag tycker vår sportsliga kräftgång beror på sparkade managers, så tror jag inte lösningen är en till sparkad manager.

De enda nya tränarkandidater jag har sett ifrån personer här är Anders Svensson som ligger sist med sitt Öjersjö i division 5. Han finns dessutom redan i a-laget. Den andra kandidaten som ständigt nämns är Tobias Linderoth som också varit en del av detta dåliga år. Om dessa nu är så bra så förstår jag inte varför dessa två har spridit vidare denna kunskap under året. Men även det är väl Thelins fel, för någon ska ju vara syndabock.

En fråga till alla härinne, förstår ni ansvarsfördelningen vår manager har? Varför ifrågasätter inte fler att vi har en manager istället för en tränare?


Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 9 oktober 2018 kl 13.02
Blåvitt & Poya totalförnekar att han är sparkad. GP, som gjorde "avslöjandet", står hittills på sig och hävdar att beslutet är fattat. Mats Gren är på Hawaii.

När det går dåligt för oss är det skönt att kunna trösta sig med kaoset och superinkompetensen i IFK!

(Mitt stalltips, vad det nu är värt, är att Poya inte får gå. Elfsborg har fått försämrad ekonomi de senaste åren, men styrs trots allt av ansvarsfulla personer. Läget är under kontroll. IFK har katastrofekonomi, styrs av dårar och har absolut inte råd att sparka ännu en tränare.)


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 9 oktober 2018 kl 13.08
Såg att Niklas Larsson nämnde Guliganernas ordförande och undrade varför han är tyst. Där är ytterligare än roll som bör förtydligas, tro mig för jag vet att många inte vet vad den rollen innebär.

Men för att göra ett snabbt förtydligande. Isak Edén ideella roll innefattar inte sportsliga och krävande kommentarer i media. Han är vald av Guliganernas många medlemmar och företräder allihopa, där allihopa tycker olika. Vilket i sig är vackert.

Isak Edén är förövrigt en väldigt bra Elfsborgare.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 9 oktober 2018 kl 13.30
Spot on Johan!

Jonas Claesson, Bottnaryd - tisdag 9 oktober 2018 kl 13.43
1) Förra året (och även - 16) höll jag på att skita ner mig varje gång motståndarna kom över halva plan. I år har det känts lugnt under stora delar av säsongen, försvarsmässigt. Så jag anser att defensiven blivit bättre.

2) Jag vet inte. Men om tränaren inte kan hyllas när det går bra, så kan denne väl inte kritiseras när det går dåligt...

3) Thelin var alltså en stolpträff mot tff att klara sig kvar med södra. Men det är klart att han/södra/vi gärna sett 100% segrar.

4) Vi är värda att visa oss själva, och framtida spelare, publik, sponsorer och övriga Sverige att vi är en stabil förening där vi siktar långsiktigt.

5) Vi kommer inte åka ur. Thelin (och resten av Elfsborg) har sagt att 2018 är ett mellanår. Så jag är fullt införstådd med att det är ett sånt år. Därför är jag nöjd.

Nu vill jag ställa en fråga tillbaka:

Hur hade du ställt dig till att få se Elfsborg bli "det nya" Helsingborg? Eller aik? Eller för den delen ifk, där deras kaos får våra problem att framstå som ingenting... Vi är där vi är eftersom vi har ansvarsfulla personer i styrelse och ledning.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 9 oktober 2018 kl 14.37
Ekonomiskt lär vi göra ett ordentligt skitår. Med de ändrade förutsättningarna det innebär, desto mer tvunget bör man göra andra beslut.

Det är lite som lag som säger att man satsar på ungdomar, det gör man ju för att man inte har råd med andra spelare. Vilket även innefattar oss.

Våra ändrade förutsättningar lär inte få oss att börja vinna hux flux 2019 oavsett om tränaren heter Thelin, Bielsa, KGB eller Guardiola. Sämre ekonomi ger sämre spelare.

Men vi kan alltid överprestera och då gäller det att göra många beslut rätt och ge beslut och arbete tid. Där har vi misslyckats tidigare och där kommer vi göra misslyckanden i framtiden.


Peter Olsson, Borås - tisdag 9 oktober 2018 kl 16.06
CvZ:
1) Exakt vilka kvalitéer har Thelin tillfört truppen som inte redan fanns när han tillträdde?
Han har hela truppen bakom sig, åtminstone utåt sett. Något som ingen hans närmsta tidigare företrädare hade. Alla talar gott om honom, säger att han är en mycket skicklig tränare. Till och med Anders Svensson (som många vill se som tränare istället) säger att Thelin är detta. Spelarna intygar att stämningen är god, vilket man inte kunde säga förra året.

Finns säkert många fler saker, men jag tror att få truppen att må bra tillsammans och att lita på varandra är ett arbete över tid, som tar mer än en säsong att bygga. Varesig Norrköping när de vann sitt första guld här för ett gäng år sedan eller Östersund som överraskade alla satt med individuella spelare för att bli guldlag, men truppen som helhet blev det. Jag anser inte att Thelin skall sparkas i år. Nästa år vid fortsatt kräftgång lär även mitt tålamod tryta, men det här året fick han av mig. Oavsett om det blir kval eller ej.

Kent Carlsson, Sandhult - tisdag 9 oktober 2018 kl 17.08
Glenn ställer enligt mig den absolut viktigaste frågan. Varför har vi en manager istället för en tränare?

Organisationen och ansvarsfördelningen måste ses över 2019 med sikte på att säkerställa en långsiktig strategi.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 9 oktober 2018 kl 19.39
Jag var och såg U21-laget mot Blåvitt idag. Förlust 1-4 och det var en uppvisning i nonchalans. Så onödig match med massvis av onödiga ageranden.

Många spelare som tränar med a-trupp i båda lagen och vi var det sämre laget.

Arian Kabashi gjorde 1-0 efter en elegant framspelning av Simon Olsson. Just Simon såg många gånger bra ut och hade en växel mer än andra. Men alldeles för ofta var han orimligt nonchalant. Ett av Blåvitts mål tillkom på att han lallade runt kring eget straffområde där Blåvitt vann boll och enkelt kunde rulla in bollen bakom Rönning.

Boysen spelade 90 minuter. En U21-match är inte det man bör gå efter, men jag vet inte. Tekniskt en briljant spelare på samma nivå som Lundevall. Men han tog inte många löpmeter. Han kände sig ofta mot ljumskar i starten av matchen och gick mest runt och frös. Sett till denna match är mina vibbar sämre där...

Rosenqvist sprang och sprang utan att ha självförtroende att leverera boll. Men han slet oerhört mycket. Gick dock av med kramp i 80:e minuten.

Det känns verkligen som U19/U21-laget är i limbo. Många har fått smak på a-laget och har det som mål, samtidigt som U-21 fylls upp med äldre spelare som Bajrami. Det känns inte bra och steget mellan a- och u-lag känns konstigt idag. Jag förstår att Tobbe gick ned igen. Hoppas han kan styra upp det.


Gert Björnalm, Borås - tisdag 9 oktober 2018 kl 19.56
Det är så klart inte helt enkelt att avgöra om en tränare (manager) är bra eller inte. Resultat är förstås en del, men det säger sällan hela sanningen. En inte obetydlig del är tillfälligheter och tur ("marginalerna på sin sida"), och i år kan man inte direkt säga att vi har tilfälligheterna med oss. En följd av den negativa trend som skapats är att självförtroendet sjunker och osäkra spelare gör sämre insatser på planen.

Att Thelin inte har vunnit på x antal matcher säger inte nödvändigtvis allt, frågan är då snarare vilka förutsättningar han haft. J Södra hade väl i ärlighetens namn inte en särskilt bra trupp. Om Elfsborg har det är som bekant omtvistat.

Argumentet att Thelin har truppen med sig tycker inte jag heller är särskilt övertygande. Kanske är det så enkelt som att man gillar att chefen är lite snällare med krav på ex styrketräning, även om det går ut över kvalitén. För det andra så tror jag att få skulle erkänna om man inte gillade Thelin, efter allt tjafs i media som blev effekten av klagomålen förra året. Visst kanske dom gillar och tror på honom, jag menar bara att det inte är självklart bara för att dom säger det utåt.

Att tycka att man är historielös bara för att man klagar nu tycker jag också är konstigt. Jag minns också många av åren på lägre nivå, eller i bottenstrid. Men ärligt talat, då hade vi inte den truppen och de förutsättningarna som vi har nu. Så varför ska vi inte ha högre krav och förväntningar nu? Sen kan väl inte alla säsonger lyckas fullt ut, absolut, men ändå. Eller tycker ni som tycker att truppen inte är särskilt bra, att den inte är bättre än exempelvis runt år 2000?

Kan/bör/ska man inte sparka en tränare bara för att man haft en taskig trend och sparkat två andra tränare på några år? Vi är knappast den första klubben som gör det, även om vi haft en viss omsättning på tränarfronten på några år. Men att räkna in Ingesson och Mian/Mance i detta, eller Haglunds första sejour där båda parter tyckte det var dags att prova något annat, och därmed anse att vi haft flest tränare de senaste åren blir faktiskt lite larvigt. Argumentera med att vi har sparkat två olika tränare sedan 2013 istället, det är sakligt.

Så ska Thelin vara kvar? Tja, det faktum att vi har sparkat två tränare på ganska få år tycker jag är en god anledning att vara återhållsam, och det är därför jag tvekar. Hade vi inte gjort det så hade jag nog varit mer övertygad nu. Men han har verkligen inte imponerat på mig hittills. Ändå är det inte hans resultat som får mig att tveka mest, utan att Elfsborgs själ, finliret, passningsspelet, tycks hotat. Tråkigaste fotbollen sen KGB:s dagar...

När det gäller frågan kring manager eller tränare så håller jag med Glenn fullständigt! Det tror jag vore det första som borde åtgärdas. In med Stefan som sportchef igen!


Jörgen Willborg, Borås - tisdag 9 oktober 2018 kl 20.17
Vi kanske klarar oss kvar även om jag är långt ifrån säker. Det som oroar mig är nästa säsong då det inte finns några räddningsplankor. Istället för Trelleborg och Dalkurd får vi FFF och HIF? Hur i hela världen ska vi klara det? Vi är verkligen inte på gång. Vad är det som kommer att bli bättre till nästa säsong?

Magnus Eriksson, Stockholm - tisdag 9 oktober 2018 kl 21.09
Att Helsingborg målas upp som en hårdare nöt att knäcka än Trelleborg och Dalkurd kan jag förstå. Man Falkenberg? När de åkte ur Allsvenskan 2016 tog de 10 poäng, gjorde 25 mål och släppte in 84! Klasser sämre än årets bottenlag i Allsvenskan.

Peter Olsson, Borås - tisdag 9 oktober 2018 kl 21.56
Lägger till räddningsplankorna BP och Sirius. När (för de kommer de) Elfsborg och Blåvitt får kontroll på sin verksamhet igen, så kommer inte de här lagen plocka de poängen som de har gjort.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 7.45
Jag tycker att man varje år pratar om att topplagen i Superettan ser intressanta ut, vilket inte är så konstigt, för det är ju lag som vinner till skillnad mot bottenlagen i Allsvenskan.

Ifjol tyckte jag BP var en av de mest intressanta nykomlingar vi haft på 2000-talet. Men det blir ju sällan så.

Sett till ekonomi och material så är HeIF oerhört intressanta. Men det är ju som vi där, sett till spenderad krona är det dåliga resultat. HeIFs resultat sedan Norrby-matchen är ju imponerande med cupmatchen mot Eskilsminne som plump. Men ekonomiskt ser HeIF att fortsatt få det tufft, samtidigt som kan ställa sig frågan om nyförvärven har varit så bra som man hoppades? Man kan ju nästan argumentera för att HeIFs tre kryss sedan dess är dåliga sett till spenderad krona.

Andra intressanta noteringar ifrån Superettan:

- Kadir Hodzic har varit given i Mances AFC Eskilstuna. Jag minns när Kinna-sonen hade show med Mobaeck i Hökerum i talangmatchen 2011. En spelare som antagligen hade fått chansen hos oss med dagens sämre förutsättningar.

- ÖIS gör en bättre säsong än på länge, samtidigt som GAIS är katastrof trots deras hajp efter matchen mot oss i vintras.

- Anton Andreasson har startat tre matcher för Öster och har åtta matcher totalt. Han startade i 5-0-vinsten sist mot Landskrona.

- Sportbladets Göran Bolin rankade Randrup som Superettans fjärde bästa spelare i år.

- Karim Sadat slutade mer eller mindre göra mål efter han ryktades vara på väg till oss.

- Kinoshita i HBK är en intressant och rörlig anfallare jag tror hade passat in i vårt spel på ett bra sätt.

- Norrby ser återigen ut att klara sig! Det mest intressanta där är att målskyttet har varit ett problem, trots två stjärnvärvningar på anfallssidan.


Conny Johansson, Brämhult - onsdag 10 oktober 2018 kl 10.19
Apropå IFK Göteborgs agerande , har Elfsborgs styrelse fullt förtroende för Stefan Andréasson? Det råder väl inga tvivel om att det inte står rätt till i Elfsborg. Felsatningar på tränare som har löst ut från dyra kontrakt, långa kontraktsförlängningar med spelare som inte platsar utan sitter på bänken, hemvändare som inte är någon förstärkning utan bara medför ökade kostnader. Vi har en A-trupp på 27 spelare där endast Obasis och Prodells kontrakt går ut 2018, detta medför en handlingsförlamning för inköp av nya spelare inför 2019 vilket onekligen behövs . Stor skuld till denna situation heter Stefan, och även han liksom många av spelarna har och har haft för lång kontraktstid.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 13.06
Sportsligt ansvarig för seniortrupp är managern, vilket ändrades när vi införde managerroll. Sportsligt ansvarig på ungdomssidan är Tony Lundqvist som är sportchef ungdom.

Tränarrekryteringar och övergripande ekonomiska beslut står självklart klubbchef ansvarig för ihop med styrelse där vi också har ny ordförande. Men som några tog upp i veckan så har vi tvingats till en del beslut i och med att exempelvis Klas gick bort alldeles för tidigt.

Den som har varit sportsligt ansvarig när exempelvis Jönsson, Bajrami och Horns kontrakt skrevs är ju borta. Dessutom tror jag vår styrelse haft större ekonomiskt ansvar i fördelning till manager, även om Stefan självklart är med där.

Ansvaret är luddigt och det är därför jag tycker vi bör ha en större diskussion om managerrollen. Enligt mig är Stefan Andreasson hela Sveriges bästa sportchef och den som har bäst metoder kontaktmässigt. Han fick vår lilla förening att överprestera sportsligt. Problemet sedan Stenbäcken lämnade är att Sveriges bästa sportchef har varit klubbchef. Något jag också tycker han har gjort bra, speciellt sett till förutsättningar. Men ansvaret blir som sagt luddigt.


Gert Björnalm, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 17.11
När det gäller att vi har 27 spelare kan man även fundera kring Thelins roll. Han låg bakom värvningen av Gojani trots att vi redan hade många innermittar, och då bland annat en av de mest lovande defensiva mittfältarna i landet (Simon O). Huruvida han låg bakom värvningen av Ishi ska jag däremot låta vara osagt.

Han låg även bakom de tre värningarna i somras. Holst värvades precis lagom när Manns var tillbaka samtidigt som DG började bli allt mer varm i kläderna i rollen. Holst har varit oerhört bra, så sportsligt är det svårt att klaga på den värvningen, men ekonomiskt och truppmässigt kan den diskuteras. Obasi är väl också svår att klaga på, men även den är dyr och i den rollen som han fått skulle man kanske kunna tänka sig Prodell som ändå stått för målgaranti när han väl fått spela. Boysen, tja, varför värvades han till en redan överfull trupp?

Som jag ser det får Stefan orättvist mycket skit, och jag skulle precis som Glenn (?) vilja se honom som sportchef istället.


Sture Svensson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 17.38
I går hade GAMLA ELFSBORGARE ett intressant möte där Stefan Eklund, chefredaktör för Borås Tidning, meverkade. Även om han i första hand håller på Norrköping, är han förlåten - han började sin fotbollskarriär i Rydboholms Sportklubb ! Nästa möte blir den 13 november då Borås Fritidschef Tommy Jingfors gästar oss. Boka också redan nu in onsdagen den 5 december då bitr förbundskapten Peter Wettergen besöker oss och berättar om arbetet med A-landslaget. Mötet är på Arenan och börjar kl 10.00

Roger Olsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 17.51
Precis som Glenn besökte jag arenan i går för att se på U21 matchen. Jag har följt ungdomslagen i flera år och brukar se ett antal U17,U19 och U21 matcher per år. Jag har dock aldrig blivit så rosenrasande förbannad under en ungdomsmatch som jag blev igår. I lagupställningen var det i princip endast spelare från A-truppen. En majoritet av dem var med under förra årets framgångståg i U21 allsvenskan som slutade med final. Vad var det då som gjorde mig så rasande. Jo, på planen uppträdde Elfsborgsspelarna som om de alla önskade att de inte var där. Nonchalans, uppgivenhet, hängande huvuden och en håglöshet jag aldrig sett hos ett Elfsborgslag. Den anda var gläje, vilja och stolthet över att representera Elfsborg som manifesterades så ofta förra året var som bortblåst. Efter att ha sett A-laget falla igenom mot Sirius och U21 i princip ge blanka fasen i om de förlorar mot blåvitt så är jag djupt oroad. Det finns ingen glädje och stolthet kvar i föreningen. Om inte detta är ett ledarskapsproblem så heter jag Orvar. Jag orkar inte tjata vidare om vems fel det är att vi befinner oss i den miserabla situation som vi är i. Om jag visste vad som behövde göras skulle jag väl bli ordförande i IFE. Men, det gör jag inte. Det enda jag kan ta med mig efter dessa två matcher är att med den mentaliteten som finns i föreningen så är risken överhängande att vi kan komma att göra en svag avslutning på säsongen. Superettan är ett reellt hot.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 19.10
Rogers ord om matchen igår skriver jag under på. Alla spelare som startade tränar med vårt A-lag och det var ingen vidare tillställning.

Jag är inte lika kritisk i övrigt, men ställer mig frågande till våra långsiktiga och strategiska frågor. I U19 som är det lag som ska vara basen för U21 så tränar 25-30 spelare varje dag, vilket är orimligt många. Då har vi dessutom några överåriga "lärlingskontrakt" som inte får träna med a-laget som nu verkar sprida dålig stämning. Den stora truppen i a-laget gör att flera med a-kontrakt spelar i U21 där framförallt yngre spelare ska få erfarenhet mot bättre spelare.

Nu grundar jag mycket av min analys på en match. Men jag tycker mig se liknande mönster tidigare. U19/U21 och A är två träningsgrupper där Mian sköter en och Thelin den andra. Där har vi idag cirka 55-60 spelare, vilket är helt åt skogen. För det gör oss svårt att ta snabba nya beslut.

Det är denna situation jag tycker att Thelin har ärvt, eftersom ingen har tagit sportsligt strategiskt viktiga beslut. Om inte tuffa beslut tas i vinter kommer den onda spiralen fortsätta. Samtidigt som vi måste vara medvetna om att a-laget kommer behöva förstärkas för att kunna ta 3-4 positioner nästa år.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 10 oktober 2018 kl 20.24
Sorgligt att läsa Glenns och Rogers rapporter från U21-matchen och spelarnas inställning där. Men också intressant att läsa om situationen med alltför många spelare inte bara i A-truppen, utan även i U19/U21. Det är svårt för alla sorters verksamheter (företag, organisationer osv) att gå från läget där allt bara pekar uppåt hela tiden, till ett läge där man har det tuffare och måste bromsa. Jag antar att det är där vi befinner oss nu.

Roger Olsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 20.33
Det gläder mig att Glenn håller med mig om gårdagens match. Men Glenns analys brister. Förutsättningar med många spelare och två träningsgrupper är ett upplägg som Elfsborg haft sedan Lennartsson fick sparken 2013. Trots detta harU19/ U21 spelarna presterat på hög nivå och flera av spelarna, som Arber Zeneli, Simon Hedlund, Per Frick och Adam Lundqvist har kommit fram ur den organisationen. Hur kan samma organisation med lika många spelare få fram ett mästarlag och ett final lag 2017 och två vilsna, menlösa och håglösa bottenlag 2018? Den enda skillnaden på dessa två år är förändringar i ledningen.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 20.35
Det ekonomiska resultatet för 2018 lär inte bli bra. Det kommer ge oss mindre utrymme att agera. Det kostar också pengar att minska verksamhet, och våra långa kontrakt som har varit en konkurrensfördel är idag en belastning.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 10 oktober 2018 kl 21.23
Att ungdomslagen presterar dåligt när vi flyttar upp många är inget nytt. 2014 gjorde vi samma sak och ungdomslagen gick dåligt det året med. Både U19 och U21 presterade inte alls bra 2014, trots guld för U21 och tredjeplats för U19 under 2013.

Sedan 2016 har vi flyttat upp väldigt många ungdomsspelare i a-laget. Antagligen en av föreningarna som har flyttat upp flest. Kanske flest till och med.

Ledarskapsfråga säger jag inte emot. Men där tycker jag också det är tydligt att många ledare i spelartrupperna har försvunnit på senare år. Özgun var exempelvis kapten för U21 igår, vilket förvånade mig. Så ja, det är nog ett problem som genomsyrar en del av verksamhet. Men samtidigt konkurrerar 55-60 spelare om få platser. Målvaktssidan blir tydligast där. Vi har tre a-målvakter där två av målvakterna nu sällan matchas på rätt nivå.


Conny Johansson, Brämhult - söndag 14 oktober 2018 kl 12.04
Hoppas att Elfsborg inför den oerhört viktiga slutspurten har intensifierat och ökat träningsdosen med avseende på kondition . Fotboll i okt-november brukar suga musten ur spelarna, vi har av fem resterande omgångar två matcher borta på tunga gräsplaner och tre hemma på arenan. Kan vi inte besegra våra återstående motståndare med bättre spel och fotbollskunnande, måste vi göra det med större vinnarinstinkt, ha en större kämparglöd samt visa en högre gemensam moral. En för alla alla för en !

Claes Lindquist, Malmö - söndag 14 oktober 2018 kl 19.00
Conny, håller med dig. Och kolla vad Staffan Tapper tyckte om att MFF:s spelare fick 4 dagar ledigt under landslagsuppehållet. Han var minst sagt kritisk till ledigheten Sydsvenskan

Eric Sjölin, Borås - måndag 15 oktober 2018 kl 15.52
Från och till lägger vi upp auktioner på unika Elfsborgsprylar till olika välgörande ändamål kring IF Elfsborg. Just nu samlar vi in pengar till tifo-gruppen. Kolla in auktionerna på tradera och lägg ett bud!

Läs nya (från 18/10 kl 16.48) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!