VG debatt - inlägg sedan 8/8 kl 0.00


Bertil Lindh, Trollhättan - fredag 1 december 2017 kl 7.18
Det var illa (inte bra) att moralspelaren Anders Randrup inte fick ett förlängt kontrakt av IFE.

Lennart Odhström, Umeå - fredag 1 december 2017 kl 9.56
Nu när det verkar klart på tränarfronten är det dags att se över spelartruppen.

Baserat på vad jag sett och läst om årets säsong så är det uppenbart att många spelare behöver se sig själv i spegeln och ställa sig frågan, är jag så här usel eller gjorde jag bara inte mitt bästa?

Vilka förutom Randrup (som inte tillhörde de sämsta på plan) är på väg att lämna?

Visst har vi några med rejäla löner som det vore en välgärning om de lämnade?


Åke Johanson, Rävlanda - fredag 1 december 2017 kl 10.32
Om Thelin skall in i Elfsborgs tränartrojka så bör man skicka honom till en talpedagog först. Vid intervjuer pratar han fort, sluddrigt och därmed otydligt. Hur han är som tränare, taktiker och person i övrigt kan jag inte som Cmore-tittare bedöma.

Gert Björnalm, Borås - lördag 2 december 2017 kl 17.06
Jag spår att det blir hyfsat stor spelaromsättning i Elfsborg till nästa säsong. Främst grundar jag det på att man vill spara pengar och samtidigt ge platser åt många underifrån. Därmed tror jag inte heller att det kommer att komma in särskilt många utifrån utan att det istället fylls på underifrån.

Jag brukar inte få så mycket reaktioner på spelarspekulationer (har testat förr), men eftersom jag tycker att det är intressant så spekulerar jag ändå. Så här tänker jag:

Randrup rök av samma skäl som Lasse. Inte på sportsliga grunder utan då kontrakten gick ut och man vill spara pengar, plus skapa platser underifrån. Randrups plats tas sannolikt av McVey. Om Lasses anfallsplats är det stor konkurrens, både Kabashi, Ndione och möjligen Götesson (som har kontrakt med Elfsborg 2018) står på kö. Av samma skäl tror jag att man helst vill bli av med några som har kontrakt, förslagsvis Horn och Prodell.

Vidare spår jag att man försöker hitta lösningar med utlåningar för David Olsson och Rosenqvist som båda skulle må bra av speltid. David Olssons plats får då Rönning, men Rosens plats får faktiskt en värvning utifrån, nämligen Ishi (1-årskontrakt).

Kanske kan det även bli så att någon startspelare lämnar för utlandet. Lundevall har gjort mycket poäng, är i ålder så att det börjar bli hög tid om man ska ta en chans utomlands och känns därför högaktuell. Lundqvist är nog mindre het efter en svag säsong, men kanske ändå inte helt omöjlig. Annars borde det vara Jebali som är mest intressant för större klubbar. Vill han gå nu? Om han vill spela VM med Tunisien, vill han då lämna för en större klubb eller säkra speltid och gå efter EM istället? Jag tror att han inte går förrän tidigast i sommar.

I örigt så blir det säkert någon junior till som får A-kontrakt, men framför allt blir några lärlingar utöver redan nämnda spelare.


Kent Carlsson, Sandhult - lördag 2 december 2017 kl 17.33
Alltid intressant med spekulationer, vi behöver sådana i vintermörkret.

Gert Björnalm, Borås - lördag 2 december 2017 kl 19.09
Jag funderar på om inte en 3-5-2-uppställning skulle kunna passa Elfsborg bra. Så jag spekulerar i en startelva i allsvenska premiären 2018 med den uppställningen:

Målv: Kevin
3-backslinje: J Nilsson, Jon och Ibroo.
Yttermittar med större defensivt ansvar: Adam L och DG
Innermittar: Simon O, Holmén och Ishi.
Anfallare: Frick och Jebali.

På bänken: Rönning, Manns, G Henriksson (upplyft mittback), Dyer, Bajrami, Jesper K, Kabashi.


Kent Carlsson, Sandhult - lördag 2 december 2017 kl 19.48
3-5-2 ställer stora krav på yttermittfältarnas defensivt och offensivt.
Tyvärr tror jag inte Jon håller beroende på skadorna. Synd för han är verkligen en bra mittback när han får vara skadefri.
Jag tycker att man bör ge Jesper K en rejäl chans i en startuppställning, med den tekniken han har så kan han bli ett utropstecken.
Jag delar absolut uppfattningen att vi bör arbeta mera med att låna ut spelare för att ge dem erfarenheter exempelvis från spel i superettan.
Avslutningsvis så är jag av den konservativa typen som håller fast vid 4-4-2.
Trevlig helg

Lennart Odhström, Umeå - söndag 3 december 2017 kl 23.20
Instämmer i mycket av vad Gert skrev. Försök bli av med de högavlönade som inte levererat, i synnerhet Horn.

Tycker inte om att kritisera spelare offentligt, men med tanke på hans höga lön så tycker jag att det får gå.

Har nog aldrig sett en spelare dra ner motståndare som honom. Han hann helt enkelt inte med och orsakade farliga frisparkar och drog på sig onödiga varningar.

Prodell är en måltjyv av rang och rätt utnyttjad en stor tillgång, men då måste man spela så att det passar honom, om inte sälj.

Om Elfsborg ska värva så är det en Augustsson, för vi behöver en klippa i försvaret.


Bosse Wikensten, Göteborg - tisdag 5 december 2017 kl 15.28
En vild tanke: Kolla om Augustsson är intresserad av en roll som ny ordförande, ny klubbchef eller tränarkonsult... det kanske kan ge honom viss upprättelse. En annan grej: Ser fram emot medlemsmötet imorgon... Vi tillsammans.... blir kul att se hur det blir med ledningens eventuella omvändelse till ett uns av ödmjukhet och med föreningsdemokratin.... ;-)

Johan Nilsson, Göteborg - tisdag 5 december 2017 kl 16.43
Om ni inte redan har sett det så presenteras nya tränarteamet på medlemsmötet på Högskolan i morgon.

Peter Olsson, Borås - tisdag 5 december 2017 kl 20.31
Gert: Saknas inte Lundevall i din uppställning, han fick inte ens plats på bänken? Elfsborgs bästa spelare i mitt tycke.

Lennart Odhström, Umeå - onsdag 6 december 2017 kl 9.41
Om någon här på VG går på medlemsmötet ikväll får denne gärna skriva en rapport om vad som hände:

Gert Björnalm, Borås - onsdag 6 december 2017 kl 12.49
Lundevall ingick inte i min startelva eftersom jag spekulerade i att han skulle säljas. Om han är kvar skulle jag förstås ha med honom, men inte som kantspelare i ett 3-5-3-system, han ör alldeles för svag defensivt för det. Så antingen centralt eller välja 4-4-2.

När det gäller Jesper så funderade jag på honom, men fick inte plats. Funderade på att ta ner jebali på ishis plats och låta Jesper spela jämte frick, det skulle kunna bli bra. Jag är egentligen inte så förtjust i frick, men inser att det behövs en viss tyngd. Sen var det en spekulation, dvs inte en åsikt egentligen, och åtminstone Haglund gillade frick mer än mig, och kanske gäller det även vår nya tränare.


Kent Carlsson, Sandhult - onsdag 6 december 2017 kl 13.17
Jag spekulerar i att Jebali säljs i januari och att Jesper därmed tar en plats som toppforward.
Jag tror att Frick och Jesper kompletterar varandra bra, de har helt olika spelstil. Men som sagt allt är ju bara spekulationer, men vad skall man annars göra i vintermörkret?

Lennart Odhström, Umeå - onsdag 6 december 2017 kl 15.11
En stilla undran, finns det verkligen någon som vill värva Jebali och betala stora pengar, tveksam?


Kent Carlsson, Sandhult - onsdag 6 december 2017 kl 15.18
Jebali spelar ju mera för sig själv än för laget. Han har troligen en het önskan att få spela i en liga utomlands. Jag tror att det vore bra för alla parter om han blir såld. Men det lär väl inte ge så mycket pengar.

Erik Nilsson, Linköping - onsdag 6 december 2017 kl 19.47
Frick + Jesper kan bli bra. Men jag tycker inte de bevisat än att de kan göra så många mål över en säsong som krävs. Så länge vi inte har ett trovärdigt alternativ måste vi ha kvar Prodell som stabilt levererat på den punkten.

Jebali är bra men lite för självisk. Jag tror jag skulle vilja prova att spela honom i en fri roll på högerkanten. Mer rakt 4-4-2 med två sittande i mitten (Holmen och Olsson som första val för stunden).


Lennart Odhström, Umeå - onsdag 6 december 2017 kl 20.54
Tråkigt att Jesper Bengtsson lämnar, han verkar ha gjort ett enormt bra arbete i ungdomslagen.

Hoppas den nya trion kan vända på skutan.


Gert Rehn, Göteborg - torsdag 7 december 2017 kl 9.06
Lennart, du ville ha lite info från medlemsmötet. Här kommer några rader. Började med en presentation av tränartrion, inklusive presskonferens.

Information från Bosse J och Stefan. 2017 ger ett minusresultat, hur mycket vet man naturligtvis inte än, men kanske -5 till -10 Mkr. Totalt är dock ekonomin fortsatt god. Bosse framhöll vikten av att kunna både bromsa (minska kostnaderna) och våga gasa samtidigt. Kommer att ske förändringar i spelartruppen, några kommer att få lämna. Vi får bara hoppas att det blir "rätt" spelare i så fall. (Tror att du i söndags föreslog ett bra namn). Kommer inte ihåg om det var något mer av större värde.

Inval av Anders Bogsjö och Christer Mattiasson i Hall of Fame.

Mats Enqvist, generalsekreterare i SEF pratade i 45 min. En hel del intressanta saker, till exempel om undersökningar om vilka som går på matcher och varför. Han pratade också om IT, TV-avtal, pengar och lovordade beslutet om att vi i Sverige behöll 51%-regeln. Roligt att man även på den nivån fattat vikten av medlemsägda föreningar.

Då hade det gått 2 timmar och en del började bli irriterade över att tiden nu för medlemmarnas frågor och möjligheten till dialog begränsats kraftigt.
En del frågor som ändå kom upp var redovisningen av publiksiffran. Troligtvis blir det två siffror fortsättningsvis, dels sålda biljetter och dels antalet åskådare på plats. Stefan sa att ishockeyn redovisar som Elfsborg hittills gjort.
Förprojektering av inomhushallen har påbörjats och arbetet med Arenan 2.0 fortsätter.
Träningsläger på Gran Canaria i slutet av januari.
Frågan om Elfsborg skall försöka få till ett elitdamlag togs upp. Svaret blev att man i dagsläget avvaktar. Man fortsätter med de flickor man har idag, så får man se framöver.
Thelin var naturligtvis avvaktande och sa inte mycket, klokt nog. Han vill träffa spelarna och bilda sig en egen uppfattning innan han säger något. Några få spelare var där.

Har säkert glömt något viktigt, men detta var jag kom ihåg. Förresten, det togs också upp ett önskemål om att öka möjligheten till en förbättrad dialog mellan medlemmarna och ledningen. Min fråga är då, finns inte basen för detta här på Vigule?


Johan Nilsson, Göteborg - torsdag 7 december 2017 kl 9.30
Tack för rapport, Gert!

Lars Alexandersson, Linköping - torsdag 7 december 2017 kl 10.20
Finns du med i denna lista? I så fall: förnya deklarationen! (Annars kommer den inte att räknas.)

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 7 december 2017 kl 10.26
Sett till önskemålen ifrån medlemmar och den information SEF gav medlemmarna igår så är det rätt tydligt att nya medlemsforum behöver skapas och utvecklas. Som Gert nämnde så blev en del irriterade när medlemmarna hade matats med information i två timmar utan att få ge input själva.

Mats ifrån SEF tog själv upp exemplet Hammarby, där man vänt föreningskultur genom att involvera och använda medlemmarna.

I ÖIS motionerade medlemmar om att lägga in fler medlemsmöten och förtydliga struktur. Där har man också haft ekonomiska problem där inte medlemmar vill dyka upp på årsmöte och få en chock kring dålig ekonomi. Fler medlemsmöten med riktade dagordningar tror jag också på.

Igår var det ett informationsmöte, vilket kan vara bra att ha. Informationen igår var väldigt intressant, även om det kan bli på gränsen till propaganda då man hört mycket flera gånger tidigare. Men vi behöver fler öppna forum för att skapa dialog och utveckling för föreningen. Gårdagens sista timme var oerhört bra, då engagerade medlemmar fick diskutera om stora frågor vi annars bara läser om i tidningen.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 7 december 2017 kl 10.35
En annan sak som slog mig igår var att personerna som dök upp igår var vita män, gärna med ett kalhygge på hjässan. Inget ont om gubbar, jag själv kommer sluta där och vara en av gubbarna i framtiden. Alla som dyker upp och vill utveckla IF Elfsborg ska bemötas med respekt och tas tillvara på.

Bosse Wikensten tog upp en högst befogad fråga gällande styrelsens dynamik, då de flesta är skolade på samma sätt. Där håller jag med Bosse och ibland kan jag ha svårt att identifiera mig med styrelsemedlemmar.

Efter mötet pratade jag med Mats Enquist om detta och jag tyckte han hade ett bra förhållningssätt till frågan. Han tyckte vi skulle se vilken potential vi har. Vi har många grupper av folk som vanligtvis är engagerade kring IF Elfsborg, tänk om vi hade kunna lyckats engagera dessa i föreningen på möten och i aktiviteter? Det hade varit intressant att se hur vi kan jobba för att bredda föreningen.

Samhällsarbetet och Vi Tillsammans är ett bra arbete, men ibland kan jag ha svårt att förstå och engagera mig där. Jag kan också störa mig på orden Vi Tillsammans, då det inte alltid är Vi Tillsammans som gäller.

Se bara på styrgruppen för Vi Tillsammans. Det är anställda inom IF Elfsborg blandat med sponsorer ifrån företagen. Detta har jag under min tid i Guliganerna ofta påtalat, då jag känner att supporter- och medlemsfokuset glöms av där.


Lennart Odhström, Umeå - torsdag 7 december 2017 kl 11.04
Stort tack till både Gert och Glenn för rapporterna från medlemsmötet.

Intressant med Glenns funderingar över vilka som kommer på möten, liksom sammansättning av styrgruppen för Vi Tillsammans.

Hur får vi fler yngre att engagera sig och komma på möten är en viktig fråga.


Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 7 december 2017 kl 13.57
Tack Gert & Glenn för rapporteringen. Några reflektioner: 1. I vanliga företag är ca 10% engagerade och jobbar riktigt bra, 80% går till jobbet o gör knapppt vad de ska och 10% svikna stackare motarbetar företagen... sådana företag brukar göra 1-5% vinst... och ledning är nöjd att man går plus, och allt är frid och fröjd tills ett teknikskifte sker (tänk: Facit, Kodak etc). (Banker lever i en värld för sig, där man lever på luft som kallas pengar när de lånas ut, och sedan suger ut sina kunder som snällt stannar kvar eftersom de inte upplever sig ha något annat val.). Innovativa svenska företag samt jättar som Google, Apple m fl har långt fler engagerade.... och där engagemanget tillåts utveckla företagen med hjälp av kompetenta ledare... I Elfsborg känns det ungefär som 80% engagerade medlemmar, supportrar etc, 10% som gör sitt jobb på kansliet, och sedan vågar jag inte skriva mer.... OK, då, lite: Vem sitter i valberedning och styrelse? Slutsats: Vi behöver gå samman och motionera inför årsmötet. Vilken förening vi skulle få! 2. Dialog -> förtroende -> engagemang -> glädje -> resultat -> attraktionskraft -> god ekonomi -> möjlighet att sänka biljettpriser -> folkrörelse -> samhällsengagemang -> frivilliga bidrag (utan krav på att synas).... någon som vill hoppa på tåget?

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 7 december 2017 kl 14.38
Det var den ena sidan av myntet. Den andra är att Bosse J & Stefan m fl naturligtvis till stora delar gjort ett mycket bra arbete under årens lopp, och att vi skall se till att det blir ett värdigt slut för Bosse. Kanske det vore så enkelt att använda detta forum som start för en dialog? Å andra sidan är alla inte "skribenter", varför fysiska möten eller "videokonferenser"/telefonmöten är bättre? Eller både och?

Gert Björnalm, Borås - torsdag 7 december 2017 kl 19.50
Jag tror att det är en svår balansgång ibland, balansen mellan "glada amatörer och rutinerade proffs". Styrelsen i Elfsborg består till största delen av företagsledare och liknande. Men Elfsborg är i många avseenden ett företag, med många anställda, inkomster och utgifter som ska hanteras etc. Glada amatörer kan inte styra en så stor klubb som Elfsborg, jag tror att det är bättre så här. Och jag tror att Elfsborg har en stark och engagerad styrelse, och tycks ha klarat sig utan maktkamper etc. Jämför maktkamperna i AIK. Eller hur inkompetens tycks ha gällt i klubbar som Helsingborg och i kanske även IFK. Jag är tacksam för den styrelse och klubbledning vi har. Tror även att kulturen är att fördela ansvar, inte en stark som bestämmer allt. Tror att Bosse lett och styrt det mycket bra.

Med det sagt så kan förstås allt utvecklas ännu mer, och dialogen öka. Och engagemang tas till vara.

På mötet igår så blev nog kombinationen mellan både presskonferens och 45 min SEF lite för tidskrävande. Å andra sidan fick vi som var där förmånen att få vara bland de första att få höra nya tränaren, så jag kan köpa det. Det blev i alla fall en bra dialog i slutet.


Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 7 december 2017 kl 23.10
Hej igen Gert & alla, instämmer till stor del angående företag... dock håller jag inte med om att balansgången behöver vara så svår. Min uppenbara ilska och frustration har väl just att göra med att det knappast behövs 9 st "företagsledare" eller liknande och ingen representant för supportrar, medlemmar eller anställda i styrelsen... Hälften kompetenta företagsledare hade nog räckt, eller? Och sedan som Bosse gjorde ha mage att uttala sig om dynamik i styrelsen, att jag inte visste om det då jag naturligtvis borde haft telepati eller? trots att vi alla under årens lopp stoppats från dialog och insyn och ovilja från styrelsen att lyssna på medlemmar & supportrar, ledningen fortsätter ljuga om publiksiffran, behandlar spelare som Augustsson... varvid passionen, engagemanget & publiken helt befogat rinner ut i sanden... vi hörde ju under mötet om vad 51%-regeln inneburit, och styrkan i en medlemsbaserad förening. Om mitt raljerande och mina överdrifter uppfattades ordagrant snarare än som ett medel för att få igång någon form av reaktion, passion och engagemnang får jag väl förtydliga det då!

Johan Nilsson, Göteborg - fredag 8 december 2017 kl 11.38
Andreas Alm tar över Häcken, ser jag. Därmed har väl alla allsvenska lag en tränare (eller har jag glömt något lag?) Ett namn försvann på ett oväntat sätt i karusellen - Olof Mellberg. Han gör alltså succé i BP, tar upp laget till Allsvenskan och säger sedan upp sig. Då tänkte man ju att han hade något i bakfickan. Och det kanske han har också, men det verkar inte handla om Allsvenskan.

Isak Edén, Göteborg - fredag 8 december 2017 kl 12.11
Vill bara flika in angående "Vi Tillsammans styrgruppen" att det numera sitter en supporterrepresentant i gruppen iform av Jakob Franzèn, 20år som sitter i Guliganernas styrelse. Men det är först under hösten han varit med. Annars håller jag med om medlemsengagemanget och reflektionerna från Glenn och Bosse. Mer och annorlunda mötesformer behövs där det är mer utrymme för dialog behövs, då kan man ha en intressant dragning på 45min från Sef på ett medlemsmöte utan att folk blir irriterade.

Göran Holtstrand, Borås - fredag 8 december 2017 kl 13.22
Malmö FF hemma och Kalmar borta, ja det blir en tuff start på allsvenskan 2018! Hoppas på bra start och framgångsrikt år för di gule!

Lennart Odhström, Umeå - fredag 8 december 2017 kl 15.03
Det är väl lika bra att ta tjuren vid hornen. Blir en utmärkt värdemätare på Elfsborg 2018 att möta MFF hemma om det stämmer.

Gert Rehn, Göteborg - fredag 8 december 2017 kl 21.25
Bosse W. Anställda bör inte vara med i en styrelse. I ett företag är VD:n med som föredragande i många frågor, men är inte styrelserepresentant och skall enligt min mening inte heller vara det. Bra att det kommit igång en diskussion om dialog mellan medlemmar och anställa/styrelse i föreningen. Förhoppningsvis leder detta till något bra.

Gert Björnalm, Borås - lördag 9 december 2017 kl 13.06
Jag håller med Gert (vilket känns bra...)

Jag tänker mig att Bosses syn på olika kompetenser är samma som om det varit en företagsstyrelse. De olika kompetenser som han då avser är att det finns kompetens inom företagsledning, ekonomi, marknadsföring, fastigheter, personal mm. Det skulle även förklara varför Bosse blev förvirrad över frågan kring bristande dynamik i styrelsen. Alla dessa kompetenser behövs i en klubb som Elfsborg, så jag har inget emot dagens styrelse. Dialog med medlemmar och andra grupper kan man ha på annat sätt.


Bosse Wikensten, Göteborg - lördag 9 december 2017 kl 22.16
Hej Isak, Gert R & Gert B, Isak: Tack för informmationen - bra med Jakob! Gert R: Så kanske det är. Nyfiken fråga: Varför då? Gert B: Det är möjligt att Bosse tänkte så. Det är möjligt att det räcker med dialog med medlemmar på annat sätt, men då blir ju den stora frågan varför det verkar ha blockerats under så lång tid?? Det känns definitift som att vissa - inklusive styrelsen & valberedningen - vill driva IF Elfsborg som ett företag, utan speciellt mycket insyn och påverkan från medlemmar. Sedan finns det andra som vill ha mer dialog. Vi får se om mer dialog tillåts framöver. Jag hoppas verkligen det, och som debatten här visat finns det fler som hoppas på det. Egentligen bryr jag mig inte om något annat än IF Elfsborgs bästa, och jag är övertygad om att det gagnar föreningen med utökad dialog med medlemmar och supportrar.

Roland Dellton, Lerum - söndag 10 december 2017 kl 8.38
Nytt upprop! Pengarna på VG-kontot börjar sina. Dags för alla skribenter som utnyttjar VG att lämna en liten "julklapp". Trevligt om de som skriver mest också var med i bidragskön

Lennart Odhström, Umeå - söndag 10 december 2017 kl 9.43
Det är en imponerande samling namn genom åren som stöttat VG. Fortsätt så.

Hans Josefsson, Storvreta - söndag 10 december 2017 kl 22.38
Med skammens reservdräktsfärgade rodnad längs kinderna ser jag i sponsorhistoriken att det är drygt 17 år sedan jag slantade upp till förmån för den gulturskatt som VG utgör. Detta kommer nu att kompenseras med en rejäl (nåja) dusör och jag manar Eder alla, skribenter såväl som icke, till efterföljd. Vi vill inte vara med om en ny debatt om VG:s eventuella nedläggning, likt den för ett antal år sedan.

Må VG leva i evighet! Eller åtminstone lika länge som sin Skapare.


Roland Dellton, Lerum - måndag 11 december 2017 kl 10.28
Enligt nät-BT presenterar Elfsborg ny spelare kl 18 !

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - måndag 11 december 2017 kl 12.38
Ishizaki?

Jörgen Willborg, Borås - måndag 11 december 2017 kl 13.42
VG -> Swish? Hade ju varit kanon och sänkt tröskeln för bidrag.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - måndag 11 december 2017 kl 13.50
Swishizaki

Lars Alexandersson, Linköping - måndag 11 december 2017 kl 14.22
Vips så gick det att använda Swish för att sponsra VG!

(Ni vet väl att Swish heter Vipps i Norge?)


Claes Waltersson, Trollhättan - måndag 11 december 2017 kl 14.37
>> Johan Nilsson : Jag tror Olof Mellbergs plan är att sitta heltid i skolbänken nu för att få tränarlicensen på plats.

Jörgen Willborg, Borås - måndag 11 december 2017 kl 14.53
Makalöst snabb respons på Swish-förslaget! Jag swishar direkt!

Hasse Ekdahl, Borås - måndag 11 december 2017 kl 17.38
Inofficiellt...Ishisaki....:)

Gert Rehn, Göteborg - tisdag 12 december 2017 kl 10.30
Ishizaki, ett avtal på två år. Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka. Tillåter mig därför lite fria funderingar.

Stefan är en av Elfsborgs absolut bästa spelare under 2000-talet. Han är ganska lätt i kroppen och troligtvis både lättränad och vältränad och han höll god klass under de senaste åren i AIK. Man skall ju dessutom inte ägna sig åt åldersdiskriminering, han kan mycket väl ha två mycket goda år kvar i Elfsborg. Men det var inte precis på de positionerna som Stefan spelar som det verkligen behövs en förstärkning. Vi behöver en Augustsson 2.0! Med kontraktet med Stefan framstår köpen av Dyer och Samuel Holmén som än mer tveksamma, för jag förutsätter att Simon Olssons utvecklingskurva fortsätter och att han tar en av de centrala mittfältsplatserna. Rosenqvist lånas ut?

Kan tanken vara att göra om Samuel Holmén till mittback? Vad säger expertisen på VG?


Lennart Odhström, Umeå - tisdag 12 december 2017 kl 12.18
Jag förstår ärligt talat inte Elfsborgs värvningar, inget ont om Ishizaki, men vi behöver väl inte fler mittfältare? Nu är ju han en klasspelare om än lite till åren kommen, så kanske kan det fungera.

Vad Elfsborg behöver är backar, framför allt mittbackar. Något som varit uppenbart under flera år. Tyvärr värvade ju Haglund helt fel, läs Horn.

Kanske är Gert Rehn inne på något, att skola om Holmén till mittback. Vore ju guld om det lyckades, för det är i försvaret vi behöver förstärkning/förbättring.

Nu ska ju Linderoth träna och försvarsspelet har ju fungerat minst sagt bra på ungdomssidan så kanske kan han införa samma spel i A-laget


Alf Gunnarsson, Eksjö - tisdag 12 december 2017 kl 12.26
Funderar Thelin så här: Försvaret är helt kass. Det är lika bra att skrota det helt. Därför spelar vi enligt systemet 0-8-2 ??

Hans Röllgårdh, Simrishamn - tisdag 12 december 2017 kl 16.06
Lika illa för mig som för Josefsson ovan... Men nu har jag swishat - bra där redaktörn!

Bosse Wikensten, Göteborg - tisdag 12 december 2017 kl 16.49
Första snacket med grabben - efter viss "eufori" att Ishi är tillbaka - hemma igår kväll rörde mittbackspositionen... och vi hade ett ganska intressant snack om eventuell omskolning av Sampa... dock är David Axelsson, BT, inne på att Horn kanske lämnar... vilket öppnar upp för en eventuell ersättare. Från BT: "...ska redan ha kollat av läget Sundsvalls spelskicklige mittback Marcus Danielsson och Jimmy Thelin-bekantingen André Calisir från J Södra, som bägge står utan kontrakt." Känns ändå bra att ha Tobbe som tränare i det läget... han har säkert bra tankar på vad som behövs.. Ibro Dresevic får väl utgöra reserv - förutom de "fatala" misstagen i Lasses avskedsföreställning var han ganska bra... han kanske kan mogna, men är ändå bara "reserv" ... för ett ögonblick drömde vi om att Sebbe kanske vill spela med brorsan innan det blir för sent, och kan lånas ut ett par säsonger... men vi kom snabbt ner på jorden. Augutsson 2.0 är definitivt vad som behövs vid sidan om Jocke... För Jon är väl bara ersättare numer?

Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 12 december 2017 kl 17.17
Det har trillat in bidrag i strid ström de senaste dagarna - tack! - men det är två bidragsgivare 171211 jag inte har kunnat identifiera (de syns som ? i listan). Hör av er om ni vill synas med namn!

Kent Carlsson, Sandhult - tisdag 12 december 2017 kl 18.01
Var ute en runda på stan idag och pratade IFE med några som jag träffade.
Samtliga var inne på Gert,Lennart och Bosse spåret att skola om Holmen till mittback. Kanske kan vara en guldlösning.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 13 december 2017 kl 9.35
Gällande Ishi så är det ju inte jättespännande och jag kan förstå att det tas emot med lite bitterhet. Men jag tror Ishi kan vara viktig för IF Elfsborg, oavsett om han spelar eller ej.

Sedan Svensson och Klarström slutade så finns det en stor brist på ledarskap. Det syns tydligt på hur spelare tog sig an matcher och frågan gällande Haglund.

Med Anders hade vi en stark profil som hade varit ledare i över 10 raka år innan han slutade. Det har inte gått att ersätta. Horn värvades in, men han har mest gjort misstag. Kevin blev kapten och han har mest varit en glad dansk med dålig fasad. Lasse hade klubbkänsla, men hans ledarskap uppskattades inte av ledare. Dyers personliga sidor lyftes fram vid värvningen, men han blev mest ett fiasko som aldrig kom in i Elfsborg på ett bra sätt.

Sampa och till viss del Frick tror jag har rätt egenskaper på sikt. Bajrami och Jönsson är andra spelare som antagligen också kan ta en del ansvar. Men för mig så finns det en brist på spelare som är med och leder vägen, vilket blev tydligt när Haglund till slut stod där själv utan uppbackning ifrån något håll. Allt blev bara en parodi där IF Elfsborgs emblem skämdes ut. 2017 var ett hemskt år.

Hur får man in ledare då? Först och främst bör några ovan ta mer ansvar och inte bara vara överbetalda legosoldater. Med Dyer och Horn har vi sett att ledaregenskaper går inte att värva in, för det växer fram. I Elfsborg växer det långsammare då vi med Anders Svensson sitter med ett tufft arv kortsiktigt.

Där tror jag Ishi är rätt spelare för att dämpa behovet på kort sikt. Hans personliga egenskaper är fantastiska och han känner rätt personer. Vi har kanske många mittfältare och vi har talanger som nu skuffas undan, men det kanske behövs för att på kort sikt kunna ta avtramp ifrån där vi just nu befinner oss. I Ishi får vi en ambassadör som kan bygga upp vårt rykte igen.

Jag har pratat med både gamla och nya spelare som dels vittnar om bristen av ledarskap, men också om vilken typ av plats Ishi kan fylla.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 13 december 2017 kl 9.42
Det hade varit gott att kunna säga: Vi behöver inte en gammal gubbe som Ishizaki, hans tid är förbi, vi har ett nytt lag nu!

Men det har vi ju inte. Vi är snarast i spillror. Jämför vad Ishi presterade i AIK 2017 med vad vårt mittfält presterade. Ishi hade lätt varit bästa spelare på Elfsborgs mittfält. Vi får vara glada att han har personliga band till Borås och därför vill bo där. Han kommer att bidra på många sätt, inte minst med sin höga lägstanivå. Han är inte en spelare som faller igenom totalt, så som många av våra killar har gjort i år.


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 13 december 2017 kl 10.07
Ja, sett till de matcher jag sett med AIK under 2017 så kommer Ishi vara ett tillskott på planen. Jag tyckte Ishi allt som oftast överglänste deras dyra värvning Olsson.

Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 13 december 2017 kl 10.17
Tack Glenn, klockren analys (som vanligt :-) ). Vidare är Borås en ganska liten stad, där det känns som att mycket "kompistjänster och gentjänster" råder... då blir det väldigt svårt att få respekt i en ledarroll utan att vara inne i rätt gäng, såvida man inte är väldigt stark och uthållig... vilket knappast någon av våra spelare varit. Således, välkommen "Ishi". Och så glider jag inte på värderingar igen... i min dröm är IF Elfsborg klubben som vågar låta kompetens, resultat, prestigelöshet och ödmjukhet råda i stället för stolthet och kompisband.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 13 december 2017 kl 10.30
2018 kommer bli en del förändringar. Ny extern huvudtränare och ny ordförande kommer skapa mycket nytt. Vi har haft samma ledning under lång tid och vi har lärt hos hur saker och ting har fungerat. Vi kommer sättas på nya prövningar och kanske(?) få nya förväntningar under kommande år.

Mycket av frustrationen som finns tror jag beror på att vi är uttråkade då mycket kring IF Elfsborg har gått i samma cykler de senaste 12 åren. När saker går i samma cykler och vi inte når upp till önskad förväntan skapas frustration.

Jag har väldigt mycket saker jag går runt och är frustrerad över. Saker jag har sett i min ideella roll som ordförande i Guliganerna och saker jag har sett nu med ett år med nytt perspektiv. Men jag tror också vi kommer få se förändringar under kommande år som kommer förändra frågeställningar. Förhoppningsvis till det bättre, men det finns ju också en risk att vi kommer sakna det vi har haft.


Hasse Ekdahl, Borås - onsdag 13 december 2017 kl 13.13
Jag läser bara familjesidan och sporten i Borås Tidning....Vänster-journalister och miljö-muppar har tagit över BT sedan ett antal år tillbaka :(

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 13 december 2017 kl 15.08
Hasse, vad brukar du ha för favorittexter på familjesidan? :)

Lennart Odhström, Umeå - onsdag 13 december 2017 kl 15.10
Jag tror att 2018 kan bli en vändpunkt till det bättre. Den nya tränartrojkan tror jag kan bidra till det.

Kan köpa argumentet om att Ishi kan fungera som en ledare, låt oss hoppas det.

Eftersom Elfsborgs ekonomi nog inte tål några våldsamma satsningar på nyförvärv, så hoppas jag, om klubben nu bestämmer sig för att värva, att man då väljer en bra mittback. Om någon sådan inte finns, ja då är det bättre att avvakta och låta de spelare vi har visa att de faktiskt kan spela boll.

Heja di gule.

P.S

VG är tryggat till slutet av 2019, tack till alla er som skänkt pengar.

ds


Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 13 december 2017 kl 15.35
Klart med förlängning med David Olsson (mv)... tack & bra, David!! Fantastiskt med tillräckligt bra spelare med 100% hjärta för klubben! Tror att tränarteamet med IFE-hjärtat Tobbe kommer fortsätta arbeta med våra egna, hittills och kommande uppflyttade talanger så att de förbereds tillräckligt för spel. Tobbe har rätt attityd, var med Klas och brinner för IFE... jag gillar också det jag sett av Jimmy så här långt, och även Miguel... det kan blir bra... Glenn: Håller f ö med om ditt uppföljande inlägg... med tillägget att vi kan och kommer att göra skillnad förutsatt att vi är beredda att ansvar. En första förbättring blir den dialog som kommer... bromsklossarna kommer inte kunna stå emot mycket länge till.

Hasse Ekdahl, Borås - onsdag 13 december 2017 kl 15.42
Ja Glenn..dödsannonser först o främst ....

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - onsdag 13 december 2017 kl 16.13
Hehe, dödsannonser är inte alltid så roligt. Men allt kan inte vara roligt här i världen. :)

Hasse Ekdahl, Borås - onsdag 13 december 2017 kl 16.22
Hej igen Glenn....rensar fisk på BT-blaskan sen jag kollat på dom sidorna :)

Bosse Wikensten, Göteborg - onsdag 13 december 2017 kl 16.35
Tillåt mig lite djup i dessa dagar: Omtankens kraft i att stötta de efterlevande är en av de större krafter som finns här i världen... och när man stöttat ett antal efterlevande inser man vikten av att stötta de som har behov innan det är för sent...

Hans Josefsson, Storvreta - onsdag 13 december 2017 kl 22.22
Ser på sponsorlistan att jag fick perioden 181019-181201. Ser fram mot att få anledning att titulera mig själv "Guldsponsor". Det gör gott åt CV:n.

Lars Alexandersson, Linköping - torsdag 14 december 2017 kl 15.34
Andreas Tranlöv är årets fullpoängare - han har sett samtliga 35 tävlingsmatcher på plats. Imponerande!

Sammanställning


Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 14 december 2017 kl 15.44
Fast frågan är ju hur mycket av matcherna han sett, med ryggen mot planen ;-). Stort grattias, Andreas!! Mycket bra jobbat under den gångna säsongen... vi har sjungt med från P2 så gott vi kunnat utan att störa alltför mycket (förutom en gång, då åskådare flyttade på sig p g a att vi blev för högljudda).

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 14 december 2017 kl 15.52
... vilket får mig att fundera... det kanske är dags att vi flyttar till klacken?! Men jag har varit orolig för våldsamheter (efter Blåvitt-matchen 2015), dålig moral (jag sjunger enbart FÖR vårt lag, aldrig EMOT motståndarna), avgudadyrkan (IF Elfsborg är inte min tro, så det blir "Vi står tillsammans för vårt lag, 1904 tills idag, vår kärlek fortsätter att gro, och xxxx är min tro) och bengaler (vilka inte hör hemma så nära folk, även om de är snygga) och ville jag inte riskera något (med grabben vid min sida).... nu Isak, Andreas, Glenn, Eric, Jonas, Anders & Emelie m fl får ni försöka övertyga grabben o mig att flytta om ni vill... ;-)

Linus Ternander, Frufällan - torsdag 14 december 2017 kl 16.38
Bosse, jag tänker inte övertyga dig men likväl bemöta din oro.
1. Våldsamheter. Har det förekommit våldsamheter på Elfsborgsläktaren efter blåvitt-matchen 2015?
2. Dålig moral. Du är fri att sjunga med i de sånger du själv vill. Det förekommer inte något tvång.
3. Avgudadyrkan. Läs svaret på punkt två.
4. Bengaler. Inga bengaler har förekommit på Elfsborgsläktaren under 2017.

Eftersom ingen av oss kan se in i framtiden är framförallt svaren på punkt 1 och 4 ingen garanti för framtida förekomst, men det är svårt att gardera sig mot allt.

Nu får du fortsätta dina funderingar.


Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 14 december 2017 kl 16.55
Tack Linus, Bra svar! Inga våldsamheter jag noterat, och inte heller några bengaler. Större risker än att ta med grabben till klacken har har redan utsatt honom för. Hmmm... återstår vår vision att få hela sittplats (eller i alla fall P2) att sjunga med er... ooo... aaa... äää... och grabbens önskan att se mycket av spelet... men han gillade att stå i klacken också (vi har provat en gång).... oj oj, det lutar starkt åt två säsongsbiljetter med klacken... jag har knappast inte tålamod nog att gå på matcher längre utan att sjunga med likasinnade... återstår tidskrävande jobb i Götet och frugan, men frugan är vis nog att inte förneka mig det hon vet ger mig glädje... det är nära nu, får jag medge...

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 14 december 2017 kl 17.08
... och ursäkta, en göteborgsvits... hon är ingen frufälla (apropå din hemort)... hon talar t o m gott om Salzburgresan 2013 fortfarande (men det berodde nog mest på att hon fick åka gondol upp till Sound of Music-berg & övrigt trevligt)

Linus Ternander, Frufällan - fredag 15 december 2017 kl 16.43
Haha Bosse, det låter som att du har många aspekter att ta hänsyn till. Lycka till med vad det än blir. Stödet behövs på hela arenan oavsett.

Bosse Wikensten, Göteborg - lördag 16 december 2017 kl 20.43
Tack Linus ;-)! Låter bra... ja, det bara bubblar fram inifrån på ett eller annat sätt..

Hasse Ekdahl, Borås - söndag 17 december 2017 kl 21.14
Fy fan vilken BT-blaska..nu har jag haft koll på på Jan Ericson,via nätet,gillar Ife, men bluffar i riksdagen :(

Lennart Odhström, Umeå - måndag 18 december 2017 kl 10.47
Jag måste säga att jag är förvånad över att så få köpt säsongsbiljett på Elfsborgsläktaren, enligt Guliganernas hemsida är det drygt 170 sålda hittills. 2017 såldes det nästan 900.

Visst var årets säsong ingen höjdare, men ibland går det ner och nu går det upp.

Om jag inte bott så långt bort hade jag köpt en till mig själv utan att tveka. Jag menar det är otroligt låga priser: 799kr för vuxna, 499 för barn och seniorer. 53 kronor för en Allsvensk match?

Kan man inte köpa till sig själv kan man ju ge bort en i julklapp, har pratat med tomten som lovat leverera en på julafton.


Lars Alexandersson, Linköping - måndag 18 december 2017 kl 12.20
Nu får det räcka med politiskt motiverade utfall mot tidningar och personer här på VG, utfall som inte har någon som helst relevant koppling till Elfsborg.

Läs reglerna för VG debatt.

Redaktören.


Läs nya (från 18/12 kl 15.42) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!