VG debatt - inlägg sedan 17/7 kl 13.06


Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 1 februari 2018 kl 9.12
Hej Lennart, tack för hänvisningen till BT-intervjun med Jimmy. Bra intervju, men dåligt & missvisande rubrik (Thelin: ”Ingen kan få mig att ändra mig”). När jag först läste rubriken undrade jag ett ögonblick tills jag läste hela intervjun...

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 1 februari 2018 kl 18.48
Jag fick chansen att prata med Dyer idag. Ni kan läsa om det här.

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 1 februari 2018 kl 21.33
Idag var jag och Tåbben på de två sista träningspassen i Maspalomas.

Vi tog bussen ner till fyren för att få se på de berömda sanddynerna.

Vi gick genom öknen och kom till golfbanorna och försökte gena till träningsplanen, gick så där, så vi kom sent till träningen, men inte sist, jag kom precis före en spelare som dock inte blev sist utan det blev Tåbben.

Ännu en träning i mycket högt tempo och totalt fokus på övningarna. Det är otroligt hur koncenterade alla är, tränare, ledare och spelare, man kan inte bli annat än imponerad.

Det första passet höll på nästan två timmar.

Det gav oss två och en halv timme att luncha, beväpnade med en karta begav vi oss mot en restaurang som vi fått oss rekommenderad så lång bort man komma i Maspalomas till Playa Meloneras.

Vi tog en genväg över vad som borde varit säker ökenmark, men eftersom det regnat ovanligt mycket hamnade jag i kvicksand, lyckades skrika och varna Tåbben som undgick att trampa ner sig, med en övermänsklig ansträngning lyckades jag ta mig upp upp och rädda livet.

Efter trekvart kom vi fram bara för att upptäcka att restaurangen var stängd!

Som tur var fanns det andra med god mat, Tåbben visade sig vara en gottegris som inte bara nöjde sig med mat och öl. Nä, han skulle ha den största glassen på menyn. Detta glassberg gjorde att vi missade fem minuter av det sista träningspasset trots taxiresa, men glasen var god hävdar Tåbben.

Sista passet var träning på fasta situationer, framför allt hörnor.

Var beredda på spanska varianten.

Träningen avslutades och efteråt hängde Tåbben en snygg, stilren gulsvart halsduk på Thelin som han blev mycket glad för.

Efter att ha avslutat träningslägret for Tåbben och jag till Las Palmas och hamnade i lilla fiskebyn San Cristobal där vi firade oss själva med ett par pilsner som belöning för väl utfört arbete under träningslägret.


Roland Dellton, Lerum - torsdag 1 februari 2018 kl 21.49
Vårgårda- Sista två träningspassen?? De reser väl inte hem förrän på lördag? Vad händer i morgon? Golf? Fia med knuff?

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 1 februari 2018 kl 22.18
Dellton>> Att det inte är träning imorgon handlar inte om lathet, tvärtom det är medvetet eftersom främsta syftet med träningslägret inte varit att träna ihjäl sig utan träna ihop sig och bli ETT LAG.

I åtta dagar har det varit totalt fokus på fotboll, vilket Tåbben och jag kan intyga, nu handlar det om avkoppling för att ladda om batterierna inför nya träningsperioder.

Spelare, tränare ledare och inte minst Catalina och Martin som rapporterat från lägret förtjänar en dag på stranden. Roy och Roger har fattat vad livet går ut på. Göttåleva


Johan Nilsson, Göteborg - fredag 2 februari 2018 kl 9.05
Äventyrliga ökenexpeditioner. Livsfarlig kvicksand. Gigantiska glassberg. VG blir bara bättre och bättre!

Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 2 februari 2018 kl 11.34
Roy & Roger, alias Canaria & Tåbben (eller tvärtom): jag är väldigt tacksam för att ni (du) klarade livhanken... änglavakt, kanske? Jodå, änglar finns och de bryr sig om gulsvarta supportrar... ;-)... bra kämpat, och bra jobbat... och klart stor glassdessert skall ingå efter desert-prövning av stora mått. Bra - mycket bra - med återhämtning och sammansvetsning av laget!! Bra rapportering av allihop får jag lov att säga: Catalina, Martin, Li... men inget går upp emot er (din) rapportering Vårganariaroy (om jag tillåts uppfinna ett nytt alias ?!)... för övrigt bestod gamla nollspex av många charader alias Roy, Farbror Frej... om jag är på humör kan jag bjuda på några på nästa match - även om Mr Claes himself trots sin ålder nog är vigare än jag i dagsläget ;-) ).

Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 2 februari 2018 kl 11.41
Mr Anders menar jag såklart... Claes är ju brorsan med "Bara B:n", som för övrigt tillhör mina favoritdikter....

Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 2 februari 2018 kl 11.45
Tack också Glenn för en intressant intervju med Alex.... skön kille säger jag bara... bra för lagsammanhållningen också!

Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 2 februari 2018 kl 12.00
Och tack också Glenn för sista härliga inlägget med supportrar och Jimmy... vilket förtydligar min reflektion angående den dåliga intervjurubriken i BT. Om Jimmy hade varit så opåverkbar som rubriken antyder hade han naturligtvis aldrig varit så tillgänglig som han faktiskt är. Att han sedan håller fast vid visionen, principerna, strategin etc utan att låta sig kastas hit och dit av journalister, supportrars och medlemmars åsikter är ju en helt annan sak.... kul med Jesper... ska bli kul att se om det är en ödmjuk kaxighet han uppvisar - hoppas det... framför allt ska det bli kul att se hans framfart på plan i år...

Bertil Lindh, Trollhättan - fredag 2 februari 2018 kl 12.22
lYSSNADE IGÅR på den eminenta hyllningsCD:n till IFE med namnet "tills vi dör" med den kända orkestern Attackorkestern. Gillar framförallt kompositionen "den guldgula sången". Njöt i fulla drag. Hoppas säsongen 2018 blir lika njutbar. Har ännu inte handlat säsongskort varken till mig själv eller ungarna o deras respektive. Men till veckan kanske....

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 2 februari 2018 kl 12.42
Bertil, refrängen till den låten var texten som var på vårt guldtifo 2012. Nu fick man härliga minnen. :)

Lennart Odhström, Umeå - lördag 3 februari 2018 kl 12.39
I eftermiddag lämnar Tåbben och Elfsborg Gran Canaria efter tio intensiva dagar.

Elfsborg är definitivt på gång och Tåbben har visat att även hans form är god.

Tåbben har förutom alla träningar och matcher även hunnit med att besöka playan.
Problemet var bara att det då blåste halv storm, regnet hängde i luften och bara 16 grader, så något bad blev det inte.

Tåbben har även lärt sig lite spanska. När han lämnade min lägenhet för en promenad på egen hand så noterade han namnet på gatan, Calle Leon. När han så började ta sig tillbaka kom han bara ihåg Calle. Problemet var bara att nästan alla gator hette Calle.

Det slutade nu lyckligt han kom hem helskinnad till Calle Leon. Numera vet han att Calle betyder gata.

Till er alla i Borås med omnejd, se till att gå till Borås Arena nästa lördag och se träningsmatchen mot Örgryte. Ni kommer inte att ångra er. Ni kommer att bli imponerade


Roland Dellton, Lerum - söndag 4 februari 2018 kl 8.22
Vårgårda- så var Tåbben, Elfsborg och jag hemma från Gran Canaria.Nu får vi jobba för att Elfsborg lägger fler vinterläger på "vår" ö. Förhoppningsvis med lite varmare väder än i år, en av de "kallaste" januari på flera år. Kul att vi kunde vara så många på träningsmatchen. Med dig som hejaklacksledare lät vi som ännu fler.Trevligt att laget uppskattade vår närvaro så hjärtligt både före och efter match. Ha det gott i Las Palmas!!

Isak Edén, Göteborg - söndag 4 februari 2018 kl 14.37
Tack för rapportering från lägret Lennart! Det har uppskattas!

Kent Carlsson, Sandhult - söndag 4 februari 2018 kl 15.58
Lennart>> Tack för intressanta och engagerade rapporter från träningslägret.
Känns exklusivt att VG har fått en il a envoyé på de kanariska öarna.
Kan man förvänt sig rapporter från den spanska fotbollen?
PS Måste hälla lite smolk i din bägare genom att berätta att Spanien har flest konstgräsplaner i Europa.

Göran Holtstrand, Borås - söndag 4 februari 2018 kl 16.01
Tack Lennart för mycket intressant rapportering frän träningslägret. Tror att vi kommer att få ett bra år med detta lag och tränarteam!!!

Lennart Odhström, Umeå - söndag 4 februari 2018 kl 16.35
Kul att rapporterna uppskattats.

När det gäller plastplaner i Spanien så tror jag att många gånger är det enda lösningen, åtminstone på Kanarieöarna.

Det går åt otroliga mängder vatten för att vattna en gräsmatta här och det regnar nästan aldrig. Vatten är både en bristvara och dyrt.

Elfsborg fick dock se mer regn under sina tio dagar än vad som många gånger faller under ett helt år!

Det är ingen slump att de två gräsplaner Elfsborg använde i Maspalomas med omnejd var placerade jämte golfbanor.


Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 6 februari 2018 kl 10.14
Elfsborgsväder på Kanarieöarna, minsann ...

Lennart Odhström, Umeå - tisdag 6 februari 2018 kl 10.34
Obekräftade rykten från regeringsbyggnaden på Kanarieöarna talar om att det kan bli fråga om att sponsra Elfsborgs kommande träningsläger.
Orsak? Det har inte regnat så mycket i söder på år och dag och det förknippas med besöket från regnets huvudstad.

Fyra dagar kvar för er lyckostar som bor nära Borås Arena. Gack åstad å se IFE.


Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 6 februari 2018 kl 11.14
Vi ska kanske inte ta åt oss hela äran för regnet. Trots allt befann sig Brann från Bergen på Kanarieöarna samtidigt, apropå regniga städer!

Roland Dellton, Lerum - tisdag 6 februari 2018 kl 11.36
Nja, så regnigt var det inte där Elfsborg hade sin träning och match. Några mm en dag! Däremot regnar det oftare i Las Palmas, där Vårgårda sökt sin tillflykt. Troligen för att han skall känna sig som hemma i Borås .

Kenneth Nygren, Sjuntorp - tisdag 6 februari 2018 kl 20.56
Så här när fotbollsabstinensen börjar bli som värst och säsongen 2018 snart drar igång är nu statistiken på BornYellow uppdaterad för säsongen 2017. Som vanligt följer här lite kuriosa:

- När Samuel Holmén i den 8:e matchminuten satte 1-0 borta mot Jönköpings Södra på Stadsparksvallen innebar detta Elfsborgs mål nummer 3000 i Allsvenskan.

- Malmö FF är lite av en mardrömsmotståndare för Elfsborg. I år inkasserades förlust nummer 68 och 69 i allsvenskan. Näst värst är AIK där Elfsborg har 57 förluster. Flest segrar har man även det mot AIK, 49st.

- Man kan gå ännu lite längre i den statistiken och prata om poängsnitt. Om man räknar bort motståndare Elfsborg endast mött max två gånger är värst motståndet Västra Frölunda IF, med enbart en seger och två oavgjorda på åtta försök och ett poängsnitt på 0,63 (räknat på 3p). Drömmotståndare är Syrianska FC där Elfsborg har full pott på sex matcher.

- 370 spelare har nu representerat IF Elfsborg i Allsvenskan och 221 av dem har dessutom gjort mål minst en gång.

- Assistkungen Simon Lundevall satte nytt klubbrekord i målgivande passningar sedan dess att man började protokollföra assist på allvar. 13st målgivande passningar innebär en mer än Stefan Ishizakis notering på 12st från 2013. Både Ishizaki och Lundevall har vunnit assistligan i Allsvenskan varsin gång.

- Issam Jebali och Viktor Prodell bevisar båda sitt notoriska målskytte och är båda på topp-20 för Elfsborg vad gäller målsnitt (mål per match), före storheter som Thure Claesson, Gillis Andersson och Henry Larsson.

- Till sist måste naturligtvis Lasse Nilsson nämnas. En av Elfsborgs största profiler genom tiderna landade (troligtvis) på 223 allsvenska matcher och 59 allsvenska mål vilket ger honom plats 12 (matcher) och plats 9 (mål) genom tiderna för Elfsborg. Dessutom 15 mål i Svenska Cupen (plats 3) och 9 mål internationellt (plats 2). Respekt!

Peter Olsson, Borås - tisdag 6 februari 2018 kl 23.11
Jag vet att vi skall satsa på egna talanger och att vår ungdomsverksamhet är grym. Men det gör ont att se hur de andra lagen rustar, jag är livrädd för den här säsongen. Thern, Jordan Larsson, Bahoui, Elyonoussi med mera med mera.

AIK och MFF ser äckligt starka ut.

Anders Hultin, Borås - onsdag 7 februari 2018 kl 10.14
Tack Kenneth!
Bornyellow är verkligen en guldgruva för alla oss Elfsborgare!

Torbjörn Gustavsson, Göteborg - onsdag 7 februari 2018 kl 10.30
Grattis VG Debatt

Lennart Odhström, Umeå - onsdag 7 februari 2018 kl 15.46
Otroligt vad tiden går!
Lennart Odhström, Lycksele - fredag 7 februari 1997 kl 15.46 var mitt första inlägg. Heja di Gule:

Hellsborg


Isak Edén, Göteborg - onsdag 7 februari 2018 kl 20.44
Träningsupplägg och mängd har ju diskuterats flitigt här under vintern, precis som truppsammansättning och potentiella startelvor. Precis som det ska vara. På tisdag (13/2) klockan 18:00 kommer Jimmy Thelin och besöker Guliganernas medlemslokal. Dyk gärna upp så får vi förhoppningsvis reda på mer hur Jimmy tänker kring dessa ämnen och flera andra samt ännu mer diskussionsunderlag för framtiden. Ska tilläggas att det är medlemskrav i Guliganerna på att dyka upp men det går givetvis bra att bli medlem på plats.

Lennart Odhström, Umeå - onsdag 7 februari 2018 kl 21.06
Se till att bli medlemmar i Guliganerna så att ni kan gå på träffen med Thelin.

En mycket sympatisk man och en som vet vad han vill. Är helt klart imponerad av honom.


Roland Dellton, Lerum - torsdag 8 februari 2018 kl 7.56
...eller gå med i Gamla Elfsborgare och träffa Thelin med ledarstab på Borås Arena 21 febr kl 17.30

Gert Rehn, Göteborg - torsdag 8 februari 2018 kl 9.07
Skulle det vara möjligt att lägga in en direktlänk till Glenn Holviks utmärkta sida "Nummer8.se" i vänstermarginalen av den som kan (skaparen)? I varje fall om Glenn menar fortsätta sitt ambitiösa arbete med sidan.

Roland Dellton, Lerum - torsdag 8 februari 2018 kl 11.27
För er som inte kan ta er till Borås på lördag-cmore fotboll och cmore play sänder matchen.

Lars Alexandersson, Linköping - torsdag 8 februari 2018 kl 18.32
Länk på plats!

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - fredag 9 februari 2018 kl 11.40
Jag har gjort en omröstning på nummer8.se:s Facebook gällande Ishi. Gå gärna in och rösta. Rösta här.

Alf Gunnarsson, Eksjö - fredag 9 februari 2018 kl 15.49
Alla spelare som intervjuas betonar hur viktigt det är laget är en sammansvetsad grupp och hur koncentrerade alla är när det gäller att spela på det sätt som tränarna vill.
Nu senast säger Jebali: "Vi spelar för en stor och proffsig klubb och alla vill göra sitt bästa och visa att vi spelar som tränaren vill. Vi är ett team som kämpar stenhårt för klubben, för varandra och för tränaren. Vi kommer alltid ge 100 procent för Elfsborg."
Hörde vi sådana tongångar förra året vid den här tiden?
Vågar man hoppas på att alla spelare är lika positiva under perioder när det går tyngre och en del spelare har hamnat i frysboxen?

Claes Lindquist, Malmö - lördag 10 februari 2018 kl 10.37
Flera här har talat om att det verkar vara god stämning i truppen. Och det är naturligtvis viktigt. Om den goda stämningen beror på att tränaren är trevlig och snäll men gör fel saker eller en bra coach som gör rätt saker vet vi inte ännu. Flera spelare verkar var väldigt nöjda med att försäsongsträningen är betydligt mindre ansträngande fysiskt än vad den var för 3-4 år sedan, och som beskrevs av Mian i ett tidigare inlägg. Om det nya tränarteamet är duktiga på att motivera och dessutom är bra taktiskt, så kan det räcka för att vi skall nå en bättre placering än förra året. men om vi skall komma topp tre, krävs det dessutom mycket övning och träning, och enligt träningsschemat lunkas det på med minst sagt måttlig träningsmängd. Jag är dock försiktigt optimistisk och tror på en placering i år runt 5-6.

Lennart Odhström, Umeå - lördag 10 februari 2018 kl 11.53
Träningen är inte mindre fysisk, tvärtom den är ini helvete fysisk. Fyspass i typ gym är borta, fysträningen ligger numera inbäddade i övningarna.

Läs vad Prodell säger om träningarna på Elfsborg.se:

"Tidigare försäsonger har det varit mycket dubbelpass men det är lika mycket fysträning nu, skillnaden är bara att den ingår i träningspassen, på fotbollsplanen.
Jag är lika trött efter våra träningar nu som jag var när vi körde dubbelpass, det är bara olika sätt att göra det på och det här funkar bra för mig, jag gillar det."

Idag tror jag vi för första gången i år får se den typ av fotboll laget tränat in sig på.Ska bi kul.

Eftersom det är premiär kanske det kan bli något missförstånd innan allt sitter som det ska, men det kommer att sitta som hand i handske när MFF kommer till Borås Arena.


Christofer Wärnlöf, Vedum - lördag 10 februari 2018 kl 12.17
...det är underligt att Jönköping kunde åka ur serien förra året

Roland Dellton, Lerum - lördag 10 februari 2018 kl 12.29
Elfsborgs startelva mot ÖIS: Kevin Stuhr Ellegaard - Daniel Gustavsson, Jon Jönsson, Joakim Nilsson, Adam Lundqvist, Robert Gojani, Samuel Holmén, Simon Lundevall, Issam Jebali, Stefan Ishizaki, Viktor Prodell

Claes Lindquist, Malmö - lördag 10 februari 2018 kl 14.39
Vilket sömnpiller matchen är. Jag har svårt att hålla mig vaken. Vårt tempo och spel är ju fullt i nivå med ett bottenlag i Superettan. Passningsspelet är kanske något bättre än ÖIS. Avsluten är usla förutom Jebalis

Claes Lindquist, Malmö - lördag 10 februari 2018 kl 14.48
Våra passningar blir tyvärr sämre. Så vårt passningsspel är på samma nivå som ett ÖIS som saknar många spelare pga sjukdom

Magnus Andersson, Borås - lördag 10 februari 2018 kl 15.53
Ja, rena sömnpillret. Men Gojani såg bra ut. Samtidigt är träningsmatcher alltid svårvärderade.

Gert Björnalm, Borås - lördag 10 februari 2018 kl 17.06
Så sömnigt var det väl inte? Det är trots allt en tidig träningsmatch där man testar en hel del. För min del tyckte jag att det var ganska intressant att försöka förstå spelmönster etc. Ganska mycket rörlighet och positionsbyten, men som jag uppfattade grundpositionerna så var det snarare 4-1-4-1 man spelade och där Gojani överraskande nog startade som högerback.

Startelva (med grundpositioner enl mig...), från vänster till höger:
Kevin
Adam, Jocke N, Jon, Gojani
Lundevall, Ishi, Jebali, DG
Prodell

Lite annorlunda ytterbackspositioner än vad vi varit vana vid där yttermittarna snarare stod för spelbredden medan Gojani stannade kvar och Adam sökte sig in mycket centralt framför backlinjen så att man i många lägen hade en trebackslinje med Adam och Holmén framför. Dock, som sagt, mycket positionsskiften.

I halvtid gick Jesper in på höger yttermitt, DG gick ner på högerbacken, Gojani in som def innermitt och Holmen gick ut. Dessutom gick Simon O in på Jebalis plats, Jebali gick upp på topp medan Prodell gick ut.

Sen, men 20 min kvar, så byttes resten av utespelarna ut på ett bräde (dvs 8 byten på en gång). # Tycker att Holmén var helt ok, men att Gojani var bättre som def innermitt. Adam L passade väldigt bra i denna rollen, han kändes inspirerad och var bra. Ishi håller fortfarande klassen. Högerback och anfall känns som mest öppet, och även vem av Holmén och Gojani som får def-rollen på mittfältet. Holmen skulle kanske kunna spela framför, eller om dom ändå kör 4-2-3-1 så att båda får plats där.

Simon O får tufft att ta plats, men får nog ändå ganska mycket speltid gissar jag. Han kändes lite osäker på sin nya position, men jag tycker ändå att det såg lovande ut. Högre upp i banan kan han ta större risker, vända upp mer istället för att vända hem. Stark i kroppen, svår att ta bollen ifrån, bra passningsspel. Kan bli bra.


Erik Nilsson, Linköping - söndag 11 februari 2018 kl 11.42
Tyckte visserligen matchen som helhet var sömnig, men jag tyckte inte spelarna agerade så. Bra fart under fötterna snabba passar och kantbyten. Vad som saknades var att skramla fram målchanser och det kan man ju bli lite orolig för. En del lag i allsvenskan kommer spela som Öis mot oss och då måste vi göra mål och vinna i alla fall.

Därför skönt att vi till sist gjorde just det.

Skönt att se att Gojani inte kommer bli årets Dyer. Han visade kvalitét. Prövar mig på en liten elva jag med (men det finns ju massvis med varianter nu vilket är skoj)

Kevin
DG/Manns Jönsson/Horn Nilsson Lundqvist
Gojani
Ishizaki Holmén Olsson Lundevall
Jebali


Lennart Odhström, Umeå - söndag 11 februari 2018 kl 13.13
Rom byggdes inte på en dag. Vi pratar om att träna/nöta in ett helt nytt spelsystem, det kommer att ta tid. Sitt bara lugnt i båten.

Lennart Odhström, Umeå - söndag 11 februari 2018 kl 16.24
Någon som vet om Elfsborg kommer ordna en sändning från Borås Arena på tisdag?

Johan Nilsson, Göteborg - söndag 11 februari 2018 kl 20.22
Tack för rapporter om gårdagens match. Här i Göteborg skriver GP att Öis trots skador hade "en stabil försvarsmur".

"Jag tycker vi gjorde en bra insats defensivt mot ett väldigt skickligt Elfsborg", säger mittbacken David Engström. Att försöka gå till anfall själva verkar inte ens ha ingått i planen.

Själv noterar jag att vi bara har släppt in ett mål på tre matcher. Javisst, det är bara februari, motståndets kvalitet kan ifrågasättas osv osv. Men om vi hade haft ett snitt på 0,33 insläppta 2017 hade vi legat i toppen.


Roland Dellton, Lerum - måndag 12 februari 2018 kl 19.25
Vårgårda- ang. din fråga om tisdagens träningsmatch. Enligt Officiella: Matchen sänds på Elfsborg Play till en kostnad av 39 kronor.

Lennart Odhström, Umeå - måndag 12 februari 2018 kl 19.40
Det blir till att öppna börsen imorgon då. Tack Dellton.

Bosse Wikensten, Göteborg - tisdag 13 februari 2018 kl 19.16
Försöker se matchen online, men lyckas inte trots att jag provat flera webbläsare. Någon mer som har problem, eller är det bara jag?

Peter Olsson, Borås - tisdag 13 februari 2018 kl 20.03
Jag kan se den, men måste använda mobilen om jag vill ha fullskärm.. Riktigt skräpigt.

Peter Olsson, Borås - tisdag 13 februari 2018 kl 20.45
Jesper Karlsson frejdig. Hoppas han får mycket speltid i år.

Bosse Wikensten, Göteborg - tisdag 13 februari 2018 kl 20.53
Tack Peter, jag lyckades efter 25 min & SMS med Karl Å få igång det på laptopen med en gammal Internet Explorer-version i stället för på den stationära... skönt med en seger till slut... kändes som lite schabbel från Simon Olssons sida (försvarsmässigt)... men andra var ju ganska bra fart framåt från Jesper m fl... kul för Kabashi! Nu ser vi fram emot att samlas på arenan på måndag och sjunga fram di våra till seger...!

Lennart Odhström, Umeå - onsdag 14 februari 2018 kl 10.51
Jag tycker Elfsborg spelade bra, man ser att laget börjat lär sig hur det är tänkt att vi ska spela.

Anfallsspelet fick väl fart först sedan Jesper Karlsson kom in, han kommer att bli farlig i år.

Det som är helt klart bättre i år är försvarsspelet. Ett insläppt mål på fyra matcher är bra, även om motståndarna igår, Skövde AIK, inte är världens bästa lag.


Erik Nilsson, Linköping - onsdag 14 februari 2018 kl 20.00
Vad kul att Jesper spelade bra och gjorde mål! Att han har mycket teknik i sig har man ju alltid sett, att det nu översätts i effektivitet är precis vad man längtat efter.

Peter Olsson, Borås - onsdag 14 februari 2018 kl 21.39
Han gjorde dock aldrig mål. Dessa gjordes av Kabashi och Jebali (som också var väldigt pigg).

Erik Nilsson, Linköping - onsdag 14 februari 2018 kl 22.43
Ah, läste lite snabbt där. Men kul att han var bra i alla fall!

Kenneth Nygren, Sjuntorp - torsdag 15 februari 2018 kl 11.16
Ja offensiven lär nog vara minst lika bra i år som i fjol, det kryllar ju av målgörare och framspelare. Det gäller sätta defensiven och att alla jobbar hårt för varandra.

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 15 februari 2018 kl 11.23
Håller vi nuvarande nivå på försvarsspel i Allsvenskan lär vi bara släppa in 7,5 mål under säsongen.

Claes Lindquist, Malmö - torsdag 15 februari 2018 kl 12.00
Jaha, så vinner vi medaljer i skidskytte igen. Vad beror det på?? Enligt DN beror det på tränaren, som ägnar all sin tid till sitt lag. Och satt dem i "Monsterträning". Träning som är mycket, mycket, mycket, mer omfattande än vad de tidigare var vana vid. Och ungefär 5* mer mycket än vad Elfsborgs fotbollsspelare är vana vid. Men Pichler är en tränare som själv är beredd att lägga ner extremt mycket tid, jag gissar att han arbetar minst 5 gånger längre tid, året runt, med sitt lag än vad en Allsvenska fotbollstränare gör. Den dag Elfsborg får en man med Pichlers ambitioner och träningsinställning, kommer vi att parkera i Champions Leaugeslutspel så länge den tränaren är på plats. DN

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 15 februari 2018 kl 12.13
Att du bara orkar Claes. Hur vet du hur många timmar tränarna lägger ner?

Hur många träningar har du varit på?


Peter Olsson, Borås - torsdag 15 februari 2018 kl 12.32
Om en skidtränare/cykeltränare/marathontränare skulle lyckas med ett allsvenskt lag så skall han köpa en.. nej.. TUSEN trisslotter... Det är en jäkla skillnad på uthållighetssporter och på fotboll. Efter att ha läst om Thelin och också om vad spelarna säger tycker jag han har lyckats förträffligt hittills.. Bollen är med i alla moment... Precis det fotboll handlar om.

Claes Lindquist, Malmö - torsdag 15 februari 2018 kl 15.20
Lennart, om du har läst eller förstått mina inlägg, så framgår det tydligt att jag kontaktat och fått skriftliga svar från 8 tränare i Allsvenska lag, ett av dem Elfsborg. Där står det, liksom på deras hemsidor, att man tränar 4-7 timmar per vecka. Punkt. Jag har lagt ner cirka 30-40 timmar på att ta reda på fakta. Vad är det som är så svårt att förstå? Vill du bara vara elak, eller kan du inte läsa?

Claes Lindquist, Malmö - torsdag 15 februari 2018 kl 15.24
Peter, vill du inte eller kan du inte förstå vad jag skriver? "Den dag Elfsborg får en man med Pichlers ambitioner och träningsinställning" skrev jag. INTE att Elfsborg skulle ha en tränare som höll på med skidåkning. Givetvis skall det vara en fotbollstränare!

Peter Olsson, Borås - torsdag 15 februari 2018 kl 17.03
Jag kanske också uttryckte mig oklart, självfallet menade jag en fotbollstränare.. Men som jag förstår på dig, så skall det vara en fotbollstränare som kommenderar dem att springa upp och ned för rya åsar 4h varje dag, för att sedan träna ytterligare 4h boll.. Eftersom vanliga människor kan jobba 8h per dag (Jag jobbar nog 10 i snitt iaf, så jag hade varit proffs). Vad jag menar är att jag tror mer på den typ som Thelin förespråkar, mindre mängd, högre intensitet, mer boll med i övningarna.
Kort och gott tror jag inte på "Monsterträning". Jag tror på rätt träning, jag tror på gruppsammanhållning och jag tror på tränares/sportchefs förmåga att sätta rätt spelare på rätt plats.

Jag tror helt enkelt att alla Elfsborgare egentligen orkar att springa en hel match, det var inte orken som tröt förra året, det var motivationen. Den hoppas jag att Thelin kan få till.

Lars Alexandersson, Linköping - torsdag 15 februari 2018 kl 17.05
Om man redan har framfört samma budskap ett tiotal gånger tror jag inte att det är effektivt att göra det ytterligare en gång.

Folk tröttnar och blir efter hand irriterade, oavsett hur bra argument man till äventyrs har.


Claes Lindquist, Malmö - fredag 16 februari 2018 kl 10.36
Peter, jag vet inte om du medvetet försöker missuppfatta mig eller om du inte förstår? Vad är det för dumheter om att springa i 4 timmar uppför Rya Åsar varje dag? Har jag någonsin skrivit det? Självklart skall man träna fotboll med kvalité på träningarna, ibland kombinerat med fysisk träning. Vad jag menar är att om ett vi eller ett annat Allsvenskt lag får en tränare med samma engagemang och vilja som Pichler, en tränare som säger att allt är möjligt, trots att man som skidlandslaget befann sig på bottennivå för fyra år sedan. En tränare som säger att om man gör som alla andra, och tränar lika lite som alla andra, då når man inga framgångar. En tränare som själv vill spendera kanske 10-20 timmar (exkl matcher) i veckan med laget och som får med sig sina spelare på det. En tränare som liksom Pichler vågar bryta mönster. Den tränaren har varken vi eller något annat Allsvenskt lag idag.

Lars, Skidlandslagets plötsliga framgångar är intressanta ur ett allmänt idrottsperspektiv. DN, SVD med flera tidningar skriver idag om Pichlers engagemang, förmågan att bygga en lagkänsla, att ställa höga krav, höga träningsmängder och träningsmetoder som den främsta orsaker till framgångarna.

Thelin med sitt team är säkert en helt okej tränare för ett lag med ambition att kanske nå en topp 4 position i Allsvenskan inom 1-3 år.

Truppen känns stark, vi har många bra spelare som bör blomma ut i år. Så en placering mellan 3 och 6 känns möjlig


Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 16 februari 2018 kl 14.24
Hmm... intressant dialog. Å ena sidan verkar Jimmy, Miguel & Tobbe ha bra idéer och ha fått ihop gruppen bra. Å andra sidan förstår jag vad Claes menar... men det skulle kräva en ordförande och klubbchef som vågar anställa någon med Pichlers okonventionella inställning, och att en sådan tränare också får med sig spelarnas förtroende och 100-procentiga stöttning.

Per Magnusson, Göteborg - fredag 16 februari 2018 kl 14.31
Jag håller med Lars. Det börjar bli väldigt tröttsamt nu.

Claes Lindquist, Malmö - fredag 16 februari 2018 kl 17.47
Hej Peter, Lars, Lennart, Per och kanske en del andra. Jag ber om ursäkt för att jag tröttat ut er eller stört era tankebanor. Det skall inte upprepas. För att vara helt säker på att jag inte skall skriva något mer om träning, vilket är frestande för mig, så har jag nu raderat min inloggningskod till VG debatt.

Gumme Lindh, Trollhättan - fredag 16 februari 2018 kl 18.56
Claes > Jag vill ha dig kvar här på VG, debatt är bra!

Bo Andersson, Hässelby - fredag 16 februari 2018 kl 21.53
In fairness...utan Claes grävande hade vi inte fått Mians initierade kommentarer och en bra debatt. Plus att jag tycker att om den optimala träningsmängden för fotboll är 5-7 timmar i veckan, så måste det vara en ganska unik aktivitet.

Sen finns ju den fina "scroll down" funktionen implementerad på VG debatt.


Peter Vuorisalo, Borås - fredag 16 februari 2018 kl 23.40
Tror Claes grovt underskattar hur många timmar en tränare lägger per vecka i sitt arbete. Förbereda träning, analys av resultaten från träningen och analys av matcher och motståndare. Sånt här tar tid. Brukar jämföra det med läraryrket där man arbetar fler timmar än bara undervisningstimmarna. Pichlers beryktade monsterträning handlar också bara om ett pass på ett år, och detta bara inför större tävlingar eller OS, ungefär ett halvår innan nämnda tävling. Det är alltså inte en träning dom bedriver året runt. Notera även att Sebastian Samuelsson inte var med på det passet innan OS. Och som Peter Olsson skriver så är det stor skillnad på uthållighetssporter och på fotboll. Både fysiskt och psykiskt.

Magnus Andersson, Borås - lördag 17 februari 2018 kl 9.26
Vi har alla olika sätt att diskutera och olika ingångar. Så även om jag tycker själv att träningsdiskussionen blev lite väl uttjatad så tycker att du ska komma tillbaka, Claes. På ett debattforum måste det vara högt i tak när det gäller åsikter.

Christian Ekblom, Floby - lördag 17 februari 2018 kl 12.11
Håller med Claes om att det skulle vara spännande att se vad ökad träning skulle kunna åstadkomma. Alla ni som försvarar dagens träningsmängd (som är väldigt låg för en elitidrottare), är ni nöjda, annars kom med förslag för att utveckla Elfsborgs spel. Skall VG debatt vara kvar? Slutade själv skriva här efter att kännt som Claes.

Christofer Wärnlöf, Vedum - söndag 18 februari 2018 kl 1.24
Jag tycker att träningsdebatten långt ifrån har uttömts. Det finns många frågetecken kvar gällande träningsmängd.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - söndag 18 februari 2018 kl 8.54
Men nu är det dags att börja spela också.

Morgondagens match mot GAIS skall bli ytterst intressant att följa. Dels för att det är en tävlingsmatch och gäller något, dels för att se hur Thelin och gänget tänkt sig hur det skall se ut i år. Inte minst är det spännande efter alla positiva rapporter om den goda stämningen och vad det verkar, en nytändning.

Hoppas morgondagen ger en nytändning för många fler än spelarna...


Göran Holtstrand, Borås - söndag 18 februari 2018 kl 13.50
Hoppas på 3-0 i morgon och ett försvarsspel som fungerar mycket bättre än förra året.

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - söndag 18 februari 2018 kl 15.11
Slår ditt tips in Göran så fungerar försvarsspelet redan mycket bättre än förra säsongen.

Låt oss hoppas du får rätt!


Peter Olsson, Borås - söndag 18 februari 2018 kl 18.41
Vad tråkigt att du har tagit bort din kod Claes, tycker dock det är lite väl mycket martyrande över det där. Du får skriva dina åsikter om träning, men om jag säger emot (jag var en av de nämnda i ditt inlägg), så duger inte min åsikt utan då skall du logga ut för gott? Vad är det för sandlådenivå? Jag har *ALDRIG* bett dig sluta diskutera träning. Jag har framhållit min åsikt, precis som jag låtit dig framföra din. Jag har inte tyckt samma sak, jag har till och med säkert missuppfattat dig en och annan gång. Men jag har aldrig bett dig sluta med det och jag har inte tagit det till den sandlådenivå du nu har uppnått.

Djupt besviken och på gränsen till förolämpad för att du väljer den här avslutningen på konversationen.

Christer von Zweigbergk, Viskafors - söndag 18 februari 2018 kl 19.45
Peter Olsson: att Claes har valt att lämna är en reaktion som visar hans frustration och är kanske en överreaktion i stridens hetta MEN att kalla detta för "sandlådenivå" är inget annat än - just det - sandlådenivå. Claes beslut borde respekteras vilket inte du gör och därmed anser jag att det är DU som borde göra en pudel.

Peter Olsson, Borås - söndag 18 februari 2018 kl 20.21
Nej, CvZ, jag är inte här för att be om ursäkt för de åsikter jag har. Om Claes blir ledsen för att jag tycker det är sandlådenivå av honom att namnge mig (bland andra) som del i beslutet att han lämnar, utan att ge chans till respons så är det så. Du får jättegärna tycka att jag borde agera annorlunda, det är det som är det fina med en debattsida.

Roland Dellton, Lerum - söndag 18 februari 2018 kl 21.42
VG debatt är intressant. Det är inte första gången då någon som tycker att andra inte tycker lika "hoppar av". Några av de som skrivit senaste dagarna tillhör den kategorin . Hur svårt kan det vara att acceptera att andra tycker annorlunda?

Johan Nilsson, Göteborg - måndag 19 februari 2018 kl 9.31
För min del får jag erkänna att mitt sug efter fotboll inte riktigt sätter in förrän i april. Vårkänslor och allsvensk premiär - det är grejer det!

För inte så länge sedan spelades årets första träningsmatch ungefär vid den här tiden. På grus förstås. Nu har vi redan fyra matcher i benen och i kväll är det tävlingspremiär. Tiderna förändras.

Vad som inte förändras är dock att februari är årets kallaste månad (statistiskt sett). I kväll väntas nollgradigt och snöfall i Borås. Jag har svårt att tro att vi kan få några särskilt tydliga besked om var lagen står. Vi får hoppas att ingen blir skadad i alla fall, det lär bli halt på plasten i kväll.


Kurt Nilsson, Skyttorp - måndag 19 februari 2018 kl 11.46
Men för fan !!!!! Klart man blir bättre om man tränar mera ,en självklarhet faktiskt,5-7 timmar i veckan tränade vi i division fem för 40 år sedan--Ett år när vi träna extra mycket sprang vi hem femman för att vi orka mera än dom andra lagen,minns Elfsborgs sista Guld-år ,då vann vi många matcher dom sista 20 minuterna för att orken var bättre än många andra allsvenska lag----

Bertil Lindh, Trollhättan - måndag 19 februari 2018 kl 13.19
Hur ser vädret ut i Borås just nu och hur är prognosen för kvällen ?

Kent Carlsson, Sandhult - måndag 19 februari 2018 kl 14.08
Bertil>> Det har kommit en del snö och lätt snöfall väntas hela kvällen. Det är blöt snö i Borås och noll grader, men det kan bli minusgrader i kväll.
Jag håller med Johan, fotboll i februari känns så där men som sagt tiderna förändras. Jag delar också uppfattningen att man skall inte dra alltför stora växlar på de första matcherna, det brukar ta ett tag innan det "sätter sig"

Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 15.55
Nej, det lär väl knappast bli någon gladfotboll ikväll, men en sak behövs ju inte långvarig träning i det nya systemet för och det är motivation. Om Thelin har lyckats få spelarna att bli mer motiverade än förra året (borde ju iofs inte vara så svårt), så har han redan tagit det viktigaste steget på vägen.

Kenneth Nygren, Sjuntorp - måndag 19 februari 2018 kl 17.27
Klart som fan man blir bättre på saker och ting ju mer man tränar, oavsett vad det är. Kvaliteten i träningen är självklart väsentlig, men mängden träning måste ju ändå i slutändan vara helt grundläggande. Jag skall själv springa Marathon i April och märker redan nu att 3-4 timmar löpning i veckan är för lite. Hade jag dubblerat den träningsmängden hade jag garanterat presterat en bättre tid på loppet.

Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 17.41
Kenneth: Antagligen så, men nu jämför du en individuell uthållighetssport. Jag vägrar tro att nedlagd tid är den viktigaste faktorn, det är för simpelt. Kvalitet över kvantitet. Bäst är naturligtvis kvalitet med rätt mängd kvantitet. Men eftersom samtliga allsvenska lag tränade ungefär lika mycket enligt Claes undersökning, så får man ju utgå någonstans ifrån att dessa 16 allsvenska tränare (som alla har gått mängder av utbildningar) har bättre koll på det än vad vi glada amatörer har.

Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 19.21
Nej David!! Om du aspirerar på förstaplatsen får du inte göra så!!

Christer von Zweigbergk, Viskafors - måndag 19 februari 2018 kl 20.14
Tre skott på mål = 3 mål i baken. Hmmm.

Henrik Svensson, Varberg - måndag 19 februari 2018 kl 20.17
Alla hjärtans dag förra veckan. Vänliga veckan nu! Känner igen försvarsspelet från förra säsongen.

Jörgen Willborg, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 20.52
Analys: nedflyttningsstrid väntar. Ser ut exakt som förra året. Vi kommer att släppa in MASSOR av mål när vi möter allsvenskt motstånd. Stor frustration!

Jan-Ove Sjöberg, Varberg - måndag 19 februari 2018 kl 20.57
Jimmy Thelin? Haglund 2.0?

Kenneth Nygren, Sjuntorp - måndag 19 februari 2018 kl 20.59
Ja, färre träningstimmar verkar ju vara melodin. Vi bör nog dra ner ytterligare på träningsmängden, framförallt vad gäller målvaktsräddningar och passningar med rätt adress. Det räcker nog med en riktigt högkvalitativ målvaktsräddning på måndag förmiddag och en riktigt läcker smörpass på eftermiddagen så kan hela truppen få sex dagar ledigt.

Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 21.07
Alldeles för många som slår alibipassningar. Jesper Karlsson borde få starta nästa match.. Visst han bränner sin chans, men han försöker ju iaf ta sig framåt i banan.

Gert Rehn, Göteborg - måndag 19 februari 2018 kl 21.09
Tyvärr snarlikt förra året. Långsamt passningsspel helst på egen planhalva i backlinjen, temposvagt och därmed väldigt lite spel på offensiv planhalva förutom precis mot slutet när det blev ett mera desperat spel. Jag förstår mindre och mindre varför det är så viktigt att hålla bollen inom laget när det innebär ett så här tempofattigt spel. Visst, motståndaren gör inte mål när man själv har bollen, men risken finns ju att man missar en passning i fel läge och då blir det farligt. Det har vi sett flera gånger. Passningstempot måste höjas annars blir det rejäl bottenstrid det här året!

Kjell Floberg, Lidingö - måndag 19 februari 2018 kl 21.40
Nygrens kommentar faller ju på sin egen orimlighet! Träning före lunch OCH efter lunch förekommer ju inte!!

Alf Gunnarsson, Eksjö - måndag 19 februari 2018 kl 21.55
Den 1/2 skriver Lennart Odström: Ännu en träning i mycket högt tempo och totalt fokus på övningarna. Det är otroligt hur koncenterade alla är, tränare, ledare och spelare, man kan inte bli annat än imponerad.
Nu rapporterar flera från matchen mot Gais om långsamt passningsspel, svagt tempo, dåligt försvarsspel...
Hur kan spelarna vara så bra på träning, men så dåliga när det verkligen gäller??

Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 21.56
Alltså, jag har inget emot träningsdebatten, men tror ni verkligen att det är svaret på varenda fråga? GAIS tränade mer än Elfsborg? Förra året tränade MFF, AIK, Djurgården, Häcken, Östersund, Peking, Sirius mer än vad Elfsborg gjorde. Tyvärr fanns det även följande korkade lag som tränade MINDRE än vad Elfsborg gjorde. Hammarby, Blåvitt, Örebro, Kalmar, Sundsvall, J-södra, Halmstad och Eskilstuna.

Det finns ingen mer dimension i det hela än just mer träning? Själv ser jag ett lag som försöker spela fotboll som om de fortfarande hade Anders Svensson och Victor Claesson i laget.. Tyvärr är faktumet att de inte har dessa spelare längre. Så den avgörande passningen kommer aldrig. Vi har inte heller kvar Niklas Hult eller Johan Larsson som kom utanför yttermittfältare gång på gång och erbjöd alternativ.

Kort och gott, vår trupp är inte lika bra som den har varit, men våra förväntningar verkar snarare vara högre.

Med det sagt, vill jag påpeka att jag inte hade förväntat mig något annat än vinst med 2-3 mål idag. Djupt besviken.

Hasse Ekdahl, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 22.07
Nu måste Kevin....vara målvakt...i cupen Vasalund och Hammarby...

Erik Nilsson, Linköping - måndag 19 februari 2018 kl 22.26
Missade "tyvärr" matchen. Låter som om det var nerver i luften.

Christer von Zweigbergk, Viskafors - måndag 19 februari 2018 kl 22.36
Det sämsta man kan göra nu är att ställa David åt sidan i fortsättningen. Hur ska han då få chans att revanschera sig? Kevin har också gjort en och annan brutal fadäs men har fått fortsatt förtroende ändå.

Nej, ge honom chansen igen. Det behöver han men om han gör samma typ av misstag nästa gång så är det en helt annan situation. KOM IGEN DAVID, KOM IGEN!


Peter Olsson, Borås - måndag 19 februari 2018 kl 22.49
Jag hoppas verkligen David får chansen igen och tar den. Det finns något "fotbollsromantiskt" över egna produkter som växt upp på läktaren och får chansen i sitt eget lag. .. Helt ok att hoppas att han blir vår största målvakt genom tiderna... (Fast inte så bra att han behöver bli proffs).

Läs nya (från 19/2 kl 23.09) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!